Που πάει η υφήλιος?

Status
Not open for further replies.
Re: Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Η Διεθνής Αλητεία δεν αφήνει τήν Ιρλανδία νά πάρει ανάσα..
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=234071

Πούσαι ρέ Ανδριανόπουλε πού έλεγες γιά τό Ιρλανδικό θαύμα και ονειρευόσουν νά τής μοιάσουμε??

Tι που είναι ρε, διοργανώνει ομιλία με την Ντορούλα.....:flipout::flipout::flipout:
 
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Η Διεθνής Αλητεία δεν αφήνει τήν Ιρλανδία νά πάρει ανάσα..
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=234071

Πούσαι ρέ Ανδριανόπουλε πού έλεγες γιά τό Ιρλανδικό θαύμα και ονειρευόσουν νά τής μοιάσουμε??

Μα εδώ είναι και πάλι το ίδιο λέει: Ότι η Ιρλανδία είναι υπόδειγμα.. δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Το θράσος τους δεν έχει όρια.
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Βενεζουέλα: Εγκρίθηκε νόμος για τη διευκόλυνση των εθνικοποιήσεων

Νομοθεσία που θα διευκολύνει την εθνικοποίηση των οικονομικών ιδρυμάτων πέρασε σήμερα το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας.

Με τη νέα νομοθεσία θα διευκολυνθεί για τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβεζ η διαδικασία εθνικοποίησης των οικονομικών ιδρυμάτων καθώς και η τήρηση της υποχρέωσής τους να αποδίδουν το 5% των κερδών τους σε συλλογικότητες της κοινότητας.

Ο νόμος αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης νομοθετικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=234023
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Ρε τους υποανάπτυκτους.....

Έπεσε ξύλο στο ουκρανικό κοινοβούλιο

Δεκάδες μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου αντάλλαξαν μπουνιές στον πρώτο καυγά τέτοιου είδους που διαμείφθηκε χθες μέσα στη Βουλή της χώρας.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία υποστηρικτές του προέδρου Βίκτορ Τιμοσένκο προσπάθησαν να διαλύσουν καθιστική διαμαρτυρία βουλευτών της αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονταν ενάντια στην δίωξη της ηγέτιδας του κόμματός τους Γιούλιας Τιμοσένκο.

Μέλος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ο ίδιος και τέσσερις συνάδελφοί του χρειάστηκε να νοσηλευτούν μετά τον καυγά.

Εις βάρος της πρώην πρωθυπουργού και πλέον ηγέτιδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ουκρανίας Γιούλιας Τιμοσένκο διεξάγεται έρευνα για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και της έχει ζητηθεί να εγκαταλείψει το Κίεβο.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι κατηγορείται άδικα πως διέθεσε σε συνταξιοδοτικά ταμεία χρήματα που προορίζονταν για περιβαλλοντικά προγράμματα και ότι οι έρευνες είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας επιβεβαίωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=234058
 
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Ο Φασίστας Θάτσι τού παράνομου κρατιδιου τού Κοσσοβου που στήριζαν με μανία οι Ανδριανόπουλος,Μιχας καταγγέλεται σήμερα απ´το BBC γιά ειδεχθή εγκλήματα ..
http://edition.cnn.com/2010/WORLD/europe/12/15/kosovo.organs/index.html?hpt=T1
Εμείς τά λέγαμε εδώ και χρόνια..
Το BBC τώρα τά ''ανακάλυψε''.

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=234124

Οταν καποιοι φωναζαν για το αυγο του φιδιου που μεγαλωνει στον κορφο της η Ε.Ε. οι εκσυχρονιστες απαντουσαν οτι αυτοι οι καποιοι ειναι γκαβοι και δεν μπορουν να διακρινουν τους "απελευθερωτες των λαων"....
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

«Παράλογη και αδιανόητη η έξοδος από το ευρώ»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010, 12:40

«Παράλογη και αδιανόητη» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί την πιθανή έξοδο της χώρας του από το ευρώ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας παράλληλα, ότι αν ποτέ διαλυόταν το ευρώ θα συμπαρέσυρε και την ΕΕ.

«Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν μία πράξη ανεύθυνη και αδιανόητη. Το ευρώ είναι η καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ανέφερε ο Ν. Σαρκοζί, τονίζοντας ότι ποτέ δεν θα επέτρεπε να γίνει κάτι τέτοιο.

