Πωλησεις βινυλιου σε συνεχη αυξηση

Αν και είμαι πολύ νέος στον χώρο των δίσκων , παρατηρώ ότι οι τιμές τους κάθε άλλο παρά φιλικές είναι . Πολύ φοβάμαι ότι οι πολυεθνικές λίγο πολύ έχουν σκοπό να τους διακινούν σαν είδος πολυτελείας ..

Πολυτελείας ίσως όχι, αλλά όπως και να το κάνουμε έχει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής από τα CD και μικρότερες ποσότητες.
Και οι κεντρικοί διανομείς αύξησαν πρόσφατα και πάλι τις τιμές τους

Αν και είμαι πολύ νέος στον χώρο των δίσκων , παρατηρώ ότι οι τιμές τους κάθε άλλο παρά φιλικές είναι . Πολύ φοβάμαι ότι οι πολυεθνικές λίγο πολύ έχουν σκοπό να τους διακινούν σαν είδος πολυτελείας ..

Δε νομίζω ότι οι δίσκοι που πωλούνται, διακινούνται (κυρίως) από πολυεθνικές, αλλά από μικρότερες εξειδικευμένες εταιρείες.

Πάντως ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών στο βινύλιο γίνεται σε μεταχειρισμένους δίσκους και όχι σε καινούριους. Εκεί οι αγοραπωλησίες ανέρχονται σίγουρα σε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια.

Το οτι το κόστος παραγωγής του βινυλίου είναι μεγαλύτερο ισχύει αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά που κόβεται βινύλιο στον κόσμο παλιά δεν κόβανε...? Είχε τις ίδιες τιμές...?
Το πρόβλημα είναι οτι πολλά βινύλια τυπώνονταν εδώ ενώ τώρα εισάγονται όλα
Για παράδειγμα τα βινύλια των iron maiden ενός συγκροτήματος πασίγνωστου που έδρασε την εποχή του βινυλίου αν πάτε στο μοναστηράκι θα δείτε οτι οι τιμές είναι απο 12-20 ευρώ και σε αξιοπρεπέστατη κατάσταση...αλλά κάτω στη γωνία λέει..."made and printed in Greece by EMI Greece". Αυτό δεν είναι κάτι το επιλήψημο βέβαια. Τα εισαγόμενα έχουν πολλαπλάσια τιμή σε παρόμοια κατάσταση. Το Happening για όσους θυμούνται είχε δίσκους οι οποίοι φτιάχνονταν εδώ για αυτό είχαν τιμές 750 δρχ. και 1000 δρχ. τότε.
Σήμερα δεν φτιάχνεται τίποτα στην Ελλάδα άρα...

Last edited:
Αν και φίλος παντοτινός του βινυλίου κάποιες "φόλες" που έχω φάει με τις καινούριες επανεκδόσεις καθώς και οι συνεχώς ανεβασμένες τιμές μάλιστα πολλές φορές παράλογες μου χτυπούν ένα πολύ ανυσηχητικό καμπανάκι.

Το τελευταίο peak που παρατηρείται στις πωλήσεις δίσκων σε συνδυασμό με τις στρευλώσεις που το συνοδεύουν (πολλές απαράδεκτές κοπές, οι περισσοτεροι δίσκοι κομμένοι απο το αρχείο του CD) και την φούσκα στις τιμές η οποία τείνει να φτάσει αυτήν της οικοδομής μέχρι πρό τριετίας κάθε άλλο παρα χαρά θα πρέπει να προκαλούν..

Οκ δεν πιστεύω οτι οι δίσκοι θα εξαφανιστούν μέσα σε ένα χρόνο εξάλου δεν είναι μόνο οι δίσκοι καθε αυτοί αλλα το όλο πακέτο (εξώφυλλα διαδικασία) που τους δίνει γοητεία.
Επειδή όμως αυτό που ζούμε δεν είναι παρα μια φούσκα και μάλιστα μεγάλη προσοχή γιατι σύντομα θα σπάσει και σε λίγα χρόνια οι πωλήσεις των βινυλίων θα έχουν ξαναπέσει στις 300.000 παγκοσμίως..

Δεν είναι οτι δεν γίνονται και σωστές δουλειές όπως της Mobile Fidelity ή της Acoustic Sounds για παράδειγμα και όταν αυτές τιμώνται λογικά κάτι που δεν είναι ο κανόνας είδικά με τους δεύτερους, αλλα αυτοί δε είναι παρα ένα μικρό κομμάτι της παραγωγής η οποία κατα 70% είναι φόλα και μάλιστα ακριβή..
Για εμένα η όλη φάση δεν είναι παρα μια ευκαιρία να εμπλουτίσει κανείς την συλλογή του με σπάνια κομμάτια που κατα καιρούς επανεκδίδονται και σε μτχ σε καλή κατάσταση είχαν περιουσίες και για κάποιους έξυπνους επιχειρηματίες να βγάλουν κάποια σίγουρα και καλά λεφτά (αφου οι δίσκοι που κόβονται συνήθως πωλούνται όλοι σε αντίθεση με τα cd) αλλα ως εκεί, προσοχή!!!

Και σίγουρα ανησυχία.. η τελευταία φούσκα που έσκασε ήταν δυστυχως η πατρίδα μας, και όλοι πλέον γνωρίζουμε τις συνέπειες..

Last edited:
Το οτι το κόστος παραγωγής του βινυλίου είναι μεγαλύτερο ισχύει αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά που κόβεται βινύλιο στον κόσμο παλιά δεν κόβανε...? Είχε τις ίδιες τιμές...?
Το πρόβλημα είναι οτι πολλά βινύλια τυπώνονταν εδώ ενώ τώρα εισάγονται όλα
Για παράδειγμα τα βινύλια των iron maiden ενός συγκροτήματος πασίγνωστου που έδρασε την εποχή του βινυλίου αν πάτε στο μοναστηράκι θα δείτε οτι οι τιμές είναι απο 12-20 ευρώ και σε αξιοπρεπέστατη κατάσταση...αλλά κάτω στη γωνία λέει..."made and printed in Greece by EMI Greece". Αυτό δεν είναι κάτι το επιλήψημο βέβαια. Τα εισαγόμενα έχουν πολλαπλάσια τιμή σε παρόμοια κατάσταση. Το Happening για όσους θυμούνται είχε δίσκους οι οποίοι φτιάχνονταν εδώ για αυτό είχαν τιμές 750 δρχ. και 1000 δρχ. τότε.
Σήμερα δεν φτιάχνεται τίποτα στην Ελλάδα άρα...

Δυστυχώς η διαφορά στην τιμή των ντόπιων δίσκων δεν είχε να κάνει με το οτι παράγονταν εδώ ενώ. Η διαφορά στην τιμή δικαιολογούνταν και με το παραπάνω αφου η ποιοτητα με τα δεδομένα της σημρνής αγοράς/φούσκας θα δικαιολογούσε η τιμή να είναι και η τριπλάσια.

Όχι πως δεν υπήρχαν και (ελάχιστες) καλές ελληνικές κόπιες αλΛα υπάρχουν πολλές ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πώς παράγονταν εδώ οι δίσκοι που μάλλον δεν γνωρίζεις αλλα πιθανόν ούτε θα ήθελες να ξέρεις..

Μην συγκρίνετε παλιές τιμές με νέες... τα δεδομένα είναι τόσο διαφορετικά τόσο για την αγορά μουσικής γενικά όσο και για τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις αλλά και το αγοραστικό κοινό.

To βινύλιο μιά χαρά ήταν (και ελπίζω να παραμείνει) στην γωνίτσα του για εκείνους που το αγάπησαν και αν κρίνω απο εμένα θα συνεχίσουν να το αγαπούν.

Το θέμα είναι οτι πιό πολύ κυνδυνεύει τώρα με την φουσκα που έχει δημιουργηθεί στην αγορα να δημιουργήσει στρατιές απογοητευμένων (και οικονομικά καμμένων) κυρίως νεότερων πρώην fan-νυν ορκισμένων εχθρών (φαινόμενο που ήδη παρατηρείται και στο forum) παρά παλαιότερα.

Βλέπετε την δεκαετία του 90 πέρα απο το οτι τα ψηφιακά ηταν κατα 90% επειικώς απαράδεκτα σε σχέση με ένα καλό πικάπ κάτι που πλέον έχει ανατραπεί, όλοι οι μουσικόφιλοι είχαν μεγαλώσει και δεθεί με το αναλογικό fromat και πάρα πολοί ακούγοντας και τα ψηφιακά χάλια της εποχής επιστρέφαν πίσω.

Η νέα γενιά όμως γνωρίζει τον μαύρο δίσκο στην εποχή μας σε μία παράξενη και στρεβλή του φάση οπου η θα πάρουν κάτι που θα ακούγεται το ίδιο ή και χειρότερα απο το cd φτηνά (κυρίως σε νέες κυκλοφορίες) καιπάντως και πάλι ακριβότερα, ή θα πρέπει να χρεοκωπήσουν (που το έχουν ήδη κάνει για άλους λόγους) για να αγοράσουν κάτι αξιόλογο που θα ακουστεί μεν εξαιρετικό με τον ανάλογα ακρινβό εξοπλισμό αλλα σίγουρα όχι καλύτερο ειδικά απο την Hi-Res ψηφιακή έκδοση του οποιασδήποτε μορφής υλικής και άυλης.

Δεν ξέρω κατα πόσον το φετίχ του κοινού είναι ικανό να διατηρήσει αυτήν την κατάσταση όμως απο την μία τα news letters με τις τρομακτικές τιμές για όλο πιο πολύ απο τα ίδια που λαμβάνω απο την μία και κάποια με την στάμπα sale που έχουν αρχίσει να μου έρχονται και μάλιστα απο σοβαρή εταιρία επανεκδόσεων είναι πολύ ανυσηχητικά για το μέλλον..

Εκνευρισμένος από τον ήχο ενός ψηφιακού αρχείου, έβαλα έναν δίσκο στο πικάπ και ευχαριστήθηκα γλυκύτητα... Ο δίσκος είναι κοπής 1986 και ποτέ δεν πήγε το μυαλό μου ότι μπορεί να
προέρχεται από ψηφιακή μήτρα. Και όμως...μετά την γλυκόηχη ακρόαση ανακάλυψα ακριβώς αυτό. Ο γλυκός ήχος λοιπόν οφειλόταν είτε στην φαντασία μου σε συνδυασμό με την ψυχολογία μου,
είτε σε μια σχετική αποκοπή των ανώτερων συχνοτήτων.
Και γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί πλέον πρέπει να ψάχνει κανείς με το δίκανο βινύλια που να είναι πραγματικά αναλογικά και όχι μεταλλαγμένα, δηλ. να μην πρόκειται για ψηφιακές ηχογραφήσεις, μεταφερμένες στο
αναλογικό μέσο, διαφορετικά κοροϊδευόμαστε.

Μην το πάμε πάλι σε ψηφιακό vs αναλογικό. Οι γενικεύσεις απλά δημιουργούν αντιπαραθέσεις.
Το παν για μένα είναι η αγάπη με την οποία έγινε το master του μέσου. Το πρώτο κομμάτι ας πούμε από το μέσο με βάση το οποίο κόβονται τα υπόλοιπα.
Έχουμε δείγματα και full αναλογικού που παίζουν απαίσια, και ψηφιακές κοροϊδίες όπως τις λές που παίζουν υπέροχα.
Όπως έχουμε και δείγματα αναλογικής εγγραφής να παίζουν υπέροχα στο αναλογικό και μετριότατα στο ψηφιακό.
Δεν υπάρχουν κανόνες δυστυχώς ή ευτυχώς. Το παν είναι θέμα του τι δουλειά έχει γίνει...

+1 Τί να το κάνει κανείς το ακριβό πικάπ όταν η πλειοψηφία των νέων δίσκων είναι κομμένοι απο ψηφιακά αρχεία που ακούγονται πολύ καλύτερα απο κάποιο καλό dac και είναι πολύ φτηνότερα;.. Πάντως όσο κοροιδία είναι τα ψηφιακά βινύλια άλλο τόσο είναι και τα αναλογικά βινύλια που στοιχίζουν όσο ένα πικάπ η πεντάδα..

Ο δίσκος είναι κάτι το όμορφο και ρομαντικό που υπο κάποιες προυποθέσεις και κόστος μπορεί να ηχήσει υπέροχα και να σταθεί επάξια ακόμα και δίπλα στα νέα ψηφιακά ..θηρία.. αλλα σε καμία περίπτωση αυτό το γεγονός δεν επιτρέπει την εκμετάλλευση που παίζεται εις βάρος των μουσικόφιλων και αυτό είναι κάτι που αργά η γρήγορα φοβάμαι οτι το format θα το πληρώσει..

Last edited:
Είναι γεγονός πως η έκδοση βινυλιακών εκδόσεων είναι σε μεγάλο βαθμό μόδα και στοχεύει στους συλλέκτες, σε μια δευτερογενή αγορά ομολ... εεε συγγνώμη, δίσκων ήθελα να πω, δημιουργία (τρελών) υπεραξιών κ.λπ. Η μεγάλη πλειονότητα των εγγραφών είναι πλέον ψηφιακές, οπότε η κοπή βινυλίων δεν έχει (και τόσο) νόημα.

Ο δίσκος βινυλίου έχει γίνει φετίχ. Υπάρχει κόσμος που αγοράζει βινύλια και τα κρατάει σφραγισμένα στο ντουλάπι, ακούγοντας το άλμπουμ κατεβασμένο ακόμα και σε mp3!!! (Ξέρω τέτοιες περιπτώσεις, σοβαρά).

Μην το πάμε πάλι σε ψηφιακό vs αναλογικό. Οι γενικεύσεις απλά δημιουργούν αντιπαραθέσεις.
Το παν για μένα είναι η αγάπη με την οποία έγινε το master του μέσου. Το πρώτο κομμάτι ας πούμε από το μέσο με βάση το οποίο κόβονται τα υπόλοιπα.
Έχουμε δείγματα και full αναλογικού που παίζουν απαίσια, και ψηφιακές κοροϊδίες όπως τις λές που παίζουν υπέροχα.
Όπως έχουμε και δείγματα αναλογικής εγγραφής να παίζουν υπέροχα στο αναλογικό και μετριότατα στο ψηφιακό.
Δεν υπάρχουν κανόνες δυστυχώς ή ευτυχώς. Το παν είναι θέμα του τι δουλειά έχει γίνει...

Δεν προσπάθησα να το πάω εκεί που λες (Άλωστε τα κλισέ του τύπου ψηφιακό vs αναλογικό δεν με αφορούν και οι συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά.
Η τεχνολογία για μένα είναι ένα υπέροχο μέσο και όχι θρησκεία ,για να επιλέγω, πού θα πιστεύω) και κατά βάση συμφωνώ μαζί σου.
Αυτό που θέλησα να τονίσω είναι ότι δεν έχει νόημα να ξοδεύεται κανείς , για να αγοράζει ψηφιακά αρχεία, που μετατράπηκαν σε αναλογικά και τυπώθηκαν σε βινύλιο.
Είναι μια αυταπάτη, όπως και αν παίζουν. Στην τελική τα αγοράζεις απευθείας σε ψηφιακό φορμά και δεν έχεις και τις φθορές του δίσκου.