Πρόβλημα εστίασης, διαφορά Αuto Focus - Manual Focus

shutter

New member
3 September 2009
79
Καλημέρα σας!
Επιτρέψτε μου να κάνω ενα μικρό πρόλογο για να θυμίσω την "περίπτωσή" μου...

Απο τον σεπτέμβριο του 2009 έχω στην κατοχή μου την canon 40d(καινούργια).
Απο τις 1ες λήψεις παρατήρησα οτι οι φώτος βγαίνουν ελαφρώς θολές.
Έπειτα απο ενδελεχείς δοκιμές με διάφορους φακούς, όπως με κατευθύνατε, διαπίστωσα οτι υπάρχει διαφορά οξύτητας μεταξύ του AF κεντρικού σημείου με MF. (Φώτος έχω ανεβάσει σε προηγούμενο thread : http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=50397&page=4). Τελικά αποδείχθηκε οτι η μηχανή έχει πρόβλημα εστίασης back focus.
Η intersys αναγνώρισε το back focus και με ενημέρωσε οτι δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό (λόγω κοστους) για να κάνει την ρύθμιση, με αποτέλεσμα να απαιτείται η αποστολή της μηχανής στην canon στην Ιταλία. Ευτυχώς κόστος μηδενικό, λόγω εγγύησης.
Μετά απο 5 εβδομάδες παρέλαβα την μηχανή. Για να σιγουρευτώ ξανα μπήκα στην διαδικασία των δοκιμών, όπου και παρατηρώ τώρα (δεν έχω ολοκληρώσει τα tests για να σιγουρευτώ αν είναι back ή front focus, ίσως δεν έχει και σημασία) οτι η προβληματική συμπεριφορά στην εστίαση συνεχίζεται...
Να πώ επίσης οτι τους ίδιους φακούς τους έχω δοκιμάσει στην canon 1000d και το ποσοστό ανεπιτυχούς αυτόματης εστίασης είναι πάρα πολύ μικρό. Άρα σιγουρεύομαι οτι οι φακοί είναι οκ!

Αυτο που μου είπε ο τεχνικός της Intersys είναι οτι το κάθε σώμα μηχανής και ο κάθε φακός έχουν ενα +-3, κλίμακα καλιμπραρίσματος, και μπορεί η μηχανή να είναι πχ -1 και ο φακός +2 με αποτέλεσμα τη θολή φωτο.
Τα ερωτήματά μου είναι τα εξης:
1) (ρητορικό) Έφτιαξαν την μηχανή τελικά?
2) Ισχύει αυτο που λέει ο τεχνικός με την κλίμακα καλιμπραρίσματος?
3) Αν ισχύει το παραπάνω, υπάρχει περίπτωση όλοι οι φακοί που δοκίμασα να μην καλιμπραρισμένοι σωστά και κατεπέκταση και η 1000d (εφόσον σε αυτή παίζουν σωστά), άρα στην 40d να μην αποδίδουν σωστά?
4) Υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει κάτι άλλο?
(σκέφτομαι ολα τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, μέχρι και οτι επηρεάζεται απο την ομάδα Έψιλον, τους ελοχίμ, τους Νεφελίμ και αγιος ο θεός.....)

Για το τεχνικό του θέματος θα σου απαντήσουν άλλοι, εγώ πάντως πρώτη φορά το ακούω.

Δούλευα σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και το θεωρώ αδιανόητο σαν δικαιολογία.

Jim... Δεν είχα σκοπό να αναφερθώ στην αντιμετώπιση-εξυπηρέτηση του τεχνικού τμήματος της Intersys, άλλωστε έχει διαμορφωθεί ήδη εικόνα για το εν λόγω τμήμα υποστήριξης, αλλα μιας και το θίγεις, αυτο που μου έκανε άσχημη εντύπωση είναι οτι τους έδωσα την μηχανή με ένα φακό και ένα DVD με 200 τουλάχιστον δείγματα φώτος και αντί να πουν οκ θα την δούμε και θα σας ενημερώσουμε, βγήκε αμέσως ενας τεχνικός και με τον τρόπο του αμφισβήτησε το πρόβλημα χωρίς καν να δούν έστω το περιεχόμενο του DVD μετα δειγματα...

Jim... Δεν είχα σκοπό να αναφερθώ στην αντιμετώπιση-εξυπηρέτηση του τεχνικού τμήματος της Intersys, άλλωστε έχει διαμορφωθεί ήδη εικόνα για το εν λόγω τμήμα υποστήριξης, αλλα μιας και το θίγεις, αυτο που μου έκανε άσχημη εντύπωση είναι οτι τους έδωσα την μηχανή με ένα φακό και ένα DVD με 200 τουλάχιστον δείγματα φώτος και αντί να πουν οκ θα την δούμε και θα σας ενημερώσουμε, βγήκε αμέσως ενας τεχνικός και με τον τρόπο του αμφισβήτησε το πρόβλημα χωρίς καν να δούν έστω το περιεχόμενο του DVD μετα δειγματα...

Τα ξέρω φίλε μου...

από τη στιγμή που η ισχύει η εγγύηση (κι ειδικά αν έχεις μόνο φακούς CANON) τότε επιστρέφεις τη μηχανή στην Intersys. Ζητάς να σου την ξαναφτιάξουν. Αν αντιδράσουν τους ενημερώνεις ότι θα στείλεις επιστολή στην CANON EUROPE, ενέργεια που φυσικά θα κάνεις και θα έχει κοινοποίηση την Intersys.

Δεν πιστεύω ότι θα πετύχεις και πολλά. Οι άνθρωποι έχουν αποδείξει ότι δεν σέβονται κανέναν, ούτε fora με χιλιάδες μέλη που στέλνουν επίσημες επιστολές (το έκαναν σε εμάς), ούτε επαγγελματίες του εξωτερικού που παθαίνουν ζημιά σητν Ελλάδα.

Πάντως να ξέρεις ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει εξαιρετικό εργαστήριο που αναλαμβάνει (με δική σου χρέωση) όλες τις δύσκολες δουλειές αλλά είναι πολύ ακριβό και θα αργήσει πολύ.

Βλάσση μένω Αθήνα, αν δεν έχω θετικό αποτέλεσμα με την Intersys θεωρείς οτι θα ήταν καλύτερα να την στείλω θεσσαλονίκη ή να απευθυνθώ και στον γειτονικό μου Τσακναρίδη?
Επίσης γνωρίζεις προσεγγιστικά το κόστος τέτοιας βλάβης?

Βλάσση μένω Αθήνα, αν δεν έχω θετικό αποτέλεσμα με την Intersys θεωρείς οτι θα ήταν καλύτερα να την στείλω θεσσαλονίκη ή να απευθυνθώ και στον γειτονικό μου Τσακναρίδη?
Επίσης γνωρίζεις προσεγγιστικά το κόστος τέτοιας βλάβης?

Τσακναρίδη.

Είναι δυνατόν να συζητάμε ότι θα πληρώσει κάποιος επισκευή της μηχανής ενώ είναι στην εγγύηση?
Τρελαίνομαι ακούγοντας τέτοια. Αν αρνηθούν επισκευή κάνε καταγγελία στην Canon Europe, Canon Japan, www.inka.gr, www.kepka.gr, www.ekpizo.gr, και σε όλα τα fora. Αν δεν βγάλεις άκρη βάλε ένα δικηγόρο να τελειώνεις.
Εγώ μέχρι στιγμής όσες φορές είχα πρόβλημα έκανα καταγγελία και ως δια μαγείας λυνόταν το πρόβλημα. Ποτέ δεν χρειάστηκε να βάλω δικηγόρο.

Re: Απάντηση: Πρόβλημα εστίασης, διαφορά Αuto Focus - Manual Focus

Είναι δυνατόν να συζητάμε ότι θα πληρώσει κάποιος επισκευή της μηχανής ενώ είναι στην εγγύηση?
Τρελαίνομαι ακούγοντας τέτοια. Αν αρνηθούν επισκευή κάνε καταγγελία στην Canon Europe, Canon Japan, www.inka.gr, www.kepka.gr, www.ekpizo.gr, και σε όλα τα fora. Αν δεν βγάλεις άκρη βάλε ένα δικηγόρο να τελειώνεις.
Εγώ μέχρι στιγμής όσες φορές είχα πρόβλημα έκανα καταγγελία και ως δια μαγείας λυνόταν το πρόβλημα. Ποτέ δεν χρειάστηκε να βάλω δικηγόρο.

Σοβαρά έχεις κάνει καταγγελία και στην Intersys και τη δέχθηκαν; Ή μήπως έχεις εμπειρία από άλλες αντιπροσωπείες; Ρωτώ διότι η Intersys είναι αλλού ...

Οσον αφορά το μηχανημα καλιμπραρισματος όταν το συζήτησα με τον Τσακναρίδη ρωτώντας τον για πιο λόγο να την στείλουν έξω μου απάντησε οτι το βρίσκει λογικό, την Intersys δεν την συμφέρει λόγω κόστους η αγορά τέτοιου μηχανήματος όταν τετοιο πρόβλημα παρουσιάζεται σε πολύ λίγα κομμάτια.

Εάν δεν τη συμφέρει λόγω κόστους, τότε αντικαθιστά τα "πολύ λίγα κομμάτια" με καινούργια, και "κάνει τουμπεκί".

Δυστυχώς το κόστος των δικαστηρίων είναι υψηλό για ένα προϊόν αξίας περίπου 800 ευρώ. Και το αίσχος των ελληνικών δικαστηρίων, είναι ότι τα δικαστικά έξοδα που επιδικάζουν είναι συνήθως απλώς γελοία. Πχ σε τέτοια περίπτωση η απόδειξη του προβλήματος της μηχανής θα προϋπέθετε μία δαπανηρή πραγματογνωμοσύνη (με υποβολή σε τεστ από ειδικό εμπειρογνώμονα). Σιγά μην συνυπολόγιζε το κόστος τέτοιας πραγματογνωμοσύνης, ελληνικό δικαστήριο, σε υπόθεση 800 ευρώ. "Υπερβολική επιμέλεια ενάγοντος" θα έγραφε η απόφαση και θα επιδίκαζε δικαστική δαπάνη 90 ευρώ.

Τελικά ισχύει η κλίμακα καλιμπραρίσματος σε σώμα και φακό και αν θα πρέπει να "ταιριάζουν" μεταξύ τους ώστε να επιτευχθεί τέλεια εστίαση?

περίεργο είναι να μην έχει, καθώς θα έπρεπε να μετέχει στο CANON PROFESSIONAL SERVICE.

Αναρωτιέμαι αυτό το επιπεδο εξυπηρέτησης παρεχει η Intersys και στους (πολυάριθμους) επαγγελματιες στην Ελλάδα που την εμπιστεύονται ;

Κατι λεγοταν παλαιοτερα για αλλαγή αντιπροσωπείας της Canon στην Ελλάδα ; από οτι φάνηκε ηταν απλά φήμες...

Οσον αφορά το μηχανημα καλιμπραρισματος όταν το συζήτησα με τον Τσακναρίδη ρωτώντας τον για πιο λόγο να την στείλουν έξω μου απάντησε οτι το βρίσκει λογικό, την Intersys δεν την συμφέρει λόγω κόστους η αγορά τέτοιου μηχανήματος όταν τετοιο πρόβλημα παρουσιάζεται σε πολύ λίγα κομμάτια.

Ειναι σιγουροι οτι το προβλημα παρουσιαζεται σε λιγα κομματια?Η μηπως λιγοι πελατες το καταλαβαινουν και το αναφερουν.Ξερεις ποσες dslr πουλιουνται τα τελευταια χρονια,και ποσοι απο αυτους που αγοραζουν δε μαθαινουν ισως και ποτε το χειρισμο της μηχανης,διοτι εχουν τη μηχανη στο auto?

Βασικα και εγω ειχα καποια μικροπροβληματακια με το autofocus στην 400d+18-55 is,αλλα εχω καταληξει(νομιζω τελοςπαντων)οτι δεν εχει προβλημα front η back focus,απλα η εστιαση δεν ειναι παντα σε ολες τις συνθηκες αριστη,λογω φωτισμου/κοντραστ εκει που εστιαζω κτλ.Επιβεβαιωνει την εστιαση μεν,δεν "κυνηγαει" ο φακος,αλλα η εστιαση καποιες φορες ειναι off.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πρόβλημα εστίασης, διαφορά Αuto Focus - Manual Focus

Σοβαρά έχεις κάνει καταγγελία και στην Intersys και τη δέχθηκαν; Ή μήπως έχεις εμπειρία από άλλες αντιπροσωπείες; Ρωτώ διότι η Intersys είναι αλλού ...

Ευτυχώς δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής να κάνω καταγγελία στην Intersys.
Αν χρειαστεί όμως να κάνω θα το κάνω.
Η τελευταία που έκανα ήταν στο e-shop πριν δύο χρόνια.

Τότε είχα στείλει την επιστολή και σε 3 περιοδικά ου χώρου Ram, Pc world, Pc magazine και μόνο το Pc world είχε δημοσιεύσει την επιστολή. Τα άλλα δύο έκαναν το παγώνι.

Re: Απάντηση: Πρόβλημα εστίασης, διαφορά Αuto Focus - Manual Focus

Εδω η καταγγελία για e-shop.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=18326

Αυτα είναι αστεία πράγματα. Το e-shop είναι Β' εθνική, η Int. δεν σταματά ακόμα και σε διεθνή συμβόλαια.... και μιλώ για corporate συμβόλαια.

Μπορεί να φαίνονται αστεία (το προϊόν έκανε 100 Euro) αλλά ήμουν αποφασισμένος να βάλω δικηγόρο και ας μου στοίχιζε και 5.000 Euro.
Έχω Canon μηχανές και αν χρειαστεί θα τους πάω μέχρι τον Άρειο Πάγο.
Την τελευταία φορά που είχα πρόβλημα σε κάποιον εκτυπωτή με κάλυψε ο Κατερέλος. Δεν ασχολήθηκα καν με την Intersys.