Που πάει η υφήλιος?

Status
Not open for further replies.
Συμφωνω οτι απεχουμε ετη φωτος απο την βρετανικη διπλωματια
(και δεν ξερω καν ΑΝ εχουμε ελληνικη διπλωματια η ελληνικη μειοδοσια)
ομως ....

απο το λιγο που κοιταξα ... το μονο που παιρνει αναβολη (απο πλευρας ΕΕ)
ειναι η ημερομηνια εξοδου απο την ΕΕ. Δεν διαβασα πουθενα οτι ενδεχεται
και να ακυρωθει η αποχωρηση (της Βρετανιας). Αρα, η Βρετανια ΤΡΕΧΕΙ
να βρει πως θα εξελθει με καποιο deal .... οχι με no-deal !

Oπως ειναι ΣΗΜΕΡΑ, παει με no-deal (Brexit).

Δυστυχώς η ευτυχώς η ΕΕ δεν κάνει διαπραγμάτευση για κανένα θέμα με τα υποψήφια κράτη μέλη και με όσους εξέρχονται από την ΕΕ. Εχει ένα πακέτο και σου λέει το παίρνεις ή φεύγεις ή δεν μπαίνεις. Σύμφωνα με τους κοινοτικούς αξιωματούχους η τελευταία φορά που έγινε σοβαρή εξαίρεση από το Κοινοτικό δίκαιο ή κεκτημένο ήταν στην περίπτωση της υποψήφιότητας της Ελλάδος για δυο θέματα τον ελληνόκτητο εμπορικό στόλο και το καθεστώς του Αγίου Ορους. Μετά τίποτε. Κι ο κύριος λόγος ήταν τις όποιες αλλαγές ζήτησε στο καθεστώς της συμμετοχής στην ΕΕ η Θάτσερ στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Έτσι όλα τα θέματα λύνονται εσωτερικά με διάλογο μέχρι εξάντλησης αλλά οι απέξω δεν έχουν καμιά αξίωση. Όσοι φεύγουν επίσης για να ξαναμπουν πρέπει να φτύσουν αίμα. Ή όποιος αποσχιστεί και κάνει νέο κράτος επίσης ξεκινά από το μηδέν. Γι αυτό και οι Φλαμανδοί και οι Καταλανοί μέχρι σήμερα δεν κηρύσσουν ανεξαρτησία, διότι θα αποτελέσουν νέα κράτη που δεν θα είναι εντός της ΕΕ.

Η βρετανική διπλωματία είναι η καλύτερη όλων. Τώρα το πώς παγιδεύτηκε σε τετοιο βαθμό που η καλύτερη λύση είναι η αναστολή της αποχώρησης είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για μελέτη. Και μάθημα για όλους τους υπόλοιπους, που απέχουμε έτη φωτός από τη βρετανική διπλωματία.

Έχω την εντύπωση ότι η διπλωματία τους έκανε ότι μπορούσε να κάνει , στα πλαίσια των οδηγιών από τους πολιτικούς προϊσταμένους,

οι οποίοι όπως και ο λαός μπερδέψανε την πραγματικότητα με τις επιθυμίες και τις ψεύτικες υποσχέσεις,
(κάποιοι βέβαια έιχανε τους λόγους τους και πείσανε εύκολα τον κόσμο ότι για όλα φταίνε οι μετανάστες από την Ανατολική και νότια Ευρώπη )

τσαρλατάνοι τους είπανε ότι για τα δεινά τους και την απώλεια των μεγαλείων προηγούμενων ετών φταίει η ΕΕ,
και ότι φεύγοντας θα ξεκινούσε μια νέα λαμπρή εποχή,
χώρια που η τρομαγμένη ευρώπη, θα τους έδινε τα πάντα προκειμένου να μη φύγουν ,

τώρα βλέπουν ότι αυτά δεν ισχύουν ούτε στο 5%

Εντωμεταξυ, η Γερμανωπη .... θα τους τσακισει αν πουν οτι εχουν δευτερεις σκεψεις.
Θα τους τιμωρησει παραδειγματικα και δριμυτατα στο θεμα του deal.
Ειναι η ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ κουλτουρα των τευτονων που αναβλυζει εντελως φυσιολογικα
σε τετοιες περιστασεις, που θα παρει το πανω χερι. Θα ευχονταν να ειχαν φυγει
με No-Deal.

Mακαρι, τουλαχιστον, να φυγουν με το κεφαλι ψηλα (και No-Deal).
Ας παρουν παραδειγμα απο μας (και τι συνεβη στο πρωτο μισο του 2015) !

Δυστυχώς η ευτυχώς η ΕΕ δεν κάνει διαπραγμάτευση για κανένα θέμα με τα υποψήφια κράτη μέλη και με όσους εξέρχονται από την ΕΕ. Εχει ένα πακέτο και σου λέει το παίρνεις ή φεύγεις ή δεν μπαίνεις. Σύμφωνα με τους κοινοτικούς αξιωματούχους η τελευταία φορά που έγινε σοβαρή εξαίρεση από το Κοινοτικό δίκαιο ή κεκτημένο ήταν στην περίπτωση της υποψήφιότητας της Ελλάδος για δυο θέματα τον ελληνόκτητο εμπορικό στόλο και το καθεστώς του Αγίου Ορους. Μετά τίποτε. Κι ο κύριος λόγος ήταν τις όποιες αλλαγές ζήτησε στο καθεστώς της συμμετοχής στην ΕΕ η Θάτσερ στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Έτσι όλα τα θέματα λύνονται εσωτερικά με διάλογο μέχρι εξάντλησης αλλά οι απέξω δεν έχουν καμιά αξίωση. Όσοι φεύγουν επίσης για να ξαναμπουν πρέπει να φτύσουν αίμα. Ή όποιος αποσχιστεί και κάνει νέο κράτος επίσης ξεκινά από το μηδέν. Γι αυτό και οι Φλαμανδοί και οι Καταλανοί μέχρι σήμερα δεν κηρύσσουν ανεξαρτησία, διότι θα αποτελέσουν νέα κράτη που δεν θα είναι εντός της ΕΕ.

Η βρετανική διπλωματία είναι η καλύτερη όλων. Τώρα το πώς παγιδεύτηκε σε τετοιο βαθμό που η καλύτερη λύση είναι η αναστολή της αποχώρησης είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για μελέτη. Και μάθημα για όλους τους υπόλοιπους, που απέχουμε έτη φωτός από τη βρετανική διπλωματία.

Ξέρεις Βλάση, όταν είμαι στη δουλειά και δεν έχει πολλή κίνηση, ανοίγω την διαδικτυακή Guardian και διαβάζω για το Brexit. Κυρίως τα άρθρα γνώμης και τα σχόλια απο κάτω, τα οποία ανάλογα το άρθρο μπορεί να είναι και μερικές χιλιάδες. Είναι σκέτη απόλαυση.Σαν κωμωδία του BBC.

Έχω καταλήξει ότι το Brexit είναι μια απίστευτη πολιτική πανωλεθρία για το Ηνωμένο Βασίλειο, και μάλιστα μια που προκάλεσαν εντελώς μόνοι τους. Έχω δε μείνει ενεώς με την χαμηλή ποιότητα του πολιτικου προσωπικού τους.
Ο λόγος που η περίφημη βρετανική διπλωματία απέτυχε είναι γιατί κανείς πολιτικός δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του τις γνώμες των διπλωματών και άλλων κρατικών λειτουργών. Τα άρθρα του Ivan Rogers, πρώην Πρέσβη του Ην.Βασιλείου στην ΕΕ είναι καταπέλτης. Αλλά όταν διορίζουν ΥΠΕΞ-και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εκλέξουν και Πρωθυπουργό τον Boris Johnson δηλαδή αυτόν
2451C2B500000578-2890712-image-m-105_1419902464613.jpg
Νομίζω γίνεται φανερό γιατί έχουν καταντήσει ο περίγελως της υφηλίου.

Meanwhile στην Ουγγαρία τέσσερα όργανα με αυστηρό υφακι γράφουν έναν άστεγο...Ο άστεγος με την σειρά του τους κοιτάζει με ένα βλέμμα πέρα βρέχει,σαν να τους λέει πάρτε φορά ώστε να παραχθεί λίγο μεθάνιο.. :)
Αυτές είναι Δημοκρατίες...Κεντρική Ευρώπη τώρα ε;

Screenshot_20190329-024618_1.jpg

Ξέρεις Βλάση, όταν είμαι στη δουλειά και δεν έχει πολλή κίνηση, ανοίγω την διαδικτυακή Guardian και διαβάζω για το Brexit. Κυρίως τα άρθρα γνώμης και τα σχόλια απο κάτω, τα οποία ανάλογα το άρθρο μπορεί να είναι και μερικές χιλιάδες. Είναι σκέτη απόλαυση.Σαν κωμωδία του BBC.

Έχω καταλήξει ότι το Brexit είναι μια απίστευτη πολιτική πανωλεθρία για το Ηνωμένο Βασίλειο, και μάλιστα μια που προκάλεσαν εντελώς μόνοι τους. Έχω δε μείνει ενεώς με την χαμηλή ποιότητα του πολιτικου προσωπικού τους.
Ο λόγος που η περίφημη βρετανική διπλωματία απέτυχε είναι γιατί κανείς πολιτικός δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του τις γνώμες των διπλωματών και άλλων κρατικών λειτουργών. Τα άρθρα του Ivan Rogers, πρώην Πρέσβη του Ην.Βασιλείου στην ΕΕ είναι καταπέλτης. Αλλά όταν διορίζουν ΥΠΕΞ-και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εκλέξουν και Πρωθυπουργό τον Boris Johnson δηλαδή αυτόν
2451C2B500000578-2890712-image-m-105_1419902464613.jpg
Νομίζω γίνεται φανερό γιατί έχουν καταντήσει ο περίγελως της υφηλίου.

Ναι κάπως έτσι είναι, όμως και το Foreign Office δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα για να διαχειριστεί την κατάσταση σε διπλωματικό επίπεδο. Προτίμησε να τη διαχειριστεί σε επικοινωνιακό. ΟΙ εντολές ήταν να προσληφθούν άτομα που να ασχοληθούν με τα παραδοσιακά και τα σόσιαλ μίντια. Εδώ στην Αθήνα η κυρία που ανέλαβε πρέπει να βγάζει τα πιο εύκολα λεφτά στη ζωή της. Όντως οι διπλωμάτες μεταβλήθηκαν σε εκτελεστικά κι όχι σε διαμεσολαβητικά όργανα. Η πληροφόρηση είναι off the record από τα στελέχη της πρεσβείας.

Μια και αναφέρθηκε πιο πάνω ας σημειώσω (ξέρω ότι δεν θα ακουστώ) ότι στην ΕΕ η ελληνική διπλωματία θεωρείται εξαιρετικά εύκαμπτη και αποτελεσματική πολύ περισσότερο από εκείνη της μέσης ευρωπαικής χώρας (π.χ. Ολλανδίας, Αυστρίας) που ξέρει μόνο να κλείνει εμπορικές συμφωνίες και να πουλά προιόντα.

Οι Ευρωπαίοι και τώα τελευταία και οι υπερατλαντικοί θεωρούν ότι τα τελευταία 25 χρόνια η ελληνική διπλωματία σε επίπεδο διπλωματικών χειρισμών και επικοινωνιακής τακτικής έχει αναβαθμιστεί (από την περίπτωση των Ιμίων και μετά). Κορυφαίες στιγμές ήταν η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ, το βέτο του Καραμανλή στο Βουκουρέστι, η μεσολάβηση στην Λιβυκή κρίση του 2012, η καλλιέργεια προνομιακών σχέσεων με το Ισραήλ και η αποτροπή της σύνδεσης της Ελλάδας με τη ρωσική επίθεση στη Γεωργία το 2008.

Μια και αναφέρθηκε πιο πάνω ας σημειώσω (ξέρω ότι δεν θα ακουστώ) ότι στην ΕΕ η ελληνική διπλωματία θεωρείται εξαιρετικά εύκαμπτη και αποτελεσματική πολύ περισσότερο από εκείνη της μέσης ευρωπαικής χώρας (π.χ. Ολλανδίας, Αυστρίας) που ξέρει μόνο να κλείνει εμπορικές συμφωνίες και να πουλά προιόντα.

Οι Ευρωπαίοι και τώα τελευταία και οι υπερατλαντικοί θεωρούν ότι τα τελευταία 25 χρόνια η ελληνική διπλωματία σε επίπεδο διπλωματικών χειρισμών και επικοινωνιακής τακτικής έχει αναβαθμιστεί (από την περίπτωση των Ιμίων και μετά). Κορυφαίες στιγμές ήταν η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ, το βέτο του Καραμανλή στο Βουκουρέστι, η μεσολάβηση στην Λιβυκή κρίση του 2012, η καλλιέργεια προνομιακών σχέσεων με το Ισραήλ και η αποτροπή της σύνδεσης της Ελλάδας με τη ρωσική επίθεση στη Γεωργία το 2008.

*Ανάγκη τέχνας κατεργάζεται Βλάση. Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε τέτοια διπλωματία, εξαιτίας της γειτονιάς όπου βρισκόμαστε και κυρίως του εξ ανατολών γείτονα. Οι Ολλανδοί και Αυστριακοί δεν αντιμετωπίζουν υπαρξιακές απειλές, οπότε λογικό είναι να ενδιαφέρονται μόνο να κλείσουν συμφωνίες. Πάντως στο ίδιο διάστημα που αναφέρεις είχαμε και τα Ναδίρ της Συμφωνίας της Μαδρίτης, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, οπότε αμελήσαμε να αξιώσουμε έστω και την παραμικρή παραχώρηση, και φυσικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, που είναι μέγιστο διπλωματικό Βατερλώ. Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις μάλλον δεν ζητήθηκε η γνώμη των διπλωματών.

Η διπλωματία δεν αφορά την επιλογή του θέματος (π.χ. αν θα γίνει ή όχι το Brexit) αλλά το πόσο καλά θα υλοποιήσεις αυτό που σου δίνεται και πόσο καλά θα περάσει στους φορείς με τους οποίους συναλλάσσεσαι.

Η Ελλάδα πάντα είχει καλύτερους (και περισσότερους) διπλωμάτες από τη Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία για να μείνω στην περιοχή. Η Αυστρία και Ολλανδία αναφέρθηκαν επί τούτοις καθώς η πρώτη ήταν μια πολυεθνική αυτοκρατορία με ειδική σχολή διπλωματών και πολύ ενεργή και η δεύτερη ήταν υπερωκεάνια αυτοκρατορία.

Το πόσο καλά ή όχι λειτουργεί μια διπλωματία δεν κρίνεται εκείνη τη στιγμή, ούτε τον επόμενο χρόνο. Συνήθως μετά την πάροδο δεκαετιών.

ΥΣΤ. Ειδικά για τη συμφωνία των Πρεσπών στην Ευρώπη θεωρείται μέγιστο επίτευγμα και πολιτικό και διπλωματικό γεγονός. Μάλιστα μου έχουν ζητήσει από πανεπιστήμιο του εξωτερικού να διδάξω επί πληρωμή πώς μια χώρα καταφέρνει πατώντας σε ιστορικό προηγούμενο καταφέρνει μετά από 25 χρόνια να ανατρέψει μια de facto Κατάσταση. Αρνήθηκα... αλλά έτσι το βλέπουν.

Απάντηση: Re: Που πάει η υφήλιος?

Μια και αναφέρθηκε πιο πάνω ας σημειώσω (ξέρω ότι δεν θα ακουστώ) ότι στην ΕΕ η ελληνική διπλωματία θεωρείται εξαιρετικά εύκαμπτη ευέλικτη και αποτελεσματική πολύ περισσότερο από εκείνη της μέσης ευρωπαικής χώρας (π.χ. Ολλανδίας, Αυστρίας) που ξέρει μόνο να κλείνει εμπορικές συμφωνίες και να πουλά προιόντα.

Ευέλικτη μάλλον εννοείς.

Απάντηση: Re: Που πάει η υφήλιος?

Το πόσο καλά ή όχι λειτουργεί μια διπλωματία δεν κρίνεται εκείνη τη στιγμή, ούτε τον επόμενο χρόνο. Συνήθως μετά την πάροδο δεκαετιών.

ΥΣΤ. Ειδικά για τη συμφωνία των Πρεσπών στην Ευρώπη θεωρείται μέγιστο επίτευγμα και πολιτικό και διπλωματικό γεγονός. Μάλιστα μου έχουν ζητήσει από πανεπιστήμιο του εξωτερικού να διδάξω επί πληρωμή πώς μια χώρα καταφέρνει πατώντας σε ιστορικό προηγούμενο καταφέρνει μετά από 25 χρόνια να ανατρέψει μια de facto Κατάσταση. Αρνήθηκα... αλλά έτσι το βλέπουν.

Όμως παρά αυτό που γράφεις στην επάνω παράγραφο, θεωρείται παράδειγμα προς διδασκαλία μια συμφωνία που ίσα που έχει προλάβει μετά από 9 μήνες να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών της.

Re: Απάντηση: Re: Που πάει η υφήλιος?

Όμως παρά αυτό που γράφεις στην επάνω παράγραφο, θεωρείται παράδειγμα προς διδασκαλία μια συμφωνία που ίσα που έχει προλάβει μετά από 9 μήνες να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών της.

Ναι Τάσο αυτή είναι η άποψή μου, ότι πρέπει να περάσουν χρόνια για να κρίνουμε αν μια συμφωνία ήταν καλή ή όχι. Π.χ. η συμφωνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αποδεικνύεται εκ των υστέρων εξαιρετικό επίτευγμα κι όχι disaster όπως το χαρακτήριζαν τότε πολλοί. Δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Κάποιοι βιάζονται...

Ναι Τάσο αυτή είναι η άποψή μου, ότι πρέπει να περάσουν χρόνια για να κρίνουμε αν μια συμφωνία ήταν καλή ή όχι. Π.χ. η συμφωνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αποδεικνύεται εκ των υστέρων εξαιρετικό επίτευγμα κι όχι disaster όπως το χαρακτήριζαν τότε πολλοί. Δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Κάποιοι βιάζονται...

Disaster για την ενταξη της Κυπου ( ??? ) εγω δεν εχω συναντησει ποτε αυτη τη γνωμη. Βεβαια μπορει να υπηρχε και να μην την ειδα.
Αλλα μια εκ των υστερων απογοητευση για την συνδρομη και την σθεναροτητα της ΕΕ προς την Κυπρο και εναντια στην επιθετικη πολιτικη της Τουρκις... αυτο ναι. Το εχω συναντησει συχνα. Και οχι μονο απο Ελληνες.

Disaster για την ενταξη της Κυπου ( ??? ) εγω δεν εχω συναντησει ποτε αυτη τη γνωμη. Βεβαια μπορει να υπηρχε και να μην την ειδα.
Αλλα μια εκ των υστερων απογοητευση για την συνδρομη και την σθεναροτητα της ΕΕ προς την Κυπρο και εναντια στην επιθετικη πολιτικη της Τουρκις... αυτο ναι. Το εχω συναντησει συχνα. Και οχι μονο απο Ελληνες.

φυσιικά και υπήρχε αυτή η άποψη κυρίως στο ΑΚΕΛ το 2003/4 και σε φορείς της ομογένειας ότι η ΕΕ θα αναγκάσει την Κύπρο να κάνει πολλές παραχωρήσεις στους Τούρκους και να πάμε σε συνομοσπονδία.

Η ΕΕ έχει στηρίξει όσο δεν παίρνει την Κύπρο απέναντι στην Τουρκία. Δεν έχει δεχθεί και νομιμοποιήσει καμιά ενέργεια της Τουρκίας. Δεν έχει κλείσει κανένα κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης. Δεν έχει δεχθεί καμιά αξιωση επί της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν έχει δεχθεί τη νομιμοποίηση καμιάς ιδιοκτησιακής αλλαγής στα Κατεχόμενα.

Νομιζω οτι πολυς κοσμος (οπως και εγω) ειδε ως disaster την προσχωρηση της Κυπρου σε μνημονιο (2012-2013).
Τελικα αποδειχθηκε (κατι το οποιο ηταν αδυνατον για τον αδαη να φανει απο πριν) οτι η οικονομικη κριση της Κυπρου
ηταν αλλου μεγεθους και υφης. Γιατι προερχοταν απο εκθεση τραπεζικων ομολογων (και οχι ελληνικου τυπου
παθογενειων). Και μονο οτι ζητηθηκε η συνδρομη της ΕΕ, αυτο ηταν αρκετο για να δαιμονοποιηθει ως disaster
η προσχωρηση στην ΕΕ. Συγκριναμε εξ ιδιων τα αλλοτρια.

Κορυφαία στιγμή της Ελληνικής διπλωματίας ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης. Θα τον θυμούνται όλοι επί δεκαετίες!

Status
Not open for further replies.