Πριονοκορδέλες Ξύλου

Μιχαλη κατι αλλο θα ειδες.
Πιθανοτατα το ολικο της ύψος σαν μηχανημα.
Εχει ικανοτητα κοπης 22εκ οπως ολες οι κορδελες με κωδικο HBS400.
Και λεω ολες καθως ειναι πανομοιότυπες σε χαρακτηριστικά holzmann holzstar κλπ κλπ.

Μια χαρα μηχανηματα ειναι παντως και εγω που εχω μεχρι τωρα δυο τορνους απο αυτην ειμαι απολυτα ευχαριστημένος.

Οσο για τις Dewalt και την απλοτητα τους αυτο ειναι το επιθυμητο στις πριονοκορδελες!
Απλες γεροδεμενες και ευκολοσυντηρητες!

Να συνεχισω τις εντυπωσεις μου για την νεα υπερ λεπτη κορδελα της πριονοκορδελας Proxxon που κυριαρχει πλεον στις μικροκατασκευες μου κατα ενα τεραστιο ποσοστο εναντι των υπολοιπων πριονοκορδελων και σεγων παγκου. Οπως εχω ξαναπει οι σεγες παγκου εχουν "καταντησει" να ειναι πλεον μονο για εσωτερικες κοπες.

Η κορδελα 28182 της Proxxon εχει ενα εξωπραγματικα λεπτο πλατος των μολις 1.3μμ.
Για να γινει πιο κατανοητο το μικρο αυτο μεγεθος αναφερω οτι η μεγαλη λαμιτσα της σεγας παγκου της dremel εχει 2.5μμ πλατος και η λεπτη 1.8μμ.
Πανω στην μικρη σεγα παγκου της Proxxon για εσωτερικες μικροκοπες εχω λαμες των 1.1μμ πλατος.
Η πιο λεπτη λαμα σεγας παγκου για εξεζητημενο fretwork εχει πλατος 0.6μμ. Οι λαμιτσες των σεγων παγκου φτανουν και ξεπερνανε τα 2.5μμ πλατος.

Ειναι λοιπον απιστευτο μια κορδελα πριονοκορδελας να εχει πλατος οσο μια απο τις λεπτες λαμες μιας σεγας παγκου και μικροτερο απο τον μεσο ορο πλατους των λαμων για σεγες!!

Παρα τα τεραστια πλεονεκτηματα μιας τετοιας λεπτης κορδελας υπαρχει και το μειονεκτημα της αντοχης. Ουδεν καλον αμιγες κακου, για να αντιστρεψω λιγο το αρχαιο ρητο.

Εδω ενα προσφατο σπασιμο οπου φαινεται και ποσο λεπτη ειναι η κορδελα.
48866447707_a310797761_b.jpg

Το σπασιμο δεν προηλθε απο ζορι ουτε απο κλειστη στροφη. Το τεμαχιο που βλεπετε ειναι 6μμ παχος οξιας. Το πιο πιθανο ειναι να κοπηκε λογω συχνης χρησης.
Την κορδελα την εχω επανω περιπου ενα τετραμηνο. Το κοστος της ειναι κανονικα γυρω στα 18-21 ευρω απο αμαζον αν και την τελευταια φορα πηρα 3 τεμαχια με 6 ευρω το ενα που μαλλον ηταν σε προσφορα.

Αξιζει μια τετοια κορδελα εστω και εαν κοβεται απο την χρηση καθε τριμηνο με την δουλεια που μου βγαζει?
Σιγουρα ναι λογω της ευκολιας και της ταχυτητας που ειναι μεγαλο πλεονεκτημα. Κανει το κοψιμο, οσο και δυσκολο και να ειναι, να φαινεται παιχνιδακι.
Σε προτρεπει και σε προδιαθετει να κανεις πραγματα που δεν θα τα εκανες κανονικα ειτε λογω δυσκολιας ειτε λογω χρονου.

τελικα λογω ελλειψης χωρου,προτειμω να χασω την δυνατοτητα κοπης 20 εκ(μιας και μου χρειαζεται πολυ σπανια) και να παω στα 17 σε μια ποιο ελαφρια και φορητη λυση.γιατι κακα τα ψεματα αλλο 150 κιλα βαρος,αλλο 80.επειδη δεν θα χρησιμοποιειται τακτικα θελω να μπορω να την μετακινω και να την "κρυβω"καπου ωστε να μην μου πιανει τον χωρο
καταληγω βαση αποδοσης/τιμης στην makita lb1200 f στα 637ευρω με φπα.θεωρω οτι ειναι μια επωνυμη σε καλη τιμη.τι λετε σαν επιλογη μαρκας/τυπου?

