Που πάει η υφήλιος?

Status
Not open for further replies.
Re: Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Nαι, αλλά τι θα γίνει;

Πολλά.....τώρα αν θα είναι κακά ή καλά, υπέρ του λαού δηλαδή ή στα ίδια καπιταλιστικά ληστρικά και αντιλαϊκά μέτρα, θα το δείξει η σύντομη ιστορία...

Πάντως ο Απρίλιος θα είναι ο κρίσιμος μήνας του έτους και όχι μόνο πολιτικά....

Μετά τον Απρίλιο θα πιάσουμε κουβέντα για το τι μέλλει γενέσθαι...γενικώς.
 
Re: Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Πολλά.....τώρα αν θα είναι κακά ή καλά, υπέρ του λαού δηλαδή ή στα ίδια καπιταλιστικά ληστρικά και αντιλαϊκά μέτρα, θα το δείξει η σύντομη ιστορία...

Πάντως ο Απρίλιος θα είναι ο κρίσιμος μήνας του έτους και όχι μόνο πολιτικά....

Μετά τον Απρίλιο θα πιάσουμε κουβέντα για το τι μέλλει γενέσθαι...γενικώς.

Μία εικόνα χίλιες λέξεις....

3134489.jpg
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Μιας και μιλάμε για φασισμό που προκύπτει απο το τέλμα του καπιταλισμού....

Αυξάνονται οι πιέσεις προς την Πορτογαλία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011, 21:18

Για αυξημένες πιέσεις προς την Πορτογαλία από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης ώστε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έκανε λόγο υψηλόβαθμη πηγή από την Ευρωζώνη, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι πρώτες συζητήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο.
Η πηγή ονοματίζει την Ολλανδία και την Φινλανδία στις χώρες που στα πλαίσια των εργασιών του Eurogroup έχουν ασκήσει πιέσεις στην Πορτογαλία.

Το Βερολίνο, πάντως, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών έχει αρνηθεί την άσκηση οποιονδήποτε πιέσεων για την προσφυγή στο μηχανισμό.

Οι εκτιμήσεις της πηγής που επικαλείται το Reuters για το μέγεθος του δανείου προς την Πορτογαλία κάνουν λόγο για ένα ποσό ανάμεσα στα 60 και τα 80 δισ. Ευρώ.
zougla.gr
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Η Ιαπωνία θα αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011, 09:08

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ.

Ύστερα από αυτή την ανακοίνωση, το ευρώ ενισχύθηκε αμέσως, περνώντας μέσα σε λίγα λεπτά από το 1,2910 δολάριο στο 1,2989 στο Τόκιο, για να χάσει στη συνέχεια μεγάλο μέρος των κερδών του και να διαμορφωθεί στο 1,2940, έναντι 1,2950 την προηγουμένη ημέρα στη Νέα Υόρκη.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 440 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 2010 από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υποστήριξη της Ελλάδας και εν συνεχεία της Ιρλανδίας.

Στις 5 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ομόλογα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το πρώτο μέρος από το σύνολο των ομολόγων ύψους 17,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύει να εκδώσει κατά το 2011, για να υποστηρίξει την Ιρλανδία. Τέσσερις ή πέντε εκδόσεις ομολόγων προβλέπονται για το 2011, εκ των οποίων οι τρεις εντός του πρώτου εξαμήνου.

Η άλλη ασιατική οικονομική δύναμη, η Κίνα, έχει δηλώσει έτοιμη να βοηθήσει τις περισσότερο εκτεθειμένες ευρωπαϊκές οικονομίες σε μία κρίση χρέους, δεσμευόμενη να αγοράσει απευθείας κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
zougla.gr
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Ιρλανδία: Κατά Σαρκοζί σχετικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, 19:35

Η Ιρλανδία δεν είναι έτοιμη να αυξήσει τη φορολογία επί των επιχειρήσεων, η οποία συνιστά «ακρογωνιαίο λίθο» της βιομηχανικής πολιτικής της, τόνισε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, αντιδρώντας στις σχετικές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

Η διατήρηση του φόρου επί των επιχειρήσεων στο 12,5% είναι ένα «βασικό στοιχείο» και η κατάργησή του θα δημιουργούσε «αυξημένη ανησυχία για την ιρλανδική οικονομία και θα μείωνε την ελκυστικότητά της στους ξένους επενδυτές» επεσήμανε εκπρόσωπος του ιρλανδικού υπουργείου. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει σήμερα πως η Ιρλανδία δεν μπορεί αφενός να χαίρει της οικονομικής βοήθειας από τα ευρωπαϊκά ταμεία και αφετέρου να διατηρεί χαμηλή τη φορολογία επί των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο εργατικός ευρωβουλευτής Άλαν Κέλι χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Σαρκοζί «κοντόφθαλμες και επικίνδυνες», εκτιμώντας πως η Ιρλανδία θα πρέπει να προετοιμασθεί για μία «μεγάλη ευρωπαϊκή μάχη» προς αυτήν την κατεύθυνση. Κατά τον ίδιο, οι δηλώσεις του Σαρκοζί στόχο έχουν «να καθησυχάσουν τις άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. και τη γαλλική κοινή γνώμη».
zougla.gr


Υ.Γ Έχουν πολύ γέλιο τελικά.....
 
Re: Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Μέχρις πού θά φτάσει η ''πολιτισμένη βλακεία''
Πάλι καλά πού το δικαστήριο δέν διέταξε μαστεκτομή ..
http://www.sport-fm.gr/article/452910

Κατά τά άλλα ορίστηκε και το χρώμα τού βρακιού πού θά φοράν..

Μετα την αντικαπνιστικη υστερια , την πρασινουστερια για τα δηθεν φαινομενα του θερμοκηπιου και τις κλιματικες μπουρδες , το ριξαν στα ρουχα
Βιομηχανια ελεγχου της ανθρωπινης συμπεριφορας :singer:
Δεν μας κανει εντυπωση για αυτο εχουν καταντησει σαν ζομπια οι γερμανοι και οι αλλοι δηθεν πολιτισμενοι λαοι της ευρωπης :HTEHETH63:, ερχονται εδω στα νησια μας και καταλαβαινουν τι θα πει να ζεις την ζωη σου πραγματικα
Το obey the rules ενος σαπιου συστηματος διακυβερνησης των τραπεζιτων και εταιριοκρατιας που πρεσβευει η ευρωζωνη και η κομισιον , βλαπτουν σοβαρα την πνευματικη υγεια σε βαθμο καψιμος εγκεφαλικων κυταρων
Μονο ο ελληνας εχει την αντιληψη και την επαναστατικοτητα να τους αμφισβητησει γιατι ειναι (αναρχικος) δεν υποτασσεται ευκολα και καλα κανει
Αυτο το συστημα χειροτερευει με την παροδο του χρονου , διοτι ειναι σε απολυτη ευθυγραμμιση με το αμερικανικο
Βεβαια αυτοι ειναι εκει ειναι πρωταθλητες , εκτος συναγωνισμου

http://katohika.blogspot.com/2011/01/blog-post_9673.html

http://www.apocalypsejohn.com/2010/11/blog-post_30.html
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Απόρρητο έγγραφο της Κομισιόν: ανησυχίες για επιδείνωση της κρίσης

07:19 - Δευ 17/01/2011, tvxsteam

Απαισιόδοξη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης σε χώρες της ευρωζώνης, σε εσωτερικό της έγγραφο. Για το λόγο αυτό εμπειρογνώμονες του Όλι Ρεν επεξεργάζονται στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τη στήριξη των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, μια πρόταση που βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία, οδηγώντας σε εντάσεις με την Κομισιόν, αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα της ατζέντας του σημερινού Eurogroup.

Την ανάγκη αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ποιότητα, επισήμανε εκ νέου την Κυριακή ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, εν όψει της τακτικής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η σχετική πρόταση ενίσχυσης του EFSF.

Στη διάρκεια συνέντευξής του, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε, επίσης, την υποχρέωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν προκειμένου να λάβουν τα κεφάλαια στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των διοικητικών στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι το ταμείο, στη σημερινή του μορφή, χρειάζεται ενίσχυση, τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποσοτικό επίπεδο», δήλωσε αναφορικά με την ενίσχυση του EFSF. «Το θέμα της ποσότητας είναι σαφές. Όσον αφορά στην ποιότητα, αυτή αφορά στους όρους χρήσης του ταμείου, οι οποίοι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι και άμεσοι», υπογράμμισε ο Τρισέ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο "περιπλέκει την κατάσταση" με τις εκκλήσεις του για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ευρωζώνη. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέκρινε τη Γερμανία, η οποία απορρίπτει την πρότασή του για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη ζώνη ευρώ. Ωστόσο, ο αντικαγκελάριος Γκίντο Βεστερβέλε επέμενε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει «προς το παρόν να υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου αυτού».

Το εσωτερικό έγγραφο, πάντως, της Κομισιόν που δημοσίευσε το Spiegel Online, αναφέρει πως «νέες και επιπλέον μεγαλύτερες εντάσεις φαίνεται ότι θα είναι αναπόφευκτες κατά τους πρώτους μήνες του 2011», καθώς όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν κατάφεραν να διασκεδάσουν τους φόβους των επενδυτών.

Για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, οι εμπειρογνώμονες του Επιτρόπου Όλι Ρεν προτείνουν μια «συνολική στρατηγική» για την καταπολέμηση της κρίσης. Την ουσία της πρότασής τους αποτελεί η εκτενής αναδόμηση του υπάρχοντος μηχανισμού διάσωσης, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Ο αποτελεσματικός χρηματοοικονομικός εξοπλισμός του EFSF θα αυξηθεί και θα φτάσει τουλάχιστον τα 440 δισ. ευρώ», αναφέρεται στο έγγραφο. Τόσα χρήματα διαθέτουν από τώρα μεν τα κράτη της ευρωζώνης, αλλά δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν πλήρως, επειδή το EFSF πρέπει να κρατά ένα ποσό για ασφάλεια, ώστε να λάβει και την καλύτερη βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης. Γι’ αυτό και μπορεί να δανείσει μόνο 250 δισ. ευρώ περίπου σε κράτη που έχουν ανάγκη.

Η συζήτηση περί ενίσχυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντάσσεται στην προσπάθεια να δοθεί μια αποτελεσματικότερη απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση του χρέους. Η σχετική συζήτηση ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συνεδρίαση του Eurogroup. Την Τρίτη, συνεδριάζει το Ecofin, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα σημείωσε πως «Αυτό που όλοι αναγνωρίζουν είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση έντασης και προσμονής για αποφάσεις που τελικά, όταν λαμβάνονται, βρίσκονται ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις. Θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας ή σε ένα από τα επόμενα Συμβούλια Κορυφής».

Στο σημερινό Eurogroup τίθεται επί τάπητος και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα. «Το χρονοδιάγραμμα [αποπληρωμής] για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα είναι πολύ σύντομο. Υποσχεθήκαμε ότι στις αρχές του 2011 θα εξετάσουμε την επιμήκυνση της χρονικής περιόδου», δήλωσε σχετικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ανοιχτό είναι και το θέμα του ευρωομολόγου, το οποίο συναντά επίσης την αντίδραση της Γερμανίας, καθώς και η δυνατότητα του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να αγοράζει ομόλογα που εκδίδουν οι χώρες της Ευρωζώνης.
«Ενισχυμένη ολοκλήρωση» επιθυμεί η Γαλλία

Η Γαλλία, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως «μόνο μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δημοσιονομική, φορολογική, κοινωνική θα επιτρέψει να αποφύγουμε τα χειρότερα», σύμφωνα με δημοσίευμα της Liberation. «Η Ευρώπη λειτούργησε ως πυροσβέστης από την επείγουσα βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Η Αθήνα πάλι υποβαθμίστηκε την Παρασκευή από την Fitch. Η Πορτογαλία και η Ισπανία συνεχίζουν να απειλούνται να μην μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές», αναφέρει η εφημερίδα.

Αναγνωρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, το Παρίσι εμφανίζεται ιδιαίτερα χαρούμενο που «η ατμόσφαιρα άλλαξε στο Βερολίνο: η κυβέρνηση δέχεται να συζητήσει όλα τα ζητήματα χωρίς δισταγμούς». Η αντίδραση θα γίνει σε πολλά επίπεδα. Έτσι οι Ευρωπαίοι θα ενισχύσουν τα μέσα παρέμβασης του Ταμείου Σταθεροποίησης, παρέχοντας του τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην δευτερογενή αγορά και να αγοράζει ομόλογα, γράφει η εφημερίδα.
Η Γερμανία δεν βλέπει «προς το παρόν ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου»

Το ζήτημα της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης προκαλεί συζητήσεις και στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Γκίντο Βεστερβέλε τάσσεται κατά της ενίσχυσής του, ενώ ο Σόιμπλε απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τους ηγέτες της ευρωζώνης να σταματήσουν τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο, αναφερόμενος στην ενίσχυση του EFSF. Ο Σόιμπλε επανέλαβε ωστόσο ότι δεν είναι αντίθετος σε μία συζήτηση «μεσοπρόθεσμα» για την μεταβολή των διαθεσίμων του Ταμείου. «Δεν πρόκειται για διεύρυνση ή αύξηση, αλλά για τη διασφάλιση ότι το ποσό που αποφασίσθηκε τον Μάιο είναι πραγματικά διαθέσιμο», πρόσθεσε.
Bloomberg: Βέμπερ και Ντράγκι μεταξύ των «δελφίνων» της θέσης του Τρισέ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο Γερμανός Άξελ Βέμπερ, ο οποίος είναι σήμερα Πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της χώρας του, και ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας του και επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Φόρουμ συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον ισχυρών «δελφίνων» για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η θητεία του κ. Τρισέ λήγει στις 31 Οκτωβρίου του 2011

Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της ότι την προώθηση της υποψηφιότητας του κ. Βέμπερ θα ξεκινήσει η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άγκελα Μέρκελ, εκπρόσωπος της οποίας δεν διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν τιμή για τον ίδιο, αν επιλεγόταν ο κ. Ντράγκι για Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο κ. Βέμπερ συγκαταλέγεται, σύμφωνα με το Bloomberg, στα «γεράκια» της νομισματικής πολιτικής, λόγω της έμφασης που δίνει στην αντιμετώπιση των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών. Ο κ. Βέμπερ επέκρινε την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ερχόμενος σε αντίθεση με τον κ. Τρισέ, ο οποίος σημείωσε πρόσφατα ότι η σχετική απόφαση ελήφθη από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

http://tvxs.gr/news/κόσμος/απόρρητο-έγγραφο-της-κομισιόν-ανησυχίες-για-επιδείνωση-της-κρίσης

Y.Γ Σφίγγουν τα λουριά και σε λίγο η "ζώνες" θα ανοίξουν και όποιον πάρει ο χάρος......Κοντεύουμε....:fahne90:
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Οι κυβερνωντες - ελιτ της γαλλιας ονειρευωνται οτι θα γινουν νεοι ναπολεοντες της ευρωπης και θα συγκυβερνησουν με τους γερμαναραδες του 4 ραιχ
Θελουν να κανουν τους ευρωπαικους λαους προτεκτορατα τους

Η ευρωπη ουδεποτε μπορουσε να δουλεψει ως ομοσπονδια , ουτε στις πιο σκληρες διακυβερνησεις που περασαν απο την ιστορια του ανθρωπινου γενους ( μεσαιωνας )
Διοτι οι ευρωπαικοι λαοι εχουν μεγαλη ιστορια σε επαναστατικους απελευθερωτικους αγωνες ,αισθημα πατριωτισμου , εθνικης ταυτοτητας και ουδεποτε δεχοντουσαν να μπουν εν λευκω κατω απο ξενο ζυγο
Οι οικονομιες τους αναπτυχθηκαν στο εθνικο νομισμα και τους δικους τους οικονομικους κανονες

Στο αντιποδα οι αμερικανοι τυχιοδιωκτικα στοιχεια στην πλειοψηφια τους που ασπαστηκαν το αμερικανικο ονειρο , ξεπουλωντας τα παντα χωρις κανενα ενδιοασμο , ουδεποτε αντιλφθηκαν τι λεξη πατριδα , εθνικη κυριαρχια ,κλπ
Ενα συνοθυλευμα ευρωπαιων μεταναστων που το δολλαριο ειναι το μονο τους ιδανικο , οι αμερικανοι ποτε δεν ενιωσαν τι λεξη πολεμο , σκλαβια κλπ
Γιαυτο δουλευει το συστημα εκει αδιαμαρτυρητα
Επιπλεον το δολλαριο μπορει να ειναι το παγκοσμιο αποθεματικο και το πιο ισχυρο νομσιμα αφου τα παντα διαπαργματευονται σε αυτο , αλλα ειναι αποτυχια γιατι εχει δομηθει σε ενα παρανομο αεριτζιδικο χρηματοπιστωτικο συστημα (FED) που παραγει συνεχως χρεος και πληθωρισμο , διαλυωντας τις οικονομιες

Πρωτο θυμα αυτου του συστηματος ειναι οι ιδιοι , οι αμερικανικες πολιτιειες στο συνολο τους
http://www.infowars.com/46-of-50-states-could-file-bankruptcy-in-2009-2010/

Oι ευρωπαIστες (μπαροζο , ρομπαι κλπ) το θεωρουν παραδειγμα προς μιμηση για να το εφαρμοσσουν και στην εε
Στην ουσια ειναι μια χουντικη οικονομκη διακυβερνηση που στοχευει να κατακτησει τα ευρωπαικα κρατη χωρις πολεμο
Οσοι ονειρευονται να αναβιωσουν τις παλιες αυτοκρατοριες πλανουνται πλανην οικτρα , οι λαοι συντομα θα δωσουν τις απαντησεις τους
 
Last edited:
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Αυτό που προέκυψε από τη σημερινή σύνοδο του Eurogroup θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν “σούπα ξαναζεσταμένη”. Μια δήθεν κόντρα μεταξύ των Βρυξελλών από τη μια και του Βερολίνου με το Παρίσι από την άλλη.
Θέλουν όλοι να μας πείσουν ότι εντός της ΕΕ σοβεί μια έντονη διαμάχη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι λες και δεν ξέρουμε ότι κουμάντο την παρούσα χρονική στιγμή κάνει η Γερμανία. Και πως οι φωνές αντίδρασης που ακούγονται από κάποιους είναι τόσο αδύναμες όσο και οι χώρες που έχουν σχεδόν χρεοκοπήσει όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία στην οποία, να θυμίσουμε ήδη πάτησε πόδι (για επίσκεψη) το ΔΝΤ.
Την Ευρώπη uber alles επιβεβαίωσε από νωρίς ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόϊμπλε ο οποίος ενώ τις προηγούμενες ημέρες εμφανιζόταν πιο “μαλακός” στις Βρυξέλλες τόνισε ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει προς ώρας η ατζέντα. Μεταθέτει έτσι τις όποιες αποφάσεις για τον Μάρτιο, δηλαδή την απόφαση για έκδοση ευρω-ομολόγου και την ενίσχυση του ταμείου Στήριξης με τουλάχιστον 1,5 τρισ. Ο λόγος προφανής: Κατʼ αρχάς θα κάνουν το παν στη Γερμανία ώστε να πείσουν τους Γερμανούς ότι δεν θα πληρώσουν αυτοί για τις αδύναμες χώρες, άλλωστε πλησιάζουν και κρίσιμες εκλογές για τη Μέρκελ.
Επίσης, βασικός στόχος τους είναι να εξουθενώσουν πλήρως τις χώρες του Νότου, κυρίως την Πορτογαλία και την Ισπανία γιατί για την Ελλάδα δεν υφίσταται πρόβλημα, είναι διαλυμένη από μόνη της. Με τον τρόπο αυτό οι Γερμανοί θέλουν να αναγκάσουν τα “γουρουνάκια” να έρθουν στην “αγκαλιά” της Γερμανίας άνευ όρων. Οι αγορές θα τους πιέσουν τόσο πολύ με υποβαθμίσεις, άνοδο των spreads και απειλές για χρεοκοπία που όταν θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις -και οι όροι που τίθενται- κανείς δε θα μπορεί να αντιδράσει.
Πρόκειται για την τακτική της πλήρους εξουθένωσης ώστε ο “αντίπαλος” να μην μπορεί να αντιδράσει στη Γερμανική πειθαρχία που ετοιμάζεται για όλη την Ευρώπη (και για την οποία σας γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση).
Οπότε, τι γίνεται τώρα; κατʼ αρχάς δεν πρόκειται να ληφθεί καμιά απόφαση στη σύνοδο της 4ης Φεβρουαρίου, εκτός ίσως από την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου, απόφαση που άλλωστε έχουν ήδη προεξοφλήσει οι πάντες.
Το ενδιαφέρον στο Eurogroup ήταν ότι για πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα η Γαλλία και η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, τάχθηκε στο πλευρό της Γερμανίας, αν και οι εδώ φωστήρες έλεγαν πόσο… φιλέλληνας είναι.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα και για την κυβέρνηση είναι να διευκρινιστεί αν είναι αργά για διαπραγμάτευση. Αν ο κ. Παπανδρέου πήρε το μάθημά του όταν δεν έκανε κανένα παζάρι για το Μνημόνιο κι αν τώρα θα έχει το πολιτικό ανάστημα να αντικρούσει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπεται ότι θα ακολουθούν την επιμήκυνση.
Και κάτι τελευταίο. Επειδή εδώ στην Αθήνα πολλοί βαυκαλίζονται με την ιδέα της ενίσχυσης του Μηχανισμού Στήριξης και πιστεύουν ότι θα σώσει την Ελλάδα, μήπως θα πρέπει να μας πουν τι θα προβλέπει ο νέος αυτός μηχανισμός για τις απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες; Μήπως θα προβλέπουν “ποινολόγιο” όπως αφαίρεση κοινοτικών κονδυλίων, αφαίρεση δικαιώματος βέτο σε αποφάσεις της ΕΕ και άλλα πολλά και επώδυνα;


http://www.antinews.gr/?p=80355


Οσα λεφτα και να ριξουν η διαπασπαση της ευρωζωνης θα γινει μελλοντικα , ειτε απο τις αγορες ειτε απο τις εξεγερσεις που θα σημειωθουν
Οι αγορες που στηριζωνται στα απειρα πληθωριστικα δολλαρια της fed , δεν θα σταματανε να παιζουνε
Στην αρχη μιλαγανε για βοηθεια στην ελλαδα 80 δις , αργοτερα το εκαναν 750 δις , τωρα βλεπουνε οτι δεν φτανουν τα λεφτα και το το διπλασιζουνε
Ομως οι κολλημενοι ευρωπαιστες δεν μπορουν να καταλαβουν οτι οι ευρωπαικοι λαοι ειδικοτερα (ιταλοι , ισπανοι , γαλλοι κλπ) δεν ειναι διατεθειμενοι να δεχτουν μετρα υφεσης που καταληγουν σε σπιραλ θανατου (στασιμοπληθωρισμος)

Τα λογιστικα νουμερα τους τα εχουν γραμμενα στα παλιοτερα των υποδηματων τους οι λαοι βλεπωντας την πραγματικοτητα , οσες χωρες παρουσιαζωνταν ως θαυματα αναπτυξης απο την αργεντινη , γουτατεμαλα μεχρι την ιρλανδια ακομα και αυτη την τυνησια καταρρευσαν http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2011/01/blog-post_9964.html

Το να συνεχιζεις τον υπερμετρο δανεισμο και να συσωρευεις χρεη διογκωνωντας τα ,σε συνδιασμο με νεοφιλελευθερες πολιτικες ( ξεπουλημα δημοσιου πλουτου κλπ) , οταν δεν υπαρχει αναπτυξη (τονωση εξαγωγων) καταληγουμε με μαθηματικη ακριβεια στην πτωχευση

Μιλανε καποιοι για ευρωομολογο , το ευρωομολογο δεν θα λυσει κανενα προβλημα , θα συνεχιζει τον υπερμετρο δανεισμο ισως με χαμηλοτερα επιτοκια (δεν ειναι γιαννης ειναι γιαννακης)
Μαλιστα πολλοι μιλανε για επαχθεις ορους που θα εχει , οπως για αδυναμια συναψης εμπορικων σχεσεων η αναζητηση συμμαχιων ακομα και στο τομεα των εξαγωγων

Το θεμα για τις ευρωπαικες οικονομιες και την δικια μας δεν ειναι να διατηρηθει δανεισμος για να συντηρουμε το αποτυχημενο καταναλωτικο μοντελο που θα μεγαλωνει ελλειματα ακομα και haircut να γινει
Θα το βρουνε μελλοντικα μπροστα τους το προβλημα


Αν δεν τονωθουν οι εξαγωγες και οι ελεγχοι - περιορισμος του κεφαλαιου εγχωριο και εξωτερικο δεν γινεται τιποτα
Αυτο με το ευρω με βαση τους πραγματικους κανονες της οικονομιας ειναι απιθανο να γινει , ειδικοτερα στις μικρες οικονομιες που εχουν μεγαλο προβλημα τις εξαγωγες τους εξω ( ακριβο ευρω) και τα προιοντα τους δεν ειναι καθολου ανταγωνιστικα

Η ελλαδα και οι υπολοιπες χωρες που αντιμεπτωπιζουν προβλημα για να ξαναγινουν παραγωγικες , πρεπει να αναγκαστουν και αυτο θα γινει μονο αν επιστρεψουν αμφοτερες στα εθνικα τους νομισματα ( κοψιμο επιδοτησεων κλπ) και εφαρμοσουν ανεξαρτητες νομισματικες πολιτικες ανταποκρινομενες στις αναγκες των οικονομιων τους
Ετσι αναπτυχθηκαν αλλωστε στο παρελθον

Ειναι γεγονος οτι οι γερμανοι βρισκωνται σε μεγαλο διλλημα απο την μια διαισθανωνται την διασπαση της ευρωζωνης και δεν θελουν να χασουν λεφτα και πολιτικο κοστος , αλλα απο την αλλη θελουν να αναβιωσουν ενα 4 ραιχ οικονομικης διακτυβερνησης , παντως αφηνουν τις εξελιξεις να τρεχουν μονες τους πρατωντας αναλογα
 
Last edited:
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Eurogroup ,ολα η τίποτα

ΦΩΤΟ Περικλής Αντωνίου
Του Γιάννη Αγγέλη
Πηγή:www.capital.gr,

Η μετάθεση των αποφάσεων για το Μάρτιο από την χθεσινή συνάντηση του Eurogroup αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων από τις αγορές κεφαλαίου με ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά ομολόγων.

Κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση κυριάρχησε η απαίτηση της Γερμανίας να διατηρηθεί προς το παρόν ως έχει το Ταμείο διάσωσης (EFSF) τόσο ως προς το μέγεθός του, όσο και ως προς την μη δυνατότητά του να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Ο κ. Σόϊμπλε επέμεινε ότι δεν υπάρχει ακόμα λόγος για αλλαγές και υποστήριξε ότι αυτές θα πρέπει να είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου της αποκαλούμενης "συνολικής λύσης" η οποία θα περιλαμβάνει εξαιρετικά αυστηρότερους όρους οικονομικής διακυβέρνησης, αυτοματοποιημένες διαδικασίες λήψης δημοσιονομικών μέτρων στις προβληματικές οικονομίες, ανεξάρτητα και πέρα από τα εθνικά κοινοβούλια και μόνο στην περίπτωση αυτή θα συζητηθεί η αύξηση των πόρων του ταμείου διάσωσης όπως και η μεταφορά σε αυτό της δυνατότητας να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Μέρος μάλιστα της "συνολικής λύσης" παραμένει η διαδικασία "ελεγχόμενης πτώχευσης" και της ρήτρας συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση κρατικών χρεών...

Στις διαπραγματεύσεις για το συνολικό αυτό πακέτο μετατίθενται τα ελληνικά και ιρλανδικά αιτήματα για επιμήκυνση του χρέους όπως και η μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής του πακέτου των δανείων που έχουν πάρει από την τρόικα... Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο του δανείου προς την Ελλάδα είναι κατά μισή μονάδα χαμηλότερο από αυτό που πληρώνει η Ιρλανδία.

Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων έχει μετατεθεί για το Μάρτιο στη Σύνοδο Κορυφής στις 25/26 του μήνα.

Για την προετοιμασία της "συνολικής λύσης" θα υπάρξουν ανακοινώσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου που έχει αποφασίσει να κάνει η ουγγρική Προεδρία της Ε.Ε.

Η ανησυχία για το πως θα αντιδράσουν οι αγορές στην εκ νέου αναβολή αποφάσεων στο Eurogroup εκφράσθηκε με την ανακοίνωση της Ισπανίας ότι ανακαλεί την απόφασή της για δύο δημοπρασίες ομολόγων που επρόκειτο να γίνουν τις επόμενες ημέρες και τις αντικαθιστά με κοινοπρακτικό δάνειο από ομάδα ξένων και ισπανικών τραπεζών για 10 περίπου δισ. ευρώ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι το επιτόκιο του ισπανικού κοινοπρακτικού δανείου θα ξεπεράσει το 5,6%.

Δείγμα των αντιδράσεων των αγορών αναμένεται επίσης να εμφανισθεί και στη σημερινή δημοπρασία εντόκων στην Αθήνα αν και η διάρκεια των εντόκων είναι μικρή και η συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών αναμένεται να είναι καθοριστική για το που θα καθοριστούν τα επιτόκια.
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Σημερινό άρθρο του Δελαστίκ...

Προς τα πού μας πάνε;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Έθνος» στις 23/01/2011


Σωτηρία για τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων δεν υπάρχει μέσω της πειθήνιας εφαρμογής των επαχθέστατων όρων του Μνημονίου υποταγής στο ΔΝΤ και στην ΕΕ. Αυτό που εξασφαλίζει, άλλωστε, το Μνημόνιο είναι το να γίνονται διαρκώς φτωχότεροι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και το μεγαλύτερο τμήμα των μεσαίων. Αυτός ο θεμελιώδης στόχος του στέφεται όντως από επιτυχία. Σε καμιά περίπτωση, όμως, το Μνημόνιο δεν διασώζει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Λόγω του νέου «δανείου σωτηρίας» των 110 δισ. ευρώ, η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα είναι τραγικά δυσκολότερη το 2014 από όσο ήταν το 2009 - ουσιαστικά αδύνατη!

Δεν συνιστά λύση του προβλήματος η αναμενόμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που πήρε η κυβέρνηση Παπανδρέου από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η επιμήκυνση θα γίνει οπωσδήποτε, γιατί μόνο έτσι μπορούν να αρχίσουν να παίρνουν τα λεφτά τους οι τράπεζες που δάνεισαν την κυβέρνηση. Διαφορετικά, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση και στάση πληρωμών το 2013!

Προσωρινή ανακούφιση και μόνο αποτελεί η επιμήκυνση. Όχι, όμως, λύση. Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της επιμήκυνσης, θα μειωθεί το ύψος των δόσεων για τοκοχρεολύσια, αλλά φυσικά θα επιβαρυνθεί το συνολικό χρέος που θα πληρώσει η χώρα, αφού θα έχει δανειστεί για περισσότερα χρόνια. Δεν χρειάζονται πτυχία Οικονομίας για να αντιληφθεί κανείς ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος. Γι´ αυτό και όλοι οι ξένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αποκλείεται η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της, όσο φτωχότερος και αν γίνει ο ελληνικός λαός μέσω του Μνημονίου εξαθλίωσης.

Αναπότρεπτη η χρεοκοπία επομένως, αν παραμείνει η Ελλάδα υπό καθεστώς Μνημονίου και δεν γίνει κάτι άλλο. Επειδή, όμως, στο ίδιο περίπου καζάνι με την Ελλάδα βράζουν και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, ακόμη και η Ιταλία και το Βέλγιο, υπάρχουν ελπίδες ότι στο σημερινό πλαίσιο ενδέχεται να δοθεί λύση από την ΕΕ - δηλαδή από τη Γερμανία, για να είμαστε ακριβέστεροι. Λύση που να απορρέει από την πολιτική βούληση του Βερολίνου να διατηρήσει στη σημερινή της μορφή την Ευρωζώνη, αφού ούτως ή άλλως η Γερμανία είναι η μεγάλη κερδισμένη από το ευρώ.

Οι γερμανικές τράπεζες κερδίζουν κολοσσιαία ποσά δανείζοντας αυτήν την εποχή με υψηλά επιτόκια τα αδύναμα κράτη της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν αυξήσει κατά περίπου 75% τις εξαγωγές τους προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης από τότε που εισήχθη το ευρώ. Οταν η κυβέρνηση του Βερολίνου χαράζει την πολιτική της, συνυπολογίζει φυσικά όλα αυτά τα στοιχεία. Τα προπαγανδιστικά παραμύθια ότι δήθεν «οι εργατικοί Γερμανοί πληρώνουν για τους τεμπέληδες Νοτιοευρωπαίους» είναι για εσωτερική κατανάλωση στη Γερμανία.

Χρειάζονται την Ευρωζώνη οι Γερμανοί στην παρούσα φάση. Κερδίζουν πάρα πολλά από αυτήν. Ανέκαθεν οι κρίσεις στην ΕΟΚ παλαιότερα και στην ΕΕ την τελευταία εικοσαετία λύνονταν όταν ο εκάστοτε Γερμανός καγκελάριος έβγαζε το μπλοκ επιταγών και πλήρωνε! Τώρα το Βερολίνο «γδέρνει» οικονομικά τους εταίρους του. Μελετάει, όμως, τα όρια και τις αντοχές τους. Αν κάποια στιγμή διαπιστώσει ότι το πράγμα φτάνει στο απροχώρητο, θα πληρώσει και πάλι.

Εγκατάλειψη του ευρώ ή διάσωσή του είναι ασύμβατη με τους σημερινούς στόχους πολιτικής ηγεμονίας της Γερμανίας στην Ευρώπη. Μόνο τεχνοκράτες οικονομολόγοι χωρίς πολιτική αντίληψη κάνουν λόγο για τέτοια σενάρια. Το ευρώ είναι το αποτελεσματικότερο όπλο που έχει στη διάθεσή του το Βερολίνο για να επιβάλλει τη θέλησή του στις κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου. Μέσω του ευρώ οι Γερμανοί συγκροτούν συμμαχίες με τις ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών.

Η υποταγή στη Γερμανία είναι φυσικά το βαρύ αντίτιμο που πληρώνουν οι λαοί και τα κράτη της Ευρώπης για να έχουν το ευρώ. Η εθνική τους κυριαρχία εξανεμίζεται. Το Βερολίνο απαιτεί και επιβάλλει διαρκώς σκληρότερους όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας - συμπεριλαμβανομένων και των κανόνων «συντεταγμένης χρεοκοπίας» που φιλοδοξεί να εφαρμόσει πρώτα πρώτα στην Ελλάδα!
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Η μάχη έχει ξεκινήσει.....

Η Ιρλανδία… «τυπώνει» ευρώ για τις τράπεζές της


του Γ. Παπανικολάου
Δημοσιεύθηκε: 13:55 - 24/01/11 | Τελ. Ενημ.: 21:12 - 24/01/11

Στην ριζοσπαστική λύση της… δημιουργίας χρήματος φαίνεται πως έχει καταφύγει η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας προκειμένου να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, που υποφέρει συν τοις άλλοις και από ασταμάτητη φυγή καταθέσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευματα της εφημερίδας Independent της Ιρλανδίας, (μέλους του γκρούπ που εκδίδει και την ομώνυμη της Βρετάνίας) που επιβεβαιώνονται σχεδόν στο σύνολο τους- παρότι υποβαθμίζονται ως προς τη σημασία- η Ιρλανδία έχει καταφύγει σε μία λύση που θεωρητικά είναι ανεπίτρεπτη στις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες έχουν παραχωρήσει την εκχώρηση αυτού του δικαιώματος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ιρλανδία όμως, βρήκε διέξοδο σε ένα παραθυράκι, στην διαδικασία που επισήμως φέρει τον τίτλο «έκτακτη συνεισφορά ρευστότητας» (Emergency Financial Assistance ή E.L.A.) και η οποία επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να παρέχουν δάνεια στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα σε έκτακτες καταστάσεις.

H πρακτική των ELA έχει εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες κατά περιόδους, για την προστασία του τραπεζικού τους συστήματος, αλλά με περιορισμένα ποσά, ειδικά σε σχέση με το μέγεθος του ΑΕΠ τους και των στοιχείων ενεργητικού των Κεντρικών Τραπεζών τους.

Πριν από πολλούς μήνες είχε επίσης χρησιμοποιηθεί αλλά για μικρά ποσά και από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση η χρηματοδότηση τραπεζών μέσω προγραμμάτων ELA είναι μια ιδιαίτερα «σκοτεινή» διαδικασία, υπό την έννοια ότι δημοσιοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση, όταν δημοσιοποιείται και κυρίως διότι δεν δημοσιοποιούνται στοιχεία α) για την προέλευση της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι τράπεζες β) για τους όρους αυτού του δανεισμού από πλευράς επιτοκίου και γ) ποια είναι τα ενέχυρα που δίνουν οι τράπεζες που λαμβάνουν αυτή τη χρηματοδότηση.

Η μεγάλη διαφορά στην περίπτωση της Ιρλανδίας είναι το μέγεθος των ποσών που έχουν διατεθεί στις τράπεζες και το γεγονός ότι βεβαιωμένα τα χρήματα αυτά δεν προέρχονται από δανεισμό της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας από την EKT.

Στη περίπτωση της Ιρλανδίας διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανέρχεται πλέον σε περίπου 50 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει περίπου το… 30% του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος της χώρας και το 25% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας.

Μάλιστα η απάντηση εκπροσώπου της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τους δημοσιογράφους της ιρλανδικής Independent ότι η ΕΚΤ δεν έχει δανείσει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας προκειμένου αυτή να δανείσει τα τραπεζικά ιδρύματα κι ότι όμως έχει γνώση της πρακτικής, οδηγεί αναλυτές στο συμπέρασμα (με δεδομένο το μέγεθος του ποσού) ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας «δημιουργεί» ηλεκτρονικές καταθέσεις overnight, που εν συνεχεία χρησιμοποιούνται ως «αποθεματικές καταθέσεις» των τραπεζών.

Κι αυτό γιατί θα ήταν δύσκολο το ποσό αυτό να έχει προέλθει από ρευστοποίηση στοιχείων του ενεργητικού της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας.

Έτσι έχουμε «δημιουργία χρήματος» πέραν από τη κλασσική μέθοδο της εκτύπωσης χαρτονομισμάτων ή την χύτευση νομισμάτων, όπως αναφέρει η Citigroup σε εκτενή έκθεση της για τα προγράμματα ELA αλλά και για την επικίνδυνη περίπτωση της Ιρλανδίας (Σημείωση: Δείτε ολόκληρη την έκθεση της Citi στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»).

To άλλο σκέλος που απασχολεί τους αναλυτές είναι η ποιότητα των ενεχύρων που μπορεί να δίνουν οι Ιρλανδικές τράπεζες καθώς είναι προφανές ότι πρόκειται για ενέχυρα που δεν τα δέχεται (ούτε με τις υποβαθμισμένες απαιτήσεις που πλέον έχει) η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενώ θεωρείται ότι το συγκεκριμένο ELA αποτελεί «έσχατη» λύση για την επιβίωση των ιρλανδικών τραπεζών που προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί επ αόριστον καθώς θα προκαλέσει αντιδράσεις από άλλες χώρες που θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο για τις δικές τους τράπεζες!

Αλλο δημοσίευμα του Irish Independent επικαλείται τα στοιχεία Δεκεμβρίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας τα οποία δείχνουν «ενώ μειώθηκε το ποσό που οι ιρλανδικές τράπεζες δανείστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 4,4 δισ. ευρώ στα 132 δισ. ευρώ τον τελευταίο μήνα του 2010, παράλληλα αυξήθηκε το ποσό που δανείστηκαν από την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας κατά 6,4 δισ. ευρώ στα 51 δισ. ευρώ». Αυτό φέρεται πως είναι και το ύψος των χρημάτων που έχει τυπώσει η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας

Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Με την ΕΚΤ να επιβεβαιώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας δημιουργεί αυτά τα κεφάλαια, τα οποία δεν δανείζεται από την ΕΚΤ, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας ουσιαστικά «τυπώνει» χρήμα» προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα φυγής καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα της χώρας

Αυτή η τυπικά νόμιμη διαδικασία πάντως, έχει προκαλέσει προσελκύσει αρκετά αρνητικά σχόλια στην blogοσφαιρα, με τον Mike "Mish" Shedlock, σύμβουλο επενδύσεων της Sitka Pacific Capital και με ιδιαίτερη επιρροή στην Ιρλανδία, να κάνει μάλιστα λόγο για εκτύπωση… «πλαστού» χρήματος.

Το μείζον ερώτημα είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σημειωτέον διατυμπανίζει τον τελευταίο καιρό - δια στόματος του επικεφαλής της Jean Claude Trichet- ότι δεν μπορεί να σηκώνει μόνη της το βάρος της στήριξης των κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών.

Πώς γίνεται, όμως, νομότυπη αυτή η «δημιουργία» χρήματος και η στήριξη τραπεζικών ιδρυμάτων χωρίς ανάμιξη της ΕΚΤ και του ευρωσυστήματος;

Το blog των FT, Alphaville, δίνει ορισμένες διευκρινιστικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα λοιπόν με το Αρθρο 123 της Συνθήκης της Λισαβόνας, και με άλλες ρυθμίσεις, η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, όπως και η κεντρική τράπεζα κάθε μέλους της ευρωζώνης, έχει την δυνατότητα να δημιουργεί μηχανισμούς παροχής ρευστότητας, τους ELA, αρκεί να μην αγοράζει απευθείας ομόλογα από την κυβέρνηση ή από κρατικές οντότητες. Στα πιστωτικά ιδρύματα που δικαιούνται τέτοιας στήριξης δύνανται να περιληφθούν ακόμη και εκείνα που ελέγχονται από το Δημόσιο.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν διέψευσε προ ημερών το δημοσίευμα της Independent, παρά δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας δανείζει στις τράπεζες και δεν δανείζεται ρευστό από την ΕΚΤ για να χρηματοδοτήσει τις κινήσεις αυτές.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ευθαρσώς ότι η ιρλανδική τράπεζα έχει δικαίωμα να δημιουργεί ρευστότητα χωρίς ανάμιξη της ΕΚΤ και εκτός του ευρωσυστήματος, εάν το κρίνει απαραίτητο.

Αρκεί να έχει προηγουμένως ενημερώσει την ΕΚΤ

Όπως αναφέραμε, στην περίπτωση της Ιρλανδίας το θέμα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις λόγω του μεγέθους του ποσού, σε σχέση με τα κεφάλαια της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας που είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή… 40 φορές μικρότερα από το ποσό του δανεισμού της προς τις Ιρλανδικές τράπεζες.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι με βάση την χαμηλή ποιότητα των ενεχύρων που πρέπει να έχουν δώσει οι τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας, είναι εύλογο ότι θα πρέπει να υπάρχει και κάποια κρατική εγγύηση για αυτά τα δάνεια από το Ιρλανδικό Δημόσιο. Το οποίο με τη σειρά του όμως έχει πολύ σημαντικά προβλήματα γι αυτό και υποχρεώθηκε να λάβει βοήθεια από το ΔΝΤ και την Ευρώπη.

Κατά συνέπεια – όπως επισημαίνεται και στην σχετική έκθεση της Citigroup, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα δάνεια αυτά να κληθεί να τα πληρώσει η Ευρωζώνη μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

***Η έκθεση της Citigroup δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/623919/ArticleNewsWorld.aspx
 
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Στη Γαλλία απαγορεύτηκε εκδήλωση με θέμα το μποϊκοτάζ ισραηλινών προϊόντων... Ομιλητής είχε οριστεί ο εβραϊκής καταγωγής Γάλλος διανοούμενος Στεφάν Εσέλ, συγγραφέας του βιβλίου «Αγανακτήστε»...

Από την «Εποχή»:

- «Η εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε ο γάλλος αντιστασιακός και διανοούμενος -στην Εκόλ Νορμάλ- απαγορεύθηκε υπό την ισχυρή πίεση της Διεθνούς Ενωσης κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (Licra) και κυρίως του Συμβουλίου Εβραϊκών Ιδρυμάτων Γαλλίας (Crif), που άσκησαν την επιρροή τους, ώστε η διευθύντρια της Εκόλ Νορμάλ να απαγορεύσει την εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στο μποϊκοτάρισμα των προϊόντων του Ισραήλ, με στόχο τη συμμόρφωσή του με τους κανόνες διεθνούς δικαίου».

- «"Η εκδήλωση του Εσέλ", ανέφερε ο πρόεδρος του Crif, "θα ενισχύσει το κύμα αντιισραηλινού μίσους" και σημείωνε ότι "ο παλαιστινισμός (!) είναι η ουσιαστική πηγή του αντισημιτισμού". Τις ενστάσεις αυτές φαίνεται πως συμμερίστηκαν οι υπεύθυνοι της Εκόλ Νορμάλ προχωρώντας σε μια πράξη λογοκρισίας, που προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας, αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα».

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=24/01/2011&s=o-typos-twn-hlwn


Οι Σιωνιστές απαγορεύουν κάθε εκδήλωση εναντίον τού ημι-φασιστικού κράτους τού Ισραήλ στό ονομα φυσικά τού ''αντισημιτισμού'' φερόμενοι ως στυγνοί λογοκριτές..

Μάλιστα οι Σιωνιστές ''ανακάλυψαν καινούριο ορο'' γιά οσους υποστηρίζουν τον αγώνα τών Παλαιστινίων...Τον ονομασαν ''Παλαιστινισμό''...

Αλλά τήν μεγάλη ευθύνη τής λογοκρισίας τήν φέρει η Εκόλ Νορμάλ
 
Last edited:
Status
Not open for further replies.