Θα κάνω μια τελευταία προσπάθεια να εξηγήσω τι σημαίνει ψηφιακό. Δεν ξέρω αν εσύ τα γνωρίζεις αλλά σίγουρα διαβάζουν κάποιοι που δεν τα ξέρουν (πάντως κι εσύ όλο αναλογικά παραδείγματα φέρνεις για ψηφιακά, οπότε σίγουρα κάπου τα έχεις μπερδέψει!).
Λοιπόν, με τα καλώδια του ΟΤΕ μπορεί να μην έχεις τη θεωρητική ταχύτητα 24Mb, αλλά αν η ιστοσελίδα είναι μωβ δεν θα την δεις κόκκινη επειδή η γραμμή σου είναι αργή. Είτε θα σου έρθει το χρώμα της ιστοσελίδας και θα είναι το σωστό μωβ, είτε δεν θα σου έρθει καθόλου. Το ίδιο ισχύει και με τον ήχο αλλά και γενικά με οτιδήποτε μεταδίδεται ψηφιακά. Βάζεις το 0 ή το 1 από τη μια μεριά του καλωδίου και είτε θα φτάσει στην άλλη είτε όχι. Αν αλλάξει θεωρείται ότι δεν έφτασε. Όχι, δεν υπάρχουν τιμές 0,6 και 0,8, θα είναι είτε 0 είτε 1! Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης "ψηφιακό".
Αντίθετα στην αναλογική μετάδοση, είναι δυνατό να αλλοιωθεί το σήμα και να φτάσει σε σένα κόκκινο αντί μωβ. Στη ψηφιακή μετάδοση αυτό δεν είναι δυνατό, ή θα έρθει το σωστό ή δεν θα έρθει.
Άλλο ένα παράδειγμα: στα δορυφορικά κανάλια, επειδή το σήμα είναι ψηφιακό σε όλους φτάνει το ίδιο χρώμα και ο ίδιος ήχος. Είτε θα φτάνει είτε όχι. Στην επίγεια αναλογική τηλεόραση δεν είναι το ίδιο, γι αυτό μπορεί να βλέπεις χιόνια ενώ ο άλλος όχι, να έχεις παράσιτα στον ήχο ενώ ο άλλος όχι κλπ. Στα ψηφιακά δεν υπάρχουν αυτά. Αν εμείς οι δύο έχουμε τον ίδιο εξοπλισμό, έστω κι αν βρισκόμαστε σε διαφορετικές άκρες της Ελλάδας, στα ψηφιακά θα βλέπουμε το ίδιο πράγμα, στα αναλογικά πιθανότατα όχι.
Δεν νομίζω ότι μπορώ να το εξηγήσω πιο απλά.
Τώρα, η διαφορά σε κόστος μπορεί να προέρχεται από πολλά πράγματα. Πχ. η ποιότητα των υλικών, ο αναμενόμενος χρόνος ζωής του αντικειμένου, το design, η φίρμα, ή και μπορεί απλά κάποιος επιτήδειος να ψάχνει να βρει θύματα και να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Στην περίπτωση ψηφιακών καλωδίων πρόκειται για το τελευταίο. Σε περίπτωση μηχανημάτων υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα και είναι πιο πολύπλοκο το θέμα (αλλά βεβαίως και εκεί πουλιούνται μπόλικα φύκια για μεταξωτές κορδέλες).
Αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές φίλε nikosGX, ίσχυε κάποτε για τους υπολογιστές, πλέον ούτε για αυτούς δεν ισχύει. Σε μία ψηφιακή παλμοσειρά, πάντοτε δημιουργούνται και λάθη στην αλληλουχία 0 και 1. Το καλό με αυτά τα λάθη όμως, είναι πως είναι προβλέψιμα στην πλειονότητα των περιπτώσεων και κατά συνέπεια διορθώσιμα με τη χρήση ειδικών αλγόριθμων. Στον χώρο του A/V, όπου δεν είναι απαραίτητη η ανάγκη του "αλάθητου", οι συσκευές μας είναι ρυθμισμένες να είναι πιο ανεκτικές στην απόδοση αυτών των λαθών, εξ ου και η αύξηση των τεχνουργημάτων στην ψηφιακή δορυφορική όταν δεν είναι καλός ο καιρός ή ο ψηφιακός θόρυβος σε πολύ μακρυά καλώδια DVI ή η ανάγνωση πολυκαιρισμένων CD-R με ακουστό jitter κτλ.
Δυστυχώς ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι ο παράδεισος της αιωνιότητας και της αφθαρσίας που ευαγγελίζονταν στις διαφημίσεις τους 2 μεγάλες εταιρείες την δεκαετία του '80 και πολλές φορές το 0 γίνεται 1 και το ανάποδο... Παρόλαυτα, στην πράξη η συμπεριφορά ενός ψηφιακού συστήματος είναι μακράν σταθερότερη οποιουδήποτε αναλογικού.
Και κλείνω, λέγοντας για ακόμα μια φορά πως αυτό που έχει σημασία στα καλώδια, είτε στον ψηφιακό είτε στον αναλογικό κόσμο, είναι να τηρούν τις βιομηχανικές προδιαγραφές βάσει των οποίων έχει θεσπιστεί να μεταφέρονται τα σήματα που θα τα "διασχίσουν"... Οτιδήποτε άλλο, ξεφεύγει από τα όρια της επιστήμης και αποτελεί αντικείμενο άλλης συζήτησης, με άλλα κριτήρια...

Και μην γινόμαστε υπερβολικοί συγκρίνοντας το ψηφιακό interconnect του ενός μέτρου σε συνθήκες δωματίου, με την αναλογική σύνδεση μήκους χιλιομέτρων και χαλκό δεκαπενταετίας στην καλύτερη περίπτωση, να τον δέρνουν υγρασίες, διαβρώσεις και μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας...