Πού πάει η γλώσσα μας ?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Ειλικρινείς θεωρώ τους πάντες! Μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Το μπράβο είναι γιατί δεν βγάζεις συμπέρασμα χωρίς να έχεις πλήρη γνώση μιας κατάστασης. Σε αυτό το νήμα έχουν ειπωθεί άλλα...

Το post σου δεν θα το σχολιάσω αλλιώς, παρά μόνο ότι δείχνει την κακοπιστία σου προς το πρόσωπό μου... δεν το περίμενα!

-bye-

Κακόπιστος δεν είμαι ...απορημένος είμαι !

Αυτό που έγραψα είναι (άσχετα αν δεν φαίνεται να ισχύει για όλους) αυτονόητο : Δεν έχω γνώση = δεν έχω γνώμη.
Θεώρησα λοιπόν υπερβολικό το να με συγχαίρει κάποιος για τα αυτονόητα !

Λυπούμαι αν παρεξηγήθηκα, και ζητώ συγγνώμη !

Δεν μου λέτε ρε παιδιά αφου το thread αναφέρεται σε κάτι άλλο απο αυτό που συζητάτε, γιατί δεν το κλειδώνεται μια και καλή να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα??

Αιμίλιε, το νήμα αναφέρεται σε όλα όσα άπτονται της γλώσσας και του γραπτού και προφορικού λόγου. Ξεκινάει απο την έκφραση και καταλήγει στην ορθογραφία !
Κάποια σημεία μάλιστα, είναι ορατά και στο forum. Με αφορμή λοιπόν αυτά που βλέπουμε εδώ, κάνουμε συζήτηση και για αυτά αλλά και για όλα όσα αυτά συνεπάγονται ...

Τάσο, το ότι ήμουν στην 1η Δέσμη δεν σημαίνει οτι ήμουν ταυτόχρονα και αρνητικός για όλους τους άλλους .....
Και για να μην παρεξηγηθώ εντελώς, όλη μου η αγάπη για τη γλώσσα πηγάζει απο την ανάγκη που νιώθω να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερη η επικοινωνία μου με όλους. Αυτή την πληρότητα είναι που βλέπω να χάνεται...
Χάνεται ορθογραφικά, χάνεται νοηματικά, χάνεται φιλοσοφικά, χάνεται γενικώς ...

Ω μην ανησυχείς: εγώ τελείωσα 'Κλασσικό' (Γυμνάσιο). Back in the 14th century. 1972. ή πόλωση ήταν τρομαχτική. Εμείς, αποκαλούσαμε τους απέναντι 'Πολυτεχνειο-μαλάκες'. Με την έννοια ότι δεν είχαν πάρει χαμπάρι τίποτα από ...κουλτούρα.
Εγώ σπούδασα Γαλλική φιλολογία. Με στιγμάτισαν οι 'καταραμένοι' Γάλλοι ποιητές: άλλαξαν τη ζωή μου εκ βάθρων.
Αρκετά χρόνια μετά, ...'ανακάλυψα' πως είχα λάθος τότε και η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Μην ανησυχείς για τη γλώσσα. Η γλώσσα είναι βεργολυγερή και έχει άπειρες δυνατότητες προσαρμογής. Μιά χαρά θα εκφράζονται τα παιδιά μας - και θα είναι απόλυτα κατανοητά - μεταξύ τους.
Εμείς είμαστε που περνάμε σιγά σιγά στο περιθώριο.

Οταν μεγάλωνα, οι παλιοί θρηνούσαν που δεν διαβάζαμε 'Ελληνική Γραμματεία'.(δεν άντεχα τον Σεφέρη: τον θεωρούσα 'ποιητή της παντόφλας'. Φυσικά και έκανα λάθος. Τότε.)
Τώρα, ...'ανησυχούμε' εμείς.
The Eternal Cycle.:rolleyes:

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Ποιά είναι βρε συ η μη "επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη" ?

Οτι όποιος δεν μπορεί να γράψει ούτε το όνομα του, δεν μπορεί ουσιαστικά να επικοινωνίσει?

Και μάλιστα στην εποχη του νετ ?

Έχουμε χάσει εντελώς την επαφή με την πραγματικότητα μάλλον ....

Και επί την ευκαιρία να σου πω ότι
1) δεν νοιώθω ότι εγώ ή κάποιος άλλος έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα...
2) το θέμα της παρεξήγησης και της παρέκλισης από την ουσία του θέματος, προκλήθηκε από την παρέμβαση του ΓΔ, να σβήνονται ή να καλούνται οι συντάκτες να διορθώνουν τα μηνύματά τους αλλιώς θα σβήνονται τα μηνύματα που είναι ακραίως ανορθόγραφα.
Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό προυποθέτει να ξέρει κάποιος πολύ περισσότερα απ' το να γράφει το όνομά του. Τι διάλο? Ολόκληρες προτασεις σε δεκάδες ή εκατοντάδες post κατάφερε να γράψει...

Και μια ιστορία.

Στην έκτη δημοτικού είχαμε ένα συμαθητή ο οποίος δεν ήξερε όχι απλώς να γράψει αλλά ούτε το αλφάβητο! Τον περνούσαν οι δάσκαλοι για να πάρει το χαρτί του δημοτικού (καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία...)

Στην έκτη όμως έπεσε στην περίπτωση αλλαγής δασκάλου στη μέση της χρονιάς. Ο παλαιών αρχών γερμανός (όπως τον αποκαλούσαμε...) δεν θα του έδινε το χαρτί...

Πέσαμε πάνω του όλοι για να μπορέσει να κάνει κάτι καλύτερο στα προφορικά και να μάθει την αλφάβητο. Τελικά καταφέραμε να γράψει μόνο το όνομά του... Ακραία μορφή δισλεξίας... Και να το ξέραμε δεν θα μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε...

Ο Κώστας Κ. έγινε ένας αρκετά επιτυχημένος εργολάβος οικοδομών (ο πατέρας του ήταν υδραυλικός του μεροκάματου - δεν βρήκε κάτι έτοιμο).

Και τότε όπως και σήμερα βέβαια είχε απόλυτο έλεγχο της πραγματικότητας, πλήρη αντίληψη, ήταν ευχάριστος στην παρέα και πολύ δημοφιλής...

έπρεπε να τον αποκλείσουμε? Διαλέχτε τι θα κάνετε...

-bye-

edit. Θα μου άρεσε επίσης αν αδιαφορούσαμε για το κωλο- username και το avatar του συντάκτη και μέναμε στην ουσία όσων έχει να πεί...

@ Εμιλοτ Αδερφέ δεν υπάρχει άλλο νήμα να τα πούμε γι' αυτό γίνεται αυτό που γίνεται...

Last edited:
Αιμίλιε, το νήμα αναφέρεται σε όλα όσα άπτονται της γλώσσας και του γραπτού και προφορικού λόγου. Ξεκινάει απο την έκφραση και καταλήγει στην ορθογραφία !
Κάποια σημεία μάλιστα, είναι ορατά και στο forum. Με αφορμή λοιπόν αυτά που βλέπουμε εδώ, κάνουμε συζήτηση και για αυτά αλλά και για όλα όσα αυτά συνεπάγονται ...

To post μου αφορούσε την πρόκληση ηρεμίας και τίποτα άλλο, τώρα σε τι αναφέρεται το thread και σε τι έχει καταλήξει......να αναφέρεται....

Μακάρι να συνεχιστεί στο ύφος που πρέπει, αλλά δεν το βλέπω....

Υ.Γ Nίκο, δεν έχεις άδικο....για το νήμα...

Last edited:
To post μου αφορούσε την πρόκληση ηρεμίας και τίποτα άλλο, τώρα σε τι αναφέρεται το thread και σε τι έχει καταλήξει......να αναφέρεται....

Μακάρι να συνεχιστεί στο ύφος που πρέπει, αλλά δεν το βλέπω....

Υ.Γ Nίκο, δεν έχεις άδικο....

