Πού πάει η γλώσσα μας ?

Φίλιππος Φ.

Supreme Member
12 February 2007
3,910
Αθήνα
Με αφορμή το νήμα "Πού πάει η χώρα" αποφάσισα να ρωτήσω κι εγώ με τη σειρά μου κάτι που κινείται στο ίδιο μοτίβο ώς ερώτηση...

Εξέλαβα ως αφορμή το γεγονός οτι τελευταία παρατηρείται όλο και πιο έντονο το φαινόμενο της ανάρτησης κειμένων που είναι γεμάτα όχι μόνο απο ορθογραφικά λάθη αλλά και απο συντακτικά και ότι άλλο μπορεί να χωρέσει ο νους του ανθρώπου !

Το μεγαλύτερο κακό όμως είναι η χρήση greeklish (ανεξάρτητα απο το αν ο κανονισμός του forum μας την αποθαρρύνει / απαγορεύει) σε όλο και περισσότερους τομείς ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Αν συνεχίσουμε έτσι πολύ φοβούμαι οτι θα καταλήξουμε να καταργήσουμε τελείως τα Ελληνικά γράμματα σε κάποια χρόνια. Αλλωστε, ήδη ευτελίσαμε την γραφή της γλώσσας μας θυσιάζοντας τους τόνους και τα πνεύματα, στο βωμό της ευκολίας....

Κάτι όμως πρέπει να γίνει, γιατί η ως τώρα πορεία της γραφής έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο που εκφράζουμε τις σκέψεις μας.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα της ισοπέδωσης ?

Ποιοί φταίνε άραγε? Φταίμε εμείς (οι θεωρητικά παλαιότεροι) που το ανεχόμαστε, φταίνε οι δάσκαλοι στα σχολεία, οι μαθητές, οι γονείς ? Τέλος πάντων, κάποιος(οι) πρέπει να φταίει(νε) ! Δεν είναι δυνατόν να μην το έχει πάρει χαμπάρι κανείς ! Αν όμως κάποιοι το έχουν πάρει χαμπάρι και σιωπούν, τότε θα πρέπει να μιλούμε για εσκεμμένη ανοχή που αυτόματα - στο δικό μου μυαλό - ισοδυναμεί με ενοχή σε βαθμό προδοσίας. Κάποιοι μέσα σε αυτά τα 2.500 χρόνια που υπάρχει η Ελληνική γλώσσα, πέρασαν δια πυρός και σιδήρου προκειμένου η γλώσσα μας να κρατηθεί ζωντανή και να μην αλωθεί μαζί με την άλωση του τόπου μας. Σε αυτούς δεν χρωστάμε τίποτε ?

Υπάρχει τρόπος να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα όσο είναι καιρός ? Μήπως τελικά θα πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο των προγόνων μας και να αντισταθούμε στην άλωση που αυτή τη φορά έρχεται απο μέσα και όχι απο τους ξενόφερτους κατακτητές ?

Θα ήθελα πολύ να παραδώσω στην κόρη μου μια γλώσσα που θα δοξάζει την ιστορική πορεία της φυλής μας και θα της θυμίζει τον πατέρα της όταν εγω πλέον θα έχω φύγει. Αλλά πώς μπορώ να αντισταθώ μόνος ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την διάθεσή σας να μοιραστούμε τους πρόβληματισμούς μου (ακόμα και αν οι ίδιοι μπορεί να μην τους συμμερίζεστε..)

Φίλιππος

Μεθοδευμένη εξαχρείωση κι αποβλάκωση...

Η εθνική συνείδηση,οι δεσμοί με την ιστορία μας,περνούν μέσα κι απο την γλώσσα μας...Την καταστρέφουν κι όχι τυχαία.

Μας προτρέπουν να ξεχάσουμε τι έγινε στην Σμύρνη,την σφαγή των Ποντίων,την Κύπρο,τα νησιά μας και το Αιγαίο σε λίγο...

Αν ξεχάσουμε την γλώσσα μας και την ιστορία μας,μπορούν να μας διαλύσουν εντελώς σαν έθνος...

Επειδή οι κανόνες λειτουργίας του forum αφιερώνουν ολόκληρο κεφάλαιο ( το 2.5. Δομή , Αισθητική και ευανάγνωστο των δημοσιεύσεων ) στο τι θεωρείται αποδεκτό , από γλωσσικής πλευράς , κείμενο προς δημοσίευση , θα παρακαλούσα τους συντονιστές κάθε κατηγορίας όπου αναρτώνται μηνύματα , ασύντακτα , ανορθόγραφα και ακατανόητα , να τα διαγράφουν κατα την κρίση τους , ειδοποιώντας τον συντάκτη τους με π.μ. ότι εφ' όσον επιθυμεί απάντηση στο ποστ του , θα πρέπει να το ξαναγράψει ακολουθώντας τους γλωσσικούς κανόνες.

Δηλαδή το φόρουμ αποθαρρύνει την συμμετοχή όσων δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις ?

Κάποιου λόγου χάρη αλλοδάπου που ζει χρόνια στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι σε θέση να γράψει 100% σωστά, θα σβήνονται τα μηνύματα του ?

E όχι και τους αλλοδαπούς ρε Ντίνο...Που τα βρίσκεις:worshippy:

Είδες ότι μέχρι στα αγγλικά έχουμε θέμα στον δικάναλο,για να τους εξυπηρετήσουμε...

Last edited:
Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Μεθοδευμένη εξαχρείωση κι αποβλάκωση...

Η εθνική συνείδηση,οι δεσμοί με την ιστορία μας,περνούν μέσα κι απο την γλώσσα μας...Την καταστρέφουν κι όχι τυχαία.

Μας προτρέπουν να ξεχάσουμε τι έγινε στην Σμύρνη,την σφαγή των Ποντίων,την Κύπρο,τα νησιά μας και το Αιγαίο σε λίγο...

Αν ξεχάσουμε την γλώσσα μας και την ιστορία μας,μπορούν να μας διαλύσουν εντελώς σαν έθνος...

:SFGSFGSF:

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Δηλαδή το φόρουμ αποθαρρύνει την συμμετοχή όσων δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις ?

Κάποιου λόγου χάρη αλλοδάπου που ζει χρόνια στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι σε θέση να γράψει 100% σωστά, θα σβήνονται τα μηνύματα του ?

Η υπογραφή μας αν δεν είναι στην Ισπανική γλώσσα υπάρχει πρόβλημα;

Ειλικρινά λυπάμαι για τις ειρωνικές , εξυπνακίστικες απαντήσεις και παρατηρήσεις καθώς και για την ηθελημένη διαστρέβλωση - διότι αν δεν είναι ηθελημένη πρόκειται περί αδυναμίας κατανόησης του περιεχομένου ενός κειμένου - των όσων έγραψε στο αρχικό ποστ του ο Φίλιππος , αλλά και των δικών μου παρατηρήσεων. Η κακοπιστία φαίνεται βρίσκεται σε περίσσειες ποσότητες .

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Ειλικρινά λυπάμαι για τις ειρωνικές , εξυπνακίστικες απαντήσεις και παρατηρήσεις καθώς και για την ηθελημένη διαστρέβλωση - διότι αν δεν είναι ηθελημένη πρόκειται περί αδυναμίας κατανόησης του περιεχομένου ενός κειμένου - των όσων έγραψε στο αρχικό ποστ του ο Φίλιππος , αλλά και των δικών μου παρατηρήσεων. Η κακοπιστία φαίνεται βρίσκεται σε περίσσειες ποσότητες .
Κακόπιστος υπήρξα πάντοτε απέναντι στην αλαζονεία. Η οποία επίσης βρίσκεται σε περίσσειες ποσότητες και ειναι και "πρωτογενής" ως συμπεριφορα. Αντίθετα η "κακοπιστία" και η "εξυπνακίστικες απαντήσεις" ειναι αντίδραση και μάλιστα ήπια απέναντι σε ανθρώπους που με "ειλικρινή θλίψη" βλέπω να αποδεικνύοντε κατώτεροι του ρόλου τους.

Ακου εκει "θα πρεπει να ξαναγραψει ακολουθοντας τους γλωσσικους κανονες".
Εκτος και αν ο Μαρξ στο avatar και τα επαναστατικα τσιτατα στην υπογραφη ειναι απλα η κολυμπηθρα του Συλωαμ της βαθυτερης αναγκης για την απολυτη εξουσια.

Το είχα θέσει ως πρόβλημα εδώ παλαιότερα, με σκοπό όμως να δούμε αν υπάρχει κάποια ευκολία της πλατφόρμας ή του firefox για να διορθώνονται τα πράγματα, όχι με σκοπό να διαγράφονται μηνύματα ή/και να αποκλείονται μέλη, αν είναι ποτέ δυνατόν!!

Ακου εκει "θα πρεπει να ξαναγραψει ακολουθοντας τους γλωσσικους κανονες".

Δεν κατάλαβα που είναι το κακό?

Εσένα δεν σε ενοχλεί ένα κείμενο γραμμένο τσάτρα- πάτρα
γεμάτο λάθη και αφάνταστα κουραστικό λόγω προχειρότητας
και αδιαφορίας του συντάκτη του για τους άλλους που το διαβάζουν?

Δεν κατάλαβα που είναι το κακό?

Εσένα δεν σε ενοχλεί ένα κείμενο γραμμένο τσάτρα- πάτρα
γεμάτο λάθη και αφάνταστα κουραστικό λόγω προχειρότητας
και αδιαφορίας του συντάκτη του για τους άλλους που το διαβάζουν?

Εμένα ναι, με ενοχλεί. Έχω δει ποστ γραμμένα χωρίς σημεία στίξης, τόνους, κεφαλαία, στοιχειώδη γραμματική και συντακτικό - σαν τεράστια sms- που δυσκολεύουν τρομερά την ανάγνωση. Κάποιος πρέπει να το επισημάνει στους χρήστες, δε νομίζετε;

Μάλιστα. Αλλος ένας επαναστάτης του γλυκού νερού βρήκε την ευκαιρία να διατρανώσει κι αυτός το δικαίωμα του στην κριτική απέναντι στην εξουσία του avclub. Γεμίσαμε αντεξουσιαστές και αλογόμυγες . Προτιμότερο βέβαια θα ήταν να κάνουμε χρήση και κάποιου έγκυρου λεξικού , προτού εκφράσουμε τις ανορθόγραφες , αλλά πάντα κακόπιστες , "αντιεξουσιαστικές" απόψεις μας . Αλλά απ' ό,τι φαίνεται είναι προτιμητέα η ανορθόγραφη γραφή . Είναι ο μόνος τρόπος για κάποιον , κατά τα άλλα , ανύπαρκτο , να τον προσέξουν. Εστω και αρνητικά .

Μάλιστα. Αλλος ένας επαναστάτης του γλυκού νερού βρήκε την ευκαιρία να διατρανώσει κι αυτός το δικαίωμα του στην κριτική απέναντι στην εξουσία του avclub. Γεμίσαμε αντεξουσιαστές και αλογόμυγες . Προτιμότερο βέβαια θα ήταν να κάνουμε χρήση και κάποιου έγκυρου λεξικού , προτού εκφράσουμε τις ανορθόγραφες , αλλά πάντα κακόπιστες , "αντιεξουσιαστικές" απόψεις μας . Αλλά απ' ό,τι φαίνεται είναι προτιμητέα η ανορθόγραφη γραφή . Είναι ο μόνος τρόπος για κάποιον , κατά τα άλλα , ανύπαρκτο , να τον προσέξουν. Εστω και αρνητικά .

Yπάρχουν πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα όπου όχι μόνο δεν υπάρχει μέσα έγκυρο λεξικό, αλλά το κυριότερο, δεν υπάρχει στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων η ανάγκη χρήσης του. Δε μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον απόφοιτο (ή και όχι) του δημοτικού να συμβουλεύεται λεξικό για να ρωτήσει, ούτε να του αποκλείσεις ως ποινή τη συμμετοχή του σ'έναν χώρο που γουστάρει...

Η λύση είναι να γράψει κάποιος ένα sticky tutorial για το πως κατεβαίνει και χρησιμοποιείται π.χ ο ορθογράφος του Mozilla, και να γίνει σύσταση προς τα μέλη να τον χρησιμοποιούν.

edit: Διάβασα πολύ γρήγορα το μήνυμά σου και νόμιζα ότι αναφερόταν και στο θέμα, η απάντησή μου προφανώς εκεί πάει

Last edited:

Δεν εχω κανενα προβλημα με την εξουσια του avclub. Με τη δικη σου διαχειρηση αυτης εχω προβλημα. Οσο για της προσβολες στις επιστρεφω προσθετωντας το "κομπλεξικος κοντοπιθαρος".

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Δεν εχω κανενα προβλημα με την εξουσια του avclub. Με τη δικη σου διαχειρηση αυτης εχω προβλημα. Οσο για της προσβολες στις επιστρεφω προσθετωντας το "κομπλεξικος κοντοπιθαρος".

Μήπως θα ήθελες να διευκρινίσεις ποιός είναι ο κομπλεξικός κοντοπίθαρος ; Γιατί εγώ κοντός δεν είμαι και μπορεί να παρεξηγηθώ αν αναφέρεσαι σε εμένα .