Πριονοκορδέλες Ξύλου

Αυτη εχει ασυμμετρες τροχαλιες και γλυστρες ε???

Γλύστρες έχει, κρατάνε και την τροχαλία σταθερή, δεν παίρνει κλίσεις όπως σ´ όλες τις άλλες.
Οι τροχαλίες όμως δεν είναι ασύμμετρες.

Γλυστρες, ασυμμετρες τροχαλιες, τροχαλια με κλιση, πολλες λεξεις και εννοιες αγνωστες σχεδον. Για δωστε καμια ινφο επιπλεον

Ενώ η κάτω τροχαλία είναι σταθερή σε κατακόρυφη θέση η πάνωτροχαλία παίρνει κλίσεις, ως προς τον κατακόρυφο άξονα, για να μπορείς να ρεγουλάρεις το μέσα-έξω της κορδέλας. Το έχει και ο δική σου η προξονίτσα.
Ασύμετρες τροχαλίες είναι αυτό που λέει η λέξη, τροχαλίες διαφορετικής διαμέτρου.
Γλύστρες είναι οι επιφάνειες που κινούνται (γλυστράνε) με μηδενικό σχεδόν τζόγο κάποια κινητά εξαρτήματα μηχανημάτων, όπως πχ ο εργαλειοφορέας ενός τόρνου. Δες φωτογραφία.

Attachments

• 9AC7AB09-70EA-47FF-B5CD-8B621099EB4A.jpeg
    9AC7AB09-70EA-47FF-B5CD-8B621099EB4A.jpeg
    74.9 KB · Views: 333
Η πανω τροχαλια οντως παιρνει κλισεις στη METABO. Η proxxon που ειχα δεν ειχε τετοια λειτουργια.
Γλυστρες μαλλον εννοεις το κινουμενο καθετο αυλακι στο σημειο που ρυθμζουμε το υψος κοπης της κορδελας.

Η πανω τροχαλια οντως παιρνει κλισεις στη METABO. Η proxxon που ειχα δεν ειχε τετοια λειτουργια.
Γλυστρες μαλλον εννοεις το κινουμενο καθετο αυλακι στο σημειο που ρυθμζουμε το υψος κοπης της κορδελας.

Ακριβώς...
Κι εκει η Metabo δεν θα μπορούσε να έχει γλύστρες γιατί οι γλύστρες δεν επιτρέπουν κλίσεις.

Eπαιξα λιγο με την νεα πριονοκορδελα Scheppach BASA1, ισχυος 300watt και μαξιμουμ υψος κοπης 10 εκατοστα.

43562141802_97dc403a12_b.jpg

Oπως ειπα και σε αλλο νημα το εργαλειο ειναι ισχυρο, παρα πολυ αθορυβο και γενικως περιποιημενο. Το μαντεμενιο τραπεζι ζυγιζει περιπου το 1/3 του συνολικου βαρους της κορδελας!
Οι οδηγοι ρυθμιζονται ευκολα με ενα αλλενακι. Η κορδελα εχει μονο μια ταχυτητα που δεν αποτελει κανενα προβλημα.

Το σημερινο ποστ αφορα τον οδηγο. Σε αλλες αναρτησεις θα δουμε αναλυτικα ολη την κορδελα.

28721780927_e85a7489d0_b.jpg

Ο αλουμινενιος οδηγος ειναι ενα ωραιο bonus της οικονομικης αυτης κορδελας. Στηριζεται σε μια αλουμινενια βαση που πιανει με 4 βιδες/πεταλουδες πανω στο μαντεμενιο τραπεζι.
Στην δικη μου περιπτωση ο οδηγος εχανε καποια χιλιοστα, δεν κλειδωνε δηλαδη εντελως παραλληλα με το τραπεζι. Αυτο εχει ως αποτελεσμα τα φιλετακια που κοβουμε να μην εχουν το ιδιο ακριβως πλατος στην αρχη και στο τελος.

Μετα απο προσεκτικη παρατηρηση στο συστημα κλειδωματος, μπορει να δει κανεις οτι φταιει ο τζογος που υπαρχει στο σημειο που καθεται ο οδηγος στην βαση.
Δοκιμασα λοιπον να περιορισω τον τζογο απο την μια πλευρα του οδηγου βαζοντας ταινια, οπως φαινεται παρακατω.

Με το μολυβι δειχνω την ταινια παχους 0.3μμ.
42770180135_8ce69ce5fc_c.jpg

Επειτα δοκιμασα να κοψω ενα κομματι κοντρα πλακε μηκους ~20 εκατοστων το οποιο και κοπηκε με ακριβεια.
41864986330_78d59d5b59_c.jpg

42770196065_2879b437c7.jpg
41864994200_db6bec57ac.jpg

Το μετρο της κορδελας φαινεται οτι ειναι ακριβεστατο. Εδω ρυθμισμενο στα 10μμ που κοπηκε το ρεταλι.
42770186285_6a773b835f_z.jpg

Υπαρχει ομως ενα αλλο μικρο θεματακι με την καθετοτητα του οδηγου ως προς το τραπεζι.
Οταν κλειδωνει ο οδηγος, ειναι μεν παραλληλος πλεον με το τραπεζι, αλλα δεν ειναι εντελως καθετος καθως χανει 1 μοιρα. Δηλαδη κλειδωνει στιςς 89/91 μοιρες αναλογα απο που κοβεις.

Η φωτο ειναι ενδεικτικη. Βλεπουμε το κενο στην βαση του οδηγου σε σχεση με την κορυφη του.
43626740252_14fd4f8186_b.jpg

Υπαρχει μια τρυπα στον οδηγο που μεσα υπαρχει μια βιδα. Την ξεβιδωσα λιγο αλλα δεν ειδα να λασκαρει ο οδηγος. Δεν δοκιμασα να κανω κατι παραπανω σε αυτη τη φαση. Πιθανως να μπορει να βελτιωθει η κατασταση.
Ισως να δωσω μια μοιρα κλιση στο τραπεζι σε σχεση με την κορδελα, οπου θα μου θυμιζει το ανεκδοτο....'α λα κουστουμια ο σακατης'.. :)))

Ευχαριστούμε Μιχάλη γιά τίς χρήσιμες πληροφορίες.
Η πριονοκορδέλα αυτή είναι ότι καλύτερο σέ αυτά τά χρήματα.

Μιά διόρθωση στήν παράγραφο πού γράφεις παρακάτω γιά τό πάχος τίς μονωτικής ταινίας είναι 0,3 mm καί όχι 3 mm.

"Με το μολυβι δειχνω την ταινια παχους 3μμ."

MΙχαλη ωραιο το πρωτο μερος του ριβιου. Αρνητικα εχει και η bas261, οπως πχ με τον οδηγο παραλληλου, αν και δεν το εχω ψαξει ουτε εχω καταλαβει αν πραγματι χανει παντα. Δεν με ενδιαφερει μεχρι στιγμης ομως. Εχει το πλεονεκτημα οτι κουμπωνει και στις δυο πλευρες απλα νομιζω οτι δεν ειναι σιγουρο οτι θα ειναι παντα παραλληλο.

Μιχάλη καλήμερα. Θα μπορούσες εάν δεν σου κάνει κόπο (.... το ζητάω σε εσένα επειδή ξέρω πως το έχεις παραπάνω με τις φωτογραφίες....!!!!), να ανεβάσεις όποτε μπορέσεις ένα δύο φωτογραφίες, κοντινές του πάνω οδηγού να δούμε το σύστημα που ρυθμίσει το άνω μέρος της κορδέλας; ξέω πως είναι με ρουλεμάν άλλα επειδή ενδιαφέρεται ένας φίλος θα ήθελα να έχουμε όσο το δυνατόν πιο πλήρη και σαφή εικόνα.

Υ.Γ. By the way άψογο και πάλι το φωτογραφικό ρεπορτάζ.... :award: Keep on the good work... :worshippy:

Δεν καταλαβαίνω γιατί δίνετε τόσο μεγάλη σημασία στο πάνω σύστημα ρεγουλαρίσματος της κορδέλας κι αν έχει ρουλεμάν ή όχι.
Νομίζω οτι υπερεκτιμάτε το ρόλο τους.
Εγώ πάντως σιγά-σιγά αρχίζω και αναθεωρώ τις απόψεις μου για πολλά πράγματα που νόμιζα οτι είναι σημαντικά και στην πορεία βλέπω οτι δεν είναι. Τουλάχιστον δεν είναι τόσο όσο νόμιζα.
Πχ το σύστημα αυτής της πριονοκορδέλας... πιό απλό πεθαίνεις, κι από απόδοση τη συντριπτική πλειοψηφία των ερασιτεχνικών πριονοκορδελων τις έχει για πρωινό.

