Πού πάει η γλώσσα μας ?

"...αστήριχτες αναλογίες...":

ο Μακρυγιάννης ήξερε περισσότερα "γράμματα" από τους Έλληνες της εποχής του. ΙΜΗΟ, οι περισσότεροι τότε δεν γνώριζαν γραφή και ανάγνωση.

Η πρωτη έκδοση των Απομνημονευμάτων του Στρατηγού Μακρυγιάννη έγινε το 1907 με επιμέλεια του Γιάννη Βλαχογιάννη. Αυτός ήταν που ανέλαβε και το τεράστιο έργο της μεταγραφής του που δήρκεσε 17 περίπου κοπιώδεις μήνες , από τον Ιούλιο του 1901 έως τα τέλη σχεδόν του 1902 . Η β´ έκδοση έγινε με επιμέλεια του Λίνου Πολίτη , γιό του θεμελιωτή της λαογραφικής επιστήμης στην Ελλάδα , Νικολάου Πολίτη.

Η μεταγραφή ήταν παραίτηση δεδομένου ότι ο Στρατηγός , τελείως αγράμματος ών , ακολουθούσε ένα σύστημα φωνητικής γραφής δικής του επινόησης . Ουσιαστικά ο τρόπος γραφής του υπέχει αναλογίες με την πρωτη γραφή μιάς μέχρι εκείνη την στιγμή προφορικής γλώσσας , όπου υποχρεωτικά προκύπτει επιτακτική η ανάγκη επινόησης μιας συμβολικής φωνητικής αποτύπωσης . Η μόνη διαφορά της γραφής του Μακρυγιάννη με τις πρώτες απόπειρες καταγραφής μιας προφορικής γλώσσας ( εφεύρεσης της κατ’ ουσία ) σε διάφορες ιστορικές περιόδους ήταν ότι οι λύσεις στα προβλήματα απόδοσης του προφορικού λόγου ήταν συλλαβικές , ενώ του Μακρυγιάννη ( λόγω της γνώσης του , των βασικών φθόγγων του ελληνικού αλφαβήτου ) ήταν φθογγικές .

Υποστηρίζεται μάλιστα ότι ο γενικός τόνος της αυθεντικής γραφής του , παρ’ όλες τις επι μέρους διαφορές , εμφανίζει εντυπωσιακές ομοιότητες προς τις σημερινές φθογγικές μεταγραφές της Γραμμικής Β´ για την μυκηναϊκή διάλεκτο .

Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα της αυθεντικής γραφής του Μακρυγιάννη :
« κε τιν βασιλιατο κε τος οδίγισα εις τις πορτες κι άλλες θεσες οπουτε μας ρίχτονε να πεθανομεν εισος μοτος εστιλες εσι λεονίδα ότι μιναν όταν σκοτοθις ότι ειγε αυτι καθαρι απογονισου κε σι κε ει σιτροφισου επερ τις πατριδοσου σκοτοθικειτε κε τις θρισκιασας κεμις αυτό ετιμαζομαστε ει αγαθοτι τοθεο εινι αβισος τις θαλασις τος μορος κανι σουφος τος σουφος μορος τος αντριος διλος τος διλος αντριος δια να δοξαζετε ο πλαστις το παντος εκει οπου τελιοσαμεν αυτα κι ετιμαζομαστε να πεθανομεν ετεκα ο θεος στελνι κε τον αγαθον κε γενεον πατριοτι τον γιανι κοςτα..."

Είναι προφανές το αστήριχτο των αναλογιών. Εκτός και να θεωρείς οτι ο satnick για παράδειγμα , "εφηύρε" την γραφή , όπως και ο Μακρυγιάννης . Αρκεί μόνον να υπενθυμίσω ότι άλλο μέλος - όχι ο satnick ( ο οποίος απ' ότι φαίνεται μια χαρά ορθογραφημένα γράφει ) - σε παρατήρηση άλλων μελών για τον τρόπο γραφής του απήντησε ότι μπήκε εδώ μέσα να κάνει μια ερώτηση για τηλεόραση και όχι για να γράψει διαγώνισμα . Εάν εσύ καλύπτεσαι από τέτοιες απαντήσεις , που φανερώνουν περιφρόνηση προς τους άλλους συμμετέχοντες , με γειά σου και χαρά σου . Μόνο , μια και ως συνήθως υπερβάλλεις και υπερθεματίζεις σε δήθεν προοδευτικότητα , σε προτρέπω να ξαναδιαβάσεις το κείμενο του Σπύρου παραπάνω για την ανυπαρξία του "δημοκρατικού" δικαιώματος στην ανορθογροφία.

