Πριονοκορδέλες Ξύλου

Φρέσκια και ... μεγάλη παραλαβή! Γέμισε το εργαστήριο με τόσο μεγάλο κουτί :LOL:

Scheppach HBS261

View attachment 225625

Αν και με βόλευε η μικρούλα Boston όσο έκοβα λεπτά ξύλα, έπρεπε να αντικατασταθεί από κάτι πιο δυνατό και κυρίως από μια κορδέλα που να έχει μεγαλύτερο ύψος κοπής. Αυτή εδώ έχει 12cm ύψος που είναι υπεραρκετό (για μένα)

Η τιμή στα 219€ από lefeld είναι πολύ καλή. Πήρα και κάποια άλλα πράγματα και όλα μαζί τα ταχυδρομικά ήταν 15€
Είναι μια φτηνή κορδέλα (κυκλοφορεί με διάφορες φίρμες) που αν δεν έχεις επαγγελματικές απαιτήσεις (και αν την ρυθμίσεις σωστά), κάνει καλά τη δουλειά της.

Τώρα ... συναρμολόγηση ... ρυθμίσεις κλιπ. Εντυπώσεις, προσεχώς :)

Και ενα videάκι απο YouTube για να πάρετε μια ιδέα

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Καλημέρα Νίκο
σκέφτομαι την επόμενη αγορά πριονοκορδέλας και μάλλον έχω καταλήξει στην δική σου. Αν σου είναι εύκολο, μπορείς να μου πεις αν αντιμετώπισες κάποιο πρόβλημα, τόσο με την πριονοκορδέλα όσο και με την διαδικασία αγοράς;
Προφανώς η αγορά από το https://www.lefeld.de/scheppach-ban...aegebaender-bis-245mm-breite-120mm-hoehe.html είναι μονόδρομος λόγω συνολικής τιμής, παρόλο που έχει αυξήσει τα μεταφορικά στα 25€.
Δυστυχώς το site είναι στα Γερμανικά μόνο, οπότε οποιαδήποτε βοήθεια είναι τουλάχιστον πολύτιμη.
Ελπίζοντας ότι δεν γίνομαι κουραστικός και επειδή ανέφερες ότι κυκλοφορεί και από άλλες εταιρείες, αν μπορείς να προτείνεις και κάτι άλλο στα ίδια χρήματα.

Ευχαριστώ
Στέλιος

.......Δυστυχώς το site είναι στα Γερμανικά μόνο, οπότε οποιαδήποτε βοήθεια είναι τουλάχιστον πολύτιμη......

Στέλιο, κάνε λίγη υπομονή, θα σου απαντήσω το βράδυ γιατί σήμερα δουλεύω μέχρι αργά.
Έως τότε, μπορείς να εγκαταστήσεις αυτό το extension ώστε να διαβάζεις άνετα και τα γερμανικά site :)

• Like
Reactions: newbie
Στέλιο, κάνε λίγη υπομονή, θα σου απαντήσω το βράδυ γιατί σήμερα δουλεύω μέχρι αργά.
:)
:):):)
Ευχαριστώ Νίκο
Το Google Translate το έχω, αλλά ποτέ δεν είμαι σίγουρος για την μετάφραση, ειδικά αν μιλάμε για μεγάλα ποσά.

Last edited:
Στέλιο, έχω γράψει αναλυτικές εντυπώσεις σε αυτό το μήνυμα

Εκεί γράφω μια εναλλακτική πρόταση, για την Metabo (που έχει δωρεάν μεταφορικά και βγαίνει στα 300€)
Στην Scheppach είδα τεράστια βελτίωση αλλάζοντας την κορδέλα με μια της Bayerwald όπως τα έχω γράψει σε αυτό το μήνυμα (αργότερα πήρα και μια πιο στενή και τα πράγματα ήταν ακόμα καλύτερα).

Τώρα, λίγους μήνες μετά και ύστερα από αρκετή χρήση, είμαι λιγότερο ενθουσιασμένος από όσο στην αρχή.
Αν δεν είχα το πρόβλημα του μέγιστου ύψους, θα προτιμούσα να έχω αγοράσει την Metabo ή κάποια άλλη πιο δυνατή.

Αν κόβεις ευθείες, (ή καμπύλες σε λεπτά ξύλα), η Scheppach είναι τέλεια και καλό Value for money.
Αν θέλεις να κόβεις μεγάλα και σκληρά ξύλα και μάλιστα σε καμπύλες (όπως όταν κόβω στρογγυλά κομμάτια για τον τόρνο), ίσως θα έπρεπε να κοίταζες σε κάτι πιο δυνατό γιατί εκεί ζορίζεται και αν προσπαθήσεις να το πας γρήγορα, σταματάει.

