Που πάει η υφήλιος?

Status
Not open for further replies.
Δεν ξέρω πως βγάζεις αυτό το συμπέρασμα.

Μην κρίνεις από τα δικά μας για να δεις τι συμβαίνει αλλού.

Καθόλου άσχημα δεν περνάει ο Δυτικός.

Τα Iphone και οι BMW δεν θεωρούνται τίποτε σπουδαίο όπως εδώ (πλέον).

Και οι Ferrari δεν είναι μέτρο κρίσης μιας κατάστασης.
Ακόμη και αν σβήσει η ferrari και κάθε ferrari δεν θα πάθει και τίποτε ο δυτικός πολιτισμός.

Ούτε ο καταναλωτισμός -γιατί σε αυτόν αναφέρεσαι- είναι ταυτόσημος με την Δύση/Δυτικό πολιτισμό.

Kαθόλου άσχημα; και τότε γιατί ψηφίζει αυτούς που του λένε ότι θα κλείσουν τα σύνορα και θα φέρουν τις δουλειές πίσω;
Μπορεί να μην είναι ακόμα τόσο άσχημα όσο εμείς, γιατί ο ...δικός μας, το 2009, πήγε κι έφτυσε πρώτος εκεί που έτρωγε.
Αλλά αυτό, κατά τη γνώμη μου, δε λέει και πολλά. Και η κάνουλα καθημερινά στερεύει. Μειώσεις παντού.

Δεν αναφέρομαι τόσο στον καταναλωτισμό όσο στο γεγονός ότι το οικονομικό σύστημα της Δύσης, είναι σχεδιασμένο να καταρρέει όταν δεν υπάρχει αύξηση κερδών.
Και αυτό ακριβώς είναι το bug. Θα μου πείς "μπορεί να βρούν αλλού τα κέρδη τους...". Αλλά αυτό κάνει ήδη τη γενικότερη αφήγησή τους ...διάφανη και δε λέει απαραίτητα κάτι καλό για εμάς.

Ε ....
αν βγει το internet απο την μεση .... θα το καταλαβουν ΑΠΑΝΤΕΣ. :laugh:
Aλλα ας πουμε οτι αυτο (ως αγαθο) ειναι υποδομη και οχι πολυτελεια.
Δεν μπορει να δουλεψει καποιος χωρις επικοινωνιακα μεσα (πια).
Αν και ... πριν τα κινητα, μια χαρα μπορουσε (με το σταθερο).

Τεσπα .... ειναι καλο καποτε να δουμε ποιες πολυτελειες εγιναν αναγκες και γιατι ?
Ας πουμε .... το "παρε 8:00 με 9:00 στο γραφειο" το τηρουσαν απαντες. Kαποτε ...
Τωρα .... γιναμε mobile και πρεπει ο αλλος να κανει 6-7 κλησεις για να μας πετυχει.
Επειδη ειχαμε "πολυ δουλεια" η "βρισκομασταν στον δρομο" και χιλια αλλα ευμορφα.

Θεωρω οτι απο την στιγμη που καποιος δημιουργησει οικογενεια .... χανεται η λεπτη
διαχωριστικη γραμμη αναμεσα στην αναγκη και την οικονομικη ανεση. Για ολους τους
σωστους λογους : ενα παιδι δεν μπορει απλως να πινει νερο, να τρωει μακαρονια και
να περιφερεται με ενα κοντο παντελονακι χειμωνα-καλοκαιρι.

Η ... δεν μπορει σημερα ! ..... στην Δυση !

Βάζεις στο στόμα μου λόγια που δεν είπα. Αυτό που είπα είναι ότι θεωρώ απρέπεια να κατηγορείς κάποιον άλλο για πράγματα που έχεις κάνει κι εσύ ο ίδιος και, συχνά, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και για πολύ περισσότερο χρόνο.
Αυτό το "ανθρώπων έκαστος, δύο πήρας φέρει...", γνωστό απο αρχαιοτάτων χρόνων.
Και μη με ..."κουκουεδιάζεις": αν λέω κάτι, με κάθε μου post, στην ομήγυρη εδώ μέσα, αυτό είναι η κατακλείδα, σε κάθε στροφή, του πρώτου από τα τραγούδια του Das Lied von der Erde:

"Dunkel ist das Leben, ist der Tod."

Δεν είπα να ...πεθάνουμε.
Αλλά να ζούμε Ξέροντας.
Χωρίς παραμυθίες.
Και το ξέρω πως ώρες ώρες είναι αφόρητο.

Τελικά έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα για σένα, στο λέω με κάθε σεβασμό και πολύ αγάπη: Είσαι απο τα πιο δυτικότροπα άτομα που έχω γνωρίσει, ίσως η επιτομή του δυτικού ανθρώπου, σίγουρα ο πλέον Δυτικός άνθρωπος από όσους γράφουν εδώ μέσα, εμού συμπεριλαμβανομένου. Γιατί; Γιατί κρίνεις όλους τους άλλους πολιτισμούς με δυτικά κριτήρια, και το αποτέλεσμα είναι να θεωρείς τον Δυτικό Πολιτισμό ηθικά κατώτερο. Ουσιαστικά καταλήγεις σε ένα συμπέρασμα που δεν απέχει πολυ από το Ρουσώ και τον Ευγενή Άγριο του, που απέρριπτε τον Πολιτισμό όπως τον γνώριζε.

Καταδικάζεις τον πολιτισμό που σε γέννησε και σε ανάθρεψε γιατί πολύ απλά (πιστεύω ότι) δε γνωρίζεις αρκετά τους άλλους. Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις για το Ισλάμ, τον Ινδουϊσμό και όλα τα άλλα θα άλλαζες γνώμη. Εδώ ταιριάζει το bumper sticker που είχα δεί κάποτε: The more people I get to know, the more I like my dog. Νομίζεις ότι οι Άγγλοι ήταν άπληστοι; Διάβασε για την κατάκτηση του Sind από τους Άραβες. Νομίζεις ότι οι Δυτικοί εφηύραν τη γενοκτονία; Διάβασε για την πολιορκία της Νισαπούρ από τους Μογγόλους. Νομίζεις ότι οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι ήταν οι χειρότεροι δουλέμποροι; Που να δεις τι κάνανε οι πειρατές του Αλγερίου στη Μεσόγειο (και το Αιγαίο...)

Υ.Γ. Το Among the Believers του Naipaul το διάβασες ή ακόμα;:grandpa:

Μην κρίνεις από τα δικά μας για να δεις τι συμβαίνει αλλού.

Να σου πώ και κάτι πάνω σ αυτό; το 2013, βρέθηκα για λίγες μέρες στο Βερολίνο.
Δεν είδα πουθενά αυτή τη γυφτιά της ξετσίπωτης επίδειξης που βλέπω καθημερινά εδώ.
Είχα την εντύπωση μιάς κοινωνίας που οπισθοχωρεί με μικρά βήματα και απολύτως συντεταγμένη.
Τα λεωφορεία ήταν πάντα εκεί στην ώρα τους, τα νοσοκομεία και τα σχολεία στη θέση τους.
Πόσοι από τους υπόλοιπους ευρωπαίους είναι σαν τους γερμανούς;

Τελικά έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα για σένα, στο λέω με κάθε σεβασμό και πολύ αγάπη: Είσαι απο τα πιο δυτικότροπα άτομα που έχω γνωρίσει, ίσως η επιτομή του δυτικού ανθρώπου, σίγουρα ο πλέον Δυτικός άνθρωπος από όσους γράφουν εδώ μέσα, εμού συμπεριλαμβανομένου. Γιατί; Γιατί κρίνεις όλους τους άλλους πολιτισμούς με δυτικά κριτήρια, και το αποτέλεσμα είναι να θεωρείς τον Δυτικό Πολιτισμό ηθικά κατώτερο. Ουσιαστικά καταλήγεις σε ένα συμπέρασμα που δεν απέχει πολυ από το Ρουσώ και τον Ευγενή Άγριο του, που απέρριπτε τον Πολιτισμό όπως τον γνώριζε.

Καταδικάζεις τον πολιτισμό που σε γέννησε και σε ανάθρεψε γιατί πολύ απλά (πιστεύω ότι) δε γνωρίζεις αρκετά τους άλλους. Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις για το Ισλάμ, τον Ινδουϊσμό και όλα τα άλλα θα άλλαζες γνώμη. Εδώ ταιριάζει το bumper sticker που είχα δεί κάποτε: The more people I get to know, the more I like my dog. Νομίζεις ότι οι Άγγλοι ήταν άπληστοι; Διάβασε για την κατάκτηση του Sind από τους Άραβες. Νομίζεις ότι οι Δυτικοί εφηύραν τη γενοκτονία; Διάβασε για την πολιορκία της Νισαπούρ από τους Μογγόλους. Νομίζεις ότι οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι ήταν οι χειρότεροι δουλέμποροι; Που να δεις τι κάνανε οι πειρατές του Αλγερίου στη Μεσόγειο (και το Αιγαίο...)

Υ.Γ. Το Among the Believers του Naipaul το διάβασες ή ακόμα;:grandpa:

Οχι. Τώρα διαβάζω το Ναυάγιο με Θεατή. Του Μπλούμενμπεργκ.

Τον πολιτισμό μας δεν τον θεωρώ κατώτερο ούτε τον καταδικάζω. Πιστεύω όμως ότι έχει πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ.
Το κάνει συχνά κατά περιόδους αυτό και πάντα την πληρώνουν οι πιο αδύναμοι.

Φυσικά και Ξέρω τους άλλους. Οσο χρειάζεται. Και δεν έχω την παραμικρή διάθεση να ...τους γνωρίσω καλύτερα.

Οσον αφορά το Ρουσσώ...μάλλον Οχι.
Ο Θερβάντες και οι ρομαντικοί ήταν οι φάροι μου.
Και μετά, οι ζωγράφοι.

Να σου πώ και κάτι πάνω σ αυτό; το 2013, βρέθηκα για λίγες μέρες στο Βερολίνο.
Δεν είδα πουθενά αυτή τη γυφτιά της ξετσίπωτης επίδειξης που βλέπω καθημερινά εδώ.
Είχα την εντύπωση μιάς κοινωνίας που οπισθοχωρεί με μικρά βήματα και απολύτως συντεταγμένη.
Τα λεωφορεία ήταν πάντα εκεί στην ώρα τους, τα νοσοκομεία και τα σχολεία στη θέση τους.
Πόσοι από τους υπόλοιπους ευρωπαίους είναι σαν τους γερμανούς;

Οι περισσότεροι (Ευρωπαίοι).
Αυτό που είδες στο Βερολινο και σου έκανε εντύπωση δεν ήταν κάποια οπισθοχώρηση.
Ήταν η έλλειψη χιλιάδων κόμπλεξ σε σχέση με εμάς.
Απλά κάποια πράγματα αργήσαν εδώ, γιατί δεν είχαμε την ίδια πορεία ιστορικά.
Βλέπεις εμείς μέχρι πριν 100 χρόνια είχαμε ένα μη-δυτικό πολιτισμό στο κεφάλι μας που μας περιόριζε.
Εδώ καλά καλά ούτε αστικά κέντρα δεν είχαμε πριν 100 χρόνια.

Ναι. Αλλά και Ντουμπάϊ να ήταν (η Ελλάδα) πάλι θα ένοιωθα άσχημα. Πρέπει να μου έχει σαλέψει, λες? :)

Στο Ντουμπάϊ και εγώ θα έννοιωθα άσχημα.
Για πολύ δυτικούς λόγους.

Για αυτό και δεν θα πάω ποτέ.

Πεθανε μια καμαριερα εκει περα .... επειδη της επιτεθηκε οικοσιτο λιονταρι !
Κανεις δεν πηγε φυλακη. Η αστυνομια εκανε συσταση στον ιδιοκτητη
να εκπαιδευσει καταλληλα το υπηρετικο προσωπικο απεναντι στα αγρια ζωα.
Η καμαριερα εφταιγε .... γιατι τσιρηξε (οταν το ειδε να ρχεται) και το βαλε
στα ποδια.

Και αυτο ηταν ολο !

Οχι. Τώρα διαβάζω το Ναυάγιο με Θεατή. Του Μπλούμενμπεργκ.

Τον πολιτισμό μας δεν τον θεωρώ κατώτερο ούτε τον καταδικάζω. Πιστεύω όμως ότι έχει πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ.
Το κάνει συχνά κατά περιόδους αυτό και πάντα την πληρώνουν οι πιο αδύναμοι.

Φυσικά και Ξέρω τους άλλους. Οσο χρειάζεται. Και δεν έχω την παραμικρή διάθεση να ...τους γνωρίσω καλύτερα.

Οσον αφορά το Ρουσσώ...μάλλον Οχι.
Ο Θερβάντες και οι ρομαντικοί ήταν οι φάροι μου.
Και μετά, οι ζωγράφοι.

Η έννοια του αδύναμου, είναι καθαρά δυτική.

Αυτός που είναι σε χαμηλή κάστα, έχει την φυσική του θέση για τους Ινδούς.
Η γυναίκα είναι κατώτερη για το Ισλάμ.
Ο αυτοκράτορας είναι Θεός για τους Ιάπωνες.
Τίποτε από αυτά δεν είναι αδυναμία.
Η φυσική θέση του καθένα είναι.

Εκτός και αν είσαι Δυτικός.

Πεθανε μια καμαριερα εκει περα .... επειδη της επιτεθηκε οικοσιτο λιονταρι !
Κανεις δεν πηγε φυλακη. Η αστυνομια εκανε συσταση στον ιδιοκτητη
να εκπαιδευει καταλληλα το υπηρετικο προσωπικο απεναντι στα αγρια ζωα.

Και αυτο ηταν ολο !

Να δεις στο Πακιστάν τι γίνεται αν είσαι πλούσιος...

A ναι ...

ειχε δειξει ενα ντοκυμαντερ η ΝΕΤ, οπου ο ταριφακιας σε πηγαινε μεχρι το σημειο (νυχτα)
οπου αρχιζες να βλεπεις λιποθυμους η νεκρους στον δρομο (χωματοδρομο).

Μετα ... σε ξεφορτωνε και εφευγε !

Στις αρχές των 80ς είχα πάει ένα καλοκαίρι στο Manchester στον αδερφό μου που σπούδαζε εκεί.
Τότε εκεί ήταν ελάχιστοι Έλληνες.
Ενας λόγος ήταν ότι η Ελλάδα δεν ήταν ακόμη πλήρες μέλος της ΕΚ και πλήρωνες πανάκριβα δίδακτρα.
Όλοι οι φίλοι του αδερφού μου ήταν ντόπιοι (και ο συγκάτοικός του).

Πήγαμε λοιπόν ένα βράδυ στο σπίτι ενός φίλου του Άγγλου σε πάρτυ.
Εκεό βρισκότανε και ένας Πακιστανός 3ης γεννιάς,
Μόλις είχε επιστρέψει από το πρώτο ταξίδι που είχε κάνει ποτέ στο Πακιστάν και ήταν ενθουσιασμένος.
Μας είχε φανεί απόλυτα φυσιολογικό αφού ο άνθρωπος γνώρισε για πρώτη φορά τον τόπο καταγωγής του.
Μετά πάθαμε το σοκ!
Ένας από τους λόγους που του άρεσε εκεί περισσότερο από την Αγγλία ήταν ότι στην Αγγλία ήταν όλοι το ίδιο.
Χαρακτηριστικά είχε πει, είτε είσαι η Βασίλισσα είτε ένας εργάτης, το ίδιο είσαι.
Τους ίδιους νόμους ακολουθείς.
Εκεί (στο Πακιστάν) αν είσαι πλούσιος ξεχωρίζεις.
Κάνεις ότι θέλεις.
Σκοτώνεις κάποιον με το αυτοκίνητο και το πολύ πολύ να πληρώσεις λίγα λεφτά.
Έχεις δύναμη!

Εκεί φυσικά πάθαμε εγκεφαλικό και κόψαμε κάθε κουβέντα.

Είχε όμως μεγάλη σημασία το πως αντιλαμβανόταν τον κόσμο.
Πως κατηγορούσε τη δημοκρατία ότι κάνει τους πάντες αδύναμους κ.λπ. κ.λπ.
Είχε πει πάρα πολλά αλλά αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Status
Not open for further replies.