Re: Απάντηση: Που πάει η υφήλιος?
Μερικες ακομα απαντησεις. Βεβαια δεν ειμαι ακαδημαικος και καθε αλλο παρα...'αυθεντια' :grandpa:
1) Αντιλαμβανομαι οτι μερικες τραπεζες ειναι μεγαθηρια ... αλλα αυτες ειναι λιγες.
Η Lehman Brothers, βασει των asset-liabilities, ηταν μεγαθηριο ? ... η οχι ? ...H Lehman ηταν επενδυτικη τραπεζα χωρις καταθετες. Παγκοσμια γνωστη αλλα πισω απο Goldman, Morgan Stanley κλπ. Οποτε δεν ηταν μεγαθηριο με την εννοια των εμπορικων τραπεζων (JP Morgan, Bank Of America, Citi, Wells Fargo)
2) Ποια η διαφορα FDIC και Fed ? H Fed ειναι η κεντρικη τραπεζα των ΗΠΑ. Η FDIC ειναι απλα ενας οργανισμος ασφαλισης καταθεσεων που ελεγχει και τον τροπο λυσης μια τραπεζας (ειτε ρευστοποιηση, ειτε πωληση σε αλλη τραπεζα)
3) και 4) Πως αντιστοιχιζεται η εκδοση ομολογων σε ρευστο ? Και ποιος αποφασιζει γιαυτο ?Τα κρατικα ομολογα εκδιδονται απο την Fed κατοπιν εντολης απο το Υπουργειο Οικονομικών. Το ρευστο προερχεται απο τους επενδυτες που αγοραζουν τα ομολογα
5) Τα ομολογα αμερικανικου δημοσιου ειναι περιπου το ιδιο συμφεροντα (οπως ηταν πριν το 2008)
και τα ομολογα ελληνικου δημοσιου ? Επειδη εγγυαται μια κυβερνηση πισω απο αυτα ? Τα ομολογα των ΗΠΑ δεν κλονιστηκαν απο την Κριση. Να φανταστεις οτι η αξια τους ανεβηκε 3-4% εξαιτιας της κρισης αφου πολλοι επενδυτες ετρεχαν στην ασφαλεια του Αμερικανικου Δημοσιου, ανεβαζοντας την τιμη οταν ολες οι υπολοιπες αξιες επεφταν. Για την Ελλαδα τα ξερεις: θυμησου την Τρεμη να τρεμει για τα spreads...(τα spreads ειναι η διαφορα στην αποδοση (yield) ενος ομολογου σε σχεση με μια τιμη αναφορας. Οσο ανεβαινουν, τοσο πεφτει η σχετικη τιμη ενος ομολογου σε σχεση με μια τιμη αναφορας και το αντιστροφο)
6) Εφοσον εσυ "κλειδωσες" το επιτοκιο του ομολογου σου στα 5% ... γιατι θα πρεπει να αλλαξει
με την οποιαδηποτε αυξηση επιτοκιου στο 10% ? Το 10% θα "κλειδωσει" μονο για οσους κλεισουν
συμφωνια εκεινη την δεδομενη στιγμη (της αυξησης). Ετσι δεν ειναι ?Σωστα. Δεν αλλαζει το κουπονι που παραμενει στο 5%. Ομως αν το αγορασεις με τιμη 90 (100 η αρχικη) δεν ειναι σαν να εχεις αποδοση 10% αν το πουλησεις 100 ή το κρατησεις μεχρι τη ληξη?
Μερικες ακομα απαντησεις. Βεβαια δεν ειμαι ακαδημαικος και καθε αλλο παρα...'αυθεντια' :grandpa:

Last edited: