Πριονοκορδέλες Ξύλου

Τώρα Θανάση δεν έχω τι να το κάνω, αν και όταν το χρειαστώ θα σου το ζητήσω. Εννοείται πως κάποια στιγμή, αν δεν έχει πρόβλημα και ο άνθρωπος βέβαια, θα ήθελα πολύ να πάω στο εργαστήριό του μια επίσκεψη..

Μόλις κατέβηκα από το εργαστήριο, όπου εφάρμοσα κατά γράμμα τις συμβουλές του κυριούλη,το κορδελάκι κόβει πολύ καλύτερα τώρα με δεδομένο πως τα πριόνια που έχω θέλουν όλα άλλαγμα..

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited by a moderator:
Στο 7'10'' ειδα ενα πολυ χρησιμο οδηγακι για να ρυθμιζεις τον φρακτη ακριβως στα χιλιοστα που θες να κοψεις. Φτιαχνεται πανευκολα!

Ούτε jig ούτε τζάγκ...
Κορδέλα να κόβει και χέρι να "χαϊδεύει" χρειάζεται...
Μαλακό ξύλο είναι, λεύκα 6 cm, αλλά εδώ καταλαβαίνεις καλύτερα πότε η κορδέλα δεν έχει δύναμη να κόψει και πότε το λάθος είναι δικό σου.
Καί ε'ινα απίστευτο πόσο επειρεάζεται από μια λάθος πίεση ή ένα λάθος στρίψιμο. Έστω και ελάχιστο.
Γι' αυτό και το Jig είναι σωτηρία αφού στην ουσία σου περιορίζει στο ελάχιστο τις ατζαμοσύνες τις δικές σου.
Το συγκεκριμένο βέβαια είναι ελεύθερο χέρι, χωρίς Jig, αλλά, αν και ακολουθούσα ακριβώς τη γραμμή του κύκλου, στην παραμικρή στραβοτιμονιά η κορδελίτσα διαμαρτυρόταν και με επανέφερε στην τάκη.
Οι κορδέλα μας μιλάει... Αρκεί σιγά-σιγά να προσέχειςι και να παρατηρείς για να μπορείς να την ακούς.

Attachments

• IMG_E5178.jpg
    IMG_E5178.jpg
    209.5 KB · Views: 138
Μόλις κατέβηκα από το εργαστήριο, όπου εφάρμοσα κατά γράμμα τις συμβουλές του κυριούλη,το κορδελάκι κόβει πολύ καλύτερα τώρα με δεδομένο πως τα πριόνια που έχω θέλουν όλα άλλαγμα..

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ούτε jig ούτε τζάγκ...
Κορδέλα να κόβει και χέρι να "χαϊδεύει" χρειάζεται...
Μαλακό ξύλο είναι, λεύκα 6 cm, αλλά εδώ καταλαβαίνεις καλύτερα πότε η κορδέλα δεν έχει δύναμη να κόψει και πότε το λάθος είναι δικό σου.
Καί ε'ινα απίστευτο πόσο επειρεάζεται από μια λάθος πίεση ή ένα λάθος στρίψιμο. Έστω και ελάχιστο.
Γι' αυτό και το Jig είναι σωτηρία αφού στην ουσία σου περιορίζει στο ελάχιστο τις ατζαμοσύνες τις δικές σου.
Το συγκεκριμένο βέβαια είναι ελεύθερο χέρι, χωρίς Jig, αλλά, αν και ακολουθούσα ακριβώς τη γραμμή του κύκλου, στην παραμικρή στραβοτιμονιά η κορδελίτσα διαμαρτυρόταν και με επανέφερε στην τάκη.
Οι κορδέλα μας μιλάει... Αρκεί σιγά-σιγά να προσέχειςι και να παρατηρείς για να μπορείς να την ακούς.

Ωραιος ο καλλιτεχνης! Με ακουστικα δεν ακουγεται η κορδελα...

Τζα! Να την παλι, ξανα ρυθμισα τη κορδελα με τις οδηγιες του αμερικανου, ακομη καλυτερα.
Στην 12αρα ειναι ευκολο, στην 6αρα που τελικα ειχα καβατζα, ειναι το μανικι...

Μεγάλο.
Χοντρά-χοντρά τα αραιά δόντια κόβουν πιο γρήγορα, τα πυκνά κόβουν πιο εύκολα. Τα πολύ πυκνά είναι για σίδερο.
Θυμίσου τι δόντια έχει μια λάμα σιδεροπρίονου...

Την μεγαλύτερη κορδέλα σε πλάτος που έχεις και τα ποιο αραιά δόντια . Άμα πάρω και κορδέλα θα σου πω περισσότερα.
Καμιά πέργκολα φτιάχνεις πάλι ???

Την μεγαλύτερη κορδέλα σε πλάτος που έχεις και τα ποιο αραιά δόντια . Άμα πάρω και κορδέλα θα σου πω περισσότερα.
Καμιά πέργκολα φτιάχνεις πάλι ???

Θεος σχωρεστην...:bawling: την εσπασα και αυτη,
και οχι την ωρα που εκοβα.
Κομματια laminate εκοβα κατα μηκος. Μολις πηγα να παρω το επομενο, εσπασε μονη της!
Μιλαμε το ηθικο μου επεσε στα βαραθρα του καιαδα. Αφου αναρωτιεμαι μηπως ειναι ελατωματικο το μηχανημα! Εβαλα πανω τη τελευταια 6mm, την ρυθμισα αριστα στη περιστροφη και τα ρουλεμαν. Τοσες φορες εχω αλλαξει κορδελα, το χω αυτο νομιζω. Αλλα αυτη τη φορα την εχω ακομη πιο χαλαρη!

Ετοιμαζω παραγγελια και ειδα οτι αυξηθηκε η διαθεσιμη ποικιλια σε τυπους και μπηκα σε σκεψεις.

...και να συμπληρωσω οσο μικροτερο τοσο καθαροτερη η κοπη....
Μικροτερο tpi λιγοτερα δοντια ανα ιντσα. Εισαι σιγουρος ή μπερδευτικες και συ?

Last edited by a moderator:
Αμα ειναι λιγοτερα ανα ιντσα οντως μπερδευτικα και εγω...γιατι καταλαβα μικροτερο βημα δοντιου...

Re: Απάντηση: Πριονοκορδέλες Ξύλου

...και να συμπληρωσω οσο μικροτερο τοσο καθαροτερη η κοπη....

Αντίθετα όσο μεγαλύτερο καθαρότερη όσο μικρότερο γρηγορότερη.
Α εντάξει το διόρθωσες.

Mια κορδελα 3 TPI κοβει πιο γρηγορα απο μια κορδελα με 6 TPI.

To μικρο νουμερο TPI (οπως πχ 3 TPI) ειναι μια κορδελα με αραια δοντια η οποια κοβει πιο γρηγορα απο μια κορδελα με μεγαλυτερο νουμερο TPI.

Οποτε για γρηγορο κοψιμο ξυλου που ρωταει ο Νεκταριος διαλεγουμε μια κορδελα με 3 η 4 TPI, δηλαδη μικρο νουμερο TPI.

Eλπιζω να ειναι πια ξεκαθαρο :))

Απάντηση: Re: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Μικρο tpi.
Μπερδευτηκε ο Μπαμπης.

Μικρο tpi ειναι λιγα δοντις ανα ιντζα.

Ναί, ο Νεκ ρωτάει για tpi κι εγώ έγραφα για δόντι.
Αν διαβάσεις όλο το post όμως είναι προφανές οτι μιλάω για "αραιό δόντι".
Το οποίο, καλό είναι να το πούμε κι αυτό, θέλει και μεγαλύτερη δύναμη σε μοτέρ.

Το αραιό δόντι όμως θέλει προσοχή στο τάισμα όμως.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Λοιπον, δεν θα με σκασει εμενα μια πριονοκορδελα. Εκανα σημερα το τεστ με το νομισμα και πετυχε! :BDGBGDB55: