Ποιόν πάροχο έχουμε - τι μας δίνει;

Σου λέει ο @anderm :D

Βασικά το βλέπεις και μέσα από το router. Στα 2 τέτοια μηχανάκια που έχουν περάσει από το σπίτι μου έγραφε στα πόσα "κλείδωνε".

Πάντως το ίδιο θέμα υπήρχε πάντα, και με το ADSL και με το VDSL. Πάντα κάπου υπήρχε oversubscription.

Εκτός και εάν έχεις 3Gbps OTE ή ΔΕΗ που είναι XGS.PON, είσαι σε 2.5άρι, G.PON.

Σε όλες τις οικιακές και τις απλές business συνδέσεις υπάρχει και θα υπάρχει κάποιο contention ratio στο access δίκτυο. Στις VDSL αναλογικά ήταν μεγαλύτερο.
Οι εταιρίες με τις μεγάλες ανάγκες συνήθως έχουν DIA που δίνουν και SLA. Οι απλές business δεν έχουν, τους κάνουν ένα failover στη κινητή.

Οι μεγάλες ανάγκες είναι σχετικές βέβαια. 10Gbps δεν γεμίζει ούτε το αεροδρόμιο της Αθήνας τον Αύγουστο.

Δεν ξέρω στην θεωρία αλλά εγώ βλέπω στην πράξη ότι ακόμα και σε αστική περιοχή (χωρίς εταιρείες γύρω μου) ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ η ταχύτητα από το μοίρασμα του G.Pon . Αλλιώς θα έπρεπε να δείχνει πάντα το speedtest ίδια ταχύτητα. Ελα που δεν δείχνει όμως.

Αρα πάλι είμαστε εγκλωβισμένοι όπως στις adsl/vdsl στο τι "τραβάει" κάθε χρήστης από το κοινό "καφάο" μας.
Δείτε τυχαία speedtest στην γραμμή μου.

Εγώ την όλη φάση την εκλαμβάνω σαν "πληρώνουμε για παραπάνω ταχύτητα για να έχουμε καβάντζα σε περίπτωση που τραβάνε όλοι ταυτόχρονα".
Τα περί εγγυημένης ταχύτητας τα ακούω βερεσέ.

Attachments

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    41.9 KB · Views: 36
Δεν ξέρω στην θεωρία αλλά εγώ βλέπω στην πράξη ότι ακόμα και σε αστική περιοχή (χωρίς εταιρείες γύρω μου) ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ η ταχύτητα από το μοίρασμα του G.Pon . Αλλιώς θα έπρεπε να δείχνει πάντα το speedtest ίδια ταχύτητα. Ελα που δεν δείχνει όμως.

Αρα πάλι είμαστε εγκλωβισμένοι όπως στις adsl/vdsl στο τι "τραβάει" κάθε χρήστης από το κοινό "καφάο" μας.

Εγώ την όλη φάση την εκλαμβάνω σαν "πληρώνουμε για παραπάνω ταχύτητα για να έχουμε καβάντζα σε περίπτωση που τραβάνε όλοι ταυτόχρονα".
Δεν βγάζεις συμπέρασμα από αυτό, κάνεις τεστ σε σέρβερ που εκείνη τη στιγμή μπορεί να είναι φορτωμένος και την επόμενη όχι.

Αν είσαι με πακέτο 1gbps και έχεις εξοπλισμό 1000mbit (η lan στη μητρική) και το τεστ σου έγινε wireless, τότε είναι σούπερ η γραμμή σου.

Αν είσαι με πακέτο 1gbps και έχεις εξοπλισμό 1000mbit (η lan στη μητρική) και το τεστ σου έγινε wireless, τότε είναι σούπερ η γραμμή σου.
Ναι 1000/500 είναι η γραμμή μου και τα τεστ είναι με το PC με ethernet 1 μέτρο κατευθείαν στο router.

Τι επηρεαζεται; Στα όρια του στατιστικού λάθους ειναι οι αποκλίσεις αυτες.

945 ειναι το θεωρητικό μεγιστο που θα φτάσεις με τον εξοπλισμό σου.

• Like
Reactions: Sotiris
Στο τέστ που βγάζεις 870 με 15ms ping, αν αυτό είναι με Ελλάδα, κάπου υπάρχει θέμα.
Για να βλέπεις και τόσο αυξημένο ping, αυτό πιθανότατα δεν οφείλεται στο access δίκτυο.

Εάν εννοείς 50-60Mbps από τα 945 μέχρι τα 1000, αυτό οφείλεται στα 1Gbps interfaces. Υπάρχουν οverheads που καθιστούν το θεωρητικό μέγιστο στα 945. Για να πάρεις 1000 θα πρέπει να έχεις και στον υπολογιστή που δοκιμάζεις όσο και στο ONU (τον εξοπλισμό που τερματίζει η οπτική) 2,5Gbps+ θύρες.

Εχω σπίτι σύνδεση wind (πλέον nova) και τον Ιούλιο μου έγινε προσφόρα για αναβάθμιση σε σύνδεση με οπτική ίνα με κάποια επιδότηση κλπ. Εγινε η διαδικασία αποδοχής της προσφοράς,ήρθε με κούριερ και το νέο ρούτερ,αλλά από τότε περιμένω το τηλεφώνημα των τενχικών για να κλειστεί ραντεβού για την εγκατάσταση. Να σημειώσω ότι προχθές τελείωσε η διετία του προηγούημενου συμβολαίου και ξεκίνησε......η νέα σύνδεση!!!!!! Εω πάρει 3-4 τηλέφωνα και απλά μου λένε...."θα ενημερώσουμε τους τεχνικούς"......δηλαδή με δουλεύουν. Τι μπορώ να κάνω για να τους σουτάρω και να μην χρεωθω το πέναλτι των 300 τόσο ευρώ?

Καλησπέρα παιδιά.
Γνωρίζει κανείς την Egnatia Group fiber ;
Περνούν σήμερα ίνα μπροστά από το σπίτι μου, εν τω μεταξύ υπάρχουν παράλληλα δίκτυα από Inalan και Vodafone..
Εργολάβος υποθέτω, τον πάροχο δεν γνωρίζω.

Google: Egnatia Group is a company providing fiber optic and telecommunication services, including design, construction, and maintenance of fiber networks for clients like COSMOTE, Vodafone, and WIND. They specialize in fiber optic installations, wireless networks, and a range of technical services, from core network maintenance to FTTH (Fiber-to-the-Home) and FTTB (Fiber-to-the-Building) projects

• Like
Reactions: Billy the Kid
Ειχα κανει το Μαρτιο την αναβαθμιση ΝΟΒΑ σε 300αρα με το voucher με 26€
Τον Σεπτεμβριο προσθεσα μια προσφορα που ειχε για EON με αλλα 18€ για 2 χρονια
Η επιδότηση του voucher νομιζω ηταν για 2 χρονια
Οταν ληξουν τα 2 χρονια λογικα δεν θα αλλαξουν την τιμη ?
Αλλα θα εχω αλλους 6 μηνες ΕΟΝ
Μπορει να μου πουν στο κανουμε απο 26 στα 50€ αλλα πρεπει να μεινεις αλλους 6 μηνες γιατι εχεις παρει ΕΟΝ?
Τωρα μου λεει οτι παλι με 26€ μπορω να την κανω 500αρα αλλα η χρεωση των 26€ για ποσους μηνες θα ειναι ?