Αν ερμηνεύω σωστα το συμπέρασμα του δερμιτζακη, με αυτό το ποστ:

ρε παιδια λαθος δεν ειναι αφτο http://www.web-electric.gr/ecom/product.php?productid=18246 γραφη οτι ειναι LED
LCD δεν ειναι αφτη?

δεν υπαρχει πρόβλημα, έτσι δεν είναι;
Υπαρχει προβλημα, σε οποιον εχει προβλημα. Εγω ας πουμε ειμαι μια χαρα.

Αν και ειναι ενα θεμα να αναφερουν ως Led τις Lcd τηλεορασεις που απλα εχουν οπισθιο φωτισμο Led. Κοροιδευουν τον κοσμο.

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Αν ερμηνεύω σωστα το συμπέρασμα του δερμιτζακη, με αυτό το ποστ:

ρε παιδια λαθος δεν ειναι αφτο http://www.web-electric.gr/ecom/product.php?productid=18246 γραφη οτι ειναι LED
LCD δεν ειναι αφτη?

δεν υπαρχει πρόβλημα, έτσι δεν είναι;

Δεν θα κάνουμε τεστ παραδειγμάτων ανορθογραφίας σε αυτό το νήμα για να διαπιστώσουμε τι θεωρείται για τον καθένα αποδεκτό. Ο φίλος Δερμιτζάκης κατέθεσε, απλώς, τη γνώμη του.

Αν η στάση μας απέναντι στη γλώσσα αντικατοπτρίζει την στάση μας απέναντι στην εθνική μας ταυτότητα τότε καλά κάνουν και ξεπουλάνε τη χώρα.

Δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό, έκτός αν κάποιος έχει πρόβλημα....

logout

Αν η στάση μας απέναντι στη γλώσσα αντικατοπτρίζει την στάση μας απέναντι στην εθνική μας ταυτότητα τότε καλά κάνουν και ξεπουλάνε τη χώρα.

Δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό, έκτός αν κάποιος έχει πρόβλημα....

logout
Και να θυμομαστε οτι αυτοι που ξεπουλανε αργα αλλα σταθερα τη χωρα μας τα τελευταια χρονια, ειναι αυτοι που μας ζαλιζουν στα καναλια για Εθνικη ταυτοτητα, Εθνικη συνειδηση και ενιοτε κανουν και τηλεοπτικες εκπομπες για το που παει η γλωσσα μας-bye-

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Και να θυμομαστε οτι αυτοι που ξεπουλανε αργα αλλα σταθερα τη χωρα μας τα τελευταια χρονια, ειναι αυτοι που μας ζαλιζουν στα καναλια για Εθνικη ταυτοτητα, Εθνικη συνειδηση και ενιοτε κανουν και τηλεοπτικες εκπομπες για το που παει η γλωσσα μας-bye-

Πλήν τού Κάρα καί διαφόρων άλλων ´εθναμυντόρων´ πρόσθεσε και ένιους ´ξυχρονιστές´..
Εχουν και αυτοί τεράστια ευθύνη.
Εχουμε φάει Παντειακό ´χώμα´εδώ και χρόνια ,από δήθεν ´κοσμοπολίτες´πού απεδείχθησαν απλώς επιδοτούμενα μαλάκια.

Ιδια ράτσα,απλά,άλλη φάτσα...πρός τό πιό ´διανοουμενέ´.:drummer:

Είδες γλωσσικό κείμενο πού συνέγραψα γεμάτο απο πλήθος ´νεολογισμών´??:idea::HTEHETH63:
Γι´αυτό πιστεύω οτι δέν κινδυνεύει η γλώσσα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Πλήν τού Κάρα καί διαφόρων άλλων ´εθναμυντόρων´ πρόσθεσε και ένιους ´ξυχρονιστές´..
Εχουν και αυτοί τεράστια ευθύνη.
Δηλαδη αν ειναι "εκσυγχρονιστές" με καλη ορθογραφια, δε σε πειραζουν;:grinning-smiley-043

1) Είναι προφανές το αστήριχτο των αναλογιών. Εκτός και να θεωρείς οτι ο satnick για παράδειγμα , "εφηύρε" την γραφή , όπως και ο Μακρυγιάννης .

2) Αρκεί μόνον να υπενθυμίσω ότι άλλο μέλος - όχι ο satnick ( ο οποίος απ' ότι φαίνεται μια χαρά ορθογραφημένα γράφει ) - σε παρατήρηση άλλων μελών για τον τρόπο γραφής του απήντησε ότι μπήκε εδώ μέσα να κάνει μια ερώτηση για τηλεόραση και όχι για να γράψει διαγώνισμα . Εάν εσύ καλύπτεσαι από τέτοιες απαντήσεις , που φανερώνουν περιφρόνηση προς τους άλλους συμμετέχοντες , με γειά σου και χαρά σου .

3) Μόνο , μια και ως συνήθως υπερβάλλεις και υπερθεματίζεις σε δήθεν προοδευτικότητα , σε προτρέπω να ξαναδιαβάσεις το κείμενο του Σπύρου παραπάνω για την ανυπαρξία του "δημοκρατικού" δικαιώματος στην ανορθογροφία.

1) Έντεχνα έμπλεξες τον αγαπητό satnick στο όλο θέμα και πολύ περισσότερο στην ερώτησή μου... ή μπορεί να μην κατάλαβες το θέμα...
Δυστυχώς για να μην συνεχίσει να θεωρείται αστήριχτη η δική σου λογική πρέπει να αιτιολογήσεις, επί της ουσίας, την γνώμη σου ότι οι ανορθόγραφοι έχουν έλειψη αντίληψης.
Όσα αναφέρεις για τον Μακρυγιάννη πολύ κατατοπιστικά, ενδιαφέροντα και διδακτικά. Ως αγράμματο τον θεωρείς και αυτόν όπως όλους τους μη έχοντες την ευχέρια σύνταξης και ορθογραφίας?

2) Κάθε αδιαφορία προς τους κανόνες του forum την θεωρώ απαράδεχτη.
Κάθε επιδεικτική, ειρωνική και προσβλητική παρέμβαση προς κάποιον που γράφει ανορθόγραφα, χωρίς να προσπαθήσεις καν να του εξηγήσεις ευγενικά/φιλικά, με ποιό τρόπο μπορεί να τα καταφέρει... το θεωρώ επίσης απαράδεκτο και χειρότερο από το πρώτο (την αδιαφορία).

3) Μάλιστα... Αυτό λέγεται προσωπικός χαρακτηρισμός!
Με χαρακτηρίζεις "ως συνήθως υπερβολικό" και "δήθεν προοδευτικό".
Αυτό επιτρέπεται από το forum? (πρός Θεού δεν ζητώ παρέμβαση από συντονιστή...)
- Απλά αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν σε χαρακτηρίσω κι εγώ ελέυθερα. 'Η μάλλον ξέρω...
- Απλά αναρωτιέμαι πόσες φορές πρέπει ο Γεν. Διαχειριστής να καταστρατηγήσει τους κανόνες και την ίδια στιγμή να κυνηγάει όλο το forum (με την δημόσια προτροπή του!!!) ανορθόγραφα και ασύνταχτα post...

Όσον αφορά το post του Σ.Σούρλα ποτέ δεν υποστήριξα ότι πρέπει να γράφουμε ακόπιαστα και "ελαφριά". Αντίθετα προσωπικά έχω προσπαθήσει πάρα πολύ για να βελτιωθώ, αν κάτι σου λέει αυτό!!!

Από την άλλη...
"Η ανοχή θά πρέπει νά είναι αμφοτερόπλευρη.
Ούτε ο ορθογράφος χρειάζεται κάθε ώρα και στιγμή νά υποδεικνύει στον ανορθόγραφο τά λάθη του,αλλά ούτε και ο ανορθόγραφος θά πρέπει νά θεωρεί ως απόλυτο δικαίωμά του νά γράφει ακατανόητα πόστ.
Μιά εκατέρωθεν ανοχή αλλά και προσπάθεια συνεννόησης μέ διακριτικό τρόπο θά έλυνε το ζήτημα."

Και ξανά +1!

YΓ. Αναμένω ακόμα απάντηση
- για το ποιοί είναι οι υποστηρικτές της ήσσονος προσπάθειας.
- εξακολουθείς να χαρακτηρίζεις ως έλειψη αντίληψης, την ανορθογραφία και ασυνταξία?

Παρακαλώ αν μπείς στον κόπο να απαντήσεις μην υπεκφύγεις πάλι...
Στήριξε τα επιχειρήματά σου. Δεν πιστεύω να μην υπάρχουν και να τα¨"ξεστώμησες" όλα αυτά χωρίς να προσπαθήσεις να τα επεξεργαστείς...

Για το υπογραμμισμένο , το μέλος dalanik τιμωρείται με 3ήμερο ban ( Κανονισμοί 2.6. α β και γ )

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

3) Μάλιστα... Αυτό λέγεται προσωπικός χαρακτηρισμός!
Με χαρακτηρίζεις "ως συνήθως υπερβολικό" και "δήθεν προοδευτικό".
Αυτό επιτρέπεται από το forum? (πρός Θεού δεν ζητώ παρέμβαση από συντονιστή...)
- Απλά αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν σε χαρακτηρίσω κι εγώ ελέυθερα. 'Η μάλλον ξέρω...
- Απλά αναρωτιέμαι πόσες φορές πρέπει ο Γεν. Διαχειριστής να καταστρατηγήσει τους κανόνες και την ίδια στιγμή να κυνηγάει όλο το forum (με την δημόσια προτροπή του!!!) ανορθόγραφα και ασύνταχτα post...
Και εγω ξερω τι θα γινει αν τον χαρακτηρισεις και εσυ ελευθερα. Ο μονος τροπος που μπορεις να προστατευτεις ειναι μολις εμφανιζεται ο θεσμος... Βζζιιιιιιιιιινγκ για αλλο Thread.
Παλι soory για το Off topic αλλα ισως η εμπειρια μου βοηθησει τον Dalanik να αποφυγει τα χειροτερα

Κοροϊδευτικό και ειρωνικό ποστ . Το μέλος τιμωρείται με 7 ημέρες , ως ήδη υπότροπο.

Last edited by a moderator:
Το θέμα ξανάνοιξε μέ σκοπό νά εστιαστεί στά περί γλώσσας,αλλά και γιά νά βρεθεί μιά μέση οδός σέ όσα έχουν συζητηθεί περί τών ανορθόγραφων ή ορθογραφημένων κειμένων στο Club.
Μπορούμε νά μείνουμε σέ αυτή την γραμμή παρακαλώ?

Το "μάλλον υπερβολικό" και το "δήθεν προοδευτικό",με την έννοια της απαξίωσης-φτωχοποίησης της γλώσσας και στο πλαίσιο της ελληνικής γλώσσας,δεν είναι προσβολές.Είναι άποψη.

Οι δυό σας προφανώς υπηρετείτε βεντέτα και προσπαθείτε να προκαλέσετε τον Δημήτρη,σε νέες προσωπικές αντιπαραθέσεις,απαξιώνοντας τον στον ρόλο που του έχει ανατεθεί απο όσους έχουν λόγο εδώ.

Καλό θα ήταν να το σταματήσετε εδώ.

Last edited:
Το "μάλλον υπερβολικό" και το "δήθεν προοδευτικό",με την έννοια της απαξίωσης-φτωχοποίησης της γλώσσας και στο πλαίσιο της ελληνικής γλώσσας,δεν είναι προσβολές.Είναι άποψη.

Οι δυό σας προφανώς υπηρετείτε βεντέτα και προσπαθείτε να προκαλέσετε τον Δημήτρη,σε νέες προσωπικές αντιπαραθέσεις,απαξιώνοντας τον στον ρόλο που του έχει ανατεθεί απο όσους έχουν λόγο εδώ.

Καλό θα ήταν να το σταματήσετε εδώ.

Διονύση, λυπάμαι που στο λέω αλλά εσύ ο κος Γενικός και κάποιοι άλλοι (ελάχιστοι ευτυχώς) που για κάποιο περίεργο λόγο την έχουν δεί "όψιμοι προστάτες του avclub" κάνετε τεράστια ζημιά σ´αυτό το χώρο.
Τι ακριβώς προσπαθείτε να κάνετε; Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω.

Το ίδιο θα μπορούσα να ισχυριστώ κι εγώ για σένα.

Κριτική,γκρίνια κι ειρωνείες με παράλληλη μηδενική προσφορά.Το μακρυνό παρελθόν Μπάμπη δεν έιναι κολυμπήθρα...

Επίσης ο χώρος μια χαρά πάει.Απο κάθε άποψη πάει μπροστά.

Το βασικό πρόβλημά σου είναι να κατανοήσεις,ότι φόρουμ με 25000 μέλη δεν διοικείται με σχέσεις παρέας κι ότι επίσης παρέες μπορούν να υπάρχουν,αλλά όχι να το καθωρίζουν.Τώρα πλέον υπάρχει σωματείο και ΔΟ που το κάνουν αυτό.

Ετσι έχουν τα πράγματα Μπάμπη.

Last edited:
Το ίδιο θα μπορούσα να ισχυριστώ κι εγώ για σένα.

Κριτική,γκρίνια κι ειρωνείες με παράλληλη μηδενική προσφορά.Το παρελθόν Μπάμπη δεν έιναι κολυμπήθρα...

Επίσης ο Χώρος μια χαρά πάει.Απο κάθε άποψη πάει μπροστά.

Το βασικό πρόβλημά σου είναι να κατανοήσεις,ότι φόρουμ με 25000 μέλη δεν διοικείται με σχέσεις παρέας κι ότι επίσης παρέες μπορούν να υπάρχουν,αλλά όχι να το καθωρίζουν.Τώρα πλέον υπάρχει σωματείο και ΔΟ που το κάνουν αυτό.

Ετσι έχουν τα πράγματα Μπάμπη.

Διονύση, δεν έχω καμία προσωπική αντιπαράθεση μαζί σου, αντίθετα σε προσωπικό επίπεδο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια σε θεωρώ φίλο μου και μάλιστα, εκτός forum, σου χρωστάω και μεγάλη υποχρέωση. Άλλο όμως το ένα κι άλλο το άλλο.
Από τη δική σου πλευρά ίσως "έτσι έχουν τα πράγματα", όπως γράφεις, από τη δική μου όμως είναι λίγο διαφορετικά.
Προσπερνώ τα περί κριτικής, γκρίνιας και μηδενικής προσφοράς αφού όταν στήναμε αυτό το μαγαζί εσύ δεν ήσουν καν μέλος. Δέχομαι όμως οτι ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, στο κάτω κάτω εγώ ποτέ δεν αναφέρθηκα στην "προσφορά μου". Αντίθετα πολλοί από εσάς έχετε γράψει άθλια πράγματα για μένα στις εσωτερικές σας κατηγορίες, έτσι δεν είναι; Άσε, μην το πιάσω αυτό το θέμα γιατί θα πάει μακριά....
Όταν παραιτήθηκα από Γενικός Διαχειριστής (είναι γραμμένα όλα μέσα στην κατηγορία των διαχειριστών και εύκολα μπορείς να τα βρείς) είχα πεί οτι παραιτούμαι και δεν επιθυμώ καμιά ανάμιξη στα του σωματείου επειδή δεν πιστεύω στα σωματεία, έχω κακή εμπειρία και δεν πρόκειται να ασχοληθώ ποτέ ξανά με τέτοιου είδους "μη κερδοσκοπικά σωματεία".
Ήταν νομίζω πολύ ξεκάθαρη η θέση μου και μάλιστα, το ξαναγράφω, πολύ πρίν δημιουργηθεί το σωματείο και πολύ πρίν γίνεις εσύ μέλος στο Avclub. Τα υπόλοιπα είναι νάχαμε να λέγαμε και εύκολος τρόπος να κατηγορείτε κάποιος για κάτι που το ξέρατε απ´την αρχή.
Το θέμα όμως δεν είναι αν προσέφερα ή δεν προσέφερα εγώ, αυτό το ξέρουν όσοι ξεκινήσαμε μαζί αυτό το χώρο, ξέρουν τι χτικιό τραβήξαμε και τι βρισίδα φάγαμε, μέχρι κλέφτες μας έλεγαν, ακόμα και σημερινά επίτιμα μέλη αυτού του χώρου.
Το θέμα είναι τι κάνετε εσείς.... Αν εσείς είστε ευχαριστημένοι μ´αυτό που φτιάξατε με γειά σας με χαρά σας. Εγώ την άποψή μου λέω.
Αν πάλι η άποψή μου δεν σας αρέσει έχετε τον τρόπο σας να το σταματήσετε. Άλλωστε για σας αυτό δεν είναι άποψη, όπως έγραψες και στο μήνυμά σου είναι "κριτική" (κακόπιστη φαντάζομαι εννοείς, εκτός κι αν απαγορεύσατε και την καλόπιστη κριτική), "γκρίνια" και "ειρωνείες". Και σ´αυτό το χώρο γκρινιάρηδες και είρωνες δεν χωράνε...
Εκτός αν είναι στο σωματείο, ή ακόμα καλύτερα αν είναι και βαθμοφόροι. Κι όσο ψηλότερα τόσο καλύτερα βέβαια... Εκεί που το ΓΔ μετατρέπεται σε Γ..ώ και Δέρνω.

Last edited: