Πρέπει να υπάρχουν θέματα taboo στο δημόσιο διάλογο;

Κουίζ!!
Ποιός είπε:
«Απελευθέρωσα τον εαυτό μου, έπειτα από σκληρή εσωτερική πάλη, από τα κατάλοιπα των θρησκευτικών αντιλήψεων της παιδικής μου ηλικίας»...καί..«Τώρα αισθάνομαι φρέσκος σαν πουλάρι στο λιβάδι»

«Σήμερα κανένας από όσους ασχολούνται με επιστημονική έρευνα δεν μπορεί πια να πάρει στα σοβαρά τα διδάγματα της Εκκλησίας. Αλλά το πρόβλημα της Εκκλησίας δεν μπορεί να λυθεί απλά με μια μονοκονδυλιά. Η Εκκλησία θα πρέπει να αποκοπεί και να σαπίσει σαν ένα γαγγραινώδες μέλος του σώματος»
.
«Η χειρότερη επιρροή στον λαό μας είναι αυτή που ασκούν οι ιερείς και οι πάστορες, οι λειτουργοί και των δύο δογμάτων. Δεν μπορώ τώρα να δώσω απάντηση σε αυτό, αλλά καταγράφω αυτή την επιρροή στη μεγάλη μαύρη βίβλο μου. Θα έρθει η ώρα που θα κανονίσω τους λογαριασμούς μου μ' αυτούς, και όταν η ώρα αυτή έρθει δεν πρόκειται να αφεθώ να παγιδευτώ από νομικίστικα εμπόδια. Το μόνο θέμα που θα εξετασθεί θα είναι "τι είναι πρακτικό να κάνω". Είμαι βέβαιος ότι μέσα σε δέκα χρόνια καθετί θα είναι τελείως διαφορετικό. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε μια ριζική λύση».

Αν, τελικά, το μόνο taboo θέμα (αφού δεν βλέπω να συζητάμε και τιποτ' άλλο) στο δημόσιο διάλογο είναι αυτό της Χριστιανικής Θρησκείας και Εκκλησίας, τότε ο Πολιτισμός μας πρέπει να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη...

Τώρα, πως είναι ταμπού και το συζητάμε, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο........για να μείνω και στο πνεύμα του νήματος!!!:rolleyes::rolleyes:

Απάντηση: Re: Πρέπει να υπάρχουν θέματα taboo στο δημόσιο διάλογο;

Επί χούντας, όποιος έλεγε κάτι που δεν τους άρεσε. η απάντηση ήταν δεδομένη:
Υποκινείται από ανθέλληνες και κομμουνιστάς.

Σήμερα τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου γι αυτούς που εξορκίζουν τη χούντα – για τα μάτια του κόσμου – αλλά υιοθετούν τις μεθόδους της.
Αντί όμως για ανθέλληνες και κομμουνιστάς έχουμε την καραμέλα Πλεύρης – Λιακόπουλος.
Άμα αυτά που λες δεν αρέσουν, τότε τα έχει μάθει από αυτούς.

Για το θέμα του περιοδικού ΔΑΥΛΟΣ, έχω να πω το εξής:
Αθάνατε Γκέμπελς!!!
Λέγε όσα ψέματα μπορείς για τον αντίπαλό σου, όσο τερατώδη κι αν φαίνονται.
Και το ένα δέκατο να περάσει στις μάζες, ο σκοπός σου έχει επιτευχθεί.

Έχω διαβάσει αρκετά τεύχη του περιοδικού, όπου μεταξύ των άλλων βρήκα άρθρα και συνεντεύξεις του γνωστού πρύτανη Μαρκάτου, του Κώστα Καζάκου (μέλους της Κ.Ε. του ΚΚΕ, αν δεν κάνω λάθος) και άλλων γνωστών προσώπων που ακόμα και αν δεν συμφωνείς μαζί τους, μόνο φασίστες δεν μπορείς να τους αποκαλέσεις.
Αντίθετα έχω διαβάσει λίβελους, καταδίκες και ειρωνείες για Πλεύρηδες, Λιακόπουλους και λοιπούς τηλεμπόρους ψευδοϊστορικών βιβλίων, ομάδες ‛Έψιλον, ζηλωτές αρχαιοελληνιστές που ονειρεύονται να αντικαταστήσουν το επικρατούν δόγμα με άλλο αρχαιοελληνικό, κλπ.
Στο μόνο που έχω ένσταση εναντίον κάποιου αρθογράφου του περιοδικού είναι η προσπάθεια αμφισβήτησης του αριθμού των θυμάτων του ολοκαυτόματος των εβραίων.
Τι σημασία έχει αλήθεια αν τα θύματα ήταν 6 ή 2 εκατομμύρια. Ακόμα και ένα να ήτανε, λίγο είναι;

Επίσης θέλω να τονίσω ότι έχουν κάθε δικαίωμα να το μάχονται το περιοδικό όσοι πιστεύουν ότι ο χριστιανισμός ωφέλησε το έθνος και δεν το έβλαψε.
Να το μάχονται όμως με επιχειρήματα και όχι με π@στι@ς περί φασιστών και επιστράτευση νέοχριστιανών αριστεριστών.

Καλά μήν χτυπιέσαι επειδή αποδείξαμε πώς διαβάζεις Εντυπα πού αμφισβητούν τεκμηριωμένες Επιστημονικές Απόψεις οπως το ότι το Φοινικικο Αλφάβητο και η Ινδοευρωπαϊκή Γραφή προηγούνται τών Ελληνικών...Η οτι η Προμηθέα είχε τακτική κουβεντούλα με τον Δαυλό.
Ουτε πώς το συγκεκριμένο Περιοδικό εκφράζει απαράδεκτες Φυλετικές και Ρατσιστικές Απόψεις γιά την ´Καθαρότητα τής Ελληνικής Φυλής´και κάνει αντιϊστορικές και παράδοξες υπερπηδήσεις χιλιετιών Ιστορίας.
Είπαμε Ταμπού στά Θέματα δεν υπάρχει ,αλλά διαπιστώνω πώς οταν εμφανίζεται η Αλήθεια αρχίζουμε τα περί Γκαίμπελς..Τέτοιες ´κατηφοριές´δεν θα ακολουθήσω.
Αλλως τε απο τη μιά πλευρά παρατίθενται στοιχεία γιά τόν ´ορθολογισμού´τού Δαυλού(:ADFADF1::ADFADF1:)και απο την άλλη ενδιαφέροντες χαρακτηρισμοί που ξεκινάνε απο τά τής Ιατρικής.
Τέλος δεν είδα πουθενά σχόλια γιά το ότι ολοι οι Δυτικοί θεωρούν το Νομοθετικό έργο τού Ισουστινιανού βάση γιά τις σημερινές Νομοθεσίες τής Δύσης.

Φαίνεται πώς οι οπαδοί τού ψευτοορθολογισμού ,οταν δεν μπορούν να απαντήσουν καταφεύγουν στόν ´ανορθολογικό Βήχα´.

Last edited by a moderator:
Παρακαλώ, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις να σταματήσουν εδώ. Δεν εξυπηρετούν κανέναν και τίποτα. Το θέμα μιλάει για τα taboo. Ας επανέλθουμε σ' αυτά. Οποιαδήποτε απάντηση πλέον εκληφθεί ως προσωπική αιχμή, είτε ''γυμνή'' είτε ''ενδεδυμένη'', θα διαγράφεται αμέσως.

Αν δε, το θέμα των taboo, εξαντλείται στο πόσο κακό έκαναν οι Χριστιανοί στην Ελλάδα, νομίζω ότι δεν έχει περαιτέρω αξία να μένει ανοιχτό......όσοι το διάβασαν έβγαλαν τα συμπεράσματά τους.

Αν δε, το θέμα των taboo, εξαντλείται στο πόσο κακό έκαναν οι Χριστιανοί στην Ελλάδα, νομίζω ότι δεν έχει περαιτέρω αξία να μένει ανοιχτό......όσοι το διάβασαν έβγαλαν τα συμπεράσματά τους.

Είναι αλήθεια ότι αυτό το νήμα άνοιξε με αφορμή την παρεκτροπή άλλου νήματος με θέμα το ΙΣΛΑΜ και την επιτρεπτή ή μη θεματολογία στο forum.

Η κοινωνία δεν έχει θέματα taboo... οι άνθρωποι έχουμε.
Ευτυχώς ο καθένας μας διαφορετικά και έτσι συχνά πυκνά γίνεται κουβέντα. Θα έλεγα μάλλον πιο ενδιαφέρουσα κουβέντα.
Όταν μάλιστα ανατρέπεις τους "κανόνες" της αρχής (της εξουσίας) η κουβέντα γίνεται πλέον και εθιστική. Ακόμα και για τους διαχειριστές της αρχής (της εξουσίας). Τα παραδείγματα πολλά... από πολλούς...

Γι' αυτό άλλωστε δεν "αγαπήσαμε" αυτό το χώρο?
Γι' αυτό άλλωστε δεν παραμένουμε όλοι εδώ?
:ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Πρέπει να υπάρχουν θέματα taboo στο δημόσιο διάλογο;

Πρέπει να είναι της μόδας Γιάννη. Προσωπικά πιστεύω ότι κάπου εκεί συνέχεια θα γυρίζει, και επειδή δε βγαίνει άκρη γιαυτό δε γράφω εδώ και κάποιες μέρες.

Όχι τίποτα άλλο, δεν υπάρχουν πλέον και κατακόμβες να κρυφτώ...:flipout::flipout:

Είναι αλήθεια ότι αυτό το νήμα άνοιξε με αφορμή την παρεκτροπή άλλου νήματος με θέμα το ΙΣΛΑΜ και την επιτρεπτή ή μη θεματολογία στο forum.

Η κοινωνία δεν έχει θέματα taboo... οι άνθρωποι έχουμε.
Ευτυχώς ο καθένας μας διαφορετικά και έτσι συχνά πυκνά γίνεται κουβέντα. Θα έλεγα μάλλον πιο ενδιαφέρουσα κουβέντα.
Όταν μάλιστα ανατρέπεις τους "κανόνες" της αρχής (της εξουσίας) η κουβέντα γίνεται πλέον και εθιστική. Ακόμα και για τους διαχειριστές της αρχής (της εξουσίας). Τα παραδείγματα πολλά... από πολλούς...

Γι' αυτό άλλωστε δεν "αγαπήσαμε" αυτό το χώρο?
Γι' αυτό άλλωστε δεν παραμένουμε όλοι εδώ?
:ernaehrung004:

Βρε Νίκο μου, πες μου τι δεν είναι κατανοητό από αυτά που έγραψα, γιατί θα τρελλαθώ.....

Εξήγησα γιατί πρέπει να διακοπεί η κουβέντα,
Εξήγησα τους λόγους που υπάρχει ο εν λόγω Κανονισμός,
Εξήγησα ότι θα ήθελα να συμμετέχω, αλλά δεν το κάνω βάσει των παραπάνω,
Εξήγησα ότι έχουμε βγει οφ τόπικ 1.000.000 φορές.

Τι ανατροπές της εξουσίας και των διαχειριστών? Έχεις την εντύπωση ότι δεν μπορώ ν' απαντήσω? Σέβομαι τον Κανονισμό Λειτουργίας του φόρουμ και απέχω....είναι τόσο απλό. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αν το ζυγίσεις είναι απλό.

Ναι, αυτόν τον χώρο τον αγαπάμε, ακόμα και όταν σε κάποια δεν συμφωνούμε. Αν, τώρα, αυτά τα κάποια είναι περισσότερα από τα άλλα, τότε δεν τον αγαπάμε και δεν συμμετέχουμε πια. Μιλάω γενικά και όχι για τους συμφορουμίτες που εκφράζουν διαφωνίες στο παρόν νήμα ή σε άλλα.....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πρέπει να υπάρχουν θέματα taboo στο δημόσιο διάλογο;

Όχι τίποτα άλλο, δεν υπάρχουν πλέον και κατακόμβες να κρυφτώ...:flipout::flipout:

Την τελευταία φορά, πάντως, που ήμουν στη Ρώμη, ήταν ακόμα εκεί. Αν θέλεις να σου δώσω διεύθυνση, αν και δεν πιστεύω αυτό το καιρό να βρεις δωμάτιο........:flipout::flipout:

Δυστυχώς έχω το κουσούρι να μην γίνομαι κατανοητός...

Ας προσπαθήσω πάλι.
Εξήγησα ... Νο1-Νο4 απολύτως κατανοητά και συμφωνούμε απόλυτα.

Δεν μίλησα για ανατροπές της εξουσίας και των διαχειριστών, αλλά για περιστασιακή ανατροπή των "κανόνων" που έχει θέσει η αρχή (η εξουσία).
Όχι μόνιμη ανατροπή αλλά περιστασιακή και "ενδεδυμένη".
Όπως κάνουν (αραιά και πού είναι αλήθεια) και οι ίδιοι οι διαχειριστές της εξουσίας (συντονιστές κατηγοριών).

Αν δεν το κάνατε τότε θα έλεγα ότι προσπαθείτε να μας κλείσετε σε κουτάκια.
Θα στείναμε και νήματα συμφωνούντων και όλα καλά...

Επειδή ακόμα και στα οπαδικά νήματα το "μπουκάρισμα" και η διαφωνία δίνει και παίρνει αποδεικνύεται ότι οι δημιουργοί του forum δεν έχουν τέτοιες ιδέες και πολύ περισσότερο τέτοιους σκοπούς. Πράγμα που προσωπικά με χαροποιεί και δηλώνω ευχαριστημένος από τη συμετοχή μου στο avclub.

Με τα γραφόμενα στο παραπάνω post προσπάθησα ανεπιτυχώς να σου πώ ότι προσπαθούμε να είμαστε in topic ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Όσο δε για τις παρεκτροπές και άλλες προσωπικές αναφορές έχω διαπιστώσει ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν γίνονται από συγκεκριμένα άτομα, αλλά άπό όλους μας. Κυρίως όταν θίγονται προσωπικά θέματα taboo.

:grinning-smiley-043-bye-

Last edited:
Μια τελευταία παρέμβαση και κλείνω με αυτό. Ποτέ δεν θα μπορέσει ο γραπτός λόγος ν' υποκαταστήσει ή να υπερκελίσει τον προφορικό. ΠΟΤΕ! Μιλάω για τον διάλογο.

Ο προφορικός λόγος έχει άλλη νοστιμάδα, που έλεγαν και οι πρόγονοί μας. Ο γραπτός έχει χίλια κουσούρια τα οποία αν δεν καλουπωθούν θα χάσει κάθε νόημα η κουβέντα. Γι' αυτό και μπαίνουν άλλοι κανόνες στον δεύτερο και άλλοι στον πρώτο. Όλα γίνονται για την ευρυθμία της συζήτησης. Αν για οποιοδήποτε λόγο αυτή χαθεί δεν έχουμε διάλογο αλλά χάβρα. Γι' αυτόν τον οποιοδήποτε λόγο έχουν γραφεί οι κανονισμοί.-bye--bye-

Τώρα, πως είναι ταμπού και το συζητάμε, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο........για να μείνω και στο πνεύμα του νήματος!!!:rolleyes::rolleyes:

Άμα γράψω αυτά που σκέφτομαι θα αρχίζουν και εμφανίζονται emoticons που βγάζουν καπνούς και διαβολάκια. Θα γίνονται copy paste οι κανονισμοί του φόρουμ και κλείνουν νήματα και θα πέσουν διαγραφες. Τότε θα καταλάβεις ότι πράγματι κάποια θέματα είναι ταμπού. Και δεν ρίχνω το φταίξιμο στη διαχειριστική ομάδα αλλά στη γενικότερη νοοτροπία του ότι δεν κριτικάρουμε οτιδήποτε θεωρεί ο καθένας ιερό γιατί μπορεί να προσβληθεί. Η διαχειριστική ομάδα καλώς εφαρμόζει ότι έχει θεσπιστεί από τον κανονισμό.