Ειχα κανει το Μαρτιο την αναβαθμιση ΝΟΒΑ σε 300αρα με το voucher με 26€
Τον Σεπτεμβριο προσθεσα μια προσφορα που ειχε για EON με αλλα 18€ για 2 χρονια
Η επιδότηση του voucher νομιζω ηταν για 2 χρονια
Οταν ληξουν τα 2 χρονια λογικα δεν θα αλλαξουν την τιμη ?
Αλλα θα εχω αλλους 6 μηνες ΕΟΝ
Μπορει να μου πουν στο κανουμε απο 26 στα 50€ αλλα πρεπει να μεινεις αλλους 6 μηνες γιατι εχεις παρει ΕΟΝ?
Τωρα μου λεει οτι παλι με 26€ μπορω να την κανω 500αρα αλλα η χρεωση των 26€ για ποσους μηνες θα ειναι ?
Τελευταία φορά που είχα κάτι αντίστοιχο το 2019 με τη Wind τότε δεν έβγαλα ποτέ άκρη κανονική.Εξηγουμαι.Ειχα κάνει διετές συμβόλαιο adsl.Στο χρόνο πάνω μου πρόσφεραν wind vision με διετή θεωρητικά δέσμευση αλλά αυτό το κομμάτι ήταν μια γκρίζα ζώνη που ούτε οι ίδιοι ήξεραν τότε να απαντήσουν .Οταν έκλεισα τη συμφωνία τους είπα ότι θέλω να είναι για ένα χρόνο ώστε να συμπίπτει με πιθανή αποχώρηση και από τη σταθερή και ότι δεν θα μου ζητήσουν ρήτρα η θα υπάρξει υποχρεωτική επέκταση.Το ζητάω να το πουν στο τηλεφωνικό συμβόλαιο για να ηχογραφηθεί ότι θα είναι μόνο για ένα χρόνο η vision συμφωνούν και λένε ακριβώς ότι τους ζήτησα και όλα καλα...ετσι νομιζα δηλαδη.Ακου τώρα το φοβερό.Κλεινει η διετία ,κάνω αίτημα φορητότητας στη voda ,δεν μου λένε τίποτα ούτε ρήτρες ούτε κώλυμα για τη σταθερή και μετά από κανένα δίμηνο μου ερχεται πέναλτι διακοπής της Vision!Τσακώθηκα σε κατάστημα και στο τηλέφωνο καμία πενηνταρια φορές και τους έλεγα βάλτε τις κασέτες και πως γίνεται να κρατησω την τηλεόραση αφού δεν έχω τηλεφωνία αφού τότε επαιζε μάλιστα μόνο στο "δικό" τους δικτυο.Μετα από λίγες μέρες με ξαναπαιρναν να μου ζητήσουν το τέλος διακοπής(καπου 37 ευρώ ήταν).Κανένα χρόνο μετά με πήρε δικηγόρος.Αφου του εξήγησα τι έχει γίνει και κατάλαβε δεν με ενόχλησε παλι.Δυο χρόνια μετά πήγα σε μια wind και ρώτησα αν χρωστάω και μου είπαν ναι αλλά πλέον κανείς δεν μου τα ζητουσε.Φετος το καλοκαίρι !!!μου ήρθε ένα sms που έλεγε ότι το τάδε υπόλοιπο σας στη wind παραγράφηκε 😂😂😂😂.Ότι αρπάξουν σαν τον παράνομο πωλητή στη λαϊκή.

• Wow
Reactions: adi32
Λόγο οπτικής πήραν τηλέφωνο από COSMOTE για αναβάθμιση (και νέα διετή δέσμευση) σε οπτική στα ίδια χρήματα με την ίδια ταχύτητα, (50αρα με φουλ tv, 52€). Στο site δίνουν την 300αρα με φουλ tv στα 49€ με την επιδότηση. Ήθελα να ήξερα ποιος σκέφτεται αυτές τις γελοίες ‘προσφορές’ και δεν ντρέπονται να τις προτείνουν κιόλας. Σε ένα χρόνο που λήγει το συμβόλαιο θα τους χαιρετήσω , λογικά θα δίνει και η ΔΕΗ μέχρι τότε

Google: Egnatia Group is a company providing fiber optic and telecommunication services, including design, construction, and maintenance of fiber networks for clients like COSMOTE, Vodafone, and WIND. They specialize in fiber optic installations, wireless networks, and a range of technical services, from core network maintenance to FTTH (Fiber-to-the-Home) and FTTB (Fiber-to-the-Building) projects
Απ ότι φαίνεται κάνουν καλή δουλειά με προοπτική. "Fiber2all"
Αυτός είναι κόμβος (φρεάτιο) ακριβώς μπροστά από το σπίτι μου, στο Παγκράτι.

DSC_1846.jpg