Έχω ζήσει εγώ, και έχω και δυτικοευρωπαία γυναίκα. Σύντομα θα ξαναπάμε εκεί, δυστυχώς (η άτιμη η κρίση βλέπεις). Οι εμπειρίες μου είναι σαν αυτά που λες, κάποιοι προσπαθούν να προσαρμοστούν με διάφορους βαθμούς επιτυχίας. Άλλοι δεν προσπαθούν καθόλου και φτιάχνουν μικρά ή μεγάλα γκέτο (και Έλληνες, Πορτογάλοι, Ισπανοί, όχι μόνο Άραβες και λοιποί μουσουλμάνοι). Και τίθεται θέμα τι εννοεί κανείς ως προσαρμογή. Δεν πρόκειται ποτέ να έχεις σαν μετανάστης πρώτης γενιάς την κοινωνική αποδοχή που έχουν οι ντόπιοι, όσο και να προσπαθήσεις. Εδώ η ελληνική κοινωνία είναι πολύ μπροστά (μιλάω σοβαρά).
Σα νόμιμος μετανάστης έχεις όμως όλα τα πλεονεκτήματα του μόνιμου κάτοικου, την ίδια πρόσβαση σε δημόσια παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία. Δεν είναι και λίγο. Για σκέψου τι πλεονεκτήματα απολάβουν οι δυτικοί πολίτες που διαμένουν στο Ιράν για παράδειγμα...
Ποτέ δεν υποστήριξα ότι οι δυτικοί είναι αθώες περιστερές, απλά λέω ότι τα εγκλήματα που διέπραξαν οι δυτικοί δε μπορούν να αποτελούν εσαεί άλλοθι για τον κάθε πυροβολημένο που θέλει να αρπάξει ένα χατζάρι και να σφάξει τους απίστους. Ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν μη προνομιούχος, σε τίποτα δεν τον έβλαψαν οι Αμερικανοί. Και οι Τούρκοι, που είναι από τους πλέον επιθετικούς μετανάστες, με τα πιό αυστηρά γκέτο, δεν είναι καθόλου αδικημένοι σαν έθνος από τους δυτικούς, το αντίθετο μάλιστα, είναι τα χαϊδεμένα παιδιά Αμερικανών και Ευρωπαίων. Δεν είναι τόσο απλά και σχηματικά τα πράγματα.
Κώστα έχω φιλαράκι έναν Σενεγαλέζο Μουσουλμάνο. Δεν κοιτάει κανεναν στα μάτια όταν προχωρά. Οταν έρχεται στην δουλειά μου, μιλάμε αρκετή ώρα για διάφορα θέματα. Μου μιλά για τους φίλους του τους Έλληνες που έχει και πως του φέρονται καταπληκτικά.
Μου μιλάει για τους υπολοίπους φίλους που μένουν μαζί και για τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος που τους το νοικιάζει και μιλάει σε όλους με τα καλύτερα λόγια για αυτούς.
Μου μιλάει για την κοπέλα του που μιλάνε μέσω skype για ώρες το βράδυ μόλις γυρνάει εξουθενωμένος απο το περπάτημα στους δρόμους του Πειραιά και λάμπει ολόκληρος οταν μου μιλάει για εκείνη.
Μου μιλάει για το βρίσιμο που τρώει οταν περπατάει και σκύβει το κεφάλι χωρίς να τους μιλά γιατί ξέρει οτι δεν θα του βγει σε καλό......
Μου μιλάει για τις δουλειές που έχει κάνει και οτι έχει γνωρίσει και καλούς και κακούς ανθρώπους.
Μου λέει πότε θα πάω στο σπίτι του να φάμε και να γνωρίσω και τους υπολοίπους. Μου λέει οτι με έναν ομοεθνή του δεν τα πάνε καλά γιατί είναι "κακό παιδί" και τον έδιωξαν απο το σπίτι.
Για μένα Κώστα κανείς δεν ενσωματώνεται σε μια Ανθρώπινη κοινωνία. Όλοι είναι ίσοι και ισότιμοι. Η εκάστοτε κοινωνία θα έπρεπε να "ενσωματώνει" τον καθένα απο όπου και αν προέρχεται και οτιδήποτε και αν πιστεύει. Δυστυχώς η κοινωνίες πλέον έχουν χάσει κάθε ηθική "αξία", κάθε πολιτιστική ταυτότητα, κάθε σεβασμό στον Άνθρωπο.
Έχει χάσει την Ελευθερία της και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στον κόσμο, απο κάποιον που νιώθει Ελεύθερος ενω δεν είναι.
Σε ευχαριστώ για την κουβέντα και σου εύχομαι ότι καλύτερο ενω θα είσαι μακριά απο εκεί που θα ήθελες να είσαι.
Last edited: