Ποιός (-ά) είναι , κατά τη γνώμη σας , ο μεγαλύτερος (-η) εν ζωή μουσικός;

Εγώ δεν συμμετέχω καθαρά για πρακτικούς λόγους:
α) μου είναι αδύνατον να διαλέξω έναν.
β) δεν μου αρέσει πια να προκαλώ: όλοι αυτοί ανάμεσα στους οποίους θα διάλεγα, ανήκουν λίγο ως πολύ στην κατηγορία που λέμε practically unlistenable. :blink: :eek:

Αγαπητοί φίλοι (απαντήσαντες και ...ξεγλυστρίσαντες) περί ενός ''παιχνιδιού'' πρόκειται....
Δεν είναι ερώτηση εισαγωγικών εξετάσεων...:D
Anyway, σας ευχαριστώ θερμά όλους για τις μέχρι τώρα απαντήσεις (και -μη...) :smileJap:
Εννοείται no hard feelings όπως είπε και ο Δαμιανός (αυτό έλειπε δα!)
;)

Στο σημείο αυτό ας δώσω και τη δική μου , υποκειμενική , προτίμηση...

Ο Άνδρας , το Πιάνο , η Μουσική.

themanthepianoandthemusaz2.jpg

Keith Jarrett

Συμμετοχή στα μουσικά δρώμενα επί δεκαετίες και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο.
Δημιουργός αξιομνημόνευτων πιανιστικών έργων και μάλιστα αυτοσχεδιαζόμενων όπου τα πιο ετερόκλητα στοιχεία (από Bach μέχρι rag-time) συνθέτουν ένα μοναδικό ιδίωμα.
Το jazz τρίο του είναι σημείο αναφοράς.
Ως ερμηνευτής πατάει πόδι και στην κλασσική με ρεπερτόριο από τον Bach μέχρι τον Shostakovich.
Από τις μεγαλύτερες μορφές σήμερα.

keithjarrett1sc6.jpg

Aram Chatschaturian!
Δεν ξέρω άν είναι ο μεγαλύτερος, ξέρω όμως οτι είναι εν ζωή!

Λοιπόν, πρίν αρχίσετε να αναρωτιέστε αν βαρέσανε οι ζέστες (χιονίζειιιιιιιιιιιιιι) αλήθεια ένας ανηψιός της γυναίκας μου λέγεται Aram Chatschaturian και είναι Έλληνας (η ξαδέλφη της πήρε Αρμένιο της Ελλάδας).

Η πλάκα είναι ότι το παιδί (τώρα γύρω στα 26) ήταν μουσική ιδιοφυϊα και ελλείψει χρημάτων στα ωδεία δεν πλήρωνε - όλο με υποτροφίες την έβγαζε. Άλλο τίποτα από μουσική δεν συζητούσε. Τον ξέρω από πολύ μικρό. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω το ταλέντο του όμως από αφοσίωση στη μουσική δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα.

Αφού πήρε όλα που μπορούσε να πάρει στην Ελλαδίτσα μας, μετά - πάλι με υποτροφία από τους Γερμανούς - σπούδασε στη Γερμανία διεύθυνση ορχήστρας και αυτή τη δουλειά κάνει τώρα εκεί (στη Γερμανία φυσικά....)

:fahne90:

ΥΓ: Μια εντελώς προσωπική θέση: Με κάθε σεβασμό για όλες τις διαφορετικές απόψεις δεν μου αρέσει ο πρωταθλητισμός στην τέχνη. Θυμάμαι εξαιρετικά ικανούς κιθαρίστες που ποτέ δεν συγκίνησαν ούτε εμένα ούτε κανέναν άλλο, όμως πολλοί είπαν "κύττα κατάφερε να παίξει το ΧΧΧ χωρίς κανένα λάθος". Δεν τους είδα όμως να το λένε με συν-κίνηση, μόνο με σκέτο θαυμασμό. Η μουσική όμως, αν δεν επικοινωνεί πέρα από την λογική, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει να προκαλεί συν-αίσθημα.
Καλό βράδυ :cool:

μια μουσική μεγαλοφυΐα μπορεί κάλλιστα να έχει -η ιστορία τουλάχιστον το απέδειξε- το lifestyle και τον χαρακτήρα του Mozart, ο οποίος πολύ πιθανόν εάν ζούσε σήμερα να ήταν ένας rock star (αλλά με ταλέντο). Μπορεί να δίνει πολύ ...μούρη στον καλλιτέχνη το να είναι μονήρης, γνωστός μεταξύ λίγων και κατανοητός από ακόμη λιγότερους, αλλά αυτό δεν είναι η ουσία του μεγάλου μουσικού.

Μπορεί να δίνει πολύ ...μούρη στον καλλιτέχνη το να είναι μονήρης, γνωστός μεταξύ λίγων και κατανοητός από ακόμη λιγότερους, αλλά αυτό δεν είναι η ουσία του μεγάλου μουσικού.

Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς εδώ...:chinscratch:
Μήπως ότι η ουσία, έχει να κάνει με την "προσβασιμότητα" του καλλιτέχνη;
Γιατί αν το θέσουμε έτσι, ίσως να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η J.K. Rowling (Χαρυ Πότερ) είναι μεγαλύτερη συγγραφέας από κάτι μονήρεις και ανυπόφορους τύπους σαν τον Τόμας Μαν ή τον "Wild" Bill Burroughs...:rolleyes:

όχι, κάθε άλλο...

εννοώ πως το να συγκεντρώνει κάποιος όλα τα ανωτέρω χαρακτηριστικά δεν είναι εκ των ουκ άνευ όρος για να αναγνωριστεί ως μεγάλος (όπως φυσικά και οι πωλήσεις, η αποδοχή ή η αναγνωρισιμότητα)

Re: Απάντηση: Re: Ποιός (-ά) είναι , κατά τη γνώμη σας , ο μεγαλύτερος (-η) εν ζωή μο

Michael jackson ... ?

.

"Μουσικός" είπαμε Στέλιο...όχι Σαλτιμπάγκος
πολύ πιο παληός από τον Μάϊκλ...πορνόγερος: 77άρης σήμερα...
ασχολείται κι αυτός με το μπαλέτο.
Αλλά βασικά παίζει πιάνο.
Οπως κανένας σύγχρονός του.

Ελπίζω κάποιος μελλοντικός να τον αναλύσει κι αυτόν όπως έκανε ο Serenus Zeitblom για τον Μπετόβεν ("Δόκτωρ Φάουστους"). :rolleyes:

Μια και το'φερε η κουβέντα ιδού κάτι από τον κύριο:

Δεν ξέρω περί τίνος πρόκειται (ποιό έργο, ή αν είναι αντιπροσωπευτικό της μουσικής του) αλλά οπωσδήποτε δεν είναι για οποιαδήποτε αυτιά.
Μιλάμε για (ακουστική) γροθιά στο στομάχι...
Εντυπωσιακό επίσης και σαν θέαμα.
Σαν να τσακώνεται με το πιάνο. :D
Δείτε το μέχρι τέλους ,αξίζει...