POWER DVD 9 (ULTRA)+ATI Catalyst 9.12 Hotfix - Ρύθμιση Brightness/Contrast

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
30,246
Αθήνα
Κάρτα γραφικών η ΑΤΙ 5750.
Δυστυχώς όμως τα ρυθμιστικά Brightness και Contrast είναι ανενεργά, δεν μπορώ να τα πειράξω.
Εδώ τι κάνουμε μάστορα;
 
Υποθέτω ότι εννοείς τα ρυθμιστικά του PDVD.

Έτσι κι αλλιώς, σε καμία περίπτωση δεν ασχολείσαι (πλέον) με αυτά.

Η καλύτερη και ''καθαρότερη'' λύση είναι από τους ATI Catalyst.

Τα γνώστα: Τσιμπας λίγο Br / Co για να ''ξεμπλοκάρει'' το Below Black / Above White.

Σωνεις και ενα profile αν θες (παντα από το CCC) και είσαι τζετ.

Αυτα, αν δεν εχει αλλαξει κατι τους τελευταίους μήνες που έχω εγκαταλείψει το (άθλιο) PDVD.
 
spcav έχεις βρεί πως οι catalyst δείχνουν overlay video σε δύο οθόνες ταυτόχρονα; έχω φάει τον κόσμο και μόνο στην primary έχω video (η άλλη black). Thanks και συγνώμη για το άσχετο
 
Re: Απάντηση: POWER DVD 9 (ULTRA)+ATI Catalyst 9.12 Hotfix - Ρύθμιση Brightness/Cont

Χθές που δοκίμασα από το CCC είδα οτι μεταβαλόταν μόνο το desktop.
Καποια στιγμη μου το ειχε κανει και εμενα.

Ξανατσεκαρε, κοιτα μηπως εχεις κανα clone mode, βαλε παλιότερους driver (πχ τους ''απλούς'' 9.12).

Γενικως ''παιξε'' λίγο, λογικα θα ''ξεκολλησει'' καποια στιγμη.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: POWER DVD 9 (ULTRA)+ATI Catalyst 9.12 Hotfix - Ρύθμιση Brigh

Καποια στιγμη μου το ειχε κανει και εμενα.

Ξανατσεκαρε, κοιτα μηπως εχεις κανα clone mode, βαλε παλιότερους driver (πχ τους ''απλούς'' 9.12).

Γενικως ''παιξε'' λίγο, λογικα θα ''ξεκολλησει'' καποια στιγμη.


Κατάλαβα....
icon9.gif


Σιγά-σιγά πάω πρός την πλευρά του Τάσου... Τα PC-ιά είναι μόνο για αποθήκευση και κανένα Mux-άρισμα... Όταν κλείσουν μια βδομάδα απροβλημάτιστης λειτουργίας ανοίγουμε σαμπάνιες!!! :grinning-smiley-043


(Clone mode αποκλείεται γιατί τώρα πλέον έχω μόνο μόα έξοδο, την HDMI).
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: POWER DVD 9 (ULTRA)+ATI Catalyst 9.12 Hotfix - Ρύθμιση B

Όταν κλείσουν μια βδομάδα απροβλημάτιστης λειτουργίας ανοίγουμε σαμπάνιες!!! :grinning-smiley-043

Χμμμμ… βδομάδα ....
να προτείνω απλά μια αναβάθμιση τώρα για τα Χριστούγεννα, που πιστεύω θα αρέσει σε όλους ;-)

21635.jpg
 
Σορυ για το οφτοπικ αλλα είπα να συμπληρώσω εδω μια και το θεμα ειναι εφάμιλλο. Είχα κανει και την ίδια απορία στο sticky thread του PDVD αλλά μάλλον δεν το παρακολουθεί κόσμος...
Έχει μήπως κανένας άποψη για το αν ειναι καλύτερο να ενεργοποιήσουμε το hardware acelleration (ATI avivo) ή να αφήσουμε το truetheater??.
Η κάρτα μου είναι sapphire 4850 με cpu core2duo E8400 σε catalyst 9.12
 
Απάντηση: Re: POWER DVD 9 (ULTRA)+ATI Catalyst 9.12 Hotfix - Ρύθμιση Brightness/Cont

Σορυ για το οφτοπικ αλλα είπα να συμπληρώσω εδω μια και το θεμα ειναι εφάμιλλο. Είχα κανει και την ίδια απορία στο sticky thread του PDVD αλλά μάλλον δεν το παρακολουθεί κόσμος...
Έχει μήπως κανένας άποψη για το αν ειναι καλύτερο να ενεργοποιήσουμε το hardware acelleration (ATI avivo) ή να αφήσουμε το truetheater??.
Η κάρτα μου είναι sapphire 4850 με cpu core2duo E8400 σε catalyst 9.12


Αυτό δεν το γνωρίζω αλλά νομίζω οτι μπορείς να το διαπιστώσεις και μόνος σου εύκολα.
Παίζεις μιά έτσι και μιά αλλιώς, παρατηρείς την εικόνα και που δουλεύει ο επεξεργαστής σου κι αποφασίζεις.
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: POWER DVD 9 (ULTRA)+ATI Catalyst 9.12 Hotfix - Ρύθμιση B

Σιγά-σιγά πάω πρός την πλευρά του Τάσου... Τα PC-ιά είναι μόνο για αποθήκευση και κανένα Mux-άρισμα... Όταν κλείσουν μια βδομάδα απροβλημάτιστης λειτουργίας ανοίγουμε σαμπάνιες!!! :grinning-smiley-043
Ελα ρε Μπαμπη τώρα, αφού τα ξέρεις.

Το HTPC το στείνεις και δεν το ''χαρχαλέυεις'' μετά (αφού δεν έχεις και λόγο - ειδικά πλέον που έχουν στρώσει τα θέματα με players κλπ).

Αν σε τρώνε τα οπισθιά σου, να είσαι ετοιμος για περιπετειες (οι οποίες πάντα όμως, εάν ξερεις και ψάχνεις, έχουν λύση).

Δοκίμασε τους 9.12 τους απλούς καταρχην και βλέπουμε.

Τα Χριστούγεννα λογικά θα αξιωθώ κι εγω να στησω τις 5870 στο main PC οπου και θα βάλω από περιέργεια το PDVD 9 οπότε θα σου πω και απο 1ο χερι τι παίζει.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: POWER DVD 9 (ULTRA)+ATI Catalyst 9.12 Hotfix -

Ελα ρε Μπαμπη τώρα, αφού τα ξέρεις.

Το HTPC το στείνεις και δεν το ''χαρχαλέυεις'' μετά (αφού δεν έχεις και λόγο - ειδικά πλέον που έχουν στρώσει τα θέματα με players κλπ).

Μα αυτό είναι το θέμα... Οτι χαρχαλεύεται μόνο του. Τη μιά παίζει μιά χαρα και την άλλη τρείς τρομάρες.
Όλους τους ακούω συνεχώς να ασχολούνται με drivers με update με format με κάρτες γραφικών με κάρτες ήχου... με της Παναγίας τα μάτια.
Κι όταν τους ρωτάς αν έχουν πρόβλημα με το HTPC η απάντηση κλασσική:
- Εγώ; Ποτέ. :silly:

Άστο, θ´ανοίξουμε μεγάλη κουβέντα... Πάω ολοταχώς πρός Τάσο... Απλά περιμένω το κατάλληλο multi-player. -bye-
 
Μπάμπη, δοκίμασες ποτέ σου Nvidia? Προσωπικά έχω καταλήξει να τις προτιμώ. Τα levels τους είναι μια χαρά και τα φίλτρα επίσης. Προσωπικά όντας φαν της οξύτητας, δουλεύουν απροβλημάτιστα με edge enhancement στο 100% και δίνουν πολύ καλή εικόνα με εξαίρεση κάποιες φορές στα χρώματα που μπορεί να παρουσιάσουν κάποια προβληματάκια. Αντιθέτως το edge enhancement των ATI είναι για κλάματα και δεν πάει πάνω από 30-35% η δε εικόνα τους overall είναι υποδεέστερη από της Nvidia. Παλαιότερα, με τις 9600 και Χ1000 βλέπαμε καλύτερα.
 
Φίλιππε, αρκετά πιό παλιά είχα δοκιμάσει να παίξω με nVidia αλλά δεν μου έκατσε. Τότε όλος ο κόσμος στα HTPC χρησιμοποιούσε ΑΤΙ.
Έκτοτε δεν ξαναδοκίμασα, αν και ακούω αρκετούς που έχουν αλλάξει στρατόπεδο. Η δύναμη της συνήθειας βλέπεις.
Βέβαια εγώ edge enhancement δεν χρησιμοποιώ ποτέ, κι αν συνυπολογίσω κι αυτό που λές για το χρώμα, που το θεωρώ σοβαρό, μάλλον με βλέπω να παραμένω σε ΑΤΙ.
 
Μπάμπη εγώ επιμένω πως αν δεις πως βλέπω, θα το ξανασκεφτείς.

Στον 800άρη μου στο σαλόνι, έπαιζα με παλιά Nvidia 7600GT, από τις πρώτες με HDMI. Η εικόνα ήταν καλή αλλά έκανε κόλπα με την φωτεινότητα και δεν υποστήριζε HDAudio από την HDMI παρά ως passthrough από την κάρτα ήχου. Τσίμπησα ATI 4550 με 50 πριν κανα χρόνο αλλά παρά τον ενθουσιασμό μου για HD decoding και full HD audio στην HDMI, η εικόνα δεν μου κάθησε ποτέ. Μια αισθητή θαμπάδα και αστάθεια στα περιγράμματα παρά την ομολογουμένως καλή συμπεριφορά στα χρώματα όπως είπα. Επαναλαμβάνω πως έβλεπα καλύτερα με μια παλιά ΑΤΙ σειρά 9600.

Στην Σαντορίνη όπου μοιράζω τον χρόνο μου, πήρα ένα Asrock ION με 300 ευρώπουλα και βλέπω Live TV με streaming από Dreambox σε μια Samsung 8000 46". Η εικόνα του Purevideo σε συνδυασμό με τα 200Hz της Samsung, βγάζει μαγεία. Τόσο το SD που κατά κανόνα παρακολουθώ όσο και τα HD Clips που έπαιξα, είναι super. Τα χρώματα δεν είναι κακά, λίγο άτονα και τα έφερα από την τηλεόραση. Ίσως φταίει το IOΝ που είναι all in one με ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος (ανεπάρκεια οδήγησης; ). Θα ήθελα να δω, πως θα αποδώσει ένα PCάκι με μια καλή σύγχρονη Nvidia.

Επισημαίνω πάλι την άριστη συμπεριφορά σε levels
 
Last edited:
Τελικά μάλλον θα δοκιμάσω να ξαναγυρίσω στους 9.11
Χθές το βράδυ πάλευα μέχρι τις 3 το πρωί κι άκρη δεν έβγαλα. Έφτιαξα το Brightness/Contrast από το CCC αλλά δεν με βόλευε γιατί δεν μπορώ να σώσω αυτές τις ρυθμίσεις σε ένα profile ώστε να μην επειρεάζει και τους άλλους players όπως πχ ο MPC-HC. Οι τιμές παρέμεναν ίδιες σε όλα τα profiles.
Το χειρότερο όμως δεν ήταν αυτό, το χειρότερο ήταν το bug που είχε χρώμα. Ειδικά σε σκοτεινές σκηνές γινόταν μύλος.
Όταν άλλαζα την επιλογή από YCbCr 4:4:4 σε 4:4:4 RGB Full βελτιωνόταν πολύ τα πράγματα αλλά και πάλι υπήρχε πρόβλημα.
Ξαναβάζω τους 9.11 και βλέπουμε...
 
έπαιζα με παλιά Nvidia 7600GT, από τις πρώτες με HDMI. Η εικόνα ήταν καλή αλλά έκανε κόλπα με την φωτεινότητα
κόλπα = ;

και δεν υποστήριζε HDAudio από την HDMI παρά ως passthrough από την κάρτα ήχου.
τι εννοεις; οι μονες καρτες ηχου που το κανουν αυτο ειναι οι Asus και Auzentech (και φυσικα προσφατα οι ΑΤΙ 5ΧΧΧΧ)

παρά τον ενθουσιασμό μου για HD decoding
δεν νομιζω να περιμενες το uvd να σου κανει κατι στην ποιοτητα (περαν του χαμηλοτερου cpu util - εκτος αν μπηκες στο τριπακι να αρχισεις να παιζεις με ''επικινδυνα'' πραγματα οπως dynamic black κλπ)

full HD audio στην HDMI
Με τα players που ειχαμε και εχουμε αυτο ποτε δεν ηταν εφικτο (με εξαιρεση ισως μια παλια συγκεκριμενη εκδοση του ΤΜΤ 2). Αλλα (pdvd) απλως ποτε δεν εκαναν hd decoding και αλλα εκαναν downsampling. Εννοειται βεβαια οτι για bitstream ουτε λογος.

η εικόνα δεν μου κάθησε ποτέ.
Εχω την εντυπωση οτι κρινεις πολυ υποκειμενικα (σε βαθμο ''audiophile'' / hiendα θα ελεγα :p)

Μια αισθητή θαμπάδα
Δεν τιθεται κανενα τετοιο θεμα (το λεω εχοντας δοκιμασεις όλες τις ΑΤΙ των τελευταιων 3 ετων και παντα παρεα με τους καλυτερους προβολεις και αντιστοιχα ''ματια'')

και αστάθεια στα περιγράμματα
Αν αναφερεσαι σε αυτο (που δεν νομιζω) εχω κανει σχετικο θεμα πολυ παλια: Με ενεργοποιημενο το HA, σε παλιες καρτες της ΑΤΙ (1ΧΧΧ) - οπου πρακτικα δεν ειχαμε HA (οχι UVD) υπηρχε ενα τετοιο θεμα αλλα πολυ ανεπαισθητο και σε πολυ λιγες σκηνες (να φανταστεις σχεδον κανεις δεν το ειχε παρατηρησει). Σε καθε περιπτωση δεν υφισταται εδω και 2 περιπου χρονια.

Η εικόνα του Purevideo σε συνδυασμό με τα 200Hz της Samsung, βγάζει μαγεία. Τόσο το SD που κατά κανόνα παρακολουθώ
Imho, αν θελουμε να συκρινουμε πραγματικα, καλο ειναι να το κανουμε με πηγη BluRay και χωρις να βαζουμε στην εξισωση ''μπλιμπλικια'' οπως 200 Hz κλπ.

Τα χρώματα δεν είναι κακά, λίγο άτονα και τα έφερα από την τηλεόραση. Ίσως φταίει το IOΝ που είναι all in one με ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος (ανεπάρκεια οδήγησης; ). Θα ήθελα να δω, πως θα αποδώσει ένα PCάκι με μια καλή σύγχρονη Nvidia.
Μην περιμενεις διαφορα στα χρωματα απο πιο ''δυνατο'' τσιπ. Ειναι απλως θεμα οδηγων και τιποτα παραπανω (μου θυμιζει θειικες ατακες του Hitech ''η ΑΤΙ 2400 δεν εχει τα ''γκαζια'' για 1080 - πάρτε μεγαλυτερη (και καλης μαρκας - οχι ''noname'').

Γενικως, στα PC τα πραγματα ειναι ''απολυτα''. Δεν εχει ''ημιμετρα''. Το θεμα του χρωματος ειναι γενικως παντα ''ασταθμητος'' παραγοντας ο οποίος, αν θελεις να εισαι ΟΚ βασει προτυπων και οχι ''ματιου'' (αυτο μου αρεσει - αυτο οχι), χρηζει ρυθμισης. Ολα τα αλλα ή ειναι ή δεν είναι.

Το προβλημα με τα PC ειναι ότι πρεπει να εχεις δει ενα σωστα στημενο και να εχεις σχετικα εμπειρο ματι (και οχι πχ να ενθουσιαζεται απο τα πιο θερμα χρωματα ή την video κινηση μιας καρτας) για να μπορεσεις να κρινεις σωστα και να μην καταληξεις σε βιαστικα ή / και εσφαλμενα συμπερασματα.
 
Re: Απάντηση: POWER DVD 9 (ULTRA)+ATI Catalyst 9.12 Hotfix - Ρύθμιση Brightness/Cont

Τελικά μάλλον θα δοκιμάσω να ξαναγυρίσω στους 9.11
Χθές το βράδυ πάλευα μέχρι τις 3 το πρωί κι άκρη δεν έβγαλα. Έφτιαξα το Brightness/Contrast από το CCC αλλά δεν με βόλευε γιατί δεν μπορώ να σώσω αυτές τις ρυθμίσεις σε ένα profile ώστε να μην επειρεάζει και τους άλλους players όπως πχ ο MPC-HC. Οι τιμές παρέμεναν ίδιες σε όλα τα profiles.
Το χειρότερο όμως δεν ήταν αυτό, το χειρότερο ήταν το bug που είχε χρώμα. Ειδικά σε σκοτεινές σκηνές γινόταν μύλος.
Όταν άλλαζα την επιλογή από YCbCr 4:4:4 σε 4:4:4 RGB Full βελτιωνόταν πολύ τα πράγματα αλλά και πάλι υπήρχε πρόβλημα.
Ξαναβάζω τους 9.11 και βλέπουμε...
Μαλιστα, τωρα καταφερες να ρυθμισεις Br/Co (αληθεια τι αλλαξε και τωρα σου αλλαζει και την εικονα στο player και οχι μονο στο dekstop; ) αλλα δεν στο σωνει στα profiles;

Δεν παιζει αυτο ρε Μπαμπη - μια χαρα τα σωνει στα profiles - το εχω δοκιμασει.

Μην παιζεις με YCbCr κλπ. Αστο σε RGB (νομιζω ότι απλως κανει μια ακόμα μετατροπη εσωτερικα ανευ λόγου).

Γενικως, μου φαινεται οτι χανεις πλεον την μπαλα :p Φερε τον Δημητρακουδη να το ρυθμισετε παρεα (εγω θα σου πεσω πολυ ακριβός :p) να τελειωνουμε :p
 
Το χειρότερο όμως δεν ήταν αυτό, το χειρότερο ήταν το bug που είχε χρώμα. Ειδικά σε σκοτεινές σκηνές γινόταν μύλος.
Όταν άλλαζα την επιλογή από YCbCr 4:4:4 σε 4:4:4 RGB Full βελτιωνόταν πολύ τα πράγματα αλλά και πάλι υπήρχε πρόβλημα.
Ξαναβάζω τους 9.11 και βλέπουμε...

Άκυρον αυτό.
Τελικά έφταιγε η KURO. Γιά κάποιο λόγο δεν κλείδωνε σωστά σε όλα τα modes εκτός του OPTIMUM. Και για τον ίδιο - ανεξήγητο -λόγο επανήλθε μόνη της.
Αυτό το διαπίστωσα όταν άνοιξα τον προβολέα και είδα οτι ήταν όλα ΟΚ αλλά η τηλεόραση έκανε τα δικά της.
 
κόλπα = ;

Πχ. όταν άνοιχα τον browser που καταλάμβανε μεγάλο μέρος της οθόνης με λευκό, τότε λευκό = ροζ

τι εννοεις; οι μονες καρτες ηχου που το κανουν αυτο ειναι οι Asus και Auzentech (και φυσικα προσφατα οι ΑΤΙ 5ΧΧΧΧ)

Εννοώ ότι είχε ενσωματωμένο καλώδιο coax SPDIF που συνδεόταν στο SPDIF της κάρτας ήχου και έστελνε μέχρι DD και DTS από την HDMI

δεν νομιζω να περιμενες το uvd να σου κανει κατι στην ποιοτητα (περαν του χαμηλοτερου cpu util - εκτος αν μπηκες στο τριπακι να αρχισεις να παιζεις με ''επικινδυνα'' πραγματα οπως dynamic black κλπ)

H ATI άλλα υποστηρίζει:

"...Get high quality video playback with advanced de-interlacing, color vibrancy enhancement, dynamic contrast and built-in DVD up-conversion to HD resolution and beyond.2 Boost the quality of video captured by your Media PC and PVR with advanced 3D comb filtering and automatic gain control."

Με τα players που ειχαμε και εχουμε αυτο ποτε δεν ηταν εφικτο (με εξαιρεση ισως μια παλια συγκεκριμενη εκδοση του ΤΜΤ 2). Αλλα (pdvd) απλως ποτε δεν εκαναν hd decoding και αλλα εκαναν downsampling. Εννοειται βεβαια οτι για bitstream ουτε λογος.

Μιλώ για 7.1 linear PCM

Εχω την εντυπωση οτι κρινεις πολυ υποκειμενικα (σε βαθμο ''audiophile'' / hiendα θα ελεγα :p)

Το έχω γυμνάσει αρκετά το μάτι μου και αυτά που βλέπω είναι εμφανή και σε αγύμναστα μάτια. Μήπως βλέπω λάθος;*

Μην περιμενεις διαφορα στα χρωματα απο πιο ''δυνατο'' τσιπ. Ειναι απλως θεμα οδηγων και τιποτα παραπανω (μου θυμιζει θειικες ατακες του Hitech ''η ΑΤΙ 2400 δεν εχει τα ''γκαζια'' για 1080 - πάρτε μεγαλυτερη (και καλης μαρκας - οχι ''noname'').

Μιλώντας για ανεπάρκεια οδήγησης, εννοώ την τροφοδοσία και τίποτε παραπάνω. Το ΙΟΝ έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση άρα και ρεύμα στην είσοδο. Όλοι γνωρίζουν την επίδραση σωστής τροφοδοσίας στα κυκλώματα (και πολύ περισσότερο στον ήχο)

Γενικως, στα PC τα πραγματα ειναι ''απολυτα''. Δεν εχει ''ημιμετρα''. Το θεμα του χρωματος ειναι γενικως παντα ''ασταθμητος'' παραγοντας ο οποίος, αν θελεις να εισαι ΟΚ βασει προτυπων και οχι ''ματιου'' (αυτο μου αρεσει - αυτο οχι), χρηζει ρυθμισης. Ολα τα αλλα ή ειναι ή δεν είναι.

Το προβλημα με τα PC ειναι ότι πρεπει να εχεις δει ενα σωστα στημενο και να εχεις σχετικα εμπειρο ματι (και οχι πχ να ενθουσιαζεται απο τα πιο θερμα χρωματα ή την video κινηση μιας καρτας) για να μπορεσεις να κρινεις σωστα και να μην καταληξεις σε βιαστικα ή / και εσφαλμενα συμπερασματα.

Είμαι φαν του grayscale Calibration και στο σπίτι μου ο Καστρουνής έχει κάνει υπερωρίες. Δεν βλέπω "κουκουρούκου"

Μέχρι και Spyder 3 έχω πάρει αλλά προς το παρόν δεν κάνω παρά πειραματισμούς γιατί μάλλον βιάστηκα. Διάβασα πως 1 στα 3 είναι σωστά και χρειάζονται περαιτέρω calibration. 'Επρεπε να το παράγγελνα από CurtPalme.com που τα στέλνει πειραγμένα.


* Τώρα που σκάλισα την μνήμη μου, συνειδητοποίησα πως η θαμπάδα και τα λοιπά στις ΑΤΙ, προέκυψε με την μετάβαση στα Vista και Win 7.

Μήπως βλέπεις με XP?