Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ποιον ψηφιακό δέκτη να επιλέξω...
Tolia σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Η τηλεόραση που έχω έχει μία HDMI θύρα. Σκεφτόμουν να συνδέσω τον δέκτη με HDMI και το DVD player με scart, μία από τις επιλογές που μου πρότεινε ο Κώστας. Άλλα είδα ότι το DVD player γράφει ότι είναι HD, οπότε με τη scart δεν θα χάσει από την ποιότητα της εικόνας? Άραγε ένα component καλώδιο να δίνει καλύτερη ποιότητα?
Ή για να εξασφαλίσω να μου δίνει και το DVD player την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην εικόνα, πρέπει να το έχω συνδεδεμένο με την HDMI θύρα?
Εκτός από το HDMI switch υπάρχουν και τα HDMI splitter. Ποια είναι η διαφορά τους?
Ναι, ξεφεύγει λίγο το πράγμα, αλλά αφού ρωτάς...
Η σύνδεση scart είναι η πιο συνηθισμένη αναλογική σύνδεση. Η σύνδεση component είναι και αυτή αναλογική σύνδεση, αλλά είναι η κορυφή των αναλογικών συνδέσεων. Σε παλιότερο DVD που είχα, είχε μόνο σύνδεση scart και component. Όντως η διαφορά μεταξύ τους είναι αρκετά μεγάλη, και η component έχει αρκετά καλύτερη εικόνα. Αλλά είναι αρκετά περίπλοκη σύνδεση. Έχει 5 διαφορετικά φισάκια, τα 3 για το καλώδιο της εικόνας, και θέλει και ξεχωριστό καλώδιο ήχου, που και αυτό έχει δύο φισάκια για τον στέρεο ήχο. Και επειδή είναι και αναλογική σύνδεση, θέλει και καλώδιο καλής ποιότητας (κυρίως της εικόνας) για να μην έχει απώλειες.
DVD player HD δεν υπάρχει όπως λέει και ο Kostas_Y. Η φυσική τους ανάλυση είναι SD. Απλά ανεβάζει μόνο του τεχνικά την ανάλυση (upscaling). Αυτό όμως σημαίνει ότι έχει σύνδεση HDMI.
Η σύνδεση HDMI είναι ψηφιακή σύνδεση. Δεν έχει απώλεια λόγω μετατροπής όπως έχουν οι αναλογικές συνδέσεις. Γιατί και ο ψηφιακός δέκτης αλλά και το DVD όταν συνδεθούν με αναλογική σύνδεση (scart, component) παίρνουν το ψηφιακό υλικό (ψηφιακό σήμα, ταινία DVD) και την μετατρέπουν σε αναλογικό υλικό για να περάσει από την αναλογική σύνδεση, και προβάλλεται στην τηλεόραση μας που μπορεί να προβάλλει ψηφιακό περιεχόμενο. Γιαυτό οι παλιότερες CRT τηλεοράσεις δεν έχουν σύνδεση HDMI. Δεν μπορούν να προβάλλουν ψηφιακό υλικό, οπότε χρειάζεται η μετατροπή της αναλογικής σύνδεσης.
Η σύνδεση HDMI είναι καθαρά ψηφιακή σύνδεση, δεν γίνεται καμία έξτρα μετατροπή, και έχει την καλύτερη ποιότητα εικόνας. Μεταφέρει ακριβώς ότι παίρνει. Γιαυτό και δεν έχει τόσο σημασία η ποιότητα του καλωδίου HDMI.
Οπότε προτείνεται η σύνδεση HDMI εφόσον υπάρχει.
Εγώ προτείνω HDMI switch. Τα πιο κοινά είναι αυτά τα δύο:
http://www.skroutz.gr/s/3196106/Bandridge-2-Port-HDMI-Switch-Box-VVB1002.html
http://www.skroutz.gr/s/3291399/Konig-2-Port-HDMI-Switch.html
Εγώ έχω πάρει και τα δύο (σε εκδόσεις με 4 θύρες) μόνο που το πρώτο βγαίνει και με άλλα ονόματα. Εγώ το είχα πάρει ως IQ. Χάλασε μετά από 2 χρόνια. Το Konig είναι εμφανώς καλύτερο, και η μάρκα καλύτερη. Και μάλλον είναι δικό τους και όχι φασόν όπως το πρώτο. Δεν το έχω δει με άλλο όνομα.
Πρόσεχε μόνο μην μπερδευτείς. Το HDMI switch είναι το ανάποδο από το HDMI splitter όπως λέει και ο Kostas_Y.