Πριονοκορδέλες Ξύλου

Μολις γυρισα Kυριακο δεν ειδα το post σου, αλλα θα ξαναπαω γιατι θελω να δοκιμασω και μια αλλη κορδελα με την προυποθεση οτι αυτη που πηρα θα κανει δουλεια.

Το καλο ειναι οτι ο ανθρωπος κοβει και φτιαχνει 1.065μ κορδελα το κακο ειναι οτι αυτες οι κορδελες ειναι παχιες 0.8μμ παχος, διπλασιες απο το 0.4μμ της Proxxon.
Δηλαδη το προβλημα ειναι πως θα συμπεριφερθει η κορδελα και αν θα την 'σηκωσει' η μικρη proxxon.
Το αλλο προβλημα ειναι εαν θα αντεξει αυτη η κορδελα ετσι κοντη που εχει κοπει καθως δεν εχει τον χωρο να τεντωθει στο 1.065 που εχει κοπει.

Εδω φαινεται ποσο μικρη ειναι η τροχαλια της Proxxon μολις 16 εκ. διαμετρος!
ecYaMyhl.jpg

Ακομα και η πιο μικρη πριονοκορδελα στο εμποριο (σαν του Lidl) εχει τροχαλια τουλαχιστον 5-6 εκατοστα μεγαλυτερη διαμετρο.

Το παχος της κορδελας δημιουργει και προβλημα στους πλαινους οδηγους οι οποιοι μετα βιας χωρανε την κορδελα!
Ευτυχως ο πισω οδηγος δεν εχει θεμα καθως τα 6μμ πλατος ειναι το οριο της μικρης πριονοκορδελας
KznHXXUh.jpg

Επισης κατα την τοποθετηση της νεας κορδελας των 6μμ πλατους και 0.8μμ παχους χρειαζεται να βγει και αυτος ο μεταλλικος προφυλακτηρας.
mtFo0d5h.jpg

Διπλα στην νεα φορεμενη κορδελα φαινεται και η standard κορδελα της proxxon με 5μμ πλατος και 0.4μμ παχος.

Απο κει και περα η αρχικη δοκιμη ηταν πετυχημενη. Ο θορυβος ειναι λιγο διαφορετικος απο οταν φορουσε τις κορδελες proxxon αλλα οχι 'περιεργος' και 'κακος'..
Εδω μια φωτο απο την ευθυγραμμιση του τραπεζιους
Uh89LZCh.jpg

Και εδω ενα κοντινο στην λαμα και τους οδηγους
1erp41ph.jpg

Το στοιχημα ειναι εαν θα αντεξει το μοτερ της Proxxon να γυρναει τοσο παχια κορδελα. Ευτυχως το τσαπραζι ειναι ελαχιστο και ετσι δεν θα πληγωσει τους τροχους.
Επισης μεγαλο ερωτημα ειναι εαν η ιδια η κορδελα αντεξει να γυριζει πανω στην τοσο μικρη τροχαλια και δεν σπασει η κολληση.

Εαν αντεξει και η κορδελα και το μηχανημα θα ειναι μεγαλη δουλεια καθως θα εχεις μια μικρη πριονοκορδελα με ρυθμιζομενες στροφες και με μια γερη και ποιοτικη κορδελα που δεν σπαει καθολου ευκολα.

ωχ μαναμ και παναίαμ μαζι.
τερατακι την εκανες τη proxxon, θα αντεξει την τανυση πυ θα τις δωσεις λογω σκληροτητας που νομιζω θα ασκουνται πιο μεγαλες δυναμεις?

Ε, ναι αυτο θελω να δω, αν αντεξει και το εργαλειο και η κορδελα στις δυναμεις που ασκουνται πανω τους.

Παντως ξερω οτι υπαρχουν 6αρες κορδελες απο .45μμ παχος, οποτε στο μελλον ελπιζω να βρω κατι μικροτερο απο το τωρινο 8μμ παχος που ειναι αυτη η κατα τα αλλα πολυ ποιοτικη και δυνατη κορδελα.

Ήταν η πριονοκορδέλα που ήθελα να πάρω αλλά είχα διαβάσει κάποιες άσχημες κριτικές στο internet για κραδασμούς.
Τελικά προτίμησα την Metabo 318 που είχε πολύ καλές κριτικές και καλύτερη τιμή. Τότε η MAKITA στοίχιζε κοντά στο χιλιάρικο.
Αν ήταν σ´ αυτή τη τιμή τότε θα την έπαιρνα.

Πρεπει να ειναι και πιο νεο μοντελο απο αυτο που βλεπαμε Μπαμπη, με φωτισμο λεντ και ευκολο μηχανισμο αλλαγης λαμας.

Και εγω θα την ειχα παρει, εαν ειχε τετοια τιμη οταν εψαχνα για μεγαλη πριονοκορδελα!

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις η Metabo 318 είναι περίπου 80 πιο ακριβή. Μία δεύτερη ερώτηση είναι το Μήκος Κορδέλας 2240mm. Υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά εκτός από το μήκος, επίσης δεν η κάθε εταιρεία παίρνει συγκεκριμένη κορδέλα ή όλες που έχουν το ίδιο μήκος μπορούν να χρησιμοποιηθούν πχ από Metabo 318

Ήθελα να πάρω κάτι πιο φτηνό (metabo bas 261) αλλά το LEFELD μου απήντησε ότι δεν το στέλνει Ελλάδα. Έστειλα και δεύτερο μήνυμα αλλά η απάντηση αρνητική. Μιας λοιπόν και θα μπούμε στα έξοδα τουλάχιστον να το ευχαριστιθούμε !!!

Re: Απάντηση: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις η Metabo 318 είναι περίπου 80 πιο ακριβή. Μία δεύτερη ερώτηση είναι το Μήκος Κορδέλας 2240mm. Υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά εκτός από το μήκος, επίσης δεν η κάθε εταιρεία παίρνει συγκεκριμένη κορδέλα ή όλες που έχουν το ίδιο μήκος μπορούν να χρησιμοποιηθούν πχ από Metabo 318

To μηκος ειναι κοινο και συνηθισμενο για τις πριονοκορδελες της ιδιας κατηγοριας, θα βρεις και ετοιμες, οπως της Μetabo που λες, ειτε θα φτιαξεις σε τροχειο πολυ πιο φτηνες και πολλες φορες καλυτερες σε ποιοτητα και απο τις επωνυμες.

Οι κορδελες -περα απο το μηκος που σε καθε πριονοκορδελα παραμενει σταθερο- διαφοροποιουνται κυριως προς το πλατος (απο 3.5μμ εως 20μμ+) δευτερευοντως ως προς τα δοντια (TPI teeth per inch απο 2TPI εως 24+) και ως προς το παχος (συνηθως 0.65 η 0.8μμ).

Καλησπερα σε ολους,
Εχω τη Metabo 260 swift και σημερα καθως εκοβα ενα κομματι κοντρα πλακε 16χλ σταματησε να δουλευει. Δεν την εχω ζορισει ποτε. Να φανταστειτε οτι την εχω περιπου 5 χρονια και ειναι ακομα με τη δικη της κορδελα... Δεν μπορω να καταλαβω τι συμβαινει..

Καλησπερα σε ολους,
Εχω τη Metabo 260 swift και σημερα καθως εκοβα ενα κομματι κοντρα πλακε 16χλ σταματησε να δουλευει. Δεν την εχω ζορισει ποτε. Να φανταστειτε οτι την εχω περιπου 5 χρονια και ειναι ακομα με τη δικη της κορδελα... Δεν μπορω να καταλαβω τι συμβαινει..
Ρίξε μια ματιά στην πόρτα. Μήπως δεν κάνει καλή επαφή όταν κλείνει ή χάλασε. (μου διαφεύγει τώρα πως το λένε αυτό). Εγώ αυτό έπαθα κι έψαχνα τρεις ώρες.

Πως θα καταλαβω αν χαλασε αυτο; εχεις καμμια ιδεα γιατι και να κανει επαφη δεν θα καταλαβω...

Τι ενοείς σταμάτησε; Δεν γυρίζει η κορδέλα ή δεν δουλεύει ούτε το μοτέρ;
Είναι σαν να μην είναι στην πρίζα δηλαδή; Ούτε βόμβος δεν ακούγεται;

Τιποτα, νεκρο τελειως. Εκει που δουλευα σταματησε...

Σαν να μην ειναι στη πριζα...

Last edited by a moderator:
Περίεργο... Να σταματήςει ενώ δούλευες; Πολύ περίεργο...
Κι εμένα το μυαλό μου σε επαφή ασφαλείας θα πήγαινε, σα να μην κάνει σωστή επαφή η ασφάλεια της πόρτας.
Και έχει και στις δύο πόρτες ασφάλεια.
Δοκίμασε να ανοίξεις τις πόρτες και να ελέγξεις τα λαμάκια που μπαίνουν μέσα στα stop, και φύσσα τις λίγο.
Γύρνα με το χέρι τη μια τροχαλία να δείς αν κινούνται απροβλημάτιστα μαζί με την κορδέλα. Τσέκαρε και τον ιμάντα.
Δεν ξέρω τι άλλο μπορείς να κάνεις σε πρώτη φάση. Δεν μπορεί να κάηκε έτσι ξαφνικά το μοτε.ρ, και χωρίς να μυρίσει κάτι. Κάποια επαφή δεν λειτουργεί σωστά.

Πως θα καταλαβω αν χαλασε αυτο; εχεις καμμια ιδεα γιατι και να κανει επαφη δεν θα καταλαβω...

Δεν νομιζω οτι εχει τετοιο αισθητηρα η μικρη Μetabo.

Απλα βγαλε την και ξαναβαλε την στην πριζα και δοκιμασε την παλι μηπως και ειχε κολλησει κανενα ρελε.

Το εχω ηδη κανει αλλα τιποτα...

Και εχει τετοιους αισθητηρες και μαλιστα 2

Last edited by a moderator:
Σκαλισε τους τοτε. Συνηθως υπαρχει ενα βελονακι στην μια ακρη, στην πορτα, που πιεζει εναν διακοπτη στην αλλη ακρη, στο σωμα.
Εγω στην Dewalt εχω βαλει εξ'αρχης ενα κομματακι ξυλου στην μερια της πορτας για να σπρωχνει τον διακοπτη και να κλεινει η επαφη στην αλλη μερια.