Πού πάνε τα σουβλάκια και οι μπουγάτσες;

Εκανα ενα περιπατο σε αυτα που βαλατε...επαθα την πλακα μου...
Βρε τοσα χρονια που λειπω απο την Ελλαδα παει...το ξεσκισατε και το σουβλακι... :flipout:
Τι βλεπω !!! Κετσαπ, ζαμποσοσαλατες, ρωσσικες, μουσταρδες, τρυμενο τυρι....Ρε πατε καλα ;

Πωωω να μεταφερθει στο νημα Που παει η χωρα αμεσα...:smash:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάνε τα σουβλάκια και οι μπουγάτσες;

Αδερφέ την πρόλαβα αυτή τη φάση όταν το κτελ που μας κατέβαζε στο στρατόπεδο στην Σπάρτη (φτου κακα) έκανε κάπου στάση(η μνήμη χρυσόψαρου δεν βοηθά) για να σαβουριάσουμε..
Κι ακόμα το θυμάμαι γιατί το λεμόνι στάζοντας στο ελαφρώς ψημένο ψωμάκι, πολλές φορές ΚΑΙ με λαδορίγανη, συνδυαζόμενο με τους χυμούς του κρέατος έδινε άλλη διάσταση στο σαβούριασμα.(εντάξει πονάει το στομάχι μου απο την πείνα μόνο που το σκέφτηκα.)

Σφάλεις όμως στο γεγονός οτι ο μάστορας έφερνε 5 καλαμάκια χοιρινά, γιατί απλά δεν ήταν καλαμάκια. Ήταν σουβλάκια, όνομα και πράγμα.

Καταλαβαίνω πως το γράφεις, όμως, όπως και τότε (και ο Κορίνθιος και ο πατέρας μου) έτσι τα έλεγαν. (χοιρινό καλαμάκι)

Καταλαβαίνω όμως γιατί το λες...διότι απλούστατα καλαμάκι θεωρείς μόνο αυτό:

kalamaki.jpg

Το άλλο που λες για το snack bar, πρώτη φορά το ακούω και ελπίζω να είναι και η τελευταία.

...Καταλαβαίνω όμως γιατί το λες...διότι απλούστατα καλαμάκι θεωρείς μόνο αυτό:

Το οποίο είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος γιατί είναι πλαστικό υλικό και δεν φτιάχνεται απο καλάμι...
Τουλάχιστον το καλαμάκι στα σουβλάκια αρχικά ήταν όντως απο καλάμι αλλά και τώρα ακόμα είναι τουλάχιστον απο ξύλο.

Αν θέλουμε να ακολουθίσουμε τον βόρειο ονομαστικό ορθολογισμό για το σουβλάκι θα πρέπει να το πούμε "πλαστικό σωληνειδές ρουφιχτήρι"... :)

Last edited:
Θυμάμαι φοιτητής, ακριβώς έξω από τον ηλεκτρικό στη Βικτώρια, ένα μαγαζί το οποίο έφτιαχνε μόνο σουβλάκια χοιρινά και το ψωμάκι τρυπητό από πάνω, χωρίς πίτες, τζατζίκια κλπ. Άπαιχτη γεύση.

Γενικως, η Αθηνα εχει πιο γκουρμε κουζινες και γαστριμαργικη διαλεκτο
και μπερδευεται εκει που ... οι θεσσαλονικεις απλοποιουν μεχρι παρεξηγησης. :laugh:

Απάντηση: Re: Πού πάνε τα σουβλάκια και οι μπουγάτσες;

Θυμάμαι φοιτητής, ακριβώς έξω από τον ηλεκτρικό στη Βικτώρια, ένα μαγαζί το οποίο έφτιαχνε μόνο σουβλάκια χοιρινά και το ψωμάκι τρυπητό από πάνω, χωρίς πίτες, τζατζίκια κλπ. Άπαιχτη γεύση.

Hταν το αρχέτυπο του "πάμε για σουβλάκια". Οταν αυτό μεταφέρθηκε μέσα σε πίτα με κρεμμύδι και ντομάτα γιατί βόλευε πωλητή κι αγοραστή, απλά δεν φρόντισε κανείς να αλλάξει το όνομα που παρέμεινε το ίδιο γιατί προτεραιότητα είχε το βασικό συστατικό που έμπαινε μέσα στην πίτα. Κακώς το θεωρούν τόσο παράξενο ή ανόητο όλο αυτό.

Γενικως, η Αθηνα εχει πιο γκουρμε κουζινες και γαστριμαργικη διαλεκτο
και μπερδευεται εκει που ... οι θεσσαλονικεις απλοποιουν μεχρι παρεξηγησης. :laugh:

Κοίτα, στα ψητά, σούβλες, κλπ, η νότια Ελλάδα έχει περισσότερο και καλύτερο "knowhow" απο την βόρεια... Στα μαγειρευτά είναι που ξεχωρίζει η βόρεια κουζίνα...

Καταλαβαίνω πως το γράφεις, όμως, όπως και τότε (και ο Κορίνθιος και ο πατέρας μου) έτσι τα έλεγαν. (χοιρινό καλαμάκι)

Καταλαβαίνω όμως γιατί το λες...διότι απλούστατα καλαμάκι θεωρείς μόνο αυτό:

kalamaki.jpg

Το άλλο που λες για το snack bar, πρώτη φορά το ακούω και ελπίζω να είναι και η τελευταία.

Για πόσους μήνες θα με στείλεις για μπάνιο αν το ξαναπώ? :flipout:

Πέρα απο την πλάκα πάντως, αυτό που λες στην αρχή είναι το μόνο που υπάρχει στο κεφάλι μου.

Κοίτα, στα ψητά, σούβλες, κλπ, η νότια Ελλάδα έχει περισσότερο και καλύτερο "knowhow" απο την βόρεια... Στα μαγειρευτά είναι που ξεχωρίζει η βόρεια κουζίνα...

Οχι μονο τα μαγειρευτα.
Θα ελεγα και τα πιπερατα αλλα και τα σοροπιαστα.
Γενικως εχουμε πιο πορνικες γευσεις στα εδεσματα μας.
Πιο αμαρτωλες γευσεις ...

Μπουγατσα με φραπα το πρωι, gyroκατανοιξη το μεσημερι,
πατσας ψιλοκομμενος το βραδυ και ζεστο καζαν ντιπι απο ταψι, το πρωι (πολυ πρωι ομως).
Γιαυτο και ολα τα νοσοκομεια ειναι γεματα εδω. :laugh: Δεν υπαρχουν νεκρες περιοδοι ... :flute:

Last edited:
Στη Ξάνθη υπάρχει ακόμη εκείνο το μαγαζάκι που το μόνο που πουλούσε ήταν πεντανόστιμο ψωμάκι λαδορίγανη που έβαζε 2-3 μικροσκοπικά ...καλαμάκια μέσα;

Δέν ξέρω για άλλους, εγώ πάντως δεν το έχω ακουστά.
Περπατώντας από την κεντρική πλατεία προς το Κυβερνείο (Δεν τα περιγράφω καλά, λίγο τα ξέρω) ένα μικρό μαγαζάκι στα δεξιά πριν κατηφορίζει ο δρόμος προς το πάρκινγκ (αν τα θυμάμαι σωστά).
Ήταν κάτι λαϊκό γκουρμέ όπως μου είχαν πει τότε και ήταν νοστιμότατα.

Re: Απάντηση: Πού πάνε τα σουβλάκια και οι μπουγάτσες;

Oλα λυνονται ...

"Ενα σουβλιστο, παρακαλω"

souvlaki.png

Tι καλαμακια, τυλιχτα και βλακειες .... ΑΝΕΣΑ κατανοητο !

Ολα σουβλιστα ειναι...

diaforetiko-guros.png

Γιαυτο τα λεγαμε ολα σουβλακια.

" Δυο σουβλακια με απ'ολα παρακαλω..."

Ειτε ηταν καλαμακια, ειτε γυρος, ειτε ντονερ, ειτε κεμπαπ.

