Ποιότητα cd vs steaming vs HI-Res audio vs Βινύλιο

... σε κάθε περίπτωση, θέλει δοκιμή.

Ειμαι υπερ αυτης της αποψης για το streaming... Οι παραμετροι ειναι παρα πολλες και αγνωστες σε εμας πλεον, και δεν επιτρεπουν γενικευσεις.

Και στο βαθος για ανεξηγητους λογους αυτο:

..δεν θα παίξει ποτέ όπως παίζει το CD και το βινύλιο.

Το συγκεκριμένο κομμάτι που χρησιμοποίησα ως παράδειγμα το κατέβασα από το Youtube. Για Spotify και Tidal δεν γνωρίζω τι μορφή compression εφαρμόζουν. Αν κάποιος γνωρίζει ας μας διαφωτίσει.

Το Tidal στο lossless που μας απασχολεί χρησιμοποιεί πλέον FLAC.

Το Spotify λέει ότι χρησιμοποιεί Ogg/Vorbis έως 320kbps και AAC έως 256kbps. Δεν διευκρινίζει πότε χρησιμοποιεί το ένα και πότε το άλλο.

Το Tidal στο lossless που μας απασχολεί χρησιμοποιεί πλέον FLAC.

Το Spotify λέει ότι χρησιμοποιεί Ogg/Vorbis έως 320kbps και AAC έως 256kbps. Δεν διευκρινίζει πότε χρησιμοποιεί το ένα και πότε το άλλο.
Τα FLAC είναι PCM Lossless (=μη απωλεστικό) format.
Τα AAC και Ogg/Vorbis είναι Lossy (=απωλεστικά) format.
Έτερον εκάτερον.

Αλλά δεν έχει νόημα τέτοια σύγκριση. Ούτε είναι εφικτή.
Εμείς, ως τελικοί ακροατές, το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι αν το τελικό αποτέλεσμα, αυτό που ακούμε, μας ικανοποιεί ή όχι.

Για την επιλογή συνδρομητικής πλατφόρμας μουσικής έχουν σημασία πολλοί παράγοντες και τα προσφερόμενα Lossless ή Lossy formats είναι μόνο ο ένας από τους παράγοντες προκειμένου ν' αποφασίσουμε.

Δεν νομίζω ότι η διαφορά τους είναι μόνο εκεί.
Μιλάμε για διαφορά που ακούγεται ακόμη και από τηλεόραση ή ηχειάκι των 40€.
ΔΕΝ γίνεται να ακούς τη διαφορά Flac vs 320kbps mp3 από τηλεόραση, μην τρελαθούμε τώρα.

Για την επιλογή συνδρομητικής πλατφόρμας μουσικής έχουν σημασία πολλοί παράγοντες και τα προσφερόμενα Lossless ή Lossy formats είναι μόνο ο ένας από τους παράγοντες προκειμένου ν' αποφασίσουμε.

Ακριβώς για αυτό το λόγο έχω και τις δύο.
Σε φορητές συσκευές (κινητό, bt στο αυτοκίνητο κλπ) το Spotify παίζει καλύτερα χωρίς διακοπές, ενώ το Tidal μου αλλάζει τα φώτα.
Όταν όμως έχεις σταθερή συσκευή (στο σπίτι π.χ.) το Tidal είναι κατά πολύ ανώτερο στον ήχο.

Από θέμα ρεπερτορίου τι γίνεται μεταξύ Spotify και Tidal ? Υπάρχουν album που είναι κοινά σε Tidal και Spotify ή διαφοροποιούνται σημαντικά ως προς το περιεχόμενο ;

Εχω μόνο στο Spotify λογαριασμό χωρίς πληρωμένη συνδρομή. Το περιέργο είναι ότι όταν ακούω Spotify από την εφαρμογή της LG OLED έχω πλήρη πρόσβαση σε επιλογές και menu σαν να είχα πληρώσει συνδρομή και χωρίς καμμία διαφήμιση.

Πράγματα που βρίσκω στο Spotify δεν υπάρχουν στο TIdal.
Αλλά στο TIdal μπορεί να βρεις επανεκδόσεις του ίδιου δίσκου πολλές φορές.
Σημαντικά, δεν θα το έλεγα, δεν έχει τύχει πολλές φορές να μη βρω κάτι στο ένα ή στο άλλο.
Ίσως βέβαια να είναι και τα είδη μουσικής που ακούω.

Στο user interface και τις ευκολίες (lists π.χ.) θα ψηφίσω όμως Spotify

• Like
Reactions: superfly
To youtube που βάζει 4 διαφημίσεις ανά τραγούδι και πρέπει να έχεις το κινητό στο χέρι για να κάνεις skip και να μην ακούσεις 20 λεπτά διαφήμιση;
Και όλα αυτά για να ακούς mp3 της κακιάς ώρας; :unsure:

Μιλάμε καθαρά για το τι προσφέρει το youtube σαν υπηρεσία, μη μου πεις "βάζω adblocker και δεν βλέπω διαφημίσεις".
Αλλιώς θα λέγαμε ότι η καλύτερη συνδρομητική υπηρεσία για την τηλεόραση είναι το pirate bay.

To youtube σαν υπηρεσία προσφέρει τεράστιο όγκο βίντεο/μουσικής που πιθανότατα να μην μπορείς να τα βρεις αλλού. Αυτή είναι η υπηρεσία που προσφέρει. Για να μην βλέπεις διαφημίσεις, πληρώνεις το premium. ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο που κάνει το spotify. Ακόμη περισσότερο το tidal, που δεν σε αφήνει ούτε δείγμα να ακούσεις.
Το κάνει σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες πλατφόρμες; Σαφέστατα. Έχει χειρότερο ήχο; Κι αυτό σαφέστατα.

Το Spotify θα βάλει μία διαφήμιση κάποιων δευτερολέπτων ανά κάποια τραγούδια.
Το youtube βάζει 2 - 3 διαφημίσεις για να ακούσεις ένα τραγούδι και πρέπει να είσαι από πάνω να κάνεις skip, αλλιώς παίζει η διαφήμιση να είναι μεγαλύτερη από το τραγούδι.
Πρακτικά στο youtube πληρώνεις για να μη βλέπεις διαφημίσεις.
Στο Spotify πέρα από τις διαφημίσεις, παίρνεις και άλλα καλούδια (πέρα από ακόμη καλύτερο ήχο) αν βάλεις premium.

Δεν το λες και ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο.

• Like
Reactions: superfly
Το μόνο καλό που έχει το youtube είναι η ποικιλία, και αυτό είναι επειδή το περιεχόμενο το ανεβάζουν οι χρήστες, όχι οι δισκογραφικές.

Από ποιότητα άστα και βράστα..

Δεν χρειάζεται να παίζουμε με ποσοστό για το πόσο ακριβώς ίδιο ή όχι είναι. The premise is the same στο θέμα των διαφημίσεων που αναφέρθηκε.
Έχεις δωρεάν spotify; Έχεις διαφημίσεις. Έχεις δωρεάν youtube; Έχεις διαφημίσεις.
Πληρώνεις συνδρομή; Δεν έχεις διαφημίσεις.
Στην περίπτωση του spotify/tidal/qobuz/whatever, κερδίζεις και τα εξτρά καλούδια που λες κι εσύ.
Ο λόγος που έχω duo συνδρομή στο spotify και την μεγαληπωςτηνλενε στο tidal για μένα. Αλλά στο youtube έχω ρίξει άκυρο, γιατί είναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ over the top οι διαφημίσεις που βάζουν. Πλέον ανοίγω youtube μόνο στον σταθερό που έχω brave και τα κόβει μόνος του χωρίς ad-blocker ξεχωριστό, και στο κινητό με revanced.
Όσο για την ποιότητα..., Ας μην το θάψουμε παραπάνω το καημένο το ΥΤ, κάνει ό,τι μπορεί :LOL:

• Like
Reactions: Sonorus
Έχεις δωρεάν spotify; Έχεις διαφημίσεις. Έχεις δωρεάν youtube; Έχεις διαφημίσεις.

Ε δεν είναι το ίδιο, όπως και να το κάνεις.
Βάλε λίστα 2 ωρών στο youtube να ακούσεις χωρίς να είσαι από πάνω να κάνεις skip και πες μου πότε θα τελειώσει. :ROFLMAO:

Βρε, αφού καταλαβαίνεις τι θέλω να πω :LOL:
Και όχι, προτιμώ να μην βάλω τίποτα τέτοιο στο ΥΤ, γιατί θα μου ανέβει η πίεση, κρίμα είμαι!

• Haha
Reactions: Tzimisce
Βλέπω ότι στην δωρεάν συνδρομή το spotify χρησιμοποιεί το ελάχιστο Bit rate: AAC 128 kbit/s και διαφημίσεις ίδιο όπως και το youtube . Και το Spotify Premium με μέγιστο το AAC 256kbit/s.

