Πρόβλημα με ΕΡΤ - Υμηττού

alexisv

Established Member
28 February 2008
142
Αθήνα
Τελικά εκπέμπει το 2ο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ από τον Υμηττό ?? Πιάνω (από το 2008 που πήρα καινούργια τηλεόραση) το πρώτο, και από το καλοκαίρι όλα τα κανάλια της ΔΙΓΕΑ (με καρτούλα ΜΡΕΓ4 --> ΜΡΕΓ2). Με το 2ο της ΕΡΤ τι μπορεί να συμβαίνει ??

Τελικά εκπέμπει το 2ο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ από τον Υμηττό ?? Πιάνω (από το 2008 που πήρα καινούργια τηλεόραση) το πρώτο, και από το καλοκαίρι όλα τα κανάλια της ΔΙΓΕΑ (με καρτούλα ΜΡΕΓ4 --> ΜΡΕΓ2). Με το 2ο της ΕΡΤ τι μπορεί να συμβαίνει ??

Σε ποια περιοχή είσαι

Μήπως το module που χρησιμοποιείς δεν τα πάει καλά με το QAM64 που εκπέμπει το δεύτερο "πακέτο" της ΕΡΤ στον δίαυλο 52?

Μήπως το module που χρησιμοποιείς δεν τα πάει καλά με το QAM64 που εκπέμπει το δεύτερο "πακέτο" της ΕΡΤ στον δίαυλο 52?

Είμαι στη περιοχή Ψυχικού - Φιλοθέης. Για το εάν η μοντούλα έχει πρόβλημα, πως μπορώ να το μάθω ??

Είμαι στη περιοχή Ψυχικού - Φιλοθέης. Για το εάν η μοντούλα έχει πρόβλημα, πως μπορώ να το μάθω ??

Δοκίμασε νέο γενικό συντονισμό καναλιών στον ψηφιακό δέκτη, όχι μόνο το κανάλι 52!
Το QAM64 δεν μπορεί να είναι πρόβλημα, αφού καί το πρώτο μπουκέτο της ΕΡΤ σ' αυτό τον κώδικα παίζει!

Οχι.
Και το πρώτο μπουκέτο με τα cine+ κλπ παίζει 64QAM

Σωστά,μέχρι πριν μια εβδομάδα που το είχα κοιτάξει ήταν σε 16QAM και ήμουν έτοιμος να πω και εγώ ότι κάνεις λάθος.Ομως μια μέτρηση με το πεδιόμετρο σήμερα και όντως ηδη έχει γυρίσει και αυτό σε 64QAM.

Σωστά,μέχρι πριν μια εβδομάδα που το είχα κοιτάξει ήταν σε 16QAM και ήμουν έτοιμος να πω και εγώ ότι κάνεις λάθος.Ομως μια μέτρηση με το πεδιόμετρο σήμερα και όντως ηδη έχει γυρίσει και αυτό σε 64QAM.

έχεις απόλυτο δίκιο το ερεύνησα και εγώ σήμερα παίζει με qam64 και το πρώτο μπουκέτο

Είμαι στη περιοχή Ψυχικού - Φιλοθέης.
...

Βρίσκομαι σε κοντινή σου περιοχή, βλέπω φάτσα τον Υμμητό κι έχω πρόβλημα με το σήμα. Ενδέχεται λοιπόν να μην έχεις καθόλου λήψη εάν έχεις αδύνατο σήμα.

Ποια η διαφορά μεταξύ QAM16 και QAM64 πρακτικά;

Στην διαμόρφωση QAM16 υπάρχει σχετική ανεκτικότητα απέναντι στις διάφορες παρεμβολές,ενώ στην διαμόρφωση QAM64 δεν υπάρχει καμία ανοχή στις παρεμβολές.

Ποια η διαφορά μεταξύ QAM16 και QAM64 πρακτικά;

η διαφορά είναι ότι στο qam64 μπορείς να δώσεις περισσότερο bitrate στα κανάλια
που ανεβάζεις στο μπουκέτο άρα καλύτερη εικόνα αυτή την ώρα το μεγαλύτερο bitrate το έχει η νετ με 7mbit όταν η digea μοiραζεi και στα τέσσερα κανάλια 8mbit επειδή εκπέμπει σε qam16

η διαφορά είναι ότι στο qam64 μπορείς να δώσεις περισσότερο bitrate στα κανάλια
που ανεβάζεις στο μπουκέτο άρα καλύτερη εικόνα αυτή την ώρα το μεγαλύτερο bitrate το έχει η νετ με 7mbit όταν η digea μοiραζεi και στα τέσσερα κανάλια 8mbit επειδή εκπέμπει σε qam16

H Digea φίλε μου στο 16QAM ,3/4,1/8 που εκπέμπει μπορεί να δώσει μέγιστο bit rate στα 16,5Mbps και όχι 8 όπως αναφέρεις.
H ERT δε στο 64QAM 2/3,1/4 που εκπέμπει μπορεί να δώσει μέγιστο bit rate στα 19,9Mbps.
Για να είμαστε ακριβείς..

H Digea φίλε μου στο 16QAM ,3/4,1/8 που εκπέμπει μπορεί να δώσει μέγιστο bit rate στα 16,5Mbps και όχι 8 όπως αναφέρεις.
H ERT δε στο 64QAM 2/3,1/4 που εκπέμπει μπορεί να δώσει μέγιστο bit rate στα 19,9Mbps.
Για να είμαστε ακριβείς..

περισσότερες πληροφορίες στο πινακάκι εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/DVB-T

Και γιατί δεν δίνουν το μέγιστο που μπορούν;
Είναι θέμα κόστους;

Διότι όπως βλέπεις στον πίνακα (που είναι από την προδιαγραφή του ETSI για το DVB-T) το Carrier/Noise που χρειάζεται να επιτύχεις, αλλάζει ανάλογα με τον αστερισμό (16QAM, 64QAM κλπ) και το FEC.
Στην κατανομή θορύβου κατά Ricean μπορούμε να δούμε τις διαφορές μεταξύ:

16QAM, FEC=3/4 GI=1/8 (Digea και ΕΡΤ μέχρι Οκτ/2010) απαιτούμενο C/N=13dB

64QAM, FEC=2/3, GI=1/4 (ΕΡΤ από Οκτ/2010 μέχρι σήμερα) απαιτούμενο C/N=17,1dB

Η διαφορά είναι 4,1dB, ή πιο απλά ο πομπός που παίζει σε 64QAM FEC2/3 θα πρέπει να αποδίδει 4,1dB μεγαλύτερη ισχύ.
4,1dB σε καθαρό αριθμό σημαίνει x2,57
Δηλαδή (για τα 2 παραδείγματα που δώσαμε παραπάνω):
Αν έχουμε πομπό 1kW που δουλεύει σε 16QAM, για να έχουμε την ίδια κάλυψη σε 64QAM, χρειαζόμαστε πομπό 2,57kW!

Χοντρικά, ένας ψηφιακός πομπός 1,5kW στοιχίζει περί τις 80.000 ως 100.000 Ευρω.......

Attachments

• COFDM_Annex_A.jpg
    COFDM_Annex_A.jpg
    182.9 KB · Views: 25