Attachments

• B7C34170-BF31-4DA1-9C12-5C3EC88C25B2.jpg
    B7C34170-BF31-4DA1-9C12-5C3EC88C25B2.jpg
    163 KB · Views: 158
Ευχαριστως Κωστα, οταν γυρισω στην Αθηνα ομως. Οι οδηγοι ειναι μεσα στο πλανο του review που εχω αρχισει.
Δεν ειναι ομως ρουλεμαν, ειναι κατι που δεν εχω ξανασυναντησει σε κορδελα. Καθε οδηγος αποτελειται απο δυο κομματια. Ενα κυλινδρικο κομματι και ενα αξονακι που μπαινει μεσα στον κυλινδρο με κεφαλη, σαν πινεζα.

Μπαμπη, παρομοιους οδηγους εχει και η DeWalt. Πολυ λειτουργικοι και πανευκολοι στο ρυθμισμα/αλλαγη. Φθειρονται ομως πιο γρηγορα απο ρουλεμαν καθως ειναι στατικοι, δεν γυριζουν δηλαδη οταν ακουμπαει η κορδελα.

Ναί, φθείρονται αλλά τους ατικαθιστάς πανεύκολα και πολύ φτηνά με καινούρια κομμάτια τεφλόν.
Πότε θα χρειαστεί αυτό, μια φορά στα δύο χρόνια; Και πολύ σύντομα λέω...
Όσοι ζητούν πριονοκορδέλα με ρουλεμάν για τη φθορά το κάνουν ή επειδή νομίζουν οτι προσφέρει και κάτι παραπάνω λειτουργικά; Αυτό ρωτάω.
Κι εγώ είχα αγοράσει από Axminster πριν σχεδόν δύο χρόνια οδηγούς πριονοκορδέλας με ρουλεμάν, και μάλιστα οχι ένα σετ αλλά δύο, διαφορετικά μεταξύ τους. Τελικά ακόμα στα κουτιά τους είναι.

attachment.php

Re: Απάντηση: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Ναί, φθείρονται αλλά τους ατικαθιστάς πανεύκολα και πολύ φτηνά με καινούρια κομμάτια τεφλόν.
Πότε θα χρειαστεί αυτό, μια φορά στα δύο χρόνια; Και πολύ σύντομα λέω...
Όσοι ζητούν πριονοκορδέλα με ρουλεμάν για τη φθορά το κάνουν ή επειδή νομίζουν οτι προσφέρει και κάτι παραπάνω λειτουργικά; Αυτό ρωτάω.
Κι εγώ είχα αγοράσει από Axminster πριν σχεδόν δύο χρόνια οδηγούς πριονοκορδέλας με ρουλεμάν, και μάλιστα οχι ένα σετ αλλά δύο, διαφορετικά μεταξύ τους. Τελικά ακόμα στα κουτιά τους είναι.

Μπάμπη χωρίς νά είμαι ειδήμων σέ αυτά τά μηχανολογικά θέματα,πιστεύω ίσως είμαι καί λάθος βέβαια ότι τα ρουλεμάν όταν γυρίζουν βοηθάνε στήν τριβή τής κορδέλας χωρίς νά τήν φθείρουν,ενώ οι στατικοί πείροι όταν ακουμπάει επάνω τους η κορδέλα τήν φθείρουν,επαναλαμβάνω ότι ίσως νά είμαι καί λάθος,θεωρητικά κάπως έτσι τό νομίζω.
Δηλαδή εκτός τήν φυσιολογική φθορά τών ρουλεμάν η τών πείρων,οι πείροι φθείρουν γρηγορότερα καί τήν κορδέλα.

Παιδια οι πειροι εχουν πανω τους κυλινδρικα καπελοτα που περιστρεφονται.
Δεν ειναι σταθεροι.
Εχω την εντυπωση πως ευκολα προσαρμόζονται ρουλεμαν αν θελει καποιος.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Μπάμπη χωρίς νά είμαι ειδήμων σέ αυτά τά μηχανολογικά θέματα,πιστεύω ίσως είμαι καί λάθος βέβαια ότι τα ρουλεμάν όταν γυρίζουν βοηθάνε στήν τριβή τής κορδέλας χωρίς νά τήν φθείρουν,ενώ οι στατικοί πείροι όταν ακουμπάει επάνω τους η κορδέλα τήν φθείρουν,επαναλαμβάνω ότι ίσως νά είμαι καί λάθος,θεωρητικά κάπως έτσι τό νομίζω.
Δηλαδή εκτός τήν φυσιολογική φθορά τών ρουλεμάν η τών πείρων,οι πείροι φθείρουν γρηγορότερα καί τήν κορδέλα.

Δημήτρη το τεφλόν δεν μπορεί να φθείρει το σκληρό μέταλο, το πολύ πολύ να την καθαρίζει.
Επίσης, στη σωστή ρύθμιση, όταν κινείται χωρίς πίεση, ούτε οι πύροι ούτε τα ρουλεμάν πρέπει να ακουμπάνε στην κορδέλα.

Ετσι ειναι οι οδηγοι της Scheppach Basa1, με εξαιρεση τον πισω οδηγο που ειναι ιδιος με τους πλαϊνους.

Bλεπουμε το κυλινδρικο εξαρτημα και την πλαστικη αποσπωμενη κεφαλη που μαζι με το αξονακι της μπαινει μεσα στον κυλινδρο.
1-grizzlyeuroguides.png

Θεωρω οτι αυτη η διαταξη προσφερει πολυ καλυτερη και ουσιαστικοτερη στηριξη στην κορδελα απο το ρουλεμαν που κανει μονο σημειακη επαφη με την κορδελα.
Την αγκαλιαζει σε πολυ μεγαλυτερη επιφανεια κρατωντας την σταθεροτερη απο ενα ρουλεμαν. Η πλαστικη κεφαλη επισης γυριζει οταν ερχεται σε επαφη με την κορδελα.

Το ιδιο ισχυει επισης και για τους σταθερους οδηγους οπως της Dewalt η σαν αυτον που εδειξε ο Μπαμπης. Κρατανε την κορδελα πολυ πιο σταθερη εμποδιζοντας το στριψιμο της κορδελας.

Eδω οι πλαινοι και ο οπισθιος οδηγος της Dewalt DW738. Σαν ανταλλακτικο σετ κοστιζει λιγα ευρω.
Custom720.jpg

Οι πλαινοι οδηγοι ειναι ιδανικα κομμενοι στις 45 μοιρες.

Με έστειλες με την φωτο καθως νομιζα πως ειναι απο την δικια σου ΒΑΣΑ1.
Και ο πισω οδηγος ειναι πειρος.
Ερωτηση.
Πρεπει να ειναι τοσο κοντα οι εμπροσθιοι οδηγοι ε?
Χθες ο Αντωνης μου ειπε πως πρεπει να απεχουν το παχος μια σελιδας χαρτιού από την κορδελα.

Κυριοι λεω να παραγγειλω μια κορδελα απο axminster και θελω βοηθεια.

Οι κορδελες που δινει για την ΒΑΣΑ1 ειναι οι εξης!
https://www.axminster.co.uk/bandsaw-blade-finder?brand=scheppach&modelNumber=BASA1#results

Εγω θελω μια κορδελα για resawing να κοβω φιλετακια 3-4 χιλιοστα απο μεγαλυτερα κομματια και θεωρω πως αυτη θα ειναι οκ.
Συμφωνειτε???
https://www.axminster.co.uk/axcalib...ades-up-to-1-790mm-70-1-2-ax876133?sel=471001

Διαλεξα τα 6 αντι για τα 4 δοντια ανα ιντσα για να δωσει καθαροτερη κοπη.

Για φιλετακια, και γενικοτερα για resawing, η καλυτερη επιλογη ειναι τα λιγοτερα δοντια/ιντσα, δηλαδη 3 η 4 TPI. Η διαφορα στην καθαροτητα κοπης σε σχεση με την 6TPI ειναι ελαχιστη μην πω καμμια.
Θα κοβει ευκολοτερα, ιδιως αν το παχος ξυλου ειναι μεγαλο και δεν θα ζεσταινεται οσο αυτες με τα περισσοτερα δοντια ανα ιντσα.