ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ

Με τη βούλα δικηγόρων οι απειλές των εισπρακτικών εταιρειών

Απειλές, τηλεφωνήματα, ενοχλήσεις και απάτες καταγγέλλουν οι καταναλωτές στην ΕΚΠΟΙΖΩ, για τις εταιρείες που “ενημερώνουν” για τις οφειλές στα τραπεζικά δάνεια.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, οι κανόνες λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών - που “ντύθηκαν” με το όνομα των “Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών” - δεν εφαρμόζονται και οι πρακτικές τους εξακολουθούν να θυμίζουν τρομοκρατία.

Όπως αναφέρει μάλιστα η οργάνωση, τελευταία ορισμένα δικηγορικά γραφεία έχουν αναλάβει τον εισπρακτικό ρόλο.

Οι πρακτικές γνωστές, όμως καλό είναι να τις θυμίζουμε μήπως και συγκινηθούν οι αρμόδιοι:

- Οι οφειλέτες δέχονται ενοχλήσεις καθημερινά και περισσότερες από μία φορά μέσα στην ίδια ημέρα, παρότι ο νόμος απαγορεύει περισσότερες από μία φορά τις δύο ημέρες.

- Ενοχλούν σε ακατάλληλες ώρες και σε αρκετές περιπτώσεις δεν ενημερώνουν για τα στοιχεία τους.

- Ενοχλούν σε εργασιακούς χώρους καθώς και συγγενικά πρόσωπα των οφειλετών.

- Απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, "γνωμοδοτούν" αυθαίρετα για το αν κανείς υπάγεται ή όχι στο νόμο για τη ρύθμιση χρεών, προσβάλλουν και πιέζουν ασφυκτικά ακόμα και αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως συνταξιούχους και ανάπηρους.

- Διαστρεβλώνουν τις διατάξεις των νόμων

- Διάφοροι υπάλληλοι αντιποιούνται το δικηγορικό λειτούργημα, παριστάνοντας τους δικηγόρους.

Συνήθης μάλιστα πρακτική των περισσότερων τέτοιων εταιριών είναι το "σπάσιμο νεύρων" με τη χρήση call centers: πραγματοποιούνται αυτόματα συνεχόμενες κλήσεις σε τηλέφωνα οφειλετών, μέχρι αυτοί να απαντήσουν, διαπιστώνοντας ότι στην άλλη γραμμή βρίσκεται ένα μηχάνημα.

Θέμα

Βασικά πολύ πρόσφατα έπεσα θύμα και γω τέτοιων εταιριών με απίστευτη ψυχολογική πίεση για το τραγικό λάθος να έχω καθυστερήσει την τελευταία δόση του αυτοκινήτου που είχα αγοράσει για 1,5 μήνα και ενώ για 4 χρόνια πλήρωνα τις δόσεις πάντα στην ώρα τους.Στο τέλος ενημέρωσαν με απίστευτα αναιδή τρόπο τα πεθερικά μου (εγγυητές) και εμένα με την γυναίκα μου ότι μπήκαμε όλοι στον Τειρεσία.Φυσικά τα ''εγκεφαλικά που βαρέσαμε ήταν απανωτά και αφού ξοφλήσαμε τρέχαμε στο Κολωνάκι να δούμε τι έχει γίνει για να μάθουμε εκεί ότι δεν είμαστε σε κανέναν Τειρεσία.

Re: Απάντηση: ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ

- Διάφοροι υπάλληλοι αντιποιούνται το δικηγορικό λειτούργημα, παριστάνοντας τους δικηγόρους.

Δεν υπάρχει τέτοιο πράμα. Εννοώ "δικηγορικό λειτούργημα". Ένα ακόμη "κλειστό επάγγελμα" ήταν που ευτυχώς η καλή Τρόικα το άνοιξε και έτσι ο καθένας μπορεί να κάνει τον δικηγόρο. Να εγώ δα λέω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου.

