ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΥΠΗΣ
AVClub Fanatic
Ναι. Αλλά και Ντουμπάϊ να ήταν (η Ελλάδα) πάλι θα ένοιωθα άσχημα. Πρέπει να μου έχει σαλέψει, λες? 

Δεν ξέρω πως βγάζεις αυτό το συμπέρασμα.
Μην κρίνεις από τα δικά μας για να δεις τι συμβαίνει αλλού.
Καθόλου άσχημα δεν περνάει ο Δυτικός.
Τα Iphone και οι BMW δεν θεωρούνται τίποτε σπουδαίο όπως εδώ (πλέον).
Και οι Ferrari δεν είναι μέτρο κρίσης μιας κατάστασης.
Ακόμη και αν σβήσει η ferrari και κάθε ferrari δεν θα πάθει και τίποτε ο δυτικός πολιτισμός.
Ούτε ο καταναλωτισμός -γιατί σε αυτόν αναφέρεσαι- είναι ταυτόσημος με την Δύση/Δυτικό πολιτισμό.
Βάζεις στο στόμα μου λόγια που δεν είπα. Αυτό που είπα είναι ότι θεωρώ απρέπεια να κατηγορείς κάποιον άλλο για πράγματα που έχεις κάνει κι εσύ ο ίδιος και, συχνά, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και για πολύ περισσότερο χρόνο.
Αυτό το "ανθρώπων έκαστος, δύο πήρας φέρει...", γνωστό απο αρχαιοτάτων χρόνων.
Και μη με ..."κουκουεδιάζεις": αν λέω κάτι, με κάθε μου post, στην ομήγυρη εδώ μέσα, αυτό είναι η κατακλείδα, σε κάθε στροφή, του πρώτου από τα τραγούδια του Das Lied von der Erde:
"Dunkel ist das Leben, ist der Tod."
Δεν είπα να ...πεθάνουμε.
Αλλά να ζούμε Ξέροντας.
Χωρίς παραμυθίες.
Και το ξέρω πως ώρες ώρες είναι αφόρητο.
Μην κρίνεις από τα δικά μας για να δεις τι συμβαίνει αλλού.
Τελικά έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα για σένα, στο λέω με κάθε σεβασμό και πολύ αγάπη: Είσαι απο τα πιο δυτικότροπα άτομα που έχω γνωρίσει, ίσως η επιτομή του δυτικού ανθρώπου, σίγουρα ο πλέον Δυτικός άνθρωπος από όσους γράφουν εδώ μέσα, εμού συμπεριλαμβανομένου. Γιατί; Γιατί κρίνεις όλους τους άλλους πολιτισμούς με δυτικά κριτήρια, και το αποτέλεσμα είναι να θεωρείς τον Δυτικό Πολιτισμό ηθικά κατώτερο. Ουσιαστικά καταλήγεις σε ένα συμπέρασμα που δεν απέχει πολυ από το Ρουσώ και τον Ευγενή Άγριο του, που απέρριπτε τον Πολιτισμό όπως τον γνώριζε.
Καταδικάζεις τον πολιτισμό που σε γέννησε και σε ανάθρεψε γιατί πολύ απλά (πιστεύω ότι) δε γνωρίζεις αρκετά τους άλλους. Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις για το Ισλάμ, τον Ινδουϊσμό και όλα τα άλλα θα άλλαζες γνώμη. Εδώ ταιριάζει το bumper sticker που είχα δεί κάποτε: The more people I get to know, the more I like my dog. Νομίζεις ότι οι Άγγλοι ήταν άπληστοι; Διάβασε για την κατάκτηση του Sind από τους Άραβες. Νομίζεις ότι οι Δυτικοί εφηύραν τη γενοκτονία; Διάβασε για την πολιορκία της Νισαπούρ από τους Μογγόλους. Νομίζεις ότι οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι ήταν οι χειρότεροι δουλέμποροι; Που να δεις τι κάνανε οι πειρατές του Αλγερίου στη Μεσόγειο (και το Αιγαίο...)
Υ.Γ. Το Among the Believers του Naipaul το διάβασες ή ακόμα;:grandpa:
Να σου πώ και κάτι πάνω σ αυτό; το 2013, βρέθηκα για λίγες μέρες στο Βερολίνο.
Δεν είδα πουθενά αυτή τη γυφτιά της ξετσίπωτης επίδειξης που βλέπω καθημερινά εδώ.
Είχα την εντύπωση μιάς κοινωνίας που οπισθοχωρεί με μικρά βήματα και απολύτως συντεταγμένη.
Τα λεωφορεία ήταν πάντα εκεί στην ώρα τους, τα νοσοκομεία και τα σχολεία στη θέση τους.
Πόσοι από τους υπόλοιπους ευρωπαίους είναι σαν τους γερμανούς;
Ναι. Αλλά και Ντουμπάϊ να ήταν (η Ελλάδα) πάλι θα ένοιωθα άσχημα. Πρέπει να μου έχει σαλέψει, λες?![]()
Οχι. Τώρα διαβάζω το Ναυάγιο με Θεατή. Του Μπλούμενμπεργκ.
Τον πολιτισμό μας δεν τον θεωρώ κατώτερο ούτε τον καταδικάζω. Πιστεύω όμως ότι έχει πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ.
Το κάνει συχνά κατά περιόδους αυτό και πάντα την πληρώνουν οι πιο αδύναμοι.
Φυσικά και Ξέρω τους άλλους. Οσο χρειάζεται. Και δεν έχω την παραμικρή διάθεση να ...τους γνωρίσω καλύτερα.
Οσον αφορά το Ρουσσώ...μάλλον Οχι.
Ο Θερβάντες και οι ρομαντικοί ήταν οι φάροι μου.
Και μετά, οι ζωγράφοι.
Πεθανε μια καμαριερα εκει περα .... επειδη της επιτεθηκε οικοσιτο λιονταρι !
Κανεις δεν πηγε φυλακη. Η αστυνομια εκανε συσταση στον ιδιοκτητη
να εκπαιδευει καταλληλα το υπηρετικο προσωπικο απεναντι στα αγρια ζωα.
Και αυτο ηταν ολο !
Διατηρεις οικοσιτους ελεφαντες μεσα στο υπνοδωματιο ? ....
Ποιο ειναι το πιο κοσμοπολιτικο δυτικο μερος του πλανητη?
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.