Πότε αναμένονται οι 3D προβολείς;

Sotiris

Supreme Member
18 June 2006
5,534
Έχει ακούσει κάποιος τίποτα φήμες για το πότε θα κυκλοφορήσουν;
Αναφέρομαι στους γνωστούς κατασκευαστές προβολών optoma, benq, infocus, panasonic κλπ.

Δώστε μου τα φώτα σας σας παρακαλώ!

Υπάρχουν ΠΟΛΛΑ μοντέλα που "έχουν" παίζουν 3D ήδη...

ΠΧ εγώ (εμείς club) πήραμε αυτό το φτηνό και έχει υποστήριξη 3D υπό κάποιες προϋποθέσεις βεβαια,
δηλαδή: το film πχ που θα είναι 3D να παίζεται από ένα PC που να έχει μια κάρτα γραφικών δυνατή 3D κτλ
η το ψηφιακό σήμα (κανάλια)που πιάνει και είναι φυσικά αυτό σε 3D τότε ο προβολέας το παίζει 3D..!!!

Φυσικά ΚΑΙ ένα kit 3D γυαλιά κτλ...

Τουλάχιστον αυτές τις διαβεβαιώσεις έχω από τον πωλητή που αγοράσαμε το μοντέλο αυτό
+ του ότι είναι φίλος και του έχω εμπιστοσύνη!

Δεν είναι έτσι??

Last edited:
Έτσι ακριβώς είναι. 2 απο τα μοντέλα που έχω και βλέπω είναι ο Optoma HD600X και ο Acer H5360. Τονίζω πως το 3D είναι μακράν καλύτερο απο του Village σε θέμα ghosting. Και είναι πολύ πιο έντονο το εφφέ στις 120 ίντσες που προβάλλω. Εκπληκτική εμπειρία. Το kit γυαλιών μπορεί να είναι ή XPand, ή Edimensional ή Nvidia (το μόνο κατάλληλο αυτή τη στιγμή και για παιχνίδια).

Last edited:
Το σημαντικότερο μειονέκτημα αυτών των μηχανημάτων είναι το ότι δεν υποστηρίζουν το "consumer 3D", δηλαδή δεν μπορείς να τους συνδέσεις ένα BD player που υποστηρίζει 3D και να πάρεις 3D. Πρέπει να παίξεις μέσω PC, και αν δεν κάνω λάθος για την ώρα δεν υποστηρίζεται το BluRay 3D (ούτε μέσω PC).

Επίσης μιλάμε για μοντέλα έως 720p, που σημαίνει ότι οι fans της ποιότητας εικόνας θα μείνουν μακριά.

Δεν υποστηριζουν ουτε το "side by side" 3D τον δορυφορικων καναλιων αυτονομα σαν dlp που ειναι (χωρις χρηση υπολογιστη), οποτε εχουν περιορισμενο αγοραστικο ενδιαφερον.

Βασικά αν έχω καταλάβει καλά ουσιαστικά δεν υποστηρίζεται κανένα standard είδος 3D. Απλά δέχονται σήμα 120Hz στην είσοδό τους, με αποτέλεσμα να δουλεύουν οι λύσεις 3D των PCs που απαιτούν τέτοια δυνατότητα από το μέσο προβολής.

Αν μπορουσες να "καρφωσεις" ενα hd δορυφορικο δεκτη που παιζει ενα 3D καναλι π.χ το μουντιαλ που ξεκινα σε λιγες μερες (λογω καλης φωτεινοτητας) θα ηταν μια προσωρινη fun λυση + οτι θα επαιζες και κανενα 3d παιχνιδακι (avatar),αλλα δεν γινεται απο κανενα dlp (optoma hd66,67-benq-acer κ.τ.λ γιατι χρησιμοποιουν την τεχνικη των διαδοχικων frame-αν εχω καταλαβει καλα).

Αν ισχύουν οι φήμες, τα καταναλωτικά DMD ανάλυσης 1080p της τωρινής γενιάς, δεν μπορούν να ανεβάσουν ρυθμό ανανέωσης 120Hz σε διάταξη μονού τσιπ, χωρίς υποβάθμιση της αναπαράστασης του χρώματος (μικρότερο βάθος, λιγότερα υποπεδία διαβαθμίσεων), οπότε μάλλον οι πρώτοι οικιακοί FullHD 3D DLP προβολείς, θα είναι με διπλή οπτική μηχανή (το πιθανότερο) ή τρίτσιποι...

Στο υγροκρυσταλλικό στρατόπεδο πάλι (LCD, SXRD, LCoS), υπάρχει η δυνατότητα υψηλών ρυθμών ανανέωσης στην παρούσα γενιά, αλλά αν το crosstalk λόγω αργής απόκρισης είναι υπερβολικά εμφανές στις πολλές ίντσες, ίσως κατευθυνθούν και αυτοί σε σχεδιάσεις διπλής οπτικής μηχανής.

Οπότε μέχρι να υλοποιηθούν οι σχετικές διατάξεις, θα περάσει λίγος χρόνος, άσε που θα πέσουν πολλές πατέντες μαζεμένες για θεωρήσεις...

Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω που λέτε. Δεν είναι συμβατοί με consumer 3D. Αλλά τονίζω οτι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ απο εμάς δεν χρησιμοποιούν consumer HD (με blu ray player) και χρησιμοποιούν HTPC με mkv. Δεν θα αλλάξει τίποτε για αυτούς. Θα χρησιμοποιούν 3D mkv. Εγώ προσωπικά, με τα καλιμπραρίσματα που έχω κάνει και στους δύο προβολείς, πέραν της έλλειψης 1080p που για εμένα δεν είναι και τόσο τρομερό, η 3D εμπειρία είναι άκρως εντυπωσιακή και σαφώς καλύτερη σε θέματα ghosting και 3D εφφέ και απο το Village (RealD) και απο κινηματογράφους με Dolby 3D στους οποίους και έχω πάει και μπορώ να συγκρίνω. Εννοείται οτι ο Acer H5360 λόγω φωτεινότητας είναι μακράν πιο εντυπωσιακός απο τον Optoma, ο Optoma όμως έχει λιγότερο rainbow effect στα 120Hz και πιο κινηματογραφική εικόνα. Επίσης ο Acer έχει λιγότερο input lag με αποτέλεσμα να έχει πραγματικά 2 % ghosting ενώ ο Optoma έχει περίπου 5 % ghosting. Συγκριτικά με το RealD σύστημα στους κινηματογράφους που έχει περίπου 20% μετρημένο ghosting και σε σχέση με το Dolby 3D που έχει περίπου 8-10% ghosting (αναλόγως το στήσιμο) είναι σαφώς μια πιο εντυπωσιακή εμπειρία. Ας απαιτεί περίπου 15 λεπτά προεργασίας να τον στήσω στο τρίποδο, να στήσω τα γυαλιά, τον IR transmitter, τα καλώδια κλπ. Τα αξίζει και με το παραπάνω κι ας μην είναι αυτόματος consumer 3D. Εννοείται βέβαια πως δεν προτείνεται για τον μέσο ή ακόμα και τον ελαφρώς προχωρημένο χρήστη. Απαιτεί σωρεία ρυθμίσεων και συγχρονισμού στην παρούσα φάση και υπολογιστή με τουλάχιστον εναν τετραπύρηνο επεξεργαστή υψηλού χρονισμού και μια καλή κάρτα γραφικών. Επίσης ενα άλλο αρνητικό, οτι είμαστε κολλημένοι στα 720P, που ξαναλέω για εμένα είναι μια χαρά, δεν τρελαίνομαι τόσο για 1080p. Για ταινίες 2D χρησιμοποιώ ακόμα τον παλιό καλό Sanyo Z4 (720p) που έχει βγεί σκυλί και είναι και ρυθμισμένος απο επαγγελματία.

Last edited:
Παιδιά δεν σας κρύβω ότι σας ζηλεύω όσοι "παίζεται" ήδη 3D στο προβολέα σας!

Άσε που κάποιοι από σας έχω δυσκολία να ακολουθήσω το posts σας,

ψάχνω πολύ στο google να καταλαβαίνω τι λέτε...:cowboy:

Μια ερωτησούλα, ποια Player 3D χρησιμοποιείτε στο στο PC??

Οι χρήστες Nvidia 3D Vision Glasses, τον Nvidia 3D Vision Player. Οι υπόλοιποι ή τον Tridef 3D Media Player ή τον γνωστό Stereoscopic Player. Παρεμπιπτόντως, μη ζηλεύεις καθόλου για τον απλούστατο λόγο οτι το μόνο που είδα είναι 3 ταινίες όλες κι όλες και καμια 20αριά 3D βιντεάκια απο youtube κλπ. Συνολικά είδα 8 ώρες 3D υλικού. Τίποτα το ιδιαίτερο. Γνώμη μου, αναμονή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δούμε που θα κατασταλάξει η τεχνολογία. Επιβεβαιωμένες φήμες λένε οτι το καλοκαίρι του 2011 θα συμφωνήσουν οι κατασκευαστές σε ενα universal πρωτόκολλο επικοινωνίας των συσκευών με shutterglasses ώστε ο κάθε ενας να χρησιμοποιεί τα γυαλιά με κάθε συσκευή 3D, απο κάθε κατασκευαστή. Πάντως προσωπικά, η τεχνολογία LCD για 3D είναι και θα είναι ακατάλληλη για αρκετά χρόνια ακόμη. Παρ'ό,τι οι νέες LCD LED τηλεοράσεις είναι πολύ καλές, το φαινόμενο ghosting είναι πάρα πολύ έντονο ακόμη και σε φωτεινές σκηνές, καταστρέφοντας έτσι τη συνολική εμπειρία. Το έχω δεί με τα μάτια μου και μετρημένο σε σκοτεινές και δύσκολες σκηνές (για μια LCD) φτάνει το 40%. Στις τηλεοράσεις η μόνη τεχνολογία που είναι έτοιμη για 3D με άψογα αποτελέσματα είναι η τεχνολογία PLASMA display. Αυτές οι 3D τηλεοράσεις (Panasonic και μια δυο Samsung αυτή τη στιγμή) εμφανίζουν ελάχιστο ghosting, περίπου 5-10 % ανάλογα την προβαλλόμενη σκηνή. Τέλος, οι DLP 3D τηλεοράσεις είναι για άλλη μια φορά η καλύτερη επιλογή αφού λόγω της τεχνολογίας τους, εμφανίζουν κυριολεκτικά 0 ghosting με τα κατάλληλα γυαλιά πάντα βέβαια (Xpand, Razor 3D DLP glasses, RealD Crystaleyes 2). Κι όπως καλά καταλαβαίνετε, το ίδιο σκηνικό ισχύει και στους προβολείς. Για τους LCD και LCOS η καθυστέρηση σήματος εισόδου και η τραγική καθυστέρηση των panel τους, οδηγεί σε κυριολεκτικά διπλή εικόνα χωρίς τον παραμικρό συγχρονισμό με τα γυαλιά. Δηλαδή μιλάμε για πλήρη αδυναμία απεικόνισης 3D. Ίσως μελλοντικά μοντέλα να καταφέρουν κάτι αλλά και πάλι απο την εμπειρία μου, δεν νομίζω να καταπολεμήσουν το αιώνιο πρόβλημα του ghosting ακόμα και με διπλή μηχανή λόγω της φύσης της τεχνολογίας υγρών κρυστάλλων. Ωστόσο, οι DLP 120Hz, τα καταφέρνουν εξαίσια με αρχηγό τον Acer H5360 τόσο απο άποψη ghosting όσο και απο άποψη φωτεινότητας. Και ενα δείγμα για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο ghosting, δείτε εδώ παρακαλώ: (προσέξτε το διπλό είδωλο στην εικόνα που τονίζει ο παρουσιαστής του mini review στο σημείο που βάζει τα γυαλιά ξανά και φαίνεται το είδωλο του αντικειμένου)

http://www.consumerreports.org/cro/video-hub/electronics/televisions/16935238001/

Και αυτό εδώ με γυαλιά Nvidia 3D Vision σε συνδυασμό με μια Samsung LCD 120Hz 2233RZ PC monitor: (βλέπετε οτι απο τον αριστερό φακό των γυαλιών, φαίνεται έστω αχνά π.χ. το σύμβολο R σε κύκλο που κανονικά έπρεπε να φαίνεται μόνο απο τον δεξιό φακό και ΚΑΘΟΛΟΥ απο τον αριστερό.)

http://www.youtube.com/watch?v=9sDqSf0RRPc

Last edited:
Να ρωτήσω κι εγώ που σε 2 μήνες περίπου πρέπει να πάρω προβολέα:
αξίζει να περιμένω(πόσο; ) για 3D ή να πάρω συμβατικό τώρα(όριο 3000);

να περιμένεις!!η εμπειρία του 3δ είναι φανταστική!!έχω τον acer h5360 και παρότι είναι 720p είναι φανταστική εμπειρία!θα στον πρότεινα αν δεν έχεις πρόβλημα με rainbow effect!!επίσης είναι πολύ φωτείνος και παρότι με τα γυαλιά χάνεις κάποια φωτεινότητα είναι μια χαρά!!μέσω htpc είμαι και εγώ!!όσον αφορά για το full hd θα πώ ότι κοντά στις 100 ίντσες αν προβάλεις και είσαι 1.5 φορά και πίσω το πλάτος της οθόνης είσαι μια χαρά και δεν θα δείς κάποια ουσιαστική διαφορά!!βλεπω Pixelation άλλα πρέπει να παώ πιο κοντά!το ανταγωνιστικό μοντέλο της acer h 5360 είναι το optoma hd66 αλλα όλα τα specs είναι ίδια με τον acer!!είναι σχεδόν ολόιδια και τα κουτιά τους κα το μόνο που αλλάζει είναι το brand logo και το τηλεχειριστήριο!!ghosting πραγματικά δεν υφίσταται!!επίσης άλλο ένα καλό είναι ότι χρησιμοποιείς το κλασσικό hdmi 1.3 γιατί το Bandwidth είναι αρκετο για hd και δεν χρειάζεται 1.4!αλλά περίμενε καλύτερα θα έλεγα γιατί θα βγούν σίγουρα μοντέλα από epson panasonic που θα είναι full hd δεν θα έχουν rbe!!o acer είναι μονότσιπος με 3χ χρωματικό τροχό και το rbe υπάρχει αν και γενικα´πιστεύω το θέμα του rainbow είναι υπερεκτιμημένο!!

έχω τη samsung ps50b450 επίσης και εκεί χρησιμοποιώ nvidia και το ghosting είναι ελάχιστο και εξαρτάται από παιχνίδι αλλά και από τους drivers της nvidia!!σίγουρα οι επόμενες 3δ παρότι Lcd θα εξαφανίσουν το ghosting που και πάλι σε πολλές περιπτώσεις έχει να κάνει με τους drivers και με το συγχρονισμό και τις ρυθμίσεις.....