Που πάει η Ε.Ε.;;;

Η Γαλλία του... Σαρκοζί!


Με προεκλογικό χαρακτήρα ο Νικολά Σαρκοζί έδωσε χθες μια συνέντευξη τύπου όπου ανέπτυξε το όραμα του για την Γαλλία του αύριο βλέποντας την ίδια ώρα τα ποσοστά του να πέφτουν σημαντικά.

«Ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα δοθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του μέλλοντος, κυρίως στην τεχνολογία τέταρτης γενιάς», επισήμανε ο γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στο όραμά του για τη χώρα του τα επόμενα χρόνια.

Κατά την συνέντευξη Τύπου με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, ενόψει της μάχης για την προεδρία το 2012, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμη πως η Γαλλία θα διαθέσει μεγάλο ποσό στην έρευνα όσον αφορά στην πυρηνική ασφάλεια.

Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ακόμη ότι μεγάλο τμήμα των επενδύσεων θα διοχετευτεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-1,35 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στο όραμά του για το μέλλον, είπε ότι πρέπει να διοχετευτούν 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και στην ανάπτυξη, στην υγεία και στην τεχνολογία μέχρι το τέλος του 2011. Το ποσό αυτό αποτελεί τμήμα του επενδυτικού σχεδίου των 35 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε πέρυσι.

Ο ίδιος αντιτάχθηκε στην 35ωρη εβδομαδιαία εργασία που εφαρμόστηκε το 2000, και είπε ότι εξαιτίας του ορίου αυτού, η Γαλλία έμεινε πίσω από τη Γερμανία, εκτός συναγωνισμού.

Η συνέντευξη Τύπου του γάλλου προέδρου δόθηκε μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη της Μαρτίν Ομπρί από την γαλλική αριστερά, που θα δώσει σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη τύπου. Η Ομπρί, αρχιτέκτονας της 35άωρης εβδομαδιαίας εργασίας, αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της στις εκλογές ως επικεφαλής του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=84627&catid=7
 
Δεν μας φτάνει η κρίση πληρώνουμε και τις μετακομίσεις του Ευρωκοινοβουλίου!

200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο πεταμένα στον δρόμο Στρασβούργου – Βρυξελλών. Κάθε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου προϋποθέτει... μετακόμιση!

Η μέρα της μετακόμισης έφθασε. Ενα απόγευμα Παρασκευής, πρόσφατα, οι περίπου 2.500 κούτες χωρισμένες ανά χρώματα βρίσκονταν στοιβαγμένες έξω από τις πόρτες των γραφείων στους τεράστιους διαδρόμους του κτιρίου της Ευρωβουλής, στις Βρυξέλλες. Τα συνεργεία πακετάρουν επί ώρες προκειμένου όλα αυτά τα έγγραφα να μεταφερθούν στο Στρασβούργο, 350 χιλιόμετρα μακριά, με στόχο όλα να βρίσκονται στη θέση τους για τους 736 ευρωβουλευτές το πρωί της Δευτέρας.

Αυτή δεν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Επαναλαμβάνεται κάθε μήνα - ένα ιδιαίτερα δαπανηρό ταξίδι, το οποίο δέχεται όλο και περισσότερα πυρά σε μια περίοδο κατά την οποία η Ε.Ε. απαιτεί από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να περιορίσουν δραστικά τις δαπάνες τους. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η κατάργηση αυτή της μηνιαίας μεταφοράς θα εξοικονομούσε για το Ευρωκοινοβούλιο περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. «Εχουμε ένα περιοδεύων τσίρκο που κοστίζει πολλά και παράγει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα», λέει ο Ασλεϊ Φοξ, βρετανός ευρωβουλευτής των Συντηρητικών που έχει αρχίσει εκστρατεία για την κατάργηση αυτής της πρακτικής. «Δεν μπορούμε να το συνεχίσουμε άλλο».

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου μια φορά τον μήνα στο Στρασβούργο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των πανάκριβων διπλωματικών κινήσεων που κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να εκτονωθούν διαφορές μεταξύ κρατών της Ευρώπης - και οι οποίες δεν θεωρούνταν υπερβολικές όταν η οικονομική κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των 127 δισ. ευρώ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. φέτος αφορά αγροτική βοήθεια ή επιχορηγήσεις προς τα φτωχότερα μέλη - όμως ήδη το θέμα των εξόδων έχει αναδειχθεί ως βασικό.

«Αναρωτιέται κανείς εάν οι θεσμοί αυτοί κατανοούν τι περνούν οι πολίτες των χωρών μας καθώς προβαίνουμε σε δραματικές περικοπές», δήλωσε πρόσφατα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Το ταξίδι στο Στρασβούργο υποστηρίχθηκε κυρίως από τους Γάλλους, οι οποίοι κατόρθωσαν να εντάξουν το 1992 τη μηνιαία συνεδρίαση στο Στρασβούργο στις συνθήκες της Ε.Ε. Ετσι χιλιάδες αξιωματούχοι και λομπίστες συρρέουν στο Στρασβούργο μια φορά τον μήνα ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Ομως αυτή η μετακόμιση αποτελεί πλέον υπερβολή. Τον Μάιο ο Ασλεϊ Φοξ πρότεινε να μειωθούν σε 11 από 12 τα ταξίδια στο Στρασβούργο το 2012, με δύο Ολομέλειες να γίνονται μέσα σε μία εβδομάδα. Κατόρθωσε να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία, η οποία και ενέκρινε την πρότασή του με μεγάλη πλειοψηφία.


Ομως οι επικρίσεις συνεχίζονται. Ενας άλλος βρετανός ευρωβουλευτής, ο Εντουαρντ ΜακΜίλαν-Σκοτ, ολοκλήρωσε πρόσφατα μια μελέτη που δείχνει ότι εξαιτίας του ταξιδιού στο Στρασβούργο εκπέμπονται επιπλέον 19.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και απασχολούνται επιπρόσθετα 300 άτομα, ενώ τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ξοδεύουν πολλές ώρες ταξιδεύοντας προς τα εκεί και πίσω κάθε χρόνο - μόνο έξι πρωτεύουσες συνδέονται απευθείας αεροπορικώς με τη γαλλική πόλη. Επειδή τα ξενοδοχεία δεν επαρκούν, χρεώνουν τα δωμάτιά τους πολύ περισσότερο απ' ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο.

Ακόμα και ορισμένοι γάλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν - παράδειγμα η Καρίμα Ντελί, ευρωβουλευτής των Πρασίνων. «Σε μια εποχή λιτότητας το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να αποτελεί παράδειγμα», λέει. Ομως η γαλλική κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να υποχωρήσει εύκολα και οποιεσδήποτε αλλαγές στις συνθήκες που διέπουν την Ε.Ε. πρέπει να είναι ομόφωνες. Εκτός εάν αποζημιωθεί με κάτι άλλο, για παράδειγμα ένα νέο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στο Στρασβούργο...



Από την εφημερίδα “Τα Νέα”
 
Ο στρατηγικός διάλογος ΕΕ – ΝΑΤΟ και η Κύπρος

Τον τελευταίο μήνα η Τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε υπόμνημα επτά σημείων προς την ΕΕ σχετικά με τις θέσεις της στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών απέστειλε ιδιαίτερα σκληρή επιστολή προς το γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς φον Ρασμούνσεν, και την αρμόδια για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον, τονίζοντας ότι ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Μέσα από το υπόμνημα επτά σημείων γίνεται σαφές ότι ο Νταβούτογλου επιδιώκει να υλοποιήσει ένα στρατηγικό και ένα τακτικό στόχο. Σε επίπεδο στρατηγικής θέλει να αυξήσει τη σημασία της Τουρκίας σε σχέση με τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, γι’ αυτό προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και ταυτόχρονα να προωθήσει κοινά συμβούλια με την ΕΕ προκειμένου να συζητούνται περιφερειακά ζητήματα με έμφαση τα Βαλκάνια. Σε επίπεδο τακτικής το υπόμνημα λειτουργεί και ως ελιγμός της Άγκυρας για να ενισχύσει την ενταξιακή της πορεία σε μία περίοδο που οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Στην επιστολή που απέστειλε ο Νταβούτογλου ως αυτεπάγγελτη απάντηση σε επιστολή 15 κρατών-μελών, μέσω της οποίας ζητούσαν την υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας ΕΕ – Τουρκίας και την εξασφάλιση συμμετοχής της Άγκυρας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας με αντάλλαγμα την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον στρατηγικό διάλογο ΝΑΤΟ – ΕΕ, διεφάνη ένα σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί, ανοικτά πλέον, η Τουρκία στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και θα πρέπει να τύχει της σωστής εκτίμησης και εκμετάλλευσης από την Ελληνική πλευρά. Ουσιαστικώς, η Τουρκία με την άρνησή της έναντι της προοπτικής συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο στρατηγικό διάλογο ΝΑΤΟ – ΕΕ δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη συνεργασία των δύο οργανισμών σε μία περίοδο όπου για το μεν ΝΑΤΟ προτεραιότητα είναι ο εκσυγχρονισμός της στρατηγικής του αντίληψης ούτως ώστε να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στο διεθνές στρατηγικό περιβάλλον και, παράλληλα, ο διάλογος για μία αναθεωρημένη στρατηγική αντίληψη δίδει τη δυνατότητα και την ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της συζήτησης για τη διατλαντική ασφάλεια και το μέλλον της Ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Το ΝΑΤΟ από την εποχή της ίδρυσής του κατά καιρούς επεξεργάζετο ένα κύριο στρατηγικό έγγραφο στο οποίο διατυπώνονται τόσο οι απειλές όσο και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Αυτό το έγγραφο καλείται Στρατηγική Αντίληψη για την Άμυνα της Βορειοατλαντικής Περιοχής και για πρώτη φορά συμφωνήθηκε το 1950. Έκτοτε, η Στρατηγική Αντίληψη αναθεωρήθηκε τέσσερεις φορές, το 1957, 1968, 1991, και το 1999. Η Στρατηγική αντίληψη έχει κεφαλαιώδη σημασία για το ΝΑΤΟ γιατί προσδιορίζει το όλο πλαίσιο για την αποστολή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και οι κατά καιρούς αναθεωρήσεις της αντικατοπτρίζουν την ικανότητα και ευελιξία του ΝΑΤΟ να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του διεθνούς στρατηγικού περιβάλλοντος και να αντιμετωπίζει τις εξελισσόμενες απειλές.

Πιο ειδικά για την περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σημερινός διάλογος με το ΝΑΤΟ επικεντρώνεται στην εναρμόνιση της Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ με την Στρατηγική Ασφαλείας της ΕΕ όπως διαμορφώθηκε την τελευταία δεκαετία. Συνεπώς, η σημασία αυτού του διαλόγου είναι μείζονος σημασίας για αμφότερες τις πλευρές. Ως εκ τούτου, η άρνηση της Τουρκίας, η οποία έχει ήδη προκαλέσει δυσφορία, ακόμη και σε φιλικά διακείμενα προς αυτήν κράτη ενδεχομένως να επιφέρει κόστος.

www.geopolitics-gr.blogspot.com
 
Σπάει τη Σένγκεν η Δανία


480FD532635281F03A744C359DDE6E2C.jpg



Εκνευρισμό και ανησυχία στους γείτονές της και τις Βρυξέλλες προκαλεί η Δανία, επαναφέροντας τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και τη Σουηδία. Η Κοπεγχάγη είναι η πρώτη χώρα που «σπάει» την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης Σένγκεν στο «όνομα» της πάταξης της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Επιπλέον 50 τελωνειακοί διενεργούν από το πρωί της Τρίτης ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια περάσματα.

Οι τελωνειακοί έλεγχοι επανήλθαν συγκεκριμένα στα μεθοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Γερμανία, καθώς και στα λιμάνια για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Σουηδία. Το ίδιο ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν τη γιγάντια γέφυρα Όρεσουντ, που ενώνει την Κοπεγχάγη με το Μάλμε της Σουηδίας......
 
Χαχα πρόλαβα να το κάνω non stop

Μεγάλο κρίμα σίγουρα εάν σταματούν υποχρεωτικά όλοι

Εάν είναι απλά δειγματοληπτικός ο έλεγχος – ένα πράγμα σαν έλεγχος απο την τροχαία – μπορεί να μην είναι και τοσο σημαντική αλλαγή τελικά.
 
Το διάβασα καλύτερα, δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα είναι.
Και όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε τροχαία / αστυνομία σε γνωστά ευρωπαϊκά περάσματα.
 
Έχουμε αναφερθεί εκτενώς στην επικείμενη διάλυση της Ε.Ε......Απο ότι φαίνεται πλησιάζει.....

Έλλειμμα εμπιστοσύνης στη στρατηγική της Ευρωζώνης, βλέπουν οι Financial Times

Πέμπτη, 07 Ιούλιος 2011 10:30


XRIMANEWS.GR

Για διάβρωση της εμπιστοσύνης στη στρατηγική της Ευρωζώνης κάνουν λόγο οι Financial Times σε άρθρο τους που δημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη. Όπως τονίζεται, η ανησυχία των ιδιωτών επενδυτών δεν έχει καθησυχαστεί με τις αποφάσεις της ΕΕ για την ελληνική διάσωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ και τα επιτόκια - ρεκόρ των χωρών σε κρίση ερμηνεύονται ως σημάδι ότι οι αγορές δεν πιστεύουν πως τα σχέδια διάσωσης των χωρών αυτών θα πετύχουν. Η εφημερίδα τάσσεται υπέρ του σχεδίου της εθελοντικής ανταλλαγής χρέους με εγγυήσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, την ίδια στιγμή που η Ευρωζώνη αγωνίζεται να σχεδιάσει ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο διάσωσης για την Αθήνα, τα προειδοποιητικά σημάδια για τη διάβρωση της εμπιστοσύνης στη στρατηγική της αυξάνονται. Όπως τονίζεται η ελληνική διάσωση και την Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποσκοπούσαν στο να καθησυχαστεί ο προσωρινός πανικός των ιδιωτών δανειστών και να εξομαλυνθούν οι συνθήκες, ωστόσο αποδείχθηκε πως ο πανικός αυτός είναι χρόνιος.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως τα επιτόκια των ομολόγων της Ελλάδα, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, κάτι που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα σχέδια των χωρών αυτών για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών τους είναι μη εφαρμόσιμα, αλλά ότι οι αγορές δεν τα πιστεύουν. Με αυτή την έννοια, οι διασώσεις αποτυγχάνουν.

Αναφερόμενη δε στην πιστοληπτική υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την Moody’s αναφέρει πως το σκεπτικό της αντανακλά ένα σημαντικό γεγονός για τους φορείς της αγοράς, ήτοι ότι δεν έχουν καμία πίστη στην τρέχουσα στρατηγική της Ευρωζώνης.

Οι Financial Times θεωρούν πως η Ευρωζώνη πρέπει να υιοθετήσει ένα σχέδιο εθελοντικής ανταλλαγής χρέους με εγγυήσεις, ώστε να ανοίξουν οι αγορές και να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους.

Newsroom ΔΟΛ

...
 
Τώρα κατασπαράζουν την Πορτογαλία

[...]
ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Δεν τους έσωσε η συναίνεση

Υπάκουσαν πειθήνια σε όλες τις εντολές της ΕΕ οι Πορτογάλοι. Και µνηµόνιο υπέγραψαν προεκλογικά. Και συναίνεσαν εκ προοιµίου σε αυτό όλα τα πολιτικά κόµµατα πλην Αριστεράς. Και οι εργαζόµενοι και οι συνταξιούχοι αφέθηκαν να οδηγηθούν µοιρολατρικά στη σφαγή χωρίς αντίσταση, χωρίς διαδηλώσεις. Τίποτα από αυτά όµως δεν τους έσωσε. Οι γύπες των αγορών άρχισαν να τους κατασπαράζουν αµέσως µόλις τους έβαλαν σε καθεστώς µνηµονίου! Απλώς τους κατασπαράζουν σιωπηλά, µε την ίδια αγριότητα που λεηλατούν την Ελλάδα, απλά και µόνο χωρίς να τους βρίζουν όπως κάνουν µε µας! "Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα. Η θέση µας είναι πολύ καλύτερη!" επαναλάµβανε ανοήτως ο δεξιός πρόεδρος της χώρας. Τώρα έµαθε!
 
Η επίθεση των αγορών ενάντια στις χώρες και το σχέδιο που είχαν εδώ και έναν αιώνα περίπου, έχει μπει σε πλήρη εφαρμογή....

Η Ιταλία χτες, χωρίς να ανακοινωθεί πουθενά ευρέως, εισέπραξε μια γερή σφαλιάρα απο τα ομόλογα της. Για πρώτη φορά η απόδοση των Ιταλικών ομολόγων ξεπέρασε το 5%!!!!!!!!.....

Το Γαλλικό σχέδιο ήταν να μας δανείσουν για να κάνουμε roll-over των ομολόγων μας, δηλαδή να επαναγοράσουμε τα ομόλογα μας και να μας τα χρεώσουν με αποπληρωμή 30ετίας....

Δεν σταμάτησαν εκεί όμως...

Το επιτόκιο ήταν στο 8%(σήμερα άλλαξε και παίζει πλέον κάτω απο 6%!!!!) και το 1/3 των χρημάτων που θα μας έδιναν θα πήγαιναν σε ένα "ιδιαίτερο" ταμείο το οποίο σε περίπτωση πτώχευσης της χώρας ή στάσης πληρωμών, θα χρησιμοποιούντο για να μην πληγούν οι "αγορές". Το συγκεκριμένο ποσό φυσικά μέχρι την ενδεχόμενη κατάρρευση θα τοκίζονταν κανονικά....

Αυτά αποδεικνύουν ότι οι αγορές είναι πανίσχυρες και κάνουν ότι γουστάρουν. Τα κράτη είναι ανίσχυρα και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ζωής.....

Περαστικά τους.....
 
Τα έχουμε πει πολύ παλιά.....ΤΟ τέλος πλησιάζει όλο και πιο γρήγορα...

ΕΠΟΧΗ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ της Κυριακής 10-7-2011
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ *

Φάντασμα του μέχρι πρότινος εαυτού της θυμίζει η ΕΕ. Τα σημάδια αποσύνθεσης θεμελιωδών χαρακτηριστικών της πολλαπλασιάζονται. Μοιραία ημέρα η Τρίτη, 5 Ιουλίου, αποτύπωσε ανάγλυφα, εξαιτίας της τυχαίας σύμπτωσης μιας σειράς γεγονότων, τον εκφυλισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στην Καρλσρούη, έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, άρχισε η εκδίκαση της προσφυγής κορυφαίων προσωπικοτήτων της ηγετικής χώρας της ΕΕ εναντίον της βοήθειας προς την Ελλάδα, που επιδιώκουν να χαρακτηριστεί από τους δικαστές ως? παραβίαση του γερμανικού Συντάγματος! Ποιος να το φανταζόταν ποτέ ότι όχι απλώς το υποτιθέμενο πακέτο "διάσωσης" της Ελλάδας που διασφαλίζει τα συμφέροντα των γερμανικών τραπεζών αλλά και η ίδια η ιδέα της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" θα σύρονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου!

Τα σύνορα ξαναϋψώθηκαν την ίδια ημέρα, την Τρίτη, από τους Δανούς.

Εστησαν τελωνειακούς σταθμούς στις εισόδους της χώρας από τις δύο άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ με τις οποίες συνορεύουν - τη Γερμανία και τη Σουηδία. Η ελεύθερη κίνηση προσώπων εντός της ΕΕ ανήκει στο παρελθόν.


"Γροθιά στο στομάχι" χαρακτήρισε ο δεξιός Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου την άκρως προκλητική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας του κατά τέσσερις (!) βαθμίδες εντελώς αναιτιολόγητα από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody's. "Μας αφαιρούν την ικανότητα κρίσης" παραπονέθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για το γεγονός ότι η Moody's πέταξε στην κατηγορία των "σκουπιδιών" τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας. Μια Ευρώπη που προσκυνά τρεις αμερικανικές ιδιωτικές επιχειρήσεις αξιολόγησης που βρίσκονται στην υπηρεσία των κερδοσκόπων. Θλιβερή εικόνα...

Η εικόνα απαξίωσης της Ελλάδας ενισχύθηκε την εβδομάδα που πέρασε. Εν αρχή ην η συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό "Φόκους" του προέδρου της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. "Οι Ελληνες έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να υποδεχθούν την έλευση τεχνογνωσίας από την Ευρωζώνη" είπε ο Γιουνκέρ. "Θα στείλουμε δηλαδή εκεί ειδικούς οι οποίοι θα πάρουν τον έλεγχο των πραγμάτων από τα χέρια των Ελλήνων. Αυτό θα μπορούσε να το θεωρήσει η ψυχή του ελληνικού λαού ως νεοαποικιοκρατία" παρατηρεί ο δημοσιογράφος. "Αυτό είναι αλήθεια, η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά" επιβεβαίωσε ο Γιουνκέρ.

"Δεν έχει μέλλον η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη" ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος ανάλυσης των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου την ίδια μέρα. Πολύ πιο βαρύς, βαθιά ταπεινωτικός ήταν ο τίτλος που είχε βάλει το γαλλικό περιοδικό "Κουριέ Ιντερνατιονάλ" σε ένα άρθρο του: "Η Ελλάδα σκλάβα της Ευρώπης"! Εξαιρετικά επώδυνο για οποιονδήποτε Ελληνα να το βλέπει γραμμένο. Η χρεοκοπία της Ελλάδας "γίνεται όλο και περισσότερο πιθανή" έγραφαν προχθές σε κύριο άρθρο τους και οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης", κατηγορώντας "τη Μέρκελ, τον Σαρκοζί και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι επικεντρώνουν την προσοχή τους σε περίπλοκα και αμφίβολα σχέδια για να καλύψουν τις ζημιές των τραπεζών τους" όπως γράφει.

Εχει καταρρακωθεί εντελώς το διεθνές κύρος της χώρας μας. Φτάσαμε στο έσχατο σημείο εξαθλίωσης να βγαίνει και να λέει ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε μπει ούτε στο ευρώ ούτε στην ΕΕ ο... Ούγγρος (!!!) υπουργός Οικονομικών, Γκιόργκι Μάτολτσι. "Δεν έπρεπε να είχε επιτραπεί στην Ελλάδα να εισέλθει στην ΕΕ και ειδικότερα στην Ευρωζώνη... Θα πρέπει να συμφωνήσω με αυτούς που έλεγαν ότι ήταν μια κακή πολιτική απόφαση όταν επετράπη στην Ελλάδα να ενταχθεί" δήλωσε επί λέξει.

Αντίσταση στις εντολές των ηγετών της ΕΕ εκ μέρους των Ελλήνων προτείνουν κάποιοι άλλοι ξένοι αναλυτές. "Μια ελληνική κυβέρνηση δημοκρατικά υπεύθυνη θα υιοθετούσε μια πολύ πιο σκληρή γραμμή απέναντι στις ευρωπαϊκές αρχές" υποστηρίζει ο Αμερικανός Μαρκ Γουέισμπροτ σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν". "Τίποτα δεν δικαιολογεί τη συνέχιση της επιβολής στον ελληνικό λαό μιας τιμωρίας δίχως τέλος" τονίζει.
 
Thorvaldur Thorvaldsson: "Ο Ισλανδικός λαός είναι αποφασισμένος να πει όχι όσες φορές κι αν χρειαστεί", Red Forum -Ισλανδία

Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ

Συνέντευξη στην Έλενα Κατσαρού. Οι Ισλανδοί, ύστερα από τις δυο νίκες τους σε αντίστοιχα δημοψηφίσματα, το 2010 και 2011, με τα οποία αρνήθηκαν να πληρώσουν τα χρέη των ιδιωτών τραπεζιτών και τις αποζημιώσεις που απαιτούσαν η βρετανική και η ολλανδική κυβέρνηση από την Ισλανδία, είναι σε καλύτερη θέση να αντιπαλέψουν τα προγράμματα λιτότητας καθώς και την επιζήμια για τη χώρα τους και τους εργαζόμενους ένταξη στην Ε.Ε. που προωθούν τα κυρίαρχα κόμματα.

Για όλες τις εξελίξεις και τη στάση του λαού της Ισλανδίας, μίλησε στο Δρόμο το ηγετικό στέλεχος του Red Forum, Thorvaldur Thorvaldsson, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας συμμετέχοντας στο διεθνιστικό φεστιβάλ Resistance, ενώ συμμετείχε και στις διήμερες κινητοποιήσεις στην Πλατεία Συντάγματος.

Τα δημοψηφίσματα στην Ισλανδία κατάφεραν να ανατρέψουν τις πιέσεις να πληρώσει ο λαός τα ιδιωτικά χρέη…

Το δημοψήφισμα αφορούσε τη λεγόμενη διαπραγμάτευση για την επιστροφή από το ισλανδικό κράτος των χρημάτων Βρετανών και Ολλανδών καταθετών σε ιδιωτική ισλανδική τράπεζα που χρεοκόπησε το 2008. Η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου θεώρησε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε καθώς επρόκειτο για μια ιδιωτική τράπεζα και δεν θα έπρεπε να «σωθεί» από τον κόσμο, από την πολιτεία. Στο τέλος του 2009, ενώ η Βουλή είχε υιοθετήσει ένα νόμο όσον αφορά τις συνέπειες των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος αποφάσισε να μην τον υπογράψει.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα της Ισλανδίας, ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να υπογράψει ένα νόμο και σε μια τέτοια περίπτωση, ο νόμος πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα. Ακριβώς μετά την άρνηση του προέδρου να υπογράψει, οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Ολλανδίας άρχισαν να προσφέρουν «καλύτερες συμφωνίες». Δεν υπήρχε, λοιπόν λόγος να πεις «ναι» σε ένα νόμο ο οποίος θα ήταν σίγουρα χειρότερος από οποιαδήποτε άλλη λύση.

Αυτό συνέβη πέρσι το Μάρτη, όταν οι περισσότεροι από το 90% που πήραν μέρος στο δημοψήφισμα αυτό απάντησαν «Όχι». Τότε οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν. Το Δεκέμβρη το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης συζητήθηκε στη Βουλή και υιοθετήθηκε με πολύ μικρή πλειοψηφία.

Ξανά 40.000 άνθρωποι υπέγραψαν ένα έγγραφο το οποίο παρότρυνε τους βουλευτές να μην το δεχθούν. Ο πρόεδρος αρνήθηκε ξανά να συναινέσει. Αυτή τη φορά όμως οι τακτικές της Βρετανίας και της Ολλανδίας ήταν αρκετά διαφορετικές.

Συγκεκριμένα δήλωσαν πως δε θα υπήρχε περαιτέρω διαπραγμάτευση και αν αυτή δε γινόταν αποδεκτή, θα πήγαιναν στο δικαστήριο και τα χρήματα που θα έπρεπε να καταβάλει ο ισλανδικός λαός θα ήταν πολύ περισσότερα και σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση, χρησιμοποίησε τις απειλές της Βρετανίας και της Ολλανδίας για να πιέσει το λαό να αποδεχτεί τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης , και αρχικά η πλειοψηφία έτεινε προς αυτή την κατεύθυνση με 60% «ναι» και 40% «όχι». Από τότε, όμως, μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος-περίπου 3 εβδομάδες αργότερα- η επιλογή των Ισλανδών αναστράφηκε με 60% «όχι» και 40% «ναι».

Έτσι επιλέξατε να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες προκειμένου να σωθεί ο λαός…
Ναι. Στο μεταξύ πουλούν τα περιουσιακά στοιχεία της χρεοκοπημένης τράπεζας τα οποία φαίνονται να είναι αρκετά για να καλύψουν τις υποχρεώσεις της. Αλλά με βάση το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης προβλεπόταν να καταβάλουμε εμείς τους τόκους για πολλά χρόνια, ακόμη και για ένα ανύπαρκτο χρέος το οποίο ήταν το ελάχιστο. Το ποσό που έπρεπε να πληρώσουμε ανέρχεται περίπου στα 50-100 τρισεκατομμύρια ισλανδικές κορόνες, μισό τρισεκατομμύριο ευρώ κατ’ αντιστοιχία, σαν ελάχιστο. Ακόμη κι αν τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας κάλυπταν τις απώλειες, θα έπρεπε να πληρώσουμε αυτά! Τόσο έκδηλα άδικο από οποιαδήποτε πλευρά κι αν το έβλεπε κανείς.

Πώς διαμορφώνεται η κοινωνική κατάσταση σήμερα;

Οι δομές πρόνοιας κατεδαφίζονται λίγο-λίγο. Κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός για το σύστημα υγείας μειώνεται και απ’ όσο ξέρω τα τελευταία δύο χρόνια έχει μειωθεί κατά 30%. Ολόκληρο το σύστημα υγείας είναι ιδιαίτερα αδύναμο και αυτό είναι επίσης μια τακτική έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις, καθώς αφού δεν υπάρχουν αρκετά κρατικά κονδύλια για να καλυφθούν οι δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να πληρώσει κανείς το μεγαλύτερο μέρος μόνος του κι αυτό είναι μέρος του όλου σχεδίου. Υπάρχουν σχέδια για ιδιωτικά νοσοκομεία με την πρόφαση ότι «προορίζονται για πλούσιο κόσμο από το εξωτερικό ο οποίος θα έρθει στην Ισλανδία για εγχειρήσεις», κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την ισλανδική υγειονομική περίθαλψη. Ήδη έχουμε έλλειψη γιατρών. Πολλοί φεύγουν για το εξωτερικό για να βρουν δουλειά, επειδή οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί στην υγεία.

Έτσι τα νέα ιδιωτικά νοσοκομεία θα παίρνουν τουλάχιστον προσωπικό από τα δημόσια. Τα ίδια λένε και για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Λένε ότι υπάρχουν πολλά κέρδη από το εξωτερικό και αυτό είναι καλό για την ισλανδική κοινωνία, αλλά εν τέλει αυτοί παίρνουν τα κέρδη και ρίχνουν τα χρέη στο λαό μέσω των φόρων. Αυτή η εχθρική πολιτική είναι η ίδια που θα ακολουθηθεί και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Τα κονδύλια κόβονται, κόσμος απολύεται και λιγότεροι καταφέρνουν να δουλέψουν στο χώρο της εκπαίδευσης. Ανοίγουν έτσι νέα μονοπάτια για τους πλούσιους να καλύψουν την εκπαίδευση των παιδιών τους πληρώνοντας με κάθε μέσο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί επίσης να εμπορευματοποιήσει τους κύριους δρόμους γύρω από το Ρέυκιαβικ μέσω φόρων οδήγησης, αλλά επειδή ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί ενάντια σε αυτό το σχέδιο, δεν έχουν, ακόμη, τα κότσια να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο.

Τον περασμένο μήνα υπογράφηκε μια σύμβαση μεταξύ των ηγεσιών των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες ζήτησαν, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να γίνουν μεγάλα έργα στους δρόμους γύρω από το Ρέυκιαβικ, προς συντήρηση κι επέκτασή τους. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε υποχρεωτική την εμπορευματοποίηση του δρόμου και την καταβολή άχρηστων φόρων.

Οι ηγεσίες των συνδικάτων ακολουθούν πιστά την πολιτική της κυβέρνησης να δημιουργεί αγορές μέσω της περαιτέρω συσσώρευσης κεφαλαίου και της περαιτέρω διακίνησής του. Στην πραγματικότητα, αυτό μόνο οξύνει την κρίση ή την κάνει πιο δυσβάσταχτη, διότι καθώς αυξάνει το χρέος, αυξάνεται και η πιθανότητα των πλουσίων να κερδίζουν περισσότερα. Και ενώ αυτοί αυξάνουν τα κέρδη τους, εμείς αυξάνουμε τα χρέη μας.
Αυτός ο μηχανισμός έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανής τα τελευταία χρόνια.

Συνοπτικά, λοιπόν, τι να κρατήσουμε για την κοινωνική πρόνοια και τα εργασιακά κεκτημένα;

Απειλούνται με εξαφάνιση. Λένε: «Πρέπει να μειώσουμε τη χρηματοδότηση για να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους και να ορθοποδήσουμε, να ανοικοδομηθούμε». Αυτήν όμως την ανοικοδόμηση τη θέλουν μέσα από τις αγορές.. Αυτή η κυβέρνηση συγκροτείται από δύο κόμματα. Το Σοσιαλδημοκρατικό και το λεγόμενο Αριστερό-Πράσινο κόμμα.

Έτσι, ο κόσμος σκέφτεται: «Εντάξει, πρόκειται για μια αριστερή κυβέρνηση, θα έπρεπε να κάνει το σωστό». Και προβληματίζεται όλο και περισσότερο. Μπερδεύεται. «Αν αυτή είναι η πολιτική μιας αριστερής κυβέρνησης, ίσως μία ακριβώς αντίθετη να είναι καλύτερη!» Υπάρχει πολλή σύγχυση.

Βρεθήκατε στο Σύνταγμα την Τετάρτη το απόγευμα. Τι αποκομίσατε; Τι θα λέγατε στους Έλληνες γενικότερα;

Μπορώ μόνο να προτείνω, και ελπίζω ότι οι Έλληνες μπορούν να εντείνουν τον αγώνα τους. Ακριβώς επειδή διεξάγουν έναν πολύ σημαντικό αγώνα. Και, στην πραγματικότητα αγωνίζονται για ακριβώς τις ίδιες ιδέες οι οποίες θα έπρεπε υποστηρίζονται από όλη την Ευρώπη. Κι εμείς έχουμε το ίδιο πρόβλημα με το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η συμφωνία έγινε με την κυβέρνηση το 2009 και το 2010. Στην Ισλανδία το δάνειο είναι 2,1 τρισεκατομμύρια κορόνες. Δεν είναι τόσο πολλά, αλλά είμαστε πολύ λίγοι για να τα πληρώσουμε, και όταν ζητηθεί να τα πληρώσουμε, το 2013, θα είναι 2,5 τρισεκατομμύρια. Και δε θα υπάρχουν χρήματα.

Τότε το ΔΝΤ θα ξεκινήσει τις κανονικές απειλές. «Αν δεν πληρώσετε, θα σας δανείσουμε περισσότερα, αλλά με χειρότερους όρους και περισσότερες απαιτήσεις για ιδιωτικοποιήσεις». Και επίσης, το ζήτημα της Ε.Ε. είναι πολύ κεντρικό στην Ισλανδία σήμερα. Αυτή η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει το Αριστερό Κόμμα, το οποίο μερικά χρόνια πριν ήταν ξεκάθαρα ενάντια στην ένταξη στην Ε.Ε., αλλά δύο χρόνια πριν υπαναχώρησε.

Τότε υιοθετήθηκε στη Βουλή με πολύ μικρή πλειοψηφία η αίτηση ένταξης. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είναι ενάντια στην Ε.Ε.. Γι’ αυτό τόσο η κυβέρνηση, τόσο και η Ε.Ε. ήταν διστακτικές για 2 χρόνια. Και άρχισαν τις κανονικές διαπραγματεύσεις πρόσφατα.

Και προσπαθούν να ωραιοποιήσουν στα μάτια των Ισλανδών το ενδεχόμενο να αποτελέσουν μέλη της Ε.Ε., «να έχουν ένα καταφύγιο στο βάθεμα της κρίσης», αλλά η Ε.Ε. θα εντείνει τις συνέπειες της κρίσης και θα τις ρίξει στις πλάτες του λαού. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Εφαρμόζει ακριβώς την ίδια πολιτική με το ΔΝΤ που εντείνει τις ιδιωτικοποιήσεις και την πολιτική που θέλει το ιδιωτικό κεφάλαιο να παίρνει τα κέρδη και τους λαούς να παίρνουν τα χρέη.
 
To θρίλερ έχει μέλλον....


«Ξύπνα Ευρώπη» φωνάζουν Αθήνα, Βερολίνο, Μαδρίτη


Τελευταία ενημέρωση: 19:02 Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει αρχίσει να παίρνει η ευρωπαϊκή αναβλητικότητα γύρω από τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Την άμεση ανάληψη δράσης από τις Βρυξέλλες ζητούν πλέον, όχι μόνον η Αθήνα, αλλά και η Μαδρίτη και το Βερολίνο, καθώς έχουν αρχίσει να νοιώθουν την καυτή ανάσα των αγορών και κράτη που μέχρι σήμερα παρέμεναν στο απυρόβλητο, όπως η Ιταλία.

"Στον αέρα" η διαχείριση της κρίσης χρέους "Στον αέρα" η διαχείριση της κρίσης χρέους «Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις. Είναι τώρα η ώρα των αποφάσεων», δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. "Η Ελλάδα θα κάνει το καθήκον της και θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, είμαστε βέβαιοι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα ανταποκριθούν στην ανάγκη διασφάλισης μιας ισχυρής, ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπη", πρόσθεσε.

«Ετοιμάζομαι να συμμετάσχω σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για το PSI [σ.σ. τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα στήριξης], διότι σήμερα χρειάζεται να στείλουμε ένα πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη και ακόμα παραπέρα», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, με τον οποίο συζήτησε για το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, τις αποκρατικοποιήσεις και τις προοπτικές συμμετοχής ιδιωτών στο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας.

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επεσήμανε την ανάγκη ταχείας έγκρισης του δεύτερου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε... βασιλικότερος του βασιλέως, όσον αφορά στη στήριξη της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι αν ήταν στο χέρι της Γερμανίας, η βοήθεια θα είχε ήδη εγκριθεί, όμως δεν ήταν όλοι έτοιμοι για το νέο πρόγραμμα. Δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθνούς, αλλά χωρίς βιασύνες.

Ταχεία λύση στην κρίση χρέους, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοσή της σε άλλα κράτη, ζήτησε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. "Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια απάντηση καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες", υπογράμμισε.

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην χρονοτριβούν άλλο και να βρουν σήμερα τις κατευθυντήριες γραμμές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Υπέρ μίας λύσης-εξπρές στο ελληνικό πρόβλημα τάχθηκε και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Ζήτησε και αυτόςσυμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα στηριξης, αρχικά μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Έκτακτη σύσκεψη πριν το Eurogroup

Της συνεδρίασης του Eurogroup προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε. με επικεφαλής τον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και τη συμμετοχή του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

«Εξετάστηκαν τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωζώνη», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Βαν Ρομπάι.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βαυαρίας, Χόρστ Ζιχόφερ, ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα αποφασιστεί «το συντομότερο δυνατόν»
ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΠΗΣ

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=292380
 
Ecce homo…



Ecce homo…
… Ο άνθρωπος που σε λίγο θα πάρει στα χέρια του τις τύχες του ευρώ κρατούσε μέχρι πριν από μερικά χρόνια το τιμόνι μιας από τις πιο κερδοσκοπικές επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, της Γκόλντμαν Σακς. Σημαίνει άραγε αυτό πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περάσει στα χέρια της Γουόλ Στριτ;

Τον Νοέμβριο…
… ο Μάριο Ντράγκι, νυν πρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας, θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ο Ιταλός ήταν διευθυντής της Γκόλντμαν Σακς, της διαβόητης επενδυτικής τράπεζας της οποίας οι αντίπαλοι λένε πως έχει κηρύξει τον πόλεμο στους φτωχούς. Θα τη βρει κανείς πίσω από κάθε κρίση: στην κρίση των στεγαστικών δανείων, στην κρίση των πρώτων υλών, στην κρίση των τροφίμων.

Και είναι τουλάχιστον ειρωνικό πως, ως πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Ντράγκι θα διευθύνει και την ευρωπαϊκή επιτροπή συστημικού κινδύνου για την προστασία του ευρώ από μελλοντικές κρίσεις και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν. Και εκφράζουν αμφιβολίες. «Θα μπορέσει να καταπολεμήσει άραγε αυτό που κάποτε προκάλεσε και για το οποίο δεν έδωσε λόγο σε κανέναν;» αναρωτιούνται στο περιοδικό «Μπάστα» οι ευρωβουλευτές Πασκάλ Κανφέν και Περβάνς Μπερές.

Η Γκόλντμαν Σακς δεν εμπλέκεται μόνο σε χρηματοπιστωτικά σκάνδαλα. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και στην κερδοσκοπία των τροφίμων. Υστερα από πιέσεις που άσκησε σε κυβερνήσεις, πέτυχε την απελευθέρωση της διεθνούς αγοράς τροφίμων, όπου σήμερα πρωτοστατεί στη χειραγώγηση των τιμών τους, που είχε πρόσφατο αποτέλεσμα τις «ταραχές του ψωμιού» σε πολλές φτωχές χώρες.

Ecce homines…
… Η προϋπηρεσία στην Γκόλντμαν Σακς σίγουρα δεν αποτελεί ένα ανεξίτηλο στίγμα. Η Γκόλντμαν Σακς και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ανταλλάσσουν συχνά στελέχη ακόμη και στα πιο κορυφαία αξιώματα.

Ο Μάριο Μόντι, επίτροπος για την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά μέχρι το 2004, είναι σήμερα σύμβουλος της Γκόλντμαν Σακς. Ο Πίτερ Σάδερλαντ, επίτροπος για τον ανταγωνισμό, έγινε διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ύστερα από ένα πέρασμα από την Γκόλντμαν Σακς.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι υπήρξε σύμβουλός της. Και ο Οτμαρ Ισινγκ, διεθνής σύμβουλος της Γκόλντμαν Σακς από το 2006, ήταν μέχρι τότε επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ. Ηταν εκείνος που το 2010 είχε εναντιωθεί σε οποιαδήποτε απόπειρα ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα. Το επιχείρημά του; Πως η Ελλάδα έπρεπε να αναλάβει η ίδια τις ευθύνες της για τις πράξεις της. Οπως τις ανέλαβε και η Γκόλντμαν Σακς για τις δικές της; αναρωτιέται στο περιοδικό «Μπάστα» η Ανιές Ρουσό.

Ο διορισμός…
… του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μία περίοδο κατά την οποία βάρη που θα έπρεπε να σηκώσουν οι τραπεζίτες φορτώνονται στους ώμους των λαών, είναι βέβαιο πως δεν θα καθησυχάσει τους Αγανακτισμένους. Οταν μάλιστα, από την Ισπανία μέχρι την Ελλάδα, δεν παύουν να φωνάζουν: «Αυτό δεν είναι κρίση, είναι αισχροκέρδεια!».

Πηγή: TA NEA
Συγγραφή: Του Ρούσου Βραννά Στήλη ΔΡΟΜΟΙ
http://www.inprecor.gr/
 
Και ένα ενδεικτικό απόσπασμα του παραπάνω άρθρου...

"Οι ευρωπαϊκές ελίτ πρέπει να επιστρέψουν στα πρότυπα που οδήγησαν στη δημιουργία της Ένωσης αναγνωρίζοντας ότι η κατανόηση της πραγματικότητας που έχουμε είναι εγγενώς ατελής, ότι οι αντιλήψεις μας τείνουν να είναι μεροληπτικές και ότι οι θεσμοί μας μπορεί να έχουν προβλήματα."
...
 
Last edited:
Κατακόρυφη άνοδος στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας σημείωσε κατακόρυφη άνοδο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας δωδεκάμηνων εντόκων γραμματίων...

http://www.sofokleous10.gr/portal2/diethnoi/diethnoi/2011-07-12-10-46-08-2011071239019/
 
Δημοσιονομική Ενωση ή διάλυση θέλουν οι αγορές

Κατάσταση συναγερμού επικρατεί πλέον σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους της Ευρώπης, εν μέρει όμως και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς τυχόν κατάρρευση της Ιταλίας θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης και σε μία νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση...

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/648488/Article.aspx
 
ΟΛΕ!!!!!

Με default ( ; ) το νέο πακέτο



By Peter Spiegel (Βρυξέλλες), Patrick Jenkins (Λονδίνο)
Δημοσιεύθηκε: 12:27 - 11/07/11


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται για πρώτη φορά έτοιμοι να αποδεχτούν ότι η Αθήνα θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών σε τμήμα των ομολόγων της, στο πλαίσιο νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο θα μειώσει σε ανεκτά επίπεδα το συνολικό δανειακό βάρος της χώρας.

Η νέα στρατηγική, που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, πιθανόν να περιλαμβάνει επίσης νέες παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να μειωθεί το αθηναϊκό χρέος, όπως περαιτέρω μείωση επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης και πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων σε ευρεία βάση. Πιθανόν, επίσης, να σηματοδοτήσει την εγκατάλειψη του γαλλικού προγράμματος μετακύλισης ελληνικών ομολόγων από μέρους τραπεζών.

«Ο βασικός στόχος είναι να μειωθεί το δανειακό βάρος της Ελλάδας με κινήσεις τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα», δήλωσε κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το νέο σχέδιο βρίσκεται σε πρώιμα στάδια και δεν αναμένονται τελικές λεπτομέρειες πριν από τα τέλη του καλοκαιριού. Πάντως, αν συμφωνηθεί η στρατηγική θα συνιστά σημαντική μεταστροφή στον 18μηνο αγώνα συγκράτησης της κρίσης χρεών.

Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια ιδιωτικής συμμετοχής, αρκετοί έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν σε ένα σχέδιο που έχει υποστηρίξει η Γερμανία και προβλέπει να υποχρεωθούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα χρεόγραφα μεγαλύτερων λήξεων.

Έτσι, καταργείται ουσιαστικώς η γαλλική πρόταση που εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα, η οποία, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα πρόσθετε βάρη στην Ελλάδα, προσφέροντας ακριβά κίνητρα στις τράπεζες για να μετακυλίσουν τα ομόλογα που κατέχουν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το Institute of International Finance, το διεθνές λόμπι που εκπροσωπεί τις μεγάλες τράπεζες οι οποίες κατέχουν ελληνικά ομόλογα, σταδιακά ξεφεύγει από το γαλλικό σχέδιο και αρχίζει να υιοθετεί το γερμανικό.

«Υπάρχει σύγκλιση στην τραπεζική κοινότητα προς την κατεύθυνση ενός πιο ρεαλιστικού σχεδίου σε σχέση με το γαλλικό, το οποίο δεν ήταν εφικτό», δήλωσε Ευρωπαίος αναφερόμενος στο γαλλικό σχέδιο, που εκτιμάται ότι σχεδιάστηκε για να «αυτοεξυπηρετήσει» τις τράπεζες.

Σύμφωνα με στελέχη του IIF, οι τράπεζες ωθούνται τώρα να συμφωνήσουν σε πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων σε αντάλλαγμα για το συμφωνημένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, καθώς εκτιμούν ότι μόνο αν μειωθεί το συνολικό χρέος θα επιτευχθεί βιώσιμη ανάκαμψη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι υπάρχει υποστήριξη για αυτό το σχέδιο μεταξύ κυβερνητικών κύκλων. Πρόκειται για σχέδιο που αρχικώς προώθησαν Γερμανοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank, και προβλέπει επαναγορά έως του 10% των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία, από την ανοιχτή αγορά.

Δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα κινούνται σήμερα κάτω από την ονομαστική τους αξία, αυτές οι επαναγορές ουσιαστικώς θα είναι εθελοντικό «κούρεμα», αφού οι ομολογιούχοι θα δεχτούν αποπληρωμές πολύ μικρότερες σε σχέση με την αξία των ομολόγων.

Παραμένει όμως ασαφές το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι επαναγορές. Η Κομισιόν επί μακρόν ζητεί να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το ταμείο διασώσεων 440 δισ. ευρώ της ευρωζώνης, αλλά το Βερολίνο αντιτίθεται στις προτάσεις.


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.