Πόσων οκτανίων είστε;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πόσων οκτανίων είστε;

PETRAN said:
Φίλε Δημήτρη δεν ισοπεδώνω απολύτως τίποτα...
Απλά επειδή κάθε μέρα γράφω 132χλμ σε εθνικό δρόμο(εγνατία) με ένα αυτοκίνητο που έχει ανάγκη "δυνατής" βενζίνης και επειδή σπάνια το αυτοκίνητο κάνει την δουλειά που έχει σχεδιαστεί να κάνει(να με μεταφέρει δηλαδή απο το α σημείο στο β)αλλά κάνει τέστ αντοχής (μιάς και δουλεύει συνέχεια στους κόφτες) και δεδομένου οτι εκεί φαίνονται οι μεγάλες διαφορές και όχι στην κίνηση στην πόλη-όπου κινούμαι σπάνια- γι'αυτό και είπα την άποψη μου σύμφωνα πάντα με την δική μου αίσθηση..
Η βενζίνη της Shell απλά δεν μου κάνει και προτιμώ αυτήν της Bp, δεν είναι κακό..

Υ.γ Γεμίζω μόνο απο δύο συγκεκριμένα πρατήρια, ένα της Shell και ένα της Bp(Vpower Racing & Bp Ultimate)...
Αν η εταιρία που δουλεύω είχε σύμβαση και με την Ελίν να είσαι σίγουρος οτι θα ήταν η μοναδική που θα χρησιμοποιούσα δεδομένου οτι όσες φορές(λίγες είναι η αλήθεια) την χρησιμοποιήσα μου έδινε την καλύτερη αίσθηση...

Υ.γ1 Σκέφτηκε μήπως κανείς οτι όλες οι βενζίνες που πουλάει η εκάστοτε μάρκα δεν είναι ίδιες ανα την επικράτεια?

Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις νοθείας...:confused: :chinscratch:

το ιδιο ακριβως πραγμα λεμε με αλλα λογια (πανω απ'ολα η αισθηση και τι νιωθουμε οτι δουλευει καλυτερα στο δικο μας τουτου)..:music-smiley-005:
 
Μέχρι τωρα ήξερα,μπορεί και λάθος, οτι ο μόλυβδος βοηθούσε παράλληλα στην λύπανση τον ελατηρίων,βαλβίδων κλπ εκεί δηλαδή που δεν μπορούσε να παει το λάδι.Γιαυτο και οι καινούργες μηχανές σχεδιάστηκαν πιο προσεγμένες στον τομέα αυτό.

Και εγώ απορώ το ιδιο με τους φίλους πιο πανω , τελικά τι να βάζω 95 η 100 στο Yamaha όταν στο manual λέει....."Ο κινητήρας σας έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιεί αμόλυβδη βενζίνη με αριθμό οκτανίων 95 ή ψηλότερο.Αν παρατηρηθεί αυτανάφλεξη ή προανάφλεξη ("πειράκια''),χρησιμοποιήστε διαφορετική μάρκα βενζίνης."....

Και γιατί να πάρουμε κινητήρα στο χέρι όταν βάζουμε 100αρα αντι 95αρας εφόσον θεωριτικά είναι πιο ''ακίνδυνη'' στο θέμα μη ελεγχόμενης ανάφλεξης? :grinning-smiley-043
 
Απάντηση: Συνεχίζουμε

Παναγιώτης Μελάς said:
Έχω δε πρόσφατο παράδειγμα πολύ κοντινού συγγενούς μου με SAAB, ο οποιος έβαζε συνέχεια σούπερ αμόλυβδη, και στο τέλος πήρε τη μηχανή στο χέρι. Και μάλιστα του το είπαν μούτρα-κούτελα στο σέρβις της SAAB.

Συγνώμη για να καταλάβω...
Τι SAAB ήταν αυτό που δεν έπρεπε να εφοδιάζεται με σούπερ αμόλυβδη??
Γιατί απ'οσο ξέρω(διόρθωσε με αν κάνω λάθος) τα SAAB έχουν απαιτήσεις απο την βενζίνη που χρησιμοποιούν..

Και τι ζημιά συγκεκριμένα έπαθε?
Σε ρωτάω γιατί πριν απο λίγο καιρό πήρα κι εγώ τον κινητήρα στα χέρια(mini cooper s)τον οποίο εφοδίαζα και συνεχίζω να εφοδιάζω με 100άρες....
 
Τα παλιοτερα αυτοκινητα δεν ειναι σχεδιασμενα για τις βενζινες 100 κλπ. Και λεει ξεκαθαρα πως πρεπει να χρησιμοποιεις βενζινη 90αρα. Δε λεω για το SAAB που ρωτας. Το θυμαμαι καλα απο την C180 ενος θειου μου, με τα ορθογωνια φαναρια. Οι καινουριες μηχανες εχουν αλλο φακελο λειτουργιας και μπορουν να καινε και αυτα με καλη αποδοση
 
Πάντως στο site της SAAB, για το 9-3 sport sedan γράφει:

Προτεινόμενο καύσιμο 95 οκτανίων (ελαχ. 91).
 
Για το Mini το έχω ακούσει και εγώ ότι κάτι παίζει με μερικές super αμόλυβδες...στο club mini είχα διαβάσει αρκετά.
Όσο για το Saab ναι είναι ρυθμισμένος ο κινητήρας για 95 οκτάνια, οπότε δεν υπάρχει λόγος για 100αρα.
 
Re: Απάντηση: Πόσων οκτανίων είστε;

kosmous said:
Και όταν βρε Παναγιώτη λέει στο Maniual του αυτοκινήτου μου <<ανεφοδιάστε με βενζίνη αμόλυβδη 95RON τουλάχιστον>> αυτό τι επιτρέπει σε θέμα οκτανίων και τι όχι ?

Υ.Γ. Η ανάλυσή σου είναι τέλεια , περιμένω την συνέχεια .

Αυτό σημαίνει ότι η μηχανή είναι σχεδιασμένη να καίει βενζίνη βαθμού αντι-εκρηκτικότητας 95. Κάτω από αυτό, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο των ανεπιθύμητων εκρήξεων (όπως τις περιγράψαμε παραπάνω, δηλ. σε λάθος χρόνο), επειδή ο βαθμός συμπιέσεως είναι τόσο υψηλός, που δεν επιτρέπει στη μηχανή να καίει καύσιμο με λιγώτερο βαθμό Οκτανίων (αντι-εκρηκτικότητας). Κάτω από αυτόν, θα παρατηρηθούν τα "πειράκια", και αν αυτό γίνεται σε συνεχή βάση η μηχανή θα καταστραφεί γρήγορα.
 
Re: Απάντηση: Πόσων οκτανίων είστε;

Νανόπουλος Γιάννης said:
Να συμπληρώσω επίσης κα την πολύ πιθανή περίπτωση αναγραφής οδηγιών για εφοδιασμό βενζίνης απο 95 έως 100, η 95-98 οκτάνια....τι γίνεται;

Να πούμε εδώ ακόμα πως το φαινόμενο των ανεπιθυμήτων καύσεων δεν συμβαίνει αν η μηχανή καίει καύσιμο με βαθμό αντι-εκρηκτικότητας μεγαλύτερο αυτού που προβλέπει ο κατασκευαστής. Έτσι αποφεύγεται η καταστροφή της από αυτό τον λόγο.

Πρέπει όμως να προσέχουμε ώστε να μην το παρακάνουμε.

Η περίπτωση που αναφέρεις, Γιάννη, σημαίνει ότι η μηχανή είναι φτιαγμένη να δέχεται βενζίνες με υψηλό βαθμό αντι-εκρηκτικότητας, άρα ότι βρίσκεται μέσα σε αυτή την εμβέλεια είναι αποδεκτό.

Αν όμως μια μηχανή είναι φτιαγμένη για 95 RON και κάποιος βάζει συνέχεια 100, τότε αποφεύγει μεν την ανεπιθύμητη καύση (πειράκια) αλλά υποβάλλει τη μηχανή στο μαρτύριο των αυξημένων τριβών, λόγω των παραπανήσιων πρόσθετων που περιέχει η βανζίνη των 100 RON, χωρίς λόγο, άρα επιταχύνει τη φθορά της.
 
Re: Απάντηση: Πόσων οκτανίων είστε;

Θοδωρής Κ. said:
Μέχρι τωρα ήξερα,μπορεί και λάθος, οτι ο μόλυβδος βοηθούσε παράλληλα στην λύπανση τον ελατηρίων,βαλβίδων κλπ εκεί δηλαδή που δεν μπορούσε να παει το λάδι.Γιαυτο και οι καινούργες μηχανές σχεδιάστηκαν πιο προσεγμένες στον τομέα αυτό.

Και εγώ απορώ το ιδιο με τους φίλους πιο πανω , τελικά τι να βάζω 95 η 100 στο Yamaha όταν στο manual λέει....."Ο κινητήρας σας έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιεί αμόλυβδη βενζίνη με αριθμό οκτανίων 95 ή ψηλότερο.Αν παρατηρηθεί αυτανάφλεξη ή προανάφλεξη ("πειράκια''),χρησιμοποιήστε διαφορετική μάρκα βενζίνης."....

Αυτό τον ρόλο τον αναλαμβάνει το σωστό λιπαντικό.Και γιατί να πάρουμε κινητήρα στο χέρι όταν βάζουμε 100αρα αντι 95αρας εφόσον θεωριτικά είναι πιο ''ακίνδυνη'' στο θέμα μη ελεγχόμενης ανάφλεξης? :grinning-smiley-043

Φίλε Θοδωρή, αυτό που είχες ακούσει για τις "λιπαντικές" ιδιότητες του μολύβδου, είναι ασφαλώς λάθος. Και αντιλαμβάνεσαι γιατί, φαντάζομαι.

Τα τριβόμενα μέρη μιας μηχανής είναι μέταλλα. Γι αυτό και απαιτείται λιπαντικό (ελαιοειδούς μορφής) ανάμεσά τους, ώστε να μην αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες και καταστρέφονται (λειώνουν). Τα λιπαντικά ελαιοειδούς μορφής, ειδικά αυτά που σχεδιάζονται και φτιάχνονται από τις εξειδικευμένες βιομηχανίες του είδους (διότι ακόμα και το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λιπαντικό, αλλά προφανώς όχι για Μ.Ε.Κ.), έχουν κάποιες ιδιότητες ανάλογα με τη χρήση τους.

Ειδικά για τις ΜΕΚ, πρέπει:

1) Να παρουσιάζουν αυξημένη συνεκτικότητα των μορίων τους, ώστε να διατηρούν την ρευστότητά τους κάτω από όλες τις συνθήκες λειτουργίας
2) Να διατηρούν ένα βαθμό ιξώδους (αντίσταση τριβής κατά την ροή - ο περίφημος αριθμός S.A.E. από τα αρχικά της Αμερικάνικης Society of Automotive Engineers, που είναι ένας από τους τρόπους μέτρησης του ιξώδους, αλλά όχι ο μόνος), ο οποίος να κυμαίνεται μεταξύ κάποιων ορίων, που επιτρέπουν μεν την απρόσκοπτη και μειωμένη τριβή μεταξύ ελαίου και μεταλλικής επιφάνειας, αλλά που δεν διαλύουν την μάζα του λιπαντικού στις συνθήκες λειτουργίας (δηλ. διατηρείται η λεγόμενη λιπαντική μεμβράνη)
3) Να μπορούν να παρακρατούν εν αιωρήσει τις μικροουσίες που υπάρχουν έτσι κι αλλοιώς στο περιβάλλον μιας μηχανής (αιθάλη, ανθρακούχα κατάλοιπα, μικρά ψήγματα μετάλλου, κλπ.), ώστε αυτά να μην έρχονται σε επαφή με τις μεταλλικές επιφάνειες.
4) Να διατηρούν ένα βαθμό αλκαλικότητας (TBN - Total Base Number), ο οποίος συμβάλλει στο να ουδετεροποιείται το όξινο περιβάλλον που δημιουργείται κατά την καύση. Όλα τα καύσιμα τα προερχόμενα από το πετρέλαιο, περιέχουν θείο (θειάφι), το οποίο κάτω από ωρισμένες συνθήκες, αφού καεί και σχηματίσει το διοξείδιο του θείου, με την παρουσία των υδρατμών (νερό) σχηματίζει το διαβρωτικότατο θειϊκό οξύ, το οποίο πρέπει να εξουδετερωθεί.
(S + O2 --> SO2) (SO2 + H2O --> H2SO4).
Αυτό τον ρόλο της εξουδετέρωσης τον αναλαμβάνει το λιπαντικό.

Αυτές είναι οι κυριώτερες ιδιότητες που πρέπει να έχει ένα λιπαντικό. Είναι σαφές ότι ο μόλυβδος δεν τις έχει και βέβαια δεν είναι λιπαντικό.

Ίσως να έχεις ακούσει πως κάποια από τα μεταλλικά μέρη της μηχανής περιέχουν μόλυβδο για χαμηλότερες τριβές.

Δυο κουβέντες μόνο γι αυτό.

ΟΙ τριβείς (κουζινέτα) είναι απαραίτητο να έχουν στην τριβόμενη επιφάνεια κάποιο μαλακό μέταλλο (το λένε μέταλλο αντιτριβής), για να περιορίζονται οι μεγάλες τριβές. Ο μόλυβδος θα μπορούσε να ήταν ένα από αυτά, και στο παρελθόν είχε κάποια (περιορισμένη) εφαρμογή. Το συνηθισμένο σήμερα είναι το λεγόμενο λευκό μέταλλο, που είναι μείγμα κασσιτέρου και κραμάτων του χαλκού.

Τέλος να συμπληρώσω πως το λιπαντικό πάει και πρέπει να πάει ΣΕ ΟΛΕΣ τις τριβόμενες επιφάνειες, τριβείς και άξονες, ελατήρια και κύλινδροι, βαλβίδες και οδηγοί τους κλπ.
 
Last edited:
το θέμα μήπως είναι ότι καμιά 95 δεν είναι 95 στην Ελλάδα?
γιά πάτε μιά βόλτα Ιταλία πχ και βάλτε 95άρα μόλις βγείτε από το καράβι....
 
Διευκρινήσεις και διορθώσεις

Έγραψα παραπάνω ότι η προσπάθεια των κατακευαστών των βενζινομηχανών είναι να ανεβάζουν τον βαθμό συμπίεσης, διότι αυτός είναι ευθέως ανάλογος με την ισχύ. Είναι αλήθεια, όντως πως είναι ευθέως ανάλογος.

Αλλά ο κυριώτερος λόγος αύξησης του βαθμού συμπίεσης από τους κατασκευαστές δεν είναι αυτός, και εδώ ζητώ συγγνώμη που δεν το ανάφερα.

Ο κυριώτερος λόγος είναι η αύξηση της θερμικής (θεωρητικά και πρακτικά) απόδοσης της μηχανής, ήτοι η οικονομικότερη λειτουργία της. Και μάλιστα αυτό είναι αληθές τόσο για τις μηχανές Otto όσο και για τις Diesel.

(Για το θεωρητικό κύκλο Otto, ισχύει η σχέση:

ηθ = 1 - 1/εκ - 1

όπου:

ηθ = θερμικός βαθμός απόδοσης

και

ε = βαθμός συμπίεσης

κ = Cp/Cv, εκθέτης καθοριζόμενος στην αδιαβατική εκτόνωση, όπου Cp είναι η ειδική θερμότητα υπό σταθερό όγκο και Cv η ειδική θερμότητα υπό σταθερά πίεση)

Sorry για το μαθηματικό τύπο, αλλά ήταν αναγκαίος για να εξηγηθεί ότι όσο ανεβαίνει το ε, τόσο μικραίνει η τιμή του κλάσματος, άρα τόσο ανεβαίνει η
τιμή του ηθ

Δυστυχώς δεν βρίσκω τρόπο να κάνω το κ-1 εκθέτη του ε στο κείμενο. Πάντως είναι εκθέτης και όχι υπόδηλο
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Συνεχίζουμε

PETRAN said:
Συγνώμη για να καταλάβω...
Σε ρωτάω γιατί πριν απο λίγο καιρό πήρα κι εγώ τον κινητήρα στα χέρια(mini cooper s)τον οποίο εφοδίαζα και συνεχίζω να εφοδιάζω με 100άρες....

Το εχεις "μαμά", ή ανεβασμένο με κάποιο πρόγραμμα (αν ναι, ποιο)? Οταν λες πήρες τον κινητήρα στα χέρια, εννοείς πραγματικά τον κινητήρα, ή κάποιο από τα υπόλοιπα ευαίσθητα μέρη, όπως ας πούμε τον κομπρέσορα που έχει το S?
Ρωτάω γιατί δύσκολο εως απίθανο μου φαίνεται να οφείλεται στην βενζίνη...
 
To πρόβλημα που εμφάνισαν αρκετά Mini ήταν με την αντλία βενζίνης και όχι με τον κινητήρα. Επειδή είχε παρουσιαστεί μόλις είχε πρωτοεμφανιστεί το Μini πολλές χαλασμένες αντλίες καυσίμου μόνο στην Ελλάδα ζήτησε η μαμά να στείλει η BMW Hellas μερικές να τις ελέγξουν και η απάντηση ήταν τι βενζίνες βάζουν. Ναι ήταν όλες κατοστάρες (τότε νομίζω σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπήρχαν κατοστάρες).
http://www.clubmini.gr/forum/viewtopic.php?t=144&highlight=%E2%E5%ED%E6%DF%ED%E7
Επίσης αρκετά αυτοκίνητα παρουσιάζουν μια απροθυμία στην εκκίνηση με τις κατοστάρες. Δεν γνωρίζω τεχνικά το λόγο για αυτό το φαινόμενο.
 
Λοιπόν το ΝΑΤΟ (και άρα και εμείς) χρησιμοποιεί κοινό καύσιμο για όλες τις χρήσεις γιατί μετά από μελέτες αποδείχθηκε ότι είναι καλύτερη επιλογή αυτή και στρατηγικά και οικονομικά. Έτσι με το ίδιο κάυσιμο που πετάει ένα F111 Stealth πάει και η μηχανή του γκαζόν στο αρχηγείο (που λέει ο λόγος). Το καύσιμο λέγεται JP8.
 
Γιώργος Κυριακαράκος said:
Λοιπόν το ΝΑΤΟ (και άρα και εμείς) χρησιμοποιεί κοινό καύσιμο για όλες τις χρήσεις γιατί μετά από μελέτες αποδείχθηκε ότι είναι καλύτερη επιλογή αυτή και στρατηγικά και οικονομικά. Έτσι με το ίδιο κάυσιμο που πετάει ένα F111 Stealth πάει και η μηχανή του γκαζόν στο αρχηγείο (που λέει ο λόγος). Το καύσιμο λέγεται JP8.

και ποσων οκτανιων ειναι αυτο?????
 
Αεροπορικά καύσιμα κ.α. λεπτομέρειες

Γιώργος Κυριακαράκος said:
Λοιπόν το ΝΑΤΟ (και άρα και εμείς) χρησιμοποιεί κοινό καύσιμο για όλες τις χρήσεις γιατί μετά από μελέτες αποδείχθηκε ότι είναι καλύτερη επιλογή αυτή και στρατηγικά και οικονομικά. Έτσι με το ίδιο κάυσιμο που πετάει ένα F111 Stealth πάει και η μηχανή του γκαζόν στο αρχηγείο (που λέει ο λόγος). Το καύσιμο λέγεται JP8.

Λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε κάποιους όρους, που έχουν να κάνουν με τα λεγόμενα στρατιωτικά καύσιμα.

1) Κατ' αρχάς και κατ' αρχήν, ΟΛΑ τα στρατιωτικά καύσιμα δεν είναι ίδια, και αυτό δεν θέλει και πολύ μυαλό για να το καταλάβει κάποιος. Άλλα καύσιμα χρησιμοποιούν τα βαρέα οχήματα, που κινούνται με μηχανές Diesel και άλλα τα ελαφρά, που κινούνται με βενζινομηχανές. Και αυτά αφορούν τη κίνηση στο έδαφος. Και σε ότι αφορά στην κίνηση στην θάλασσα, τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, χρησιμοποιούν είτε ελαφρύ πετρέλαιο Diesel, το λεγόμενο Marine Gas Oil, είτε βαρύτερου τύπου πετρέλαιο Diesel, το λεγόμενο Marine Diesel Oil, είτε βαρύ πετρέλαιο μαζούτ, το λεγόμενο Marine Fuel Oil. Να σημειώσουμε ακόμα πως οι τορπιλλάκατοι του ναυτικού, που κινούνται με ναυτικούς αεριοστροβίλους, χρησιμοποιούν (μάλλον) κάποιο καύσιμο που είναι κοντά στην κηροζίνη, ένα προϊόν της απόσταξης του ακαθάρτου πετρελαίου, που λαμβάνεται αμέσως μετά τις βενζίνες, κάτι ελαφρύτερο από το Gas Oil αλλά βαρύτερο από τη βενζίνη, και πάντως και αυτό με πτητικές ιδιότητες.

2) Η κίνηση των αεροσκαφών (από την εμπειρία μου σαν τεχνικός επί 7.5 χρόνια στην Ελλ. Αερ. Βιομηχανία -ΕΑΒ) γίνεται με άλλα καύσιμα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τους αεριοστροβίλους των αεροπλάνων. Να πούμε εδώ πως έχει πλέον εγκαταλειφθεί η χρήση των βενζινομηχανών στα πολεμικά αεροσκάφη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ίσως. Στους αεριοστροβίλους δεν τίθεται κατ' αρχήν ζήτημα ανεπιθύμητης καύσης, διότι δεν υπάρχουν παλινδρομούντα έμβολα και η καύση είναι συνεχής και συντελείται σε ειδικούς θαλάμους καύσεως, που αποτελούν ένα από τα ενδιάμεσα στάδια της δομής του αεριοστροβίλου. Επομένως δεν τίθεται ζήτημα χρήσης καυσίμου με αντιεκρηκτικές ιδιότητες. Αυτά τα καύσιμα παίρνουν την γενική ορολογία JP, από τα αρχικά των λέξεων Jet Propelled, που σημαίνουν "το ωθούμενο με πίδακα (αερίων)" το "αεριοωθούμενο". Το JP8 είναι ένα από αυτά και είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο. Ειλικρινά, τα χαρακτηριστικά του δεν τα γνωρίζω.

3) Γνωρίζω όμως πως στο παρελθόν που οι εμβολοφόρες βενζινομηχανές ήταν σε μεγάλη χρήση (και μάλιστα η διάταξη των κυλίνδρων ήταν κατά κανόνα αστεροειδούς μορφής, και όχι εν σειρά ή τύπου V ή τύπου boxer), η βενζίνη που εχρησιμοποιείτο, ήταν βαθμού αντιεκρηκτικότητας πάνω από 100, ίσως και 110 ή 115. Και ίσως τέτοιου είδους βενζίνη να χρησιμοποιούν ακόμα τα μικρά αεροπλάνα, που εξακολουθούν να φέρουν εμβολοφόρες μηχανές, όπως κάτι μικρά ιδιωτικά, κάτι αεροπλάνα επιδείξεων, κλπ. Πάντως όσο και να προσπαθώ, δεν μούρχεται στο μυαλό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας με εμβολοφόρα μηχανή σήμερα.
 
http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m0PAI/is_2_37/ai_n15648548

Μετά από λίγο ψάξιμο στο Internet βρήκα το παραπάνω με αρκετές πληροφορίες για τη χρήση ενός και μόνο καυσίμου στο στράτευμα (Single Fuel Concept - SFC).

http://www.ndu.edu/library/ic6/93S27.pdf

Επίσης εδώ μια μεγάλη εργασία πάνω σε αυτό. Να σημειώσω πως ο κωδικός που έχει δώσει το ΝΑΤΟ στο JP8 είναι F34.
 
Re: Αεροπορικά καύσιμα κ.α. λεπτομέρειες

Παναγιώτης Μελάς said:
Αυτά τα καύσιμα παίρνουν την γενική ορολογία JP, από τα αρχικά των λέξεων Jet Propelled, που σημαίνουν "το ωθούμενο με πίδακα (αερίων)" το "αεριοωθούμενο". Το JP8 είναι ένα από αυτά και είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο. Ειλικρινά, τα χαρακτηριστικά του δεν τα γνωρίζω.

…άσχετα με το θέμα στα δυο .pdf και εδώ http://www.chevron.com/products/prodserv/fuels/bulletin/aviationfuel/toc.shtm υπάρχουν σχετικές πληροφορίες
 

Attachments