Γενικά, καλή κατασκευή και ειδικά για τα χρήματα που κάνει, αλλά μην περιμένεις και κοπές ακριβείας.
Είμαι άσχετος με τις κορδέλες, δεν ξέρω πως κόβουν οι ακριβές, αλλά γενικά τα κοψίματα που κάνω με αυτήν είναι λίγο στο περίπου (σε επίπεδο χιλιοστού μιλώντας)

Πάντως, με έχει βολέψει. Δεν έχω την παραμικρή διάθεση να την αλλάξω. :)

Και ακόμα πιο γενικά, όπως έχουν πει εδώ μέσα οι πιο έμπειροι, μια κορδέλα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε εργαστήριο (και ας μην είναι και η καλύτερη θα πρόσθετα εγώ)

• Like
Reactions: KOSSTV
Τώρα, λίγους μήνες μετά και ύστερα από αρκετή χρήση, είμαι λιγότερο ενθουσιασμένος από όσο στην αρχή.
Αν δεν είχα το πρόβλημα του μέγιστου ύψους, θα προτιμούσα να έχω αγοράσει την Metabo ή κάποια άλλη πιο δυνατή.

Πάντως, με έχει βολέψει. Δεν έχω την παραμικρή διάθεση να την αλλάξω. :)
Δεν θα σου πούμε τίποτα...μσς ξερεις...:p
Εξάλλου δεν θα είναι η πρώτη φορά.. 🤣

• Haha
Reactions: nikfor
Καλησπέρα Νίκο και ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια.
Θυμόμουν την παρουσίαση που είχες κάνει, αλλά δεν κατάφερα να την βρω (παράξενο για εμένα να μην βρίσκω κάτι :LOL:).
Επίσης, ο Μπάμπης είχε προσθέσει κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες.
Τελικά θα προχωρήσω με την SCHEPPACH γιατί έχει κάποια χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά για αυτά με τα οποία ασχολούμαι :

- Έχει προέκταση τραπεζιού.
- Έχει δύο ταχύτητες.
- Έχει δύο αναμονές για σκούπα.
- Παίρνει κορδέλες από 6 έως 13mm (στην METABO δεν βρήκα καμία πληροφορία).

Στα συν τα 550W και οι δύο κορδέλες που συνοδεύεται.

Νίκο, ευχαριστώ και πάλι και μένω υπόχρεος.

• Like
Reactions: nikfor
Η Οδύσσεια μιας παραγγελίας πριονοκορδέλας από την LEFELD:

• Παραγγελία εχθές και προσπάθεια πληρωμής μέσω PAYPAL. Η PAYPAL να αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί :mad::mad: Μετά από άπειρες προσπάθειες και @@@@@@, αλλάζω τρόπο πληρωμής.
  • Αυτή την φορά με prepaid. Τώρα ήταν σειρά της LEFELD. Δεν δεχόταν με τίποτα prepaid (προσπάθησα από 2 διαφορετικές τράπεζες).
  • Η ώρα είχε πάει 02:30, οπότε πήγα στην τελευταία εναλλακτική που ήταν η πιστωτική. Έκανα την πληρωμή, την επιβεβαίωσα στην τράπεζα και τα έκλεισα όλα.
  • Σήμερα το πρωί έλεγξα τα mail, καμία απάντηση από LEFELD. Ελέγχω και τις κινήσεις της πιστωτικής, καμία κίνηση. Mail στην LEFELD για το αν έχουν λάβει την παραγγελία και τηλέφωνο στην τράπεζα. Η τράπεζα μου επιβεβαίωσε ότι δεν έχει γίνει καμία συναλλαγή με καμία κάρτα με αυτό το ποσό.
  • Ξανακάνω την παραγγελία με πληρωμή μέσω PAYPAL και ω του θαύματος!!! η πληρωμή προχωράει κανονικά. Επιβεβαιώνεται και η παραγγελία στο site της LEFELD Vielen Dank für Ihre Bestellung (Ευχαριστούμε για την παραγγελία σας). Θα μάθω Γερμανικά σε λίγο :ROFLMAO::ROFLMAO:

Μπαίνω στα mail:

Είχα απάντηση στο mail που τους είχα στείλει όταν δεν είδα την παραγγελία we do not ship to Greece, therefore your order could not be triggered.
Συνεχίζοντας με τα mail, βλέπω επιβεβαίωση για την πληρωμή απο την PAYPAL.
Παράλληλα έρχεται mail και από την LEFELD: vielen Dank für Ihre Bestellung bei LEFELD. Ihr Auftrag ist bei uns eingegangen und wird nun geprüft und bearbeitet: (Σας ευχαριστούμε για την παραγγελία σας από τη LEFELD. Λάβαμε την παραγγελία σας και τώρα θα την ελέγξουμε και θα την επεξεργαστούμε) Γλωσσομαθής πλέον :geek:

Πλέον σε αναμονή τελικής απάντησης από την LEFELD και με την απορία/αγωνία αν θα ακυρώσουν την παραγγελία ή θα την στείλουν τελικά. Βέβαια παίζει και το σενάριο να στείλουν 2 ( αν τελικά έχω πληρώσει 2) :unsure:

Είδομεν!!!

Νεότερα από το δυτικο μέτωπο......

Συνάδελφοι, Νενικήκαμεν!!!!!! (προς το παρόν τουλάχιστον)
Κατά ριπάς τα mail απο LEFELD.

1o mail: το παραστατικό αγοράς. Άψογοι.
Στα επόμενα 2 mails, παραθέτω και την μετάφραση (Übersetzung δηλαδή), γιατί δεν νομίζω ότι είστε στο δικό μου επίπεδο στα Γερμανικά. Ναι, αποκτήσαμε και ένα α' επίπεδο στα Γερμανικά. 1711049093837.gif

2o mail: Ihre Bestellung mit der Nummer 2024-xxxxxxxx hat gerade unser Haus verlassen und wird in Kürze bei Ihnen in Iraklio Attikis eintreffen! Wir haben die Bestellung mit UPS an folgende Adresse gesendet:
(Ο αριθμός παραγγελίας σας 2024-xxxxxxxx μόλις έφυγε από τις εγκαταστάσεις μας και θα φτάσει στο σπίτι σας στο Ηράκλειο Αττικής σύντομα! Στείλαμε την παραγγελία μέσω UPS στην ακόλουθη διεύθυνση)

3o mail: Ihre Bestellung 2024-xxxxxxxx ist nun fast bei der angegebenen Lieferadresse. Die Zustellung durch UPS erfolgt voraussichtlich . (Η παραγγελία σας 2024-xxxxxxxx βρίσκεται πλέον σχεδόν στην καθορισμένη διεύθυνση παράδοσης. Αναμένεται παράδοση από την UPS.)

Ειδικά το 3ο mail, παραείναι καλό για είναι αληθινό, εκτός και αν εννοεί κάτι άλλο. Λές να απόκτησαν χιουμορ οι Γερμανοί; :unsure::ROFLMAO::ROFLMAO:

Επειδή ήδη βλέπω γέλωτες για τα Γερμανικά μου (προς τι άραγε) αποδεικνύω το επιπεδό μου, κλέβοντας μία φωτό από τον tasnt

1711049751090.jpeg

Και για να μην ξεχνόμαστε:

1711050474484.jpeg

Η πριονοκορδελα πρεπει να καθαριζεται συχνα γιατι εαν μαζευτει πραμα, ειναι πιθανον μεχρι και να σπασει η κορδελα η να παθουν ζημια τα ραουλα.

Η δουλεια ειναι βαρετη και λιγο επιπονη γιατι ανεμιζουν παντου τα πριονιδια στο καθαρισμα.
CckWC5ml.jpg

...με τη 18βολτη σκουπα γομαρι ομως της Ryobi η δουλεια γινεται σε λιγα δευτερολεπτα και ειναι και ευχαριστη η διαδικασια :)
JlLs3GNl.jpg

Εννοειται οτι οποιαδηποτε ηλεκτρικη σκουπα θα κανει την ιδια δουλεια.

Ποτέ δεν θα καταλάβω ....όσο και να μου το εξηγήσεις ....γιατί μέσα σε ένα εργαστήριο με 100 ρευματοδότες ...έχεις σκούπες μπαταρίας ...:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Οι πρίζες υπήρχαν, τι να κάνει τώρα ο άνθρωπος, να τις ξηλώσει; :ROFLMAO:

Μου χάρισαν την παρακάτω πριονοκορδελα:

IMG20250121132745_080000.jpg

Η οποία είναι πλήρως λειτουργική και είχε αγοραστεί αρχικά από κάποιο ξενοδοχείο για την κοπή κατεψυγμένων κρεάτων και ψαριών και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια ενός ξυλουργού ο οποίος μου την χάρισε.

IMG20250121133230_080152.jpg

Η ταμπέλα πάνω δεν αναγράφει μάρκα παρά μόνο ότι είναι "made in Italy" και κάποιες πληροφορίες για το μοτέρ ότι είναι 1,5Hp και το voltage λειτουργίας κλπ. Επειδή λοιπόν έχει αρκετά δυνατό μοτέρ θεώρησα ότι αξίζει να ασχοληθώ να την σουλουπωσω και να την κρατήσω για το χωριό.
Το πίσω μέρος της είναι αυτό και όπως θα δείτε τα καλώδια ήταν εντελώς χύμα και δεμένα με σχοινί.

IMG20250121132915_080103.jpg

Το πιο ανησυχητικο ήταν αυτό:

IMG20250121135549_080237.jpg

Εντελώς εκτεθειμένα τα καλώδια με κίνδυνο βραχυκυκλώματος ή ηλεκτροπληξίας. Μάλιστα το είπα στο ξυλουργό και μου απάντησε ότι δεν την χρησιμοποιούσε σχεδόν καθόλου γιατί είχε άλλη μεγαλύτερη και καλύτερη.
Σε πρώτη φάση λοιπόν την καθάρισα με συρματοβουρτσα, σκούπα και αέρα και στη συνέχεια με WD40 πέρασα όσα σημεία χρειάζονταν και βιδωσα τη βάση κοπής της.

IMG20250123114010_080511.jpg

Μάζεψα το πίσω χάλι μέσα σε κουτιά που το ένα το βιδωσα και τα άλλα τα έπιασα με ταιραπ:

IMG20250123104208_080340.jpg

Και φτάνω τώρα στο σημείο που θα χρειαστώ βοήθεια......επειδή λείπει ο οδηγός της κορδέλας, είναι κατάλληλοι αυτοι οι οδηγοί; Να τους χρησιμοποιήσω και τους δύο ή αρκεί μόνο ο ένας; Βέβαια καταλαβαίνω ότι θέλει πατέντα με κάποιο άξονα για να ρυθμίζεται καθ' ύψος σύμφωνα με το ύψος κοπής του ξύλου......
Επίσης λείπει και ο φελλός στις ρόδες που μπαινει ανάμεσα σε αυτές και στην κορδέλα. Αυτό πως το βλέπετε;
Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση κάπως οικονομική; Τα δύο όρθια στρογγυλά πλαστικά τι ρόλο παίζουν; Υποθέτω ότι ήταν τριφασική και τα πρόσθεσαν για την κάνουν μονοφασική......σωστά υποθέτω;

Στον οδηγό κοπής λείπει ένα κομμάτι:

IMG20250123114128_080651.jpg

Αν δεν βρω κατάλληλο αλουμινένιο κομμάτι, να χρησιμοποιήσω ένα 16αρι MDF έτοιμο λακαρισμενο που έχω, το οποίο να βιδωσω στον υπάρχοντα καθ'όλο το πλάτος κοπής της επιφάνειας; Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να φτιαχτεί;
Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη!

Στο τέλος αφού φτιαχτούν τα παραπάνω σκέφτομαι να την βάψω και να της φτιάξω βάση με τρύπα αναρρόφησης της σκόνης.
Φαίνεται πως είναι μαντεμενια και παρόλο που δεν είναι πολύ μεγάλη σε ύψος, είναι αρκετά βαριά!

Ωωωωωωωω και δεν έβρισκα με τίποτα τη μάρκα ούτε στο ίντερνετ όσους συνδυασμους λέξεων και αν έκανα.
Και από ότι βλέπω αυτή η εταιρία βγάζει πανάκριβες πριονοκορδελες!
Αξίζει λοιπόν με χίλια η επισκευή της.

Αν είσαι μερακλής θα γίνει άψογη κορδέλα.
Για οδηγούς δεν έχει ρουλεμάν αλλά απλά τακάκια από τεφλόν.
Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι η δύναμη.
Εγώ της έχω πιεί το αίμα, κόβει άνετα μέχρι 23cm ύψος περίπου.
IMG_0622.jpeg
IMG_0621.jpegIMG_0620.jpegIMG_0619.jpegIMG_0618.jpegIMG_0617.jpeg

Έχει κι ένα περίεργο σπρωχτήρι που σπάνια χρησιμοποιώ
IMG_0616.jpeg

Η κορδέλα δεν είναι για ξύλα ξαι το δείχνει όπου και να τη κοιτάξεις…
Στον οδηγό κοψίματος, στο σπρωχτήρι, στους οδηγούς της κορδέλας κλπ
Η δουλειά της είναι να κόβει κυρίως κατεψυγμένα κρέατα και ψάρια και νωπά κρέατα με χοντρό κόκκαλο.
Γι’αυτό και σ’αυτά τα σημεία η φιλοσοφία της είναι διαφορετική.
Τίποτε απ’όλα αυτά όνως δεν υα σε προβληματίσει στην πραγματικότητα εκτός, ίσως, απ’τον πάγκο που θα τον ήθελα πιο μεγάλο και πιό συμπαγή, μαντεμένιο ιδανικά.
Κάποια στιγμή θα την κάνω την πατέντα, και γι αυτό το λόγο έχω κρατήσει το πάνω καπάκι από ένα inox πλυντήριο πιάτων το οποίο θα ενισχύσω βέβαια απο κάτω.
Τα όρθια πλαστικά που ρωτάς είναι πυκνωτές που βοηθάνε το μοτέρ στην εκκίνηση.
Δε ξέρω τι πατέντα έχουν κάνει αλλά αν θες να τη δουλεύεις από μονοφασική πρίζα υπάρχουν μηχανάκια που δέχονται μονοφασική είσοδο και βγάζουν τριφασική έξοδο.
Το ωραίο με αυτά τα μηχανάκια είναι οτι είναι και ροοστάτες, κι έτσι θα έχεις και ρυθμιζόμενες στροφές στην κορδέλα σου.
Κι έτσι με μια καλή bimetal κορδέλα, και χαμηλώνοντας τις στροφές, η CGS σου θα γίνεται και κορδέλα κοπής μετάλλων.

Άψογος! Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
Ως προς τη δύναμη, το ίδιο μου ανέφερε και ο άνθρωπος που μου την έδωσε ότι αν και παλιά είναι πολύ δυνατή και αξίζει να την φτιάξω.
Επίσης μου έδωσε άλλο ένα εργαλείο το οποίο θα σας δείξω μόλις ασχοληθώ μαζί του......

Η δική σου είναι μονοφασική ή τριφασική; Εμένα είναι μονοφασική, την βάζω στην πρίζα και λειτουργεί κανονικά και καλύτερα δηλαδή γιατί δεν έχω τριφασικό ρεύμα.
Και μια τελευταία ερώτηση: Η δική σου εχει φελλό ανάμεσα στις ρόδες και στην κορδέλα ή πατάει η κορδέλα όπως είναι πάνω στις ρόδες;

Η δική μου είναι τριφασική, και την άφησα έτσι γιατί αν τη μετατρέψεις σε μονοφασική χάνει σε δύναμη.
Δεν ξέρω αν είχε φελό πρίν έρθει στα χέρια μου, είμαι σχεδόν σίγουρος οτι δεν είχε.
Πατάει πάνω στο αλουμίνιο της τροχαλίας η οποία δεν φαίνεται να έχει κάποια πατούρα ώστε να «φωλιάζει» το λάστιχο ή ο φελλός.

• Like
Reactions: xxaris
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ασχολήθηκα με την πριονοκορδέλα.
Το πρώτο πράγμα που έφτιαξα ήταν ο οδηγός της κορδέλας. Έκοψα ένα κομμάτι οξιά σαν βάση του οδηγού που είναι κάπως σκληρό ξύλο και το διαμόρφωσα με τέτοιο τρόπο για να μπουν πάνω τα τρία ρουλεμάν και να μπορεί να ρυθμιστεί η θέση τους, ώστε να έρχεται η κορδέλα κοπής στο κατάλληλο σημείο.
IMG20250304200304.jpg

Στη συνέχεια έκοψα ένα κομμάτι ντίζας στα 35cm μήκος, πάχους 12mm η οποία λόγω της σκληρότητας της θεώρησα ότι είναι κατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί για το κάθετο τμήμα του οδηγού.
IMG20250304200517.jpg

Έκοψα ένα στρογγυλό κομμάτι κάντρα πλακέ στο οποίο χώνεψα ένα παξιμάδι
IMG20250304200655.jpg

και το κόλλησα-βίδωσα στο πάνω μέρος του οδηγού και έτσι θα βιδώνει και θα “φωλιάζει” η ντίζα πάνω στον οδηγό και μετά πέρασα όλο τον οδηγό με βερνίκι σε σπρέι.
IMG20250305082614.jpg

