Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?
Κοίταξε, εάν λέγεται από άποψη (πχ "είχε και κρυφούς φωτισμοί") δεν είναι κακό.
Τώρα το πού μπαίνει κατάληξη -ε και πού -αι στα ρήματα, το ότι τα επιρρήματα λήγουν σε -ω, -ως και όχι -ο -ος (όπως κάτι πάντος, λόγο που βγάζουν μάτι) είναι γνώσεις όχι γυμνασίου, αλλά Γ´Δημοτικού. Ο γιος μου που είναι οκτώμιση, τα ξέρει. Για τέτοια βασικά πράγματα λέμε εδώ.
Τώρα το εάν θα μπει τόνος στο ερωτηματικό πού, εάν θα μπει κόμμα στο αναφορικό ό,τι για να ξεχωρίσει από το ειδικό (κάτι που έκανε λάθος μέχρι και ο ανοίξας το παρόν νήμα) είναι ψιλά γράμματα. Ας φτιάξουν πρώτα τα χοντρά που βγάζουν μάτι. Και δεν τα γράφουν τίποτα αμόρφωτοι. Μιλάμε για άτομα που μπορεί να συμμετέχουν για χρόνια σε κάποιο φόρουμ, επομένως διαβάζουν ή και χρησιμοποιούν και οι ίδιοι τον γραπτό λόγο, και όμως εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια λάθη. Γιατί δεν ενδιαφέρονται να διορθωθούν. Ποιος ξέρει. Μπορεί και να πιστεύουν ότι τα σωστά ελληνικά είναι για τον Ζουράρι ή, ακόμη χειρότερα, για τον Άδωνι.
Τάσο μου, το πιστεύεις οτι έχω λάβει pm εδώ που με διόρθωνε για το κόμμα στο αναφορικό "ό,τι" ??? Δεν απάντησα ασφαλώς (ούτε και διόρθωσα το κείμενο) αλλά απο τότε το βλέπω και το προσπερνώ ...
Εδώ υπάρχουν άλλα κι άλλα... Σωστά έθεσε ο Δημήτρης την εισαγωγή ξενικών όρων στη γλώσσα και τί κινδύνους εγκυμονεί. Παράδειγμα προχθεσινό στη στάση του μετρό : Μια κοπελλίτσα όχι μεγαλύτερη απο 15 ετών, βλέπει μια (μάλλον) φίλη της που είναι καθισμένη, τρέχει προς το μέρος της και της λέει "για σου μαν, τί γίνεται ?"....
Αυτο το αμερικάνικο "Hey Man" (με καταβολές απο τις Νότιες Πολιτείες, πρίν τα γκέτο των μαύρων στις μεγαλουπόλεις) χρησιμοποιείται εκεί ΜΟΝΟ απο άνδρα σε άνδρα (και μάλιστα πολύ φίλο, κολλητό θα έλεγα). Στη δε Αγγλία, δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου. Παρ' όλα ταύτα, εδώ όχι μονο το πήραμε, αλλά το Ελληνοποιήσαμε και κατόπιν το ξεφτιλισαμε εντελώς με την κακοχρησία !!
Και πόσα άλλα τέτοια δυστυχώς υπάρχουν ... Αλλο αισχρό (αν και κατανοητό) είναι αυτο το περίφημο "ως αναφορά" που φαινομενικά είναι μεν αθώο, επ' ουδενί όμως μπορεί να αντικαταστήσει το ορθό "όσον αφορά" ....
Ετσι για καλαμπούρι, ζήτησα απο φίλο δάσκαλο σε σχολείο να γράψει στον πίνακα στην τάξη του "δόξα το Θεό" για να δεί πόσοι θα τον διόρθωναν αν τους ζητούσε να βρούν πού είναι το λάθος... Και σε 27 μαθητές Α Γυμνασίου φαινόταν ολόσωστο και δεν μίλησε κανείς !
Αυτά όμως ήταν σίγουρο οτι θα συμβούν αφού κάποιοι κατάργησαν την Δοτική χωρίς προηγουμένως να αλλάξει ο τρόπος ομιλίας ή οι φράσεις-κλισέ που την περιέχουν...
Κάποτε (πρίν πάντως πάω στο σχολείο, αγέννητος ήμουν) είχαμε αφαιρέσει την βαρεία απο τους τόνους και κρατήσαμε μόνο την οξεία και την περισπωμένη...Μετά καταργήσαμε ΚΑΙ την περισπωμένη... Στο τέλος θα καταργηθεί και η οξεία έτσι όπως πάει. Να μην πώ για τα πνεύματα που έχουν απο πίσω τους κανόνες επι κανόνων (κυρίως σε σχέση με τις προθέσεις).
Λένε στο Στρατο "εφ' όπλου λογχη" και ουδείς είναι πλέον σε θέση να αναγνωρίσει οτι αυτό το ρημάδι το "εφ'" στην πραγματικότητα είναι "επί" ! Και πώς να το κάνει, όταν έχει εξαφανιστεί η δασεία απο τη λέξη "όπλο" ???
Αναρωτιέμαι μερικές φορές τί θα απομείνει στο τέλος...