Ποιον προβολέα?

hunter

Moderator
Staff member
9 December 2006
883
Θεσσαλονίκη
Γεια σας,Σκέφτομαι να αγοράσω έναν προβολέα με budget τα 1500 ή και λίγο παραπάνω.Είμαι τελείως άσχετος από προβολείς.Τι μου προτείνετε?Θέλω να έχω 110 ίντσες απο τα πέντε μέτρα.Μήπως είναι πολλές και είναι κουραστικό μετά απο κάποια ώρα?Η χρήση του θα είναι για θέαση dvd και gaming .Τι είναι το rainbow?

Το rainbow effect που λένε για τους DLP, είναι μεν ενοχλητικό αλλα στους τελευταίους προτζέκτορες που έχουν χ5 τροχό δεν είναι τόσο αισθητό.
Τώρα για το τι ακριβώς είναι... είναι λίγο δύσκολο να το εξηγήσω..θα προσπαθήσω όμως. Όταν προβάλεται μια σκηνή με πολύ φώς και ειδικά λευκό χρώμα, μπορεί να παρατηρήσεις κάτι σαν κανονικό ουράνιο τόξο- εγώ προσωπικά το παρατηρώ πάντα εάν κουνήσω τα μάτια μου για να κοιτάξω προσεχτικά σε διάφορα σημεία της εικόνας..καθώς το κάνω αυτό.."βλέπω" γραμμές με διάφορα χρώματα να "ξευφέυγουν" απο το άσπρο χρώμα.
Τονίζω οτι είναι effect που το βλέπεις μόνο στα μάτια σου. Δηλαδή... σε μια φώτο απο εικόνα του projector, συνήθως δεν φένεται (δεν ξέρω καν εαν ειναι δυνατό να φανει). Και για να καταλάβεις λιγάκι καλύτερα, σκέψου απλα οτι για να δείξει ο DLP άσπρο χρώμα , πρέπει να περάσει το φώς μέσα απο όλα τα χρώματα (ασπρο χρώμα = με όλα τα χρώματα μαζί) , δηλαδή μια πλήρη περιστροφή του χρωματικού δίσκου, το πρόβλημα λοιπόν φανερώνεται όταν ο δίσκος γυρίζει αργά..και το μάτι σου προλαβαίνει και βλέπει τις ενδιάμεσες αλλαγές των χρωμάτων ... και δεν "δενει" τα χρώματα μαζί.
Μερικοί άνθρωποι το παρατηρούν πιο πολύ, άλλοι πιο λίγο, άλλοι καθόλου αλλα κουράζονται απο την προβολή.

Τώρα στην τιμή που αναφέρεσαι όπως θα έχεις δεί πολύ καλός προβολέας είναι ο TW700, τώρα όσο αφορά τα 5 μέτρα, και τις 110 ίντσες μπορώ να πώ ότι είσαι στο όριο... θα είναι λιγάκι κουραστικό.

Last edited:
Απάντηση: Re: Ποιον προβολέα?

Το rainbow effect που λένε για τους DLP, είναι μεν ενοχλητικό αλλα στους τελευταίους προτζέκτορες που έχουν χ5 τροχό δεν είναι τόσο αισθητό. Τώρα για το τι ακριβώς είναι... είναι λίγο δύσκολο να το εξηγήσω..θα προσπαθήσω όμως. Όταν προβάλεται μια σκηνή με πολύ φώς και ειδικά λευκό χρώμα, μπορεί να παρατηρήσεις κάτι σαν κανονικό ουράνιο τόξο- εγώ προσωπικά το παρατηρώ πάντα εάν κουνήσω τα μάτια μου για να κοιτάξω προσεχτικά σε διάφορα σημεία της εικόνας..καθώς το κάνω αυτό.."βλέπω" γραμμές με διάφορα χρώματα να "ξευφέυγουν" απο το άσπρο χρώμα. Τονίζω οτι είναι effect που το βλέπεις μόνο στα μάτια σου. Δηλαδή... σε μια φώτο απο εικόνα του projector, συνήθως δεν φένεται (δεν ξέρω καν εαν ειναι δυνατό να φανει). Και για να καταλάβεις λιγάκι καλύτερα, σκέψου απλα οτι για να δείξει ο DLP άσπρο χρώμα , πρέπει να περάσει το φώς μέσα απο όλα τα χρώματα (ασπρο χρώμα = με όλα τα χρώματα μαζί) , δηλαδή μια πλήρη περιστροφή του χρωματικού δίσκου, το πρόβλημα λοιπόν φανερώνεται όταν ο δίσκος γυρίζει αργά..και το μάτι σου προλαβαίνει και βλέπει τις ενδιάμεσες αλλαγές των χρωμάτων ... και δεν "δενει" τα χρώματα μαζί.
Μερικοί άνθρωποι το παρατηρούν πιο πολύ, άλλοι πιο λίγο, άλλοι καθόλου αλλα κουράζονται απο την προβολή.

