Να συνεχισω τις εντυπωσεις μου για την νεα υπερ λεπτη κορδελα της πριονοκορδελας Proxxon που κυριαρχει πλεον στις μικροκατασκευες μου κατα ενα τεραστιο ποσοστο εναντι των υπολοιπων πριονοκορδελων και σεγων παγκου. Οπως εχω ξαναπει οι σεγες παγκου εχουν "καταντησει" να ειναι πλεον μονο για εσωτερικες κοπες.
Η κορδελα 28182 της Proxxon εχει ενα εξωπραγματικα λεπτο πλατος των μολις 1.3μμ.
Για να γινει πιο κατανοητο το μικρο αυτο μεγεθος αναφερω οτι η μεγαλη λαμιτσα της σεγας παγκου της dremel εχει 2.5μμ πλατος και η λεπτη 1.8μμ.
Πανω στην μικρη σεγα παγκου της Proxxon για εσωτερικες μικροκοπες εχω λαμες των 1.1μμ πλατος.
Η πιο λεπτη λαμα σεγας παγκου για εξεζητημενο fretwork εχει πλατος 0.6μμ. Οι λαμιτσες των σεγων παγκου φτανουν και ξεπερνανε τα 2.5μμ πλατος.
Ειναι λοιπον απιστευτο μια κορδελα πριονοκορδελας να εχει πλατος οσο μια απο τις λεπτες λαμες μιας σεγας παγκου και μικροτερο απο τον μεσο ορο πλατους των λαμων για σεγες!!
Παρα τα τεραστια πλεονεκτηματα μιας τετοιας λεπτης κορδελας υπαρχει και το μειονεκτημα της αντοχης. Ουδεν καλον αμιγες κακου, για να αντιστρεψω λιγο το αρχαιο ρητο.
Εδω ενα προσφατο σπασιμο οπου φαινεται και ποσο λεπτη ειναι η κορδελα.
Το σπασιμο δεν προηλθε απο ζορι ουτε απο κλειστη στροφη. Το τεμαχιο που βλεπετε ειναι 6μμ παχος οξιας. Το πιο πιθανο ειναι να κοπηκε λογω συχνης χρησης.
Την κορδελα την εχω επανω περιπου ενα τετραμηνο. Το κοστος της ειναι κανονικα γυρω στα 18-21 ευρω απο αμαζον αν και την τελευταια φορα πηρα 3 τεμαχια με 6 ευρω το ενα που μαλλον ηταν σε προσφορα.
Αξιζει μια τετοια κορδελα εστω και εαν κοβεται απο την χρηση καθε τριμηνο με την δουλεια που μου βγαζει?
Σιγουρα ναι λογω της ευκολιας και της ταχυτητας που ειναι μεγαλο πλεονεκτημα. Κανει το κοψιμο, οσο και δυσκολο και να ειναι, να φαινεται παιχνιδακι.
Σε προτρεπει και σε προδιαθετει να κανεις πραγματα που δεν θα τα εκανες κανονικα ειτε λογω δυσκολιας ειτε λογω χρονου.