Ποιόν πάροχο έχουμε - τι μας δίνει;

Αφού έχουν κάνει σουρωτήρια τα σπίτια του κόσμου, και κάνει η κάθε εταιρεία ότι γουστάρει, καιρός είναι να ξυπνήσουν.

Την ημέρα που υπέγραψα ηλεκτρονικά με την Cosmote για οπτική 1Gbps,ρώτησα στο τηλέφωνο πόσος καιρός θα χρειαστεί η ολοκλήρωση της παροχής και μου είπαν το πολύ 3 μήνες.Περιέργως πως,2 ημέρες μετά,με κάλεσε ο μηχανικός και ήρθε την επόμενη ημέρα για την μελέτη της εγκατάστασης.Είχα κατά νου από που έπρεπε να έρθει και πως θα μπει στο σπίτι η οπτική και συμφώνησε και ο μηχανικός.Το επόμενο βήμα μου είπε είναι να έρθει το συνεργείο που θα κάνει τις εργασίες.
Τι πρέπει να προσέξω και να ζητήσω από το συνεργείο να κάνει ή να μήν κάνει;

Το "3 μήνες" ίσχυε πριν 2 χρόνια.
Ακόμα το λένε;

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να αποφύγεις.
Απλά η σύμβαση με τους εργολάβους αναφέρει ότι πρέπει να τοποθετηθεί το οπτικό πριζάκι στον χώρο που είναι η κύρια είσοδος του σπιτιού.
Βέβαια έχω ακούσει ότι κάποιοι το συνδέουν και στα μέσα δωμάτια.
Αυτό μόνο σκέψου πως θες να το κάνεις γιατί αν θέλεις να συνδέσεις κάποια συσκευη με καλώδιο πρέπει να έχεις δομημένη καλωδίωση (πρίζες ethernet κλπ)

Ακόμα το λένε;

Απλά η σύμβαση με τους εργολάβους αναφέρει ότι πρέπει να τοποθετηθεί το οπτικό πριζάκι στον χώρο που είναι η κύρια είσοδος του σπιτιού.
Αυτό μόνο σκέψου πως θες να το κάνεις γιατί αν θέλεις να συνδέσεις κάποια συσκευη με καλώδιο πρέπει να έχεις δομημένη καλωδίωση (πρίζες ethernet κλπ)
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου.
Φαντάζομαι το λένε ακόμα γιατί η ανάπτυξη της οπτικής είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ότι πριν 3 χρόνια και τα συνεργεία που κάνουν την τοποθέτηση,ή δεν έχουν αυξηθεί καθόλου ή ελάχιστα.
Το σπίτι κατασκευάστηκε το 2009 και σε όλα τα δωμάτια υπάρχουν τουλάχιστον 3 πρίζες ethernet με καλώδια UTP Cat 6.
Άρα να τους ζητήσω να το φέρουν μέσα στο σπίτι?Ο μηχανικός μου είπε ότι θα μπει έξω.
Έχει σημασία;

Την ημέρα που υπέγραψα ηλεκτρονικά με την Cosmote για οπτική 1Gbps,ρώτησα στο τηλέφωνο πόσος καιρός θα χρειαστεί η ολοκλήρωση της παροχής και μου είπαν το πολύ 3 μήνες.Περιέργως πως,2 ημέρες μετά,με κάλεσε ο μηχανικός και ήρθε την επόμενη ημέρα για την μελέτη της εγκατάστασης.Είχα κατά νου από που έπρεπε να έρθει και πως θα μπει στο σπίτι η οπτική και συμφώνησε και ο μηχανικός.Το επόμενο βήμα μου είπε είναι να έρθει το συνεργείο που θα κάνει τις εργασίες.
Τι πρέπει να προσέξω και να ζητήσω από το συνεργείο να κάνει ή να μήν κάνει;

Αν δώσεις κάνα χαρτζιλικάκι και στους 2 μαστόρους που θα έρθουν, σου βάζουν το κουτί όπου γουστάρεις.
Εγω είχα ειδικές απαιτήσεις για τα σημεία που ήθελα να μπουν, που αν δεν επληρωνόντουσαν στο ακέραιο, θα ακυρωνα την σύνδεση και θα πήγαινα στην επόμενη εταιρεία που θα τα έκανε.

Αν δεν έχεις καμιά απαίτηση, δεν χρειάζεται να δώσεις τίποτα. Γενικά προσέχουν , στοκάρουν τις τρύπες κλπ δεν τα αφήνουν χύμα

Ακόμα το λένε;

Πέρσι το καλοκαίρι 2,5 μήνες έκανα εγώ.
Ειναι 5 συνεργεία μαζί με τον μηχανικό που κάνει στην αρχή την αυτοψία.
-ο σκαφτιας που σκάβει τον δρόμο από το σημείο που σταματάει η οπτική στο πεζοδρόμιο και μετά σκεπάζει το σκάψιμο με άσφαλτο.
-2 άτομα που κάνουν την εγκατάσταση από το πεζοδρόμιο μέχρι τους κεντρικούς κατανεμητές και τα floor box αν υπάρχουν όροφοι.
-2 άτομα που "φυσάνε" την οπτική από το καφαο μέχρι το σπίτι σου και εύχεσαι να έχουν κάνει καλές ενώσεις στο πεζοδρόμιο και στα φρεάτια στο δρόμο, αλλιώς αν κολλήσει ανοίγουν τα ενδιάμεσα φρεάτια στο δρόμο
-2 άτομα ,οι κολλητές που κάνουν την τελική εγκατάσταση την οπτική ίνα από το κουτί μέχρι το ρούτερ σου.

Άρα να τους ζητήσω να το φέρουν μέσα στο σπίτι?Ο μηχανικός μου είπε ότι θα μπει έξω.
Έχει σημασία;
Εσύ μιλάς για το bep προφανως. Τον μικρό κατανεμητη.
Αυτός μπαίνει αποκλειστικά εκτός για να εχει πρόσβαση ο τεχνικός σε περίπτωση βλάβης.
Εγώ αναφέρομαι στο oto. Το μικρό πριζακι που θα τερματιστεί η οπτική ινα στον χώρο σου.
Απο εκεί θα πάρεις το σήμα για να συνδέσεις το gpon router σου.
Εφόσον εχεις ethernet πρίζες, εκεί δίπλα θα τοποθετηθεί το oto.

Πέρσι το καλοκαίρι 2,5 μήνες έκανα εγώ.
Ειναι 5 συνεργεία μαζί με τον μηχανικό που κάνει στην αρχή την αυτοψία.
-ο σκαφτιας που σκάβει τον δρόμο από το σημείο που σταματάει η οπτική στο πεζοδρόμιο και μετά σκεπάζει το σκάψιμο με άσφαλτο.
-2 άτομα που κάνουν την εγκατάσταση από το πεζοδρόμιο μέχρι τους κεντρικούς κατανεμητές και τα floor box αν υπάρχουν όροφοι.
-2 άτομα που "φυσάνε" την οπτική από το καφαο μέχρι το σπίτι σου και εύχεσαι να έχουν κάνει καλές ενώσεις στο πεζοδρόμιο και στα φρεάτια στο δρόμο, αλλιώς αν κολλήσει ανοίγουν τα ενδιάμεσα φρεάτια στο δρόμο
-2 άτομα ,οι κολλητές που κάνουν την τελική εγκατάσταση την οπτική ίνα από το κουτί μέχρι το ρούτερ σου.
Ε,γι΄αυτές τις ειδικές απαιτήσεις πες μου ντε!
btw εμένα θα έρθει εναέρια η οπτική,από κολώνα του ΟΤΕ.

Ε,γι΄αυτές τις ειδικές απαιτήσεις πες μου ντε!
btw εμένα θα έρθει εναέρια η οπτική,από κολώνα του ΟΤΕ.
Εναέρια από ΟΤΕ; Σίγουρα;

Τι να σου πω; Δεν ξέρω το σπίτι σου, που θέλεις να μπουν τα κουτια, που θέλεις να τρυπήσουν, που θέλεις να κρυφτεί η οπτική ίνα, σε κάποιο κανάλι, σε ποιον χώρο θέλεις να τερματίσει για να βάλουν το ΟΝΤ κουτάκι κλπ.
Τέτοια πράγματα.

Last edited:
Και ο ΟΤΕ βάζει εναέρια ίνα.
Όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά αν πας από Πόρτο Ραφτη, Βαυρώνα κλπ πως θα καλύψεις κάποια απομακρυσμένα σπίτια;

Είμαι Βραυρώνα και το 2024 ήρθε οπτική υπόγεια κανονικά. Έχω κάνει και σύνδεση πρόσφατα με NOVA. Δεν υπάρχει ΟΤΕ.
Πριν μια εβδομαδα πέρασε και η ΔΕΗ στις κολόνες. Μεγαλεία!

Στο Λαγονήσι βάζουν τις κουλούρες και τα κουτιά στις παλιές-και όπου χρειάζετε τοποθετούν νέες!!!-κολώνες του ΟΤΕ.
Σήμερα πέρασε και η ΔΕΗ κατευθείαν κουλούρες και κουτιά.
Όντως μεγαλεία Τασούλη.