Η συγκεκριμένη πριονοκορδέλα δεν αξίζει το όνομα Makita . Έχει συζητηθεί εδώ μέσα και πολλά τα αρνητικά σχόλια στο Amazon . Την είχα πετύχει εκεί στα 500 μαζί με τα μεταφορικά . Βέβαια εδώ τότε έκανε 1000 .

Εκανες συμβιβασμο μειωνοντας τις απαιτησεις σου στο υψος κοπης -και καλα εκανες.

Ποιος ειναι ο μεσος ορος διαμετρου ξυλων που κοβεις?
Το ρωταω γιατι μπορεις να κατεβεις μεχρι τα 10-12 εκατοστα οποτε μπορεις να παρεις μια πραγματικα φορητη και μανιτζεβελη πριονοκορδελα κατω απο 30 κιλα.

Για την Μακιτα και εγω θυμαμαι πολλες αρνητικες κριτικες που δεν συναδουν με την γενικοτερη αξιοπιστια της εταιρειας. Οταν εψαχνα για μεγαλη κορδελα την ειχα διαγραψει.

Αυτός ήταν κι ο λόγος που "κόλωσα" κι εγώ και δεν πήρα μια μεταχειρισμένη Makita σε άριστη κατάσταση που είχα βρεί. Τα σχόλια στο Amazon.
Αν βρισκόμουν σήμερα μπροστά στο ίδιο δίλλημα ίσως και να την έπαιρνα. Κάποιος παραπονιόταν για κραδασμούς που δεν μπορούσε να ελέγξει αλλά αν κρίνω κι απ´το τί ρεγουλαρίσματα έκανα εγώ στη δική μου μέχρι να "στρώσει" μάλλον ήταν κάτι που διορθωνόταν αρκεί να ασχολιόσουν λίγο.

Απάντηση: Re: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Εκανες συμβιβασμο μειωνοντας τις απαιτησεις σου στο υψος κοπης -και καλα εκανες.

Ποιος ειναι ο μεσος ορος διαμετρου ξυλων που κοβεις?
Το ρωταω γιατι μπορεις να κατεβεις μεχρι τα 10-12 εκατοστα οποτε μπορεις να παρεις μια πραγματικα φορητη και μανιτζεβελη πριονοκορδελα κατω απο 30 κιλα.

Για την Μακιτα και εγω θυμαμαι πολλες αρνητικες κριτικες που δεν συναδουν με την γενικοτερη αξιοπιστια της εταιρειας. Οταν εψαχνα για μεγαλη κορδελα την ειχα διαγραψει.

βασικα δεν θα κοβω χοντρα ξυλα πανω απο 12 εκ. περισσοτερο για λεπτοδουλεις και σχισιμο φιλετων μπαμπου διαμετρου ως 4 εκ.
αλλα ενα υψος χρειαζεται για αν παρουσιαστει κατι,οποτε θεωρω οτι δεν πρεπει να πεσω κατω απο 17 στο υψος κοπης.
δεν ξερω τι να παρω.η einhell εχει 410 και η metabo 750.περιπου στην μεση ειναι η μακιτα και υπαρχει η καλυψη της αντιπροσωπειας (μακιτα ελλας) σχετικα με ανταλλακτικα κλπ

σορυ αν γινομαι κουραστικος,αλλα εχω προβληματιστει.μιλησα σημερα με unicut και μπηκε στο παιχνιδι και η bernardo hbs360 στα 800 ευρώ.τι λετε?αξιζει να δωσω 150 ε παραπανω?μου ειπε οτι ειναι επαγγελματικο εργαλειο που μπορει να παρει κορδελα ως 25 χιλ και οτι δεν εχει καμια σχεση με την μακιτα το 1200 μοντελο

...μου ειπε οτι ειναι επαγγελματικο εργαλειο που μπορει να παρει κορδελα ως 25 χιλ και οτι δεν εχει καμια σχεση με την μακιτα το 1200 μοντελο

Καλά, απ´αυτά που σου λένε οι αντιπρόσωποι να πιστεύεις τα μισά και τα άλλα μισά να τα πετάς...
Εγώ είμαι 1000% σίγουρος οτι μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και με το 1/3 των χρημάτων που ζητάει για τη Bernardo και ίσως και καλύτερα.
Με μια κορδελίτσα που κόβει μέχρι 10 cm ύψος, σαν την BASA1 που είχαμε πάρει σε ομαδική εδώ μέσα, πανάλαφρη και μανιτζέβελη θα έκανες το 95% αυτών που θές.
Τώρα για το άλλο 5% πάρε κι ένα πολύ καλό πριόνι, σιγά το πράμα.
Τέλος πάντων, επειδή οι ανάγκες και τα λεφτά είναι δικά σου κάνε αυτό που θές κι όχι αυτό που θα σου πούμε εδώ μέσα γιατί αν είναι να μετανοιώσεις κάποια στιγμή καλύτερα να μετανοιώσεις για κάτι που αποφάσισες μόνος σου παρά για κάτι που σε έπεισαν κάποιοι άλλοι.

Re: Απάντηση: Re: Πριονοκορδέλες Ξύλου

βασικα δεν θα κοβω χοντρα ξυλα πανω απο 12 εκ. περισσοτερο για λεπτοδουλεις και σχισιμο φιλετων μπαμπου διαμετρου ως 4 εκ.
αλλα ενα υψος χρειαζεται για αν παρουσιαστει κατι,οποτε θεωρω οτι δεν πρεπει να πεσω κατω απο 17 στο υψος κοπης.
δεν ξερω τι να παρω.η einhell εχει 410 και η metabo 750.περιπου στην μεση ειναι η μακιτα και υπαρχει η καλυψη της αντιπροσωπειας (μακιτα ελλας) σχετικα με ανταλλακτικα κλπ

Εγω σου ειπα τι θεωρω λογικο. Κουραστικος δεν γινεσαι, μην το σκεφτεσαι καθολου, εδω ειμαστε να βοηθησουμε οσο μπορουμε.

Απο κει και περα προσεξε να δεις πως θα προσεγγιζα εγω την κατασταση:
Την στιγμη που το 95% της δουλειας μου το κανω ανετα με μια πριονοκορδελα των 8εκ μαξ. υψους κοπης θα αγοραζα μια μικρη, ευκολοχειριστη, με φτηνα αναλωσιμα και παναλαφρη. Ειναι απολαυση να την δουλευεις.
Για το υπολοιπο 5% θα αγοραζα μια μεγαλυτερη να την ειχα σε μια γωνια για οποτε χρειαζοταν. Επειδη οι κοπες σου ειναι απλες και ευκολες νομιζω οτι μια μεγαλη Ειnhell θα σε εξυπηρετουσε μια χαρα.

Νομιζω οτι θα ηταν κριμα να παρεις μια μεγαλη για τα παντα. Σαν να αγοραζεις ενα τζιπ με μονιμη τετρακινηση επειδη μια φορα τον χρονο θα πας για σκι, ενω ολο τον υπολοιπο χρονο θα το οδηγεις Κολιατσου Παγκρατι.

τελικα πηρα την bernardo hbs 360 και ειμαι πολύ ευχαριστημενος.βολικο μεγεθος-βαρος ,καλες κοπές καλό υψος κοπής στα 21 εκ και πλατος κοπης 34 εκ.
το καλύτερο ειναι οτι δεχεται κορδελα απο 6 εως 25 χιλιοστα πλατος(ηρθε με 12 αρα απο το εργοστασιο).
το μονο που ελειπε (και ευτυχως το διορθωσα) ηταν ροδακια στην βαση,αλλα επειδη ειχε τρυπα στο κατω μερος των ποδιων της βασης,τοποθετησα 4 ροδακια βαρεως τυπου με φρενο και πλεον ειναι κομπλέ.

Αυτή η μικρή, με τις κορδέλες που παρήγγειλε ο Κωστής (wolfegolas), μεταμορφώθηκε σε λύκο με προβιά!
9,5 πόντους ξερό κλαδί ελιάς το έκοψε σε χρόνο dt, κυριολεκτικά σαν βουλτυρο.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    147.1 KB · Views: 112