«Για πολλούς αιώνες η Ευρώπη ήταν η ήπειρος με τη μεγαλύτερη βία. Η Ευρώπη μας οδήγησε στην ειρήνη και το ευρώ είναι το σύμβολο της Ευρώπης. Αν ποτέ καταρρεύσει το ευρώ, τότε η Ευρώπη θα εκραγεί», ανέφερε ο Ν. Σαρκοζί.
zougla.gr



Υ.Γ Τι έγινε μερικοί τρέμουν την έξοδο????:flipout::flipout:
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ SPD

ΠΗΓΉ ΝΟΟΖ

Η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) ασκεί οξεία κριτική στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για αναποφασιστικότητα και έλλειψη ευρωπαϊκού προσανατολισμού, η οποία παρατείνει την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και δημιουργεί αμφιβολίες στις αγορές για το μέλλον της.

Με άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Financial Times", ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και αντικαγκελάριος στην προηγούμενη κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην ίδια κυβέρνηση Πέερ Στάινμπρουκ, ζήτησαν από την κ. Μέρκελ να προωθήσει μια "ευρωπαϊκή λύση" στοΕυρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, χάριν του κοινού νομίσματος και της κοινής μοίρας των ευρωπαϊκών χωρών.

Παράλληλα, οι δύο ισχυροί άνδρες της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης πρότειναν ένα σχέδιο για να σταματήσει η σημερινή αβεβαιότητα, το οποίο βασίζεται σετρεις άξονες:

Πρώτον, τη διαγραφή (haircut) σημαντικού μέρους του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Δεύτερον, την αύξηση των πόρων του Ταμείου Διάσωσης (σ.σ.: του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σήμερα έχει κεφάλαια έως 750 διδ. ευρώ) για την εγγύηση του χρέους άλλων χωρών - όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας - που κινδυνεύουν, αν και είναι φερέγγυες, να "πνιγούν" από την κερδοσκοπία των αγορών.

Τρίτον, την περιορισμένη έκδοση ευρωομολόγων μεσοπρόθεσμα, σε συνδυασμό με την προώθηση μεγαλύτερης δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης στην Ευρώπη.

"Αυτά τα μέτρα μπορούν να αποδώσουν, μόνο αν ληφθούν ταυτόχρονα", αναφέρουν οι δύο πολιτικοί, προσθέτοντας ότι "κανένα από μόνο του δεν θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα".

Παράλληλα, όπως αναφέρουν, με το σχέδιο αυτό θα προστατευθεί η αξιοπιστία και η ανεξαρτησία τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία διαφορετικά κινδυνεύει να γίνει η "κακή τράπεζα" της Ευρώπης, αναφορά που παραπέμπει στον κίνδυνο ζημιών της ΕΚΤ από τις αγορές ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος.

Ειδικά για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, σημειώνουν ότι χρειάζονται επειγόντως να απαλλαγούν από ένα σημαντικό μέρος του χρέους τους. "Οι επώδυνες μειώσεις δαπανών και οι διαρθρωτικές αλλαγές - σε έκταση πρωτάκουστη για τη σύγχρονη οικονομική ιστορία - δεν αρκούν για να τις βγάλουν από την παγίδα του χρέους τους", σημειώνουν, προσθέτοντας ότι "για το συμφέρον όλης της Ευρώπης χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε το χρέος τους".

Όσον αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιρλανδικές τράπεζες, τα κορυφαία στελέχη της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνουν να καταργηθεί η πλήρης κρατική εγγύηση που έχει δοθεί για αυτά, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, με τους ιδιώτες επενδυτές να αναλαμβάνουν ένα δίκαιο μέρος του κόστους.

Αν, προσθέτουν, συνεχισθεί η εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης, τότε αυτή θα παρέχει σταθερή βάση για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.

Στο ζήτημα των ευρωομολόγων, αναφέρουν ότι η Γερμανία πρέπει να υποστηρίξει την ιδέα, καθώς οι αγορές περιμένουν τώρα ένα πολιτικό μήνυμα ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι αμετάκλητη, αλλά σημειώνουν ότι η έκδοσή τους πρέπει να αφορά ένα περιορισμένο ποσοστό του δημοσίου χρέους για να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος και μόνο σε συνδυασμό με μεγάλης έκτασης πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να καλυφθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ νομισματικής και πολιτικής ενοποίησης.

Αυτό, κατά την άποψη των συγγραφέων, σημαίνει αυστηρότερο έλεγχο στη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα, μαζί με ελάχιστους κανόνες για τις πολιτικές μισθών και κοινωνικών δαπανών, καθώς και τη φορολογία των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου.

"Σήμερα, η έλλειψη πολιτικού θάρρους θέτει σε κίνδυνο το ευρώ", αναφέρουν, προσθέτοντας ότι "η Γερμανία δεν είναι αθώα από την άποψη αυτή". Προχωρώντας ακόμη περισσότερο την κριτική τους, δηλώνουν: "Η απομόνωση της Γερμανίας έγινε πραγματική ανησυχία. Τώρα χρειαζόμαστε ένα σήμα ότι η Γερμανία θέλει μια πιο ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μία πιο γερμανική Ευρώπη".
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

απο in.gr


Προέχει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Δικαστικό «χαστούκι» στο νόμο Μπερλουσκόνι για την παράνομη μετανάστευση

Η ιταλική κυβέρνηση καλεί τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με παράνομους μετανάστες να τους καταγγείλουν στις Αρχές (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
70374E229120544D68F8BF661CD87597.jpg

Ρώμη, Ιταλία
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας απεφάνθη ότι οι παράνομοι μετανάστες που ζουν σε κατάσταση ένδειας δεν μπορούν να τιμωρούνται, ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπακούουν σε εντολές απέλασης.

Κατ' αυτό τον τρόπο οι Ιταλοί δικαστές κρίνουν αντισυνταγματικό σκέλος της αμφιλεγόμενης «δέσμης μέτρων για την ασφάλεια», με την οποία η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ποινικοποίησε την παράνομη μετανάστευση ξεσηκώνοντας κατακραυγή.

Η ιταλική Δικαιοσύνη κρίνει ότι όταν υπάρχουν «βάσιμες αιτίες», οι μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής μπορούν να μην είναι σε θέση να υπακούσουν σε απόφαση απέλασης. Μία από αυτές είναι η αντικειμενική κατάσταση ένδειας.

Τα μέλη του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου εξέτασαν την περίπτωση μιας 40χρονης αλλοδαπής χωρίς άδεια παραμονής, η οποία δεν εγκατέλειψε τη χώρα παρά τα αλλεπάλληλα διατάγματα απέλασης.

Η γυναίκα ζει σε αποθήκη κάτω από κοινόχρηστες σκάλες, χωρίς καλοριφέρ, παρά το ότι η θερμοκρασία είναι συνήθως υπό το μηδέν.

«Οι συνθήκες ένδειας στις οποίες ζει η γυναίκα αυτή αποτελούν σαφή αιτία που δεν της επιτρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα» τονίζουν οι δικαστές.

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «παρά την ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη σημασία της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Οι σχολιαστές εκτιμούν ότι με την τοποθέτησή του το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσφέρει μια «δικλείδα ασφαλείας» για μια πιο «μαλακή» εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης του Καβαλιέρε.

Ένας νόμος που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, διεθνών οργανώσεων και της Καθολικής Εκκλησίας, και προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια για παράνομο μετανάστη που παραμείνει στην Ιταλία παρά τα επανειλημμένα διατάγματα απέλασης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Στη γειτονιά μας, στο ρουμάνικο κοινοβούλιο, το μεγαλύτερο κτήριο του κόσμου, μετά το Πεντάγωνο. Το κτήριο που ο Τσαουσέσκο έχτισε μέσα σε 4 χρόνια, πολυτελέστατο και εντυπωσιακότατο. Από την αίθουσα του κοινοβουλίου με θεωρεία που θυμίζουν μεγαλοπρεπές θέατρο, οι πολίτες απελπισμένοι, πέφτουν στο κενό!

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=57104&catid=7
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

ΕΝΩΘΗΚΕ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ!
ula.jpg

ΠΗΓΗ: ISKRA

Τα αντανακλαστικά των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ιρλανδία φαίνεται πως λειτουργούν άμεσα και σε όφελος των κοινωνικών και εργατικών αγώνων.
Κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσηςκαι την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ, ανακοινώθηκε στην Ιρλανδία, στις 26 Νοεμβρίου, η δημιουργία της Ενωμένης Αριστερής Συμμαχίας (United Left Alliance - ULA) η οποία και ετοιμάζεται να κατέβει στις ερχόμενες εκλογές οι οποίες σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα είναι πρόωρες και σε σύντομο μέλλον.

Τη Συμμαχία απαρτίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιρλανδίας –το οποίο είχε και την πρωτοβουλία συγκρότησης του σχήματος- το συμμαχικό σχήμα «Άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» (People Before Profit) και η «Ομάδα δράσης εργαζομένων και ανέργων» (Workers and Unemployed Action Group). Επίσης, συμμετέχουν και ανένταχτοι αγωνιστές της αριστεράς και των συνδικάτων.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το προγραμματικό πλαίσιο της Ενωμένης Αριστερής Συμμαχίας, όπου, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για έξοδο από το μηχανισμό στήριξης, εθνικοποίηση των τραπεζών και των βασικών τομέων της οικονομίας, φορολόγηση του πλούτου, μη πληρωμή χρεών προς τράπεζες, χρηματιστές και κατασκευαστικές εταιρείες.

Ελπίζουμε η στάση αυτή της Αριστεράς στην Ιρλανδία να αποτελέσει παράδειγμα και για τις δυνάμεις της Αριστεράς στην Ελλάδα και να προχωρήσουν στην αναγκαία, όσο ποτέ, κοινή δράση, συμπόρευση και συμπαράταξή τους. Αυτή η συμπόρευση και η συμπαράταξη όλων, περα από διαφορές, των δυνάμεων της Αριστεράς, είναι ο πιο αποτελεσματικός, αν όχι και ο μοναδικός στη συγκυρία τρόπος, για να απεμπλακεί η χώρα μας από την υποδούλωση στην τρόικα και στα αλλεπάλληλα μνημόνια και να ακολουθήσει νέους αναγγενητικούς, ανορθωτικούς προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους.

Η ιστοσελίδα της Ενωμένης Αριστερής Συμμαχίας: http://www.unitedleftalliance.org/

http://www.iskra.gr/index.php?optio...-12-22-14-20-45&catid=37:di-evropi&Itemid=172
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Έπεσε από τον εξώστη της βουλής την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός

- “Στερήσατε το ψωμί από τα παιδιά μου” φώναξε ο άνδρας και έπεσε από τον εξώστη του κοινοβουλίου
- Εκείνη την ώρα μιλούσε ο πρωθυπουργός
- Ήταν τεχνικός της κρατικής τηλεόρασης της χώρας
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Το βίντεο σοκάρει!

Όλα αυτά έγιναν σήμερα το πρωί στο ρουμανικό κοινοβούλιο. Οι περικοπές που κάνει και η ρουμανική κυβέρνηση στο δημόσιο φαίνεται πως οδηγούν τους πολίτες σε ακραία φαινόμενα αφού πλέον δεν ξέρουν τι να κάνουν. Καθημερινά βρίσκονται σε απόγνωση. Έτσι και ο άνδρας αυτός, που είναι τεχνικός στην κρατική τηλεόραση της Ρουμανίας, δηλαδή δημόσιος υπάλληλος, δεν άντεξε άλλο να βλέπει τον μισθό του να μειώνετε.

Την ώρα εκείνη στο βήμα της βουλής ήταν ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ, όπου γινόταν συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο που ορίζει τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

Ο άνδρας, που μπήκε μέσα στην βουλή αφού είναι τεχνικός και θα κάλυπτε την συζήτηση, ανέβηκε στον εξώστη. Σκαρφάλωσε στο πεζούλι ενώ φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε "Μας πυροβολήσατε, σκοτώσατε το μέλλον των παιδιών μας, μας πουλήσατε".

Αμέσως πέφτει στο κενό και πέφτοντας φωνάζει: “Στερήσατε το ψωμί από τα παιδιά μου.”

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=57104&catid=7
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Εκτός Ευρώπης αλλά....

Αναγνώρισαν ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2010, 01:21

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως «ελεύθερο και ανεξάρτητο» κράτος, μία απόφαση που ακολουθεί εκείνη άλλων τριών χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Βολιβίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, υπέγραψε την Παρασκευή «την επίσημη αναγνώριση από την κυβέρνηση του Ισημερινού ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967», δηλαδή προτού το Ισραήλ καταλάβει τα παλαιστινιακά εδάφη ως συνέπεια του πολέμου του Ιουνίου του 1967.

«Η αναγνώριση αυτή έχει σκοπό να στηρίξει τη νόμιμη επιθυμία του παλαιστινιακού λαού για ένα κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο» και θα είναι «θεμελιώδης προκειμένου να επιτευχθεί μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης η ειρηνική συνύπαρξη των χωρών της περιοχής» της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού σε μία ανακοίνωση.

Το Κουίτο ανακοίνωσε αυτήν την απόφαση δύο ημέρες μετά τη Βολιβία. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Βραζιλία, και στη συνέχεια η Αργεντινή, αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ως «ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος στο εσωτερικό των συνόρων του τού 1967». Η Ουρουγουάη ανακοίνωσε ότι θα κάνει το ίδιο το 2011.
zougla.gr
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΞΥΠΝΑΝΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗ
Η κρίση γεννάει εθνικισμό
23-16-thumb-medium.jpg

Μπροστά στην απόγνωση που γεννούν τα οικονομικά αδιέξοδα, οι ευρωπαίοι πολίτες ζητούν καταφύγιο σε έννοιες όπως η πατρίδα, το έθνος και η φυλή, ενισχύοντας τους ακροδεξιούς πολιτικούς σχηματισμούς.

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ [email protected]

Πολλοί παρομοιάζουν την Ευρώπη της οικονομικής κρίσης με καράβι σε τρικυμία. Αν πρόσεχαν καλύτερα, θα έβλεπαν στο κατάστρωμα το πλήρωμα να διαπληκτίζεται αντί να φροντίζει για τη σωτηρία του. Και το χειρότερο; Καπεταναίοι και αξιωματικοί να τρίβουν τα χέρια με ικανοποίηση για το γενικό χάλι.

Μέλη του Εθνικιστικού Κόμματος για την Πατρίδα στη Ρουμανία, χαιρετούν με τον ανατριχιαστικό αυτό τρόπο. Ανάμεσά τους ένας κληρικός που υπενθυμίζει ότι σημάδι των καιρών είναι και η επιστροφή των θρησκειών. Μέλη του Εθνικιστικού Κόμματος για την Πατρίδα στη Ρουμανία, χαιρετούν με τον ανατριχιαστικό αυτό τρόπο. Ανάμεσά τους ένας κληρικός που υπενθυμίζει ότι σημάδι των καιρών είναι και η επιστροφή των θρησκειών. Η υπόθεση δείχνει να μπάζει νερά, διότι σε όλα αυτά δεν υπάρχει φανερή λογική εξήγηση. Κι όμως, εκείνο που προκαλεί αυτόν τον προφανή παραλογισμό, είναι η πολιτική διαχείριση της κρίσης, που έχει τη... λογική της. Η οικονομική κρίση του 2008, που ξεκίνησε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έπληξε την Ευρώπη με πρόσθετη σφοδρότητα, αποτέλεσε την αιτία και το πρόσχημα για τη σημερινή πολιτική διαχείρισή της, δημιουργώντας αυτό που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν «ευρωπαϊκό παράδοξο»: Εκείνο που προκαλεί τους διαπληκτισμούς στο καράβι, είναι το ίδιο με εκείνο που βοηθά τη συμφιλίωση. Ενώ η ιδέα της απομάκρυνσης από την παρωχημένη αντίληψη του κράτους-έθνους, υπήρξε ιδρυτική αρχή και προϋπόθεση για τη συνοχή της Ε.Ε., τώρα, υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, αυτή η απομάκρυνση πυροδοτεί εθνικιστικές εξάρσεις που βάζουν σε ορατό κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή.

Ηταν ο περίφημος «ευρωπαϊκός μύθος». Η προσπάθεια να ξεπεραστεί ο εθνικισμός των ευρωπαϊκών κρατών που ιστορικά προέκυψαν από την ένωση παρόμοιων εθνοτικών, αλλά αλληλοσυγκρουόμενων περιοχών, κοινοτήτων και αυτοκρατορικών απολιθωμάτων, προκειμένου να επιβιώσουν. Μύθος, διότι δεν είχε αληθινό όραμα την ειρηνική συνύπαρξη των ευρωπαϊκών εθνών, αλλά «τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα και τη διασφάλιση αγορών, μετά τη λαίλαπα των δύο παγκόσμιων πολέμων», κατά τον βρετανό ιστορικό, ακαδημαϊκό και συγγραφέα Τόνι Τζουντ. Στο μύθο προστέθηκε και η γενική αντίληψη των ευρωπαίων πολιτικών περί «Μη Επιστροφής» («Never Again») στους καταστροφικούς εθνικισμούς που προκάλεσαν τους παγκόσμιους πολέμους.

Και επειδή τα παραμύθια υπάρχουν για να διαψεύδονται, ήρθε η οικονομική κρίση που αποκάλυψε τις παρασιτικές διαπλοκές τραπεζών και κυβερνήσεων (με τα τρισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών και τον εξαναγκασμό της εργατικής τάξης να πληρώσει τα σπασμένα) αλλά και την ανάδυση ενός ασυγκράτητου εθνικιστικού και ακροδεξιού λαϊκισμού που ψευδεπίγραφα προβάλλει ως νέα λαϊκή δεξιά. Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Ουγγαρία ακροδεξιά και ρατσιστικά πολιτικά μορφώματα είτε συμμετέχουν στις κυβερνήσεις είτε τις επηρεάζουν αποφασιστικά, ενώ η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε., δέσμια των δικών της τοπικών εθνικισμών, κάνει ό,τι μπορεί για να αθετήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Κι η Γαλλία του Σαρκοζί, κλέβει τη δόξα του νεοφασιστικού Εθνικού Μετώπου, εξαπολύοντας πογκρόμ κατά των μουσουλμάνων, των Ρομά και των ομάδων του κοινωνικού περιθώριου.

Αλλου είδους ταραχή εκδηλώνεται σε χώρες όπως η Βρετανία, το Βέλγιο και η Ισπανία, όπου ο σκοτσέζικος, ο φλαμανδικός και ο βάσκικος εθνικισμός διεκδικούν ανεξαρτησία, ώστε να αποκτήσουν στενότερη σχέση με την Ε.Ε. (στην πραγματικότητα υποσκάπτουν την ευρωπαϊκή συνοχή), μέσω της διοικητικής τους αποκέντρωσης και της αποχώρησης από τη δεσμευτική αντίληψη του απαρχαιωμένου κράτους-έθνους. Πακέτο πάει και η «επιστροφή της θρησκείας» που εκδηλώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όχι τόσο ως λαϊκό αίσθημα αλλά ως πολιτική παρέμβαση των Εκκλησιών.

Η ακροαριστερή καχυποψία έχει πλέον ισχυρά επιχειρήματα. Η άνοδος του εθνικισμού γίνεται ταυτόχρονα με τον εξευτελισμό της εργατικής τάξης, ενώ ο οικονομικός εθνικισμός, αυτό το νεο-εθνικιστικό κόλπο όπου καθένας φροντίζει την τσέπη του, σε συνεργασία με τις κυρίαρχες ελίτ (που τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση), έχει σχεδόν πείσει τους πάντες ότι το εθνικό συμφέρον είναι αντίθετο από το συμφέρον της εργατικής τάξης.

Τα σοβινιστικά κύματα που σαρώνουν τις εθνικές συνειδήσεις και ταρακουνούν το καράβι της Ε.Ε., «στοχεύουν στη διαίρεση της εργατικής τάξης κατά μήκος εθνικιστικών γραμμών» διευκολύνοντας την πλήρη διάλυση του κράτους πρόνοιας, των εργατικών προνομίων και της ριζοσπαστικοποίησης, που είχαν οικοδομηθεί στη μεταπολεμική Ευρώπη.

*Οι εθνοτικοί διαξιφισμοί που καταγράφονται στο εσωτερικό ή μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θεωρούνται οι σοβαρότεροι από ιδρύσεώς της και απειλούν για πρώτη φορά έως και τη συνοχή της. Με όχημα την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, οι εθνικισμοί προελαύνουν, αποκαλύπτοντας την αδυναμία της συντηρητικής αστικής τάξης (που δημιούργησε την Ε.Ε.) να εγγυηθεί την κοινοτική συνοχή με προοδευτικούς και ειρηνικούς όρους. Γι' αυτό και όλα τα εκκρεμή αιτήματα του 20ού αιώνα για την ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της εργατικής τάξης, θα πάνε στην καλύτερη περίπτωση στις πίσω σελίδες της πολιτικής ατζέντας - αν δεν διαγραφούν οριστικά από τα λάβαρα των εργατικών διεκδικήσεων. Σε κάθε περίπτωση η κυρίαρχη τάξη θα έχει πετύχει έναν στρατηγικό στόχο που επιδίωκε για πολλά χρόνια.
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Η Ισλανδία βγαίνει από την ύφεση, ενώ τα προβλήματα της Ιρλανδίας μεγαλώνουν


Η ισλανδική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο αυτού του έτους και η ανάπτυξη αναμένεται να επιβεβαιωθεί το 2011. Η χώρα δείχνει έτσι να βγαίνει από την ύφεση που αποδόθηκε στους «νέους Βίκινγκ», δηλαδή τους διοικητές των τραπεζών Landsbanki, Glitnir και Kaupthing, οι οποίοι προκάλεσαν την κατάρρευση του ισλανδικού χρηματοπιστωτικού συστήματος τον Σεπτέμβριο του 2008.

Όπως συνέβη και με την Ιρλανδία, όπου οι τράπεζες επίσης είχαν προχωρήσει σε ακρότητες, η Ισλανδία είδε το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 11% μέσα σε δύο χρόνια.

Αυτό συνέβη όμως σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον, που συνοδεύτηκε από υποτίμηση των δανείων της. Η Ιρλανδία, αντίθετα, υπόκειται στο αποπληθωριστικό καθεστώς της Ευρωζώνης, που έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το χρέος της. (σ.σ. εννοεί πως η Ισλανδία είχε το εθνικό της νόμισμα, και το υποτίμησε, ενώ η Ιρλανδία είναι "εγκλωβισμένη" στο ευρώ)

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισλανδίας θα φτάσει το 2010 το 6,3%, για να μετατραπεί στη συνέχεια σε πλεόνασμα. Το έλλειμμα της Ιρλανδίας, αντίθετα, θα διαμορφωθεί φέτος στο 13% (32% με την ενίσχυση των τραπεζών) και δεν αναμένεται να βελτιωθεί το 2011. Η κρίση δεν έπληξε επίσης τις δύο χώρες με την ίδια ένταση. Η ανεργία στην Ιρλανδία έχει φτάσει το 14,1%, ενώ στην Ισλανδία σκαρφάλωσε στο 9,7%, για να πέσει στη συνέχεια στο 7,3%.

Οι Ισλανδοί ξεπέρασαν τα δύσκολα, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει το «πολύτιμο βόρειο μοντέλο κοινωνικής προστασίας». Η ύφεση αποδείχθηκε λιγότερο βαθειά απ?ό,τι αναμενόταν, τόνισε ο Μαρκ Φλάνιγκαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ. Το χρέος θα φτάσει το 115% του ΑΕΠ, προτού μειωθεί στο 80% το 2015. Το χρέος της Ιρλανδίας, αντίθετα, θα συνεχίσει να ευξάνεται τα τρία επόμενα χρόνια, για να φτάσει το 120%.

Ο Ολαφουρ Γκρίμσον έτριξε τα δόντια στις Βρυξέλλες. «Στην Ισλανδία αφήσαμε τις τράπεζες να καταρρεύσουν», είπε o ισλανδός πρόεδρος. «Αλλωστε επρόκειτο για ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν τις ενισχύσαμε οικονομικά , αυτό δεν αποτελεί ευθύνη του Κράτους».

Θα πρέπει πάντως να δείχνουμε προσοχή όταν συγκρίνουμε τις ιρλανδικές και τις ισλανδικές τράπεζες, επισημαίνει η Ντέιλι Τέλεγκραφ. Η Ισλανδία είναι μια μικρή χώρα, που θα μπορούσε να αρνηθεί να πληρώσει τα χρέη της χωρίς να προκαλέσει μια παγκόσμια κρίση. Η ιρλανδική οικονομία είναι δώδεκα φορές μεγαλύτερη. Οι τράπεζές της έχουν στενούς δεσμούς με τις τράπεζες της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Βρετανίας, γεγονός που καθιστά αυτό το δίκτυο πολύ ευάλωτο.

Οι τράπεζες δεν αποτελούν όμως τη μοναδική εξήγηση. Σύμφωνα με τον Νομπελίστα Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν, η Ισλανδία ορθοπόδησε πιο γρήγορα γιατί δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ. «Υποτίμησε το νόμισμά της και επέβαλε έλεγχο των κεφαλαίων», έγραψε ο Κρούγκμαν. «Συνέβη τότε κάτι περίεργο: παρόλο που είχε βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, δεν τιμωρήθηκε τόσο αυστηρά όσο άλλες χώρες». Δύο χρόνια αργότερα, η ισλανδική κορώνα έχει χάσει το 30% της αξίας της, αλλά τα εργοστάσια αλουμινίου λειτουργούν στο 100% για να ικανοποιήσουν την εξωτερική ζήτηση και τα τοπικά προϊόντα έχουν αντικαταστήσει τα εξωτικά λαχανικά και τις εισαγόμενες τομάτες θερμοκηπίου.(σ.σ. η υποτίμηση του νομίσματος δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες "εθνικής ανάπτυξης" - η ντόπια εργατική δύναμη γίνεται εμμέσως φτηνότερη, άρα και πιο "ανταγωνιστική" σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό)

Η Ισλανδία ήλθε σε διαπραγμάτευση για τα χρέη της Icesave, της τράπεζας που χρεοκόπησε μαζί με δισεκατομμύρια ευρώ βρετανών και ολλανδών καταθετών. Και το επιτόκιο ύψους 5,5% που ζητούσαν στις αρχές του χρόνου οι δύο αυτές χώρες έπεσε στο 3,2%. Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας δέχθηκε να πληρώσει η χώρα του επιτόκιο 7% για τα νέα δάνεια από την ΕΕ και τη Βρετανία, με το επιχείρημα ότι η παραμονή στην ευρωζώνη προσφέρει μακροπρόθεσμα περισσότερα πλεονεκτήματα απ?ό,τι η ανάπτυξη έξω από αυτήν.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστροφή της Ισλανδίας στην ανάπτυξη θα θεωρηθεί από τον πληθυσμό δικαίωση για τη σκληρή στάση που τήρησε η χώρα απέναντι στις ξένες κυβερνήσεις και την επενδυτική κοινότητα. Αντίθετα με το μήνυμα που στάλθηκε στους Ιρλανδούς ότι με το να μην πληρώσουν τα χρέη τους θα μετατραπούν στους παρίες του πλανήτη, η τιμωρία της Ισλανδίας δεν είναι τόσο αυστηρή και η κυβέρνηση θα μπορέσει να βγει ξανά στις αγορές σε μερικά χρόνια και να δανειστεί.

Αναδημοσίευση από "Κέρδος"
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/12/blog-post_1209.html
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Για δικτατορική συμπεριφορά κατηγορεί τον Τσάβες η αντιπολίτευση

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010, 07:14

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έκανε χθες για πρώτη φορά χρήση των νέων εξουσιών που του προσφέρονται από πρόσφατο διάταγμά του, δημιουργώντας ένα ταμείο 2,3 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση περιοχών έπειτα από τις εκτεταμένες πλημμύρες που άφησαν 130.000 ανθρώπους άστεγους. Η απόφαση του προέδρου της χώρας έχει εξοργίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία χαρακτηρίζουν δικτατορία την ανάληψη για το επόμενο 18μηνο εκτάκτων εξουσιών μέσω διαταγμάτων, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο.

Ο Τσάβες δικαιολόγησε τα μέτρα, τονίζοντας πως αυτά θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να απαντήσει αποτελεσματικά στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, που κατέστρεψαν κτήρια, γέφυρες και οδικές αρτηρίες, ενώ προκάλεσαν τον θάνατο 40 ανθρώπων. Οι επικριτές του τονίζουν πως ο πρόεδρος κυνικά εκμεταλλεύθηκε την πρόφαση της καταστροφής για να παρακάμψει τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, τα οποία πρόκειται να καταλάβουν 40% περισσότερες θέσεις στη νέα Βουλή, που θα αναλάβει καθήκοντα από τις 5 Ιανουαρίου.

«Δεν κάνουν τίποτε για τον λαό, αλλά πασχίζουν να με σταματήσουν να εργάζομαι για το καλό του», δήλωσε ο Τσάβες για τους επικριτές του, ανακοινώνοντας το νέο Ταμείο Σιμόν Μπολίβαρ.

Το Ταμείο, που πήρε το όνομά του από τον γνωστό επαναστάτη, απελευθερωτή πολλών νοτιοαμερικανικών κρατών τον 19ο αιώνα, θα ξεκινήσει με 10 δισ. μπολίβαρ (2,3 δισ. δολάρια) και τα αρχικά 506 εκατ. μπολίβαρ θα διατεθούν για οικιστικά σχέδια στην δυτική επαρχία Σούλια, τόνισε ο Τσάβες, επισκεπτόμενος την περιοχή με τον βολιβιανό ομόλογό του Έβο Μοράλες.

«Γι’ αυτό υπάρχει το διάταγμα. Από πού συνήγαγαν αυτοί οι άνθρωποι την τρελή τούτη ιδέα πως θέλω να εγκαταστήσω δικτατορία;», τόνισε ο Τσάβες, δικαιολογώντας τις διευρυμένες εξουσίες που του παρείχε ο νόμος που ψήφισε η απερχόμενη Βουλή, στην οποία πλειοψηφούσαν οι υποστηρικτές του.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010, 07:14
zougla.gr


Y.Γ Ρε κάτι "δικτατορίες" που υπάρχουν....
 
Status
Not open for further replies.