Ποιόν ψηφιακό δέκτη να επιλέξω...

Απάντηση: Ποιον ψηφιακό δέκτη να επιλέξω...

Ναι υπάρχει αυτή η πιθανότητα, αλλά συνήθως στους δέκτες προεπιλεγμένη είναι η απλή μορφή ήχου. Και πρέπει να διαλέξεις εσύ το DD. Πάντως σε εμένα όλοι οι δέκτες μου έτσι δουλεύουν. Οπότε μόνο αν σκαλίσει κάποιος τις ρυθμίσεις θα χάσει τον ήχο. Και δεν είναι δύσκολο, σχεδόν σε όλους τους δέκτες υπάρχει ένα κουμπί για τον ήχο. Δεν αποκλείεται κάποιος να πατήσει κάτι λάθος.
Πάντως η επιλογή DD στο N HD που υπάρχει μόνο, δίνει πιο δυνατό και καθαρό ήχο, ακόμα και στα απλά ηχεία της τηλεόρασης. Αν βέβαια μπορεί να την αναπαράγει ο δέκτης.

Re: Ποιον ψηφιακό δέκτη να επιλέξω...

Καλησπέρα.
Αν υπάρχει ολοκληρωμένος ενισχυτής AV στο σύστημα, είναι καλυτερα ο αποκωδικοποιητής να συνδεθεί πρώτα σε αυτόν ή να συνδεθεί απευθείας στην TV;
Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να ανάβω τον ενισχυτή για να δω κανάλια ή γίνεται passthrough;

Κι άλλη μία ερώτηση, πόσα gb χρειάζονται για εγγραφή προγράμματος (pvr) διάρκειας μιας ώρας π.χ.
Ρωτάω για να δω αν θα βάλω σκληρό ή αν αρκεί ένα μεγάλο στικάκι...

Ευχαριστώ.

Έχω (για την ακρίβεια τα πεθερικά μου έχουν) δύο παλιές CRT με είσοδο scart.

Τι δέκτη να επιλέξω που να είναι απλά SD (και με δυνατότητες media player καλό θα ήταν-όχι απαραίτητο όμως) και αξιόπιστος;

Εγώ έχω ένα Crystal Audio Premium HD από τον οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος, αλλά να πάρω τον ίδιο και να πάω να σκάσω 30+30=60ευρώ για CRT τηλεοράσεις και για μηχάνημα με δυνατότητες που δεν θα χρησιμοποιηθούν ούτε στο 10%; Αμαρτία δεν είναι; Κάτι φτηνότερο και αξιόπιστο;

Καμιά πρόταση βρε παιδιά;

Καλησπέρα.
Αν υπάρχει ολοκληρωμένος ενισχυτής AV στο σύστημα, είναι καλυτερα ο αποκωδικοποιητής να συνδεθεί πρώτα σε αυτόν ή να συνδεθεί απευθείας στην TV;
Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να ανάβω τον ενισχυτή για να δω κανάλια ή γίνεται passthrough;

Κι άλλη μία ερώτηση, πόσα gb χρειάζονται για εγγραφή προγράμματος (pvr) διάρκειας μιας ώρας π.χ.
Ρωτάω για να δω αν θα βάλω σκληρό ή αν αρκεί ένα μεγάλο στικάκι...

Ευχαριστώ.

Η τηλεόρασή σου δεν παίρνει εικόνα απ' τον ενισχυτή? Πχ ένα DVD player ή ένα BluRay player, που το συνδέεις? Στη τηλεόραση ή τον ενισυχτή?
Εγώ τα ρίχνω όλα στον ενισχυτή και μέ ένα HDMI στη TV. H TV γίνεται στην ουσία monitor.
Εννοείται ότι αν το συνδέσεις στον ενισχυτή, αυτός θα πρέπει να είναι ΟΝ για να μπορείς να δεις.

Γύρω στο 1,5 Gb η ώρα. Αν πάρεις stick φροντισε να μπορεί να γίνει format σε NTFS (δε γίνεται σε όλα), ώστε να μη σου κόβει μεγάλης διάρκειας εγγραφές σε κομμάτια των 2Gb.

Απάντηση: Ποιον ψηφιακό δέκτη να επιλέξω...

Έχω (για την ακρίβεια τα πεθερικά μου έχουν) δύο παλιές CRT με είσοδο scart.

Τι δέκτη να επιλέξω που να είναι απλά SD (και με δυνατότητες media player καλό θα ήταν-όχι απαραίτητο όμως) και αξιόπιστος;

Εγώ έχω ένα Crystal Audio Premium HD από τον οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος, αλλά να πάρω τον ίδιο και να πάω να σκάσω 30+30=60ευρώ για CRT τηλεοράσεις και για μηχάνημα με δυνατότητες που δεν θα χρησιμοποιηθούν ούτε στο 10%; Αμαρτία δεν είναι; Κάτι φτηνότερο και αξιόπιστο;
Πάρε τον prime sd της crystal audio. Πάντως sd + καλές δυνατότητες media player δεν πάνε μαζί. Προσωπικά μόνο hd δέκτη θα έπαιρνα (από τη στιγμή μάλιστα που οι διαφορές στην τιμή είναι μικρές).

Re: Απάντηση: Ποιον ψηφιακό δέκτη να επιλέξω...

Σ' ευχαριστώ. Ναι απ' ότι είδα 5 ευρώ περίπου διαφορά έχουν στην τιμή. Οπότε καλύτερα τον Crystal Audio Premium HD που τον ξέρω καλά κιόλας.

Η τηλεόρασή σου δεν παίρνει εικόνα απ' τον ενισχυτή? Πχ ένα DVD player ή ένα BluRay player, που το συνδέεις? Στη τηλεόραση ή τον ενισυχτή?
Εγώ τα ρίχνω όλα στον ενισχυτή και μέ ένα HDMI στη TV. H TV γίνεται στην ουσία monitor.
Εννοείται ότι αν το συνδέσεις στον ενισχυτή, αυτός θα πρέπει να είναι ΟΝ για να μπορείς να δεις.
Το πρόβλημα είναι ότι ο ενισχυτής έχει 4 εισόδους hdmi και είναι όλες πιασμένες (DVD, PS3, PC, Media Player).
Αλλά και να είχα ελεύθερη θέση, γιατί να πρέπει να ανάβω τρεις συσκευές (TV, AVR, Decoder) για να δω απλή τηλεόραση; Μου φαίνεται κάπως...

Άλλωστε η σύνδεση με τον ενισχυτή χρειάζεται για να βγάζω πολυκάναλο ήχο στα 5.1 ηχεία. Κανένα κανάλι δεν εκπέμπει έτσι ακόμα. Και η tv έχει audio out προς τον AVR, αν θέλω να ακούσω απ´ τα ηχεία (στέρεο βέβαια...).

Δυστυχώς η tv μου (Sharp 52xl2e, επταετίας) είναι mpeg2. Αν και έχει θύρα CI στα πλάγια, διστάζω να πάρω την καρτούλα Neotion γιατί διαβάζω ότι έχει πολλά προβλήματα..

Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις!
Οπότε για να καταλάβω και να μην υποστηρίζει DD ο αποκωδικοποιητής, για να ακούγεται ο ήχος από τι Νεριτ HD που έχει DD πρέπει να επιλεγεί χειροκίνητα το κανάλι?
Για τον Crystal Audio Premium HD (που υποστηρίζει DD) χρειάζομαι καλώδιο για τον ήχο για να ακούγεται ο DD?
Επίσης, στην θύρα HDMI της τηλεόρασης έχω συνδεδεμένο το DVD player. Από ότι γνωρίζω μπορώ να συνδέσω τον αποκωδικωποιητή με την Scart αλλά έτσι δεν θα χάσω την Νεριτ HD και όσα HD κανάλια προκύψουν στο μέλλον? Οπότε τι επιλογές έχω για να έχω συνδεδεμένο και το DVD player και τον αποκωδικοποιητή στην HDMI θύρα?

Οπότε για να καταλάβω και να μην υποστηρίζει DD ο αποκωδικοποιητής, για να ακούγεται ο ήχος από τι Νεριτ HD που έχει DD πρέπει να επιλεγεί χειροκίνητα το κανάλι?
Η Νεριτ έχει βάλει το DD πρώτο στη λίστα των ροών ήχου. Κάποιοι δέκτες που δεν παίζουν DD προσπαθούν να παίξουν τον ήχο, δεν τα καταφέρνουν και δεν ακούγεται τίποτα. Άλλοι πηγαίνουν στην δεύτερη ροή ήχου που είναι απλό MPEG, συμβατό με όλους.

Για τον Crystal Audio Premium HD (που υποστηρίζει DD) χρειάζομαι καλώδιο για τον ήχο για να ακούγεται ο DD?
Δεν ξέρω τι εξοπλισμό έχεις. Η πιο απλή σύνδεση είναι με HDMI.

Επίσης, στην θύρα HDMI της τηλεόρασης έχω συνδεδεμένο το DVD player. Από ότι γνωρίζω μπορώ να συνδέσω τον αποκωδικωποιητή με την Scart αλλά έτσι δεν θα χάσω την Νεριτ HD και όσα HD κανάλια προκύψουν στο μέλλον? Οπότε τι επιλογές έχω για να έχω συνδεδεμένο και το DVD player και τον αποκωδικοποιητή στην HDMI θύρα?
Αν συνδέσεις HD δέκτη με SCART, θα βλέπεις το πρόγραμμα των HD καναλιών αλλά σε SD ανάλυση.
Απο τη στιγμή που το DVD βγάζει SD εικόνα και ο δέκτης HD, το λογικότερο είναι να συνδεθεί το πρώτο με SCART και ο δέκτης με HDMI.
Ή παίρνεις ένα HDMI switch και συνδέεις δύο συσκευές σε μία θύρα.

Καλησπέρα, μια βοήθεια θα ήθελα παιδιά. Έχω μια SONY tv με mpg4 ενσωματωμένο όμως δείχνει με σπασίματα τα κανάλια τις νεριτ. Σε tv με εξωτερικό ψηφιακό δεκτη σε διπλανό δωμάτιο όμως παίζουν χωρίς πρόβλημα. Έτσι έβαλα τον ψηφιακό δεκτη (turbox sd1000) με scart στην sony και τα κανάλια της νεριτ έπαιξαν χωρίς προβλήματα !!!.

Το εύκολο συμπέρασμα είναι ότι έχει αδύναμο δεκτη η sony. Η εύκολη λύση που μου ηρθε στο μυαλό είναι να αγοράσω έναν εξωτερικό ψηφιακό δεκτη και να τον συνδέσω με την sony.

Έτσι θα ήθελα την βοήθεια σας να μου προτείνεται ψηφιακό δεκτη που να έχει ισχυρό δεκτη, να έχει HDMI για σύνδεση με την tv, να υποστηρίζει 1080 ανάλυση για βλέπω το κανάλι νεριτ HD, να δείχνει καλή ζωντανή εικόνα και να υπάρχει πάνω στον δεκτη κουμπάκι με το on/off. Ότι άλλο έχει ευπρόσδεκτο και εννοείτε σε όσο πιο οικονομική τιμή γίνετε :)

Ευχάριστων εκ των προτερων για την βοήθεια σας και τον χρόνο σας.
Αντιμετωπίζω κι εγώ το ίδιο πρόβλημα. Έχει κανείς κάποια πρόταση να κάνει? Ο crystal audio premium HD θα με καλύψει?

Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση: Re: Ποιον ψηφιακό δέκτη να επιλέξω...

Είναι θέμα ρυθμίσεων του δέκτη. Σε εμένα σε όλους τους δέκτες προεπιλεγμένη ήταν η απλή μορφή ήχου, και μόνο αν την αλλάξω εγώ θα γυρίσει σε DD. Οπότε και ο ένας από αυτούς που δεν έχει DD παίζει κανονικά στην απλή μορφή ήχου. Αν το γυρίσω σε αυτόν τον δέκτη σε DD χάνεται ο ήχος, αλλά απλά το ξαναλλάζω. Όπως και να είναι, η ρύθμιση για τον ήχο είναι πανεύκολη. Σε όλους πια τους δέκτες η ρύθμιση γίνεται με ένα κουμπί στο τηλεκοντρόλ. Συνήθως γράφει Sound, Audio, ή κάτι τέτοιο. Οπότε αν δεν υπάρχει ήχος πατάς το κουμπί, βγαίνουν οι διαθέσιμες επιλογές ήχου. Δύο δηλαδή στο κανάλι N HD, απλή που σε έμενα γράφει κάτι περίεργο πχ gre 680, και η DD που σε εμένα γράφεται eng 690 Dolby D. Πάντως είναι ευδιάκριτο ποια είναι η DD. Στα υπόλοιπα κανάλια έτσι και αλλιώς βγάζει μία επιλογή ήχου.
Για σύνδεση με τηλεόραση δεν χρειάζεται ξεχωριστό καλώδιο για τον ήχο. Και η σύνδεση scart και η σύνδεση HDMI μεταφέρουν κανονικά και τον ήχο μαζί με την εικόνα. Δεν έχει σημασία αν ο ήχος είναι απλός ή DD. Μεταφέρεται μαζί με την εικόνα.
Αυτό με το καλώδιο μάλλον εδώ το έχεις διαβάσει, αλλά δεν αφορά την μορφή ήχου DD. Αφορά την μορφή ήχου DTS που δεν υπάρχει στα κανάλια, αλλά υπάρχει σε πολλά αρχεία βίντεο. Γιατί οι δέκτες είναι και media player, και στα αρχεία βίντεο μπορεί να υπάρχουν διάφορες επιλογές ήχου. Κανένας δέκτης δεν αποκωδικοποιεί DTS, απλά μερικοί δέκτες μεταφέρουν με καλώδιο τον ήχο σε ενισχυτή για να το αποκωδικοποιήσει αυτός και να το μεταφέρει στην τηλεόραση. Αλλά αυτό δεν αφορά την μορφή ήχου DD. Αν το υποστηρίζει ο δέκτης, όπως ο Crystal Audio Premium HD που ρωτάς, δεν χρειάζεται άλλο καλώδιο.
Και τέλος, πρώτα κοίτα αν υπάρχει και δεύτερη θύρα HDMI στην τηλεόραση. Πρέπει να είναι αρκετά παλιά για να έχει μεν HDMI, αλλά μόνο μία θύρα. Συνήθως έχουν από δύο και πάνω.
Αν έχεις όντως μόνο μία θύρα, είναι κρίμα να συνδέσεις τον δέκτη με scart, ενώ η τηλεόραση υποστηρίζει HDMI. Η scart έχει αρκετά χειρότερη εικόνα από την HDMI. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις απλά ένα HDMI switch όπως λέει ο Kostas_Y. Εγώ έχω 3 δέκτες και ένα DVD πάνω σε ένα τέτοιο HDMI switch 4 θέσεων. Υπάρχουν και απλότερα (και φθηνότερα) με δύο θέσεις για τις δύο συσκευές που έχεις.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Ποιον ψηφιακό δέκτη να επιλέξω...

Tolia σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Η τηλεόραση που έχω έχει μία HDMI θύρα. Σκεφτόμουν να συνδέσω τον δέκτη με HDMI και το DVD player με scart, μία από τις επιλογές που μου πρότεινε ο Κώστας. Άλλα είδα ότι το DVD player γράφει ότι είναι HD, οπότε με τη scart δεν θα χάσει από την ποιότητα της εικόνας? Άραγε ένα component καλώδιο να δίνει καλύτερη ποιότητα?
Ή για να εξασφαλίσω να μου δίνει και το DVD player την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην εικόνα, πρέπει να το έχω συνδεδεμένο με την HDMI θύρα?
Εκτός από το HDMI switch υπάρχουν και τα HDMI splitter. Ποια είναι η διαφορά τους?

Φεύγουμε εκτός θέματος αλλα ας είναι.

Το DVD εξ ορισμού είναι SD. Κάποια ανεβάζουν τεχνητά την ανάλυση σε επίπεδα HD με το λογισμικό που έχουν. Το αποτέλεσμα ποικίλει.
Με component μπορείς να ανέβεις μέχρι 1080i αλλα αυτή η σύνδεση δεν μεταφέρει ήχο.
Σίγουρα το HDMI δίνει την καλύτερη ποιότητα αλλα μην περιμένεις ποιότητα bluray.

Το splitter είναι το αντίθετο του switch: το πρώτο συνδέει μία συσκευή σε πολλές ενώ το δεύτερο πολλές συσκευές σε μία.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ποιον ψηφιακό δέκτη να επιλέξω...

Tolia σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Η τηλεόραση που έχω έχει μία HDMI θύρα. Σκεφτόμουν να συνδέσω τον δέκτη με HDMI και το DVD player με scart, μία από τις επιλογές που μου πρότεινε ο Κώστας. Άλλα είδα ότι το DVD player γράφει ότι είναι HD, οπότε με τη scart δεν θα χάσει από την ποιότητα της εικόνας? Άραγε ένα component καλώδιο να δίνει καλύτερη ποιότητα?
Ή για να εξασφαλίσω να μου δίνει και το DVD player την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην εικόνα, πρέπει να το έχω συνδεδεμένο με την HDMI θύρα?
Εκτός από το HDMI switch υπάρχουν και τα HDMI splitter. Ποια είναι η διαφορά τους?
Ναι, ξεφεύγει λίγο το πράγμα, αλλά αφού ρωτάς...
Η σύνδεση scart είναι η πιο συνηθισμένη αναλογική σύνδεση. Η σύνδεση component είναι και αυτή αναλογική σύνδεση, αλλά είναι η κορυφή των αναλογικών συνδέσεων. Σε παλιότερο DVD που είχα, είχε μόνο σύνδεση scart και component. Όντως η διαφορά μεταξύ τους είναι αρκετά μεγάλη, και η component έχει αρκετά καλύτερη εικόνα. Αλλά είναι αρκετά περίπλοκη σύνδεση. Έχει 5 διαφορετικά φισάκια, τα 3 για το καλώδιο της εικόνας, και θέλει και ξεχωριστό καλώδιο ήχου, που και αυτό έχει δύο φισάκια για τον στέρεο ήχο. Και επειδή είναι και αναλογική σύνδεση, θέλει και καλώδιο καλής ποιότητας (κυρίως της εικόνας) για να μην έχει απώλειες.
DVD player HD δεν υπάρχει όπως λέει και ο Kostas_Y. Η φυσική τους ανάλυση είναι SD. Απλά ανεβάζει μόνο του τεχνικά την ανάλυση (upscaling). Αυτό όμως σημαίνει ότι έχει σύνδεση HDMI.
Η σύνδεση HDMI είναι ψηφιακή σύνδεση. Δεν έχει απώλεια λόγω μετατροπής όπως έχουν οι αναλογικές συνδέσεις. Γιατί και ο ψηφιακός δέκτης αλλά και το DVD όταν συνδεθούν με αναλογική σύνδεση (scart, component) παίρνουν το ψηφιακό υλικό (ψηφιακό σήμα, ταινία DVD) και την μετατρέπουν σε αναλογικό υλικό για να περάσει από την αναλογική σύνδεση, και προβάλλεται στην τηλεόραση μας που μπορεί να προβάλλει ψηφιακό περιεχόμενο. Γιαυτό οι παλιότερες CRT τηλεοράσεις δεν έχουν σύνδεση HDMI. Δεν μπορούν να προβάλλουν ψηφιακό υλικό, οπότε χρειάζεται η μετατροπή της αναλογικής σύνδεσης.
Η σύνδεση HDMI είναι καθαρά ψηφιακή σύνδεση, δεν γίνεται καμία έξτρα μετατροπή, και έχει την καλύτερη ποιότητα εικόνας. Μεταφέρει ακριβώς ότι παίρνει. Γιαυτό και δεν έχει τόσο σημασία η ποιότητα του καλωδίου HDMI.
Οπότε προτείνεται η σύνδεση HDMI εφόσον υπάρχει.
Εγώ προτείνω HDMI switch. Τα πιο κοινά είναι αυτά τα δύο:
http://www.skroutz.gr/s/3196106/Bandridge-2-Port-HDMI-Switch-Box-VVB1002.html
http://www.skroutz.gr/s/3291399/Konig-2-Port-HDMI-Switch.html
Εγώ έχω πάρει και τα δύο (σε εκδόσεις με 4 θύρες) μόνο που το πρώτο βγαίνει και με άλλα ονόματα. Εγώ το είχα πάρει ως IQ. Χάλασε μετά από 2 χρόνια. Το Konig είναι εμφανώς καλύτερο, και η μάρκα καλύτερη. Και μάλλον είναι δικό τους και όχι φασόν όπως το πρώτο. Δεν το έχω δει με άλλο όνομα.
Πρόσεχε μόνο μην μπερδευτείς. Το HDMI switch είναι το ανάποδο από το HDMI splitter όπως λέει και ο Kostas_Y.

Last edited: