Πωλησεις βινυλιου σε συνεχη αυξηση

Το οτι παραπλανούνται οι νεοίσερχόμενοι στον βινύλιο περι αναλογικού ήχου των βινυλίων τους είναι και εμένα ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου. Δεν μπορείς να κοροιδεύεις κάποιον για πάντα.. αργά ή γρήγορα θα ξυπνήσει και τότε η όλη φάση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ..

Όσο για τα πλάστικά πικάπ και εμείς οι περισσότεροι τουλάχιστον κάπως έτσι ξεκινήσαμε.. Πιστεύω πάντως πως θα έπερεπε να είναι πιο είλικρινείς οι κατασκευαστές δίσκων ώς προς το τί πουλάνε αν και πρέπει να παραδεχτώ οτι ακόμα και τα ψηφιακά βινύλια (έχω πολά τέτοια) αποκτούν μια κάποια χαρακηρηστική ηχητική υπογραφή αναπαραγόμενα απο κάποιο πικάπ χωρίς αυτό να σημαίνει επουδενεί οτι ακούγονται και καλύτερα απο το ψηφιακό αρχείο που τα γέννησε..

Όσο για την μουσική διαφωνώ καθέτως, καινούρια μουσική υπάρχει και πολλή και καλή, απλά τα παραδοσιακά κανάλια διανομής και προβολής έχουν νεκρώσει, αλλα ας μην ξεφύγουμε απο το θέμα μας που αφορά το βινυλιακό format..

Σχετικά με το θέμα της μουσικής σας παραπέμπω σε αυτό το νήμα http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/100939-Appetite-For-Self-Destruction που έχω ανοίξει και νομίζω οτι θα βρείτε πολύ ενδιαφέρον όσοι προβληματίζεστε σχετικά..

Ζητώ συγνώμη απο τους διαχειριστές για την κατάχρηση, ας ληφθεί ως απόπειρα εκτόνωσης του κομματιού του μουσικού προβληματισμού για να μείνουμε στο θέμα..

φυσικά και τα μεγάλα εισοδήματα παίζουν μπάλα στο χώρο των μηχανημάτων , αναμφίβολο είναι αυτό. απλώς περιγράφω εικόνες πλαστικής καθημερινότητας...

...αν και πρέπει να παραδεχτώ οτι ακόμα και τα ψηφιακά βινύλια (έχω πολά τέτοια) αποκτούν μια κάποια χαρακηρηστική ηχητική υπογραφή αναπαραγόμενα απο κάποιο πικάπ χωρίς αυτό να σημαίνει επουδενεί οτι ακούγονται και καλύτερα απο το ψηφιακό αρχείο που τα γέννησε..

μεγάλη κουβέντα αυτή ! και ουσιώδης ! μιλάμε πως ολόκληρη κοινωνιολογική μελέτη θα έπρεπε να γίνει πάνω στις τωρινές πωλήσεις δίσκων βινυλίου συναρτήσει αυτού ΑΚΡΙΒΩΣ για το οποίο μιλάς.

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τις απόψεις του Πέτρου (ASTOBOY) που είναι διατυπωμένες στα προηγούμενα posts.
Έχω να προσθέσω κάποια σύντομα σχόλια.

Η άνοδος των πωλήσεων των εκδόσεων βινυλίου κανονικά θα ήταν ευχάριστο γεγονός για όλους εμάς τους βινυλιόφιλους. Οι στρεβλώσεις όμως που τη συνοδεύουν είναι πολλές και διατηρώ πολλές επιφυλάξεις.

Ως προς τις παλαιές εκδόσεις, της αναλογικής εποχής, τα παλαιότερα αντίτυπα ευπρόσδεκτα και επιθυμητά. Και είναι αρκετά. Είχα διαβάσει κάποτε πως σ' όλο τον 20ο αιώνα έως τα 1980 περίπου που πρωτοκυκλοφόρησαν τα CD είχαν κυκλοφορήσει γύρω στους 2.000.000 τίτλους σε βινύλιο. Συνεπώς τα αντίτυπα που υπάρχουν σε μεταχειρισμένο ή καινούργιο παλαιότερης έκδοσης είναι πάρα πολλά.

Για τις καινούργιες εκδόσεις όμως έχω πολλές αντιρρήσεις. Κατ' αρχήν όλες οι καινούργιες ηχογραφήσεις είναι πλέον αποκλειστικά ψηφιακές. Και δε βλέπω με ποιό τρόπο θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Επαγγελματικά μαγνητόφωνα ανοικτής ταινίας -πολυκάναλα (4κάναλα, 8κάναλα, 16κάνσλα, 24κάναλα) και δικάναλα- δεν δεν παράγονται πλέον. Η Studer, Ampex, Tascam κλπ, όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν πάψει να κατασκευάζουν αναλογικά μαγνητόφωνα. Συνεπώς είναι αδύνατον για ένα καινούργιο στούντιο, ακόμα και να θέλει, να ξεκινήσει να κάνει αναλογικές παραγωγές.

Τα παλιότερα μηχανήματα, όσα έχουν απομείνει από την αναλογική εποχή είναι όλο και πιο δύσκολο να συντηρηθούν. Και η συντήρηση και ρύθμιση τους είναι βασική για κάθε παραγωγή. Ακόμα χειρότερα η παραγωγή μαγνητικών ταινιών (1/4, 1/2, 1, ή 2 ιντσών) έχει επίσης σταματήσει από μέρους των μεγάλων κατασκευαστών. Και όπου συνεχίζεται ακόμα το κόστος των μαγνητοταινιών έχει φθάσει στα ύψη. Αναφέρονται τιμές 300, 500, ή 600 ευρώ για μία καινούργια άγραφη ταινία. Αν λοιπόν υποτεθεί ότι έχουμε παρακάμψει όλα τα εμπόδια και ξεκινάμε μία καινούργια παραγωγή με τους κανόνες της "παλιάς, καλής" αναλογικής εποχής, το ίδιο το κόστος της θα είναι πολύ υψηλό και μόνο για τα υλικά που θα χρειαστούν.

Ένας άλλος πολύ σοβαρός αρνητικός παράγοντας είναι η βαθμιαία απόσυρση από την ενεργό δράση των ανθρώπων που κατείχαν την τέχνη της αναλογικής παραγωγής. Η ηχοληψία έχει μείνει σταθερή. Στη μίξη όμως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Οι άνθρωποι που κατείχαν την τέχνη και τις τεχνικές της αναλογικής εποχής στο αποκορύφωμα της στα 1970-80, σαραντάρηδες τότε, σήμερα πρέπει είναι εβδομηντάρηδες. Μαζί μ' αυτούς χάνεται επίσης η γνώση και η εμπειρία που είχαν συσσωρεύσει.

Όλες οι καινούργιες γενιές ηχοληπτών είναι πια εκπαιδευμένες και εξοικειωμένες αποκλειστικά με την ψηφιακή τεχνολογία (με εξαίρεση τα Live που είναι άλλη εξειδίκευση). Η αναλογική υπάρχει μόνο στη βιβλιογραφία.

Και δυστυχώς τα περισσότερα εργοστάσια κατασκευής δίσκων βινυλίου έχουν κλείσει. Ελάχιστα έχουν απομείνει. Μαζί μ' αυτά και η τεχνογνωσία της κατασκευής δίσκων βινυλίου. Είναι κρίμα που έκλεισε και το δικό μας εργοστάσιο. Όμως ο χρόνος δε γυρίζει πίσω.

Οι καινούργιες παραγωγές λοιπόν θα είναι ψηφιακές που στο τελικό στάδιο θα γίνουν αναλογικά βινύλια. Υπάρχει λόγος -ουσιαστικός- να γίνει κάτι τέτοιο; Και δεν εννοώ βέβαια τα κέρδη των εταιρειών! Το ίδιο το βινύλιο ως μέσο υψηλής ανάλυσης είναι καλύτερο από το CD. Στη σύγκριση με τα άϋλα format υψηλής ανάλυσης το αποτέλεσμα είναι συζητήσιμο. Όμως πέρα από τη θεωρητική συζήτηση το ερώτημα παραμένει:
Για ποιό λόγο να μετατρέψουμε ένα άϋλο ψηφιακό (=άφθαρτο) master format υψηλής ανάλυσης (π.χ. 96/24) σε αναλογικό (=φθαρτό) βινύλιο, έστω και με ελάχιστη υποβάθμιση της ποιότητας του αρχικού, όταν μπορούμε να έχουμε το ίδιο το αρχικό master;

Το εχουμε συζητησει το "γιατι" και σε παλιοτερο νημα.
Η εξαπλωση του βινυλιου στις νεες γενιες οφειλεται στην αναζητηση οχι τοσο της ηχητικης ποιοτητας αλλα στην αναπαραγωγη ενος γενικοτερου feeling. Οτι ειναι 70s - 80s ειναι κουλ, οι Beatles εχουν γινει ξαφνικα κουλ!!
Το ξεκινησαν καποιες σχετικα συγχρονες μπαντες (low-fi, αναβιωτες κλπ) με αποτελεσμα τωρα η πιτσιρικαρια να εχει ανακαλυψει και να ακουει Deep Purple και Led Zeppelin.
Ε, για να τα ακους αυτα σωστα (οπως τοτε δηλαδη) χρειαζεται το βινυλιο.

Tην αύξηση στις πωλήσεις ,κάτι που το έχουμε διαπιστώσει και εδώ μέσα πριν από λίγα χρόνια, την ''επέβαλαν'' κατά κάποιο τρόπο, μικρότερα και πιο underground label κυρίως του σκληρού ήχου.
Βέβαια θα πρέπει όλοι να είμαστε ευγνώμονες και στους χιλιάδες djs που σε δύσκολες εποχές για το μέσο, κράτησαν τα λάβαρα ψηλά.

Το cd έχει ξεφτιλιστεί σαν είδος τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να φταίει η εύκολη αντιγραφή του ή το γεγονός ότι μέχρι και οι εφημερίδες το χρησιμοποίησαν για να πουλήσουν.
Ακόμη και ψυχολογικοί παράγοντες.

Μπορεί ο κάθε πικραμένος να κάψει κάποια cd με τις προσωπικές του μουσικές και να τις μοιράσει με τον όποιο τρόπο.

Για να μη το πλατιάσω (εξάλλου συμφωνώ με πολλούς φίλους εδώ μέσα) ας μου επιτραπεί λίγη μαγεία. Βέβαια ο Χουντίνι μπορεί να είναι στο Abbey Road και αυτά που θα δείτε να είναι ο Μάικλ Λαμάρ αλλά είναι ένα μικρό δείγμα μιας ιεροτελεστίας που δεν θα σβήσει ποτέ. Ακριβώς για το σχεδόν παγανιστικό της χαρακτήρα.

http://www.youtube.com/watch?v=uul9lwloeZQ&list=PL01AD2D1B679A6D7F

Δείτε στο Youtube για τους Γερμανούς της vinylrecorder, τα παλιά εργαλεία όπως το rek o kut ,για να μην πάμε στα βαριά εργαλεία...

Και βέβαια όνειρο ζωής για εδώ μέσα είναι να δω τους Ντιούηδες τους δικούς μας να ασχολούνται με το σπορ. Ωραία ιδέα έτσι;

Με αφορμή (κυρίως) τις παρατηρήσεις του Μιχάλη, θυμήθηκα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του μεγάλου Steve Albini. Ειδικά για το θέμα μας, πηγαίνετε στο 8:40 (Analogue v Digital), αν και αξίζει να την ακούσετε ολόκληρη.

http://www.youtube.com/watch?v=yRAc3hx5pok&list=PL70610447871E1E44

Με την αφορμή της συνέντευξης που ανέβασε ο eyebee δύο μικρά κομμάτια με θεματάκια που συζητάμε εδώ μέσα. Βέβαια στο δεύτερο βίντεο ο καθηγητής μιλάει και για μία ηχογράφηση και πως ακούγεται σε διάφορα ηχεία.
Διαφορετικά.

http://www.youtube.com/watch?v=eiDDJ-I47rA

http://www.youtube.com/watch?v=-11y3vIfv3s

Συνεχίζοντας την κουβέντα μας, αν δεν κάνω λάθος, αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο επαγγελματικό δικάναλο μαγνητόφωνο ανοικτής ταινίας ακόμα σε παραγωγή. Με πλάτος ταινίας μόνο 1/4", όχι 1/2", ούτε 1", ούτε 2".
Και για πόσο ακόμα;

Otari MX-5050BIII 2ch Analog Audio Tape Recorder

mx5050b3.gif

Last edited:
υπαρχουν και καποια ακομα

Otari, Inc. makes the MX5050 1/4" recorder.

Denon makes the broadcast-oriented DN-3602RG 1/4" recorder for Asian markets.

Nagra makes the 4.2 portable 1/4" recorder available in several different versions for film and radio use.

Stellavox makes the modular TD-9 1/4" recorder and the portable SD-9 1/4" recorder.

Ολοι οι παραπανω εχω προσβασει και σε εργοστασια παραγωγης ταινιας.

επισης υπαρχει και η united home audio που αναπαλιωνει ενα μεγαθηριο της tascam για pro/sumer χρηση

Η δική μου σχέση με το βινύλιο, εμπεριέχει πολλά στοιχεία που ήδη έχουν αναφερθεί σε προηγούμενα ποστ, νοσταλγία, φετίχ, παλιά βινύλια από την εποχή της εφηβείας μου δεκαετίας 80, κληρονομιές βινυλίου στην πορεία, κόλλημα με το μέσον και το μηχάνημα που το αναπαράγει..., και μέσα από αυτή την πορεία διαρκείας 30 ετών και βάλε,... έφτασα στο σημείο της ωριμότητας... πιστεύω...

Ακούω και ψηφιακά μέσα τώρα πια, και δεν τα αποκλείω, και εκεί θεωρώ είναι και η ωριμότητα μου ως ακροατή πλέον, γιατί το βινύλιο θες δεν θες μπορεί να σε βάλει σε δρόμους που ουσιαστικά είναι μονόδρομοι... πρέπει μόνος του κανείς να καταλάβει που είναι η τελευταία έξοδος...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Carl Beatty πιο πάνω... έχω και εγώ κοινές διαπιστώσεις... αυτό που λέει ότι δεν είναι ανάγκη να κάθεσαι στημένος σε ένα σημείο... το εφαρμόζω πολύ συχνά,... οι καλές ηχογραφήσεις σε συνεπαίρνουν και ας είσαι στην κουζίνα... ναι μην γελάτε...

Πάντως τα νέα βινύλια που έχω αγοράσει μου αφήνουν ακριβώς τα ίδια συναισθήματα που μου άφηναν όταν ψώνιζα από τον Ρίζο στην Φωκίωνος Νέγρη τέλος δεκαετίας 70 αρχές 80... κάποια με συνέπαιρναν ΚΑΙ με την ηχογράφηση... και άλλα μόνο με την μουσική, ενώ η ηχογράφηση ήταν χάλια... άλλο ένα σημείο που θίγει ο Carl πιο πάνω...

Μου ακούγονται περίεργες οι απόψεις και συγκρίσεις των δύο μέσων που είναι τελείως ανόμοια... όσοι προτιμούν το ένα ή το άλλο και το υποστηρίζουν σθεναρά, απλά δεν άκουσαν ένα καλό σύστημα του ενός μαζί με το άλλο... ή νόμιζαν ότι άκουσαν...

Αγοράζω βινύλια κυρίως μεταχειρισμένα... και τις περισσότερες φορές στην τύχη... έχω βρει θησαυρούς και άνθρακες... έχω ανακαλύψει μουσικές ωραίες... έχω ταξιδέψει... η μυρωδιά του παλαιού εξώφυλλου... είναι κάτι το οποίο δεν έχει την ίδια αίσθηση αν κατεβάσεις την μουσική σου από τορεντ ή αν πάρεις το σιντάκι από κατάστημα ή το αντιγράψεις από φίλο... είναι μια μαγεία που δεν περιγράφεται...

Και μια που κάποιος ανέφερε για αντιγραφές ή εγγραφές... την κασσέτα την εγκατέλειψα όταν ακόμα ήταν χαι της... με το μικρό κασετόφωνο μου (AKAI GX6) και το μεγάλο (TANDBERG 3014A) γρήγορα κατάλαβα ότι ήταν μάταιο... πολύ κοντά αλλά ποτέ σαν την αρχική ηχογράφηση... και μόνο αν το παίζεις εκεί που το έγραψες... και μόνο με ακριβές κασέτες (TDK MA-XG κλπ...)...

Μερικές σκέψεις σκόρπιες παιδιά... το θέμα είναι μεγάλο, αλλά και πολύ προσωπικό για τον καθένα μας...