Σχετικά με αυτό που υπερτόνισα, είναι στο χέρι όλων μας, να εκφράσουμε αυτά που θέλουμε, χωρίς να "σκοτωθούμε" !
Στοιχειώδης προσοχή απαιτείται και τίποτε περισσότερο. Η δε επίδειξη ψυχραιμίας όταν σχολιάζουμε όσα ίσως μας ενοχλούν, είναι δείγμα πολιτισμού πάνω απ' όλα.
Πιστεύω ακράδαντα ότι είμαστε όλοι μας επαρκώς πολιτισμένοι ώστε να μπορούμε να συζητούμε ΚΑΙ τις διαφωνίες μας !

Σχετικά με αυτό που υπερτόνισα, είναι στο χέρι όλων μας, να εκφράσουμε αυτά που θέλουμε, χωρίς να "σκοτωθούμε" !
Στοιχειώδης προσοχή απαιτείται και τίποτε περισσότερο. Η δε επίδειξη ψυχραιμίας όταν σχολιάζουμε όσα ίσως μας ενοχλούν, είναι δείγμα πολιτισμού πάνω απ' όλα.
Πιστεύω ακράδαντα ότι είμαστε όλοι μας επαρκώς πολιτισμένοι ώστε να μπορούμε να συζητούμε ΚΑΙ τις διαφωνίες μας !

Kαλώς....

Ο πολιτισμός μας περνάει κρίση και δεν νομίζω ότι το γλωσσικό στοιχείο είναι κριτήριο για κάτι ή για κάποιον, πια.....

χθες συμπτωματικα η ΕΤ3 ειχε εκπομπη με θεμα ''το μελλον της ελληνικης γλωσσας'',με αφορμη οχι εμας:D αλλα καποιο συνεδριο που αν καταλαβα σωστα,εγινε στην Θεσσαλονικη.
Το δικο μου συμπερασμα αφοτου παρακολουθησα την εκπομπη,μιλησαν τεσσερεις καθηγητες πανεπιστημιου,ηταν (μπορει και να κανω λαθος,μπορει και να ειμαι προκατειλημενος),ωραια τ'αρχαια,ωραια η καθαρευουσα,καλη και καθε αλλη μορφη που εχει παρει η γλωσσα μεσα στους αιωνες,αλλα δεν χρειαζεται να την γνωριζουμε ολοι,αρκει που υπαρχουμε εμεις η ελιτ και θα την διασωσουμε,εσεις οι υπολοιποι αρκεστειτε στα φτωχα κομματια της που σας διαδασκουμε στο σχολειο κι αφηστε εμας να ξεχωριζουμε.
Ενταξει,μοιαζει λιγο τραβηγμενο,αλλα αυτη την εντυπωση μου εδωσαν!
Να συμπληρωσω και κατι που μου εκανε ιδιαιτερη εντυπωση,ο Σαββιδης (ο δημοσιογραφος της ΕΤ3 που κανει την εκπομπη),χειριζοταν πολυ ομορφα το λογο του,με πολυ μεγαλυτερο πλουτο λεξεων σε σχεση με τους καθηγητες,οι οποιοι ομιλουσαν πολυ πιο ''φτωχα'',σαν να ενοιωθαν καπως αβολα να χρησιμοποιησουν πλουσιοτερο λεξιλογιο!
Τι να πω,ακομα και η γλωσσα τεινει να γινει εργαλειο για λιγους κι εκλεκτους..

Kαλώς....

Ο πολιτισμός μας περνάει κρίση και δεν νομίζω ότι το γλωσσικό στοιχείο είναι κριτήριο για κάτι ή για κάποιον, πια.....

+1

Εχουμε να περασουμε πολλα για να μας απασχολησει ξανα η γλωσσα ...

[...]
Κάπου θέλεις , βεβιασμένα , να δώσεις πολιτική / ταξική διάσταση στη χρήση ή μη χρήση ορθών Ελληνικών
Κατά βάση νομίζω έχεις παγιδευτεί στην πολύ ξεπερασμένη αντίληψη-παγίδα ότι η χύμα ανορθόγραφη γλώσσα του πεζοδρομίου είναι εργαλείο του «λαού» , σε αντίθεση με την σωστή ελληνική που είναι εργαλείο του «συστήματος».
[...]

Η γλώσσα πάντα είχε και τέτοια χαρακτηριστικά και δεν πιστεύω ότι ο συμφορουμίτης "βεβιασμένα" τα απέδωσε.
Για την ακρίβεια δεν τα είχε η γλώσσα καθεαυτή αλλά η λεγόμενη "διμορφία" που εμφανίζεται σε πολλές περιόδους, από την ελληνιστική ακόμα (πράγμα το οποίο έμαθα πρόσφατα) ως και τη γνωστή περίοδο του Κοραή οπότε και ξεκίνησε το γνωστό "γλωσσικό ζήτημα".

Μην υποκρινόμαστε λοιπόν ότι η χρήση της γλώσσας δεν έχει καμμιά χροιά πολιτική ή ταξική διότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και είναι ιστορικό γεγονός ότι η προσπάθεια δημιουργίας "λόγιας" γλώσσας είχε αυτόν ακριβώς το σκοπό: την "εκκαθάριση" από γλωσσικά στοιχεία "λαικά" και "χυδαία" που δεν αρμόζουν στη γλώσσα των ανώτερων τάξεων, των διπλωματών και του επίσημου Κράτους.

Στην ουσία πρόκειται για μια αέναη διαμάχη με σαφή κοινωνικά-ταξικά στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο ας πούμε ότι υπήρχε μια περίοδος αρχικά στη Γαλλία και κατόπιν και σε άλλες χώρες (και στην Ελλάδα) όπου πολλά πολιτικά συνθήματα γράφονταν στους τοίχους επίτηδες ανορθόγραφα. Ήταν ένας συμβολισμός, μια προσπάθεια αμφισβήτησης του "συστήματος" και της εικόνας του αλλά και της κατευθυνόμενης Παιδείας που συνεχίζει να παρέχει.

Σε πολλά συμφωνώ από αυτά που ειπώθηκαν από τον "τιμωρημένο" συνομιλητή και σε αρκετά διαφωνώ. Η σύνδεση όμως που επιχείρησε μεταξύ γλώσσας και ομάδων (ή τάξεων) είναι αποδεδειγμένη ιστορικά.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Και επί την ευκαιρία να σου πω ότι
1) δεν νοιώθω ότι εγώ ή κάποιος άλλος έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα...
2) το θέμα της παρεξήγησης και της παρέκλισης από την ουσία του θέματος, προκλήθηκε από την παρέμβαση του ΓΔ, να σβήνονται ή να καλούνται οι συντάκτες να διορθώνουν τα μηνύματά τους αλλιώς θα σβήνονται τα μηνύματα που είναι ακραίως ανορθόγραφα.
.

Ο "κακός" ΓΔ ευθύνεται λοιπόν για όλα ? Και οι "κακοί" διαχειριστές του Avclub ?
Εκεί πρέπει να καταλήγουν τελικά όλες οι συζητήσεις ?

ΥΓ. Και ο Einstein είχε μικρός προβλήματα (ή δυσλεκτικός ή ανορθόγραφος ήταν - ψάξτε το - δεν θυμάμαι τι ακριβώς)
Αυτό τι σημαίνει ? οτι πρέπει να γίνουμε όλοι ανορθόγραφοι για να του μοιάσουμε? Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το θέμα της Γλώσσας?

Last edited:
Παρότι η άποψη σου McZab είναι ιστορικά σωστή , πιστεύω ότι είναι σήμερα ξεπερασμένη. (όπως γράφει και η επόμενη σειρά από το κείμενο μου που έχεις επιλέξει).

Η γλώσσα ΗΤΑΝ ταξικό εργαλείο όταν ο νέος πολίτης δεν είχε δυνατότητα/ευκαιρία να ενημερωθεί σε αυτή. (γιατί ήταν αγρότης ή εργάτης ή φτωχός ο πατέρας του και για χίλιους άλλους λόγους ήταν αποκλεισμένος κοινωνικά-οικονομικά ).

Σήμερα η γλώσσα ΔΕΝ είναι ταξικό εργαλείο, γιατί ό νέος πολίτης δεν έχει επιθυμία να ενημερωθεί σε αυτή (παρότι έχει ευκαιρίες) . Παραδείγματα .
-Οι περισσότεροι νέοι που αγνοούν τη γλώσσα περνούν άπειρες ώρες μπροστά σε υπολογιστή χαζεύοντας με οποιαδήποτε μπούρδα μπορεί να υπάρχει .
-Αγνοια σωστής ελληνικής γλώσσας έχουν και πολλοί άνθρωποι με χρόνια σπουδών. (ουδέποτε συνεβαινε αυτό στη "λόγια εποχή").
-Στα MME άγνοια της γλώσσας εμφανίζουν κυρίως οι μαϊντανοί του life – style και όχι απλοί άνθρωποι.

Η άγνοια της Ελληνικής σήμερα είναι στάση ζωής και όχι ταξική συνέπεια αποκλεισμού από τη γνώση της γλώσσας (και μάλλον παράγει τον χειρότερο τύπο αμαθή – ξερόλα Ελληναρά , όπως προέγραψε ο Σ Σούρλας , που νομίζει ότι είναι και το κέντρο του σύμπαντος).

Όπως εξελίσσεται καλώς ή κακώς η γλώσσα , θα πρέπει να εξελίσσονται και οι απόψεις μας για την σημερινή πραγματικότητα.

Πιθανόν να είναι ΑΚΟΜΑ η γλώσσα ταξικό εργαλείο γιά χώρες της Αφρικής η της Ασίας (δεν το γνωρίζω) , αλλά για την ΕΛλάδα του σήμερα δεν είναι.

Last edited:
Παρότι η άποψη σου McZab είναι ιστορικά σωστή , πιστεύω ότι είναι σήμερα ξεπερασμένη. (όπως γράφει και η επόμενη σειρά από το κείμενο μου που έχεις επιλέξει).

Η γλώσσα ΗΤΑΝ ταξικό εργαλείο όταν ο νέος πολίτης δεν είχε δυνατότητα/ευκαιρία να ενημερωθεί σε αυτή. (γιατί ήταν αγρότης ή εργάτης ή φτωχός ο πατέρας του και για χίλιους άλλους λόγους ήταν αποκλεισμένος κοινωνικά-οικονομικά ).

Σήμερα η γλώσσα ΔΕΝ είναι ταξικό εργαλείο, γιατί ό νέος πολίτης δεν έχει επιθυμία να ενημερωθεί σε αυτή (παρότι έχει ευκαιρίες) . Παραδείγματα .
-Οι περισσότεροι νέοι που αγνοούν τη γλώσσα περνούν άπειρες ώρες μπροστά σε υπολογιστή χαζεύοντας με οποιαδήποτε μπούρδα μπορεί να υπάρχει .
-Αγνοια σωστής ελληνικής γλώσσας έχουν και πολλοί άνθρωποι με χρόνια σπουδών. (ουδέποτε συνεβαινε αυτό στη "λόγια εποχή").
-Στα MME άγνοια της γλώσσας εμφανίζουν κυρίως οι μαϊντανοί του life – style και όχι απλοί άνθρωποι.

Η άγνοια της Ελληνικής σήμερα είναι στάση ζωής και όχι ταξική συνέπεια αποκλεισμού από τη γνώση της γλώσσας (και μάλλον παράγει τον χειρότερο τύπο αμαθή – ξερόλα Ελληναρά , όπως προέγραψε ο Σ Σούρλας , που νομίζει ότι είναι και το κέντρο του σύμπαντος).

Όπως εξελίσσεται καλώς ή κακώς η γλώσσα , θα πρέπει να εξελίσσονται και οι απόψεις μας για την σημερινή πραγματικότητα.

Πιθανόν να είναι ΑΚΟΜΑ η γλώσσα ταξικό εργαλείο γιά χώρες της Αφρικής η της Ασίας (δεν το γνωρίζω) , αλλά για την ΕΛλάδα του σήμερα δεν είναι.

Ναι, δεν απέχουν πολύ οι απόψεις μας. Σαφώς και πλέον δεν υφίσταται το θέμα στο βαθμό που αυτό ίσχυε στο παρελθόν και λόγος είναι απλός. Η πρόσβαση στην Παιδεία (και τη γνώση της γλώσσας) είναι πλέον πολύ πιο εύκολη από το παρελθόν, ακόμα και από τους πραγματικά φτωχούς, και αυτή είναι και μια μεγάλη κατάκτηση πολλών κοινωνιών, δυστυχώς όχι όλων.
Μάλιστα ανέφερα σε προηγούμενο ποστ ότι παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό μια μεγάλη δόση αγραμματοσύνης μεταξύ αποφοίτων πανεπιστημίου η οποία οφείλεται στην υπερεξειδίκευση και την απομόνωση της γλώσσας ως ένα όχι και τόσο χρήσιμο προσόν για την "αγορά". Το τελευταίο όμως είναι πολιτικό ζήτημα και για μένα το σοβαρότερο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

1) Ο "κακός" ΓΔ ευθύνεται λοιπόν για όλα ? Και οι "κακοί" διαχειριστές του Avclub ?
Εκεί πρέπει να καταλήγουν τελικά όλες οι συζητήσεις ?

ΥΓ. Και ο Einstein είχε μικρός προβλήματα (ή δυσλεκτικός ή ανορθόγραφος ήταν - ψάξτε το - δεν θυμάμαι τι ακριβώς)
2) Αυτό τι σημαίνει ? οτι πρέπει να γίνουμε όλοι ανορθόγραφοι για να του μοιάσουμε? Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το θέμα της Γλώσσας?

Δημήτρη

1) Nαι πιστεύω ότι αυτός δημιούργησε όλη αυτή τη υπερβολή! Μόνος του!!!
Πραγματικά ελπίζω να αναγνωρίσει ότι η στάση του δεν ήταν η πρέπουσα, αυτή που αρμόζει σε ΓΔ... και στις δύο περιπτώσεις (αλλά και πολλές ακόμα άλλες στο παρελθόν). Περισσότερο δε ελπίζω να το καταλάβει και να αλλάξει...

Αν κάνω λάθος οι συντονιστές και τα μέλη του Σωματείου, διαβάζουν και μπορούν να παρέμβουν... εφόσον βέβαια μπορούν και θέλουν...
- Θέλουν να σβήνονται τα ακραίως ανορθόγραφα και/ή ασύντακτα μηνύματα? Ερωτήθηκαν γι´αυτό? Και τι απάντησαν?
- Συμφωνούν με τον αποκλεισμό του PanMan και το δικό μου? Ερωτήθηκαν για αυτό? Και τι απάντησαν?

2) Για τον Αινστάιν νόμιζα ότι δεν τα πήγαινε καλά στα μαθηματικά και γενικώς ήταν μέτριος μαθητής - δεν γνώριζα ότι ήταν ανορθόγραφος, δυσλεκτικός ή κάτι άλλο... Έτσι όμως νομίζω ότι πέρνεις την ίδια ακριβώς θέση με μένα... Δηλαδή ότι δεν πρέπει να φιμώνουμε ΚΑΝΕΝΑΝ πολύ ανορθόγραφους και το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να οφείλεται σε χίλιους άλλους παράγοντες και ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ!

Για τα άλλα που λές περί διαχειριστών και ανορθόγραφων, να μου επιτρέψεις να σου πώ ότι δεν έχουν σχέση ούτε με μένα, ούτε με τις δημοσιεύσεις μου... Παρακαλώ να μου υποδείξεις ένα post που να πρόσβαλα συντονιστή ή να είπα ότι πρέπει όλοι να γίνουμε ανορθόγραφοι ή να μη δίνουμε σημασία στη γραφή μας.

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχεις κακή πρόθεση να μου κολήσεις απόψεις που δεν εστερνίζομαι... αλλά θα είμαι εντελώς σίγουρος μόλις απαντήσεις ουσιαστικά στο προηγούμενο post μου, που αφορούσε δικό σου κείμενο.

Ποιός είναι εκτός πραγματικότητας?

Τέλος να σου πω ότι αν είμαι εκτός θέματος είσαι και εσύ που συνομιλείς μαζί μου.

Φιλικά
Νίκος

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Δημήτρη

Πραγματικά ελπίζω να αναγνωρίσει ότι η στάση του δεν ήταν η πρέπουσα, αυτή που αρμόζει σε ΓΔ... και στις δύο περιπτώσεις (αλλά και πολλές ακόμα άλλες στο παρελθόν). Περισσότερο δε ελπίζω να το καταλάβει και να αλλάξει...

Αν κάνω λάθος οι συντονιστές και τα μέλη του Σωματείου, διαβάζουν και μπορούν να παρέμβουν... εφόσον βέβαια μπορούν και θέλουν...
- Θέλουν να σβήνονται τα ακραίως ανορθόγραφα και/ή ασύντακτα μηνύματα? Ερωτήθηκαν γι´αυτό? Και τι απάντησαν?
- Συμφωνούν με τον αποκλεισμό του PanMan και το δικό μου? Ερωτήθηκαν για αυτό? Και τι απάντησαν?

2) Για τον Αινστάιν νόμιζα ότι δεν τα πήγαινε καλά στα μαθηματικά και γενικώς ήταν μέτριος μαθητής - δεν γνώριζα ότι ήταν ανορθόγραφος, δυσλεκτικός ή κάτι άλλο... Έτσι όμως νομίζω ότι πέρνεις την ίδια ακριβώς θέση με μένα... Δηλαδή ότι δεν πρέπει να φιμώνουμε ΚΑΝΕΝΑΝ πολύ ανορθόγραφους και το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να οφείλεται σε χίλιους άλλους παράγοντες και ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ!

Για τα άλλα που λές περί διαχειριστών και ανορθόγραφων, να μου επιτρέψεις να σου πώ ότι δεν έχουν σχέση ούτε με μένα, ούτε με τις δημοσιεύσεις μου... Παρακαλώ να μου υποδείξεις ένα post που να πρόσβαλα συντονιστή ή να είπα ότι πρέπει όλοι να γίνουμε ανορθόγραφοι ή να μη δίνουμε σημασία στη γραφή μας.

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχεις κακή πρόθεση να μου κολήσεις απόψεις που δεν εστερνίζομαι... αλλά θα είμαι εντελώς σίγουρος μόλις απαντήσεις ουσιαστικά στο προηγούμενο post μου, που αφορούσε δικό σου κείμενο.

Ποιός είναι εκτός πραγματικότητας?

Τέλος να σου πω ότι αν είμαι εκτός θέματος είσαι και εσύ που συνομιλείς μαζί μου.

Φιλικά
Νίκος

1. Περί ΓΔ , μελών, ban κλπ δεν θα σχολιάσω. Ότι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε.
Ο καθένας μπορεί να διαβάσει και να κρίνει ....

2. Συνεχίζω να πιστεύω οτι δεν κατάλαβες απολύτως τίποτα απ οτι έγραψα εγώ και ορισμένοι άλλοι. Δεν θέλω να αποκλείσω κανέναν, αντιθέτως μάλιστα αυτό που υποστήριξα είναι, οτι αυτοί που επιδιώκουν την υπεραπλούστευση των πάντων , ουσιαστικά περιορίζουν την δυνατότητα και το δικαίωμα κάποιων άλλων στην επικοινωνία.

Εαν αυτό είναι αντιληπτό ,έχει καλώς.
Εαν δεν είναι, πάλι καλώς - δεν θα τα χαλάσουμε.

Φιλικά....

Τα παραπάνω είναι από την πρώτη στγμή αντιληπτά και φυσικά δε θα τα χαλάσουμε.

Δεν έχεις υποχρέωση να απαντήσεις, ούτε εσύ ούτε κανείς άλλος, στα όποια ερωτήματα..., κατανοητό.

:ernaehrung004:

Νίκο, δεν προτίθεμαι να παραστήσω τον συνήγορο ούτε του διαβόλου ούτε κανενός, απλά για την τάξη των πραγμάτων ξαναποστάρω το "επίμαχο" post και κάνω επισημάνσεις δικές μου με κόκκινα γράμματα.

Επειδή οι κανόνες λειτουργίας του forum αφιερώνουν ολόκληρο κεφάλαιο ( το 2.5. Δομή , Αισθητική και ευανάγνωστο των δημοσιεύσεων ) στο τι θεωρείται αποδεκτό , από γλωσσικής πλευράς , κείμενο προς δημοσίευση , θα παρακαλούσα τους συντονιστές κάθε κατηγορίας όπου αναρτώνται μηνύματα , ασύντακτα , ανορθόγραφα και ακατανόητα , να τα διαγράφουν κατα την κρίση τους , ειδοποιώντας τον συντάκτη τους με π.μ. ότι εφ' όσον επιθυμεί απάντηση στο ποστ του , θα πρέπει να το ξαναγράψει ακολουθώντας τους γλωσσικούς κανόνες.

Όπως βλέπεις ούτε θέμα "διαταγής" υφίσταται ούτε κάτι άλλο. Τώρα το τι αποτέλεσμα είχε αυτή η παράκληση το διαπιστώνεις καθημερινά στις κατηγορίες που κινείσαι όπου μπορείς να δεις πόσα μηνύματα υφίστανται edit και με ποια δικαιολογία, έχεις δει πολλά διορθωμένα μηνύματα με την αιτιολογία της ορθογραφίας? Αυτό δεν σημαίνει ότι διαφωνώ με την εν λόγω παράκληση. Η σωστή γραφή, πέραν της αισθητικής πλευράς, έχει και την αναγκαιότητα της σωστής κατανόησης του νοήματος. Για παράδειγμα έχω διαβάσει post όπου έγραφε "πολλή φτωχή", μετά από κάποια ώρα κατάλαβα ότι αναφερόταν σε πρώτο πληθυντικό δηλαδή "πολύ φτωχοί". Στο συγκεκριμένο παράδειγμα η διόρθωση του post δεν σημαίνει ούτε ρατσισμό ούτε μείωση της προσωπικότητας του γράφοντα απλά ανάγκη για κατανόηση του νοήματος αυτών που έγραψε.

Δημήτρη

Από εκεί και πέρα, οι όποιες απόψεις οποιουδήποτε, ακόμα και του Γ.Δ. δεν είναι δεσμευτικές για την άποψη των υπολοίπων. Δεν υφίσταται θέμα "κομματικής πειθαρχίας", αυτό το γνωρίζεις τουλάχιστον για εμένα προσωπικά, ούτε είμαστε "διορισμένοι" όπως γράφτηκε σε άλλο post.
Τέλος, οι κανόνες λειτουργίας, στραβοί ή ορθοί δεν έχει σημασία, είναι ανηρτημένοι και γνωστοί σε όποιον θέλει να γίνει μέλος. Είτε τους αποδέχεται και γράφεται είτε όχι και πηγαίνει αλλού, δόξα τω Θεώ υπάρχουν πολλά φόρα.
Ακόμα και αν κάτι γίνεται λανθασμένα η λύση δεν βρίσκεται στην κατάλυσή του αλλά στη διόρθωσή του.

off topic: Αναμένω το καλώδιο ρεύματος!!! -bye-
Τέλος του off topic.

Last edited:
1. Δεν θα αναγκαστεί ποτέ να ανοίξει λεξικό για να καταλάβει τί της λένε ή τί διαβάζει

γιατί κακό είναι αυτό; Μακάρι να συναντώ καθημερινά άγνωστες λέξεις. Εξάλλου το να πει κανείς ότι κατέχει όλο το γλωσσικό πλούτο της ελληνικής δεν θα ήταν παρά ξεδιάντροπος κομπασμός.