Πού πάει η γλώσσα μας ?

Παρ' ότι συμφωνώ με το πρώτο post του Mouratos που άνοιξε το θέμα, θεωρώ υπερβολικό μέτρο τη διαγραφή των ασύντακτων και ανορθόγραφων post. Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο στιγματίζουμε τα μέλη της κοινότητας που δεν έχουν ιδαίτερη ευχέρεια στο γραπτό λόγο και αποθαρύνουμε τη συνεισφορά τους στο forum. Και σε ένα forum ήχου και εικόνας υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά παρά αυτό το μειονέκτημα.

Πάντως για τα Greeklish δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία. Όλοι (σχεδόν) έχουν ελληνικό πληκτρολόγιο. Προσωπικά προτιμώ ένα ανορθόγραφο κείμενο παρά ένα με greeklish. Για όποιον αισθάνεται μειονεκτικά για την ορθογραφία του υπάρχει η λύση της γραφής σε κειμενογράφο με διόρθωση ορθογραφικών λαθόν και αντιγραφή - επικόλληση στο διορθωτή του forum.

Όλοι κάνουμε λάθη, ακόμα και οι φιλόλογοι δεν υπάρχει λόγος για υπερβολικά (κατά την ταπεινή μου άποψη) μέτρα.

Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Απευθυνόμαστε σε πραγματικους ανθρώπους πίσω από πληκτρολόγια. Όχι σε εικονικές προσωπικότητες.

Δεν τίθεται θέμα ευχέρειας ή μη στον γραπτό λόγο , ούτε για λάθη αβλεψίας ή εκείνα που τα χαρακτηρίζουμε ως συνήθη . Πρόκειται για ποστ με απολύτως ακατανόητο περιεχόμενο . Τουλάχιστον τα greeklish καταβάλλοντας κάποιο κόπο τα καταλαβαίνεις . Αυτά για τα οποία μιλάμε , όχι .

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Μήπως θα ήθελες να διευκρινίσεις ποιός είναι ο κομπλεξικός κοντοπίθαρος ; Γιατί εγώ κοντός δεν είμαι και μπορεί να παρεξηγηθώ αν αναφέρεσαι σε εμένα .
Οπως πιθανον να παρεξηγηθω και εγω αν αναφερεσαι σε εμενα με το "Γεμίσαμε αντεξουσιαστές και αλογόμυγες . Προτιμότερο βέβαια θα ήταν να κάνουμε χρήση και κάποιου έγκυρου λεξικού , προτού εκφράσουμε τις ανορθόγραφες , αλλά πάντα κακόπιστες , "αντιεξουσιαστικές" απόψεις μας . Αλλά απ' ό,τι φαίνεται είναι προτιμητέα η ανορθόγραφη γραφή . Είναι ο μόνος τρόπος για κάποιον , κατά τα άλλα , ανύπαρκτο , να τον προσέξουν. Εστω και αρνητικά ."
Το ανυπαρκτος δε, αποτελει εντελως υποκειμενικη εκτιμηση οπως και το "κομπλεξικος" που εγραψα εγω. Το "κοντοπιθαρος" υποκειται σε αντικειμενικα κριτηρια και αποδυκνειεται.

Τα ορθογραφικά λάθη είναι όντως αναπόφευκτα...

Τα greeklish όχι...Προσωπικά εξοργίζομαι,όταν βλέπω ένα κείμενο που δεν διαβάζεται-δεν βγαίνει νόημα- υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις-κι ο συντάκτης του σου πετάει στην μούρη ενώ ζητάει βοήθεια,"γραφω έτσι γιατί έτσι έχω συνηθίσει και βαριέμαι αλλιώς"...

Συνέβει και σήμερα το πρωϊ.

Και για να τελειωνει η ιστορια δεν ξεκινησα εγω τους χαρακτηρισμους και το σχολιο μου για τα Ισπανικα της υπογραφης σου δεν ηταν δα και προσβλητικο. Αν επιθυμεις κλιμακωση fine by me, μη περιμενεις ομως οι προσβολες σου και τα σχολια σου να μενουν αναπαντητα. Τουλαχιστον απο εμενα.

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Παρ' ότι συμφωνώ με το πρώτο post του Mouratos που άνοιξε το θέμα, θεωρώ υπερβολικό μέτρο τη διαγραφή των ασύντακτων και ανορθόγραφων post. Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο στιγματίζουμε τα μέλη της κοινότητας που δεν έχουν ιδαίτερη ευχέρεια στο γραπτό λόγο και αποθαρύνουμε τη συνεισφορά τους στο forum. Και σε ένα forum ήχου και εικόνας υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά παρά αυτό το μειονέκτημα.

Πάντως για τα Greeklish δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία. Όλοι (σχεδόν) έχουν ελληνικό πληκτρολόγιο. Προσωπικά προτιμώ ένα ανορθόγραφο κείμενο παρά ένα με greeklish. Για όποιον αισθάνεται μειονεκτικά για την ορθογραφία του υπάρχει η λύση της γραφής σε κειμενογράφο με διόρθωση ορθογραφικών λαθόν και αντιγραφή - επικόλληση στο διορθωτή του forum.

Όλοι κάνουμε λάθη, ακόμα και οι φιλόλογοι δεν υπάρχει λόγος για υπερβολικά (κατά την ταπεινή μου άποψη) μέτρα.

Ο Φίλιππος άνοιξε το θέμα χωρίς διάθεση ´κατασταλτικών ´μέτρων,απλά γιά προβληματισμό.
Και ασφαλώς δέν τίθεται τέτοιο ζήτημα,οπως φυσικά δεν τιθεται ζήτημα γιά οιονδήποτε αλλοδαπό συμμετέχοντα.
Προσωπικά έχω δεί posts πού ειλικρινά δέν βγάζεις νόημα και μού δημιουργείται η εντύπωση πώς ελάχιστοι πού τά συντάσσουν τό κάνουν επίτηδες.
Πολλάκις έχουμε (ή και παλιότεροι διαχειριστές σε προηγούμενες περιόδους τού club)διορθώσει ´αθόρυβα´τουλάχιστον τίτλους νημάτων,έτσι ώστε να μήν προσβάλλεται ούτε ο συντάκτης,αλλά να βγαίνει και νόημα .
Απο τήν άλλη αδυνατώ νά συνταχθώ καί μέ την απόλυτη ´ελευθερία τής έκφρασης´στό όνομα τής ´δημοκρατίας´..
Ενα πόστ τού τύπου :'Πολύτε αινυσχειτίς σαί τειμή αιφκερύας´χρειάζεται όντως υποτιτλισμό πού νά διευκολύνει και αυτόν πού πουλάει αλλά και αυτόν πού αγοράζει.
Υπάρχουν δυό παράμετροι νομίζω στο νήμα
1)η θεωρητική σχετικά μέ την γλώσσα (θέμα πού έχει απασχολήσει πρόσφατα και τούς Γάλλους εκπαιδευτικούς και μάλιστα κυκλοφορούν και στην Ελλάδα κάποια εξαιρετικά δοκίμια τού Ζάν Μισεά)

2)Τά κείμενα εντός τού club..
Γιά το δεύτερο μπορεί απλώς να γίνει μιά παράκληση-υπόμνηση.
Γιά το πρώτο ισως η συζήτηση θάχε ενδιαφέρον.

Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Ο Φίλιππος άνοιξε το θέμα χωρίς διάθεση ´κατασταλτικών ´μέτρων,απλά γιά προβληματισμό.
Και ασφαλώς δέν τίθεται τέτοιο ζήτημα,οπως φυσικά δεν τιθεται ζήτημα γιά οιονδήποτε αλλοδαπό συμμετέχοντα.

Συγγνώμη παρανόησα από το "θα παρακαλούσα τους συντονιστές κάθε κατηγορίας όπου αναρτώνται μηνύματα , ασύντακτα , ανορθόγραφα και ακατανόητα , να τα διαγράφουν κατα την κρίση τους , ειδοποιώντας τον συντάκτη τους με π.μ. ότι εφ' όσον επιθυμεί απάντηση στο ποστ του , θα πρέπει να το ξαναγράψει ακολουθώντας τους γλωσσικούς κανόνες."

1)η θεωρητική σχετικά μέ την γλώσσα (θέμα πού έχει απασχολήσει πρόσφατα και τούς Γάλλους εκπαιδευτικούς και μάλιστα κυκλοφορούν και στην Ελλάδα κάποια εξαιρετικά δοκίμια τού Ζάν Μισεά)

Δυο πράγματα για τη γλώσσα θα γράψω παρακάτω.

...

Last edited by a moderator:
Πιστεύω ότι οι περισσότεροι ενοχλούμαστε (από αισθητικής πλευράς) διαβάζοντας κείμενα τα οποία δεν ακολουθούν τους στοιχειώδεις γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες. Γίνεται λεπτό όμως το θέμα όταν, ως διαχειριστές, θα πρέπει να πάρουμε θέση απέναντι σε τέτοια κείμενα. Προφανώς δεν έχουν όλοι την ίδια ευχέρεια στο γραπτό λόγο. Η διαγραφή posts θεωρώ ότι είναι ελαφρώς υπερβολικό σαν μέτρο. Προσωπικά θα προτιμούσα (ως διαχειριστής) να τροποποιήσω κάπως τα ασύντακτα ή ανορθόγραφα κείμενα χωρίς να προσβάλλω το συντάκτη τους. Μάλιστα 1-2 φορές το έχω κάνει στη Μουσική Κατηγορία. Είμαι σίγουρος όμως ότι ένα μεγάλο μέρος τέτοιων κειμένων θα είχε αποφευχθεί αν οι συντάκτες τους έκαναν τον κόπο να ξαναδιαβάσουν ότι έγραψαν πριν το ''ανεβάσουν''. Το prima vista (από συντακτικής πλευράς) εγκυμονεί κινδύνους.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Συγγνώμη παρανόησα από το "θα παρακαλούσα τους συντονιστές κάθε κατηγορίας όπου αναρτώνται μηνύματα , ασύντακτα , ανορθόγραφα και ακατανόητα , να τα διαγράφουν κατα την κρίση τους , ειδοποιώντας τον συντάκτη τους με π.μ. ότι εφ' όσον επιθυμεί απάντηση στο ποστ του , θα πρέπει να το ξαναγράψει ακολουθώντας τους γλωσσικούς κανόνες."

Παράκληση και κατά την κρίση τών διαχειριστών κάθε κατηγορίας.
Γι´αυτό εξ´άλλου ανοίχτηκε και το θέμα ,γιά συζήτηση και όχι γιά απλή και χωρίς διάλογο ενημέρωση τών μελών.

Λοιπόν στο θέμα μας. Για τα πνεύματα και το πολυτονικό σύστημα (και παρακαλώ να με διορθώσει όποιος γνωρίζει καλύτερα), γνωρίζω ότι μπήκαν μεταγενέστερα από τους Αλεξανδρινούς ως οδηγοί για την ορθή προφορά των λέξεων. Άρα ή επαναφέρουμε τη σωστή προφορά με τα σημεία στίξης ή καταργούμε τον τονισμό.

Το ίδιο περίπου συμβαίνει με τα βραχέα και τα μακρά φωνήεντα, όμως εδώ δεν μπορεί να τεθεί θέμα κατάργησης γιατί πέραν του γελοίου αισθητικού αποτελέσματος, θα είχαμε αμφησιμία σε λέξεις και εκφράσεις και μαζί θα χανόταν και η ετυμολογία των λέξεων. Άρα εδώ μιλάμε για γλωσσική καταστροφή.

Για την λεξιπενία ευθύνονται πολλοί παράγοντες.

Από τη μια μεριά η έλλειψη επαφής με το γραπτό κείμενο. Είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη στην αναγνωσιμότητα βιβλίων.

