Ποιόν πάροχο έχουμε - τι μας δίνει;

..και απ`οτι διαβαζω,ουσιαστικα θα πρεπει να αναβαθιστει ολη η ethernet αλυσιδα για να δωσει τα μεγιστα απολεσματα.
στην δικη μου περιπτωση,θα πρεπει να αλλαχτουν θυρες απο 1gbps σε 2.5gpbs, 4-5 συσκευες.
καρτες δικτυου στα 2 pc,ενα switch που δινει δικτυο σε 6 συσκευες και φυσικα το power line που δινει επιγειο ιντερνετ στο δωματιο των παιδιων.
πολυ-εξοδη μανουρα-προς το παρον,μια χαρα εινα η 300αρα-το βλεπουμε στην πορεια.
thx

..και απ`οτι διαβαζω,ουσιαστικα θα πρεπει να αναβαθιστει ολη η ethernet αλυσιδα για να δωσει τα μεγιστα απολεσματα.
στην δικη μου περιπτωση,θα πρεπει να αλλαχτουν θυρες απο 1gbps σε 2.5gpbs, 4-5 συσκευες.
καρτες δικτυου στα 2 pc,ενα switch που δινει δικτυο σε 6 συσκευες και φυσικα το power line που δινει επιγειο ιντερνετ στο δωματιο των παιδιων.
πολυ-εξοδη μανουρα-προς το παρον,μια χαρα εινα η 300αρα-το βλεπουμε στην πορεια.
thx
Ναι αλλά, άλλο 300 και άλλο 950.
Κι εγώ δεν εχω αλλαξει όλη την αλυσίδα για 50 Mbit κερδος.

Ναι αλλά, άλλο 300 και άλλο 950.
Κι εγώ δεν εχω αλλαξει όλη την αλυσίδα για 50 Mbit κερδος.
οντως μεγαλη η διαφορα της ταχυτητας που κερδιζεις με αυτην που χανεις απο την χιλιαρα και η διαφορα με την προσφορα τιμης ειναι περιπου 2 ευρω παραπανω τον μηνα.
απο την αλλη σκεφτομαι οτι με την 300αρα,για τα σημερινα δεδομενα,ειμαι υπερ-καλλυμενος.
ακομα και ολη η οικογενεια να χρησιμοποιει συγχρονως το ιντερνετ(youtube,netflix,σερφαρισμα,gaming..)δεν υπαρχει καποιο προβλημα.
το σκεφτομαι...

thx

Γιατί να αλλαχτεί η αλυσίδα? 1gbit είναι όχι παραπάνω, μια χαρά είσαι με αυτά που έχεις. Αν μη τι άλλο, τόσες συσκευές θα παίρνουν, ποτέ δεν θα έχεις 1gb πραγματικό σε μια συσκευή μόνο. Για 2 ευρώ το μήνα, δεν υπάρχει καμία συζήτηση. Το παίρνεις χθες.

• Like
Reactions: ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π
τελικα την εκανα την αναβαθμιση χθες το βραδυ μεσα απο την εφαρμογη.
μεσα σε λιγα λεπτα,η γραμμη ειχε αλλαξει σε 1Gbps!
εκλεισα/ανοιξα το speedport,cudy router και τον ανταπτορα οπτικης σε lan.
το fastcom πιανει στιγμιαια το 1giga αλλα οι μετεπειτα μετρησεις του ειναι κοντα στα 600Mpbs(!!)
το Ookla ειναι σταθερο και κλειδωνει κοντα στα 900Mbps.
κατι δεν αρεσει στο fastcom και δειχνει τοσο χαμηλα?δεν ξερω..
απ`οσο γνωριζω,δικαιουμαι δωρεαν καποιο FRITZ!BOX αλλα δεν ξερω εαν αξιζει τον κοπο να αλλαξω το speedport.
ετσι κι`αλλιως,για να εκμεταλευτω τις 2,5Gb θυρες του,θα πρεπει να αλλαξω καρτες στα Pc,ethernet switch και φυσικα το Power line Που ειναι(θεωρητικα)χιλιαρι.

Attachments

• fast.jpg
    fast.jpg
    50.8 KB · Views: 14
  • ookla.jpg
    ookla.jpg
    23.9 KB · Views: 15
απ`οσο γνωριζω,δικαιουμαι δωρεαν καποιο FRITZ!BOX αλλα δεν ξερω εαν αξιζει τον κοπο να αλλαξω το speedport.
ετσι κι`αλλιως,για να εκμεταλευτω τις 2,5Gb θυρες του,θα πρεπει να αλλαξω καρτες στα Pc,ethernet switch και φυσικα το Power line Που ειναι(θεωρητικα)χιλιαρι.
Οχι δεν δικαιούσαι.
Έχει αλλάξει η εμπορική πολιτική.
Αυτό που δικαιούσαι είναι το rdk στο οποίο δεν μπορείς ούτε το wifi να αλλάξεις παρα μόνο μέσα από την εφαρμογή cosmote.
Δεν έχει web interface.
Για να πάρεις το fritz μόνο αν τους πάρεις τηλέφωνο και τους απειλήσεις ότι θα φύγεις κλπ κλπ και ίσως τελικά στο δώσουν.
Αλλά και πάλι τι να το κάνεις; Αφού παίζεις με το cudy.

σωστο και αυτο....θα δω τι μπορω να διορθωσω απο ρυθμισεις και θα το αφησω οπως ειναι.
θελω να τσεκαρω και την ταχυτητα που παει μεσα στο δωματιο απο τα Power line.
στην εφαρμογη τους βλεπω οτι εχουν μεταξυ τους κοντα στα 450Mpbs.
θεωρητικα ειναι χιλιαρι,αλλα το θεμα ειναι εαν μπορει να φτασει μεχρι εκει.

Attachments

• λαν.jpg
    λαν.jpg
    12.1 KB · Views: 13
Τα power lines ειναι ζαρια τι θα σου κάτσει.
Και που έχεις 450Mbps μια χαρα εισαι.
Για να πιάσεις το 1000, μόνο με καλώδιο σε όλο το σπίτι μπορείς να το καταφέρεις.
Ακόμα και Mesh nodes να βάλεις, αν αυτά δεν είναι συνδεδεμένα με ethernet (backhaul), πάλι θα έχεις πτώση στην ταχύτητα αν είσαι συνδεδεμένος στο 2ο node και ακόμα μικρότερη αν είσαι συνδεδεμένος στο 3ο node.

• Like
σωστο και αυτο....θα δω τι μπορω να διορθωσω απο ρυθμισεις και θα το αφησω οπως ειναι.
θελω να τσεκαρω και την ταχυτητα που παει μεσα στο δωματιο απο τα Power line.
στην εφαρμογη τους βλεπω οτι εχουν μεταξυ τους κοντα στα 450Mpbs.
θεωρητικα ειναι χιλιαρι,αλλα το θεμα ειναι εαν μπορει να φτασει μεχρι εκει.
gigabit με powerlines το ξεχνάς....
ούτε τα μισά δε θα πιάσεις όσο και να χτυπιέσαι...

κατά τη γνώμη μου "κάθεσαι στα αυγά σου" και απολαμβάνεις ότι έχεις
για να έχεις 1000 παντού στο σπίτι πρέπει να ξοδευτείς αρκετα και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει και νόημα (τι 1000 τι 920.... μέχρι χθές είχαμε ...30)

• Like
Οταν λέω 1000 εννοώ 930 γιατί με gigabit ports εκεί είναι το ταβάνι, ότι και να βάλεις στο σπίτι.
Περισσότερο το κόλλημα είναι ψυχολογικό του στυλ, "πληρώνω1000 γιατί να μην κλειδώνω σε 1000"
Οι περισσότερες wifi συσκευες στο σπίτι, ανάθεμα αν μπορούν να υποστηρίξουν αυτην την ταχύτητα.
Μόνο αν έχεις flagship κινητά.
Τα midrange μεχρι 500-700 θα φτάσουν.
Πάλι αχρείαστα είναι για κινητό.

απο τα διαφορα τεστ που κανω,δειχνει λιγο ασταθης η γραμμη.
δηλαδη ακομα και το Ookla που συνηθως παει λιγο παραπανω απο τα 900,μπορει να μου δωσει και κατω απο τα 700-600.
πρεπει να ρυθμισω κατι?

Σε τι υπολογιστή κάνεις τις δοκιμές σου;
Άνοιξε ένα task manager να επιβεβαιώσεις πως η CPU δεν κατοσταρίζει.

ενα desktop με Ryzen 3700X και 16Gb Ram.
οχι-δεν τρεχει τιποτε περιεργο.ισως να φταιει το switch?
τωρα που εκανα καποιες ρυθμισεις στην καρτα ethernet,μοιαζει να σταθεροποιηθηκε στις μετρησεις στο Ookla.
εκει που εχει φαει κολλημα ειναι στο fast.com οπου πανω απο 700 δεν γραφει με τιποτε!
εγραψε κοντα στο 1Gbps,μονο εχθες το βραδυ,που τα εβγαλα/εβαλα ολα απο την πριζα(modem,router,μετατροπεα)
καπακι μετρηση στο Ookla 900-910...

μπα...συνεχιζει τα τρελα του με μεγαλη διαφορα στις μετρησεις που κανω συχνα για να δω τι παιζει..
μια μετρηση στο Ookla δινει 900+ και μετα απο κανα 2λεπτο 600+...

Συνδεσε το pc σου μονο πανω στο speedport plus και κάνε εκει τις δοκιμες. σου.
Να πάρει ip από το speedport δηλαδή και βγαλε εκτός την υπόλοιπη αλυσιδα
Να δούμε σταδιακά το μονοπάτι και να δούμε τι φταίει.
Να ξερουμε τουλάχιστον στην εξοδο του speeport τι παίρνεις

• Like
εβαλα πανω στο speedport το pc που μετραω.
εδω δειχνει σταθερη πανω απο 900 στο Ookla,αλλα παραμενει χαμηλα στο fastcom.

Attachments

• otefast.jpg
    otefast.jpg
    49.1 KB · Views: 16
  • oteookla.jpg
    oteookla.jpg
    12.8 KB · Views: 16
@ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π , δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να δεις. Το 1gb δεν είναι εγγυημένη ταχύτητα αλλά η μέγιστη. Κάθε φορά που τρέχεις το τεστ, εννοείται θα σου δίνει απολύτως διαφορετικό αποτέλεσμα και μερικές φορές πολύ χαμηλό. Άσε που αναλόγως ποιο service χρησιμοποιείς, θα σου βγάζει άλλα αποτελέσματα. Δεν σημαίνει ότι έχει κάποιο θέμα. Εάν πραγματικά θέλεις να δεις τι γίνεται με την γραμμή, τότε κοιτάς στο modem σε τι κλειδώνει και τι θόρυβο έχει. Έτσι θα ξέρεις τι θα σου δώσει η γραμμή στο μέγιστο, αλλά όχι εγγυημένο.
Από εκεί και πέρα στο εσωτερικό δίκτυο σου, οι μετρήσεις πρέπει πάντα να είναι από μηχάνημα συνδεδεμένο με καλώδιο και το Cat 6 και πάνω. Το ασύρματο δεν μπορεί να σου δείξει ποτέ την πραγματική ταχύτητα (για πολλούς και διάφορους λόγους) εκτός ίσως εάν είναι 6Ε ή 7. Αλλά δεν νομίζω ότι έχεις τα αντίστοιχα μηχανήματα.
Τέλος, δεν καταλαβαίνω την "εμμονή" σου με το 2.5G port και ότι πρέπει να αλλάξεις το δίκτυο σου. Εάν εξαιρέσουμε ότι ούτε στο speedport σου, ούτε ένα fritzbox (χρειάζεσαι το fiber router της Cosmote) έχουν 2.5G port, το μόνο που θα χρειαζόσουνα στην χειρότερη, είναι ένα switch με μια 2.5G και όλες οι άλλες 1G. Τα μηχανήματα σου, εκτός από Desktop PC που μπορείς να βάλεις PCI κάρτα, είναι και θα είναι 1G. Η τηλεόραση δε, είναι μόνο 100mbit.
Μην ασχολείσαι λοιπόν άλλο, με τεστ κάθε λίγο και λιγάκι. Αυτό που έχει σημασία, είναι τι εμπειρία σου δίνει όταν το χρησιμοποιείς και εάν έχει πραγματικά διαφορά από πριν. Ειδικά όταν κατεβάζεις κάτι. Ανάλογα βέβαια, από που το κατεβάζεις.

• Like
την αλλαγη της αλυσιδας σε 2.5Gb την εχω διαγραψει ετσι κι`αλλιως απο το μυαλο μου.
απλα θελω να τσεκαρω,εαν το cudy που εχω ως router για ολες τις συσκευες μπορει να ανταπεξελθει καλυτερα απο το μαμα speedport.
και απ`οτι φαινεται διαχειριζεται καλυτερα την γραμμη το speedport απο το cudy.
εκτος και εαν χρειαζεται να αλλαξω κατι.