Δεν διευκρινιζες καν με γυρο, εκτος αν ο ιδιος σουβλακιτζης διεθετε και γυρο και καλαμακια.

Παντως το καλυτερο που εχω φαει στη ζωη μου και ισως ενα απο τα καλυτερα εδεσματα που εχω σαν εμπειρια, ηταν ενα Γιαουρτλου Κεμπαπ καπου στην Υμητου ( στο ενα απο τα δυο η τρια σουβλατζιδικα) στο Παγκρατι...εδεσμα σε πιατο με την πιτα (μεγαλη) απο κατω.
Η συνταγη του γιαουρτλου δηλαδη της σαλτσας γιαουρτιου που ηταν ψημενη ηταν μυστικο του μαγαζιου.

Δεν ξερω αν καποιος συνεχισε την παραδωση αυτην αυτου του συγκεκριμενου. Μακαρι.

...πατσας ψιλοκομμενος το βραδυ και ζεστο καζαν ντιπι απο ταψι, το πρωι (πολυ πρωι ομως).
Γιαυτο και ολα τα νοσοκομεια ειναι γεματα εδω. :laugh: Δεν υπαρχουν νεκρες περιοδοι ... :flute:

Το καζάν ντιπί είναι μαιμού πιά. Δεν βρίσκεις βουβαλίσιο γάλα πλέον...
Εγώ είμαι φαν του πατσά πόδι - κι ότι ώρα νά'ναι...:)

Ολα σουβλιστα ειναι...

diaforetiko-guros.png

Γιαυτο τα λεγαμε ολα σουβλακια.

Οk λοιπον ...
περνα απο Καμαρα μερια (οποτε βολεψει) να σε παω και να τους πεις θελω ενα σουβλακι
και να εννοεις το παραπανω ....

Θα πεσει γελιο .... μπορει και να στο δωσουν ολοκληρο ... ΕΣΥ, αντεχεις να το σηκωσεις ?
Και αντε και το σηκωσες ... που ακριβως θα το πας ? Θα σε παρουν κατοπι οτι ζωντανα
κρυβονται πισω απο γωνιες και μεσα σε υδρορροες .... θα τρεχεις κυνηγημενος στους δρομους !

Αχα ... θα στο κανουν το χουνερι ... :rolleyes:

Το καζάν ντιπί είναι μαιμού πιά. Δεν βρίσκεις βουβαλίσιο γάλα πλέον...
Εγώ είμαι φαν του πατσά πόδι - κι ότι ώρα νά'ναι...:)

Πώς δεν βρίσκεις.

Στην Κερκίνη βγάζουν αρκετό.

Πώς δεν βρίσκεις.

Στην Κερκίνη βγάζουν αρκετό.

Βγάζουν, αλλά πάει σε ειδικές αποστολές σε ειδικές αγορές στην Ελλάδα (και πιθανόν κι έξω) και είναι συνήθως προπωλημένο.
Θυμάμαι πολύ παλιά είχε κι εδώ στο χωριό μου βουβάλια. Στο μυαλό μου τα θυμάμαι διπλάσια σε ύψος και μήκος απο τις αγελάδες. Ακακα.Το πρωί τα έπαιρνε ένας κοινοτικός βοσκός όλα μαζί και τα έφερνε πίσω το βράδυ. Τα άφηνε στην είσοδο του χωριού κι αυτά έπαιρναν το καθένα τον δρόμο του για τον σταύλο του. Εμείς,με το μυαλό που κουβαλούσαμε, τα χτυπούσαμε με βέργες και δεν καταλάβαιναν τίποτα. Δεν έχω δει πιο ήρεμα ζώα.

Last edited:
Γνωριζω οτι περιπου το ιδιο γινεται στην ιχθυοσκαλα της Ποτιδαιας.
Οι καλες ψαριες ξεδιαλεγονται απο τους ταβερνιαρηδες (την μειζονος περιοχης)
και μενει ο κατιμας (καθολα αξιοσεβαστος) οταν ανοιξει η σκαλα (6 το πρωι)
για τους κοινους θνητους.