Εντάξει δεν είναι θέμα κλάδου αυτό που συμβαίνει με τις εισπρακτικές αλλά ότι αυτό το σύστημα της λατρείας του χρήματος το οποίο κάνει τους έχοντες να είναι έτοιμοι για όλα όταν έχει να κάνει με τον green god.Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα φρένο σε όλους αυτούς που φτάνουν τον κόσμο για τα κωλόχαρτα στο χείλος.

Κι εμένα μου έστειλε επιστολή ένα αθηναϊκό ...δικηγορικό γραφείο, στην αλλαγή παρόχου από φορθνετ έγινε ένα μπέρδεμα και ξεχάστηκε ο τελευταίος λογαριασμός και τον πλήρωσα 15 μέρες μετά τη λήξη.... μου ζητούσαν δε και τόκους υπερημερίας... πρέπει να τους υπολόγισαν με ένα επιτόκιο κοντά στο 17%, αντί του ισχύοντος 8,75%, αλλά για 1 ευρώ δεν θα καθόμουν να τους μάθω πώς να υπολογίζουν τόκους υπερημερίας. Καλή μόδα αυτή με τα δικηγορικά γραφεία και τις επιστολές τους. Πάντως όταν πήρα τηλέφωνο για εξηγήσεις σίγουρα δεν μιλούσα με συνάδελφο.

Απάντηση: Re: ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ

Κι εμένα μου έστειλε επιστολή ένα αθηναϊκό ...δικηγορικό γραφείο, στην αλλαγή παρόχου από φορθνετ έγινε ένα μπέρδεμα και ξεχάστηκε ο τελευταίος λογαριασμός και τον πλήρωσα 15 μέρες μετά τη λήξη.... μου ζητούσαν δε και τόκους υπερημερίας... πρέπει να τους υπολόγισαν με ένα επιτόκιο κοντά στο 17%, αντί του ισχύοντος 8,75%, αλλά για 1 ευρώ δεν θα καθόμουν να τους μάθω πώς να υπολογίζουν τόκους υπερημερίας. Καλή μόδα αυτή με τα δικηγορικά γραφεία και τις επιστολές τους. Πάντως όταν πήρα τηλέφωνο για εξηγήσεις σίγουρα δεν μιλούσα με συνάδελφο.
Αυτούς τους τόκους τους πλήρωσα και γω με το εξτρά επιτόκιο.
Εντάξει όσες φορές έχω μιλήσει με δικηγόρο από τράπεζες η οτιδήποτε άλλο ήσαν ευγενικοί και πάντα έδιναν το όνομά τους και τηλέφωνο,καμία σχέση με αυτό που κάνουν οι εισπρακτικές,εδώ μόλις σήκωνα το τηλέφωνο η πρώτη κουβέντα ήταν :το αφμ σας πείτε μου παρακαλώ
ορίστε?
Άει μωρή παρδάλο μου έρχονταν να της πω..ΧΑ ΧΑ

Απάντηση: Re: ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ

Παρομοίως, πάλι από τη φόρθνετ. Με χρέωσαν τέλος διακοπης, τους πήρα τηλέφωνα υποδεικνύοντας ότι έκαναν λάθος, αφού είχε παρέλθει χρόνος από τη σύναψη του συμβολαίου, μου έιπαν ότι θα μου στείλουν λογ/σμό διορθωμένο, αντ' αυτού πήρα γράμμα απόδικηγορικό γραφείο.

Τους έστειλα υβριστικό μέιλ στη Δ/νση που έγραφε πάνω, το οποίο δεν μπορούσε να παραδοθεί.

Ξέμπλεξα μόνο με καταγγελία στις αρχές, εντός 5 ημερών.

Φόρθνετ 2: Ο πατέρας μου υποτίθεται ότι έκανε συμβόλαιο μαζί τους για το τηλέφωνο!!! Χαμένα δεν τάχει, τέτοιο πράγμα δεν έγινε, παρόλ αυτά η φόρθνετ έστειλε λογ/σμό!!!

τον αγνόησα, 3 μηνες μετά γράμμα από δικηγορικό γραφείο. Απάντησα με γράμμα με μπόλικες προσβολές και ελεεινό ύφος (τους έλεγα μεταξύ άλλων ότι συνεργούν σε απάτη). Δεν με ξαναενόχλησαν.

Άν είχε κάνει τα μισα απ' αυτά καμμιά δημοσια υπηρεσία, στο σκάι θα το βλέπαμε (εδώ δεν κάνει και πάλι βλέπουμε)

καλος φιλος στην νησο πτωχευσε ...παρολο στο χωρο πολλα ετη για καποιυς λογους δεν τα καταφερε ..... κουτουλησαν καρτες δανεια κεφαλαια κινισης και ολα τα σχετικα ....

Οποταν οι τραπεζες και αρχισαν τα τηλεφωνα ...μαλιστα σε καποια φαση για να κανουν το σπασιμο νευρων και @@ την ωρα που χτυπαγε το κνητο απο την eurobank καπακι χτυπαγε και το σταθερο ταυτοχρονα ....

Σιγουρα δεν ηταν εγγυημενος τροπος να παρουν τα λεφτα τους αλλα τα νευρα του ανθρωπου τα εκαναν κουρελια ...

Τεχνοκρατης ο φιλος ...απλα εκανε εκτροπη το σταθερο και το κινητο του του στο νουμερο της eurobank για καποιες ωρες ...

κοστισε λιγακι αλλα ειχε πλακα

όταν αποφασίσει κάποιος να μην πληρώσει θα πρέπει να ανεχτεί 6 μήνες με ένα χρόνο οχλήσεις ,, μετά αρχείο ..

εκτός και μιλάμε για κανα 200αρι χιλιάρικα οπότε σε απείλουν με φυλάκιση , μπάς και δώσεις κανα φράγκο ,,

όταν αποφασίσει κάποιος να μην πληρώσει θα πρέπει να ανεχτεί 6 μήνες με ένα χρόνο οχλήσεις ,, μετά αρχείο ..

εκτός και μιλάμε για κανα 200αρι χιλιάρικα οπότε σε απείλουν με φυλάκιση , μπάς και δώσεις κανα φράγκο ,,

Αν δεν εχεις περιουσιακά στοιχεία στο ονομά σου δεν μπορουν να σου κάνουν τιποτα.. ούτε προβλέπεται φυλάκιση για χρέη προς τράπεζες (Πιστέψτε με αν ηταν έτσι ο Κορυδαλλός θα έπρεπε να ήταν τετραπλάσιος σε έκταση )

Ομως

-- Μπαινεις στον Τειρεσια, με οτι συνεπειες (δεν ξαναβλεπεις δανειο ουτε με τηλεσκοπιο). Και φαντάσου π.χ να χρειαζεσαι λεφτά για καποιο σοβαρό θέμα υγειας, ειτε προσωπικά ειτε για την οικογένεια σου και να μην εχεις χρήματα

-- Ακομα και οι υποθέσεις που μπαινουν στο "αρχειο", ανα διαστήματα αναψηλαφώνται ειδικα εαν τα χρωστούμενα ποσά ειναι μεγάλα.. Οποτε αν π.χ καποιος βρεθει ξαφνικά με περιουσια ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα το μυριστουν τα λαγωνικά της Τράπεζας και θα αρχισει παλι η ιδια ιστορία

-- Υπαρχει παντα το σενάριο η εταιρεια που εργαζεσαι να αλλαξει τραπεζα μισθοδοσιας ή αν αλλάξεις εργασία να βρεθεις να πληρώνεσαι από την τράπεζα στην οποία χρωστάς ενα σκασμο λεφτά... Epic fail ... Θα ξαναδεις μισθο του Αγιου.. ανήμερα

-- Υποθηκευουμε το μελλον τον παιδιών μας.. μιας και οι τραπεζες αργουν να ξεχασουν, ειδικά τα μεγάλα ποσα..

Γιαυτους τους λόγους .. μακρυά. Οπου φτάνει το χερι μας (αντε λιγο παραπάνω αν υπάρχει πραγματική ΑΝΑΓΚΗ αλλά μέχρι εκεί..)

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ

Αν δεν εχεις περιουσιακά στοιχεία στο ονομά σου δεν μπορουν να σου κάνουν τιποτα.. ούτε προβλέπεται φυλάκιση για χρέη προς τράπεζες (Πιστέψτε με αν ηταν έτσι ο Κορυδαλλός θα έπρεπε να ήταν τετραπλάσιος σε έκταση )

Ομως

-- Μπαινεις στον Τειρεσια, με οτι συνεπειες (δεν ξαναβλεπεις δανειο ουτε με τηλεσκοπιο). Και φαντάσου π.χ να χρειαζεσαι λεφτά για καποιο σοβαρό θέμα υγειας, ειτε προσωπικά ειτε για την οικογένεια σου και να μην εχεις χρήματα

-- Ακομα και οι υποθέσεις που μπαινουν στο "αρχειο", ανα διαστήματα αναψηλαφώνται ειδικα εαν τα χρωστούμενα ποσά ειναι μεγάλα.. Οποτε αν π.χ καποιος βρεθει ξαφνικά με περιουσια ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα το μυριστουν τα λαγωνικά της Τράπεζας και θα αρχισει παλι η ιδια ιστορία

-- Υπαρχει παντα το σενάριο η εταιρεια που εργαζεσαι να αλλαξει τραπεζα μισθοδοσιας ή αν αλλάξεις εργασία να βρεθεις να πληρώνεσαι από την τράπεζα στην οποία χρωστάς ενα σκασμο λεφτά... Epic fail ... Θα ξαναδεις μισθο του Αγιου.. ανήμερα

-- Υποθηκευουμε το μελλον τον παιδιών μας.. μιας και οι τραπεζες αργουν να ξεχασουν, ειδικά τα μεγάλα ποσα..

Γιαυτους τους λόγους .. μακρυά. Οπου φτάνει το χερι μας (αντε λιγο παραπάνω αν υπάρχει πραγματική ΑΝΑΓΚΗ αλλά μέχρι εκεί..)
NAI το ξέρω το μόνο μέσο πίεσης είναι η ακίνιτη περιουσία ,,
πάνω απο 150 χιλιάρικα .. νομίζω ότι μπορουν να κινίσουν διαδικασίες προσωποκράτησης , αλλα μετά έχεις ξοφλίσει βέβαια ,,, και μαθαίνεις και τέχνη στην στενή :ADFADF1:
μετά απο κάποια χρόνια σβήνετε το χρεος δεν μένει επ άπειρο !!

τα λεφτά του μισθού ΔΕΝ τα ακουμπάνε !!

μετά απο 20κατι χρόνια στο Εμπόριο ,,, έχω δει διάφορα ...
τα πάντα παίζουν ,

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΛΗΤΕΣ ΠΑΝΤΩΣ !! ΝΟΜΙΜΗ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ
αυτά που κοροιδευαμε παλιά ... μεγάλε θα σε δώσω 10 λιαρικά ,,, τέλος του χρόνου θέλω 15 ...

Last edited:
Ν. 3758/09 (ΦΕΚ 68 Α/5-5-2009) : Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 5

Αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές Εταιρειών προς οφειλέτες
Απαγορεύεται στις Εταιρείες να προβαίνουν σε αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές προς τους οφειλέτες, όπως:

1. Η, κατά την επικοινωνία με τον οφειλέτη, εμφάνιση των υπαλλήλων τους υπό ιδιότητες που δεν διαθέτουν όπως υπαλλήλων των δανειστών, δικηγόρων ή δικαστικών επιμελητών.
2. Η άσκηση σωματικής βίας, ψυχολογικής πίεσης περί διακινδύνευσης του επαγγέλματος, των περιουσιακών στοιχείων ή της ζωής του οφειλέτη ή των οικείων του.
3. Η επίδειξη προσβλητικής συμπεριφοράς ή η χρήση προσβλητικών εκφράσεων εναντίον του οφειλέτη ή και των οικείων του.
4. Η δυσφήμιση ή η απειλή δυσφήμισης του οφειλέτη στο οικογενειακό ή εργασιακό περιβάλλον του.
5. Η εκμετάλλευση περιστάσεων αντικειμενικής αδυναμίας του οφειλέτη.
6. Η απειλή λήψης μη νόμιμου μέτρου σε βάρος του.
7. Η παραπλανητική πληροφόρηση του οφειλέτη.
8. Οι κατ’ οίκον ή στο χώρο εργασίας του οφειλέτη επισκέψεις, καθώς και οι επισκέψεις σε άλλους χώρους αυστηρώς προσωπικούς, όπως νοσοκομεία.
9. Η όχληση των οικείων προσώπων του κατά την έννοια της περίπτωσης 4.
10. Η παραπλανητική χρήση και παρουσίαση εγγράφων που δημιουργούν εσφαλμένα την εντύπωση ότι πρόκειται για δικαστικά έγγραφα.
11. Η οποιαδήποτε επικοινωνία που περιλαμβάνει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες αθέτησης πληρωμών.
12. Η επικοινωνία για οφειλές οι οποίες απορρέουν από γενικούς όρους συναλλαγών που έχουν κριθεί κατά χρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, καθώς και οι όροι που αναφέρονται στις υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 21 του άρθρου 10 του ν. 2251/1994, όπως εκάστοτε ισχύει.

Άρθρο 6

Ειδικές υποχρεώσεις Εταιρειών

1. ........
2. Σε κάθε προφορική επικοινωνία με τον οφειλέτη, οι Εταιρείες έχουν υποχρέωση να διαθέτουν εμφανή τον αριθμό προέλευσης κλήσης, να παρέχουν πλήρη και σαφή Ενημέρωση στους οφειλέτες, τόσο για το ονοματεπώνυμο του καλούντος υπαλλήλου και την ιδιότητα του, όσο και για τον αριθμό Μητρώου της Εταιρείας κατά την έννοια του άρθρου 7 και το σκοπό της επικοινωνίας τους. Σε κάθε δε έγγραφη επικοινωνία, είτε με επιστολή είτε με σταθερό μέσο, κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 3, οι Εταιρείες υποχρεούνται, πλέον των ανωτέρω, να αναγράφουν, την πλήρη εμπορική επωνυμία τους, την ταχυδρομική διεύθυνση της καταστατικής έδρας τους, με οδό, αριθμό, πόλη, ταχυδρομικό κώδικα, τηλεφωνικό αριθμό, αριθμό τηλεομοιοτυπίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τον αριθμό Μητρώου της Εταιρείας κατά την έννοια του άρθρου 7. Απαγορεύεται στις Εταιρείες να αντιποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο κατά την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες την επωνυμία ή το διακριτικό τίτλο των δανειστών-εντολέων τους.
3. Εφόσον ζητηθεί από τον οφειλέτη, οι Εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν σε αυτόν εγγράφως και ατελώς πλήρη και ακριβή αναλυτικά στοιχεία για το ύψος και την προέλευση της ληξιπρόθεσμης οφειλής, κατά κεφάλαιο, τόκους, έξοδα και προσαυξήσεις, όπως αυτές έχουν προσδιορισθεί από τον δανειστή, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την πρώτη προφορική επικοινωνία.
4. Οι εκάστοτε ανατιθέμενες ενέργειες Ενημέρωσης αποτυπώνονται με σαφήνεια στη σύμβαση που διέπει τις σχέσεις δανειστή και Εταιρείας.
5. Απαγορεύεται στις Εταιρείες να ενεργούν πράξεις, οι οποίες ασκούνται αποκλειστικά από δικηγόρους ή δικαστικούς επιμελητές, όπως έρευνα στα υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία, παράσταση σε δημόσιες αρχές, κοινοποίηση δικαστικών ή εξώδικων πράξεων, κίνηση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης ή με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή σε αυτήν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων (ν.δ. 3026/1954, ΦΕΚ 235 Α´) και του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών (ν. 2318/1995, ΦΕΚ 126 Α´), όπως εκάστοτε ισχύουν. Απαγορεύεται στις Εταιρείες να αναθέτουν τη δικαστική διεκδίκηση των οφειλών σε δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές της δικής τους επιλογής, έργο που ανήκει αποκλειστικά στους δανειστές.
6. Απαγορεύεται στις Εταιρείες η πρόσβαση σε αρχεία οικονομικής συμπεριφοράς, όπως στην «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.», ή σε άλλα αρχεία για τη διακρίβωση της πιστοληπτικής ικανότητας του οφειλέτη.

Δεν γνωριζω εαν ειστε ενημεροι ,αλλα 30δις θα ξαναδωσουν στις τραπεζες για ενισχυση ,τωρα γιατι ενισχυεις κατι που εχει κερδη και ξεπατωνεις τους υπολοιπους δεν γνωριζω.

Μισθοί και συντάξεις είναι ακατάσχετα (με εξαίρεση υποχρεώσεις για διατροφή πχ συζύγου ή παιδιών). Άρθρο 982 παρ. 2δ´ ΚΠολΔ.

Βέβαια τυπικώς όπως το λες δεν πρόκειται για κατάσχεση μισθού (η οποια γίνεται στα χέρια του εργοδότη σου) αλλά για κατάσχεση ποσού που βρίσκεται ήδη κατατεθημένο σε τραπεζικό λογαριασμό. Δεν έχω υπόψη μου σχετική νομολογία γιατί δεν έχω ασχοληθεί, όμως η νομική διαίσθησή μου λέει ότι, μετά την προσφάτως καθιερωθείσα υποχρεωτικότητα της μισθοδοσίας μέσω τραπέζης, για την ταυτότητα του νομικού λόγου θα πρέπει να επεκταθεί η εξαίρεση και στο ποσό που κατατίθεται στην τράπεζα, τουλάχιστον μέχρι του ύψους ενός μισθού. Πιθανόν να έχει ήδη νομολογηθεί η παραπάνω σκέψη μου ή εάν δεν έχει προλάβει να γίνει, να συμβεί στο μέλλον.

Όσο για το δεύτερο, εάν με ενοχλήσει κάποιος για χρέη του πατέρα μου (σενάριο επιστημονικής φαντασίας) έφυγε βουρ στον εισαγγελέα για σειρά αδικημάτων. Για να ενοχλείς κάποιον ο οποιος γνωρίζεις καλά πως δεν είναι νόμω υπόχρεος, σημαίνει πως έχεις ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ σκοπό παράνομο, και η επικοινωνία του ενέχει ομοίως εξ ορισμού σκοπό σιωπηρής τρομοκράτησης, και προχείρως μπορώ να πω πως έχει τουλάχιστον σκοπό απειλής (ΠΚ 333), αυτοδικίας (ως μέσο πέραν του νόμου ικανοποίησης αξίωσής του ΠΚ 331) και ενδεχομένως παράνομης βίας (ΠΚ 330)

5. Απαγορεύεται στις Εταιρείες να ενεργούν πράξεις, οι οποίες ασκούνται αποκλειστικά από δικηγόρους ή δικαστικούς επιμελητές, όπως έρευνα στα υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία, παράσταση σε δημόσιες αρχές, κοινοποίηση δικαστικών ή εξώδικων πράξεων, κίνηση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης ή με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή σε αυτήν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων (ν.δ. 3026/1954, ΦΕΚ 235 Α´) και του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών (ν. 2318/1995, ΦΕΚ 126 Α´), όπως εκάστοτε ισχύουν. Απαγορεύεται στις Εταιρείες να αναθέτουν τη δικαστική διεκδίκηση των οφειλών σε δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές της δικής τους επιλογής, έργο που ανήκει αποκλειστικά στους δανειστές.

Να υπενθυμίσω, Γιάννη, ότι η παραβίαση της παραπάνω απαγόρευσης επιφέρει και ποινικές κυρώσεις, καθώς συνιστά ειδική περίπτωση αντιποίησης αρχής (αντιποίηση άσκησης δικηγορίας) κατά το άρθρο 175 παρ. 2 του ΠΚ.