Ωραία σε ευχαριστώ κατάλαβα τι είναι το rainbow.Εσύ ποιο προβολέα μου προτείνεις?Πρώτον να είναι LCD ή DLP?

Το rainbow effect που λένε για τους DLP, είναι μεν ενοχλητικό αλλα στους τελευταίους προτζέκτορες που έχουν χ5 τροχό δεν είναι τόσο αισθητό.
Τώρα για το τι ακριβώς είναι... είναι λίγο δύσκολο να το εξηγήσω..θα προσπαθήσω όμως. Όταν προβάλεται μια σκηνή με πολύ φώς και ειδικά λευκό χρώμα, μπορεί να παρατηρήσεις κάτι σαν κανονικό ουράνιο τόξο- εγώ προσωπικά το παρατηρώ πάντα εάν κουνήσω τα μάτια μου για να κοιτάξω προσεχτικά σε διάφορα σημεία της εικόνας..καθώς το κάνω αυτό.."βλέπω" γραμμές με διάφορα χρώματα να "ξευφέυγουν" απο το άσπρο χρώμα.
Τονίζω οτι είναι effect που το βλέπεις μόνο στα μάτια σου. Δηλαδή... σε μια φώτο απο εικόνα του projector, συνήθως δεν φένεται (δεν ξέρω καν εαν ειναι δυνατό να φανει). Και για να καταλάβεις λιγάκι καλύτερα, σκέψου απλα οτι για να δείξει ο DLP άσπρο χρώμα , πρέπει να περάσει το φώς μέσα απο όλα τα χρώματα (ασπρο χρώμα = με όλα τα χρώματα μαζί) , δηλαδή μια πλήρη περιστροφή του χρωματικού δίσκου, το πρόβλημα λοιπόν φανερώνεται όταν ο δίσκος γυρίζει αργά..και το μάτι σου προλαβαίνει και βλέπει τις ενδιάμεσες αλλαγές των χρωμάτων ... και δεν "δενει" τα χρώματα μαζί.

Τώρα στην τιμή που αναφέρεσαι όπως θα έχεις δεί πολύ καλός προβολέας είναι ο TW700, τώρα όσο αφορά τα 5 μέτρα, και τις 110 ίντσες μπορώ να πώ ότι είσαι στο όριο... θα είναι λιγάκι κουραστικό.
Nαι το θέμα είναι οτι θέλω να είναι 1080p.Μάλλον ζητάω πολλά με αυτά τα χρήματα.Πόσες ίντσες είναι καλά στα 5 μετρα?

To Rainbow effect ειναι ακριβως αυτο που εξηγησε ο γιαννης, και παρατηρειται πολυ εντονα σε σκοτεινες σκηνες που μεσα τους υπαρχει μια μικρη πηγη εντονου φωτος.. πχ σκεψου ενα δαυλο στο σκοταδι, ή για να μην παμε μακρια, ασπρο κειμενο σε μαυρο φοντο (βλεπε πχ υποτιτλοι).
Θα διαφωνησω για τον χ5 τροχο, δεδομενου οτι εγω το βλεπω σε ΟΛΟΥΣ τους DLP που εχει τυχει να δω, ακομα και κατι θηρια των 10 χιλιαδων ευρω (βλεπε SIM).
Προσωπικα με ενοχλει ιδιαιτερα γι'αυτο αλλωστε και δεν επελεξα dlp. Επισης, το προβλημα ειναι οτι ακομα κι αν δεν ενοχλει εσενα μπορει να ενοχλει τους φιλους σου, τη συντροφο, τα παιδια, και γενικοτερα οποιον βλεπει μαζι σου.

Κατα τα αλλα, σου συστηνω ανεπιφυλακτα τον Panasonic AX100E, που τον εχω εδω και ενα μηνα και ειναι φανταστικος. Ειναι LCD (αρα δεν εχει καθολου Rainbow) ενω φερει τα πιο καλα χαρακτηριστικα ενος dlp, οπως παντελη απουσια πλεγματος απο οποια αποσταση κι αν τον κοιταξεις, κινηματογραφικα χρωματα, και πολυ καλο κοντραστ.
Επισης ερχεται πολυ καλα ρυθμισμενος out of the box, ενω ειναι ακριβως στο budget που θετεις. (1400-1500 ευρω)

Τελος, ναι μπορει να δωσει 110'' στα 5 μετρα, ενω δεν ειναι καθολου κουραστικο, εγω πχ βλεπω 97'' στα 4 και θελω κι αλλο!

O Epson Tw700 είναι σχεδόν εφάμιλος τους Panasonic (αν όχι ισοδύναμος) και έχει 600 ευρώ λιγότερο (900 ευρώ). Τσάμπα πράμα. Εγώ στα 4 μέτρα βλέπω στις 97 ίντσες και είμαι οριακά ΟΚ. Σε 2:35:1 (90% των ταινιών) είναι παραπάνω από ΟΚ.

Αν θες να βλέπεις DVD τι να τον κάνεις τον 1080p? Αν θες να βλέπεις blu-ray και hd-dvd τότε ναι αν και δεν θα δεις πολύ μεγάλες διαφορές από έναν 720p εκτός αν πάς σε ακριβό μοντέλο. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή νομίζω για 720p καθώς έχουν πέσει τραγικά οι τιμές τους.

εγω το βλεπω σε ΟΛΟΥΣ τους DLP που εχει τυχει να δω, ακομα και κατι θηρια των 10 χιλιαδων ευρω

Εάν δεν κάνω λάθος τα θυρία DLP έχουν 3 DLP πάνω χωρίς τροχό και δεν δημιουργείτε πρόβλημα... διρθώστε με εάν κάνω λάθος.

Από οθόνη τι κάνω?Τι πανί?Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι είναι το gain που λέμε 1.2 κλπ.Εγώ τι να πάρω?Το gain έχει σχέση με τη φωτεινότητα?

Έχω δει τον tw700 και μου φάνηκε λίγο ογκώδης.

Εάν δεν κάνω λάθος τα θυρία DLP έχουν 3 DLP πάνω χωρίς τροχό και δεν δημιουργείτε πρόβλημα... διρθώστε με εάν κάνω λάθος.

Πιθανον να ειναι 3chip, ομως εγω το ειδα καθαρα.. Βεβαια, δεν ειχε καμια σχεση με το rainbow που εβλεπα πχ στον Optoma 72, οπου δε μπορουσα καν να παρακολουθησω μια ταινια, στο θηριο απλα το παρατηρησα σε μια σκηνη μετα απο πολυ ψαξιμο...

Εγω προτείνω τον πανασονικ.
Τωρα οσον αφορά το μέγεθος της οθόνης ( επειδή εγω είμαι λίγο περίεργος από ότι φαίνεται), σε σχεση με αυτά που διαβάζω από τους φίλους που γράφουν κατα καιρούς για 90 και 100", είμαι φαν της μεγάλης οθόνης.
Στην αρχή, αν μεταπηδήσεις από την τηλεόραση στη μεγάλη οθόνη του προτζεκτορα ακόμα και αν είναι αυτή 84' θα σου φανεί τεράστια.Έτσι έκανα και εγώ. Όσο περνάει ο καιρός θα σου φαίνεται όλο και πιό μικρή.
Αλλά και για να μιλήσω με κάποια στάνταρ, συμφωνα με τα πρότυπα ΤΗΧ πρέπει το μέγεθος(πλάτος) της οθόνης να να είναι τα 2/3 της απόστασης θέασης(αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος)
Δηλαδή στα 3μ απόσταση πρέπει η οθόνη να είναι 2μ.
Στα 5μ έχουμε 5:3=1,66 και 1,66χ2=3,33μ οθόνη. Με τις υγείες μας.
Αυτααααααααα.

Εγω προτείνω τον πανασονικ.
Τωρα οσον αφορά το μέγεθος της οθόνης ( επειδή εγω είμαι λίγο περίεργος από ότι φαίνεται), σε σχεση με αυτά που διαβάζω από τους φίλους που γράφουν κατα καιρούς για 90 και 100", είμαι φαν της μεγάλης οθόνης.
Στην αρχή, αν μεταπηδήσεις από την τηλεόραση στη μεγάλη οθόνη του προτζεκτορα ακόμα και αν είναι αυτή 84' θα σου φανεί τεράστια.Έτσι έκανα και εγώ. Όσο περνάει ο καιρός θα σου φαίνεται όλο και πιό μικρή.
Αλλά και για να μιλήσω με κάποια στάνταρ, συμφωνα με τα πρότυπα ΤΗΧ πρέπει το μέγεθος(πλάτος) της οθόνης να να είναι τα 2/3 της απόστασης θέασης(αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος)
Δηλαδή στα 3μ απόσταση πρέπει η οθόνη να είναι 2μ.
Στα 5μ έχουμε 5:3=1,66 και 1,66χ2=3,33μ οθόνη. Με τις υγείες μας.
Αυτααααααααα.

Γιατί προτείνεις τον πανασόνικ?Μόνο τεράστια..Άμα φανταστείς οτι τώρα έχω μια CRT philips 29''...

Καλησπερα και απο μενα.Ριξε μια ματια και στον BENQ 8720 τωρα που επεσε στα 2250ε.

Πιστεύω οτι κατά γενική ομολογία ο πανασονικ είναι καλύτερος από τον άμεσο ανταγωνιστή του τον επσον 700. σε lcd πάντα.
Δεν ακουσα κανέναν να ισχυριστεί το αντίθετο. Αυτό που μπορεί να ακούσεις είναι οτι ο επσον είναι πολύ κοντά σε απόδοση οπότε αν λάβουμε υπόψη τη αρκετά μεγάλη διαφορά στην τιμή (450-500 )περίπου είναι ένα ζήτημα.
Τώρα αν θέλεις να βάλεις μεγάλη οθόνη πάνω από 120" που εγώ είμαι κάθετος σε αυτό, αν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης, που από ότι φαίνεται υπάρχει αφού λες για 5μ απόσταση θέασης τότε θα πρέπει να προτιμηθεί οπωσδήποτε ο πανασονικ γιατί έχει μεγαλύτερη φωτεινότητα που είναι απαραίτητη, αρκετη οξύτητα και το κυριότερο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να φαίνονται τα πίξελ λόγω ενος συστήματος που διαθέτει μόνο ο πανασινκ και αυτό λέγεται smoothscren

Επειδή τα παιδιά ανέφεραν τον 8720 αν δεν υπάρχει προβλημα με το rainbow δεν το συζητώ είναι ότι καλύτερο υπάρχει με αυτή την τιμή που έφτασε.
Να σκεφτείς οτι πριν από ένα με ενάμισι χρόνο είχε 5000 .

Ναι ειναι και εχει 6χ ταχυτητα τροχου.Ριχτου μια ματια γιατι και εγω που ειχα τον benq 7700 δεν εβλεπα raibow ενω με τον optoma 79 βλεπω.

Φίλε hunter, καλύτερα να πας να δείς κάποιους σε κάποιο κατάστημα, ειδικά DLP να αποφασίσεις εαν όντως σου δημιουργεί πρόβλημα ... η όχι και να ξέρεις και οτι οι LCD έχουν προβλήματα ανομοιομορφίας...

Φίλε hunter, καλύτερα να πας να δείς κάποιους σε κάποιο κατάστημα, ειδικά DLP να αποφασίσεις εαν όντως σου δημιουργεί πρόβλημα ... η όχι και να ξέρεις και οτι οι LCD έχουν προβλήματα ανομοιομορφίας...

είναι ορατή η ανομοιομορφία κατά τη θέαση ταινίας;