Η εισβολή των αγράμματων αλεξιπτωτηστών κατ' επίφαση δημοσιογράφων στα σπίτια μας μέσα από το γυαλί. Λόγος ξύλινος, γεμάτος κλισέ, διανθισμένος με δήθεν μοντέρνες αγγλοσαξωνικές εκφράσεις.

Η άκρατη υιοθέτηση αγγλοσαξωνικών όρων στη διοίκηση επιχειρήσεων (γελοίοι τίτλοι θέσεων εργασίας των 700 ευρώ) και την πληροφορική αρκετές από τις οποίες είναι αντιδάνεια !!! Μας κάνει να φαινόμαστε πιο μοντέρνοι τρομάρα μας !!!

Η αντικατάσταση της άμεσης επαφής και επικοινωνίας από σύντομα γραπτά μηνύματα. Εξοικονομιση λέξεων, φθόγκων, Greeklish για ταχύτητα (το χειρότερο που έχω δεί είναι φράσεις χωρίς καθόλου φωνήεντα).

Δυστυχώς έχουμε καταντήσει σήμερα να φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε σωστά ελληνικά για να μην μας περάσουν για ψώνια.

Είναι λυπηρό και μεγάλη κατάντια να αφαιρούμε από τη γλώσσα μας ή να αλλοιώνουμε λέξεις δικές μας τις οποίες άλλοι λαοί τις πήραν και τις πρόσθεσαν στις δικές τους γλώσσες για να καταφέρουν να επικοινωνούν με ακρίβεια και να πάνε μπροστά τις επιστήμες και τα γράμματα.

Last edited:
Πιστεύω ότι οι περισσότεροι ενοχλούμαστε (από αισθητικής πλευράς) διαβάζοντας κείμενα τα οποία δεν ακολουθούν τους στοιχειώδεις γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες. Γίνεται λεπτό όμως το θέμα όταν, ως διαχειριστές, θα πρέπει να πάρουμε θέση απέναντι σε τέτοια κείμενα. Προφανώς δεν έχουν όλοι την ίδια ευχέρεια στο γραπτό λόγο. Η διαγραφή posts θεωρώ ότι είναι ελαφρώς υπερβολικό σαν μέτρο. Προσωπικά θα προτιμούσα (ως διαχειριστής) να τροποποιήσω κάπως τα ασύντακτα ή ανορθόγραφα κείμενα χωρίς να προσβάλλω το συντάκτη τους. Μάλιστα 1-2 φορές το έχω κάνει στη Μουσική Κατηγορία. Είμαι σίγουρος όμως ότι ένα μεγάλο μέρος τέτοιων κειμένων θα είχε αποφευχθεί αν οι συντάκτες τους έκαναν τον κόπο να ξαναδιαβάσουν ότι έγραψαν πριν το ''ανεβάσουν''. Το prima vista (από συντακτικής πλευράς) εγκυμονεί κινδύνους.

+1

Για να καταλάβω δλδ. (δηλαδή) η χρησιμοποίηση λέξεων Τούρκικων, Ιταλικών, Αγγλικών, Γαλλικών κλπ που τις έχουμε "ελληνοποιήσει" κάνουν κακό?

Το καλύτερο είναι αυτό που λέει ο Skakinen και νομίζω οτι, σε κάποιο βαθμό, γίνεται και τώρα.
Μια διακριτική παρέμβαση των διχειριστών δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα νομίζω. Τουλάχιστον στα πολύ χοντρά. Αυτό "το παρών" και "ο παρόν" εδώ μέσα τείνει να γίνει καθεστώς. Όπως και το "ένα διαφανής υλικό".
Τώρα αν ξεφύγει και κανένας τόνος δεν είναι καημός...

Για να καταλάβω δλδ. (δηλαδή) η χρησιμοποίηση λέξεων Τούρκικων, Ιταλικών, Αγγλικών, Γαλλικών κλπ που τις έχουμε "ελληνοποιήσει" κάνουν κακό?

