Λοιπόν για να τελειώνουμε.
Στον βορρά λέμε τα εξής:
1. Θέλω 1 γύρο ή σουβλάκι ή μπιφτέκι ή πανσέτα ή λουκάνικο κλπ κλπ(κι εννοούμε το περιεχόμενο και μόνο) σε πίτα ή σε ψωμάκι(αυτονόητο τι εννοούμε εδώ) κι εκεί τελειώνει το θέμα.
Τι σουβλάκια καλαμάκια πίτες γύρο με μπιφτέκι και λουκάνικο συζητάμε τώρα.
Απλά πράγματα.
Μα βρε συ Bios δεν είναι ούτε σωστό ούτε ακριβές πως να το κάνουμε τώρα. Και εννοείται δεν είναι πιο εύκολο γιατί ο γύρος γυρνάει και δεν είναι το ψωμί ή η πίτα, και το καλαμάκι είναι καλαμάκι.
Το σουβλάκι προέρχεται απο την σούβλα. Δεν θα φας ποτέ "κοντοκαλάμι ή κοντοκαλαμάκι" παρα μόνο κοντοσούβλι πχ.
Το καλαμάκι στο φραπέ μόνο.
ΠΕΤΡΑΝ κι όμως μπορεί κάποιος να ζητήσει καλαμάκι, αλλά δεν μπορεί να ζητήσει (δεν είναι λογικό) να ζητήσει σουβλάκι με καλαμάκι. Λογικό είναι να ζητήσει πίτα, ή ψωμάκι ή σάντουιτς με καλαμάκι, είτε με γύρο, είτε με κεμπάπ, είτε με λουκάνικο.
Καμία αντίρρηση. Ο καθένας Βλάσση μπορεί να ζητά ότι θέλει. Το θέμα είναι κατά ποσό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
...
Ρε συ Αθηναίε ξάδερφε, τώρα απ' θα καταργήσουν τα καλαμάκια πως θα του παραγγέλνετε το σουφλάκ'ι ;
https://youtu.be/g72BWaM8foM
Ρε Petran, το φαινόμενο είναι συνηθισμένο σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Η γλώσσα συνεχώς δημιουργεί νέες λέξεις, τροποποιεί παλιές, ακυρώνει άλλες, αλλάζει το νόημα άλλων κλπ, και αυτές που τελικά επιβιώνουν είναι οι πιο πρακτικές κι αυτές που περνούν το νόημα καλύτερα.
Στην Φ1, τα αυτοκίνητα μπαίνουν στα πιτς για να αλλάξουν λάστιχα - αλλά περιέργως... πάντα αλλάζουν τροχούς... Βλέπεις ?))
Εγω λεω οι αθηναιοι να τα αποκαλουν "τυλιχτα" διοτι το περιεχομενο τους ειναι τοσο λειψο που η πιτα φερνει δυο βολτες γυρω απο το περιεχομενο σε σχεση με τα βορειοελλαδιτικαετσι θα τα διαχωρισουμε και ως προιοντα. Σαν την σκοπελιτικη πιτα και το κιχι ενα πραγμα.
Το σουβλάκι με το καλαμάκι όμως καμία.
Εδω πανω με μια μεση τιμη τα 2.5 ειμαστε large και χορταινεις και δεν χρειαζεσαι 2 των 1.5 (βρε πως την πατανε οι φιλοι μου οι αθηναιοι οταν ερχονται εδω πανω). Γιατι αν παρεις δυο βορειοελλαδιτικα , ακομη και αυτα με αλλη ποιοτητα γυρου που λες, αν δεν εχει φαει τιποτα ολη μερα, το δευτερο τουλαχιστον το μισο του, θα παει στα σκυλια... 3.5 παντως πιτογυρο δεν εχω φαει ακομη εδω. Θα πρεπει να εχεις βαλει μεσα δυο σαλατες ισως , αλλα και παλι... Γιατι να βαλεις τζατζικι και τυροκαυτερη μαζι;...To περιεχόμενο συμβαδίζει με την τιμή. Υπάρχουν σουβλάκια με 1.5 Ε, υπάρχουν και με 3.5 Ε. Παλιά έβαζαν 2-3 πατάτες μέσα για "να έχει χρώμα" το σουβλάκι, τώρα βάζουν μισό κιλό και το πληρώνεις διπλή τιμή. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες γύρου και άλλων κρεάτων, ακόμα και απο τον ίδιο προμηθευτή - αν προμηθευτείς φτηνά αυτόν που την γλύτωσε για μιά δυό μέρες και δεν πήγε στα σκυλιά, σε παίρνει να βάζεις μεγαλύτερη ποσότητα μέσα και να είσαι "large" στους πελάτες.
Γενικά, είναι ένα παιχνίδι λέξεων. Αν περιγράψεις ακριβώς αυτό που θέλεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το φας είτε πάνω είτε κάτω.
...σίγουρο?
Μήτσε...τα παλιά τα χρόνια, μιλάω κατά '77-'80 μεριά, υπήρχε μόνον (ή εν πάση περιπτώσει σχεδόν μόνον..) το σουβλάκι ήτοι το χοιρινό καλαμάκι. Δεν υπήρχαν ούτε παντσέτες, ούτε όλα τα σκευάσματα του κοτόπουλου, ούτε όλα αυτά τα καλούδια που πουλάνε σήμερα τα σουβλατζίδικα. Όταν καθόσουν, λοιπόν, στον Ισθμό με τα φημισμένα σουβλάκια και έλεγες ''φέρε μου σε παρακαλώ 5 σουβλάκια'', ο μάστορας σου έφερνε 5 καλαμάκια χοιρινά, ψωμάκι και λεμονάκι. Ούτε πίτες, ούτε σως, ούτε μαρούλια, ούτε πατάτες, ούτε τίποτα άλλο...
Με τον καιρό στην Αθήνα, το σουβλάκι ως λέξη έγινε αυθαίρετα ''πίτα-σουβλάκι''. Αυτό διορθώθηκε με τον καιρό και τώρα τα σουβλατζίδικα στους καταλόγους τους περιγράφουν επακριβώς τις παρασκευές.
Τέλος, τα σουβλατζίδικα ονομάστηκαν έτσι από την σούβλα. Το μπιφτέκι, το λουκάνικο κ.α. όμως, δεν σουβλίζονται. Παρόλ' αυτά, παρέχονται από το ίδιο σουβλατζίδικο.
Γενικά, είναι ένα παιχνίδι λέξεων. Αν περιγράψεις ακριβώς αυτό που θέλεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το φας είτε πάνω είτε κάτω. Όλα τα υπόλοιπα είναι στα γνωστά πλαίσια των πειραγμάτων...
Εδω πανω με μια μεση τιμη τα 2.5 ειμαστε large και χορταινεις και δεν χρειαζεσαι 2 των 1.5 (βρε πως την πατανε οι φιλοι μου οι αθηναιοι οταν ερχονται εδω πανω). Γιατι αν παρεις δυο βορειοελλαδιτικα , ακομη και αυτα με αλλη ποιοτητα γυρου που λες, αν δεν εχει φαει τιποτα ολη μερα, το δευτερο τουλαχιστον το μισο του, θα παει στα σκυλια... 3.5 παντως πιτογυρο δεν εχω φαει ακομη εδω. Θα πρεπει να εχεις βαλει μεσα δυο σαλατες ισως , αλλα και παλι... Γιατι να βαλεις τζατζικι και τυροκαυτερη μαζι;...
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.