Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε ένα καλό κασσετόφωνο?

Το στερεοφωνικό βίντεο αποτελούσε μιά τρομερή εναλλακτική λύση εγγραφέα,
είναι πολύ ανώτερο από οποιοδήποτε κασσετόφωνο. χρησιμοποιούσα αυτή την
λύση με ένα Panasonic NH-HS900EG (SVHS) και κασσέτες TDK Extra high grade,
με εκπληκτικά αποτελέσματα. Αξίζει τον κόπο αν θέλεις να πειραματιστείς!!!!

Υπηρχε και αυτο http://www.vintagetechnics.info/accessories/svp100.htm καποτε!
Μετα ηρθαν τα DAT και το θεμα τελειωσε εκει!
(ενα TEAK V-κατι εχω - δεν ξερω γιατι - και "σαπιζει" στην αποθηκη)

Εγω εχω το καταπληκτικο AKAI GX 95 II μοντελο γυρω στα 90 νομιζω αγορασμενο απο ΕΒΑΥ πριν 2 χρονια ........

και θελω να αγορασω το καταπληκτικο ΟΝΚΥΟ 2900 το οποιο ειναι χαρμα οφθαλμων και Ωτων !

Σε τι τιμη το ειχες αγορασει (αν επιτρεπεται), Βαγγελη, το ΑΚΑΙ?
Σε τι τιμη παιζει τωρα αυτο, καθως και τα παραπλησια GX-75mkII & GX-65mkII?

Υπηρχε και αυτο http://www.vintagetechnics.info/accessories/svp100.htm καποτε!
Μετα ηρθαν τα DAT και το θεμα τελειωσε εκει!
(ενα TEAK V-κατι εχω - δεν ξερω γιατι - και "σαπιζει" στην αποθηκη)

Κάποτε προσπάθησε να "παίξει" και το Elcaset της Sony με μεγαλύτερη κασέτα, φαρδύτερη ταινία και μεγαλύτερη ταχύτητα από το 1 7/8 ips της κλασικής compact cassette. Παρόλες τις ανώτερες προδιαγραφές του όχι μόνο δεν κατάφερε να εκτοπίσει την γνωστή μας κασέτα αλλά ούτε καν να πάρει έστω και ένα μικρό μερίδιο της αγοράς...

http://home.iae.nl/users/pb0aia/cm/elcaset/index.html

http://indiscriminate.tripod.com/audio/elcaset/default.htm

http://www.audioscope.net/sony-elcaset-el-p-1077.html

dat...
ακόμα και σήμερα το παλιό το δικό μου παίζει υπέροχα

Βασικά θέλω να αποφύγω οτιδήποτε ψηφιακό!
Όχι ότι έχω κάτι με τα ψηφιακά.
Απεναντίας.
Αλλά πλέον τα βαρέθηκα!
Έπηξα στα ντακ, μακ, δειγματοληψίες, νονός καλώδια, σκληροί, φλασάκια και ένα σωρό σκατουλάκια.
Νισάφι.
Θέλω να ξαναγυρίσω στην αναλογική φύση!

Το βίντεο έβαλα να το δοκιμάσω.
Αλλά αντί γι' αυτό έβλεπα παλιές βιντεοκασσέτες των παιδιών.
Έβρισα μετά τα παλιομηχανήματα... και πήγα προτού κοιμηθώ να σκεφτώ τα χρόνια που φεύγουν.

Εχω αυτο: AKAI Gx-F35

Aρκετα καλο για την ηλικια του.
Και ακουω αρκετα συχνα.

Last edited:
Ειναι το AKAI GX-F35 .
(Προσπαθω να το γραψω στο ιδιο μηνυμα και δεν γινεται . Κολλαει. Ας τα συγχωνευσει καποιος)

Re: Απάντηση: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε ένα καλό κασσετόφωνο?

Οσα ΑΚΑΙ είχαν μπροστά στο μοντέλο τους το GX ή το GXC ήταν από την καλή σειρά!

Σωστος. Και το δικο μου κασσετοφωνο (φωτο εβαλα νωριτερα αλλα δε φαινεται ο τυπος) αν και ...'ξαπλωτο'... ειναι το GXC-310D και γραφει ''glass & x'tal ferrite head'' πραγμα που σημαινει οτι για μια ζωη οι κεφαλες του δεν θα παθουν απολυτως τιποτα...με σωστη χρηση βεβαια.-bye-

Εγω πάντως αγόρασα ένα Nakamichi (δικέφαλο, δεν είχα λεφτά για περισσότερα) έξι μήνες πριν κλείσει η εταιρία! Αν και χρησιμοποιείται σπάνια πια, αφού πέρα από 4-5 κασέτες που αρέσουν στον πατέρα μου και τις ακούει στο αυτοκίνητο οι άλλες έχουν αποθηκευτεί στη σοφίτα. Ελπίζω να μην έχουν καταστραφεί ανεπανόρθωτα...

Αυτο το σπανια ειναι που χαλαει τη ... σουπα. Αν θες να ειναι ακμαιο πρεπει να το βαζεις να παιζει συχνα (ας πουμε 1-2 κασσετες τη βδομαδα κι ας μην τις ακους εσυ) γιατι σιγουρα θα κολλησει και ειναι αμαρτια.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε ένα καλό κασσετόφωνο?

Σωστος. Και το δικο μου κασσετοφωνο (φωτο εβαλα νωριτερα αλλα δε φαινεται ο τυπος) αν και ...'ξαπλωτο'... ειναι το GXC-310D και γραφει ''glass & x'tal ferrite head'' πραγμα που σημαινει οτι για μια ζωη οι κεφαλες του δεν θα παθουν απολυτως τιποτα...με σωστη χρηση βεβαια.-bye-

Ναι αυτό σήμαινε το GX: Glass & X'tal ferrite heads.
Οι κεφαλές στα καλά αυτά ΑΚΑΙ ήταν καλυμμένες με κρύσταλλο (γυαλί) έτσι ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή με την ταινία και φθείρονται. Αυτό είχε και ένα δεύτερο πλεονέκτημα: Η μειωμένη τριβή που υπήρχε λόγω του κρυστάλλου προκαλούσε και μικρότερη φθορά στις κασέτες και δεν αποκολλούνταν σε τόσο μεγάλο βαθμό τα οξείδια του σιδήρου. Γι αυτό και δεν χρειάζονταν τόσο συχνό καθάρισμα αυτές οι κεφαλές σε σχέση με τις κοινές των άλλων κασετοφώνων.

Αυτό βέβαια ήταν πατέντα της ΑΚΑΙ και κανείς άλλος δεν μπορούσε να τη χρησιμοποιείσει. Ουσιαστικά οι GX κεφαλές είναι αθάνατες, δεν φθείρονται και δεν χαλάνε όσα χρόνια και όσα χιλιόμετρα ταινίας κι αν περάσουν από πάνω τους.

Εγώ έχω αυτό το Pioneer αλλα μετά από ένα διάστημα αχρηστίας, αρνείται να γυρίσει τις κασσετες. Παίζει μια χαρά, όμως δεν γυρνάει ουτε rew ούτε ffw, πιθανώς κάποιος ιμάντας να πέθανε αλλά δεν έχω την κατάλληλη εμπειρία για να το ανοίξω.
Πάντως στην αποθήκη δεν πάει! ακόμη και σε αχρηστία θα το κρατήσω βιτρίνα είναι σκέτο κουκλι, άλλη αισθητική....

http://www.thevintageknob.org/PIONEER/CTF1000/CTF1000.html

Απάντηση: Re: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε ένα καλό κασσετόφωνο?

Εγώ έχω αυτό το Pioneer αλλα μετά από ένα διάστημα αχρηστίας, αρνείται να γυρίσει τις κασσετες. Παίζει μια χαρά, όμως δεν γυρνάει ουτε rew ούτε ffw, πιθανώς κάποιος ιμάντας να πέθανε αλλά δεν έχω την κατάλληλη εμπειρία για να το ανοίξω.
Πάντως στην αποθήκη δεν πάει! ακόμη και σε αχρηστία θα το κρατήσω βιτρίνα είναι σκέτο κουκλι, άλλη αισθητική....

http://www.thevintageknob.org/PIONEER/CTF1000/CTF1000.html

Καταπληκτικό!!!!

Εννοείται ότι δεν πάει στην αποθήκη τέτοιο μηχάνημα. Πάντως δεν είναι δύσκολο να βρεις κάποιον να σού αλλάξει ιμάντες. Δεν είναι καμμιά σοβαρή βλάβη. Ολα το παθαίνουν μετά από αρκετά χρόνια...

αν και δεν εχω (πλέον) κασετοφωνο, εχω αυτό το teac αρκετα χρονια τωρα και μπορω να πω οτι παιζει απίθανα.

Attachments

• PB200028.JPG
    PB200028.JPG
    153 KB · Views: 63
Τελικά έκανα την δοκιμή με το βίντεο.
Με πολύ δυσκολία διακρίνεις διαφορές από το σιντί.
Δύσκολα...
Θα επανέλθω όμως γιατί δεν θέλω να γράφω βιαστικά συμπεράσματα.
Θα ρίξω και μερικά βινύλια στο βίντεο.

Παρεπιπτόντως το βίντεο διατείνεται πως στον ήχο έχει απόκριση 20-20000 χέρτζ...
Και S/Ν 90dB.

Έβαλα και στο ΤΕAC μου μιά μετάλλου (που είχα κενή) για σύγκριση.
Γράφαν ταυτόχρονα.
Το TEAC εντάξει δεν είναι κορυφή σαν μηχάνημα (όπως και το βίντεο αντίστοιχα).
Δυστυχώς το κασσετόφωνο δεν έχει καμία τύχη.
Όχι ότι έπαιξε χάλια αλλά το καταλάβαινες αμέσως το κακόμοιρο στα δυναμικά...

Τόσο παράξενο σου φαίνεται; Στη μία περίπτωση έχεις ταινία μετάλλου με ταχύτητα 4,8 cm/s ενώ στην άλλη ταινία χρωμίου μεν, με ταχύτητα 420 cm/s δε.

Τα μόνα ελατώματα που είχαν τα VHS/SVHS όσον αφορά τον ήχο, ήταν οι δυνατότητες editing που περιορίζονταν σε διαστήματα των 20 msec στις PAL συσκευές και ένα γαργάρισμα που παρεμβάλλονταν στις φτηνές συσκευές στα χαμηλά περάσματα από την περιστρεφόμενη κεφαλή...

Εμένα δεν μου φάινεται τίποτα παράξενο...
Απλώς γράφω...

Πάντως το βίντεο λέει ότι τρέχει στην SP με 22,39 mm/sec.
Aλλά είναι η ελληνική μετάφραση του manual...
Bέβαια κάπου θυμάμαι πως διαβάζει και γράφει κυμματοειδώς σε όλο το πλάτος της ταινίας αλλά δεν είμαι και σίγουρος.
Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας πιθανόν να αυξάνονται τα mm.
Ίσως και σύ ήθελες να γράψεις για mm και όχι για cm.
Απ' ότι θυμάμαι απ' τα νιάτα μου πέραν της ταχύτητας πάιζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο και το πλάτος της ταινίας.
Σε σύγκριση τα κασσετόφωνα είχαν αστείο πλάτος...

Το οpen reel που είχα ήταν μεσαίο μοντέλο και έγραφε μέχρι 9,5 ίντσες στο sec.
Και μέχρι στιγμής δεν βλέπω να έχω ήχο open reel... ο οπόιος παρεπιπτόντως δεν ξεχνιέται...
Ήταν απο τις περιπτώσεις που το αντίγραφο ήταν καλύτερο από το πρωτότυπο (είτε βινύλιο, είτε σιντί).
Το θέμα είναι πως βιντοκασσέτες βρίσκουμε ακόμα.
Τα cdrs χαλάνε...
Οι σκληροί χαλάνε...
Και όλα μαζί την ψηφιακίλα τους θα περάσουν χρόνια για να την αποβάλλουν.-

Last edited:
Το κακό είναι ότι και οι ταινία χαλάει, δυστυχώς!!!!
Κατά τα άλλα τα καλής ποιότητας VHS ή SVHS HI-FI και τα
Open reel, θεωρούνται ακόμα κορυφαίες λύσεις δημιουργίας αντιγράφων
ποιότητας.
9.5Ips, δεν υπάρχει σαν ταχύτητα, μάλλον εννοείς 7.5Ips!

Ναι, τα 23,39mm/s είναι το σωστό νούμερο και αυτή είναι η γραμμική ταχύτητα της ταινίας της κασσέτας VHS/SVHS σε SP mode.

Όμως η κεφαλή του βίντεο είναι περιστρεφόμενη υπό γωνία και αφήνει 50 ίχνη των 8,4 cm σε κάθε δευτερόλεπτο που περνάει πάνω στην ταινία. Για κάνε τον υπολογισμό... :D

To πλάτος της ταινίας παίζει κυρίως ρόλο στον αριθμό των καναλιών στα μαγνητόφωνα ανοιχτής ταινίας. Άλλοι παραγοντες, πιο βασικοί, που επηρεάζουν την ποιότητα, είναι η πυκνότητα της ταινίας σε μαγνητικό υλικό, η ταχύτητα, το μέγεθος της κεφαλής και τα ηλεκτρονικά αναλογικά στάδια του μαγνητοφώνου (εδώ έπασχαν επίσης τα VHS/SVHS)...