Πρόβλημα με καυστήρα φυσικού αερίου ... help !

Οτι νερο υπηρχε μεσα στον καυστηρα .... αδειασε (και παγωσε).

Frost.jpg

Το μανομετρο ειναι στα 0 bar και δεν υπαρχει ουτε μια στο τρισεκατομυριο
να εισρευσει καινουργιο νερο απο την παροχη νερου. Οπως βλεπετε ....

Pipes.jpg

Κατι σταλακτιτες τους εκοψα μονος μου γιατι δεν ηταν ιδιαιτερα σκληροι.
Τα υπολοιπα παγωμενα σημεια που θελουν καποια δυναμη (η σφυρακι η ζεστο νερο)
τα αφησα ησυχα για να μην εχω περαιτερω τρεχαματα. Οπως ο Θανασης :p ....

Eυτυχως .... ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ κλιματιστικα δουλευουν στην εντελεια (μετα το
αναποφευκτο self defrost διαρκειας 10 λεπτων) και εχω Ζεστη στο σπιτι.

Aς μη ξεχνάμε ότι οι λέβητες αυτοί προορίζονται για εσωτερική χρήση
Επίσης κανένας σωλήνας παροχής φυσικού αερίου ,πού έρχεται στις οικοδομές ,δεν είναι μονωμένος
Το φυσικό αέριο στους πόσους βαθμούς παγώνει ;

Re: Απάντηση: Πρόβλημα με καυστήρα φυσικού αερίου ... help !

Επίσης κανένας σωλήνας παροχής φυσικού αερίου ,πού έρχεται στις οικοδομές ,δεν είναι μονωμένος

Mπορει να μην ειναι μονωμενος αλλα
εξηγησε μου ΠΩΣ δουλευει ο καυστηρας του γειτονα στα δυο μετρα απο μενα ?
Αρα το αεριο εισρεει μεσα στον καυστηρα του. Και του κοψε να ΜΗΝ τον κλεισει
καθολου, δυο μερες τωρα !

Το κακο ηταν οτι ενω η δικη μου πιεση ηταν 1.3 bar πριν δυο μερες, επρεπε να μου κοψει
να την ανεβασω στα 1.8 με 2.0 bar ωστε να καλυψω την αναποφευκτη πτωση πιεσης.

ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΟΨΕ .... :icon15:

Μάνο διάβασα με προσοχή αυτά πού έγραψες και μου γεννήθηκε η εξής απορία
Είχες βάλει το νερό πού κυκλοφορούσε στα σώματα στους Χ βαθμούς [π.χ 60 ] ,πώς γίνεται να αναβοσβήνει ο καυστήρας αν ο εσωτερικός θερμοστάτης πού είναι π.χ στους 22 δε πιάσει τους 22; το μόνο πού μπορεί να συνέβαινε ήταν να έκαιγε περισσότερη ώρα ο καυστήρας μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία νά πάει στους 22 [π.χ]
Πώς γίνεται να αναβοσβήνει ο καυστήρας πού παίρνει εντολή από την εσωτερική μονάδα θερμοστάτη ;

Έχω την εντύπωση ότι οι θερμοστάτες χώρου (~22 οC) δίνουν εντολή στις αντίστοιχες ηλεκτροβάνες μόνο, όχι στον καυστήρα. Μία ανοικτή ηλεκτροβάνα δίνει εντολή να πάει ρεύμα στον κυκλοφορητή.

Ο καυστήρας παίρνει εντολή μόνο από τον θερμοστάτη τπυ νερού (60-75 ο C). Ίσως με την προϋπόθεση ότι ο κυκλοφορητής είναι ενεργός. Πάντως δεν νομίζω ότι ο καυστήρας έχει άμεση σχέση με τους θερμοστάτες χώρου.

Πάντως 0,5 είναι πολύ χαμηλά. Τώρα έγινε πρωτη φορά ή γενικά είχες διαρροες;

Nαι, τωρα !
Οσες φορες ειχε πεσει (στην διαρκεια 6 ετων) .... ηταν στα 0.9 με 0.8 bar. Aνοιγα την στροφιγγα
πληρωσης και η πιεση ανεβαινε απροβληματιστα (οπου ηθελα). Παντως ΠΟΤΕ δεν επεφτε στα 0.5 bar !
Τωρα βεβαια που επεσε στα 0 bar ... δεν εχω κανενα αγχος ! :proud: Περιμενω να καλοκαιριασει :laugh: ....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σακης Αρναουτογλου .....

"
Μια από τις πιο παγωμένες νύχτες των τελευταίων 45 (περίπου) ετών, ηταν η περασμένη για την Θεσσαλονίκη!

Δύο και μισή τη νύχτα της 8ης Ιανουαρίου του 2017 παρακολουθώντας τις θερμοκρασίες των ιδιωτικών μετεωρολογικών σταθμών
καθώς και αυτού του Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, να κυμαίνονται στην "θερμότερη" από -8 βαθμούς
στην Καλαμαριά και έως -11 στο Επταπύργιο και η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως διάγει μια από τις πιο παγωμένες νύχτες των τελευταίων
45 περίπου ετών.

Μετά από μια ματιά στα μετεο-κιτάπια μου όλα δείχνουν πως "ξεπεράσαμε" το 1961 όπου σύμφωνα με τις μετρήσεις του Μετεωροσκοπείου
Θεσ/νικης στην Πανεπιστημιούπολη, (πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης) στις 20 εκείνου του Γενάρη ο υδράργυρος κατρακύλησε στους
-7,1, πλησιάζουμε το 1963 όπου τα θερμόμετρα στις 25 του τότε Γενάρη έδειξαν -10,1 αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε
τελικά τους -12,6 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ρεκόρ παγωνιάς για την πόλη που σημειώθηκε στις 14/1/1968 !!!

Η αναμενόμενη από την προηγούμενη κι όλας εβδομάδα (μέσα από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ) παγερή ανάσα του ισχυρού Βαρδάρη
κάνει την Αισθητή Θερμοκρασία (συνδυασμός πραγματικής θερμοκρασίας του αέρα και της ταχύτητας του ανέμου) σε ένα εκτεθειμένο
σ' αυτόν ανθρώπινο σώμα να αγγίζει αυτή την ώρα και τους -19 βαθμούς Κελσίου κι εύχομαι εκεί έξω να μην υπάρχει κανένας άστεγος
που να αισθάνεται ούτε στο ελάχιστο κάτι από αυτή !

Μεγάλη προσοχή και στις ευπαθείς ομάδες φίλοι μου καθώς αυτές οι θερμοκρασίες δεν είναι κάτι συνηθισμένο
ακόμα και για τη νύφη του βορρά !

Η θερμοκρασία στη Θράκη θα κυμανθεί από -7 έως -2 βαθμούς, στη Μακεδονία από -14 έως -2, στην Ήπειρο και
την δυτική Στερεά από -8 έως 2, στη Θεσσαλία και την υπόλοιπη Στερεά από -8 έως 1, στην Πελοπόννησο από -5 έως 6,
στα νησιά του Ιονίου από -3 έως 4, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από -2 έως 3, και στα νησιά του υπόλοιπου Αιγαίου από 0 έως 7.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Ολικός παγετός θα επικρατήσει στο σύνολο του νομού.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης
θα κυμανθεί από -8 έως -5 βαθμούς.
"

Ακόμα και να μην έχει παγωνιά, όπως το σκέφτομαι, μια μόνωση χρειάζεται έτσι κι αλλιώς. Το φυσικό αέριο φυσικά δεν έχει ανάγκη. Αλλά ότι έχει σχέση με νερό και δεν είναι μονωμένο, το λιγότερο είναι να παγώσει το νερό. Εαν συμβαίνει συχνά, θα σπάσει και ο σωλήνας απο την πίεση. Η οικονομία είναι αυτονόητη.

Απάντηση: Re: Πρόβλημα με καυστήρα φυσικού αερίου ... help !

Ακόμα και να μην έχει παγωνιά, όπως το σκέφτομαι, μια μόνωση χρειάζεται έτσι κι αλλιώς. Το φυσικό αέριο φυσικά δεν έχει ανάγκη. Αλλά ότι έχει σχέση με νερό και δεν είναι μονωμένο, το λιγότερο είναι να παγώσει το νερό. Εαν συμβαίνει συχνά, θα σπάσει και ο σωλήνας απο την πίεση. Η οικονομία είναι αυτονόητη.

Ποιά είναι η θερμοκρασία πήξεως του φυσ αερίου ;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Mπορει να μην ειναι μονωμενος αλλα
εξηγησε μου ΠΩΣ δουλευει ο καυστηρας του γειτονα στα δυο μετρα απο μενα ?
Αρα το αεριο εισρεει μεσα στον καυστηρα του. Και του κοψε να ΜΗΝ τον κλεισει
καθολου, δυο μερες τωρα !

Το κακο ηταν οτι ενω η δικη μου πιεση ηταν 1.3 bar πριν δυο μερες, επρεπε να μου κοψει
να την ανεβασω στα 1.8 με 2.0 bar ωστε να καλυψω την αναποφευκτη πτωση πιεσης.

ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΟΨΕ .... :icon15:

Μάνο δεν μπορεί να πάγωσε η παροχή αερίου στους -8 ,θέλει νομίζω πολύ χαμηλότερα .
Σε σένα πάγωσε η παροχή του φρέσκου νερού στον καυστήρα για αυτό δεν μπορείς να τον συμπληρώσεις .Το αν άνοιξε λόγω πάγου σε κάποιο σημείο το κύκλωμα και έχασες νερά ,προφανώς και δεν το ξέρω

Και σε μένα η πίεση έπεσε κοντά στο μηδέν γιατί έκανα βλακεία [πήγα να ανοίξω το μπόιλερ απο το παλιό θερμοσίφωνο και τράβηξε νερά ] ,αλλά κατά τά άλλα δουλεύει [χωρίς ζεστό νερό εννοείται]

Και από αυριο βγαίνουμε στή γύρα για αυτό

http://www.skroutz.gr/c/1422/hot_air_gun.html

ΕΑΝ δεν ειχα κλεισει το καλοριφερ χθες στις 11 το βραδυ ... μαλλον ... θα δουλευε σημερα.
Ζεσταθηκα πολυ και το σβησα. Οταν παγωσα (στις 2:00 πμ) το ξαναβαλα μπρος ... αλλα ...
... παπαλα :p ... ειχε πεσει η πιεση !!!!! Και τρεχουμενο νερο ... δεν υπηρχε πια !

Tα νερα που ετρεξαν, και βγηκαν εκτος καυστηρα, μαλλον ειναι καλο που συνεβη.
Φαντασου να παγωναν ... ΜΕΣΑ στον καυστηρα. Τουλαχιστον τωρα, ο καυστηρας
(και το κυκλωμα στο σπιτι) ειναι αδειος απο οτιδηποτε υγρο που μπορει να παγωσει.

Τωρα που το κοιταξα λιγο καλυτερα (με φακο) τα νερα δεν εχουν τρεξει μονο απο την σωληνα εκτονωσης.
Εχουν τρεξει και απο αλλα σημεια ασχετα, στον πατο του καυστηρα. Αρα χυθηκαν νερα μεσα στον καυστηρα
τα οποια .... δεν προλαβαν να βγουν εξω. Ειναι ακομα μεσα (και παγωμενα). Ευχομαι να ειναι λιγα και σε
ασχετα σημεια. Αλλα και μονο το οτι χυθηκαν στον πατο του καυστηρα .... με ζωνουν μαυρα φιδια.

Κατι ισως εκανε .... "κρακ" :icon15: .... εκει μεσα !

Στηε Ελλαδα και δε ξερω που αλλου, που τους χρησιμοποιουμε ως εξωτερικους (αλλα απο τα εργοστασια βγαινουν εσωτερικης εγκαταστασης απ ότι καταλαβαινω) δε μπορει να μπει κατι ωστε να ξεκιναει αυτοματα ο καυστηρας οταν το νερο παει να παγωσει? Αφου "καταλαβαινει" την θερμοκρασια εξοδου του νερου να διαβαζει κ την θερμοκρασια εισοδου

Απάντηση: Re: Πρόβλημα με καυστήρα φυσικού αερίου ... help !

Στηε Ελλαδα και δε ξερω που αλλου, που τους χρησιμοποιουμε ως εξωτερικους (αλλα απο τα εργοστασια βγαινουν εσωτερικης εγκαταστασης απ ότι καταλαβαινω) δε μπορει να μπει κατι ωστε να ξεκιναει αυτοματα ο καυστηρας οταν το νερο παει να παγωσει? Αφου "καταλαβαινει" την θερμοκρασια εξοδου του νερου να διαβαζει κ την θερμοκρασια εισοδου

Nομίζω ότι υπάρχει αυτή η λειτουργία στο λειτουργικό τους
Σήμερα ξημερώματα ,γύρω στις 3 άναψε μόνος του ,προφανώς για αυτό το λόγο

Ναι ... ετσι γραφει και στο prospectus.

Ομως, υπαρχει ΗΔΗ νερο μεσα στο κυκλωμα (και τον κυκλοφορητη) το οποιο
δεν ειμαι σιγουρος αν δινεται εντολη να αδειασει ολο. Απλα δεν μπαινει επιπλεον νερο.
Το υπαρχον νερο μεσα στο κυκλωμα .... τι γινεται ? Λογικα, η πλακετα δινει εντολη
να το ζεσταινει για λιγο ο καυστηρας και μετα να σβησει. Οταν ομως ο καυστηρας
(σφαλμα Α1 : πολυ χαμηλη πιεση νερου) απαγορευεται να παρει μπρος ?

Εχω να ακουσω τον καυστηρα .... απο χθες, στις 11 το βραδυ !!!!
Ειναι κατι παραπανω απο σιγουρο, οτι οσο νερο εμεινε μεσα ... ΔΕΝ ξεπαγωσε
μεσω καποιας λειτουργιας προστασιας. Απλα ευχομαι (και δεν ξερω ποσο αρκει αυτο)
να μην παγωσε ΠΟΛΥ νερο μεσα. Γιατι οταν χρειαστει να ξαναπαρει μπρος .... :blink:

Last edited:
Γενικες οδηγιες προς ναυτιλομενους ....

"
Οπως συμβουλευει ο Κωστας Σπανουδακης, προεδρος του συνδεσμου αδειουχων εγκαταστατων-συντηρητων καυστηρων
και συσκευων υγρων και αεριων καυσιμων Βορειου Ελλαδος, οι καταναλωτες μπορουν να αφησουν ανοιχτη την βρυση
στο ζεστο νερο ωστε εστω και μια σταγονα να τρεχει, σιγα-σιγα να ξεπαγωσουν οι σωληνες. Ο ιδιος παντως συστηνει
να αποφευγεται η ριψη ζεστου νερου πανω στις σωληνες.
"

Παιδιά λίγη προσοχή δεν διάβασα όλο το νήμα, αλλά ονομάζεται λέβητας το τμήμα της εγκατάστασης που ζεσταίνεται το νερό. Δεν ονομάζεται καυστήρας. Καυστήρας λέγεται η συσκευή που δίνει την φλόγα μέσα στον λέβητα. Ένας λέβητας μπορεί να λειτουργεί με καυστήρα πετρέλαιου, αερίου, ξύλων κλπ......

Τhanks cyclist -bye-

Προσπαθω να βρω ΜΙΑ λεξη για να περιγραψω το "επιτοιχια μοναδα θερμανσης φυσικου αεριου"
αλλα ειναι λιγο δυσκολο .... :p

Last edited:
Προσπαθω να βρω ΜΙΑ λεξη για να περιγραψω το "επιτοιχια μοναδα θερμανσης φυσικου αεριου"
αλλα ειναι λιγο δυσκολο .... :p
fca33ba5359fc33cf9efb7b7deb316de.jpg

πλησιάζουμε το 1963 όπου τα θερμόμετρα στις 25 του τότε Γενάρη έδειξαν -10,1 αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε

Το χειμωνα τοιυ 63 ημουν πιτσιρικι, και ειχαμε μετακομισει στο καινουργιο διαμερισμα στην Αγιου Δημητριου.
Η οικοδομη ηταν στα τελειωματα και δεν ειχε ακομα εξωπορτα οποτε παγωσαν ολα τα υδρομετρα
του ισογειου. Αυτα απο διηγησεις της μητερας μου.

Στηε Ελλαδα και δε ξερω που αλλου, που τους χρησιμοποιουμε ως εξωτερικους (αλλα απο τα εργοστασια βγαινουν εσωτερικης εγκαταστασης απ ότι καταλαβαινω) δε μπορει να μπει κατι ωστε να ξεκιναει αυτοματα ο καυστηρας οταν το νερο παει να παγωσει?

Υπαρχει συστημα αυτοματης εναυσης κατω απο 4 βαθμους Κελσιου.
Αυτο καλυπτει τους σωληνες της εξοδου προς τα καλοριφερ και της επιστροφης στο λεβητα.

Το προβλημα ομως παραμενει στις εκτεθιμενες σωληνωσεις
της εξοδου νερου χρησης και στην εισοδο του νερου της υδρευσης.
Αυτο λυνεται μονο εαν αφεθει καποια βρυση να σταζει.

Όταν δουλεύει το νερό συνήθως κόβει τη θερμανση ομως.
Και ακούγεται και τρομερή σπατάλη αερίου.

Εαν η βρυση απλως σταζει, η ροη δεν επαρκει για να ενεργοποιηθει η βαλβιδα νερων χρησης
και η θερμανση λειτουργει κανονικα. Ετσι δουλευω τον λεβητα χωρις προβλημα θερμανσης εδω και τρεις μερες.

Εμένα πάντως δε μου φαίνεται λογικό να συμβαίνει αυτό. Δηλαδή στις βόρειες χώρες που έχουν μόνιμα -10 με -20 τι κάνουν; .

Και οχι μονο στις βορειες χωρες. Στην Ιταλια γνωριζω καλα οτι ολοι οι λεβητες ειναι εσωτερικοι.