Επίσης το youtube όπου η μουσική είναι Official έχει ανέβει με πολύ καλή ποιότητα, και όχι αντίγραφο του αντιγράφου..

Δεν θέλω να κάνω υπόθεση πόσοι μπορούν πραγματικά να ξεχωρίσουν το χαμηλό AAC 128 kbit/s από το AAC 256 kbit/s , αλλά θεωρώ είναι μεγάλο το ποσοστό αυτών που δεν μπορούν, αναλογα και από πού ακούνε.

Συμφωνώ πως στην καθεαυτή υπηρεσία που υποτίθεται προσφέρει το ΥΤ, δηλαδή τον τεράστιο όγκο βιντεο/μουσικής/κλπ, δεν συγκρίνεται με τις άλλες πλατφόρμες.

Συμφωνώ πως στην καθεαυτή υπηρεσία που υποτίθεται προσφέρει το ΥΤ, δηλαδή τον τεράστιο όγκο βιντεο/μουσικής/κλπ, δεν συγκρίνεται με τις άλλες πλατφόρμες.

Αυτό ναι, ok, αλλά καταλήγει άχρηστη λόγω ποιότητας και implementation στις συσκευές.
Σε ένα καλό σύστημα, όχι μόνο ξεκινάς από χαμηλότερη ποιότητα, δεν έχω ακούσει και κάποιο youtube connect που να αναλαμβάνει το streamer να κάνει το decode.

Η ποιότητα του Youtube
Το Youtube δίνει σήμερα ποιότητα ήχου σε format Opus 251. Είναι lossy (απωλεστική), αλλά ο αλγόριθμος του Opus θεωρείται καλύτερος από AAC και MP3. Αν εφαρμοστεί σωστά, πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις διαφορές από τα μη απωλεστικά format. Μόνο σε άμεση σύγκριση Α/Β και πάλι δύσκολα.

Είναι γεγονός ότι η δωρεάν υπηρεσία περιλαμβάνει διαφημίσεις, εμένα πάντως δε μ' ενοχλεί να πατάω που και που το κουμπί "Skip" (ή "παράλειψη). Στο κάτω-κάτω είναι υποκειμενικό ζήτημα για τον καθένα, αν ενοχλείται και σε ποιό βαθμό.

Δε συμφωνώ με τις απόψεις που υποτιμούν -υπερβολικά θα έλεγα- την ποιότητα ήχου του Youtube, όπως εδώ του φίλου μας Arkanovios:
Όσο για την ποιότητα..., Ας μην το θάψουμε παραπάνω το καημένο το ΥΤ, κάνει ό,τι μπορεί :LOL:

Στο Youtube σήμερα βρίσκεις ποιότητα που κυμαίνεται από εντελώς χάλια, έως απολύτως κορυφαία με όλα τα κριτήρια! Προπάντων στα live. Και να λάβουμε υπόψη ότι πολλοί μουσικοί σήμερα κυκλοφορούν τα έργα τους απευθείας για το Youtube.

Στα παρακάτω παραδείγματα θα δούμε κορυφαίες μουσικές εκτελέσεις συνδυασμένες με εξαιρετικές από κάθε άποψη ηχογραφήσεις. Βάλτε ακουστικά, χρησιμοποιήστε όποια Hi-End μηχανήματα θέλετε, δε θα βρείτε ψεγάδι. Και πιστεύω πως κι' εσείς θα τα απολαύσετε!

-Η αγαπημένη μου Μαρία Φασουλάκη από τη σύγχρονη Μουσική Σκηνή του Ηρακλείου. Σε μία εκτέλεση ενός αριστουργηματικού τραγουδιού που ξεπερνάει την πρώτη.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

-Η πασίγνωστη Diana Krall στην περιοδεία της στο Rio. Δείτε και ακούστε. Λείπει κάτι από αυτή την ηχογράφηση;

-Τέσσερεις Μεγάλοι των Blues παίζουν μαζί. Συγκλονιστικό Μπάσο, ευρεία στερεοφωνική εικόνα, ζεστές μεσαίες. Και η μουσική; Σε ανεβάζει στα ύψη!

-Και μία καταπληκτική κλασσική πιανίστα της νεώτερης γενιάς που σχεδόν όλο το έργο της υπάρχει στο Youtube.