Που πάει η υφήλιος?

Status
Not open for further replies.
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

809D8CCC94C50AA4439109CC2A9851BA.jpg


Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Ασταμάτητο τραίνο η γερμανική οικονομία παρά την μείωση των εξαγωγών της στην Ευρωζώνη
Τα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη και ιδίως στις χώρες του νότου ροκανίζουν τη ζήτηση για γερμανικά προιόντα και όμως δεν αφήνουν ούτε μία ''γρατζουνιά'' στη γερμανική οικονομία παρόλο που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία στην Ευρώπη.


Η γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως ο κύκλος πωλήσεων στο εξωτερικό έπεσε τουλάχιστον 1,1 % από το Σεπτέμβριο που είχε άνοδο 3% ,ενώ την ίδια ώρα οι εισαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 0,3 %.

Οι γερμανοί δεν υποτιμούν καθόλου τα ποσοστά αυτά, ως μικρά, ούτε και την τάση που υποδηλώνουν, γιατί αφενός μεταφράζονται σε αρκετά δις ευρώ και αφετέρου η δημοσιονομική τους πειθαρχία συγκρίνεται μόνο με την αυστηρότητα που επιδεικνύουν οι Ιρανικές αρχές στις άπιστες γυναίκες.

Για αυτό χθες ο ίδιος ο γερμανός υπουργός οικονομίας ανακοίνωσε ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες από τις χώρες του ευρώ συνέχισαν και τον Οκτώβριο την πτωτική τους πορεία.

Συνεχώς ''ψαλιδίζεται'' και το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο το οποίο μόνο μέσα σε ένα μήνα, από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο μέτρησε απώλειες που ξεπερνούν τα 2,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

Όμως για τη θηριώδη σε ανάπτυξη γερμανική οικονομία, καθώς αποτιμάται στα 2,5 τρις ευρώ, όλα αυτά δεν είναι ούτε μιά παιδική γρίππη, γιατί πολύ απλά βρίσκονται μπροστά σε μία έκρηξη στην εσωτερική τους κατανάλωση, αφού η ανεργία τους βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών.

Σύμφωνα με γερμανούς οικονομολόγους η ολόενα αυξανόμενη ζήτηση εργασίας ωθεί προς τα πάνω τους μισθούς και έτσι αυξάνεται η ιδιωτική κατανάλωση.

Προσέξτε την αλυσίδα των αριθμών.Η Bundesbank εκτίμησε ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί μέσα στο 2010 κατά 3,6%, που αποτελεί ρεκόρ από την επανένωση της Γερμανίας το 1992.Την ίδια ώρα η μεγαλύτερη ευρωπαική αυτοκινητοβιομηχανία, η Volkswagen ανακοίνωσε ότι εως το 2015 θα αυξήσει παγκοσμίως κατά 50.000 τις θέσεις εργασίας, από τις οποίες το 10% στη Γερμανία.
newsit.gr
 
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Αυστριακή τραπεζίτης διώκεται για κατάχρηση 19,6 δισεκ. δολαρίων
Ως συνεργού στην υπόθεση Μάντοφ.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/12/2010_368736

Kαλά δέν πρόλαβαν νά τά ''ρίξουν'' στούς Δ.Υ. καί αυτά??

Mega δεν έχουν στήν Αυστρία?
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

http://youtube.com/watch?v=koY6kXhQDQo


Πεστα ρε Ελληναρα !!!

Να τους βάλουν στην φυλακή και να πετάξουν τα κλειδιά!
Πολύ ωραία έκφραση αλλά δεν μεταφέρεται στα ελληνικά γιατι εδώ έχουν κλέψει και τα κλειδιά και δεν μπορούμε να ανοίξουμε ώστε να τους βάλουμε μέσα!
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Τα γυρίζει τώρα η Merkel

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010, 20:50

«Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, θα καλωσορίσει οποιεσδήποτε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ αλλά δεν πιέζει καμιά χώρα να εισέλθει στο νομισματικό μπλοκ».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Stephen Seiberdt, διαψεύδοντας την πληροφορία που δημοσιεύτηκε χθες στην τσεχική εφημερίδα «Lidove Noviny» σύμφωνα με την οποία η Merkel ζήτησε από τους εξ ανατολάς γείτονες της Γερμανίας, την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία να ενταχθούν γρήγορα στη νομισματική ένωση.

« Η Γερμανική κυβέρνηση δεν πιέζει καμιά χώρα να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξής της», συμπλήρωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η εφημερίδα έγραφε ότι η καγκελάριος ζήτησε από τον Τσέχο πρωθυπουργό, Petr Necas, να ενταχθεί στο μπλοκ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη Γερμανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ νωρίτερα είχε ζητήσει το ίδιο και από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Donald Tusk.
zougla.gr


Υ.Γ Γιατί άραγε????
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Απαξιώνει την ευρωζώνη η Σλοβακία - Αναζητά τρόπους εξόδου

Θα έπρεπε να εξετάσουμε την πιθανότητα επιστροφής στο εθνικό νόμισμα δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σλοβακίας, Ρίτσαρντ Σούλικ, με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην Ευρωζώνη.

"Θα πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε τυφλά τους ηγέτες της Ευρωζώνης και να προετοιμάσουμε ένα δεύτερο πλάνο, εκείνο της επιστροφής στην σλοβακική κορώνα", ανέφερε ο Ρίτσαρντ Σούλικ σε συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα Hospodarske Noviny. Ο κύριος Σούλικ, φιλελεύθερος οικονομολόγος, θεωρεί ότι οι προσπάθειες της Σλοβακίας για ένταξη στη ζώνη του Ευρώ είχαν συνοδευτεί από "υποσχέσεις για ένα σταθερό νόμισμα και στέρεους κανόνες".

"Σήμερα, δύο χρόνια μετά, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι οι κανόνες δεν είναι ίδιοι για όλους και μάλιστα δεν υπάρχουν καθόλου", ανέφερε ο Ρίτσαρντ Σούλικ, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή ως "μακράν της υπεύθυνης προσέγγισης".

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σούλικ είναι "ανεύθυνο" να αναλαμβάνουν άλλες χώρες τα βάρη των υπερχρεωμένων κρατών, με κίνδυνο να βρεθούν και αυτές οι χώρες σε εξίσου δύσκολη κατάσταση όπως οι υπερχρεωμένες. "Μπορεί κάποιος να σώσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία, ίσως και την Πορτογαλία. Αλλά θα ήταν επικίνδυνο να προσπαθήσει να ´´σώσει´´ την Ισπανία, χωρίς να αναφερθούμε στην Ιταλία. Στην πραγματικότητα το χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει το ήμιση του συνόλου του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας", επισήμανε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σλοβακίας.

Η Σλοβακία ήταν η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που είχε αρνηθεί τον περασμένο Αύγουστο να συνεισφέρει στο μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας.
capital.gr
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Η ΕΚΤ "αποσύρεται" και υποχρεώνει τις Κυβερνήσεις να αναλάβουν το χρέος

Πηγή:www.capital.gr

Του Γιάννη Αγγέλη

Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από την στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών-μελών της ευρωζώνης και να επαναφέρει στην σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας σε κυβερνήσεις και τράπεζες.

Όπως αποκάλυψε το Σάββατο το «Κεφάλαιο», η διοίκηση της ΕΚΤ έχει επεξεργασθεί σχέδιο «απόσυρσης» το οποίο θα γνωστοποιήσει και επισήμως στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης πιθανώς και εντός της εβδομάδας πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης.

Το «μήνυμα» της ΕΚΤ προς τις κυβερνήσεις είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να «απορροφά» τους κινδύνους της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών-μελών στον ισολογισμό της μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων και παροχής ρευστότητας σε τράπεζες που έχουν χάσει κάθε άλλη πηγή χρηματοδότησης.

Η «κίνηση» αυτή ενδέχεται να πάρει την μορφή επιστολής προς τις Κυβερνήσεις και ασφαλώς θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

Θα επηρεάσει όμως και την συμπεριφορά των αγορών, καθώς μέσα σε ένα περίπου μήνα η πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης είναι υποχρεωμένες να απευθυνθούν στις αγορές για την αναχρηματοδότηση των ομολογιακών δανείων τους ύψους πολλών εκατοντάδων δισ. ευρώ.

Ήδη κάποιες έμμεσες προειδοποιήσεις έγιναν μέσω των διεθνών ΜΜΕ από στελέχη της ΕΚΤ τα τελευταία 24ωρα με δηλώσεις που προϊδεάζουν για την κατεύθυνση των προθέσεων της διοίκησης της ΕΚΤ.

Είναι άγνωστο ακόμα το πώς θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή οικονομίες που είναι ήδη στην «εντατική» όπως η ελληνική και η ιρλανδική, καθώς στις δύο χώρες αλλά και στην Πορτογαλία πέραν της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η πλειονότητα των τραπεζών εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από αυτή για την χρηματοδότησή τους, η οποία γίνεται και πάλι κατά κύριο λόγο με την εγγύηση των κρατικών ομολόγων.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στους όρους χρηματοδότησης από το πακέτο στήριξης των 750 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αγορά κρατικών ομολόγων των απειλούμενων οικονομιών και μέσω αυτών για την χρηματοδότηση των τραπεζών.

Ωστόσο σημερινά δημοσιεύματα, επικαλούμενα Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναφέρουν ότι η Ευρωζώνη δεν συζητά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές αναφορικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ή το φάσμα των λειτουργιών του, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών της ένωσης.


Αξιοσημείωτη πάντως είναι η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε ο οποίος χθες κάνοντας αναφορά στην περίπτωση της χρεοκοπίας της Lehman Brothers το 2008 υποστήριξε ότι οι συνέπειες από την πτώχευσή της είναι ενδεικτικές για το γιατί δεν μπορεί να αφεθεί καμία χώρα της ευρωζώνης να χρεοκοπήσει. Οι συνέπειες όπως είπε θα είναι καταστροφικές και ανυπολόγιστες...
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Δυόμιση αιώνες - ίδια κατάσταση

Πηγή: Ιστολόγιον
Έκθεμα 1: Άνταμ Σμιθ, ο "Πλούτος των Εθνών" 1776

Όποτε ο νόμος έχει επιχειρήσει να ρυθμίσει τους μισθούς των εργατών ήταν πάντα για να τους μειώσει και όχι για να τους αυξήσει....

Όποτε η νομοθετική εξουσία επιχειρεί να ρυθμίσει τις διαφορές μεταξύ αφεντικών και των εργατών τους, σύμβουλοί της είναι πάντα τα αφεντικά. Όταν η ρύθμιση, συνεπώς, είναι προς το συμφέρον των εργατών, είναι πάντα δίκαιη και ισόνομη. Είναι όμως συχνά το αντίθετο όταν είναι πρς το συμφέρον των αφεντικών...


Έκθεμα 2: Η ιστορία του "οικονομικά ανέφικτου" στις ΗΠΑ:

Έκθεμα 3. Η Λατινική Ευρώπη του ΔΝΤ, σημειώσεις από το 2001

Λες και είναι σήμερα... Αξίζει να διαβαστεί όλο...​

Το Multinational Monitor εξέτασε τα έγγραφα των δανείων μεταξύ του ΔΝΤ της Παγκόσμιας Τράπεζας και 26 χωρών. Η εξέταση αυτή δείχνει πως οι όροι δανείου από τα ιδρύματα αυτά περιλαμβάνουν μια σειρά από προβλέψεις που υπονομεύουν άμεσα τα εργασιακά δικαιώματα, την ισχύ και το βιοτικό επίπεδο δεκάδων εκατομμυρίων εργατών. Περιλαμβάνουν:

* Την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων

* Την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, με απαίτηση απολύσεων πριν και συχνά και μετά την ιδιωτικοποίηση

* Προώθηση της εργασιακής ευελιξίας και της αλλαγής των κανονισμών για να αναιρεθούν οι περιορισμοί στις δυνατότητες της κυβέρνησης και των ιδιωτών εργοδοτών για την απόλυση εργαζομένων

* Υποχρεωτικές μειώσεις μισθών και συγκράτησή τους και αύξηση της μισθολογικής ψαλίδας μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και των μάνατζερ, και

* Συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιωτικοποίησης των συντάξεων, που μειώνουν τις κοινωνικές παροχές προς τους εργαζόμενους.

Το ΔΝΤ και η ΠΤ υποστηρίζουν πως οι πολιτικές αυτές μπορεί να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα πόνο, αλλά είναι απαραίτητες για την δημιουργία των συνθηκών για μακροχρόνια ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας

Οι επικριτές τους απαντούν πως τα μέτρα αυτά επιβάλλουν αγωνία χωρίς όρια, επιδεινώνουν την φτώχεια και στην πραγματικότητα υπονομεύουν τις προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη. Οι πολιτικές αυτές, λένε, αντικατοπτρίζουν την προκατάληψη εναντίον της εργασίας και υπέρ των εταιρικών συμφερόντων...

... Η θεωρία πίσω από την εργασιακή ευελιξία είναι πως αν η εργασία αντιμετωπισθεί σαν άλλο ένα εμπόρευμα όπως όλα τα άλλα, και οι εταιρείες μπορούν να απολύουν και να προσλαμβάνουν εργαζόμενους όπως θα τοποθετούσαν ή θα αφαιρούσαν μια μηχανή, τότε οι αγορές θα δρούσαν αποτελεσματικά. Οι αγορές που λειτουργούν αποτελεσματικά θα διευκολύνουν στην συνέχεια την οικονομική ανάπτυξη.

Οι επικριτές λένε πως η θεωρία δεν στέκει. Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Joseph Stiglitz περιέγραψε ως εξής το πρόβλημα: "Ως τμήμα του δόγματος της φιλελευθεροποίησης η Συναίνεση της Ουάσινγκτον έλεγε: 'κάντε τις αγορές εργασίας πιο ευέλικτες'. Η μεγαλύτερη αυτή ευελιξία υποτίθεται πως θα οδηγούσε σε μικρότερη ανεργία. Μια παράπλευρη συνέπεια για την οποία δεν ήθελαν να πολυμιλάνε ήταν πως αυτό θα οδηγούσε σε χαμηλότερους μισθούς. Αλλά οι χαμηλότεροι μισθοί θα προσέλκυαν περισσότερες επενδύσεις, μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία. Έτσι θα υπήρχαν δύο ωφέλιμες συνέπειες: Το ποσοστό ανεργίας θα μειωνόταν και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα επιταχυνόταν επειδή οι μισθοί θα ήταν χαμηλότεροι.

"Τα δεδομένα από την Λατινική Αμερική δεν υποστηρίζουν αυτά τα συμπεράσματα" εξήγησε ο Stiglitz... "Η μισθολογική ευελιξία δεν συσχετίζεται με την χαμηλότερη ανεργία. Ούτε έχει αυξηθεί γενικά ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας... Εκεί που η ευελιξία της αγοράς εργασίας σχεδιάστηκε για την μετακίνηση ανθρώπων από δουλειές χαμηλής παραγωγικότητας σε υψηλής παραγωγικότητας... συχνότερα μετακίνησε ανθρώπους από χαμηλής παραγωγικότητας δουλειές στην ανεργία... που είναι ακόμα μικρότερης παραγωγικότητας"...

... Στις συστάσεις της προς την καινούρια [τότε] Μεξικανική κυβέρνηση του Vicente Fox, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκφράσει αναλυτικά πόσο ευρέως προωθεί την ευελιξία της εργασίας, Η Τράπεζα ενθάρρυνε το Μεξικό να καταργήσει σταδιακά ένα ευρύ φάσμα εργατικών δικαιωμάτων και προστασιών:

- το τρέχον σύστημα αποζημιώσεων απόλυσης

- τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις δεσμευτικές κλαδικές συμβάσεις

- την υποχρεωτική συμμετοχή σε σωματεία και την αναγκαστική συμμετοχή στα κέρδη

- τους περιορισμούς στις συμβάσεις προσωρινής εργασίας, μαθητείας και ορισμένου χρόνου...

...

Μπόνους έκθεμα ιδεοληψίας: Τι είναι εκείνο που αναγκάζει την Κομισιόν να σκεφτεί σοβαρά πλέον την μεταβολή των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας: Ο φόβος της επανακρατικοποίησης των συνταξιοδοτικών συστημάτων.
 
Last edited:
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Μετά απο την κίνηση του Τρισέ, ίσως να απαντηθεί ο τίτλος του νήματος...

Η ΕΚΤ ζητά να "μεταβιβάσει" στο EFSF την αγορά κρατικών ομολόγων

Του Γιάννη Αγγέλη

Με δηλώσεις του από την Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ επιβεβαίωσε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο την πρόθεση της διοίκησης της τράπεζες να σταματήσει σταδιακά την αγορά κρατικών ομολόγων και να μεταβιβάσει την αγορά τους στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας EFSF.

Ο κ. Τρισέ στις δηλώσεις του τόνισε ότι «ως προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας μπορώ να πω ότι ζητούμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και θα μπορούσα να πω τη μέγιστη δυνατότητα ποσοτικά και ποιοτικά».

Όπως διευκρινίζεται από στελέχη της τράπεζας στην Φρανκφούρτη η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τους ηγέτες της Ε.Ε. “ευελιξία”, ώστε να μπορεί το EFSF να αγοράζει κρατικά ομόλογα αντί να το κάνει αυτό η ΕΚΤ και μάλιστα σε “ποσότητα” ικανή να ανακόψει την πίεση των αγορών όταν αυτή εκδηλώνεται εις βάρος μιας χώρας μέλους.

Για το λόγο αυτό άλλωστε η ΕΚΤ υποστηρίζει την αύξηση των πόρων του Ταμείου, αλλά επιπρόσθετα ετοιμάζεται να απαιτήσει αύξηση των κεφαλαίων της για να καλύψει πιθανές επισφάλειες από τις ζημιές των κρατικών ομολόγων που έχει ήδη αγοράσει.

Το “Κεφάλαιο” και το “Capital.gr” είχαν προειδοποιήσει το Σάββατο και τη Δευτέρα για την πρόθεση της ΕΚΤ να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή και να προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις ότι πρέπει αυτές να αναλάβουν το κόστος της δημοσιονομικής “διάσωσης”.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας το θέμα της “ποιοτικής και ποσοτικής” αναβάθμισης του EFSF ώστε να... αντικαταστήσει την ΕΚΤ στον ρόλο του τελευταίου καταφύγιου δανεισμού, θα τεθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές το πως και πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η “μεταβίβαση” του ρόλου του αγοραστή κρατικών ομολόγων.

Σε δημοσίευμά τους οι FT υποστηρίζουν ότι η ανάθεση του ρόλου αυτού στο EFSF θα αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στην Σύνοδο, αν και η ΕΚΤ δεν φαίνεται να έχει αποκτήσει ακόμα επαρκή υποστήριξη μεταξύ των 27 ηγετών για να πετύχει την μεταβίβαση της ευθύνης αγοράς ομολόγων στο Ταμείο των 500 δισ. ευρώ (συν τα 250 δισ. από το ΔΝΤ).

Πηγή:www.capital.gr
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Επειδή μερικοί ψάχνουν για λύσεις....

Ορίστε...το παιδί το λέει ξεκάθαρα...

George Soros: Σώστε τις τράπεζες πριν τα κράτη
By George Soros
Δημοσιεύθηκε: 00:08 - 15/12/10


Oι αρχιτέκτονες του ευρώ γνώριζαν ότι είναι ημιτελές, όταν το σχεδίασαν. Το νόμισμα είχε μια κοινή κεντρική τράπεζα, αλλά όχι κοινό υπουργείο –κάτι αναπόφευκτο δεδομένου ότι η συνθήκη του Μάαστριχτ σχεδιάστηκε να φέρει την νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση.

Οι αρχές πίστευαν όμως ότι, αν και όταν το ευρώ αντιμετώπιζε μια κρίση, θα μπορούσαν να την ξεπεράσουν. Στο κάτω κάτω έτσι δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ένα βήμα την φορά, με πλήρη επίγνωση ότι θα χρειάζονταν κι άλλα βήματα.

Εκ των υστέρων μπορούμε όμως να προσδιορίσουμε κι άλλα μειονεκτήματα στο ευρώ, τα οποία δεν γνώριζαν οι αρχιτέκτονές του. Ενα νόμισμα που θα έπρεπε να φέρει σύγκλιση, έφερε αντιθέτως αποκλίσεις. Κι αυτό γιατί οι ιδρυτές δεν συνειδητοποιούσαν ότι ανισορροπίες θα μπορούσαν να εκδηλωθούν όχι μόνο στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Μετά την εισαγωγή του ευρώ, οι εμπορικές τράπεζες μπορούσαν να επαναχρηματοδοτήσουν τις τοποθετήσεις τους σε κρατικά ομόλογα, με το προνομιακό επιτόκιο της ΕΚΤ και αυτά τα ομόλογα θεωρούνταν απαλλαγμένα κινδύνων. Κι αυτό προκάλεσε συρρίκνωση στο χάσμα ανάμεσα στα ποικίλα επιτόκια. Με τη σειρά του, αυτό προκάλεσε εκτινάξεις στα ακίνητα των πιο αδύναμων οικονομιών, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Παράλληλα η Γερμανία, υποφέροντας από τις μετασεισμικές δονήσεις της ενοποίησης, όφειλε να σφίξει το ζωνάρι. Τα εμπορικά συνδικάτα συμφώνησαν σε συγκρατήσεις μισθών και εργασιακών συνθηκών, εξασφαλίζοντας εργασιακή ασφάλεια.

Και εγένετο η απόκλιση.

Ομως οι τράπεζες συνέχισαν να φορτώνουν κρατικά ομόλογα αδύναμων οικονομιών, προκειμένου να ευνοηθούν από τις ελάχιστες επιτοκιακές διαφορές, που εξακολουθούσαν να υπάρχουν.

Η έλλειψη κοινού υπουργείου Οικονομικών, έγινε αρχικά εμφανής ως πρόβλημα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στις 15 Οκτωβρίου 2008, όταν η απειλή κατάρρευσης του συστήματος, υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να εγγυηθούν ότι δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει κανένας άλλος χρηματοπιστωτικός οίκος με βαρύτητα για το σύστημα. Τότε, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, επέμεινε ότι κάθε χώρα θα πρέπει να εγγυηθεί για τους δικούς της οίκους, απορρίπτοντας την ιδέα πανευρωπαϊκής προσέγγισης.

Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι επιτοκιακές αποκλίσεις διευρύνθηκαν μόνο το 2009, όταν η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι η προκάτοχός της είχε εξαπατήσει και το έλλειμμα ήταν πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο δηλωνόταν. Εκείνη, ήταν η αρχή της κρίσης του ευρώ.

Η απουσία ενός κοινού «υπουργείου» είναι πλέον εμφανής: Πρώτα έγινε η διάσωση της Ελλάδας, στη συνέχεια ένας πρόσκαιρος έκτακτος μηχανισμός. Πλέον, είναι πρακτικώς βέβαιο ότι κάποιος μόνιμος θεσμός θα συσταθεί. Δυστυχώς, είναι εξίσου βέβαιο, ότι και η νέα ρύθμιση θα έχει μειονεκτήματα. Γιατί το ευρώ υποφέρει από άλλες ελλείψεις. Οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο μια κρίση νομίσματος, αλλά και μια τραπεζική κρίση και μια κρίση στην μακροοικονομική θεωρία.

Οι αρχές κάνουν δύο τουλάχιστον λάθη. Ενα είναι ότι είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν χρεοστάσια ή «κουρέματα» στα κρατικά ομόλογα που εκκρεμούν σήμερα, γιατί φοβούνται ότι θα προκαλέσουν τραπεζική κρίση. Οι ομολογιούχοι χρεοκοπημένων τραπεζών προστατεύονται, εις βάρος των φορολογούμενων. Κι αυτό είναι πολιτικά απαράδεκτο. Η νέα ιρλανδική κυβέρνηση που θα εκλεγεί την Άνοιξη, είναι καθ’ οδόν να επαναλάβει τις τρέχουσες συμφωνίες. Οι αγορές το αναγνωρίζουν αυτό και γι’ αυτό η ιρλανδική διάσωση δεν έφερε ανακούφιση.

Δεύτερον, τα υψηλά επιτόκια που χρεώνουν τα πακέτα διάσωσης, καθιστούν αδύνατο για τις πιο αδύναμες χώρες να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των ισχυρότερων. Οι αποκλίσεις θα συνεχίσουν να διευρύνονται και οι πιο αδύναμες χώρες θα συνεχίσουν να αποδυναμώνονται. Η αμοιβαία απέχθεια μεταξύ πιστωτών και δανειοληπτών θα αυξηθεί και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το ευρώ να καταστρέψει την πολιτική και κοινωνική συνοχή της Ε.Ε.

Και τα δύο αυτά λάθη, μπορούν να διορθωθούν.

Στο πρώτο, τα έκτακτα δάνεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, όσο και για να προσφέρουν πίστωση στα κράτη. Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν πιο αποδοτικά τα κεφάλαια από τα εθνικά δημόσια. Θα μειωθούν τα ελλείμματα στις χώρες και θα αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές νωρίτερα, αν το τραπεζικό σύστημα έχει επαρκή κεφαλαιοποίηση. Είναι καλύτερα να δοθούν κεφάλαια τώρα, νωρίτερα παρά αργότερα, και είναι καλύτερα να γίνει σε ευρωπαϊκή βάση, παρά να ενεργήσει η κάθε χώρα μόνη της. Ετσι θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ρυθμιστικό καθεστώς. Η πανευρωπαϊκή ρύθμιση των τραπεζών παρεμβαίνει λιγότερο στην εθνική ανεξαρτησία, από τον ευρωπαϊκό έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής. Και ο ευρωπαϊκός έλεγχος των τραπεζών είναι λιγότερο ευπαθής σε πολιτική κατάχρηση, από τον εθνικό έλεγχο.

Όσον αφορά το δεύτερο πρόβλημα, το επιτόκιο των πακέτων διάσωσης θα πρέπει να μειωθεί στο επίπεδο στο οποίο μπορεί να δανειστεί και η ίδια η Ε.Ε. Αυτό θα έχει το πλεονέκτημα να αναπτυχθεί μια ενεργή αγορά Ευρωομολόγων.

Αυτές οι δύο διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί να μην είναι αρκετές για να δώσουν στις αδύναμες χώρες μια έξοδο διαφυγής. Επιπλέον μέτρα, όπως «κουρέματα» στα εθνικά ομόλογα, ίσως χρειαστούν. Εχοντας όμως επαρκή επανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες μπορούν να το απορροφήσουν αυτό. Σε κάθε περίπτωση, δύο απολύτως ορατά σφάλματα που καταδικάζουν την Ε.Ε. σε ένα σκοτεινό μέλλον, μπορούν να αποφευχθούν.

* Ο αρθρογράφος είναι πρόεδρος του Soros Fund Management LLC
ΠΗΓΗ: FT.com


Υ.Γ Ρε λέτε να έχει μιλήσει με τον κολλητό του τον ΓΑΠ???Μπαααααα.....
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Οι φωτογραφίες είναι όλα τα λεφτά...

«Καίγεται» η Ιταλία
Επιβίωση Μπερλουσκόνι εντός Βουλής, διαδηλώσεις και άγριο ξύλο εκτός

ΥΓ. Οι πιο παρατηρητικοί ίσως προσέξουν ότι ένας Ιταλός μπάτσος στον οποίο επιτίθενται κρατάει πιστόλι σε μια από τις φωτογραφίες. Ίσως από σύμπτωση δεν υπήρξε κι άλλος Τζουλιάνι...
 
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Ο Φασίστας Θάτσι τού παράνομου κρατιδιου τού Κοσσοβου που στήριζαν με μανία οι Ανδριανόπουλος,Μιχας καταγγέλεται σήμερα απ´το BBC γιά ειδεχθή εγκλήματα ..
http://edition.cnn.com/2010/WORLD/europe/12/15/kosovo.organs/index.html?hpt=T1
Εμείς τά λέγαμε εδώ και χρόνια..
Το BBC τώρα τά ''ανακάλυψε''.
 
Last edited:
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Επιτέλους......και άλλο σκότος....

Οριστικοποιείται ο μόνιμος μηχανισμός της Ε.Ε.

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010, 09:08

Σε συμφωνία για την τροποποίηση δύο παραγράφων του άρθρου 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να καταστεί ταχύτατα δυνατή η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης των εύθραυστων τοπικών οικονομιών της ευρωζώνης, κατέληξαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν επί της αρχής συμβιβασμό σχετικά με τις ακριβείς λεπτομέρειες της αλλαγής που θα επέλθει στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Αφενός η Ε.Ε. επιθυμούσε να συμπεριληφθεί στη Συνθήκη ρητή διάταξη που θα επιτρέπει στις χώρες της ευρωζώνης να θέσουν σε εφαρμογή έναν μηχανισμό οικονομικής αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Αφετέρου, η Γερμανία απαιτούσε «ευρωσυνταγματική» εγγύηση, - δηλαδή την αλλαγή των παραγράφων του άρθρου 136- καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, καθώς η έως τώρα Συνθήκη της Λισαβόνας δεν επιτρέπει να σωθεί μια χώρα της ευρωζώνης από την πτώχευση με βοήθεια από άλλους εταίρους.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο σημερινό κείμενο των τελικών συμπερασμάτων θα αναγράφεται ότι οι 27 εγκρίνουν την τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ώστε να επιτραπεί η σύσταση του μόνιμου μηχανισμού.

Η τροποποίηση ουσιαστικά θα είναι μία προσθήκη δύο προτάσεων στο άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα τονίζει πως για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε κράτη - μέλη θα τίθενται αυστηροί όροι, ενώ στον μόνιμο μηχανισμό θα συμμετέχουν – κατ' εντολή των Γερμανών- και ιδιώτες επενδυτές.
zougla.gr
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
Από τα γλυκά στα σκληρά

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Η σύνοδος κορυφής των «27» κατέληξε χθες το βράδυ σε μία συμφωνία επί της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013. Θα προηγηθεί μία μίνι τροποποίηση της σημερινής συνθήκης της Λισαβόνας με απλουστευμένη διαδικασία, ώστε να αποφευχθούν οι «πολιτικοί κίνδυνοι».

Τόσο να το επιμηκύνουμε; Τόσο να το επιμηκύνουμε; Αλλωστε, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου ο πρόεδρος των «27» Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, η εν λόγω διαδικασία, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο 2012, δεν περιλαμβάνει δημοψηφίσματα. Κάθε κυβέρνηση, είπε, θα επιλέξει τον τρόπο επικύρωσης της συνθήκης, χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Επίσης, ο Χ.Β. Ρόμπαϊ διευκρίνισε ότι δεν ετέθη θέμα αύξησης των πόρων του μόνιμου μηχανισμού, σε σχέση με τον προσωρινό που ισχύει μέχρι το 2013. Η εγγύηση δανείων, λοιπόν, ύψους 440 δισ. ευρώ, παραμένει ως έχει. Ο πρόεδρος των «27» επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα ευελιξίας (αγορά ομολόγων) από τον προσωρινό μηχανισμό. Και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, ενώ ο Ζοζέ Μπαρόζο έσπευσε να συμπληρώσει ότι «κατανοεί τη δυσφορία των κοινωνιών» για τα μέτρα λιτότητας, αλλά «η δημοσιονομική εξυγίανση είναι αναγκαία»...

Η Γερμανία

Ο μόνιμος μηχανισμός θα ενεργοποιείται «εάν είναι απαραίτητο» και όχι ως «ύστατη λύση» (ultima ratio), όπως ζήτησε η Γερμανία, η οποία, όμως, δεν επέμεινε στην πρότασή της. Αυτό που ήθελε είναι η έγκριση του μηχανισμού με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναθεώρηση της συνθήκης. Αλλωστε, αφήνει για αργότερα τις απαιτήσεις της ως προς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Η πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των «27» άρχισε με γλυκανάλατες δηλώσεις για την Ευρώπη και το ευρώ, προχώρησε με «καλές ιδέες», που αναμένεται να παραμείνουν για πολύ καιρό «ιδέες», και σταδιακά επικράτησε ο ρεαλισμός των χωρών του Βορρά με επικεφαλής τη Γερμανία.

Ετσι, ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζ.Κ. Γιουνκέρ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Ευρώπη θα αποδείξει στη σύνοδο τη θέλησή της να πράξει τα δέοντα για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη». Στο ίδιο μήκος κύματος και η καγκελάριος Α. Μέρκελ, για την οποία «πρέπει να σταλεί ένα αποφασιστικό και σαφές μήνυμα για την Ευρώπη και το ευρώ»... Για τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν έλαβε υπόψη ότι όλη η Ευρώπη είδε χθες σκηνές από τη διαδήλωση στην Αθήνα, «η Ελλάδα και οι Ελληνες έχουν ανταποκριθεί με υπευθυνότητα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών, σταθερότητας και ανάπτυξης». Και πρόσθεσε: «Η πρόκληση τώρα είναι πλέον συλλογική» και συνεπώς «όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας»...

Στην αρχή, λοιπόν, ακούστηκαν ωραίες φράσεις και το κλίμα ήταν σχεδόν οικογενειακό, με τον Κύπριο πρόεδρο Δ. Χριστόφια να ασπάζεται θερμά την Α. Μέρκελ, η οποία είχε αμέσως μετά μία 5λεπτη συζήτηση με τον Γ. Παπανδρέου, χωρίς πολλά χαμόγελα. Ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε αργότερα ότι ο πρωθυπουργός έθεσε στην καγκελάριο το θέμα των οίκων αξιολόγησης -λίγο πριν ο Moody's είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να προβεί σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας- και την ανάγκη να δοθεί ένα μήνυμα στις αγορές. Δεν έθιξε το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου από την Ελλάδα, τουλάχιστον κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο...

Τα ευρωομόλογα

Αργότερα, στην αίθουσα της συνεδρίασης, ακούστηκαν οι «ιδέες». Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες χαρακτήρισε «καλή ιδέα» το ενδεχόμενο έκδοσης ευρω-ομολόγων για τις χώρες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και δέχονται επιθέσεις από τις αγορές. «Είναι μία καλή ιδέα, την οποία υποστηρίζω εδώ και καιρό» είπε όσο μπορούσε πιο διακριτικά ο Ζ. Σόκρατες. Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε και ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ. Ηταν φανερό, όμως, ότι η απόρριψη του ενδεχομένου έκδοσης ευρω-ομολόγων στις αρχές της εβδομάδας από τη Γερμανία και τη Γαλλία δεν άφηνε περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση ουσίας.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο είπε ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αποτελεί συστημική απειλή για την ευρωζώνη και πως η κρίση απαιτεί να ληφθούν νέα μέτρα από την ευρωζώνη, και συγκεκριμένα μέτρα από κάποιες χώρες-μέλη, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, για να μπουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους. Λίγο πολύ, η γερμανική θέση περί αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη.

Μετά τις «καλές ιδέες» χωρίς ορατό μέλλον και τις ανώδυνες διαπιστώσεις του προέδρου της Επιτροπής, οι «27» εισήλθαν στην ουσία, δηλαδή στην έγκριση του μόνιμου μηχανισμού στον οποίο θα συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές και η συμφωνία για την αναθεώρηση της συνθήκης. *
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=233809
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Ηθελα νάξερα τι θάγραφε το Εθνος αν τα μέτρα τα έπαιρνε η προηγούμενη κυβέρνηση...
(Προφανώς αυτά που γράφει ο Ελεύθερος Τύπος τώρα...)
 

Attachments

  • IEleutherosTypos-4.jpg
    IEleutherosTypos-4.jpg
    112.3 KB · Views: 14
Status
Not open for further replies.