Πολλαπλές ερωτήσεις πάνω στις SLR μηχανές

μετά το γαϊδούρι που μου δάνεισε ο Βλάσης προχθές, όλα πούπουλα μου φαίνονται. Καραγαϊδούρι μιλάμε.

Τελοσπάντων, για την Κ10D σκέψου ότι της φοράς έναν από τους Πένταξ που ήδη έχεις και είναι σχεδόν πούπουλο. Πόσο είναι ο 50/1.7? Να είναι 150 γραμμάρια;

μετά το γαϊδούρι που μου δάνεισε ο Βλάσης προχθές, όλα πούπουλα μου φαίνονται. Καραγαϊδούρι μιλάμε.

Γι' αυτό είναι οι φίλοι! Τώρα ξαναβλέπεις τον εξοπλισμό σου με άλλο μάτι! ;)

Τελοσπάντων, για την Κ10D σκέψου ότι της φοράς έναν από τους Πένταξ που ήδη έχεις και είναι σχεδόν πούπουλο. Πόσο είναι ο 50/1.7? Να είναι 150 γραμμάρια;

Ε, ναι πόσο να είναι ο 50άρης πια... Έχω κι έναν 28άρη ακόμα πιο ελαφρύ, και παλιότερα γλυκοκοίταζα κι έναν απίστευτα λεπτό και πανάλαφρο 40άρη που είχε βγάλει.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι σχεδόν δεν φωτογραφίζω πια, και τελευταία κοιτάω πως να ξεμπλέξω με το καρπιαίο μου χωρίς νυστέρι...

Ωχ... περαστικά.

Κι εγώ γλυκοκοιτάζω τις κόμπακτ, αλλά υπάρχουν όμως και φακοί σαν κι αυτόν του οποίου δείγματα θα ανεβάσω σε 2´ και μετά συνέρχομαι. Βέβαια μετά σκέφτομαι ότι είναι φακοί μόνο για τρίποδο και μόνο για να έχεις πλάτες να τους κουβαλάς και ματα-ξανα-επανέρχομαι στην κόμπακτ...

Ωχ... περαστικά.

Ευχαριστώ!

Κι εγώ γλυκοκοιτάζω τις κόμπακτ, αλλά υπάρχουν όμως και φακοί σαν κι αυτόν του οποίου δείγματα θα ανεβάσω σε 2´ και μετά συνέρχομαι. Βέβαια μετά σκέφτομαι ότι είναι φακοί μόνο για τρίποδο και μόνο για να έχεις πλάτες να τους κουβαλάς και ματα-ξανα-επανέρχομαι στην κόμπακτ...

Λίγο πολύ οι SLR θέλουν πλάτες, η βασική ιδέα είναι να έχεις μαζί κι αρκετό εξοπλισμό, μιας και συνήθως δεν ξέρεις τι ακριβώς θα βρεις για φωτογράφηση και τι ακριβώς μπορεί να χρειαστείς για να το τραβήξεις πιο σωστά.
Απ' την άλλη και οι compact όπως το πάνε με τα λιλιπούτεια ccd και τα όλο και περισσότερα megapixels, θα θέλουν από 100 ISO και κάτω για αποδεκτά αποτελέσματα, οπότε μόλις λιγοστεύει το φως πάλι με τρίποδο θα κυκλοφορούμε για τις όλο και μεγαλύτερες εκθέσεις που θα χρειάζονται...

Μην το λες, πολλές φορές παίρνω την 350D με έναν φακό, και σταθερό παρακαλώ, ανεξαρτήτως εστιακού μήκους, 20ρη, 28ρη ή 50ρη (x 1.6) και λέω, ό,τι βγάλω. Συνολικό βάρος, 600-700 γραμμάρια.

Μην το λες, πολλές φορές παίρνω την 350D με έναν φακό, και σταθερό παρακαλώ, ανεξαρτήτως εστιακού μήκους, 20ρη, 28ρη ή 50ρη (x 1.6) και λέω, ό,τι βγάλω. Συνολικό βάρος, 600-700 γραμμάρια.

Όρεξη αν υπάρχει τα υπόλοιπα βολεύονται. Έχουν βγει και αρκετοί superzoom φακοί 28-300 κλπ. που δίνουν αρκετά καλά αποτελέσματα για το εύρος τους, για όποιον βαριέται να κουβαλάει πολλούς φακούς.

Πολλές θαυμάσιες και διάσημες φωτογραφίες έχουν βγει με απροσδόκητα απλό εξοπλισμό. Το μάτι κάνει την σοβαρή διαφορά, όχι ο φακός... Πόσο μάλλον τώρα που οι μηχανές συνήθως μας απαλάσουν σε μεγάλο βαθμό απ' το τεχνικό μέρος κι έχουμε μόνο το αισθητικό να ασχοληθούμε.

Έχει ενδιαφέρον όταν βλέπεις φωτογραφίες ζευγαριών από κάποιο ταξίδι, τι και πώς έβγαλε ο άνδρας και τι η γυναίκα. Η διαφορά τεχνικής και αισθητικής προσέγγισης σε ίδια θέματα κάποιες φορές εντυπωσιάζει!