Που πάει η Ε.Ε.;;;

Η έξοδος από το ευρώ θα κοστίσει 45.000 ευρώ σε κάθε ιρλανδική οικογένεια



Σε 40-50% του ΑΕΠ το κόστος εξόδου από το ευρώ για τις χώρες-αποστάτες

Το κόστος για κάθε οικογένεια σε περίπτωση που η Ιρλανδία εγκαταλείψει το ευρώ μπορεί να ανέλθει σε 45.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της γιγαντιαίας επενδυτικής τράπεζας UBS για τους πελάτες της.

Η απειλή διάλυσης του ευρώ κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Οικονομικών του Γιαν Κις Ντε Τζάγγερ έριξαν μία 'βόμβα' ισχυριζόμενοι πως οι χώρες που συστηματικά παραβαίνουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να εκδιώχνονται από το κοινό νόμισμα.

Με την Ελλάδα να μην έχει διασφαλίσει το νέο πακέτο διάσωσης, οι πιθανότητες εξόδου της από το ευρώ έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες και οι αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία που είναι οι άλλες δύο υπό διάσωση προβληματικές οικονομίες και αποτελούν στόχο των κερδοσκόπων. Η επίδραση ντόμινο θα προκαλέσει κερδοσκοπικές πιέσεις και για Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία.

"Εκτιμούμε πως η έξοδος μίας αδύναμης χώρας από το ευρώ θα επιφέρει ένα κόστος μεταξύ 9.500 και 11.500 ευρώ ανά άτομο στους πολίτες της στη διάρκεια του πρώτου έτους και 3.000 ως 4.000 ευρώ ανά άτομο τα επόμενα χρόνια" αναφέρει η έκθεση της UBS. "Αυτό ισοδυναμεί με 40-50% του ΑΕΠ το πρώτο έτος". Αναφέρεται πως το ΑΕΠ της Ιρλανδίας ξεπερνά ελαφρά τα 150 δισ. ευρώ φέτος. "Το κόστος για μία χώρα που φεύγει από το ευρώ είναι σημαντικό, καθώς οι συνέπειες περιλαμβάνουν τη χρεοκοπία του κράτους, τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και τη κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου" σύμφωνα με την UBS.

H έννοια της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ με επιστροφή στο νόμισμά της - το ιρλανδικό πουντ για παράδειγμα - το οποίο και θα υποτιμήσει, διαγράφεται από τους οικονομολόγους της UBS. "H έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να γίνει με μία μικρή υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος. Η ιδέα μιας νομισματικής υποτίμησης 10-20% αποτελεί καθαρή φαντασία. Για ποιο λόγο μία χώρα να περάσει τέτοια τραυματική εμπειρία για μία τόσο μικρή προσαρμογή ;"

Η πρόταση εγκατάλειψης του ευρώ για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω νομισματικής υποτίμησης του νέου νομίσματος "είναι απίθανο να λειτουργήσει στην πραγματικότητα" σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η Ευρώπη θα επιβάλλει μαζικούς δασμούς ενάντια στις εξαγωγές της χώρας που αποστατεί. "Η ΕΕ σαφώς υπαινίσσεται σχετικά πάνω στο θέμα, λέγοντας πως εάν μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ θα υποστεί αντισταθμιστικά μέτρα έναντι οποιασδήποτε αδικαιολόγητης νομισματικής υποτίμησης" σύμφωνα με την UBS.

Όσον αφορά την πρόταση εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ και την αναβίωση του μάρκου, η έκθεση ισχυρίζεται πως πάλι θα υπάρξουν εταιρικές χρεοκοπίες, επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου. Επίσης εκτιμά πως θα κοστίσει σε κάθε Γερμανό 8.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 4.500 ευρώ ανά έτος τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, το κόστος μιας πλήρους διάσωσης της Ιρλανδίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας σε περίπτωση χρεοκοπίας μόλις που θα υπερβεί τα 1.000 ευρώ ανά Γερμανό σε μία εφάπαξ επιβάρυνση.


http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=309018
 
Μπροστά σε κάθε δημοσκόπηση


Σε τροχιά απόλυτης νίκης το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας

Ο Μαριάνο Ραχόι ετοιμάζεται για την πρωθυπουργία της Ισπανίας

Μαδρίτη, Ισπανία
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας αναμένεται να επικρατήσει των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Το 44,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σκοπεύει να ψηφίσει το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Μαριάνο Ραχόι, γεγονός που θα εξασφάλιζε στο Λαϊκό Κόμμα προβάδισμα 14,1% έναντι των Σοσιαλιστών, οι οποίοι θα οδηγηθούν στις εκλογές με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα.

