Πού πάει η γλώσσα μας ?

εγω μιλαω για πολυβασικαπργαματα για ποστο ππουειναι γραμμενα τελιεως στο ποδι και δνε καταλαβαινεις χρηστο τι λενεν οι τυποιπου τα εγρψαν για το λογο που δεν ξενρουν κανενα κανονα η και αμα ξερουν δεν τουνς νοιαζει και πολυ σιγα μην κατσουν να διορθωςουν αυτα που γραψανε σορυ που ειμαιι ανορθογραφως αλλα βιαζομαι λιγο ενταξει

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

εγω μιλαω για πολυβασικαπργαματα για ποστο ππουειναι γραμμενα τελιεως στο ποδι και δνε καταλαβαινεις χρηστο τι λενεν οι τυποιπου τα εγρψαν για το λογο που δεν ξενρουν κανενα κανονα η και αμα ξερουν δεν τουνς νοιαζει και πολυ σιγα μην κατσουν να διορθωςουν αυτα που γραψανε σορυ που ειμαιι ανορθογραφως αλλα βιαζομαι λιγο ενταξει

Επί τής ουσίας Κώστα τέτοια posts προέκυψαν(ακριβώς όπως το παράδειγμά σου) και μάλιστα αυξημένα.
Και ειλικρινά νομίζω ,οτι θά βοηθούσε πολύ στην επικοινωνία,μιά μεγαλύτερη προσοχή ή λιγότερη αδιαφορία στην σύνταξη αναλόγων posts..Μέ μιά δεύτερη ματιά θα μπορούσαν νάναι πολύ πιό κατανοητά και θά διευκόλυναν και τούς συνομιλητές αλλά και οι λοιποί συμμετέχοντες θά έδειχναν ενδιαφέρον στο περιεχόμενό τους,πού ίσως κάποιες φορές νάταν και αξιόλογο.

Last edited:
Πριν λιγο καιρο συζητουσα με καποιους μαθητες μου για το θεμα.
Κι αυτο γιατι καποιος μου εστειλε ενα τελειως ασυντακτο μηνυμα, κι αυτο σε greeklish.
1-2 μου ειπαν οτι ακομα και στα σημειωματα που δινουν ο ενας στον αλλον, τα γραφουν σε greeklish....
Καποιοι ειπαν οτι βολευει γιατι δεν χρειαζεται να ξερεις ορθογραφια, και 1-2 (απο τους 10-12) μονο ειχαν αποφασισει να χρησιμοποιουν ελληνικα γραμματα (και παλι εκτος msn)...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Κοίταξε, εάν λέγεται από άποψη (πχ "είχε και κρυφούς φωτισμοί") δεν είναι κακό.

Από που προκύπτει ότι δεν είναι κακό? Επειδή το γράφεις εσύ ή κάποιοι γνωστοί σου?
Ο Δημήτρης Αντωνόγλου εξήγησε για ποιον λόγο κάποιες λέξεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.
Αλλά το "κρυφούς φωτισμοί", φτγιάχνω κλπ είναι πολύ χειρότερα απ το RIP, BRB, LOL, OMG κοκ

Πριν λιγο καιρο συζητουσα με καποιους μαθητες μου για το θεμα.
Κι αυτο γιατι καποιος μου εστειλε ενα τελειως ασυντακτο μηνυμα, κι αυτο σε greeklish.
1-2 μου ειπαν οτι ακομα και στα σημειωματα που δινουν ο ενας στον αλλον, τα γραφουν σε greeklish....
Καποιοι ειπαν οτι βολευει γιατι δεν χρειαζεται να ξερεις ορθογραφια, και 1-2 (απο τους 10-12) μονο ειχαν αποφασισει να χρησιμοποιουν ελληνικα γραμματα (και παλι εκτος msn)...

Κάπου είχα διαβάσει ότι ούτε καν στην έκθεση πλέον δεν κόβονται βαθμοί για τα ορθογραφικά λάθη. Αν ισχύει αυτό μην περιμένουμε και τίποτα καλύτερο, αφού δεν υπάρχει κανένα κίνητρο στους μαθητές να μην κάνουν λάθη και να χρησιμοποιούν την ελληνική γραφή...

Είμαι και εγώ απ' αυτούς τους αμόρφωτους, ανορθόγραφους που δεν μπορούν να κολήσουν δυό λέξεις μεταξύ τους και λυπάμαι γι' αυτό.

Μακάρι να είχα το χρόνο αλλά και περισσότερη θέληση να το διόρθωνα...

Λυπάμαι και γι' αυτούς, που θεωρούν ακατάλληλους για συνομιλητές όσους δεν τα καταφέρνουν στο γραπτό λόγο (λες και αυτοί τα καταφέρνουν παντού...)

Σήμερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ένας συφορουμήτης μας, ρώτησε για ένα πρόβλημα με το σύστημά του...

Αγχωτικά, βιαστικά ανορθόγραφα και ασύνταχτα... Απάντηση καμία...
Μπήκα στο κόπο με τα λίγα που γνωρίζω να του δώσω κάποιες ιδέες πως να ψάξει - ανταλλάξαμε και pm...

Tώρα το νήμα του μένει ορφανό αφού εκτός του ότι δεν απάντησε κανείς σβήστηκε και το μήνυμά μου...

Μόνο ο Μαγγελάνος μπήκε στο κόπο να διορθώσει κάπως το δυσκολονόητο μήνυμα... και μπράβο του που ασχολήθηκε...

Τελικά πιο πολύ λυπάμαι για τους κρίνοντες! Έτσι να κριθούν και οι δικοί σας άνθρωποι και τα παιδιά σας, όπου δεν τα καταφέρνουν...

Μην αφήσετε κανένα κακό χειριστή της γλώσσας (νοηματικής ή γραπτής) εδώ μέσα...
10-20 να μείνετε να ανταλάσσετε μηνύματα (τα περισσότερα προσβλητικά ως συνήθως...)

Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Σήμερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ένας συφορουμήτης μας, ρώτησε για ένα πρόβλημα με το σύστημά του...
Μπήκα στο κόπο με τα λίγα που γνωρίζω να του δώσω κάποιες ιδέες πως να ψάξει - ανταλλάξαμε και pm...
Tώρα το νήμα του μένει ορφανό αφού εκτός του ότι δεν απάντησε κανείς σβήστηκε και το μήνυμά μου...

Mε ποιό σκεπτικό σβήστηκε???

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Μια χαρά το διάβασα πάντως.

Κοίταξε, εάν λέγεται από άποψη (πχ "είχε και κρυφούς φωτισμοί") δεν είναι κακό.

Τώρα το πού μπαίνει κατάληξη -ε και πού -αι στα ρήματα, το ότι τα επιρρήματα λήγουν σε -ω, -ως και όχι -ο -ος (όπως κάτι πάντος, λόγο που βγάζουν μάτι) είναι γνώσεις όχι γυμνασίου, αλλά Γ´Δημοτικού. Ο γιος μου που είναι οκτώμιση, τα ξέρει. Για τέτοια βασικά πράγματα λέμε εδώ.
Τώρα το εάν θα μπει τόνος στο ερωτηματικό πού, εάν θα μπει κόμμα στο αναφορικό ό,τι για να ξεχωρίσει από το ειδικό (κάτι που έκανε λάθος μέχρι και ο ανοίξας το παρόν νήμα) είναι ψιλά γράμματα. Ας φτιάξουν πρώτα τα χοντρά που βγάζουν μάτι. Και δεν τα γράφουν τίποτα αμόρφωτοι. Μιλάμε για άτομα που μπορεί να συμμετέχουν για χρόνια σε κάποιο φόρουμ, επομένως διαβάζουν ή και χρησιμοποιούν και οι ίδιοι τον γραπτό λόγο, και όμως εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια λάθη. Γιατί δεν ενδιαφέρονται να διορθωθούν. Ποιος ξέρει. Μπορεί και να πιστεύουν ότι τα σωστά ελληνικά είναι για τον Ζουράρι ή, ακόμη χειρότερα, για τον Άδωνι.

Τάσο μου, το πιστεύεις οτι έχω λάβει pm εδώ που με διόρθωνε για το κόμμα στο αναφορικό "ό,τι" ??? Δεν απάντησα ασφαλώς (ούτε και διόρθωσα το κείμενο) αλλά απο τότε το βλέπω και το προσπερνώ ...

Εδώ υπάρχουν άλλα κι άλλα... Σωστά έθεσε ο Δημήτρης την εισαγωγή ξενικών όρων στη γλώσσα και τί κινδύνους εγκυμονεί. Παράδειγμα προχθεσινό στη στάση του μετρό : Μια κοπελλίτσα όχι μεγαλύτερη απο 15 ετών, βλέπει μια (μάλλον) φίλη της που είναι καθισμένη, τρέχει προς το μέρος της και της λέει "για σου μαν, τί γίνεται ?"....

Αυτο το αμερικάνικο "Hey Man" (με καταβολές απο τις Νότιες Πολιτείες, πρίν τα γκέτο των μαύρων στις μεγαλουπόλεις) χρησιμοποιείται εκεί ΜΟΝΟ απο άνδρα σε άνδρα (και μάλιστα πολύ φίλο, κολλητό θα έλεγα). Στη δε Αγγλία, δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου. Παρ' όλα ταύτα, εδώ όχι μονο το πήραμε, αλλά το Ελληνοποιήσαμε και κατόπιν το ξεφτιλισαμε εντελώς με την κακοχρησία !!

Και πόσα άλλα τέτοια δυστυχώς υπάρχουν ... Αλλο αισχρό (αν και κατανοητό) είναι αυτο το περίφημο "ως αναφορά" που φαινομενικά είναι μεν αθώο, επ' ουδενί όμως μπορεί να αντικαταστήσει το ορθό "όσον αφορά" ....

Ετσι για καλαμπούρι, ζήτησα απο φίλο δάσκαλο σε σχολείο να γράψει στον πίνακα στην τάξη του "δόξα το Θεό" για να δεί πόσοι θα τον διόρθωναν αν τους ζητούσε να βρούν πού είναι το λάθος... Και σε 27 μαθητές Α Γυμνασίου φαινόταν ολόσωστο και δεν μίλησε κανείς !
Αυτά όμως ήταν σίγουρο οτι θα συμβούν αφού κάποιοι κατάργησαν την Δοτική χωρίς προηγουμένως να αλλάξει ο τρόπος ομιλίας ή οι φράσεις-κλισέ που την περιέχουν...

Κάποτε (πρίν πάντως πάω στο σχολείο, αγέννητος ήμουν) είχαμε αφαιρέσει την βαρεία απο τους τόνους και κρατήσαμε μόνο την οξεία και την περισπωμένη...Μετά καταργήσαμε ΚΑΙ την περισπωμένη... Στο τέλος θα καταργηθεί και η οξεία έτσι όπως πάει. Να μην πώ για τα πνεύματα που έχουν απο πίσω τους κανόνες επι κανόνων (κυρίως σε σχέση με τις προθέσεις).
Λένε στο Στρατο "εφ' όπλου λογχη" και ουδείς είναι πλέον σε θέση να αναγνωρίσει οτι αυτό το ρημάδι το "εφ'" στην πραγματικότητα είναι "επί" ! Και πώς να το κάνει, όταν έχει εξαφανιστεί η δασεία απο τη λέξη "όπλο" ???

Αναρωτιέμαι μερικές φορές τί θα απομείνει στο τέλος...

Last edited:

Έχει σημασία? Εδώ γράφω ότι δεν του απάντησε κανείς...

Πως δεν έχει... το να μην απαντήσει κανείς μπορεί να ήταν τυχαίο (εγώ αν το έβλεπα και ήξερα πχ θα απαντούσα...)

Αλλά το να σβηστεί απάντησή σου σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο σκεπτικό στο φόρουμ που θα έπρεπε να ξέρουμε αν μη τι άλλο...

Ουδείς μπορεί να τα βάλει με την εξέλιξη (προσοχή, δεν μιλώ για πρόοδο ή ευημερία)
edit αναφέρομαι στον mouratos

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Ελα μορε, νταξι.
Δεν προκιτε να γινι κε τιποτα το ιδιετερο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Από που προκύπτει ότι δεν είναι κακό? Επειδή το γράφεις εσύ ή κάποιοι γνωστοί σου?

Αααα παρατηρώ πως δεν έχεις ...κλασσική παιδεία. Ο Χάρρυ Κλύνν το είπε, ως "Βασίλης", για το Ηρώδειο. Ωραίο μαγαζί, δεν λέω, ρουστίκ με τις κολωνίτσες του, και κρυφούς φωτισμοί. :ADFADF1:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Αααα παρατηρώ πως δεν έχεις ...κλασσική παιδεία. Ο Χάρρυ Κλύνν το είπε, ως "Βασίλης", για το Ηρώδειο. Ωραίο μαγαζί, δεν λέω, ρουστίκ με τις κολωνίτσες του, και κρυφούς φωτισμοί. :ADFADF1:
Πιο πριν ειχε πει το "ξηρους καρποι", για τους γνωστους φαν γνωστου ειδους μουσικης.

Είμαι και εγώ απ' αυτούς τους αμόρφωτους, ανορθόγραφους που δεν μπορούν να κολήσουν δυό λέξεις μεταξύ τους και λυπάμαι γι' αυτό.

Μακάρι να είχα το χρόνο αλλά και περισσότερη θέληση να το διόρθωνα...

Λυπάμαι και γι' αυτούς, που θεωρούν ακατάλληλους για συνομιλητές όσους δεν τα καταφέρνουν στο γραπτό λόγο (λες και αυτοί τα καταφέρνουν παντού...)

Μόνο ο Μαγγελάνος μπήκε στο κόπο να διορθώσει κάπως το δυσκολονόητο μήνυμα... και μπράβο του που ασχολήθηκε...

Τελικά πιο πολύ λυπάμαι για τους κρίνοντες! Έτσι να κριθούν και οι δικοί σας άνθρωποι και τα παιδιά σας, όπου δεν τα καταφέρνουν...

Μην αφήσετε κανένα κακό χειριστή της γλώσσας (νοηματικής ή γραπτής) εδώ μέσα...
10-20 να μείνετε να ανταλάσσετε μηνύματα (τα περισσότερα προσβλητικά ως συνήθως...)

Τα αυθαίρετα συμπεράσματα πού γράφεις δέν στέκουν,εκτός άν θές να παραστήσεις τον προστάτη τών ´αδικημένων´..γενικώς και αορίστως.
Υπάρχουν πάμπολλα posts απολύτως ορθογραφημένα τά οποία επίσης δέν έχουν απαντηθεί..Μήπως νά τιμωρήσουμε τά μέλη επειδή για οιονδήποτε λόγο δεν απάντησαν σέ posts πού ειναι γραμένα είτε με ορθογραφία είτε όχι??
Οσο γιά τις ´λύπες´σου και τίς ευχές σου δικαιώμά σου μέν αλλά δεν προκειται να πραγματωθούν.
Και αυτά τά λαϊκίστικα περί τών παιδιών ´μας´,´τους´,´των´ειναι τουλάχιστον αγενέστατα.

Last edited:
Ουδείς μπορεί να τα βάλει με την εξέλιξη (προσοχή, δεν μιλώ για πρόοδο ή ευημερία)
edit αναφέρομαι στον mouratos

Ακριβώς, με το ζόρι ούτε δοτικές μένουν, ούτε δασείες και ψιλές, ούτε καν τόνοι στο τέλος. Αν κριθούν κάποια στιγμή περιττοί θα καταργηθούν κι αυτοί...

Τάσο μου, το πιστεύεις οτι έχω λάβει pm εδώ που με διόρθωνε για το κόμμα στο αναφορικό "ό,τι" ??? Δεν απάντησα ασφαλώς (ούτε και διόρθωσα το κείμενο) αλλά απο τότε το βλέπω και το προσπερνώ ...

Εδώ υπάρχουν άλλα κι άλλα... Σωστά έθεσε ο Δημήτρης την εισαγωγή ξενικών όρων στη γλώσσα και τί κινδύνους εγκυμονεί. Παράδειγμα προχθεσινό στη στάση του μετρό : Μια κοπελλίτσα όχι μεγαλύτερη απο 15 ετών, βλέπει μια (μάλλον) φίλη της που είναι καθισμένη, τρέχει προς το μέρος της και της λέει "για σου μαν, τί γίνεται ?"....

Αυτο το αμερικάνικο "Hey Man" (με καταβολές απο τις Νότιες Πολιτείες, πρίν τα γκέτο των μαύρων στις μεγαλουπόλεις) χρησιμοποιείται εκεί ΜΟΝΟ απο άνδρα σε άνδρα (και μάλιστα πολύ φίλο, κολλητό θα έλεγα). Στη δε Αγγλία, δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου. Παρ' όλα ταύτα, εδώ όχι μονο το πήραμε, αλλά το Ελληνοποιήσαμε και κατόπιν το ξεφτιλισαμε εντελώς με την κακοχρησία !!

Και πόσα άλλα τέτοια δυστυχώς υπάρχουν ... Αλλο αισχρό (αν και κατανοητό) είναι αυτο το περίφημο "ως αναφορά" που φαινομενικά είναι μεν αθώο, επ' ουδενί όμως μπορεί να αντικαταστήσει το ορθό "όσον αφορά" ....

Ετσι για καλαμπούρι, ζήτησα απο φίλο δάσκαλο σε σχολείο να γράψει στον πίνακα στην τάξη του "δόξα το Θεό" για να δεί πόσοι θα τον διόρθωναν αν τους ζητούσε να βρούν πού είναι το λάθος... Και σε 27 μαθητές Α Γυμνασίου φαινόταν ολόσωστο και δεν μίλησε κανείς !
Αυτά όμως ήταν σίγουρο οτι θα συμβούν αφού κάποιοι κατάργησαν την Δοτική χωρίς προηγουμένως να αλλάξει ο τρόπος ομιλίας ή οι φράσεις-κλισέ που την περιέχουν...

Κάποτε (πρίν πάντως πάω στο σχολείο, αγέννητος ήμουν) είχαμε αφαιρέσει την βαρεία απο τους τόνους και κρατήσαμε μόνο την οξεία και την περισπωμένη...Μετά καταργήσαμε ΚΑΙ την περισπωμένη... Στο τέλος θα καταργηθεί και η οξεία έτσι όπως πάει. Να μην πώ για τα πνεύματα που έχουν απο πίσω τους κανόνες επι κανόνων (κυρίως σε σχέση με τις προθέσεις).
Λένε στο Στρατο "εφ' όπλου λογχη" και ουδείς είναι πλέον σε θέση να αναγνωρίσει οτι αυτό το ρημάδι το "εφ'" στην πραγματικότητα είναι "επί" ! Και πώς να το κάνει, όταν έχει εξαφανιστεί η δασεία απο τη λέξη "όπλο" ???

Τίποτα από αυτά που λες δεν με πειράζει, αλλά τα εντελώς βασικά ναι, θα ήθελα να τα βλέπω σωστά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Ρε συ το θυμάμαι, που είπε και το θεϊκό: ΠΟΠΟ, ΦΩΝΑΡΑ Η ΚΑΡΜΕΝ......την έσκισε την Ρίτα Σακελαρίου.
Απλά δεν μπορεί να μας ενοχλεί το ένα (πχ greeklish, λέξεις χωρίς φωνήεντα κλπ) και να μην μας ενοχλεί το "Τα πάντα όλα"

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Ρε συ το θυμάμαι, που είπε και το θεϊκό: ΠΟΠΟ, ΦΩΝΑΡΑ Η ΚΑΡΜΕΝ......την έσκισε την Ρίτα Σακελαρίου.
Απλά δεν μπορεί να μας ενοχλεί το ένα (πχ greeklish, λέξεις χωρίς φωνήεντα κλπ) και να μην μας ενοχλεί το "Τα πάντα όλα"

Εμένα με ενοχλεί το ξαναεπαναλάβεις, το καλυτερότερο και το πολύ ελάχιστο.