Πώς διαλέγουμε ηχεία;

Παρακαλώ παιδιά.-bye-

Και για μάς τους παλιώτερους,κάποιοι έκαναν το ίδιο.

Κάτι ακόμα.

Σχεδόν ποτέ τα ηχεία μας,δεν "καίγονται" απο μεγάλο-ισχυρό ενισχυτή.Αν το παρακάνεις,απλά χαμηλώνεις την ένταση γρήγορα.Αν για παράδειγμα,τα ηχεία μας,έχουν προδιαγραφή να δέχονται ισχύ άς πούμε 30-150 watts,υπολογίστε,ότι για ελάχιστο χρόνο,μπορούν να δεχτούν peaks μέχρι και τετραπλάσιας ισχύος.

Τα ηχεία καίγονται απο ασθενικούς ενισχυτές,που αδυνατούν να οδηγήσουν τα ηχεία και παραμορφώνουν έντονα(κλιπάρουν),με αποτέλεσμα να παίρνουμε τα μεγάφωνα στο χέρι.

Πολύ καλές και χρήσιμες απαντήσεις/πληροφορίες. Εύγε! :grinning-smiley-043

Αυτή θα έπρεπε να είναι η τροπή του thread από την αρχή...

OK! Κοιτώντας μόνο τα χαρακτηριστικά επιλέγουμε ηχεία με υψηλή ευαισθησία και υψηλά Ω. Τότε τα ENERGY C-500 (91db 8Ω) σε προσφορά 500Euro(της έκθεσης) ακούγεται καλή περίπτωση, σωστά;

Κάνε μία βόλτα Αθήνα να ακούσεις ηχεία...κοιτώντας μόνο χαρακτηριστικά δεν κάνεις δουλειά...τόσα λεφτά θα δώσεις. Ένα ταξιδάκι δεν είναι τπτ. Πάρε τηλέφωνο μερικά μαγαζιά να σιγουρευτείς ότι τα έχουν για ακρόαση και κατέβα

Εντάξει αλλά μέχρι να γίνει αυτό πρέπει να έχω καταλήξει σε 3-4 μοντέλα από τα χαρακτηριστικά τους και από τις γνώμες φίλων!

ΥΓ Τελικά τα ENERGY C500 δεν αξίζουν σ' αυτά τα λεφτά;

Βασικά...να σου πω κάτι. Εφόσον τα θες κυρίως για μουσική είναι λάθος κατά την άποψή μου να πάρεις πολυκάναλο. Πολύ καλύτερα να έπαιρνες δικάναλο. Οι πολυκάναλοι μουσική δεν...Τα Energy που λες δεν τα έχω ακούσει για να σου πω. Γενικά οι δικάναλοι είναι πολύ καλύτεροι από πολυκάναλους ίδιας αξίας σε δικάναλο πρόγραμμα. Αν τέλος πάντων θες πάση θυσία πολυκάναλο θα σου πρότεινα να ακούσεις και τα Crystal Audio Plasma. Είναι σετάκι 5.1 και νομίζω αρκετά τίμια για τα λεφτά τους. Αν θυμάμαι καλά γύρω στα 500-600 ευρώ έχουν. Λογικά σε κάποιο μεγάλο μαγαζί θα μπορείς να τα ακούσεις.

Εχω μείνει αρκετα πίσω στα θεματα ήχου, αλλά άκουσα τα EnergyC300 και C500, στον Νακα, για δευτερη φορα...Εχω κανει ήδη μια γύρα ακούγοντας Klipsch, JBL, Tangent, Paradigm, παραμενει η πρωτη μου επιλογη και μαλιστα σε σχεση τιμής αποδοσης...
ΥΓ Που τα βρηκες προσφορα ?

εγω παιδια μετα απο πολυ ψαξιμο κατεληξα σε yamaha 663 μαζι με JBL ES80(2 κολωνες για αρχη).Ti λετε??
Απλα το μονο προβλημα ειναι οτι κατι προβληματα εχω ακουσει για τον yamaha 663 και της τηλεορασεις samsung(οσο αναφορα την συνδεσιμοτητα Hdmi, αν και παιζει να ειναι σε καποια συγκεκριμενα μοντελα και οχι γενικο το προβλημα).

Επερώτηση 1
Έτυχε και κατέβηκα στη Λάρισα και πέρασα από το MediaMarkt. Άκουσα Roister Emphasis 25, Kef C5,C7,iQ7, HECO Victa 500, Dali Concept 6, Crystal Audio T2.
Αυτό που ξεχώρισε άνετα ήταν τα Roister. Μου φάνηκαν σαν να είχαν τον πιο καθαρό ήχο. Τα άλλα μου φαίνονταν κάπως σαν μουντά, και ήταν όλα πιο ακριβά. Ειδικά από τα iQ7 περίμενα κάτι πολύ διαφορετικό.
Αυτό πώς το εξηγείτε;
Είναι το αυτί μου άμαθο; τα Roister είναι πιο εντυπωσιακά στην αρχή, αλλά όχι μετά; Άλλο τι;

Τελικά ούτε και με το να τα ακούσεις βγάζεις συμπέρασμα.
Ο άσχετος είναι πάντα άσχετος.

Επερώτηση 2
Ο Denon 1909 βγάζει 7Χ90W. Υπάρχουν ηχεία που απαιτούν ισχύ ενισχυτή π.χ. 30-130W, ή γράφουν μέγιστη ισχύ ενισχητή 200W.
Βάσει αυτό το χαρακτηριστικό, με ποια ηχεία θα έχει πρόβλημα ο Denon;

Τι να σου πω, είχα ακριβώς την αντίθετη εντύπωση. Τα Roister μου φάνηκαν ρηχά και με πολύ λίγα μεσαία, ίσως γι' αυτό σου φάνηκαν πιό καθαρά;Τα Heco δεν είναι ακριβότερα από τα Roister.

Πάντως σίγουρα παίει ρόλο και ο ενισχυτής και το υλικό σε κάθε ακρόαση, όπως και ο χώρος. Νομίζω πως ο 1909 δεν θα έχει πρόβλημα με κανένα από τα ηχεία που αναφέρεις.

Re: Απάντηση: Πώς διαλέγουμε ηχεία;

Επερώτηση 2
Ο Denon 1909 βγάζει 7Χ90W. Υπάρχουν ηχεία που απαιτούν ισχύ ενισχυτή π.χ. 30-130W, ή γράφουν μέγιστη ισχύ ενισχητή 200W.
Βάσει αυτό το χαρακτηριστικό, με ποια ηχεία θα έχει πρόβλημα ο Denon;

1. Δυστυχώς οι περισσότεροι av ενισχυτές δεν δίνουν τα watt που λένε σε πολυκαναλο πρόγραμμα. Έτσι ένας 7 Χ 90 το πιθανότερο είναι να δίνει 7 Χ 40 - 7 Χ 50 (υπάρχουν σχετικές μετρήσεις για αυτά)
2. Αν τα ηχεία είναι 5.1 με ενεργό sub τότε οι απαιτήσεις σε ρευμα είναι χαμηλότερες αφου οι χαμηλές συχνότητες είναι ο ενεργοβόρες
3. Κοιτάμε πάντα τα προτεινόμενα watt των ηχείων και την ευαισθησία τους και έτσι αποφασίζουμε. (ρωτάμε και στα forum......) Παράδειγμα (χονδρικά) :αν τα ηχεία προτείνουν 30-130 είναι 90-91 db και έχουμε ενισχυτή 7Χ90 ειμαστε καλυμμένοι. Αν τα ηχεία θελουν 50-150 και έχουμε 7Χ90 αρχίζουν και δυσκολεύουν τα πραγματα.
4. Λαμβάνουμε υποψιν τη μεγιστη συνεχη ισχυ αλλα οχι τη μεγιστη γενικά ή μέγιστη στιγμιαία, ισχύ που αναφέρουν τα ηχεία.
5. Αλλα και τα παραπάνω δεν είναι απόλυτα αφού και οι κατασκευαστές ηχείων δεν λένε παντα την αλήθεια. Η άγνοια και το συμφέρον επηρρεάζει κατασκευαστές και εμπόρους......
6. Το τέλειο (και σπάνιο δυστυχώς) : να ακουσουμε live τον συνδυασμό ηχείων-ενισχυτή πριν αγοράσουμε και να αποφασίσει το αυτί μας!

Τελικά πατριώτη σε κατάφεραν για στέρεο και όχι 5,1!!!!
Γενικά πιστεύω αν τα χρήματα δεν είναι αρκετά, αξίζει η επένδυση σε δικάναλο! Μετά όμως που θα αρχίσει να σου μπαίνει το μικρόβιο θα θέλεις κάτι καλύτερο και δυστυχώς τα χρήματα δε θα σε φτάσουν ποτέ για 6 κάναλο!!!! Ο ενισχυτής σου ( δεν κατάλαβα αν τον αγόρασες) είναι προς την πλευρά του homecinema! Εχουμε και εμείς εδώ στα Γιάννενα δύο μαγαζάκια που μπορείς να ακούσεις τα Audiospectrum και κάποια άλλα (Δωδώνης) και τα magnat και κάποια άλλα (Ναπ. Ζέρβα>> προσοχή έχει καλό ενίσχυτή). Επίσης και στα γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα κάτι μπορεί να πετύχεις (αν και είναι συνήθως ακριβά). Πιο πολύ για να ακούσεις κάποια ηχεία!!!
Τέλος αν επιμένεις στο 5.1 και 500 ουσιαστικά ξεχνάς το subwoofer και προχωράς με δύο καλά κύρια ηχεία και φθηνά περιφερειακά-κεντρικό δηλαδή παραπάνω από 500 .
Εγώ θα σου πρότεινα 2 κύρια και ένα sub (να βοηθήσει στις ταινίες) γιά αρχή!!!

Κοίτα και λίγο στα μεταχειρισμένα δεν είναι κακό!!!

Πρίν ξέχασα να πω και για το κατάστημα του Νάκα (αλλά πέρασες από εκεί!)

Να το πω αλλιώς. Τι θα πρέπει να ακούσω για να διακρίνω το καλό ηχείο; Ή ό,τι με ευχαριστεί και με εντυπωσιάζει είναι το καλύτερο για μένα;

Να το πω αλλιώς. Τι θα πρέπει να ακούσω για να διακρίνω το καλό ηχείο; Ή ό,τι με ευχαριστεί και με εντυπωσιάζει είναι το καλύτερο για μένα;

Να σου απαντήσω με ερώτηση...
Εαν γιά παράδειγμα σου πω ότι ένα ηχείο θα πρέπει να έχει τα τάδε χαρακτηριστικά έτσι ώστε σε σχέση με τον ενισχυτή σου να αποδίδει περίφημα, και εσύ πάς το ακούσεις, αλά την ίδια στιγμή ακούσεις και κάποιο άλλο που όμως δεν τηρεί τις βασικές αρχές αλά σου αρέσει περισσότερο, ποιό θα αγόραζες;

Επειδή καταλαβαίνω ότι είμαι άσχετος θα εμπιστευόμουνα εσένα(αρκεί να μην είναι η μέρα με τη νύχτα), αλλά θα προσπαθούσα να καταλάβω και το γιατί!

...
Εαν γιά παράδειγμα σου πω ότι ένα ηχείο θα πρέπει να έχει τα τάδε χαρακτηριστικά έτσι ώστε σε σχέση με τον ενισχυτή σου να αποδίδει περίφημα, ....

Έχεις κάτι τέτοιο υπ' όψιν σου; Θα ήθελα να το "ακούσω"

Re: Απάντηση: Πώς διαλέγουμε ηχεία;

Σωστά το σκέφτηκες!
Τι σημασία έχει να σου προτείνει κάποιος ένα ηχείο πχ επειδη παιζει καλά τις χαμηλες αλλα εσένα να σε κουράζει γιατι δεν είσαι συνηθισμένος σε αυτές!
Το αυτί σου θα διαλέξει, με την προυπόθεση οτι δεν ξεφεύγεις σε απαιτήσεις απο τον ενισχυτή και το βασικότερο: ακους το ηχείο με τη μουσική που ακους συνήθως!