Πρόβλημα με χωρητικότητα σκληρού δίσκου.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,396
ΛΑΓΟΝΗΣΙ
Σε ένα laptop Toshiba,ο σκληρός δίσκος είναι χωρισμένος σε 2 partition από το εργοστάσιο.
Στο WINDOWS(C:) και στο DATA(D:).
Ο C: εμφανίζεται με ελάχιστη χωρητικότητα ενώ ο D: σχεδόν άδειος.
Πατώντας τα αρχεία που υποτίθεται ότι μετέφερα στον D:,δεν εμφανίζεται τίποτα και τα αρχεία αυτά παραμένουν στον C:
Tι στα διάλα συμβαίνει ρε παιδιά?
http://prntscr.com/pqta0

Σε δικό μου Sony το Data ήταν αποκλειστικά για backup του συστήματος και μελλοντική επαναφορά και δεν μπορούσα να γράψω εγώ. Πόσο χώρο σου έχει πιάσει (εμένα ήταν 8GB)? Εγώ τον έκανα εξωτερικό και ταλαιπωρήθηκα πολύ για να πάρω πίσω κανονικά τον D. Μόνο το Partition Magic μου δούλεψε. Αν όμως δεν είναι πολλά γίγα θα σου πρότεινα να μην το προσπαθήσεις μήπως γίνει κάποια στραβή στο φορματ.

αμα προσεξεις την εικονα που εβαλα θα δεις οτι έχει τη μιση χωρητικότητα του δίσκου,ήτοι 116Gb.

Μήπως θυμάσαι κατά το πρώτο μπουταρισμα όταν τον αγόρασες αν σε ρώτησέ σε τι κομμάτια να σπάσει τον δισκο και εσύ το εσπασες μισό μισό? Αν ναι τοτε το πιθανοτερο ειναι να μην μπορεις να γραψεις σε αυτο και ας ειναι τοσο μεγαλο (τουλαχιστον σε μενα εται ηταν). Η το κόψιμο το εκανες εσύ σε δεύτερό χρονο? Γενικότερα, περα από την αντιγραφή που δεν μπορεις να κανείς μέχρι τώρα αυτό το κομμάτι το χρησιμοποιουσες κανονικά και τώρα σκάλωσε η τώρα είναι η πρώτη φορά που προσπαθείς να γράψεις?

Απλά γέμισε ο c:
Οχι,δεν θυμάμαι να ζήτησα εγώ σπλιτάρισμα σε 2 partition του σκληρού.
Λέω να περάσω τα Windows 8 κάνοντας καθαρή εγκατάσταση.

Απλά γέμισε ο c:
Αν είσαι αποφασισμένος για φορματ πρέπει πρώτα να "κερδίσεις" πίσω αυτό το παρτισιον.
Γιατί αν το αφήσεις έτσι κατά 99% τα 8 θα μπούνε πάλι στον C και ο Data θα παραμείνει ως έχει. Όπως σου είπα και πριν τα εργαλεία των windows ΔΕΝ μπορούν να πάρουν πίσω αυτό το παρτισιον (με την προυπόθεση ότι είναι το backup το αρχικό) και ούτε τα δύο παρτισιον να τα κάνουν ένα (στα εργαλεία διαχείρισης αυτό το παρτισιον λογικά θα φαίνεται πρώτο αριστερά και μπορείς μόνο να κολλήσεις το δεξιά στο αριστερά). Όπως επίσης και τα περισσότερα δωρεάν εργαλεία. Σε εμένα δούλεψε μόνο το Partition Magic το οποίο μπόρεσε αρχικά να φορμάρει αυτό το παρτίσιον και μετά να το καταργήσει και να το "κολλήσει" στο άλλο.

Απλά γέμισε ο c:

Drivers, θα τους χρειαστείς!!, έτσι δεν είναι?

Last edited:
Μπορείς θεωρητικά να ενώσεις τα 2 partition με resize με κάποιο πρόγραμμα σαν το παρακάτω.
Το έχω κάνει απροβλημάτιστα, αλλά πάντα το δεύτερο partition το είχα άδειο, το διέγραφα και μετά αύξανα τη χωρετηκότητα του πρώτου.
Βέβαια κάτι τέτοιο θα πειράξει σχεδόν σίγουρα τη λειτουργικότητα του δεύτερου partition για recovery.
Όλα αυτά τα προγράμματα λένε πως πάντα υπάρχει η πιθανότητα να χάσεις δεδομένα, οπότε το ίδιο λέω και εγώ και πως η ευθύνη είναι δική σου αν πάει κάτι στραβά.
http://www.acronis.com/homecomputing/products/diskdirector/

Απάντηση: Re: Πρόβλημα με χωρητικότητα σκληρού δίσκου.

Εάν είχες τα windows 7 και θέλεις να τα ξαναεγκαταστήσεις, τα κατεβάζεις,
τα γράφεις σε cd και κάνεις φορμάτ και εγκατάσταση.
Κατά την ενεργοποίηση των windows δίνεις το key που υπάρχει στο αυτοκόλλητο
στην κάτω πλευρά του λάπτοπ.
Εννοείται ότι κατεβάζεις την έκδοση των 7 που έχεις, μάλλον την home premium.

Re: Απάντηση: Πρόβλημα με χωρητικότητα σκληρού δίσκου.

Μπορείς θεωρητικά να ενώσεις τα 2 partition με resize με κάποιο πρόγραμμα σαν το παρακάτω.
Το έχω κάνει απροβλημάτιστα, αλλά πάντα το δεύτερο partition το είχα άδειο, το διέγραφα και μετά αύξανα τη χωρετηκότητα του πρώτου.
Βέβαια κάτι τέτοιο θα πειράξει σχεδόν σίγουρα τη λειτουργικότητα του δεύτερου partition για recovery.
Όλα αυτά τα προγράμματα λένε πως πάντα υπάρχει η πιθανότητα να χάσεις δεδομένα, οπότε το ίδιο λέω και εγώ και πως η ευθύνη είναι δική σου αν πάει κάτι στραβά.
http://www.acronis.com/homecomputing/products/diskdirector/
Δυστυχώς το acronis μου μείωσε την χωρητικότητα του δεύτερου δίσκου,δεν μπορεί όμως με τίποτα να αξήσει αυτήν του c:
Μου ζητάει να κάνει επανεκίνηση,αλλά μετά το ριστάρτ,φτάνει στο 50% και στη συνέχεια βγάζει error msg.
.
Windows Home Premium από το site της Microsoft δεν βρήκα να κατεβάσω για να κάνω επανεγκατάσταση.
Τι τους κόστιζε το κωλοcd και το κατήργησαν...

Λογικά μέσα από τα "Προγράμματα" σου δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσεις DVD επαναφοράς του συστήματος.
Στην πραγματικότητα τραβάει αρχεία από ένα κρυφό παρτίσιον και τα γράφει στα DVD. Για ψάξε το λίγο και αν ναι, θα χρειαστείς τουλάχιστον 2 άγραφα DVD.

Παίδες, απο Windows 7 και μετά (δηλαδή και Win 8) δεν χρειάζεσαι κανένα επιπρόσθετο πρόγραμμα για να κάνεις manage στα partition.

Δεξί κλικ στο MyComputer --> Manage --> Disk Management στο νέο παράθυρο.

Βρίσκεις το δίσκο σου, και λογικά θα έχει ένα μικρό partition που δημιουργούν τα 7, το C σου και ένα unused χώρο. Κάνε δεξί κλικ στο C και επέλεξε extend partition ώστε πλέον το C σου να είναι όση χωρητικότητα διαθέτει συνολικά ο δίσκος σου.

Αν δεν βγάζεις άκρη, κάνε ένα Print Screen το disk management να δω τι σου δείχνει.

Παίδες, απο Windows 7 και μετά (δηλαδή και Win 8) δεν χρειάζεσαι κανένα επιπρόσθετο πρόγραμμα για να κάνεις manage στα partition.

Βρίσκεις το δίσκο σου, και λογικά θα έχει ένα μικρό partition που δημιουργούν τα 7, το C σου και ένα unused χώρο. Κάνε δεξί κλικ στο C και επέλεξε extend partition ώστε πλέον το C σου να είναι όση χωρητικότητα διαθέτει συνολικά ο δίσκος σου.

Αν δεν βγάζεις άκρη, κάνε ένα Print Screen το disk management να δω τι σου δείχνει.

Το είχα αναφέρει στην προηγούμενη σελίδα. Συνήθως το partition ασφαλείας είναι αριστερά κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορείς να μεγαλώσεις το C που είναι δεξιά. Η ενοποίηση γίνεται από αριστερά προς δεξιά.

Φίλε μου, δεν μας ενδιαφέρει το partition ασφαλείας. Καταλαμβάνει άλλωστε ελάχιστο χώρο. Εδώ θέλουμε να προσθέσουμε στο C τον μη δεσμευμένο χώρο που έχει ο δίσκος.
Συνηθίζεται σε laptop πάντως να χωρίζουν κάποιοι κατασκευαστές το δίσκο σε δύο μέρη. To Data partition πάντως σίγουρα δεν είναι ασφαλείας. Τα ασφαλείας δεν φαίνονται καν στο browsing.

Αν βάλει ο φίλος μας το print screen απο το disk management, θα είμαστε σίγουροι 100% για το τι συμβαίνει.

ΥΓ: Αν διαγράψεις τελείως το partition ασφαλείας (που δεν βρίσκω λόγο), αυτό θα μεταφερθεί δεξιά στην μπάρα ως διαθέσιμος (αχρησιμοποίητος) χώρος.

Last edited:
Φίλε μου, δεν μας ενδιαφέρει το partition ασφαλείας. Καταλαμβάνει άλλωστε ελάχιστο χώρο. Εδώ θέλουμε να προσθέσουμε στο C τον μη δεσμευμένο χώρο που έχει ο δίσκος.
Συνηθίζεται σε laptop πάντως να χωρίζουν κάποιοι κατασκευαστές το δίσκο σε δύο μέρη. To Data partition πάντως σίγουρα δεν είναι ασφαλείας. Τα ασφαλείας δεν φαίνονται καν στο browsing.

Αν βάλει ο φίλος μας το print screen απο το disk management, θα είμαστε σίγουροι 100% για το τι συμβαίνει.

ΥΓ: Αν διαγράψεις τελείως το partition ασφαλείας (που δεν βρίσκω λόγο), αυτό θα μεταφερθεί δεξιά στην μπάρα ως διαθέσιμος (αχρησιμοποίητος) χώρος.

+1

Δες και πες μου γιατί θα τρελλαθώ...
http://prntscr.com/qs8b4
Εδώ μου δείχνει τον C: με χωρητικότητα 232GB ενώ
εδώ http://prntscr.com/qs8kv
πέφτει στα 116GB.

Υ.Γ.
Με δεξί κλίκ το "επέκταση" είναι ανενεργό και με αφήνει να κάνω μόνο συρρίκνωση.

Αν μπορείς να τον βγάλεις από τον laptop και να τον βάλεις εξωτερικό σε άλλο υπολογιστή, χρησιμοποίησε την εντολή της Microsoft, diskpart από το command prompt.
Έτσι έσβησα εγώ χθες ένα "κλειδωμένο" partition από το recovery σε ένα Dell που είχα και δεν έσβηνε ούτε από το disk management, ούτε βέβαια και από την εγκατάσταση των windows 8.
Ενδεχομένως να γίνεται και χωρίς να βγάλεις τον σκληρό, αλλά εγώ τον είχα έτσι και αλλιώς στο χέρι, οπότε δεν το δοκίμασα πάνω στο laptop.
Googleαρε την εντολή και θα βρεις άκρη...