Re: Πολυτεχνείο 17 Νοέμβρη 1973 ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ !!!
Πάμε, θέλω να σου δείξω κάτι, κάτι πολύ σημαντικό…
Ο Γιάννης είχε ένα φίλο. Εκεί γύρω στα πενήντα θα ήταν τώρα . Τονε λέγανε Αριστείδη. Από αυτούς τους τύπους που με την πρώτη ματιά δεν σου κάνουν καμιά εντύπωση . Ούτε καλή, ούτε κακή.
Ο Γιάννης επέμενε πως ο Αριστείδης ήταν και γαμώ τα παιδιά .
‛Όπως και να ‛χει για εμένα που τον είδα δυο τρεις φορές εκεί γύρω στο ’90 που ήμουν φαντάρος ήταν ένας άνθρωπος απλός, αδιάφορος, άχρωμος, ασήμαντος.
Κάποτε ο Γιάννης μου είπε μια ιστορία.
«Ήταν τότε που όλη η Ελλάδα στέναζε για τις ανακοινώσεις από το Χέρφιλντ. Τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε την εγχείρηση και δίπλα του είχε την Δήμητρα Λιάνη. Τότε εκεί κοντά στο σκάνδαλο Κοσκωτά . Τότε λοιπόν ο Αριστείδης τον πείρε μαζί του «Πάμε, θέλω να σου δείξω κάτι, κάτι πολύ σημαντικό».
Ο Γιάννης ήταν σίγουρος πως θα του έδειχνε καμιά από τις γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας που ο κιτρινο-Κουρής έβγαζε μέχρι και σε αφίσες τότε πλην των πρωτοσέλιδων της Αυριανής
Περπάτησαν μερικά χιλιόμετρα στο κέντρο της Αθήνας και βρέθηκαν έξω από το Καλλιμάρμαρο στάδιο όπου του δείχνει μία από τις πλάκες στο πεζοδρόμιο.
«Ρε πας καλά, με ξεσήκωσες για να μου δείξεις μια πλάκα ;» Αντέδρασε ο Γιάννης.
Ο Αριστείδης είχε σχεδόν βουρκώσει.
«Τι είναι ρε; Τι διάολο έπαθες;»
Ο Αριστείδης το Νοέμβρη του ’73 18αρης ήρθε από το χωριό του και δούλευε σαν βοηθός ηλεκτρολόγου.
Πολλά πολλά για την πολιτική κατάσταση δεν ήξερε. Άντε να είχε ακούσει ως πιτσιρικάς στον καφενέ του χωριού μια φορά για τον Ανένδοτο του Γέρου κι άλλη μια φορά για την υπόθεση Ασπίδα. Είχε και ένα γείτονα γέρο , καπετάνιο του Ε.Λ.Α.Σ αλλά από το σπίτι δεν τον άφηναν να του μιλάει γιατί ήθελαν να μπει στη ΔΕΗ και δεν έπρεπε να κάνει κακές παρέες.
Παρόλα αυτά ο Αριστείδης με το που έφτασε στην Αθήνα το ‛73ένιωσε την καταπίεση τον τρόμο και την φρίκη που του προκαλούσε το καθεστώς .
Την μέρα που οι φοιτητές κλείστηκαν στο πολυτεχνείο ο Αριστείδης έφυγε από το συνεργείο αργά. Έμαθε για τις φασαρίες στο κέντρο αλλά δεν πέρασε από εκεί.
Στο μικρό Σάνιο ( ένα τρανζίστορ σπάνιο ) άκουγε τον ραδιοσταθμό των φοιτητών όλη τη νύχτα της 16ης προς 17η του Νοέμβρη.
Όταν έγινε το μακελειό, ο Αριστείδης ήταν σπίτι κάπου εκεί στην Β. Σοφίας.
Την άλλη μέρα ο Αριστείδης ο απολιτίκ ηλεκτρολόγος, αυτός ο χαμηλών τόνων επαρχιώτης ένιωθε ενοχές.
Το πρωί βγήκε από το σπίτι . Όχι για να πάει στο συνεργείο. Έτσι κι αλλιώς υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας. Η σπιτονοικοκυρά του είπε να προσέχει . Υπήρχε εντολή όσοι περιφέρονται ή συναθροίζονται να πυροβολούνται. Οι δρόμοι γεμάτοι στρατιωτικά , και αστυνομικά τζιπ με ένοπλους . Χαμός
Κατέβηκε από το Καλλιμάρμαρο προσπαθώντας να βρει δρόμο να κατεβεί στο κέντρο.
Εκεί στην απέναντι πλευρά είδε τους χωροφύλακες που δέρνανε και πυροβολούσαν αδιακρίτως όσους είχαν ξεφύγει από το μακελειό της προηγούμενης βραδιάς .
Ένα τζιπ γεμάτο ένοπλους πέρασε από μπροστά του. Κοκκίνισε , αγρίεψε ! Σήκωσε από κάτω μια πέτρα και την πέταξε στο τζιπ . –«ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ» φώναξε
Μόνο ένας θεότρελος θα έκανε μια τέτοια αποκοτιά, ένας που δεν έχει μυαλό.
Το τζιπ γύρισε προς το μέρος του, εκείνος έτρεξε να κρυφτεί.
Πίσω από ένα άγαλμα του Λεωνίδα του αρχαίου , του Σπαρτιάτη. Που ήταν στημένο από την χούντα για τις γιορτές που οι Σπαρτιάτες πολεμούσαν τους Τούρκους.
-Μα τους Πέρσες δεν πολέμησαν οι Σπαρτιάτες; Έλα μωρέ όλοι αυτοί Τούρκοι ήταν. ( Έτσι θέλαν τότε να λένε στο πόπολο. Γούστο τους θα γίνουμε; )
Πάνω σε αυτή την πλάκα στο πεζοδρόμιο. Αυτή την πλάκα που έδειχνε στον Γιάννη και βούρκωνε.
Κρύφτηκε πίσω από αυτό το καρακιτσαριό άγαλμα της χούντας . Το άγαλμα που του έσωσε τη ζωή.
Ήταν δεν ήταν 18 χρόνων όταν ο χωροφύλακας άδειασε το περίστροφο πάνω του.
Κι ευτυχώς βρέθηκε αυτό το άγαλμα του Λεωνίδα του Σπαρτιάτη, αυτουνού ντε που πολέμησε τους Μουσουλμάνους . -Μα τους Πέρσες δεν πολέμησαν οι Σπαρτιάτες; Έλα μωρέ όλοι αυτοί Τούρκοι ήταν. ( Έτσι θέλαν τότε να λένε στο πόπολο. Γούστο τους θα γίνουμε; ) Και θέλουν και να προσεύχονται στην Αθήνα τα άπιστα σκυλιά.
Το άγαλμα μπήκε ανάμεσα στον Αριστείδη και τις σφαίρες του περιστρόφου. Σώθηκε.
Ο Αριστείδης δεν ήταν ένας από τους ήρωας του Πολυτεχνείου.
Από το 2002 που πέθανε σε αυτοκινητιστικό ο Γιάννης δεν πάει λουλούδια στον τάφο του Αριστείδη. Πάει και αφήνει ένα λουλούδι εκεί στην πλάκα έξω από το Καλλιμάρμαρο , εκεί που ήταν το άγαλμα του Λεωνίδα.
http://www.e-cannibals.gr/blog/?p=3712