Εγώ ένα έχω να πω, μη κοιτάζοντας γραφήματα και συναφή, οτι γενικότερα ΟΛΑ τα πράγματα (μόδα,μουσική,φαγητά κτλ) κάνουν κύκλους. Μόνο η τεχνολογία προχωράει με αλματώδεις ρυθμούς αλλά κάποια πράγματα μένουν σταθερές αξίες. Κάποια πράγματα επανέρχονται στην μόδα και μετά χάνονται επειδή απλά δεν "άξιζαν", κάποια άλλα όμως έρχονται και μένουν και ξαναφεύγουν και ξανάρχονται και τούμπαλιν επειδή απλά αξίζουν. Ο κόσμος εύκολα ξεχνά, αλλά αν κάτι είναι διαμάντι δε χάνεται ποτέ, απλά χάνεται στην σκιά για λίγο και μετά πάλι έρχεται στο προσκήνιο. Δεν είναι τυχαίο οτι η disco εξαφανίστηκε δια παντός ενώ το βινύλιο επανέρχεται (δυο απλά παραδείγματα, υποκειμενικά πάντα).
Προσωπικά την άυλη μουσική την θεωρώ ένα είδος ποπ κορν, ένα είδος ευρείας αποδοχής και κατανάλωσης που προσφέρει μία ευκαιριακή απόλαυση. Εχω μάθει να ακούω μουσική με την έννοια του δίσκου. Και εξηγούμαι. Προσπαθώ να ακούω πάντα έναν δίσκο ολόκληρο από την αρχή μέχρι το τέλος και το βλέπω σαν ένα "έργο" τέχνης που αποτελείται από πολλά επιμέρους θέματα, όπως εξώφυλλο, στίχους, γενικότερο artwork κτλ. Κάποιο κομμάτι μπήκε πρώτο , κάποιο στην μέση και κάποιο κλείνει τον δίσκο για κάποιο λόγο. Θέλω να μάθω ποιός έκανε την παραγωγή και που, ποιός συνέθεσε τι και να ρίξω και μια ματιά σε στίχους.
Δε μπορώ καν να διανοηθώ να ακούω mp3, flac ή οτιδήποτε άλλο, πόσο μάλλον να πληρώσω γι αυτό. Η ψηφιακή δισκογραφία δεν είναι τίποτα και δεν είναι για αληθινούς μουσικόφιλους, είναι για ευκαιριακούς χομπίστες. Δε κατηγορώ κανέναν, αλίμονο! Ο καθένας κάνει οτι θέλει και δε δίνει και λογαριασμό σε κανέναν. Απλά όσοι νομίζουν οτι ακούν με άυλα, κατ'εμέ δεν ακούν. Η μάλλον ακούν αλλά δεν αφουγκράζονται τον εκάστοτε δίσκο όπως ήθελε ο δημιουργός του.
Το βινύλιο (άργησα πολύ να εισέλθω στον κόσμο του) θεωρώ οτι αποτελεί το ύψιστο έργο τέχνης στην μουσική βιομηχανία και μόνο τυχαίο δεν είναι οτι βρίσκεται ακόμα στο προσκήνιο. Τα χεις όλα σε grande δόσεις, χορταστικό εξώφυλο+artwork+την καλύτερη ποιότητα ήχου αν η παραγωγή είναι προσεγμένη. Και επιμένω οτι στα δικά μου αυτιά και με το δικό μου ταπεινό σύστημα αν ένας δίσκος έχει καλή παραγωγή βγάζει πολύ πιο γεμάτο και καλό ήχο από το αντίστοιχο cd, flac. Σαφώς και έχω ακούσει και έχω αγοράσει βινύλια με χειρότερο ήχο γι αυτό και θέλει προσοχή. Επειδή ξαφνικά έγινε της μόδας καιροσκόποι και κερδοσκόποι καραδοκούν!
Αλλά επαναλαμβάνω μόνο τυχαία δεν είναι η ανακαμψή του. Εδώ πολλοί λέγανε οτι το cd πέθανε...εγώ το αντίθετο βλέπω και πάντα αποτελεί την τέλεια χρυσή τομή για μένα.
Τα άυλα βρίσκονται στο προσκήνιο λόγω σύγχρονου "εύκολου" τρόπου ζωής και άγχους. Για κανέναν άλλο λόγο. Και δε μπορεί να θεωρείσαι μουσικόφιλος και να χεις 2,3 σκληρούς δίσκους γεμάτους με δισκογραφίες, είσαι απλά χομπίστας.
Ολα αυτά τα λέω πολύ φιλικά, απλά λέω και γω την αποψή μου για τις πωλήσεις βινυλίου και γιατί θεωρώ ευνόητο το ότι αυξάνονται και γιατί το cd ποτέ δε πεθαίνει. Δυστυχώς και γω πλέον δεν ακούω όπως παλιά και με τον γραφικό τρόπο που περιέγραψα.... και πραγματικά με θλίβει.... αλλά η μέρα έχει μόνο 24 ώρες. Πρέπει να κάνεις θυσίες. Σίγουρα ακούω πολύ πολύ λιγότερο αλλά όταν το κάνω το "κάνω" σωστά