Πως θα κάνω οικονομία με την ΔΕΗ απο το φωτιστικό μου;;;

kiss1

Senior Member
11 August 2006
321
Γεια σας
θέλω να σας κάνω μια απλή "κάπως" ηλεκτρολογική ερώτηση σε συνάρτηση με την οικονομία. :idea:θέλω να αγοράσω ένα καλό φωτιστικό για το σαλόνι. Υπάρχουν τα ίδια μοντέλα με μετασχηματιστή στα 12V και αυτά χωρίς μετασχηματιστή. Μιλάμε για φωτιστικό με 10 λαμπτήρες από αυτές τις νέες G 9 (αν δεν κάνω λάθος) Το ερώτημα μου είναι με πιο θα έχω οικονομία στη κατανάλωση του ρεύματος;;;; Με τον μετασχηματιστή μιας και το μετατρέπει σε λίγα volt, ή δεν έχει σχέση αυτό;;;; Ξέρω ότι κάνει αυτό με το μετασχηματιστή κάπου στα 100Ε παραπάνω, αλλά δεν με πειράζει γιατί άμα κάνει οικονομία, αυτομάτως θα υπάρξει απόσβεση από τον λογαριασμό της ΔΕΗ.:HTEHETH63::HTEHETH63:
Τι να πάρω;;;;

συγνώμη αλλά όλη η οικονομία μας αυτή να ήταν....θα γλυτώσεις 10 ευρώ από την ΔΕΗ και θα στα πάρει από την άλλη Χ10 ο βενζινάς στο πετρέλαιο.....
By the way, το θέμα είναι πόσα watt μετασχηματιστή θα πάρεις για να στα κάνει 12V και απο την άλλη πόσα watt θα χρησιμοποιήσεις λάμπες στα 220V.

Η διαφορα θα ειναι στην τιμη των λαμπουτσων και μονο.
Ασε που θα πρεπει να ξερεις και τι αποχρωση θελεις να εχεις για να διαλεξεις και λαμπα.
Δεν ειναι η διαφορες τους μονο στα watt και στα μεγεθη.
Εχει σημασια και τι θερμοκρασια λευκου θα επιλεξεις να εχουν.
Πανε οι εποχες που εβαζες μια 60αρα και τελειωνες.

Πραγματική οικονομία κάνεις με λάμπες τύπου energy saver, οι οποίες καίνε π.χ. 11W και αποδίδουν (φωτίζουν) όσο οι συμβατικές των 60W...

Εχει το ΙΚΕΑ πολύ φτηνές, πολλών τύπων. Στα δικά μου φωτιστικά στο σαλόνι π.χ. , είχα 2 φωτιστικά χ 5 λάμπες το καθένα χ 60W η κάθε μία... Σύνολο 600W αν τολμούσα να τις ανάψω όλες! :HTEHETH63:
Αντικαθιστώντας τις με τύπου energy saver, πήγα στα 2 χ 5 χ 11W... 110W σύνολο, για αντίστοιχο φως.

Εγώ πάντως με αυτές τις φτηναδούρες απο ΙΚΕΑ και PRAKTIKER έχω ως τώρα μόνο αποτυχίες. Και δοκίμασα αρκετές φορές όχι μια και δυό.
Πρώτον εξ αρχής φωτίζανε πολύ λιγότερο απο όσο έγραφε το κουτί (15Χ5=75 έγραφε, ούτε ίσα με την 60W πυρακτώσεως δεν φώτιζαν) δεύτερον η απόδοσή τους έπεφτε αισθητά μετά απο κανα μήνα και τρίτον καήκανε σε ώρες λειτουργίας που καίγονται και οι πυρακτώσεως.
Οι αντίστοιχες ακριβές (Philips/Osram) είναι πολύ πιό αξιόπιστες και φωτεινές.

Πραγματική οικονομία κάνεις με λάμπες τύπου energy saver, οι οποίες καίνε π.χ. 11W και αποδίδουν (φωτίζουν) όσο οι συμβατικές των 60W...

Εχει το ΙΚΕΑ πολύ φτηνές, πολλών τύπων. Στα δικά μου φωτιστικά στο σαλόνι π.χ. , είχα 2 φωτιστικά χ 5 λάμπες το καθένα χ 60W η κάθε μία... Σύνολο 600W αν τολμούσα να τις ανάψω όλες! :HTEHETH63:
Αντικαθιστώντας τις με τύπου energy saver, πήγα στα 2 χ 5 χ 11W... 110W σύνολο, για αντίστοιχο φως.

...ακριβώς δοκίμασε τις νέες ενεργειακές λύσεις στους λαπτήρες ( η σειρά περιλαμβάνει όλους του δυνατούς τύπους λαπτήρων ), που προτείνει η bright, σχεδόν στην μισή κατανάλωση ενέργειας :ernaehrung004:

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.bright.gr/

Last edited:
Απάντηση: Re: Πως θα κάνω οικονομία με την ΔΕΗ απο το φωτιστικό μου;;;

Εγώ πάντως με αυτές τις φτηναδούρες απο ΙΚΕΑ και PRAKTIKER έχω ως τώρα μόνο αποτυχίες. Και δοκίμασα αρκετές φορές όχι μια και δυό.
Πρώτον εξ αρχής φωτίζανε πολύ λιγότερο απο όσο έγραφε το κουτί (15Χ5=75 έγραφε, ούτε ίσα με την 60W πυρακτώσεως δεν φώτιζαν) δεύτερον η απόδοσή τους έπεφτε αισθητά μετά απο κανα μήνα και τρίτον καήκανε σε ώρες λειτουργίας που καίγονται και οι πυρακτώσεως.

Συμφωνω απολυτα! Osram/Philips. Μακρυα απο τις αλλες.

Σας ευχαριστώ πολύ που μου απαντήσετε. Κοιτάτε. Φτιάχνω το σπίτι μου το σαλόνι και το φωτιστικό αυτό που θέλω είναι με κάτι κρυσταλλάκια "σβαρόσκι" πάνω. Αυτά τα φωτιστικά παίρνουν τις "ψείρες" λαμπτήρες..... Δηλαδή 10 Χ 60W η 10 Χ 40W υπάρχουν (το σύνολο των λαπτηρών που θα έχει το φωτιστικό.)
Το ερώτημα μου είναι, με μετασχηματιστή;;;; ή όχι;;;;
Γενικά ο μετασχηματιστής σε μια λαμπτήρα φέρνει οικονομία;;;
Μπορεί η Βεντζίνη να έχει πάει στα ύψη, Μπορεί το πετρέλαιο, τα αγαθά κλπ, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς σχετικά με την οικονομία.

Last edited:
Συγνώμη αλλά αν μιλάτε γι αυτές, σας αρέσει αυτός ο φωτισμός για σαλόνι;

εμένα μου θυμίζει εξοχική ταβέρνα ή νοσοκομείο....στην πυλωτή και πολύ τις είναι....ας καίει και μισό watt.....

εμένα μου θυμίζει εξοχική ταβέρνα ή νοσοκομείο....στην πυλωτή και πολύ τις είναι....ας καίει και μισό watt.....

κατα αρχην ανοιχτηκε ενα πολυ ενδιαφερων thread:SFGSFGSF:

Τασο ενα δικιο το εχεις.
εχω παρει τις philips genie 11w οι οποιες εχουν περισοτερο φως απο τις κοινες που ειχα των 40w.
επισης ειχα παρει καποια αλλη φθηνιαρικη των 13w αλλα ηταν πολυ πιο σκοτεινες και τις γυρισα πισω.
προς το παρων εχω αντικαταστησει τις δυο απο τις πεντε που εχει το φωτιστικο, για να κανω τις δοκιμες μου, και θα παρω και τις αλλες τρεις βεβαια.

Re: Απάντηση: Πως θα κάνω οικονομία με την ΔΕΗ απο το φωτιστικό μου;;;

...Το ερώτημα μου είναι, με μετασχηματιστή;;;; ή όχι;;;;....

Εγώ θα έλεγα με μετασχηματιστή, διότι έχω παρατηρήσει οτι οι λάμπες χαμηλής τάσης, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτό τουλάχιστον παρατήρησα εγώ στο δικό μου σπίτι

αν έχεις σκοπό να βάλεις και dimmer καλύτερα να μην πάρεις φωτιστικό 12V. Πάρε 220 που δεν έχουν μετασχηματιστή γιατί τα 12Volta κάνουν θόρυβο...

Σας ευχαριστώ πολύ που μου απαντήσετε. Τελικά συγκλίνω στα 220v και όχι στο μετασχηματιστή γιατί όπως μου είπαν αυτά με το μετασχηματιστή στην πάροδο του χρόνου χαλάει ο μετασχηματιστής και δεν βγάζουν τόσο "ζωντανό" φως όσο τα 220V (G 9 λαμπτήρες παίρνει) φυσικά θα βάλω ροοστάτη για να το χαμηλώνω ή να το έχω δυνατό το φως ανάλογα με την περίπτωση......
Σχετικά τώρα με τις ενεργειακές λαμπτήρες....έχω σε μερικά δωμάτια τέτοιες με τα ανάλογα φωτιστικά (πρέπει το φωτιστικό να καλύπτει το λαμπτήρα γιατί είναι μεγάλες και άσχημες.... Έχετε ΑΠΟΛΥΤΑ δίκιο ότι μόνο οι δυο γνωστές εταιρίες αξίζουν και ας έχουν σχεδόν τα διπλάσια χρήματα στην αγορά της λαμπτήρας. Είχα βάλει κάτι "φτηνές" και σχετικά πολύ λίγο κράτησαν και ούτε το ζητούμενο φωτισμό είχαν.... τώρα το γιατί αυτή η διαφορά από την στιγμή που υπάρχουν από τον κατασκευαστή τα ανάλογα ISO δεν ξέρω!!!!!
από αυτές της "οικονομικές ενεργειακές λαμπτήρες, πιες έχουν το πιο γλυκό φωτισμό;;; Τι πρέπει να προσέξω;;; Οι περισσότερες έχουν αυτό το ψυχρό το φως που.......κακά τα ψέματα, δεν κάνουν για μέσα στο σπίτι....
Το 2700Κ είναι θερμό ή ψυχρός φωτισμός;;;;;

To 2700Κ είναι το θερμό "κιτρινιάρικο" φως των απλών λαμπτήρων πυρακτώσεως. Ακόμη και λαμπτήρας με 4000Κ (και βάλε) μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτός για οικιακή χρήση εφόσον φωτίζει διαμέσου του κατάλληλου diffusor (γιαλί-γλόμπος κλπ).

Last edited:

Από πρακτικερ δεν έχω δοκιμάσει, αλλά από ΙΚΕΑ εχω πάρει (για εμένα, την μάνα μου, την αδερφή μου και τα πεθερικά μου) μπορεί και περισσότερα από 50 κομμάτια! Και όχι μόνο ενός είδους, αλλά σχεδόν όλων που έχει... αφού τις εχουμε εγκαταστήσει σε πολλά και διάφορα είδη φώτων... Κανένα πρόβλημα ως τώρα. Και αν θυμάμαι καλά, ακόμα δεν εχω κάψει καμία... Με άλλες φτηνές, ναι είχα προβλήματα, με αυτές όμως όχι.

Το πως θα φωτίζουν, έχει να κάνει με την θερμοκρασία λευκού που έχουν... Αυτές που εχω πάρει, είναι με γλυκό φως (όχι το ασπρο το γιαλυστερό). Με τα ζαχαρί φωτιστικά μου, και γενικότερα με τα γήινα χρωματα του σπιτιού μου, ταιριάζουν απόλυτα (πιστεύω).
Kαι υπάρχουν πολλά σχήματα, μιας και αυτό της φωτό είναι "κάπως" για σαλόνι:
Να π.χ. κατι που βρήκα στο νετ:
product-6482211.jpg

Τέτοιες έχω στο μπάνιο, και στα φωτιστικά μου στην κρεββατοκάμαρα, στο σαλόνι, και σε κάποια μικρά διακοσμητικά επίσης στο σαλόνι...

Να και ο κατάλογος: http://www.ikea.com/us/en/catalog/categories/range/10371/10764?pageNumber=0 (δεν είναι όλες οικονομικές, της προτελευταίας σειράς τις λάμπες τις έχω όλες! )

Last edited:
καλές οι energy saver λάμπες αλλά αργούν να ζεσταθούν για να αποδώσουν τον φωτισμό που πρέπει να βγάλουν.

1) Μην ξεχνάτε ότι όταν ένα φωτιστικό τροφοδοτείται με μετασχηματιστή, έχετε επιπλέον απώλειες από τον ίδιο το μετασχηματιστή ...
2) Μετασχηματιστές είναι αναγκαίοι κατά κανόνα στα σποτάκια
3) Οταν χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα με dimmer, δεν μειώνεται η κατανάλωση. Απλά το ίδιο ρεύμα γίνεται θερμότητα. Με το dimmer αυξάνεις απλά την αντίσταση, και εφόσον έχεις την ίδια τάση δικτύου (220 V), τα αμπέρ στη λάμπα μειώνονται. Η συνολικά καταναλισκόμενη ισχύς όμως παραμένει η ίδια. Για αυτό στα φωτιστικά με dimmer, όταν τα κλείνεις πρέπει να ακούσεις το "κλικ" που κάνουν. Μόνο τότε είναι off. Αλλιώς καίει σαν να ανάβει full ...

Απάντηση: Re: Πως θα κάνω οικονομία με την ΔΕΗ απο το φωτιστικό μου;;;

1) Μην ξεχνάτε ότι όταν ένα φωτιστικό τροφοδοτείται με μετασχηματιστή, έχετε επιπλέον απώλειες από τον ίδιο το μετασχηματιστή ...
2) Μετασχηματιστές είναι αναγκαίοι κατά κανόνα στα σποτάκια
3) Οταν χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα με dimmer, δεν μειώνεται η κατανάλωση. Απλά το ίδιο ρεύμα γίνεται θερμότητα. Με το dimmer αυξάνεις απλά την αντίσταση, και εφόσον έχεις την ίδια τάση δικτύου (220 V), τα αμπέρ στη λάμπα μειώνονται. Η συνολικά καταναλισκόμενη ισχύς όμως παραμένει η ίδια. Για αυτό στα φωτιστικά με dimmer, όταν τα κλείνεις πρέπει να ακούσεις το "κλικ" που κάνουν. Μόνο τότε είναι off. Αλλιώς καίει σαν να ανάβει full ...

Στο 3 θα διαφωνήσω!
Τα triac με τα οποία δουλεύουν τα dimmer δεν είναι ωμικές αντιστάσεις (ή ροοστάτες όπως καταχρηστικά λέγονται μερικές φορές), αλλά διακόπτες οι οποίοι ανοιγοκλείνουν πολλές φορές στην διάρκεια ενός κύκλου (μιας περιόδου του εναλλασσόμενου ρεύματος). Και σαν διακόπτες σχεδόν δεν έχουν απώλειες. Τελικά τροφοδοτούν την λάμπα με κλάσμα της συνολικής ενέργειας και πετυχαίνουν πράγματι οικονομία. Ένα dimmer ρυθμισμένο στο ελάχιστο απλά δεν επιτρέπει ηλεκτρικό ρεύμα να περάσει από μέσα του και σε αυτή την φάση λειτουργίας είναι εντελώς κρύο, άρα μηδενικές απώλειες!
Αν έκαιγε "σαν να ανάβει φουλ" θα είχαμε απώλειες θερμότητας μερικών εκατοντάδων βατ σε ένα εξαρτηματάκι μεγέθους διακόπτη τοίχου. Όχι απλά θα άναβε αλλά θα έβγαζε και φλόγες πριν καεί.