Έβαλα τα ρουλεμάν τα οποία όπως έγραψα και παραπάνω είναι ρυθμιζόμενα, τόσο τα δύο μπροστά, όσο και το κάθετο που θα ρυθμίζει το πίσω μέρος της κορδέλας κοπής και για αυτό το σκοπό χρησιμοποίησα πιο μεγάλα παξιμάδια για να μπορώ ευκολότερα να τα σφίγγω-ξεσφίγγω και με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο άνετα η ρύθμιση των ρουλεμάν και φώλιασα τον οδηγό στην ντίζα. Ο οδηγός είναι πλέον έτοιμος!
IMG20250305093602.jpg

IMG20250305093706.jpg

IMG20250305093812.jpg

Εν συνεχεία πήρα ένα κομμάτι λακαρισμένο MDF το οποίο βίδωσα στον υπάρχοντα μεταλλικό οδηγό κοπής. Εδώ να πω ότι μου έφαγε αρκετή ώρα η ρύθμιση του οδηγού κοπής για “γωνιαστεί” ακριβώς.
IMG20250305121448_BURST002.jpg

Έκοψα ένα κομμάτι 25άρι κόντρα πλακέ θαλάσσης που το χρησιμοποίησα για βάση της πριονοκορδέλας…..
IMG20250305101832.jpg

…...και στο οποίο άνοιξα μία τρύπα για να μπαίνει η σκούπα κατά τη λειτουργία της.
IMG20250305130739.jpg

IMG20250305130936.jpg

Η πριονοκορδέλα τοποθετήθηκε σε ένα έτοιμο πάγκο εργασίας. Αργότερα ίσως φτιάξω μια βάση με κόντρα πλακέ η οποία θα έχει ντουλάπι και ίσως συρτάρια από κάτω.
IMG20250305191051.jpg

Η πριονοκορδέλα έχει πολύ δύναμη, έκοψα διάφορα ξύλα και μαλακά και σκληρά και δεν κώλωσε πουθενά. Ενδεικτικά δύο βίντεο στα οποία δυσκολεύτηκα να πω την αλήθεια να κόβω και να κρατάω το κινητό, για αυτό και τα κουνήματα στη λήψη.

Κάποια στιγμή μετά από κοπή και ενώ δεν λειτουργούσε, άκουσα ένα δυνατό μπαμ…...διαπίστωσα ότι η κορδέλα έσπασε στο σημείο κόλλησης της…...αυτό με έβαλε σε πολλές σκέψεις: “Τι θα γίνει αν σπάσει ενώ λειτουργεί; Τα λάθη σε τέτοια μηχανήματα δεν συγχωρούνται”. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω ένα προστατευτικό στην κορδέλα το οποίο θα είναι ρυθμιζόμενο καθ’ύψος για να μην περιορίζεται το ύψος κοπής.

Έκοψα λοιπόν δύο κομμάτια 16άρι MDF που στο μικρό κομμάτι βίδωσα ένα χωνευτό παξιμάδι και στο μεγάλο έκανα τομές για να ρυθμίζεται
IMG20250313112937.jpg

και τα οποία θα μπουν στην έτοιμη πλαϊνή τρύπα της πριονοκορδέλας και έτσι θα ρυθμίζεται το ύψος. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει και η απαραίτητη προστασία από σπάσιμο της κορδέλας κατά την κοπή.
IMG20250313120532.jpg

IMG20250313113244.jpg

IMG20250313113943.jpg

IMG20250313114111.jpg

Πάντως το γεγονός ότι δεν έχει φελλό στην τροχαλία και η κορδέλα πατάει όπως είναι πάνω της, σίδερο με σίδερο δηλαδή κάνοντας και αυτόν τον ήχο στη λειτουργία της, δε μου φαίνεται σωστό, νομίζω ότι δημιουργεί φθορές στην κορδέλα. Σκέφτομαι να αγοράσω φελλό και να τον κολλήσω πάνω στις τροχαλίες και από ότι μου είπαν κολλάει εύκολα με βενζινόκολλα. Δεν ξέρω, ίσως το δοκιμάσω.

Συνοψίζοντας μέχρι τώρα δουλεύει μια χαρά, αν υπάρξουν και άλλα πράγματα που θα χρειαστεί “επέμβαση” θα το βλέπω δουλεύοντας την και θα τα βελτιώνω.