Οχι..Αλλά ο teller,επί παραδείγματι, ειναι ο γνωστός ταμίας μιάς Τράπεζας και αυτό δέν αφορά ελληνοποίηση ,αλλά φραγκολεβαντινισμό.
Αν εννοείς τον μπακλαβά κανένα πρόβλημα..Οπως και το άει-σιχτίρ...:flipout::flipout:
Αλλως τε η ελληνική γλώσσα ουδέποτε απειλήθηκε από ´εισροή´ξένων λέξεων και μιά χαρά τις ενσωμάτωνε,ως γλώσσα πλούσια και μή-φοβική.

Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Αν κάνουν κακό στη γλώσσα; Εξαρτάται.Το ερώτημα είναι γιατί ενσωματώθηκαν.
Επειδή δεν είχαμε λέξη για την έννοια που περιγράφεται; Επειδή είχαμε λιγότερο ακριβή λέξη; Επειδή τα γλωσσικά μας εργαλεία δε μας επιτρέπουν να πλάσουμε λέξη που να περιγράφει την έννοια με ακρίβεια; (το θεωρώ πολύ δύσκολο)

Ένα θέμα είναι αν αυτές οι λέξεις έχουν πράγματι την προέλευση που φαίνεται ή είναι αντιδάνεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιδανείου από τα Τούρκικα που παραπλανά για την ετυμολογία της λέξης.
Τεφτέρι (το) (= σημειωματάριο | τετράδιο λογαριασμών) < τουρκ. defter < αραβ. | περσ. diftar < ελλ. διφθέρα (= δέρμα επεξεργασμένο και από τις δυο πλευρές, επάνω στις οποίες γράφουμε) < {δις + φθείρω}.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε αντικαταστήσει την ελληνική λέξη με παράφραση της από άλλη γλώσσα. Το κακό εδώ είναι ότι η παράφραση δυσχεραίνει την κατανόηση της ετυμολογίας και αποκρύπτει ένα ιστορικό/πολιτιστικό στοιχείο. Δηλαδή τη γραφή στη διφθέρα.

Βέβαια άλλο αυτό και άλλο να φτάνουμε στο σημείο να λέμε στην πληροφορική διφίο το bit και πλίμνη το hub ή να μεταφράζουμε το joystick μοχλό της χαράς.:BDBDG54::Banane0:

Last edited:
Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Όπως και το "ένα διαφανής υλικό".

Κοίταξε, εάν λέγεται από άποψη (πχ "είχε και κρυφούς φωτισμοί") δεν είναι κακό.

Τώρα το πού μπαίνει κατάληξη -ε και πού -αι στα ρήματα, το ότι τα επιρρήματα λήγουν σε -ω, -ως και όχι -ο -ος (όπως κάτι πάντος, λόγο που βγάζουν μάτι) είναι γνώσεις όχι γυμνασίου, αλλά Γ´Δημοτικού. Ο γιος μου που είναι οκτώμιση, τα ξέρει. Για τέτοια βασικά πράγματα λέμε εδώ.
Τώρα το εάν θα μπει τόνος στο ερωτηματικό πού, εάν θα μπει κόμμα στο αναφορικό ό,τι για να ξεχωρίσει από το ειδικό (κάτι που έκανε λάθος μέχρι και ο ανοίξας το παρόν νήμα) είναι ψιλά γράμματα. Ας φτιάξουν πρώτα τα χοντρά που βγάζουν μάτι. Και δεν τα γράφουν τίποτα αμόρφωτοι. Μιλάμε για άτομα που μπορεί να συμμετέχουν για χρόνια σε κάποιο φόρουμ, επομένως διαβάζουν ή και χρησιμοποιούν και οι ίδιοι τον γραπτό λόγο, και όμως εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια λάθη. Γιατί δεν ενδιαφέρονται να διορθωθούν. Ποιος ξέρει. Μπορεί και να πιστεύουν ότι τα σωστά ελληνικά είναι για τον Ζουράρι ή, ακόμη χειρότερα, για τον Άδωνι.

Last edited: