Αυτή είναι η ετυμολογία. Όμως η γλώσσα είναι ζωντανή. Σήμερα - φαντάζομαι και στη Θεσσαλονίκη - όταν λέμε κρέας στη σούβλα δεν εννοούμε το καλαμακι. Επίσης διαφωνώ στην υπόθεση σου πως το παγωτό δεν θα στέκονταν σε σουβλί. Να σου υπενθυμίσω πως υπάρχουν μεταλλικά σουβλιά, χρησιμοποιούμενα κυρίως σε πουλερικά, με μεταλλικές εξοχές ικανά να κρατήσουν ακόμη και λιωμένο σχετικά πάγωτο (που ως γνωστό κολλάει στο χέρι).
Αυτό που ήθελα να πω κουοτάροντας το ποστ του Κώστα είναι ότι αν και σουβλίζεται το καλαμακι - όπως τα λοιπά κρεατικά στη σούβλα - αυτό δεν είναι ικανή συνθήκη για να ονομαστεί σουβλάκι. Γιατί κάτι τέτοιο θα παραπλανούσε τον καταναλωτή, δίνοντας του την εντύπωση πως παρασκευάζεται στη σούβλα. Όποτε ναι, σύμφωνα με την ετυμολογία που παρέθεσες το ξύλινο καλαμακι αποτελεί σούβλα, αλλά μόνο συγχυση θα προκαλούσε η ονομασία σουβλάκι στο σκεύασμα.
Αυτό το λέμε σουβλάκι. Δεν έχει ξύλινο καλαμακι στη μέση.Σουβλάκι=μικρή σούβλα. Καμία σύγχυση δεν προκαλείται στον εκτός Αθηνών καταναλωτή εδώ και δεκαετίες, όλοι ξέρουν τι να περιμένουν. Η σούβλα δε χρειάζεται να περιστρέφεται συνεχώς για να κάνει τη δουλειά της, ας πούμε το κοκορέτσι ή το σπληνάντερο μπορεί να αλλάζει θέση ανά πεντάλεπτο ή και δεκάλεπτο, όπως οι μπριζόλες για παράδειγμα. Παρεμπιπτόντως, υπάρχει και το σουβλάκι-μερίδα σε εστιατόριο που παρασκευάζεται με μικρή μεταλλική σούβλα. Αυτό πως θα το πούμε;
Μεσα στην πιτα εσας οταν το βαζουν εκει χαμω, αφηνουν και το ξυλινο καλαμακι μεσα;Αυτό το λέμε σουβλάκι. Δεν έχει ξύλινο καλαμακι στη μέση.
Μεσα στην πιτα εσας οταν το βαζουν εκει χαμω, αφηνουν και το ξυλινο καλαμακι μεσα;
Εννοω πως ξερεις αφου απλα βλεπεις κομματια κρεατος μεσα στην πιτα , οτι ψηθηκε σε ξυλινο καλαμακι και οχι σε μεταλλικη σουβλα και το αποκαλεις "καλαμακι" οταν το μονο σιγουρο ειναι οτι το κρεας ...σουβλιστηκε;Εννοείς εκ προθέσεως;
Εννοω πως ξερεις αφου απλα βλεπεις κομματια κρεατος μεσα στην πιτα , οτι ψηθηκε σε ξυλινο καλαμακι και οχι σε μεταλλικη σουβλα και το αποκαλεις "καλαμακι" οταν το μονο σιγουρο ειναι οτι το κρεας ...σουβλιστηκε;
Δεν τρώω ποτε πίτα καλαμακι. Μόνο καλαμακι κοτόπουλο παραγγέλνω. Σε αυτή την περίπτωση δεν το βγάζουν το ξύλινο καλαμακι.Εννοω πως ξερεις αφου απλα βλεπεις κομματια κρεατος μεσα στην πιτα , οτι ψηθηκε σε ξυλινο καλαμακι και οχι σε μεταλλικη σουβλα και το αποκαλεις "καλαμακι" οταν το μονο σιγουρο ειναι οτι το κρεας ...σουβλιστηκε;
Σαφως. Αλλα εχει να κανει με το κοστος...Γιατί οι περισσότεροι αν όχι όλοι τα παίρνουν έτοιμα περασμένα στα ξυλάκια
Δεν τρώω ποτε πίτα καλαμακι. Μόνο καλαμακι κοτόπουλο παραγγέλνω. Σε αυτή την περίπτωση δεν το βγάζουν το ξύλινο καλαμακι.
Σαφως. Αλλα εχει να κανει με το κοστος...
Αλλα γιατι αλλαζει ονομα το σουβλισμενο , ιδιο κρεας, αναλογα αν ειναι η σουβλα απο ξυλο ή μεταλλο και μια λεγεται σουβλακι και την αλλη καλαμακι δεν μπορω να καταλαβω. Γιατι να πεις καλαμακι το σουβλισμενο με μεταλλικη σουβλα κρεας , νομιζω το "νιωθετε" και οι Αθηναιοι οτι ειναι λαθος...
Αν βγει και σουβλα απο ανθρακονηματα θα βγαλετε και αλλο ονομα;
Εννοεις τεμαχιο και οχι μεσα σε πιτα φανταζομαι. Λογικο.
Πφφφ. Κατι σε Μπουρναζακι πηγε το μυαλο μουΑν βγει σούβλα από ανθρακονήματα θα το λέμε καγκουράκι.
Σαφως. Αλλα εχει να κανει με το κοστος...
Αλλα γιατι αλλαζει ονομα το σουβλισμενο , ιδιο κρεας, αναλογα αν ειναι η σουβλα απο ξυλο ή μεταλλο και μια λεγεται σουβλακι και την αλλη καλαμακι δεν μπορω να καταλαβω. Γιατι να πεις καλαμακι το σουβλισμενο με μεταλλικη σουβλα κρεας , νομιζω το "νιωθετε" και οι Αθηναιοι οτι ειναι λαθος...
... 8 pages straight !
Ακομα και εγω, ο υπερτατος τρολαδοπουλος .... δεν αντεχω αλλο. :icon15:
Aνοιξτε ενα νηματακι .... και σουβλιστε τα ολα. Σπληναντερι thread !
Πνιγηκε η παραιτηση Κριμιζη ... κατω απο τονους χοληστερινης.
...Πνιγηκε η παραιτηση Κριμιζη ... κατω απο τονους χοληστερινης.
Κι έλεγα εγώ... κάτι λείπει από το νήμα.... κάτι λείπει....
Αύριο θα μεταφερθούν στο νήμα τους όλα, μην ανησυχείς
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.