Βαγγελη εχεις απολυτο δίκιο. Γενικά ότι δεν απαιτεί ειδικά εργαλεία και εξειδικευμένες γνώσεις, μπορει να τα κάνει κανείς μόνος του. Πρεπει όμως εκτός απο το να πιανουν τα χερια του (δεν ειναι οτι καλυτερο να φας τις βολτες της ταπας λαδιου στο καρτερ...) να εχει χρόνο και κυρίως τον χώρο.
Βαλε και την τρομοκρατία απο τις εταιρίες ότι δεν ισχύει η εγγύηση αν δεν εχεις σφραγισμένο το βιβλίο του service (μεγαλη μουφα) και καταλαβαίνεις γιατι πανε ολοι στα εξουσιοδοτημένα.
Εγω ευτυχως είμαι τυχερός γιατί εχω παιδικό φίλο μηχανικό και δεν ασχολούμαι.. Μαλιστα ειναι χαρακτηριστικό ότι όσο πηγαινα εντος εγγυησης στους dealers, η ταλαιπωρία ήταν απίστευτη με την κοροιδία και την ασχετοσύνη τους και απο την στιγμή που αποφάσισα να μην ξαναπατήσω το ποδι μου εκει και το αυτοκίνητο το ανελαβε ο φιλος μου, σταματησαν τα προβλήματα και η ταλαιπωρία. Αλήτες ρε. Κλέφτες άσχετοι και τεμπέληδες. Μπορω να σας πω λεπτομερειες αλλα θα γραφω σελίδες και βαριεμαι. Αν δεν εχεις πραγματικά δικό σου ανθρωπο να ασχολειται σοβαρα με το αυτοκίνητο, η αν δεν ασχοληθείς μονος σου, δουλειά δεν κάνεις. Προχειρότητα και κοροιδία. Αυτα δεν ειναι συμπερασματα μονο δικά μου, ειναι και λόγια επαγγελματία που εχει εμπειρία και μεράκι για το αντικείμενο και μου εχει πει τα απειρα παραδείγματα κακής δουλειάς των συναδελφων του με τεχνικες λεπτομερειες (που τις διαπιστωσα και πανω στο δικό μου αυτοκίνητο..). Ασε πια που συνηθως οι dealers προσλαμβάνουν πιτσιρικάδες χωρίς εμπειρία αλλα και διαθεση να μαθουν, γιατι κοστίζουν φτηνά.
Και ειναι και η ληστρική αντιμετώπιση. Ψαξτε online να δειτε ποσο εχουν τα λαδια που μας βαζουν και ποσο μας τα χρεώνουν. Ειναι χαρακτηριστικές και κάτι χρεώσεις (πχ 25 "γενικός" έλεγχος ή 30 χρήση examiner) που σε χρεώνουν κυριολεκτικά για το τίποτα. Και το κλασικο με τα λαδια, που αν χρειαζεται ποσοτητα απο επι πλεον μπουκαλι ( πχ αν χρειαζονται 4.3 λιτρα )
σε χρεωνουν 5 λιτρα αλλά το υπολοιπο δεν στο δινουν, το καβατζωνουν για τα δικα τους αυτοκινητα, εκτος αν το ζητησεις.
6 λιτρα Agip Sint 2000 τα πηρα μονο 43 ευρω και μου τα εφεραν και στον χωρο μου μαζι με δωράκι, ενω για 4 λιτρα αλλαγής λαδιών Selenia (εξακριβωμένα του κωλου) ουτε θελω να θυμαμαι ποσο ειχα πληρώσει στον dealer (μαζι με φιλτρο αερα και "γενικους" ελεγχους πρεπει να ειχα δωσει 220 στο σερβις των 15.000χλμ). Ρε ουστ!
Ενα ενα τα θυμαμαι: PDI ? Δεν ξερω στα δικά σας, και το απευχομαι, αλλά τουλαχιστον στον χωρο που γνωρίζω καλα, ιταλικό αμαξι που να περναει σωστο PDI δεν παιζει.. Το μονο που κανουν ειναι πλυσιμο να φυγουν τα κεριά, κουμπωμα στα τασια (αν υπαρχουν) και στα καπακια ασφαλειοθήκης και τέλος. Η λέξη σφίξιμο μπροστινου συστήματος ή η λεξη ελεγχος πιεσης ελαστικων ειναι αγνωστη. Α συγνωμη, τα ελαστικά ελεγχονται για το αν σπινιαρουν (τυχεροι οσοι δεν βγαινει το antispin) με κρυο μοτερ στα κόκκινα. Εμεις παιρνουμε το αμαξακι μας και το προσεχουμε μην ακουμπησει πανω του καμια πεταλουδιτσα και του αφησει σκονιτσα, και δεν ξερουμε τι "περιποιηση" εχει υποστεί πριν φτασει στα χερια μας.
Χαρακτηριστικά μπορω να σας πώ ότι οταν παρελαβα την Alfa ειχα υποδοχή αργηχου κράτους: "περαστε κυριε", με το "σεις" και με το "σας" όλα, ακόμα και το αυτοκίνητο ήταν σκεπασμένο με μια κατακκόκινη σημαία και μου εκαναν αποκαλυψη λες και ηταν γλυπτό ( ειναι βεβαια αλλά αυτο ειναι αλλο θεμα χι χι ). Αφου αισθανθηκα ασχημα που δεν πηγα με γραβάτα. Μπαινουμε μεσα λοιπον για το καθιερωμένο ποιημα: "εδω ειναι τα φωτα, εδω τα φλας εδω οι ταχυτητες" κτλ. Φιλε, τα ξερω ολα, πες μου μόνο ενα πραγμα σε παρακαλώ, τις πιεσεις στα ελαστικα τις εχετε κοιταξει ή οταν παω για βενζινη να βαλω και αέρα? -Μα τι λετε κυριε, φυσικα και τις εχουμε κοιταξει, το αυτοκίνητο εχει περασει PDI κανονικα. Ευχαριστω, σκάω και το 20αρικο απο τον ενθουσιασμό μου ο μ####ας και φευγω. Τι να ακουσω? ΓΚΑΠ, ΓΚΟΥΠ στην πρωτη λακουβα. Παω βενζιναδικο, η μια πιεση 48, η αλλη 50 η αλλη 15 !! Φυσικα αποδειχτηκε και ξεσφιχτο. Ε τι να λεμε, να συνεχίσω? Και με το Peugeot που ειχα πριν, τα ίδια σκ##... ΧΑΧΑΧ... τι θυμηθηκα...το ειχα παει σε εξουσιοδοτημενο για ελεγχο μπροστινου συστηματος (ακουγα ενα γκαπ οταν εστριβα τιμονι σαν να πηδαγε το ελατηριο στο πιατελο ενα πραγμα) και το ιδιο βραδυ αφου με ειχαν διαβεβαιωσει οτι δεν υπαρχει απολυτως κανενα προβλημα με το αυτοκίνητο, κοντεψα να παρω φωτια! Γιατι? Ανοιγω το καπω και βλεπω ολες τις ταπες ανασκελα!! Μου το παρεδωσαν με ανοιχτες ταπες! Δηλαδη εκεινος ο καραγκιοζης που εκλεισε το καπω τι ειχε στο κεφαλι του?
Τελοσπαντων ειναι κακό να γενικευουμε, παντου υπαρχουν καλοι και κακοι επαγγελματίες, αλλά αυτα μου τα εχουν μεταφερει ανθρωποι της δουλειάς, και απο μια αποψη ειναι δικιολογημένη η συμπεριφορα τους. Συνηθως δεν φταιει ο υπαλληλος, φταιει το αφεντικό που πιεζει για "αριθμους", να γίνονται πολλές διελευσεις στο συνεργείο, ξεπέτες δηλαδη γιατι ετσι ανεβαινουν τα νουμερα. Πεφτει ομως η ποιότητα εργασίας. Τι να προλάβει να ελεγξει ο υπαλληλος σωστα όταν τα αυτοκίνητα ειναι πολλά, το προσωπικό ειναι λιγο, ο χρόνος λίγος, και παιρνει και τρεις κι εξηντα. Ε ολα αυτα οδηγουν στο αρπα-κολλα.
Κριμα.