Πόσο πιό απλα ήταν τα πράγματα τοτε...δηλ 57 χρόνια πριν

Το cec δεν ήταν τόσο χάλια. Απλά τότε ο κόσμος περνούσε στα separates και ήταν μόδα. Μην ξεχνάμε ότι πέρασαν 60 χρόνια για ξεφύγουμε από την "κατάρα" made in japan και την κατάρα made in prc/china και μπορείς σήμερα να πάρεις τάξη Δ στα 250 βατ με 150 ευρώ. Μην ξεχνάμε πόσο έκανε ένα ντεκ με ντόλμπυ το 1975 ή ένα cd player το 1985, ή ένα sacd/davd audio το 1999, που μετά τα πουλάγανε στα πανέρια. Ο όγκος της παραγωγής τραβούσε πάντα το κάρο. Να μη μιλήσουμε για τα βιντεο.
Το πρώτο μου mini disk κόστιζε 250000 δραχμές το 1996 και τότε ένας μισθός ικανοποιητικός ήταν 130000 ή 150000. Λίγα χρόνια αργότερα τα βρίσκαμε δώρο.
Το πρώτο discman που είχα δει σε ένα σπίτι που φιλοξενούμουνα στην Αυστρία κόστιζε τότε 750 μάρκα, όταν την ίδια χρονιά αγόρασα cd player με 200. Και φυσικά το 2000 μου δώσανε sony φορητό cd δώρο με κινητό τηλέφωνο.
Επίσης μην ξεχνάμε τα cd που τα ψωνίζαμε 20 και βάλε ευρώ το 2003 για να παίρνουμε το 2010 5.9 από το metropolis....
Αν θες κάτι να είναι φτηνό βάλτο στη γραμμή παραγωγής και πες το audio technica, αλλιώς πάρε kuzma.

• Like
Reactions: vlad66
Το CEC δεν θα λειτουργούσε μετά από λίγα χρόνια αν δεν ήμουν από πάνω του..

Και αν λειτουργεί μέχρι σήμερα στο σπίτι της κόρης μου, οφείλεται πάλι σε μένα.

Την ηχητική του απόδοση δεν την σχολιάζω καν...
Ότι και να του κάνεις, κάτω του μετρίου θα είναι.
Στην κόρη και στον γαμπρό αρέσει πολύ αλλά τα παιδιά δεν είναι αξιόπιστο σημείο αναφοράς.

Το CEC δεν θα λειτουργούσε μετά από λίγα χρόνια αν δεν ήμουν από πάνω του..

Και αν λειτουργεί μέχρι σήμερα στο σπίτι της κόρης μου, οφείλεται πάλι σε μένα.

Την ηχητική του απόδοση δεν την σχολιάζω καν...
Ότι και να του κάνεις, κάτω του μετρίου θα είναι.
Στην κόρη και στον γαμπρό αρέσει πολύ αλλά τα παιδιά δεν είναι αξιόπιστο σημείο αναφοράς.
γιατί να μη λειτουργήσει?
ένα μοτέρ έχει
τι θες να το συγκρίνεις με linn?
κι αυτό ένα μοτέρ έχει

γιατί να μη λειτουργήσει?
ένα μοτέρ έχει
τι θες να το συγκρίνεις με linn?
κι αυτό ένα μοτέρ έχει
Γιατί το σύστημα επαναφοράς του βραχίονα πήγε να παραδώσει πνεύμα και ο βραχίονας κατά την ανάγνωση κολλούσε σε συγκεκριμένο σημείο γιατί η καλωδίωση δεν είχε σταθερή "πορεία"/ ακτίνα.

Τα χειρότερα ήρθαν όταν άρχισαν να σαπίζουν τα λάστιχα των ποδιών και έσκασαν τα ελατήρια μύτη.

Τα γνωστά υλικά έσωσαν την κατάσταση.

Μετά άρχισε να διαλύεται το σημείο του πλαστικού πλίνθου όπου πατάει το πόδι και με αλχημείες σώθηκε και αυτό.

Προληπτικά ενίσχυσα και τα υπόλοιπα 3 για να μην παρουσιάσουν το ίδιο πρόβλημα.

Αυτά αν δεν ξέχασα τίποτα άλλο...

Αααα... Ο βραχίονας μετά από λίγους μήνες έπεφτε απότομα αντί να κατεβαίνει μαλακά..

Έπρεπε να φτάσω στις σιλικόνες που βάζω μέχρι σήμερα για να λυθεί και αυτό το θέμα.

Last edited:
  • Wow
Reactions: #@george@#
Γιατί το σύστημα επαναφοράς του βραχίονα πήγε να παραδώσει πνεύμα και ο βραχίονας κατά την ανάγνωση κολλούσε σε συγκεκριμένο σημείο γιατί η καλωδίωση δεν είχε σταθερή "πορεία".

Τα χειρότερα ήρθαν όταν άρχισαν να σαπίζουν τα λάστιχα των ποδιών και έσκασαν τα ελατήρια μύτη.

Τα γνωστά υλικά έσωσαν την κατάσταση.

Μετά άρχισε να διαλύεται το σημείο του πλαστικού πλίνθου όπου πατάει το πόδι και με αλχημείες σώθηκε και αυτό.

Προληπτικά ενίσχυσα και τα υπόλοιπα 3 για να μην παρουσιάσουν το ίδιο πρόβλημα.

Αυτά αν δεν ξέχασα τίποτα άλλο...
αυτά μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε budget πικάπ και μάλιστα του 1987 που ήδη είχαν μπει στην άκρη με την ελευση του cd.
Αν έπαιρνες linn θα μου έλεγες ότι είναι ακριβό, όπως στη λίστα του 69 υπήρχαν ακριβά και φτηνά.
Κι όμως, επαναλαμβάνω η cec ήταν αξιοπρεπής μάρκα.
Το 1977 πχ το cec bd 5200 έκανε 19900, ενώ το LP12 48000, το beogram 4004 80800 !!, το TD160 19000 και το SL1300MKII 54500.

(άντε βάλε ένα beogram 4004 σήμερα να παίξει και αν δεν το πάρεις στο χέρι έλα να μου πεις).

Εύλογες ερωτήσεις, γιατί δεν πήρες πχ LP12? Που δεκα χρόνια μετά θα ήταν κόστιζε κι άλλο πάνω? Πάλι ακριβό θα μου έλεγες.
ή γιατί δεν πήρες thorens που έκανε τα ίδια λεφτά? που σήμερα τα thorens 160 είναι τα πιό διαδεδομένα και ζωντανά vintage, αλλά σίγουρα με φροντίδα.

αυτό που θέλω να πω είναι ότι μη βγάζεις συμπέρασμα περι ακρίβειας σε μια λίστα του 69,όταν ο κόσμος δεν ήξερε να ξεχωρίσει το ηχείο από το μεγάφωνο, πολύ δε περισσότερο τα rms από τα peak ή τα μουσικά, όπου υπάρχουν μέσα 10 τυχαία μηχανήματα. Προφανώς υπάρχουν στη λίστα και πιό φτηνά.
Και γω κάποτε πήρα AV ενισχυτή και κόστιζε υπερβολικά σε σχέση με ένα απλό δικάναλο. Σήμερα δεν αξίζει τίποτα γιατι απαξιώθηκε το μέσο ή μάλλον οι συνδέσεις και τα φορμά. Παίζει όμως άψογα.

Σήμερα αγοράζει ο κόσμος σκαμνάκια αποστάτες για τα after market καλώδια που έχει αγοράσει και κοστίζουν όσο το σύστημα ενός μέσου χρήστη. Τότε ο κόσμος όλα τα έλεγε "σύρματα". Η δε γιαγιά μου....κορδόνια.

Η σημερινή (αδιαμφισβήτητη) φτήνια στο hifi που είναι υπαρκτή είναι λόγω της προόδου που έχει γίνει και μπορούμε να ακούσουμε μουσική χιλιάδες φορές καλύτερα από το 1969 στο ένα κλάσμα τιμής, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν για έναν ενισχυτή όσο κάνει ένα διαμέρισμα.

Δημήτρη, αδυνατώ να πιστέψω ότι μπορούσα το 1987 να αγοράσω Linn αντί πλαστικού CEC.
άρα το καλό hifi το 1987 ήταν ακριβό όπως και το 1969

μια χαρά είναι ο τίτλος.
Αν διαβάσεις το κείμενο όλο (που δεν το διάβασες-γιατί θα το σχολίαζες) θα καταλάβεις σε τι νιρβάνα ζούσαμε και σε τι κόλαση σήμερα.

Το 1977 ο εν λόγω διπλασίασε τη φορολογία και το αυτοκίνητο που θα αγόραζε ο πατήρ με 160000 το αγόρασε με 250000

τώρα εσύ με τον νακ ....κακόπεσες
Επειδη το διαβασα, σχολιασα.
Ηταν ...Νιρβανα τοτε επειδη οι τιμες ηταν χαμηλοτερες; ξερεις ποσο ηταν το μεροκαματο (βασικο) το 1970, που πηρα το πρωτο μου; 100δρχ. Συγκρινετε τιμες και αναλογιες.

Επειδη το διαβασα, σχολιασα.
Ηταν ...Νιρβανα τοτε επειδη οι τιμες ηταν χαμηλοτερες; ξερεις ποσο ηταν το μεροκαματο (βασικο) το 1970, που πηρα το πρωτο μου; 100δρχ. Συγκρινετε τιμες και αναλογιες.
το άρθρο δεν ασχολείται με τιμές.
Ούτε εκεί πάει η νιρβάνα.

Το άρθρο ασχολείται με το hifi και μας δείχνει πως από τα ράδια και τα γραμμόφωνα ο κόσμος άρχισε να σκεφτεται για υψηλή πιστότητα.
Και η νιρβάνα είναι μεταφορική σχετικά με το πως ονειρευονταν την πιστότητα τότε με αυτό που κυνηγάει σήμερα