Προσωπικά προτιμώ να αυτολογοκριθώ όταν γνωρίζω ότι αν γράψω τη γνώμη μου πολλοί θα στεναχωρηθούν και θα συγχιστούν και ίσως από αμυντική στάση θα αρχίσουν οι προσωπικές επιθέσεις και οι χαρακτηρισμοί. Οι άνθρωποι νιώθουμε απειλή και σύγχυση όταν κλωνίζονται οι πυλώνες πάνω στους οποίος έχουμε δομήσει την προσωπικότητα μας.

Και Βέβαια το θέμα του νήματος δεν είναι μόνο η θρησκεία. Γνωρίζω απο πρώτο χέρι πως και οποιαδήποτε κριτική "ηρωικών" ιστορικών προσώπων και "εθνικών προσόντων", θα έφερνε την ίδια αγανάκτηση.

Εγώ πάντως πιστεύω ότι η κριτική των ιδεών δεν έβλαψε ποτέ κανένα, εκτός από τους παγιωμένους θεσμούς που έχουν μοναδικό στόχο την αυτοσυντήρηση τους.

Δηλώνω ημιμαθής στα σοβαρά. Όσο πιο πολλά διαβάζω και όσο συζητώ με ανθρώπους που έχουν άλλη άποψη απο μένα τόσο καταλαβαίνω πόσο λίγα έμαθα στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Εν οίδα, ούτε ουδέν οίδα και γηράσκω αει διδασκόμενος.

Την καλημέρα μου

Re: Απάντηση: Πρέπει να υπάρχουν θέματα taboo στο δημόσιο διάλογο;

Προσωπικά προτιμώ να αυτολογοκριθώ όταν γνωρίζω ότι αν γράψω τη γνώμη μου πολλοί θα στεναχωρηθούν και θα συγχιστούν και ίσως από αμυντική στάση θα αρχίσουν οι προσωπικές επιθέσεις και οι χαρακτηρισμοί. Οι άνθρωποι νιώθουμε απειλή και σύγχυση όταν κλωνίζονται οι πυλώνες πάνω στους οποίος έχουμε δομήσει την προσωπικότητα μας.
.....

Εγώ πάντως πιστεύω ότι η κριτική των ιδεών δεν έβλαψε ποτέ κανένα, εκτός από τους παγιωμένους θεσμούς που έχουν μοναδικό στόχο την αυτοσυντήρηση τους.

Εαν κοτσαρεις σε κατι την ταμπελα "ΙΕΡΟ" δεν σε κουναει κανεις.

Δηλώνω ημιμαθής στα σοβαρά. Όσο πιο πολλά διαβάζω και όσο συζητώ με ανθρώπους που έχουν άλλη άποψη απο μένα τόσο καταλαβαίνω πόσο λίγα έμαθα στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Εν οίδα, ούτε ουδέν οίδα και γηράσκω αει διδασκόμενος.

Τα μεγαλα και δυσκολα θεματα ειναι αυτα που χρειαζονται την περισσοτερη συζητηση. Οποτε το να την αποφυγεις τελειως, ειναι μεν βολικη, αλλα οχι καλη λυση.

Ακομα και τα δυσκολα θεματα οπως οι θρησκειες ή τα εθνικα, ειναι στην πραγματικοτητα ενα πεπερασμενο συνολο απο πολυ χειροπιαστα και συγκεκριμενα ζητηματα.

Οποτε σε συγκεκριμενα ζητηματα, υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση. Αν εγώ βλεπω έναν τοίχο μαυρο και κάποιος άλλος επιμενει ότι είναι μπλε, τοτε κάποιος από τους δυο μας κάνει λαθος. Και αν εγώ είμαι λαθος θα ηθελα κάποιος να μου το εξηγησει. Θα τον ευχαριστουσα και θα τον εκτιμουσα.
Για το λόγο αυτό θα ηθελα και να γίνει η συζητηση, για όλα τα θεματα.

Το προβλημα είναι ότι εμεις κάνουμε διαλογο με σκοπο να πεισουμε τους άλλους για το δικιο μας και όχι για να διερευνησουμε μηπως κι εμεις κάνουμε λαθος. Οποτε λογικά, υπάρχουν αντιδρασεις σε αντιθετες αποψεις.

Ενώ λοιπον η συζητηση για ένα δύσκολο θέμα είναι πιο σημαντικη από τη συζητηση περι αθλητικων ας πουμε, εμεις επιλεγουμε να την αποφυγουμε.

Γιατί?
Γιατί είναι πιο βολικο. Και ας παραδεχομαστε με αυτόν τον τρόπο ότι ειμαστε ανικανοι για μια δυσκολη συζητηση. Το οποιο πιθανότατα είναι και αληθεια.

Πάντως επαναλαμβανω την αποψη μου ότι αν έχω μια λαθος αντιληψη ειδικά σε ένα θεμελιωδες ζητημα, θα ηθελα να βρεθεί κάποιος να μου το εξηγησει. Θα τον ευχαριστουσα μάλιστα, τοσο πολύ ανάλογα με το ποσο σημαντικο θεωρώ το λαθος που έχω κάνει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πρέπει να υπάρχουν θέματα taboo στο δημόσιο διάλογο;

Τα μεγαλα και δυσκολα θεματα ειναι αυτα που χρειαζονται την περισσοτερη συζητηση. Οποτε το να την αποφυγεις τελειως, ειναι μεν βολικη, αλλα οχι καλη λυση. Τα ποστ 67 και 70, τα διάβασες??

Ακομα και τα δυσκολα θεματα οπως οι θρησκειες ή τα εθνικα, ειναι στην πραγματικοτητα ενα πεπερασμενο συνολο απο πολυ χειροπιαστα και συγκεκριμενα ζητηματα. Είναι τόσο πεπερασμένα, χειροπιαστά και συγκεκριμένα ζητήματα που συζητούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια χωρίς να υπάρχει ούτε καν μια στοιχειώδης ομοιομορφία απόψεων...

Οποτε σε συγκεκριμενα ζητηματα, υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση. Αν εγώ βλεπω έναν τοίχο μαυρο και κάποιος άλλος επιμενει ότι είναι μπλε, τοτε κάποιος από τους δυο μας κάνει λαθος. Και αν εγώ είμαι λαθος θα ηθελα κάποιος να μου το εξηγησει. Θα τον ευχαριστουσα και θα τον εκτιμουσα.
Για το λόγο αυτό θα ηθελα και να γίνει η συζητηση, για όλα τα θεματα. Το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο?? Ο τύπος που βλέπει τον τοίχο μαύρο μήπως είναι τυφλός?? Ο τύπος που τον βλέπει μπλε μήπως φοράει γυαλιά με μπλε φακούς?? Θα μπορούσα να σου φέρω δεκάδες επιχειρημάτων γιατί συμβαίνει το παραπάνω...

Το προβλημα είναι ότι εμεις κάνουμε διαλογο με σκοπο να πεισουμε τους άλλους για το δικιο μας και όχι για να διερευνησουμε μηπως κι εμεις κάνουμε λαθος. Οποτε λογικά, υπάρχουν αντιδρασεις σε αντιθετες αποψεις. Είναι λάθος αυτό. Μαζί σου...

Ενώ λοιπον η συζητηση για ένα δύσκολο θέμα είναι πιο σημαντικη από τη συζητηση περι αθλητικων ας πουμε, εμεις επιλεγουμε να την αποφυγουμε.

Γιατί?
Γιατί είναι πιο βολικο. Και ας παραδεχομαστε με αυτόν τον τρόπο ότι ειμαστε ανικανοι για μια δυσκολη συζητηση. Το οποιο πιθανότατα είναι και αληθεια. Τα ποστ 67 και 70 τα διάβασες?? Αν τα διάβασες και κατάλαβες αυτό που γράφεις δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Αν δεν τα διάβασες, σου προτείνω να το κάνεις διότι αυτό που έγραψες είναι τελείως ανακόλουθο με τις εξηγήσεις που δόθηκαν.

Πάντως επαναλαμβανω την αποψη μου ότι αν έχω μια λαθος αντιληψη ειδικά σε ένα θεμελιωδες ζητημα, θα ηθελα να βρεθεί κάποιος να μου το εξηγησει. Θα τον ευχαριστουσα μάλιστα, τοσο πολύ ανάλογα με το ποσο σημαντικο θεωρώ το λαθος που έχω κάνει.

Προσπαθώ...-bye--bye-

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πρέπει να υπάρχουν θέματα taboo στο δημόσιο διάλογο;

Τα ποστ 67 και 70, τα διάβασες??

Το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο?? Ο τύπος που βλέπει τον τοίχο μαύρο μήπως είναι τυφλός?? Ο τύπος που τον βλέπει μπλε μήπως φοράει γυαλιά με μπλε φακούς?? Θα μπορούσα να σου φέρω δεκάδες επιχειρημάτων γιατί συμβαίνει το παραπάνω...

Δεν μιλαω προφανως για περιπτωσεις που ενας τυφλος και ενας με μπλε γυαλια συζητουν για τα χρωματα. Ουτε για αλλες που δυο κουφοι συζητουν για μουσικη. Για να το λες αυτο μαλλον συμπεραινεις απο αυτα που γραφω οτι ειμαι χαζος.

Είναι τόσο πεπερασμένα, χειροπιαστά και συγκεκριμένα ζητήματα που συζητούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια χωρίς να υπάρχει ούτε καν μια στοιχειώδης ομοιομορφία απόψεων...

Αν θελεις να σου πω συγκεκριμενο παραδειγμα, το πως δημιουργηθηκε ο κοσμος και το τι γινομαστε οταν πεθαινουμε, δεν μπορει να εχουν παραπανω απο μια συγκεκριμενη και πληρη εξηγηση. Το οτι ο καθενας μπορει να πιστευει ο,τι θελει, αναλογα με το τι του ειπαν αλλοι στο μερος της γης που ετυχε να γεννηθει, δεν σημαινει οτι ολοι εχουν δικιο. Δίκιο μπορει να εχει το πολυ ενας μπορει και κανενας.

Τα ποστ 67 και 70 τα διάβασες?? Αν τα διάβασες και κατάλαβες αυτό που γράφεις δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Αν δεν τα διάβασες, σου προτείνω να το κάνεις διότι αυτό που έγραψες είναι τελείως ανακόλουθο με τις εξηγήσεις που δόθηκαν.

Τα διαβασα και καταλαβα.
Αν αυτο σημαινει οτι δεν μπορω να εχω αλλη αποψη, οντως τοτε εχω κανει μεγαλο λαθος.

Οσο για το γραπτο διαλογο, και ομως ειναι το μονο μεσο για τετοιες συζητησεις. Φαντασου να μαζευονταν τοσοι αγνωστοι και να προσπαθούσαν να μιλησουν. Θα ηταν αδυνατον. Οπότε το μειονέκτημα οτι ο γραπτός λόγος δεν γινεται πληρως κατανοητος ειναι μικρο. Χωρια που εχεις τη μοναδικη δυνατοτητα και το χρονο να επεξεργαστεις αυτα που διαβαζεις και αυτα που γραφεις.

Τωρα, επειδη οπως ειπες κι εσυ, αυτα τα θεματα εδω και χιλιαδες χρονια συζητιουνται ανεπιτυχως, αυτο δυσκολευει πολυ τη συζητηση. Παρολα αυτα εγω πιστευω οτι δεν ειναι μια συζητηση που δεν μπορει και δεν πρεπει να γινεται.

Για τον απλουστατο λογο οτι αν εγω κανω λαθος, χρειαζομαι να το γνωριζω. Και αν καποιος δικος μου κανει λαθος, ειναι αναγκη να του το εξηγησω.

Φυσικα, κανεις δεν ειναι υποχρεωμενος να φιλοξενησει τετοιες συζητησεις και δεν χρειαζεται να δωσει καμια εξηγηση γι'αυτο. Αυτο εννοεις με αυτα που γραφεις, γι'αυτο και προβλεπεται απο τους κανονισμους. Αυτο ειναι σεβαστο και κατανοητο.

Δεν εχω προθεση ουτε να σε παρακαμψω, ουτε να σε αγνοησω.

Ομως, η αποψη που υποστηριζω ειναι οτι δεν πρεπει να υπαρχουν θεματα που δεν τα ακουμπαμε. Αυτο νομιζω επιτρεπεται να το κανω.