Η δημοσκόπηση της εταιρίας Metroscopia, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας El Pais, έδειξε ότι ο Ρουμπαλκάμπα πλήττεται από την χαμηλή δημοτικότητα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο παρά τις προσπάθειες προσέγγισης κάποιων από τους παραδοσιακούς αριστερούς υποστηρικτές του κόμματος.

Το προβάδισμα των συντηρητικών θα εξασφαλίσει θεωρητικά στο κόμμα και απόλυτη πλειοψηφία, παρότι, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αριθμός των εδρών που θα λάβει ένα κόμμα είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια, επειδή δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για τον αριθμό των ψήφων ανά εκλογική περιφέρεια.

Κανένας από τους ηγέτες των δύο κυριότερων κομμάτων δεν είναι δημοφιλής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Μόνο το 22% από τους ερωτηθέντες απάντησε ότι ο Ραχόι τους εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη ή αρκετά μεγάλη, ενώ το ποσοστό αυτό για τον Ρουμπαλκάμπα ανέρχεται σε 19%.

Περίπου το 76% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται ή εμπιστεύεται λίγο τον ηγέτη των συντηρητικών ενώ το 79% είναι επιφυλακτικό απέναντι στον Ρουμπαλκάμπα.

Τον Ιούλιο ο Θαπατέρο εξήγγειλε πρόωρες εκλογές για τις 20 Νοεμβρίου.

Η δημοτικότητά του έχει πληγεί μετά την επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους."

Τελικά άμα είσαι μάλαξ υπήκοος ψηφοφόρος , αυτά κάνεις ........
 
Ο Θαπατέρο επίσης ως κάθαρμα τής Μέρκελ έσπευσε να βάλει στο σύνταγμα τής Ισπανιας καί τό οριο γιά το έλλειμμα...

Τωρα θάρθει ο αλλος....να τούς σώσει οριστικά...
 
Μόνο η ΕΚΤ συγκρατεί το ευρώ από διάλυση




ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)
W. Munchau


Οι δύο πραγματικές επιλογές για λύση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη συνάντησαν πλήρη αντίσταση την περασμένη εβδομάδα. Η πρώτη είναι το κοινό ομόλογο της ευρωζώνης. Η δεύτερη είναι η νομισματοποίηση του εθνικού χρέους (monetisation of national debt) μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σ.σ.: κίνηση που ουσιαστικά μεταφράζεται σε εκτύπωση χρήματος). Η κ. Angela Merkel απορρίπτει την πρώτη. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης απορρίπτουν τη δεύτερη.

Ο κ. Jürgen Stark, μέλος του ανώτατου συμβουλίου της ΕΚΤ, απέρριψε και τις δύο και παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όπως και άλλοι συντηρητικοί οικονομολόγοι, είναι υπέρμαχος μιας τρίτης λύσης, της προσαρμογής μέσω βαθιάς ύφεσης - την ταυτόχρονη απομόχλευση και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Ως υπέρμαχος των ομολόγων της ευρωζώνης, παραδέχομαι ότι οι προοπτικές των μέσων αυτών είναι δυσοίωνες μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που υπερασπίστηκε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων. Η απόφαση ακούστηκε ως πολύ καλή εξέλιξη, διαβάζοντας όμως αναλυτικά τις 29 σελίδες της, κατάλαβα ότι στην πραγματικότητα μόνο νίκη για την ευρωζώνη δεν ήταν. Αντιθέτως, αποκλείει κατηγορηματικάοποιοδήποτε άλλο μέσο, πέρα από όσα έχουν συμφωνηθεί. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς κάτι τέτοιο συνάδει με την επιβίωση της ευρωζώνης.
Η απόφαση είναι ατυχώς σαφής: Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχτεί μόνιμους μηχανισμούς - σε αντίθεση με το EFSF, το οποίο είναι προσωρινό- με βάση τα παρακάτω κριτήρια: αν περιλαμβάνει μόνιμες υποχρεώσεις απέναντι σε άλλη χώρα, αν αυτές οι υποχρεώσεις είναι πολύ μεγάλες ή δεν μπορούν να υπολογιστούν και αν οι ξένες κυβερνήσεις, μέσω των πραξεών τους, μπορούν να φέρουν εξόφληση εγγυήσεων.Προσωπικά, θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι ανοιχτή πρόσκληση για την κατάθεση νέας προσφυγής έναντι του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

Αν λοιπόν το ESM μόλις και μετά βίας ανταποκρίνεται στο γερμανικό Σύνταγμα, το ευρωομόλογο δεν έχει κανένα περιθώριο. Βέβαια, ευφυώς το δικαστήριο δεν αναφέρει τα ευρωομόλογα. Αναφέρεται σε υποχρεώσεις. Η Bundestag δεν απαγορεύεται να δώσει χρήματα στην Ελλάδα, όμως δεν μπορεί να δώσει ανάλογη εντολή σε τρίτο μέρος, όπως το EFSF ή το ESM, και οπωσδήποτε σε έναν υποθετικό οργανισμό διαχείρισης χρέους.

Τι θα γινόταν αν η Ε.Ε. αποφάσιζε εν τέλει να δημιουργήσει μία δημοσιονομική ένωση; Το συνταγματικό δικαστήριο έχει ήδη αποφασίσει επί της Συνθήκης της Λισαβόνας ότι ούτε αυτό είναι δυνατόν. Οπότε, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Όπως και να οργανωθεί ο μελλοντικός δημοσιονομικός χώρος στην ευρωζώνη, είτε θα είναι ανούσιος είτε θα προσκρούει στο γερμανικο Σύνταγμα.
Η κατάληξη είναι ότι η απόφαση αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα χρεοστασίου ενός ή αρκετών κρατών-μελών της ευρωζώνης. Αυτό είναι μια απλή επίπτωση του Κανόνα των Μεγάλων Αριθμών. Υπάρχουν πλέον τόσο πολλά εμπόδια που είναι πολύ πιθανό να συμβεί σε κάποιο σημείο ένα συστημικό ατύχημα. Ποιος πιστεύει πράγματι ότι η Bundestag, που με το ζόρι δέχτηκε το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, θα εγκρίνει και τρίτο; Ή ένα δεύτερο πορτογαλικό ή ιρλανδικό πακέτο; Ότι θα υπερψηφίσει να αρχίσει το EFSF να αγοράζει ομόλογα ή να κάνει επανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών; Ένα και μόνο "όχι" μπορεί να γίνει το έναυσμα για χρεοστάσιο. Και όταν γίνει αυτό, δεν θα υπάρχουν άλλα περιθώρια διπλωματίας.

Γι' αυτό η γερμανική απόφαση αφήνει τη μετά Stark ΕΚΤ μοναδικό παράγοντα αποτροπής της διάσπασης της ευρωζώνης. Όμως, κατά τη γνώμη μου, ούτε αυτός ο παράγοντας μπορεί πλέον να αποδώσει, άποψη που σκοπεύω να αναλύσω σε επόμενο άρθρο μου.


ΠΗΓΗ: FT.com

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/656873/ArticleFTgr.aspx
 
How the economic crisis turned lives upside down: five stories from Europe



Πηγή: France24

As Europe’s economic woes deepen amid talk of a double-dip recession, we asked our readers via Facebook, Twitter and email if they cared to share with us how the crisis has affected their lives. We received a deluge of responses. Some said they had been touched little if at all, while others described moments of hardship and struggle – jobs lost, loves lost, and futures rendered uncertain.

Here are five personal stories of how the economic crisis has changed the lives of individuals in Ireland, Spain, Italy, Portugal and Germany. If you’ve been affected by Europe’s deepening financial woes, please share your experience with us in the comment section below......

http://observers.france24.com/conte...side-down-five-stories-europeans-unemployment
 
Στην Πορτογαλία η τρόικα κάνει ό,τι έκανε παντού


ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ

Όλα δείχνουν ότι η ύφεση στην Πορτογαλία βαθαίνει. Πάγωμα μισθών και συντάξεων, περικοπές κοινωνικών δαπανών, μηδενικές προσλήψεις στο δημόσιο, λιτότητα.

Για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, μιλήσαμε με την συντρόφισσα Ζοάνα Μορτάγκουα, μέλος του πολιτικού γραφείου του Μπλόκο.

Τη συνέντευξη πήρε
ο Δημήτρης Γκιβίσης

http://www.epohi.gr/portal/diethni/10196-Στην-Πορτογαλία-η-τρόικα-κάνει-ό,τι-έκανε-παντού
 
From Arab Spring to Greek Autumn to European Winter

September 17, 2011

Source: Zero Hedge




Yesterday in Tunis:


Today in Greece - A man pours a flammable liquid on his body to set himself on fire outside a Piraeus bank branch in Thessaloniki in northern Greece September 16, 2011. The 55-year old man had entered the bank and asked for a renegotiation of his overdue loan payments on his home and business, according to police, which he could not pay, but was refused by the bank (Reuters).





Tomorrow in Europe:


?

 
Το ευρώ κλονίζει τη Μέρκελ

Γιώργος Δελαστίκ

Εικόνα πλήρους σύγχυσης και αταξίας επικρατεί πλέον στους κόλπους του κεντροδεξιού συνασπισμού τριών κομμάτων που κυβερνά τη Γερμανία με αφορμή το αν πρέπει ή όχι να βοηθά η Ευρωζώνη υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της. Το κύριο κόμμα αυτού του συνασπισμού, η δεξιά Χριστιανική Δημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, τάσσεται υπέρ της παροχής δανείων, έστω και με ολοένα σκληρότερους όρους και απαιτήσεις για εξωφρενικά μέτρα λιτότητας. Και στους κόλπους της CDU, πάντως, εμφανίζονται ήδη βουλευτές, λίγοι ακόμη, οι οποίοι τάσσονται δημοσίως υπέρ του να αφήνονται να χρεοκοπούν αβοήθητες και να πετάγονται εκτός Ευρωζώνης όσες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Το ακροδεξιό κόμμα της Βαυαρίας Χριστιανική Κοινωνική Ενωση (CSU) τάσσεται πλέον αναφανδόν υπέρ της χρεοκοπίας όσων κρατών της Ευρωζώνης δεν τα βγάζουν πέρα, με παράλληλη αποβολή τους από το ευρώ. Το προεδρείο του κόμματος μάλιστα ετοιμάζεται να περάσει σχετική απόφαση στο συνέδριο της CSU που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

Εκείνο, όμως, που προς μεγάλη έκπληξη όλων πρωτοστατεί στην εκστρατεία χρεοκοπίας και αποβολής από το ευρώ της Ελλάδας και όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες είναι το κεντρώο Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Ξαφνικά όλα τα στελέχη του έχουν "σκαρφαλώσει στα κάγκελα" και ουρλιάζουν κατά οποιασδήποτε βοήθειας προς τους εταίρους της Γερμανίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους Φιλίπ Ρέσλερ που είναι ταυτόχρονα αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας.

Εξήγηση για τη στάση τους υπάρχει. Το FDP το οποίο είχε πάρει το εκπληκτικό για τα μέτρα του ποσοστό του 14,6% στις βουλευτικές εκλογές του 2009, το υψηλότερο που είχε πάρει ποτέ στα 60 και πλέον χρόνια από την ίδρυσή του το 1949, βρίσκεται σε φάση δημοσκοπικής καταβαράθρωσης. Ορισμένες δημοσκοπήσεις μάλιστα το δείχνουν λίγο πάνω από το? 5%, που αποτελεί το όριο εισόδου ενός κόμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο!

Η ηγεσία του, λοιπόν, αποφάσισε να κάνει στροφή στον αντιευρωπαϊσμό μήπως και αυτό βοηθήσει στην ανάκαμψη της επιρροής του FDP. Δεν αποκλείεται καθόλου να πετύχει τον στόχο αυτόν καθώς η γερμανική κοινή γνώμη έχει πλέον ανεπανόρθωτα δηλητηριαστεί από την προπαγάνδα της κυβερνητικής Δεξιάς εναντίον της Ελλάδας και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και πιστεύει ότι όντως οι λαοί της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας είναι "τεμπέληδες" και "παράσιτα", που ζουν απομυζώντας το προϊόν των κόπων των Γερμανών και των άλλων Βορειοευρωπαίων.

Η πολιτική ουσία αυτής της ιστορίας είναι ότι η στάση του FDP και της βαυαρικής CSU εναντίον της γραμμής διάσωσης του ευρώ που ακολουθεί η Μέρκελ και η CDU των χριστιανοδημοκρατών απειλεί πλέον με διάσπαση (!) τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως οδεύει προς βέβαιη εκλογική ήττα στις βουλευτικές του 2013, αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις σήμερα.

"Ο κεντροδεξιός συνασπισμός εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ" ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της δεξιάς εφημερίδας "Ντι Βελτ" χθες, ενώ η επίσης δεξιά "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" πρόβαλε στους τίτλους του πρώτου της θέματος τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της καγκελαρίας Ζάιμπερτ ότι "Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διασπάται".

Η Μέρκελ ελπίζει ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου της 29ης Σεπτεμβρίου με θέμα την έγκριση της διεύρυνσης της οικονομικής βάσης του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) θα υπάρξει αυτοδύναμη κεντροδεξιά πλειοψηφία. Η έγκριση του μηχανισμού είναι βέβαιη. Περί αυτού δεν τίθεται θέμα γιατί οι σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ήδη δηλώσει ότι αν υπάρξουν μέσα στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού βουλευτές που αρνηθούν να ψηφίσουν τον μηχανισμό διάσωσης του ευρώ και μάλιστα σε τόσο μεγάλο αριθμό ώστε να μη συγκεντρώνεται πλειοψηφία, τότε θα βοηθήσουν αυτοί στην υπερψήφισή του. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θεωρείται πιθανό ότι η καγκελάριος Μέρκελ είτε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, είτε θα πάει σε κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" με τους σοσιαλδημοκράτες.

ΕΛΛΑΔΑ
Η... "εκδίκηση της γυφτιάς"!


ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ οι Ελληνες να πάρουν με τον πιο απροσδόκητο τρόπο μια μικρή εκδίκηση για τα όσα έχουν τραβήξει από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Με έναν τρόπο που πραγματικά δεν μπορούσαν να φανταστούν: να συντελέσουν στην... ανατροπή της κυβέρνησής της! Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί στις 29 Σεπτεμβρίου, αν εξαιτίας των σφοδρότατων αντιθέσεων που είχαν προκληθεί στους κόλπους του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού γύρω από το αν πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα ή να αφεθεί αβοήθητη να χρεοκοπήσει, δεν κατορθώσει η Κεντροδεξιά να συγκεντρώσει δική της κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της βοήθειας και της επέκτασης του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

http://aristerovima.gr/blog.php?id=2713
 
Πορτογαλία: "Ανακάλυψε" ψεύτικα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της


Capital.gr

Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα νήσων Μαδέρα, μια μικρή αυτόνομη περιοχή, υποβάλει από το 2004 στοιχεία για το χρέος που υπολείπονται των πραγματικών, εξέλιξη που αυξάνει τις πιέσεις για τη χώρα να πετύχει τους στόχους της για το έλλειμμα στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 78 δισ. ευρώ που έλαβε από το EFSF.

H Bank of Portugal χαρακτήρισε «σοβαρή» την παράλειψη αυτή, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Τα ελλείμματα προϋπολογισμού της Πορτογαλίας θα αναθεωρηθούν ανοδικά για την περίοδο 2008-2010. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας είπε πως ελέγχει τους λογαριασμούς της Μαδέρα και θα καταρτίσει σχέδιο λιτότητας για την περιοχή.


"Η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, απαιτεί η Μαδέρα να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της χρηματοοικονομικής της θέσης", αναφέρει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, οι οικονομικοί λογαριασμοί της Μαδέρα δείχνουν ότι απέκρυψε χρέος ύψους 1,1 δισ. ευρώ από το 2008 έως το 2010 που συνδέεται με συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης της Μαδέρα και κατασκευαστικών εταιρειών. Η επίδραση στο δημόσιο έλλειμμα θα είναι 0,3% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι το μη δηλωμένο χρέος έρχεται να προστεθεί σε "τρύπα" 568 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε νωρίτερα το τρέχον έτος και είχε να κάνει με δαπάνη σε προβληματική, τοπική επιχείρηση.

Ύφεση 2% το 2012 προβλέπει η Moody’s για την Πορτογαλία το 2012

Στο 2% και στο 1,7% τοποθετεί το ρυθμό συρρίκνωσης της πορτογαλικής οικονομίας το 2011 και 2012 αντίστοιχα η Moody’s λόγω και των νέων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η εκτίμηση για την ύφεση του 2011 είναι μικρότερη σε σχέση με την πρόβλεψη της κυβέρνησης η οποία αναμένει ύφεση της τάξης του 2,3% ενώ είναι ίδια για το 2012. Σημειώνεται πως η Πορτογαλία το 2010 είχε ρυθμό ανάπτυξης 1,3%. Ο οίκος ανακοίνωσε παράλληλα πως προβλέπει αύξηση της ανεργίας το 2011 στο 12,6% από 10,8% το 2010. Από τη μεριά της η κυβέρνηση αναμένει διατήρηση της ανεργίας σε υψηλό επίπεδο και αύξησή της στο 13,2% το 2012 από το 12% που βρίσκεται αυτήν την περίοδο.


Πηγή:www.capital.gr
 
ΙΣΠΑΝΙΑ: ΚΑΛΥΨΗ ΔΥΝΗΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΖΗΜΙΩΝ 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ



Η Τράπεζα της Ισπανίας υποσχέθηκε να καλύψει μέχρι και 20 δις ευρώ ζημιών της Caja Mediterraneo καθώς επιχειρεί να ελαφρύνει τα βάρη της προβληματικής τράπεζας, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα El Mundo.
H κεντρική τράπεζα της χώρας ανέλαβε τον έλεγχο της εν λόγω τράπεζας τον Ιούλιο και τώρα προσπαθεί να την πουλήσει. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κεντρική τράπεζα γνωστοποίησε στους επενδυτές πως θα καλύψει εάν χρειαστεί ζημιές μέχρι 20 δις ευρώ, ποσό το οποίο αναλογεί στα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία της Caja Mediterraneo.



Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η είδηση, τότε η παρέμβαση αυτή της κεντρικής τράπεζας θα είναι η πλέον δαπανηρή στην ιστορία του ισπανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου, αναφέρει η εφημερίδα χωρίς να αποκαλύπτει την πηγή της. Η τιμή αυτή μπορεί να αναστατώσει τις χρηματαγορές καθώς ισοδυναμεί με την κυβερνητική εκτίμηση του μέγιστου κόστους της επανακεφαλαιοποίησης του συνόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.


Η Τράπεζα της Ισπανίας χορήγησε 2 δις ευρώ και άνοιξε πιστωτική γραμμή 3 δις προς την Caja Mediterraneo όταν ανέλαβε τον έλεγχό της τον Ιούλιο. Αλλά στις αρχές Σεπτεμβρίου η Caja Mediterraneo αποκάλυψε πως είχε ζημιές 1,36 δις το α’ εξάμηνο και ένα υψηλό ποσοστό επισφαλειών 19% (κυρίως στο στεγαστικό τομέα) όταν ο μέσος όρος επισφαλειών των ισπανικών τραπεζών ήταν 6,4% τον Ιούνιο.


Η εφημερίδα εκτιμά πως η Τράπεζα της Ισπανίας προσπαθεί να ολοκληρώσει την πώληση της Caja Mediterraneo πριν τις γενικές εκλογές στις 20 Νοεμβρίου. Πολλές ανταγωνίστριες τράπεζες είναι υποψήφιοι αγοραστές, με κυριότερη της Santander.
 
Ο οίκος Standard&Poor's υποβάθμισε την Ιταλία
Κατά μια μονάδα της βαθμίδας που τοποθετεί το κρατικό χρέος της χώρας από A+ σε A.


Σε ανακοινωθέν του, ο S&P s αναφέρει ότι η απόφαση αυτή αντανακλά «την εξασθένιση των προοπτικών ανάπτυξης στην Ιταλία» και «την εκτίμησή μας σύμφωνα με την οποία η ευθραυστότητα της συμμαχίας που ασκεί την εξουσία και οι
πολιτικές διαφωνίες στη βουλή πρόκειται πιθανότατα να συνεχίσουν να περιορίζουν την δυνατότητα του Κράτους να αντιδράσει με αποφασιστικό τρόπο, σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Η Ιταλία τοποθετείτο στην βαθμίδα A+ από τον οίκο από τον Οκτώβριο του 2006.

Για τον S&P s, η Ιταλία παραμένει στην κατηγορία των κρατών οι προοπτικές αποπληρωμής του χρέους των οποίων παραμένουν σταθερές, αλλά πιθανολογεί να επηρεαστούν από τις αλλαγές στην οικονομική κατάσταση.

Ο οίκος ανέφερε στο ανακοινωθέν του ότι ο «πολιτικός παράγοντας και το μέγεθος του χρέους της Ιταλίας υπήρξαν «οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην υποβάθμιση» του αξιόχρεου της Ιταλίας.
 
Τη διακοπή επισιτιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια φτωχούς Ευρωπαίους εξετάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει την Τρίτη εάν θα σταματήσει την επισιτιστική βοήθεια σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε 19 χώρες-μέλη της ΕΕ. Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που στηρίζει την διακοπή του προγράμματος, λέγοντας ότι η επισιτιστική βοήθεια είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίζει ξεχωριστά κάθε κράτος-μέλος.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την μείωση του κονδυλίου από 480 εκατομμύρια ευρώ σε 113,5 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

Τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την ΕΕ να μην διακόψει τη βοήθεια που δίνει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες παρέχουν τροφή σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους σε 19 χώρες της ΕΕ.

«Το να διακοπεί απότομα ένα υπάρχον και λειτουργικό πρόγραμμα αρωγής, χωρίς προειδοποίηση, θα έχει τεράστιες συνέπειες για τους πιο ευαίσθητους πολίτες της ΕΕ» ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε απόφασή του.
 
Last edited:
Αυτη είναι η Ε.Ε. και αυτοί είναι οι Γερμανοί . Ντροπή σε όλους αυτούς που επιμένουν ακόμη για την ενωμένη ευρώπη , το αντιδημοκρατικό νεοφιλελεύθερο ταξικό μόρφωμα .
 
"Η Ιταλία μπήκε στο στόχαστρο των αγορών .. και θα δυσκολευτεί να ξεφύγει"


Πηγή:XrimaNews.gr
Π. Παναγιώτου

Η Ιταλία έχει μπει στο στόχαστρο των αγορών για τα καλά και τα σημάδια της αρχής μίας 'ιταλικής κρίσης' είναι πλέον εμφανή: το ιταλικό χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει με τους διεθνείς επενδυτές να αποσύρουν μαζικά κεφάλαια απ' αυτό, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ξεπουλιούνται με την κεφαλαιοποίηση τους να συρρικνώνεται επικίνδυνα κάνοντας τες ευάλωτες σε μία οικονομική κρίση, το κόστος του κρατικού δανεισμού έχει αυξηθεί θεαματικά με τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων να απογειώνονται και η οικονομία της χώρας βάλλεται από ένα συνδυασμό μείωσης των εισοδημάτων και της προοπτικής ανάπτυξης και αύξησης των δημοσιονομικών προβλημάτων και του χρέους.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ήταν αναμενόμενη και από καιρό προβλέψιμη η εμφάνιση των χρηματοπιστωτικών 'κορακιών' που έρχονται να αποτελειώσουν τη δουλειά που ξεκίνησαν οι αγορές, με τη Standard & Poor's να έχει, ήδη, ξεκινήσει έναν κύκλο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας ο οποίος, ως γνωστό, θα εντείνει και δε θα απαλύνει τα προβλήματα της.

Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης αν τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης αποβούν επιτυχή ή όχι γιατί δεν πρόκειται να περιμένουν τόσο ώστε να το διαπιστώσουν. Η λογική των οίκων μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι: Υπάρχει πρόβλημα χρέους και ελλειμμάτων τα οποία πρέπει να μειωθούν άμεσα μέσω της λήψης μέτρων ειδάλλως θα ακολουθήσουν πιστοληπτικές υποβαθμίσεις αλλά η λήψη μέτρων θα απειλήσει την ανάπτυξη και την ικανότητα της χώρας να αντεπεξέλθει σε συστημικά σοκ και έτσι αν αυτά ληφθούν θα προκαλέσουν πιστοληπτικές υποβαθμίσεις.

Όπως και να' χει οι Ιταλοί έχουν αρχίσει ήδη να βιώνουν την 'ελληνική εμπειρία' των χρηματιστηριακών και χρηματοπιστωτικών επιθέσεων από τις αγορές: η κεφαλαιοποίηση του ιταλικού χρηματιστηρίου έχει μειωθεί κατά 700 δις δολάρια από τα τέλη του 2007 και περίπου κατά 300 δις δολάρια τους τελευταίους μήνες, με το βασικό χρηματιστηριακή δείκτη FTSE MIB να βρίσκεται 67% χαμηλότερα από την τιμή του το 2007, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έχει σκαρφαλώσει από το 3,73% το Δεκέμβριο του 2010 στο 5,75%, έχοντας ξεπεράσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το σημείο ορόσημο του 6%.

Ακολουθώντας στα χνάρια της Ελλάδας, η Ιταλία χρειάστηκε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία βρέθηκε να αγοράζει ιταλικά ομόλογα αξίας δεκάδων δις ευρώ προκειμένου να αποτρέψει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων τους και χωρίς την βοήθεια από την ΕΚΤ είναι αμφίβολο αν η Ιταλία θα μπορούσε να δανειστεί με κόστος που να εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα του χρέους της. Αμφίβολο, επίσης, είναι το αν οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις της ΕΚΤ θα αποδειχτούν αρκετές για να σταματήσουν τις πιέσεις των αγορών που ζητούν όλο και μεγαλύτερο τίμημα προκειμένου να αντισταθμίσουν το ρίσκο που θεωρούν ότι αναλαμβάνουν επενδύοντας στην Ιταλία με οποιονδήποτε τρόπο.

Αυτό που απομένει να δούμε είναι τί κλίμακας θα είναι τελικά η επίθεση που θα δεχτεί η Ιταλία και πόσο μεγάλο θα είναι το μέγεθος της βλάβης που θα έχει υποστεί τόσο αυτή όσο και το υπόλοιπο της Ευρώπης όταν αυτή ολοκληρωθεί. Δυστυχώς, η εμπειρία δείχνει πως όταν μια χώρα φτάσει να γίνει στόχος των αγορών με την ένταση που συμβαίνει σήμερα στην Ιταλία, είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει.

Πάνος ΠαναγιώτουΕπικεφαλής χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
XrimaNews.gr, GSTA/EKTA, WTAEC
 
Φως στο ιρλανδικό χρέος έριξε ο λογιστικός έλεγχος
(Επίκαιρα, 22/9/2011)

Μια σημαντική στιγμή στην πάλη των λαών ενάντια στην πληρωμή του δημόσιου χρέους ήταν η Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που συστάθηκε στην Ιρλανδία. Η επιτροπή αποτελούταν από τρεις ανεξάρτητους καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν στο πανεπιστήμιο του Λίμερικ. Το έργο τους δε, υποστηρίχθηκε από το βρετανικό συνδικάτο UNITE, που αποτελεί την μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Μεγάλης Βρετανίας, και τις οργανώσεις Afri (Action from Ireland) και επίσης Debt and Development Coalition. Και με τις δύο αυτές οργανώσεις συνεργάζεται στενά η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που έχει συγκροτηθεί στην Ελλάδα από τον Μάρτιο.

«Η Ιρλανδία λειτουργεί σαν ρουλέτα για τους μεγαλύτερους χαρτοπαίχτες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος λόγω της απότομης αύξησης του όγκου συναλλαγών του δημόσιου χρέους στη δευτερογενή αγορά», ανέφερε ανακοίνωση του βρετανικού συνδικάτου, που εκδόθηκε με αφορμή το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία των «κάτω», χωρίς δηλαδή εξουσιοδότηση από τις ιρλανδικές αρχές ή πρόσβαση σε επίσημα στοιχεία. Και συνέχιζε με τα εξής: «Το ιρλανδικό δημόσιο χρέος ανέβηκε από λιγότερα από 20 δις. ευρώ στα τέλη του ’80 σε λιγότερα από 40 δις. ευρώ το 2007. Από τότε ξεπέρασε τα 91 δις. ευρώ. Το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει σε εκρηκτική ανεργία, στην επιστροφή στην μετανάστευση και στην απελπισία τη χώρα έχει απλώς αποτύχει να σταματήσει την ανεξέλεγκτη πορεία που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2008 όταν η
τότε κυβέρνηση ξέγραψε το μέλλον μιας γενιάς για να διαφυλάξει τα συμφέροντα του διεθνούς πλούτου», καταλήγει η ανακοίνωση του βρετανικού συνδικάτου.

Το υπόλοιπο άρθρο....
http://leonidasvatikiotis.wordpress.com/2011/09/23/φως-στο-ιρλανδικό-χρέος-έριξε-ο-λογιστ/
 
Handelsblatt: Η Γερμανία έχει 5 τρισ. κρυμμένο χρέος!

πηγή: επίκαιρα 23/9

Σοκ προκαλεί στη γερμανική κοινωνία η δήλωση του Bernd Raffelhueschen, καθηγητή Οικονομίας...

Handelsblatt: Η Γερμανία έχει 5 τρισ. κρυμμένο χρέος!
στο Πανεπιστήμιο Freiburg, ότι το δημόσιο χρέος της Γερμανίας, δεν ανέρχεται στα δύο τρισ. ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά ενδέχεται να ανέρχεται στα επτά τρισ.!

«Η Γερμανία έχει άλλες υποχρεώσεις που οφείλονται σε μειώσεις στην κοινωνική ασφάλιση και τα συνταξιοδοτικά ταμεία και αυτό το κρυμμένο γερμανικό δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι είναι αξίας πέντε τρισεκατομμυρίων ευρώ», λέει ο Bernd Raffelhueschen στην εφημερίδα Handelsblatt, αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύει το Bloomberg.

Άρα το συνολικό γερμανικό χρέος τοποθετείται στα επτά τρισεκατομμύρια ευρώ!

Αν οι ισχυρισμοί και τα στοιχεία αυτά αποδειχθούν αληθή, τότε η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρώπη θα μετατραπεί σε εφιάλτη, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=30415&category_id=541